Χανιά: Οι αρχαιολόγοι αντιδρούν για τη μετατροπή 3 ιστορικών κτιρίων σε ξενοδοχεία

Χανιά: Οι αρχαιολόγοι αντιδρούν για τη μετατροπή 3 ιστορικών κτιρίων σε ξενοδοχείαΠαλαιά Πόλη Χανιών

Tις αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει προκαλέσει η εμπορική χρήση για την οποία προορίζονται τρία κτίρια-ιστορικά μνημεία στην Παλαιά Πόλη των Χανίων, έπειτα από σύμβαση παραχώρησης που σύναψε το Πολυτεχνείο Κρήτης με εταιρία για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία.

Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι, χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας των κτιρίων και η μετατροπή τους σε ξενοδοχεία βαίνει σε βάρος του κοινωνικού σώματος και της ίδιας της προοπτικής της πόλης.

Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΑ, τα 3 κτίρια, τα οποία είναι μεγάλης πολιτιστικής αξίας, μετά την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης αγοράστηκαν, με χαμηλό τίμημα, από το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να στεγάσουν λειτουργίες του Πολυτεχνείου.

Όμως αργότερα, με τη μεταφορά όλων των λειτουργιών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Ακρωτήρι, η Πρυτανεία, μετά από πρόταση της τότε νεοσυσταθείσας (2014) Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Πολυτεχνείου, προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με εταιρεία, στην οποία παραχωρούνται για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία τα κτίρια-μνημεία με αντάλλαγμα 360.000 ευρώ ετησίως.

Διαβάστε την ανακοίνωση: "Στο λόφο Καστέλι της Παλιάς Πόλης των Χανίων δέσποζε το Διοικητήριο των Ενετών, μετά οικοδομήθηκε το Οθωμανικό Διοικητήριο (έδρα της διοίκησης και κατοικία του Πασά) και αργότερα, μετά την καταστροφή του στην επανάσταση του 1897, το νέο Διοικητήριο, ένα ογκώδες διώροφο κτίριο που μορφολογικά συνδέει την τοπική παράδοση με τις καταβολές της στη Βενετοκρατία και το ρεύμα του Νεοκλασικισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως Διοικητήριο την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, ως πρώτη έδρα της διοίκησης του Ελληνικού Κράτους μετά το 1913 και την Ένωση και, πιο πρόσφατα, ως έδρα της 5ης Μεραρχίας Χανίων.

Λίγο ανατολικότερα δυο κτίρια, το ένα των Οθωμανικών Φυλακών και ένα μεταγενέστερο προβάλλουν πίσω από τα κτίρια της προκυμαίας. Πίσω από το κτίριο του Διοικητηρίου ως τη δεκαετία του 1960 σωζόταν στο χώρο της πλατείας Αγίας Αικατερίνης το κτίριο του καθεδρικού ναού των Ενετών, το Duomo, του οποίου σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη της ανατολικής τοιχοποιίας. Από τις ανασκαφές στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης προέρχεται το εξαιρετικό πήλινο «Σφράγισμα του Ηγεμόνα» (β΄μισό του 15ου αιώνα π.Χ.) που φέρει παράσταση μοναδική στη μινωική τέχνη και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Μετά την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης τα τρία κτίρια αγοράστηκαν, με χαμηλό τίμημα, από το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να στεγάσουν λειτουργίες του Πολυτεχνείου και να αποτελέσουν πυρήνες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής –της κηρυγμένης ήδη από το 1965 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο παλιάς πόλης των Χανίων- και της διασύνδεσης του Πολυτεχνείου Κρήτης με την πόλη των Χανίων. Στα ανατολικότερα κτίρια των Οθωμανικών Φυλακών και του γειτονικού κτιρίου στεγάστηκαν, μέχρι την οριστική μεταφορά τους στα Κουνουπιδιανά πριν μερικά χρόνια, η Πρυτανεία και Δοικητικές-Οικονομικές Υπηρεσίες του Πολυτεχνείου, μετά από αποκατάσταση των κτιρίων. Το κτίριο του Διοικητηρίου, για το οποίο η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης έχει εισηγηθεί τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου και εκκρεμεί η λήψη σχετικής απόφασης από τα εκ του νόμου αρμόδια όργανα του ΥΠ.ΠΟ.Α., δεν είχε την ίδια τύχη. Παρέμεινε σε κατάσταση φθοράς, το Πολυτεχνείο υπέβαλλε μια πρώτη μελέτη αποκατάστασης και μετατροπής του σε Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ από το 2004 τελεί σε κατάληψη.

