Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου

Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου

Η τουρκική κουζίνα αποτελεί έκφραση μιας πολιτισμικής κληρονομιάς εκατοντάδων χρόνων, είναι αναγνωρισμένη σε όλον τον κόσμο και οφείλει τη φήμη της και στα τουρκικά επιδόρπια. Παρουσιάζοντας μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων και νοστιμιών που ικανοποιούν όλα τα γούστα τα τουρκικά επιδόρπια είναι αγαπητά τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες. Το Taste Atlas (Άτλας της Γεύσης) ανέδειξε αρκετά διάσημα τουρκικά επιδόρπια στον κατάλογό του με τίτλο «Τα κορυφαία 100 επιδόρπια στον κόσμο».

Ο μπακλαβάς 

Ο μπακλαβάς και ο εμβληματικός μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ (Gaziantep) –από το Γκαζιαντέπ, καταχωρισμένο στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO για τη γαστρονομική του παράδοση– κατέχουν ξεχωριστές θέσεις στον οδηγό Taste Atlas. Ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ, που έχει καταχωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μοναδική γεύση της τουρκικής κουζίνας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εδέσματα της Τουρκίας, το οποίο σερβίρεται τόσο καθημερινά όσο και σε ειδικές περιστάσεις. Αν και ο μπακλαβάς είναι ο γενικός όρος για το γλυκό αυτό, το επιδόρπιο παίρνει διαφορετικά ονόματα ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και την παρουσίασή του. Για παράδειγμα, το fıstık sarma (φιστίκ σαρμά – φιστικοσαρμάς), που επίσης περιλαμβάνεται στο Taste Atlas, αναφέρεται σε έναν τύπο μπακλαβά που παρασκευάζεται με φιστίκι, τη γέμιση μπακλαβά που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων. Τυλιγμένο σε ένα ενιαίο φύλλο, το fıstık sarma αποτελεί μια πυκνή πάστα φιστικιού, που μερικές φορές αποκαλείται «βούτυρο φιστικιού». Ως βασικός εκπρόσωπος της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Τουρκίας, ο μπακλαβάς συνιστά απόλαυση, σε κάθε σχήμα και στιλ.

 Ένα άλλο παραδοσιακό τουρκικό επιδόρπιο στο Taste Atlas είναι το künefe (κιουνεφέ). Το κιουνεφέ, το οποίο σερβίρεται ζεστό, περιλαμβάνει λιωμένο ανάλατο τυρί ανάμεσα σε δύο στρώσεις από νηματοειδή ζύμη φύλλου  (κανταΐφι) ή ζύμη σιμιγδαλιού, που στη συνέχεια σιροπιάζεται με γλυκό σιρόπι και γαρνίρεται με θρυμματισμένα φιστίκια. Το πιο νόστιμο κιουνεφέ σερβίρεται στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ανατολίας της Τουρκίας, και το Κιουνεφέ της Αντιόχειας (Antakya Künefe), το παγκοσμίως γνωστό επιδόρπιο της επαρχίας Χατάι (Hatay), έχει καταχωριστεί στην ΕΕ ως «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη».

Μια παραδοσιακή κληρονομιά: επιδόρπια με βάση το γάλα

Τα τουρκικά επιδόρπια με βάση το γάλα είναι εξίσου δημοφιλή και νόστιμα με τις άλλες γαστρονομικές απολαύσεις της χώρας. Το fırın sütlaç (φερέν σουτλάτς – ψητή πουτίγκα ρυζιού) είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό τουρκικό επιδόρπιο που παρασκευάζεται από γάλα, ρύζι και ζάχαρη· η πουτίγκα ψήνεται και η καμένη της επιφάνεια γαρνίρεται με κανέλα ή φουντούκια. Ενώ αυτό το κλασικό επιδόρπιο διατίθεται σε όλη τη χώρα, πολλοί λάτρεις του ισχυρίζονται ότι το καλύτερο φερέν σουτλάτς σερβίρεται σε περιοχές με μακρά γαλακτοκομική παράδοση.

