Συνέδριο ΣΕΤΕ | Γ. Παράσχης | Το 2023, χρονιά ορόσημο για τον Ελληνικό τουρισμό – Σε πρώτο πλάνο η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Συνέδριο ΣΕΤΕ | Γ. Παράσχης | Το 2023, χρονιά ορόσημο για τον Ελληνικό τουρισμό – Σε πρώτο πλάνο η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Το 2023 θα κλείσει με μονοψήφιο ποσοστό αύξησης σε αφίξεις και με διψήφιο ποσοστό αύξησης σε έσοδα για τον Ελληνικό τουρισμό, μια χρονιά ορόσημο για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα μας κατά την οποία αναδείχθηκε με τον πιο συμπυκνωμένο χρονικά τρόπο μια αλλαγή στο δημόσιο διάλογο και τις θέσεις αναφορικά με την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση του τουρισμού, δηλαδή τη βιωσιμότητα.

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Παράσχης, ανοίγοντας τις εργασίας του συνεδρίου του ΣΕΤΕ με τίτλο Reframing Tourism, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα, 12 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Ο κ. Παράσχης σημείωσε ότι το 2023 απέδειξε ότι η ανταγωνιστικόττηα και η βιωσιμότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος εξαρτώνται από την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σε αυτό, οι Ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, είπε, έχουν να διανύσουν αρκετό δρόμο ακόμη, δεδομένου ότι από στοιχεία έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ προέκυψε πως μόλις το 20% των επιχειρήσεων παρέχει εκπαίδευση στη βιωσιμότητα και το 73% δεν εχει θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030. Ωστόσο, όπως είπε, το βιώσιμο επιχειρείν είναι μονόδρομος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανέλαβε τις 5 προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδίου του ΣΕΤΕ για τον Ελληνικό τουρισμό με ορίζοντα το 2030, που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστκότητας, η ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών, η διαχείριση υποδομών, η αγορά εργασίας και η βιωσιμότητα.

Ο κ. Παράσχης χαρακτήρισε ως θετικές εξελίξεις τις πρόσφατες ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ εξέφρασε την αγωνία του σχετικά το χωροταξικό. Όπως είπε, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν ευκαιρία για την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να αποφύγουμε τη μη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ενόψει των επενδύσεων που έπονται.

Όσον αφορά του οργανισμούς διαχείρισης προορισμών, υπογράμμισε ότι χρειάζεται νομικό πλαίσιο με περαιτέρω αλλαγές που θα διασφαλίζουν την εμπλοκή του ιδιωτικού τομεά και των τοπικών κοινωνιών. 

Για τα ζητήματα που αντιμετωπίζονται στο πεδίο της αγοράς εργασίας στον τουρισμό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι, δεδομένων των δημογραφικών εξελίξεων, θα αποτελέσουν σημαντική δομική πρόκληση τα επόμενα χρόνια και ανέδειξε ως λύσεις τα προγράμματα προσέλκυσης κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου μετακλήσεων. Το ανθρώπινο κεφάλαιο,είπε, παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την αναμόρφωση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΣΕΤΕ η δημιουργία προγράμματος μετάβασης των επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία και, μετά την πιλοτική εφαρμογή, το πρόγραμμα θα λανσαριστεί πλήρως μέσα στο 2024, με χρήσιμα εργαλεία που θα συμβάλλουν σε διάχυση της γνώσης και στην πιστοποίηση της εξέλιξης των επιχειρήσεων στο μονοπάτι τους προς τη βιωσιμότητα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η μετάβαση των επιχειρήσεων στην εποχή της βιωσιμότητας θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από εργαλεία ειδικά για Μικρομεσαίες Τουριστικές Επιχειρήσεις. 

Άλλωστε, κάθε μας κίνηση, είπε, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κλιματική κρίση και αλλαγή. 

 Διαβάστε επίσης

Συνέδριο ΣΕΤΕ | 'Ο. Κεφαλογιάννη | Πρότυπος βιώσιμος τουριστικός προορισμός η Ελλάδα- τεχνικές προδιαγραφές στα Airbnb

Αναλυτικά όλη η ομιλία του κ.Παράσχη

Φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Θέμα του φετινού συνεδρίου “Reframing Tourism” -ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του ελληνικού τουρισμού- σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων.