Με το πέρασμα των χρόνων και την εκρηκτικά αυξανόμενη τουριστική εκμετάλλευση της παλιάς πόλης των Χανίων, παράλληλα με τη μεταφορά όλων των λειτουργιών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Ακρωτήρι, το εκπαιδευτικό ίδρυμα αποξενώνεται πια και ουσιαστικά από τα κτίρια ιδιοκτησίας του στο πολεοδομικό περιβάλλον της παλιάς πόλης των Χανίων, αδιαφορεί για τον μνημειακό τους χαρακτήρα και τις δεσμεύσεις του προς την πόλη που εδρεύει και ξαφνικά, με μόνη λογική αυτήν της «αξιοποίησης» περιουσίας η Πρυτανεία του, μετά από πρόταση της νεοσυσταθείσας (2014) Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Πολυτεχνείου προχωρά στην υπογραφή σύμβασης με εταιρεία, στην οποία παραχωρούνται για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία τα κτίρια-μνημεία με αντάλλαγμα ποσό της τάξης των 360.000 ευρώ ετησίως. Η συμφωνία αυτή ανακοινώνεται από τον Πρύτανη μετά την ολοκλήρωση της, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο μνημειακός χαρακτήρας των κτιρίων, από τα οποία τα προ του 1830 προστατεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028 ως αρχαία μνημεία αυτοδίκαια, αλλά και χωρίς όραμα, αντάξιο ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα σέβεται την πόλη που το φιλοξενεί, αποδίδοντας στην τουριστική εκμετάλλευση τον πιο σημαντικό συμβολικά και σημειακά χώρο της καρδιάς της παλιάς πόλης και της διαχρονικής κατοίκησης των Χανίων. Σημειώνουμε δε πως ότι σύμφωνα με τον Ν 3028/2002 για κάθε αλλαγή χρήσης ή επέμβαση επί μνημείου απαιτείται η έγκριση του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Οι προβαλλόμενοι λόγοι οικονομικής-επιχειρηματικής λογικής, με τίμημα την εκχώρηση του τελευταίου κτιριακού μνημειακού αποθέματος του Πολυτεχνείου Κρήτης στην παλιά πόλη των Χανίων σημαίνουν την απώλεια του δημόσιου χώρου βόρεια του Διοικητηρίου (Belvedere) για τους Χανιώτες και τη μετατροπή του σε χώρο εστίασης και τουριστικής εκμετάλλευσης, που έρχεται να επιβαρύνει μια ήδη εξαιρετικά επιβαρημένη πόλη, στην οποία ήδη εκφράζονται προβληματισμοί για τη δυνατότητα διατήρησης του οικιστικού χαρακτήρα σε τμήματα της που αυτός δεν έχει οριστικά απολεσθεί.

Οι αιτιάσεις της Πρυτανείας περί όψιμου ενδιαφέροντος για την κήρυξη του κτιρίου του Διοικητηρίου ως μνημείου αποσιωπούν παλιότερη αντίστοιχη προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών, που δεν τελεσφόρησε, και δε μπορούν να περιγράψουν το αυτονόητο: ότι με την παραχώρηση των μνημείων στο Πολυτεχνείου Κρήτης μετά από αγορά η πόλη αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες θεώρησαν -και θεωρούσαν μέχρι πρόσφατα- ότι τα κτίρια αυτά θα τύχαιναν καλύτερης τύχης και αποκατάστασης και δεν θα απαιτούνταν ο τυπικός χαρακτηρισμός τους ως μνημεία, για να διασφαλισθεί η τύχη τους (ο οποίος χαρακτηρισμός εξάλλου εκ του Νόμου δεν απαιτείται για τα προ του 1830 χρονολογούμενα κτίρια).