Το kazandibi (καζάν ντιπί – καραμελωμένη πουτίγκα με γάλα), που χρονολογείται από την οθωμανική εποχή, έχει μαλακή σύσταση και ελαφρώς καμένη βάση. Το όνομα του γλυκού αναφέρεται στον καμένο πυθμένα του καζανιού εντός του οποίου παρασκευάζεται. Το αυθεντικό καζάν ντιπί παρασκευάζεται καίγοντας την κάτω επιφάνεια του tavuk göğsü (ταβούκ γκιογσού – πουτίγκα με στήθος κοτόπουλου), επιδόρπιου που παρασκευάζεται με τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου. Ωστόσο, για τα περισσότερα καζάν ντιπί χρησιμοποιείται βούτυρο, γάλα, ρυζάλευρο, ζάχαρη και άμυλο, με το καραμελωμένο μέρος στην κορυφή, και όχι τεμαχισμένο στήθος κοτόπουλου. Αυτό το παραδοσιακό έδεσμα σερβίρεται συνοδεία τουρκικού καφέ ή τσαγιού, όπως και αμέτρητα άλλα υπέροχα τουρκικά επιδόρπια.

Το παγωτό Maraş Dondurma [παγωτό του Μαράς (Maraş)] περιλαμβάνεται επίσης στον οδηγό Taste Atlas. Με πυκνή σύσταση, χαρακτηριστική γεύση και ιδιαίτερο άρωμα, το παγωτό του Maraş είναι αγαπημένο επιδόρπιο όλης της Τουρκίας. Το μυστικό αυτού του υπέροχου γλυκίσματος βρίσκεται στα συστατικά του: Το παγωτό παρασκευάζεται με γάλα από κατσίκες που βόσκουν στην περιοχή του Καραμάν Μαράς (Kahramanmaraş), ενώ το αρωματικό «σαλέπι» προέρχεται από τις ρίζες των μωβ ορχιδέων που φύονται στην περιοχή. 

Το İrmik helvası (ιρμίκ χέλβασι), ένα άλλο τουρκικό επιδόρπιο που περιλαμβάνεται στον οδηγό Taste Atlas, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας της Ανατολίας. Για την παρασκευή του, η οποία παρουσιάζει μικρές παραλλαγές από επαρχία σε επαρχία, χρησιμοποιείται σιμιγδάλι, βούτυρο, ζάχαρη, γάλα και κουκουνάρια. Συχνά σερβίρεται ζεστό μαζί με μια μπάλα παγωμένου παγωτού του Μαράς.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 19/05 13:48

    Γιατί έρχεται σκόνη από τη Σαχάρα στην Ευρώπη;

  2. 19/05 07:02

    Ημερίδα «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στη Μεγαλόπολη

  3. 19/05 07:01

    Δήμος Ερμιονίδας: Η πρόταση με 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας

  4. 18/05 19:18

    «Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης

  5. 18/05 19:01

    Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"

  6. 18/05 12:53

    Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024

  7. 18/05 12:27

    Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα

  8. 18/05 11:10

    Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων

  9. 18/05 11:08

    Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία

  10. 18/05 11:00

    Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  11. 17/05 17:43

    Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας

  12. 17/05 17:31

    «Γαλάζια Σημαία» | Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024

  13. 17/05 15:52

    Κοινωνικός τουρισμός: Τι αλλάζει στα προγράμματα - Για πρώτη φορά ιαματικός τουρισμός για όλους

  14. 17/05 14:34

    Τουρισμός | ΤUI Γερμανίας: Άνοιξαν οι κρατήσεις για το 2025 - Κρήτη, Ρόδος και Κως ακολουθούν τη Μαγιόρκα στις πτήσεις

  15. 17/05 14:07

    Άφιξη του πρώτου τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας

  16. 17/05 13:37

    Αερομεταφορές: 22 νέες και εποχικές συνδέσεις ξεκινούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας το Μάιο