Σε λίγες μέρες το 2023, ένα έτος ΟΡΟΣΗΜΟ και το ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ για τις μελλοντικές εξελίξεις του ελληνικού τουρισμού φτάνει στο τέλος του. Φέτος επιστρέψαμε σε συνθήκες προ πανδημίας, χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Όπως όλα δείχνουν η χρονιά θα κλείσει με μονοψήφια αύξηση σε αφίξεις και διψήφια αύξηση σε έσοδα και Κατά Κεφαλή Δαπάνη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αναφοράς 2019. Ο ελληνικός τουρισμός και το brand Ελλάδα επέδειξαν όχι απλά ιδιαίτερη ανθεκτικότητα ΑΛΛΑ εξαιρετική αναπτυξιακή δυναμική σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής  μετά την πανδημία.

Αυτός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός ή ο κυριότερος λόγος που το 2023 αποτελεί ορόσημο. Η χρονιά  αποτελεί κατά την άποψή μας ένα σημείο  καμπής για το αναπτυξιακό πλαίσιο και το μέλλον του τουρισμού μας. Ήταν μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε με τον πιο ανάγλυφο και χρονικά συμπυκνωμένο τρόπο – όπως συμβαίνει ενίοτε μετά από μεγάλες κρίσεις – μια αλλαγή στον δημόσιο διάλογο αλλά και τις πολιτικές θέσεις αναφορικά με τις τρεις (3) διαστάσεις που διαμορφώνουν  αυτό που ονομάζουμε βιωσιμότητα στον τουρισμό  δηλαδή Την οικονομική διάσταση, την κοινωνική διάσταση, και την περιβαλλοντική. Σε οικονομικό επίπεδο, ολοκληρώνεται ένας κύκλος που ξεκινά με την ελληνική κρίση και κορυφώνεται με την περίοδο της πανδημίας, όπου η οικονομική βιωσιμότητα και η στήριξη του τουριστικού κλάδου  θεωρούνται απαραίτητα συστατικά μιας εθνικής οικονομίας που παλεύει με την ύφεση και την υψηλή ανεργία.

Η δυναμική έξοδος από την πανδημία με αύξηση των τουριστικών ροών, το δυναμικό ενδιαφέρον για επενδύσεις και ειδικότερα άμεσες ξένες επενδύσεις υψηλού επιπέδου αλλά και οι αυξήσεις τιμών και εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων αλλάζουν πλήρως το διάλογο για την οικονομική βιωσιμότητα του τουρισμού.

Η συζήτηση για την φορολογική πολιτική αλλά και την  επιλεξιμότητα και τις ενισχύσεις τουριστικών επενδύσεων γίνεται πια με διαφορετικό πρόσημο.

Σε κοινωνικό επίπεδο και ειδικότερα στα εργασιακά, περνάμε από τις πολιτικές της πανδημίας για στήριξη εργαζομένων του χώρου μέσα από προγράμματα (όπως των Αναστολών ή το ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) σε ζητήματα που αφορούν στις συνθήκες εργασίας στο χώρο του τουρισμού, ενώ η υψηλή ανεργία δίνει την θέση της στο δομικό πλέον πρόβλημα ανεύρεσης  ανθρώπινου δυναμικού. Σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, η αγωνία για την ανθεκτικότητα και το μέλλον του τουρισμού ως κύριου πυλώνα ευημερίας δίνει σε διάφορες περιοχές την θέση της σε συζητήσεις για τον «υπερτουρισμό».   Αναβιώνει το ζήτημα για τη βραχυχρόνια μίσθωση και τα προβλήματα στέγης, ενώ διατυπώνονται ερωτηματικά σχετικά με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και τη διάχυση του κοινωνικού μερίσματος από τον τουρισμό.