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων παρακολουθεί με ανησυχία την ενορχηστρωμένη και ευθυγραμμισμένη με τις αντιλήψεις της Πρυτανείας και των επενδυτών, επίθεση δια των ΜΜΕ στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς και σε Συλλόγους, φορείς και πολίτες που αντιτίθενται στην επιλογή της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης για εμπορική χρήση των μνημείων, εις βάρος του δημοσίου χαρακτήρα του χώρου και της σημασίας του για την προοπτική της παλιάς πόλης.

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. καταγγέλλει όλους όσοι για μεγάλο χρονικό διάστημα επέδειξαν αμέλεια στην ανάδειξη ενός ιδιαίτερα σημαντικού συνόλου και δε μερίμνησαν για την ενεργό ένταξή του στη ζωή της πόλης μέσω της ανάπτυξης των ενδεδειγμένων χρήσεων. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι στην ευρύτερη περιοχή όπου εντοπίζονται τα προς εκμίσθωση κτίρια υπάρχουν πολλά σημαντικά μνημεία αντιπροσωπευτικά όλων των ιστορικών περιόδων της πόλης από την προϊστορική περίοδο έως τις μέρες μας.

Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. ενώνει τη φωνή του με τους φορείς και τις προσωπικότητες των Χανιών, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η Μάρω Δούκα, η Ιωάννα Καρυστιάνη, οι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αριστομένης Βαρουδάκης και Νίκος Σκουτέλης και οι επίτιμοι Έφοροι Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης και Βάνα Νινιού-Κινδελή, και καλεί την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, συναισθανόμενη το βάρος της ιστορικής της ευθύνης απέναντι στα μνημεία και την πόλη, να αναθεωρήσει τις επιλογές της, να αφουγκραστεί την αγωνία των κατοίκων και των επιστημονικών συλλόγων, να σεβαστεί τη μνήμη και τον παλίμψηστο τόπο που του εμπιστεύθηκε η Πόλη των Χανίων, με την ελπίδα πως ως εκπαιδευτικό Ίδρυμα θα τα διαχειριστεί προς όφελος του δημοσίου χαρακτήρα τους, του κοινωνικού σώματος και της ίδιας της προοπτικής της πόλης".

Photo Source: Wikimedia Commons Copyright: C messier License: CC-BY-SA 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 01/05 15:09

    Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα

  2. 01/05 15:01

    Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη

  3. 01/05 14:09

    Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία

  4. 01/05 13:57

    Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»

  5. 01/05 13:41

    BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου

  6. 01/05 12:14

    Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα

  7. 01/05 12:14

    19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN

  8. 01/05 11:33

    Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;

  9. 01/05 11:15

    Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο

  10. 01/05 11:03

    FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour

  11. 01/05 10:53

    Δήμος Αγ.Νικολάου | Κοινή θέση με τους ξενοδόχους κατά των πλωτών αιολικών πάρκων

  12. 01/05 04:00

    Δήμος Πολυγύρου: Δυνατότητα ύδρευσης ξενοδοχείου με μία προϋπόθεση

  13. 01/05 04:00

    Τρίτο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων στην Καλαμάτα

  14. 01/05 04:00

    Δήμος Χαλανδρίου: Πρόγραμμα θερινών διακοπών ΚΑΠΗ 2024 - Τα ποσά συμμετοχής με βάση το εισόδημα