  17. 17/05 12:18

    Amadeus: Οι ξενοδόχοι επενδύουν περισσότερο στην τεχνολογία και την εξατομίκευση υπηρεσιών

  18. 17/05 11:44

    ΕΟΤ Σερβίας: Τα Χανιά στον πρώτο online σερβικό ταξιδιωτικό οδηγό

  19. 17/05 11:02

    Ωράριο σαν... κλειστό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Έντονες διαμαρτυρίες

  20. 17/05 10:26

    Καβάλα | Θεμέλιος λίθος για το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα

  21. 17/05 10:16

    Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Πρωτεύουσας

  22. 17/05 07:47

    Οι αεροπορικές συνδέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Ελλάδας

  23. 17/05 07:42

    Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Αίτημα προς το Υπ. Τουρισμού για την παραχώρηση του Τουριστικού Λιμένα Τσούτσουρα

  24. 17/05 07:40

    ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης από την Αυστραλία σε Αθήνα, Αμοργό και Σαντορίνη

  25. 17/05 07:37

    Παρουσίαση ενδυμασιών της συλλογής «Δόρα Στράτου» στον ιστορικό τόπο της Πλάκας

  26. 17/05 07:34

    Αυξημένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό στον 24ο Επετειακό Ευχίδειο άθλο

  27. 16/05 18:29

    Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η επίσκεψη Κεφαλογιάννη στην Κεφαλονιά

  28. 16/05 15:37

    ΕΟΤ και SKY express | Συνδιαφήμιση για τουριστική προβολή 12 μηνών στις ευρωπαϊκές αγορές

  29. 16/05 14:49

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Arabian Travel Market

  30. 16/05 14:33

    Στρατηγική συνεργασία Ομίλου Sani/Ikos με το Πανεπιστήμιο Cornell

  31. 16/05 13:53

    Τουρισμός: Η Ελλάδα τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2024

  32. 16/05 12:45

    Γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία: Αύξηση 4,5% στις πωλήσεις τον Απρίλιο

  33. 16/05 12:10

    Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 | Οι δράσεις στο Μουσείο Ακρόπολης το Σαββατοκύριακο

  34. 16/05 11:39

    Όμιλος Μήτση | Νέος προορισμός η Κέρκυρα, με την αγορά του Messonghi Beach Hotel και τη διαχείριση του Belvedere Hotel

  35. 16/05 11:22

    Υπερ-τουρισμός | Η TUI παίρνει "πολύ, πολύ σοβαρά" τις διαδηλώσεις, αλλά δεν τις βλέπει ως απειλή

  36. 16/05 10:56

    TUI Fly | Ένα αεροπλάνο πρεσβευτής της ιστορίας των 50 χρόνων της

  37. 16/05 10:42

    Ε.Ξ. Σαντορίνης | Συνάντηση με τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τις λιμενικές υποδομές

  38. 16/05 10:36

    Δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού για τα Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα

  39. 16/05 10:34

    “Φρένο” στις αθέμιτες πρακτικές της Booking | To ΞΕΕ χαιρετίζει την ιστορική απόφαση της Ε.Ε

  40. 16/05 10:27

    Παγκόσμια προβολή της Ελλάδας μέσω του έργου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω

  41. 16/05 09:00

    Με το A’ Design Award Silver 2024 τιμήθηκε η Potiropoulos+Partners για το έργο Serpentine House στο Ελληνικό

  42. 16/05 07:15

    Τουριστική προβολή μέσω της αμερικανικής σειράς The Life of Loi Season 2

  43. 16/05 07:12

    Ταξίδι περιπέτειας στην περιοχή του Βόλου για Βρετανίδα ταξιδιωτική πράκτορα

  44. 16/05 07:09

    Αναβίωση του ιππικού δρώμενου «Η Γκιόστρα της Ζακύνθου»

  45. 16/05 07:07

    Δήμος Τριφυλίας: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  46. 15/05 18:23

    Δημοπρασία πολυτελών ακινήτων από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο - Μετέχει και βίλα στη Μύκονο