Και τέλος μέσα από τις φυσικές καταστροφές που ζήσαμε φέτος σε Έβρο, Θεσσαλία και ειδικά σε ένα από τα ελληνικά αλλά και διεθνή τουριστικά Megabrands, τη Ρόδο, αναδεικνύεται με τον πιο σκληρό τρόπο η σύνδεση μεταξύ τουρισμού, κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Το γεγονός ότι ο κλάδος καλείται με ένα νέο μέτρο στο κλείσιμο του 2023, να συνεισφέρει διαχρονικά πάνω από 300 εκ ΕΥΡΩ ετησίως συνδεόμενος  με την έννοια της ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση – μέτρο για το οποίο έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή τις σοβαρότατες ενστάσεις μας – συμπυκνώνει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την αλλαγή του πλαισίου για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Σε αυτή τη χρονιά ορόσημο λοιπόν, ο ΣΕΤΕ καλείται να επιτελέσει με τον καλύτερο και πλέον αξιόπιστο τρόπο τη θεσμική του αποστολή, πάντα εκφράζοντας την ενότητα του κλάδου. Υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε επίκαιρες απαντήσεις στα ζητήματα που διατυπώνονται με διαφορετικό τρόπο και ένταση στην μετά πανδημία εποχή για να διασφαλίσουμε Τη συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, την διατήρηση του πρωταγωνιστικού του ρόλου, τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς του στην εθνική οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Σε συνδυασμό με το «Στρατηγικό Σχέδιο Ελληνικός Τουρισμός 2030» – Έχουμε θέσει πέντε κεντρικές προτεραιότητες τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα το ζήτημα των υποδομών την διαχείριση των προορισμών την αγορά εργασίας και φυσικά την βιωσιμότητα.

Σε όλα τα παραπάνω καλούμαστε να συμβάλλουμε σε εξεύρεση λύσεων μέσα από τη συνεργασία με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού και των άλλων παραγωγικών τάξεων. Και φυσικά μέσα από τους παραγωγικούς μας βραχίονες ΙΝΣΕΤΕ και MARKETING GREECE καλούμαστε να συμβάλλουμε με την παραγωγή της απαραίτητης γνώσης, εκπαίδευσης και επικοινωνίας. Το σημερινό Συνέδριο είναι μία ακόμη δράση στην κατεύθυνση αυτή.

Στα θέματα ανταγωνιστικότητας, Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων, καθώς και ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές – παρότι υψηλότερος των ανταγωνιστών- αποτελούν θετικές εξελίξεις.

Για τα κρίσιμα θέματα τόσο του χωροταξικού αλλά και των χρηματοδοτήσεων τουριστικών επιχειρήσεων από το RRF, το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο  καθώς και για ζητήματα πράσινης μετάβασης αναμένουμε να ακούσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σχετικό σημερινό πάνελ με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Επικρατείας κ.  Άκη Σκέρτσο και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Στο ζήτημα των Υποδομών είναι σαφές ότι οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της αύξησης των ροών προς το 2030. Έχει ήδη γίνει μια σημαντική προεργασία από τον ΣΕΤΕ και το Ινστιτούτο μας σε επίπεδο χαρτογράφησης και καταγραφής προτάσεων – που εξειδικεύονται για κάθε περιφέρεια της χώρας – εκ των οποίων το 50% αναφέρεται σε δημόσιες υποδομές που αφορούν άμεσα τον τουρισμό, ενώ άλλο ένα 20% αναφέρεται σε υποδομές ευρύτερης ωφέλειας. Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και τον Υπουργό Επικρατείας, για την προτεραιοποίηση, την εφικτότητα και τον χρονισμό τους.

Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία την οποία οφείλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση για να αποφύγουμε μια ασύμμετρη και κατ’ επέκταση μη βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ των τουριστικών ροών, των σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων και των απαραίτητων υποδομών.

Αναφορικά με τον τρίτο ζήτημα της διαχείρισης και προώθησης των προορισμών και των DMMΟ’s o ΣΕΤΕ έχει παρουσιάσει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις ανοίγοντας συστηματικά τον διάλογο στις τοπικές κοινωνίες. 

Το πρόσφατα βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τους DMMΟ’s χρήζει κατά την άποψή μας περαιτέρω αλλαγών για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των τοπικών κοινωνιών.

Είμαι βέβαιος ότι θα ακούσουμε πολλά και ενδιαφέροντα αργότερα στη σχετική ενότητα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον κύριο Απόστολο Τζιτζικώστα και την κυρία Μαρία Καμμά πού θα παρουσιάσει το case study της Τήλου. Σχετικά με την τέταρτη ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ μας, που αφορά την αγορά εργασίας, αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση τόσο στις παραγωγικές τάξεις όσο και στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα αυτό, δεδομένων και των δημογραφικών εξελίξεων θα αποτελέσει σημαντική δομική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Βρισκόμαστε σε διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία αναφορικά με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε, με προγράμματα προσέλκυσης, κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού συμπεριλαμβανομένης και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του θεσμοθετημένου πλαισίου των μετακλήσεων  να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις στον χώρο της εργασίας και στις διεθνείς τάσεις που διαμορφώθηκαν μετά την πανδημία. Το ανθρώπινο κεφάλαιο παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος.