  15. 01/05 04:00

    Άυλη Ψηφιακή Κάρτα για την στήριξη του Τουρισμού Thessaly - Evros Pass 2024

  16. 01/05 04:00

    Δωρεά της ΤΕΜΕΣ για μελέτη ανάδειξης της ανατολικής πλευράς της νήσου Σφακτηρίας

  17. 30/04 18:57

    Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;

  18. 30/04 17:43

    Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων

  19. 30/04 17:17

    Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων

  20. 30/04 14:04

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη

  21. 30/04 12:27

    ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας

  22. 30/04 12:24

    Γερμανικός τουρισμός: +63% οι δαπάνες για διακοπές το καλοκαίρι του 2024 – Τρίτη επιλογή η Ελλάδα

  23. 30/04 12:05

    Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνουν οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη σεζόν - η εικόνα ανά αγορά και αεροδρόμιο

  24. 30/04 11:43

    Ισπανικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αναμένεται το 2024

  25. 30/04 11:30

    Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά

  26. 30/04 11:25

    Χαλκιδική: Fam trip 20 τουριστικών πρακτόρων από 12 χώρες

  27. 30/04 10:48

    Νέες Σ.Σ.Ε. στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων

  28. 30/04 10:02

    Indie Playground Festival vol.2 | 1 & 2 Ιουνίου | Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

  29. 30/04 07:19

    Προβολή της Ελλάδας στη Στοκχόλμη ως ιδανικός προορισμός για συνταξιούχους

  30. 30/04 07:18

    Η συμβολή του ΞΕΕ στην τουριστική ανάδειξη του Έβρου

  31. 30/04 07:11

    To πρώτο Σχολείο Τουρισμού OnTour Κρήτης - Μαλεβίζι στις 28 Μαΐου

  32. 30/04 07:10

    Το προεδρείο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ

  33. 30/04 07:08

    Ταξίδι γνωριμίας με τη Ρόδο από αποστολή της Jet2Holidays

  34. 29/04 14:05

    Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών

  35. 29/04 12:55

    Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών

  36. 29/04 12:19

    Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.

  37. 29/04 11:49

    Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο

  38. 29/04 11:28

    Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή

  39. 29/04 11:08

    Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia

  40. 29/04 11:02

    ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας

  41. 29/04 10:47

    «Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη

  42. 29/04 10:30

    Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται

  43. 29/04 10:10

    Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι

  44. 29/04 07:56

    In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη

  45. 29/04 07:02

    Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο

  46. 29/04 07:01

    Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα

  47. 28/04 15:54

    Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας

  48. 28/04 12:48

    Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών

  49. 28/04 07:29

    Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα

  50. 28/04 07:21

    Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες

  51. 28/04 07:16

    Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο

  52. 28/04 07:12

    Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα

  53. 27/04 18:47

    Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή

  54. 27/04 18:34

    Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία

  55. 27/04 13:08

    «The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες

  56. 27/04 11:17

    Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»

  57. 27/04 10:54

    Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων

  58. 27/04 10:52

    Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός

  59. 27/04 10:51

    Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα

  60. 26/04 16:05

    Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων

  61. 26/04 14:41

    Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»

  62. 26/04 14:15

    Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google

  63. 26/04 14:06

    Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise

  64. 26/04 12:12

    Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά

  65. 26/04 11:46

    Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025

  66. 26/04 11:25

    Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

  67. 26/04 11:06

    Τουρισμός | Η Ελλάδα στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών, που θα επισκεφτούν φέτος οι Αυστραλοί

  68. 26/04 10:57

    Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας | Τουριστική Προβολή στη Βαρσοβία και το Βελιγράδι

  69. 26/04 10:29

    Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | Έκρηξη κρατήσεων για το 2025 από το αεροδρόμιο του Μπόρνμουθ - Η Ρόδος στο top5

  70. 26/04 10:06

    Γερμανία | Όποιος κλείνει τραπέζι σε εστιατόριο και δεν πάει πληρώνει

  71. 26/04 07:23

    Δεν εγκρίθηκε η μίσθωση του πρώην ξενοδοχείου Κυκλαδικόν στην Ερμούπολη - Νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος

  72. 26/04 07:22

    10 δράσεις για τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου

  73. 26/04 07:18

    Κως: 50% έκπτωση στις μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών για εργαζόμενους στον τουρισμό και καταστήματα

  74. 26/04 07:14

    Mουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στον Πειραιά -Κοπή 7 δέντρων σε περιβάλλοντα χώρο ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο

  75. 26/04 07:10

    Great Transfiguration: ‘Εργο τουριστικής μεταμόρφωσης της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο

  76. 25/04 22:42

    Τουρισμός | FTI: Συζητήσεις με το νέο επενδυτή για τα χρέη, με ενδεχόμενο κουρέματος

  77. 25/04 22:20

    Ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί την εύκολη λύση για βάρη που δεν του αναλογούν

  78. 25/04 15:30

    "Υπερτουρισμός" | Πρέπει να συζητάμε για αναβάθμιση της προσφοράς και όχι για περιορισμό της ζήτησης

  79. 25/04 15:25

    Hilton | 10 νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς – ανάμεσά τους και η Ελλάδα

  80. 25/04 14:36

    HOTREC | Οι πολιτικές προτεραιότητες του κλάδου της φιλοξενίας ενόψει των ευρωεκλογών

  81. 25/04 14:28

    Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης σε αστέρια

  82. 25/04 14:10

    Τουρισμός | To 20% των Αμερικανών σκέφτονται τις επόμενες διακοπές, ενώ βρίσκονται σε διακοπές!

  83. 25/04 13:42

    Θεσσαλονίκη | Οι πτήσεις της Aegean στη Γεωργία ανοίγουν μια νέα αγορά

  84. 25/04 13:36

    Η νέα υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας

  85. 25/04 13:18

    Αυξημένο το ενδιαφέρον των Κυπρίων για την Ελλάδα και το 2024

  86. 25/04 12:31

    Η Ολυμπιακή Φλόγα συναντά την Σαντορίνη στο ταξίδι της

  87. 25/04 12:11

    Κ. Χατζηδάκης | Ραντεβού το φθινόπωρο για το νέο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

  88. 25/04 12:00

    Μακροζωία: Η Personal Wellness σκιαγραφεί την επόμενη μέρα του τουρισμού ευεξίας

  89. 25/04 10:55

    APT Travelmarvel: Διευρύνεται το πρόγραμμα κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά το 2025

  90. 25/04 10:44

    Ανέπαφη πληρωμή με τραπεζική κάρτα στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αερολιμένα Αθηνών

  91. 25/04 09:17

    Τουρισμός | 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

  92. 25/04 07:59

    13ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου Υπεραπόστασης Δόλιχος Δελφοί –Ολυμπία

  93. 25/04 07:10

    Κατεδάφιση ετοιμόρροπου ξενοδοχείου στη Νάξο και μπαρ σε ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι - Απόφαση για το Ξενία Κοζάνης

  94. 25/04 07:08

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια

  95. 25/04 07:06

    Ο ΕΟΤ ενισχύει οικονομικά την κινηματογραφική ταινία "Υπάρχω" για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη

  96. 25/04 07:03

    Λογοτεχνική ‘Άνοιξη-Νίκος Μάρκου 2024 στη Σκόπελο

  97. 24/04 17:24

    Έρευνα Marriott Bonvoy: Πώς ταξιδεύουν οι σύγχρονοι Ασιάτες – Κυνηγοί του value και της μέγιστης εμπειρίας

  98. 24/04 17:06

    ΕΞΑΑΑ | Oι επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας το α' τρίμηνο - 2,5 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα στην Αττική

  99. 24/04 16:56

    Project VORIA | Πώς θα είναι το συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με το καζίνο στο Μαρούσι

  100. 24/04 15:00

    EasyJet: 22 νέες αεροπορικές συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024