  47. 15/05 18:20

    Kατεδάφιση αυθαιρέτου σε παραλία του Λαγονησίου - Αλλαγή χρήσης από ξενοδοχείο σε μονάδα ηλικιωμένων

  48. 15/05 18:01

    Υπουργείο Τουρισμού | Συνεργασία με την easyjet - 2,4 εκατ. επιβάτες στην Ελλάδα το 2024

  49. 15/05 16:58

    Δόμνα Μιχαηλίδου: «Πυξίδα, για το ναυτικό επάγγελμα, ο μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής του ΝΑΤ»

  50. 15/05 16:19

    EE: Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα, «αγκάθι» ο πληθωρισμός

  51. 15/05 15:54

    Τροποποιείται το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»

  52. 15/05 15:28

    ΞΕΕ/ 5o Idea Platform: 14 ομάδες ολοκλήρωσαν τον Νεανικό Διαγωνισμό Καινοτομίας

  53. 15/05 14:14

    Allianz: H Αθήνα στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Αμερικανών στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2024

  54. 15/05 13:58

    FedHATTA & ΗΑΤΤΑ διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο τουριστών από την Κινεζική αγορά για την Ελλάδα

  55. 15/05 13:28

    Τουρισμός: Μεγάλη στροφή στα Ευρωπαϊκά ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν – Επηρεάζεται και η Ελλάδα

  56. 15/05 13:11

    Ε.Ξ. Σαντορίνης | Τι συμβαίνει και τι διεκδικούμε έναντι των Booking και Expedia

  57. 15/05 13:02

    Αθήνα: Μια… «νόστιμη» πόλη -Αφιέρωμα ελβετικού περιοδικού στην ελληνική γαστρονομία

  58. 15/05 12:24

    Αύξηση των εισπράξεων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τον Ιανουάριο

  59. 15/05 11:58

    Aegean Airlines: Νέα χειμερινή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Άμστερνταμ

  60. 15/05 11:45

    Trivago: Θεραπευτική η αξία των διακοπών για τους Αμερικανούς - Με ποια κριτήρια επιλέγουν κατάλυμα αυτό το καλοκαίρι

  61. 15/05 11:44

    Από την Κεφαλονιά ξεκινά η περιοδεία της Όλγας Κεφαλογιάννη στα Ιόνια Νησιά

  62. 15/05 11:06

    Ξενοδοχεία | 1.705 νέα επενδυτικά σχέδια στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Μαρτίου

  63. 15/05 10:06

    Tουρισμός | TUI: Ελλάδα, Τουρκία και Βαλεαρίδες οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για το καλοκαίρι - έσοδα ρεκόρ το β' τρίμηνο

  64. 15/05 06:25

    Δήμος Κάσου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  65. 15/05 06:25

    Αλβανία | Ο τουρισμός διατηρεί ψηλά την ισοτιμία του λεκ

  66. 15/05 06:25

    Δήμος Πρέβεζας | Πράσινο φως για την τοποθέτηση της προτομής του Μίνου Μάτσα στην οδό Ελ. Βενιζέλου

  67. 15/05 06:25

    Ο Βόλος προβάλλεται τουριστικά στην Κρήτη | Κλειδί η αεροπορική σύνδεση Ηρακλείου - Νέας Αγχιάλου

  68. 15/05 06:25

    DER Τουριστική Ξενοδοχειακή Λήμνος | Η αποχώρηση από το Porto Myrina και η διαδικασία εκκαθάρισης

  69. 14/05 17:30

    Νέοι κανόνες για επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων και ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων

  70. 14/05 17:20

    ΤΑΙΠΕΔ | Μέχρι τις 28 Ιουνίου η διαβούλευση της ΣΜΠΕ του Λιμένα Ραφήνας

  71. 14/05 16:06

    ΠΟΕΕΤ: Να αποσυρθεί η πλατφόρμα JOBmatch, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

  72. 14/05 15:58

    Cvent: Η Αθήνα 14ος καλύτερος MICE προορισμός στην Ευρώπη – 2 ξενοδοχεία της στα 50 καλύτερα για το 2024