Είναι ζητήματα και θέματα που θα κουβεντιάσουμε με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ αργότερα σήμερα, προσπαθώντας να φωτίσουμε το τρίπτυχο «Ανθεκτικότητα – Ανθρώπινο δυναμικό – Παραγωγικό Μοντέλο» .

Κυρίες και κύριοι,

Οι όποιες λύσεις στους παραπάνω τέσσερεις πυλώνες είναι απαραίτητο να εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού που αποτελεί και τον πέμπτο πυλώνα αλλά και ταυτόχρονα το κοινό πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να υλοποιήσουμε το Reframing Tourism που αποτελεί και το θέμα του σημερινού συνεδρίου. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι όπως αναδεικνύει το 2023 η χρονιά που κλείνουμε η ανταγωνιστικότητα και οικονομική βιωσιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος και της επιχειρηματικότητας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις διαστάσεις της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Ειδικότερα στο εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα του περιβάλλοντος όπως αναδεικνύει η πρόσφατη μελέτη των Deloitte – INSETE για τη βιωσιμότητα στην ελληνική αγορά τουρισμού έχουμε ως τουριστικές επιχειρήσεις να καλύψουμε σημαντικό έδαφος. Είναι ενδεικτικό πως το 73% των ερωτηθέντων δεν έχει θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα για το 2030, ενώ μόλις το 20% θεωρεί ότι παρέχει εκπαίδευση στο προσωπικό του σε ζητήματα βιωσιμότητας. Οι ελλείψεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έσοδα κάτω των 10 εκατ. Ευρώ που αποτελούν και την πλειοψηφία στον κλάδο. Όμως, η διαμόρφωση  ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουριστικού επιχειρείν αποτελεί ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ εάν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει τη θετική του πορεία  και το brand  Ελλάδα να διατηρηθεί στην κορυφή. Σε μια σύγχρονη αντίληψη για το ρόλο του ως φορέα εκπροσώπησης του κλάδου και σύγχρονου κοινωνικού εταίρου, ο ΣΕΤΕ δεν μπορεί παρά να  βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής. Ήδη εγκρίθηκε από το Διοικητικό μας Συμβούλιο και ενεργοποιείται η Δημιουργία ενός Προγράμματος  μετάβασης των Τουριστικών Επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία. Φιλόδοξος Στόχος μας είναι μετά την φάση ανάπτυξης της μεθοδολογίας και της πιλοτικής εφαρμογής σε συγκεκριμένο δείγμα επιχειρήσεων να προχωρήσουμε στο roll out εντός του 2024. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η παροχή μεθοδολογίας και εργαλείων που θα επιτρέπουν μέσα από συγκεκριμένα βήματα τη διάχυση της γνώσης, τη δέσμευση, τη στοχοθέτηση, την υλοποίηση και την πιστοποίηση της εξέλιξης των τουριστικών επιχειρήσεων προς την βιωσιμότητα και τους μηδενικούς ρύπους. Αυτή η πρωτοβουλία αυτορρύθμισης του κλάδου δεν είναι μόνο αναγκαιότητα αλλά και σωστή επιχειρηματική επιλογή, ένα θετικό business case.

Είναι σαφές βέβαια ότι η πράσινη μετάβαση και η περιβαλλοντικά βιώσιμη επιχειρηματικότητα θα απαιτήσουν σε πολλές περιπτώσεις αρχικές επενδύσεις και κόστος. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα τόσο από την πράσινη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος όσο και με απλές διαδικασίες από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Πέραν από κάθε προσπάθεια να περιορίσουμε τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο κλίμα, το φετινό καλοκαίρι, έπεισε και τους πιο δύσπιστους ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Μας αφορά και μας επηρεάζει όλους. Και η κάθε μας κίνηση πλέον θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της αυτή τη μεταβλητή. Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του καθηγητή κ. Ζερεφού για το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεων της στον τουρισμό.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας και την παρουσία σας εδώ σήμερα  και  να καλέσω την Υπουργό Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, στης οποίας το πρόσωπο βρίσκουμε έναν συνεπή θεσμικό συνομιλητή και συμπαραστάτη για την τοποθέτησή της.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 27/04 13:08

    «The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες

  2. 27/04 11:17

    Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»

  3. 27/04 10:54

    Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων

  4. 27/04 10:52

    Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός

  5. 27/04 10:51

    Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα

  6. 26/04 16:05

    Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων

  7. 26/04 14:41

    Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»

  8. 26/04 14:15

    Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google

  9. 26/04 14:06

    Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise

  10. 26/04 12:12

    Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά

  11. 26/04 11:46

    Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025

  12. 26/04 11:25

    Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

  13. 26/04 11:06

    Τουρισμός | Η Ελλάδα στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών, που θα επισκεφτούν φέτος οι Αυστραλοί

  14. 26/04 10:57

    Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας | Τουριστική Προβολή στη Βαρσοβία και το Βελιγράδι

  15. 26/04 10:29

    Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | Έκρηξη κρατήσεων για το 2025 από το αεροδρόμιο του Μπόρνμουθ - Η Ρόδος στο top5

  16. 26/04 10:06

    Γερμανία | Όποιος κλείνει τραπέζι σε εστιατόριο και δεν πάει πληρώνει

  17. 26/04 07:23

    Δεν εγκρίθηκε η μίσθωση του πρώην ξενοδοχείου Κυκλαδικόν στην Ερμούπολη - Νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος

  18. 26/04 07:22

    10 δράσεις για τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου

  19. 26/04 07:18

    Κως: 50% έκπτωση στις μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών για εργαζόμενους στον τουρισμό και καταστήματα

  20. 26/04 07:14

    Mουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στον Πειραιά -Κοπή 7 δέντρων σε περιβάλλοντα χώρο ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο

  21. 26/04 07:10

    Great Transfiguration: ‘Εργο τουριστικής μεταμόρφωσης της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο

  22. 25/04 22:42

    Τουρισμός | FTI: Συζητήσεις με το νέο επενδυτή για τα χρέη, με ενδεχόμενο κουρέματος

  23. 25/04 22:20

    Ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί την εύκολη λύση για βάρη που δεν του αναλογούν

  24. 25/04 15:30

    "Υπερτουρισμός" | Πρέπει να συζητάμε για αναβάθμιση της προσφοράς και όχι για περιορισμό της ζήτησης

  25. 25/04 15:25

    Hilton | 10 νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς – ανάμεσά τους και η Ελλάδα

  26. 25/04 14:36

    HOTREC | Οι πολιτικές προτεραιότητες του κλάδου της φιλοξενίας ενόψει των ευρωεκλογών

  27. 25/04 14:28

    Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης σε αστέρια

  28. 25/04 14:10

    Τουρισμός | To 20% των Αμερικανών σκέφτονται τις επόμενες διακοπές, ενώ βρίσκονται σε διακοπές!

  29. 25/04 13:42

    Θεσσαλονίκη | Οι πτήσεις της Aegean στη Γεωργία ανοίγουν μια νέα αγορά

  30. 25/04 13:36

    Η νέα υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας

  31. 25/04 13:18

    Αυξημένο το ενδιαφέρον των Κυπρίων για την Ελλάδα και το 2024

  32. 25/04 12:31

    Η Ολυμπιακή Φλόγα συναντά την Σαντορίνη στο ταξίδι της

  33. 25/04 12:11

    Κ. Χατζηδάκης | Ραντεβού το φθινόπωρο για το νέο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

  34. 25/04 12:00

    Μακροζωία: Η Personal Wellness σκιαγραφεί την επόμενη μέρα του τουρισμού ευεξίας

  35. 25/04 10:55

    APT Travelmarvel: Διευρύνεται το πρόγραμμα κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά το 2025

  36. 25/04 10:44

    Ανέπαφη πληρωμή με τραπεζική κάρτα στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αερολιμένα Αθηνών

  37. 25/04 09:17

    Τουρισμός | 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

  38. 25/04 07:59

    13ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου Υπεραπόστασης Δόλιχος Δελφοί –Ολυμπία

  39. 25/04 07:10

    Κατεδάφιση ετοιμόρροπου ξενοδοχείου στη Νάξο και μπαρ σε ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι - Απόφαση για το Ξενία Κοζάνης