  73. 14/05 15:42

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού | Προβολή των δρόμων του κρασιού

  74. 14/05 14:55

    "Αξέχαστη" για την ταξιδιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ η εφετινή Ημέρα Μνήμης- οι δημοφιλείς πόλεις στο εξωτερικό

  75. 14/05 14:26

    Ryanair: Διήμερη προσφορά για πτήσεις το Μάιο και τον Ιούνιο

  76. 14/05 13:47

    Airtours: Αφαιρούνται τα brand Robinson, TUI Blue και Riu Palace – Έμφαση στα ξενοδοχεία 5 και 6 αστέρων

  77. 14/05 12:36

    Tripadvisor: Έτσι θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί το καλοκαίρι του 2024 – Προετοιμασμένοι για υψηλές δαπάνες

  78. 14/05 12:29

    Celestyal | Συνεργασία με το Άμπου Ντάμπι και τον Όμιλο AD Ports

  79. 14/05 12:16

    Γερμανικός Τύπος | Το νέο περιζήτητο νησί στην Ελλάδα ονομάζεται Κάρπαθος

  80. 14/05 12:05

    FedHATTA: Συνάντηση για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από και προς την κινεζική Επαρχία Yantai

  81. 14/05 11:51

    Νέα μελέτη: Οι ενέσεις απώλειας βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά 20%

  82. 14/05 11:36

    H Αθήνα γνωρίζει την Πιερία | 'Έκθεση φωτογραφίας στο Νομισματικό Μουσείο

  83. 14/05 11:08

    Σημαντικές διακρίσεις για Ελλάδα και Σαντορίνη στα αμερικανικά Leisure Lifestyle Awards 2024

  84. 14/05 10:58

    Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κέα

  85. 14/05 10:38

    Η Επιτροπή ορίζει την Booking ως «πυλωρό» και κινεί έρευνα αγοράς σχετικά με το Χ

  86. 14/05 10:11

    Προβολή της Πάρου στη βρετανική αγορά

  87. 14/05 10:09

    To NJV Athens Plaza καλωσορίζει τον Executive Chef Παναγιώτη Αναστασίου

  88. 14/05 10:03

    Χάρης Δούκας: Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια

  89. 14/05 10:00

    Wyndham Hotels: Άνοιξε στη Φετιγιέ της Τουρκίας το πρώτο Ramada by Wyndham Hotel

  90. 14/05 06:45

    Οι DMMOs ως άλλοθι!

  91. 14/05 06:15

    Δήμος Ρόδου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  92. 14/05 06:12

    Παρέλαση Porsche στη Νέα Μάκρη

  93. 14/05 06:10

    Το τηλεοπτικό κανάλι TVR της Ρουμανίας σε Κω και Πάτμο για τουριστική προβολή

  94. 14/05 06:08

    Δήμος Λευκάδας: Μαρίνα στον όρμο Βλυχού, υπό προϋποθέσεις

  95. 14/05 06:05

    Bόρεια Μακεδονία | +9% οι αφίξεις το α' δίμηνο - Απευθείας πτήση Κέρκυρα - Σκόπια από την Aegean

  96. 13/05 19:18

    Το νέο Δ.Σ. του Σωματείου Επιχειρηματιών Ενοικιάσεως Οχημάτων Ρόδου

  97. 13/05 18:32

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Το τέλος ανθεκτικότητας πρέπει να χρηματοδοτεί έργα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

  98. 13/05 13:58

    Τουρισμός | Η εποχή των χίπις αναβιώνει και αυτό το καλοκαίρι στα Μάταλα | „Today is life. Tomorrow never comes“

  99. 13/05 13:31

    Ένωση Μαρινών Ελλάδας | Να μη χαθεί η σπάνια ευκαιρία χρηματοδότησης για τις Ελληνικές Μαρίνες

  100. 13/05 13:15

    Τουρισμός: Συνεργασία Eurowings Holidays με Dertour για δυναμικά πακέτα last-minute