  40. 25/04 07:08

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια

  41. 25/04 07:06

    Ο ΕΟΤ ενισχύει οικονομικά την κινηματογραφική ταινία "Υπάρχω" για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη

  42. 25/04 07:03

    Λογοτεχνική ‘Άνοιξη-Νίκος Μάρκου 2024 στη Σκόπελο

  43. 24/04 17:24

    Έρευνα Marriott Bonvoy: Πώς ταξιδεύουν οι σύγχρονοι Ασιάτες – Κυνηγοί του value και της μέγιστης εμπειρίας

  44. 24/04 17:06

    ΕΞΑΑΑ | Oι επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας το α' τρίμηνο - 2,5 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα στην Αττική

  45. 24/04 16:56

    Project VORIA | Πώς θα είναι το συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με το καζίνο στο Μαρούσι

  46. 24/04 15:00

    EasyJet: 22 νέες αεροπορικές συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024

  47. 24/04 14:43

    The Athenaeum | Ανοίγει στις αρχές Μαΐου νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο τη Αθήνας

  48. 24/04 14:10

    Ο FTI υπόσχεται στους ξενοδόχους έγκαιρες πληρωμές

  49. 24/04 13:30

    Norwegian Cruise Line: Το πρόγραμμα κρουαζιέρας στην Ελλάδα για το 2024

  50. 24/04 13:04

    Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

  51. 24/04 12:49

    CNT Hot List: Τρία Ελληνικά ξενοδοχεία στα καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024

  52. 24/04 12:01

    Οδικός τουρισμός | +12% οι αφίξεις το α' τρίμηνο

  53. 24/04 11:53

    Βραβείο Routes Europe 2024 στο αεροδρόμιο της Αθήνας

  54. 24/04 11:14

    Τουρισμός ευεξίας | Οι 5 νέες τάσεις, που καθορίζουν τον σύγχρονο ταξιδιώτη ευεξίας

  55. 24/04 10:41

    ΕΛΣΤΑΤ | Οριακή αύξηση στις αφίξεις και διανυκτερεύσεις τον Φεβρουάριο σε ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα

  56. 24/04 07:31

    Επισκευές σε ξενοδοχείο στη Ρόδο - ανακαίνιση του Σαλάντι Beach Hotel στην Ερμιονίδα

  57. 24/04 07:27

    Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τον εκσυγχρονισμό του Υδροθεραπευτηρίου Αγιασμάτων στη Χίο

  58. 24/04 07:24

    Παρατηρήσεις για τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

  59. 24/04 07:22

    Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στη Θεσσαλονίκη

  60. 24/04 07:19

    6ος Μαραθώνιος Κισσάβου

  61. 23/04 16:44

    ΕΕ: Χαλαρώνει (αλλά λίγο) η δημοσιονομική πειθαρχία

  62. 23/04 16:23

    +14,4% η επιβατική κίνηση στα 39 αεροδρόμια της χώρας το α' τρίμηνο

  63. 23/04 16:05

    FTI | Τουρισμός: Συζητείται στην Επιτροπή Τουρισμού της γερμανικής Βουλής το ενδεχόμενο για κούρεμα χρέους

  64. 23/04 15:56

    ΚΥΑ για την απλή χρήση αιγιαλού: Οι υποχρεώσεις και πώς διασφαλίζεται η κοινοχρησία και η προστασία του περιβάλλοντος

  65. 23/04 15:24

    Συνεργασία Deloitte - ΠΟΞ για εκπαιδευτικά εργαστήρια στα μέλη της

  66. 23/04 15:08

    Travel + Leisure: Το Katikies Santorini ανάμεσα στα 500 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο για το 2024

  67. 23/04 13:50

    Μαρίνα Πόρτο Χέλι | Υψηλή πληρότητα το 2023 - Ανάπτυξη 29% το 2024

  68. 23/04 13:43

    Eurowings: 7 νέες συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024

  69. 23/04 13:43

    Η Celestyal παρουσιάζει τις ημερήσιες εκδρομές «National Geographic Day Tours»

  70. 23/04 12:36

    Το Γραφείο ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύτερος οργανισμός τουρισμού για το 2023

  71. 23/04 12:19

    RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

  72. 23/04 11:58

    Ελληνικά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα καλύτερα για το 2024 σύμφωνα με τους χρήστες της Tripadvisor

  73. 23/04 11:28

    Tripadvisor | 12 Ελληνικά ξενοδοχεία στα Best of the Best του παγκόσμιου τουρισμού - Πολλαπλές Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις

  74. 23/04 11:28

    Το 90% των startups στη φιλοξενία τελικά δεν τα καταφέρνουν | Συνεργασία UN Tourism και Hotelschool The Hague

  75. 23/04 11:07

    EasyJet | 1,25 εκατ. θέσεις προσφέρονται με έκπτωση - 61,99 £ η έκπτωση προς Σκιάθο για απλή μετάβαση

  76. 23/04 10:33

    Ο τουρισμός περιπέτειας εξελίσσεται σε "μαζική αγορά"

  77. 23/04 07:05

    Δήμος Σκιάθου: Να καταργηθεί το εισιτήριο στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, κάνει ζημιά στον τουρισμό

  78. 23/04 07:03

    Ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική για τουριστικούς πράκτορες από το Καζακστάν

  79. 23/04 07:02

    Θάσος | Ψήφισμα για την υποβάθμιση των πορθμειακών γραμμών - Κινδυνεύει ο τουρισμός

  80. 23/04 06:55

    4ος Αγώνας Βουνού στη Χίο

  81. 23/04 06:52

    Δήμος Νότιας Κέρκυρας: Στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους

  82. 22/04 18:46

    Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Έρευνα: Προβληματίζει η εικόνα της πόλης - μετατροπή του Ο.Τ.Θ. σε DMO

  83. 22/04 18:38

    Navarino Agora | Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον πολιτισμό, τις τέχνες, τη μόδα και τη γαστρονομία

  84. 22/04 16:09

    Booking.com | Σε σημείο «κόπωσης» το 28% των ταξιδιωτών για το ζήτημα της αειφορίας

  85. 22/04 15:18

    Ελληνικός τουρισμός 2024 | Γερμανοί και Αμερικανοί εκτόξευσαν τις αφίξεις και τις εισπράξεις το α' δίμηνο

  86. 22/04 14:58

    Κρουαζιέρα | Το πρόγραμμα της MSC Cruises από τον Πειραιά το 2024 - Νέα πλατφόρμα πωλήσεων για τα τουριστικά γραφεία

  87. 22/04 12:39

    FedHATTA: Αυξημένη από πέρυσι η ταξιδιωτική κίνηση του Πάσχα – Πού θα ταξιδέψουν φέτος οι Έλληνες

  88. 22/04 11:53

    Αυθαίρετα σε 14 κλαμπ/εστιατόρια και ξενοδοχεία της Μυκόνου εντόπισαν οι επιθεωρητές

  89. 22/04 11:45

    Κανάρια: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι διαδηλώνουν κατά του μαζικού τουρισμού

  90. 22/04 11:17

    Η Βαρκελώνη «κατέβασε» από τη Google διαδρομή λεωφορείου για να μην τη χρησιμοποιούν οι τουρίστες

  91. 22/04 11:11

    Υπερ-τουρισμός | Πλαφόν στον ετήσιο αριθμό διανυκτερεύσεων στο Άμστερνταμ - stop στην αύξηση των κλινών

  92. 22/04 10:51

    ΕΟΤ | Αυξημένες Κρατήσεις από Ολλανδία Βέλγιο

  93. 22/04 10:31

    MSC Cruises | Νέο πρόγραμμα με προσθήκη δύο διανυκτερεύσεων (και στην Αθήνα) πριν ή μετά την κρουαζιέρα

  94. 22/04 10:03

    TÜV AUSTRIA Hellas - Sani/Ikos: Πρωτοβουλία αναδοχής μελισσιών για την ανασυγκρότηση της βιοποικιλότητας της Πάρνηθας

  95. 22/04 07:26

    Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Διαγωνισμός για τη μίσθωση κλινών στη Λήμνο

  96. 22/04 07:23

    Δήμος Θέρμης: Διαγωνισμός για μίσθωση 30 στρεμμάτων - προβλέπονται και υποδομές φιλοξενίας και εστίασης

  97. 22/04 07:20

    ΕΟΤ | Προώθηση ελληνικών περιοχών στις Κάτω Χώρες

  98. 22/04 07:19

    Επέκταση αεροδρομίου Τιράνων λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης

  99. 22/04 07:17

    Ηνωμένο Βασίλειο: Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού

  100. 21/04 11:13

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση «Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024»