Ε.Κουντουρά: Έκρηξη αφίξεων και επενδυτικών προτάσεων στον τουρισμό

Ε.Κουντουρά: Έκρηξη αφίξεων και επενδυτικών προτάσεων στον τουρισμό

150 νέες αεροπορικές συνδέσεις και 6.000 νέες πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας έχουν προγραμματισθεί φέτος χάρη στις συμφωνίες και διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Τουρισμού με τουρ οπερέιτορ και αεροπορικές εταιρείες, όπως είπε η Υπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά στην ομιλία της στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. Αποτέλεσμα είναι, όπως τόνισε, το 2017 να έχει ξεκινήσει με θεαματική  αύξηση των προκρατήσεων έως 70%, με πρωτόγνωρα επίπεδα πληροτήτων που έχει ξαφνιάσει και τους πιο δυνατούς επαγγελματίες. 

Η κυρία Κουντουρά υπογράμμισε ακόμη ότι το 2016 υπήρξε έκρηξη επενδυτικών προτάσεων στον ελληνικό τουρισμό. Είπε χαρακτηριστικά:

"Το 2016 είχαμε  έκρηξη  επενδυτικών προτάσεων  στην Ελλάδα και εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον  από εγχώριους και διεθνείς ομίλους και επιχειρήσεις. Στην  αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας, ΕΥΠΑΤΕ υποβλήθηκαν το 2016 142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα  ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, για ειδικές τουριστικές υποδομές και για τέσσερα νέα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα. Αυτά βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.

Έως και το Μάρτιο του 2017 υποβλήθηκαν προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις, που αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής αξίας των προτάσεων. 

Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε την ενεργοποίηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020  άνω των 300 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις που αφορούν τον τουρισμό και περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και έργα τουριστικών υποδομών στους ΟΤΑ και σε δημόσιους φορείς",

Διαβάστε την ολόκληρη την ομιλία της Υπουργού Τουρισμού...

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στην ετήσια αυτή συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ. Θέλω από καρδιάς να συγχαρώ τον απερχόμενο πρόεδρο, τον κ. Ανδρέα Ανδρεάδη για την προσφορά του στον τουρισμό και την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε καθιερώσει. Επίσης  να καλωσορίσω  τον νέο πρόεδρο τον κ. Γιάννη Ρέτσο και να του ευχηθώ καλή θητεία. 

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες με εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες και με μία αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή,  οι  υψηλές επιδόσεις  τα δύο τελευταία χρόνια, και η  σταθερά ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού είναι επιτυχία όλων μας.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η θεαματική ανοδική πορεία επιβεβαιώνει ότι η εθνική τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε το 2015 και υλοποιούμε με ορίζοντα  τετραετίας με συγκεκριμένο σχέδιο και πολύ σαφείς στρατηγικούς στόχους, έχει  ήδη αποδώσει.

Το 2017 έχει ξεκινήσει με θεαματική  αύξηση των προκρατήσεων έως 70%, με πρωτόγνωρα επίπεδα πληροτήτων που έχει ξαφνιάσει και τους πιο δυνατούς επαγγελματίες. Αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα συγκυριών αλλά σκληρής και στοχευμένης δουλειάς.  Οι συμφωνίες και οι διαπραγματεύσεις μας με tour operators  και αεροπορικές εταιρείες οδήγησαν στην αύξηση της συνδεσιμότητας,  με 150 νέες αεροπορικές συνδέσεις και 6000 νέες πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Η μεγάλη επιτυχία είναι ότι η πλειοψηφία των νέων συνδέσεων είναι σε νέους ελληνικούς προορισμούς που προωθούμε προκειμένου να στηρίξουμε τις τοπικές οικονομίες. 

Από το βήμα αυτό ένα χρόνο πριν είχαμε παρουσιάσει τους στρατηγικούς μας στόχους, και είμαστε πλέον σε θέση να σας πούμε τι έχουμε πετύχει και τι έχουμε προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα.

Όραμά μας και στόχος μας 365 ημέρες το χρόνο τουρισμό. 

Η  επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου,  από το Μάρτιο έως τον Νοέμβριο ήταν  κυρίαρχο ζητούμενο ετών, την οποία κάναμε πράξη το  2016. Οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών. Η  επιτυχία συνεχίστηκε τους χειμερινούς μήνες. Και μέχρι και σήμερα το Μάιο του  2017, οι προκρατήσεις και οι αφίξεις έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.  

Νέες αγορές

Ανοίξαμε νέες αγορές, όπως η Μέση Ανατολή, η Ν. Κορέα και η Κίνα για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων και πολλαπλάσιων ταξιδιωτικών δαπανών, που ταξιδεύουν όλο το χρόνο.  Ενισχύσαμε αγορές όπως η Ρωσία, η Αμερική και ο Καναδάς, και το 2016 φάνηκαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Το 2017 όμως φαίνεται η πολύ μεγάλη αύξηση και η ζήτηση που δημιουργήσαμε με τις ενέργειές μας. 

Στην Αμερική  καταφέραμε με διαπραγματεύσεις να εξασφαλίσουμε τρεις αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν απευθείας πτήσεις για την Ελλάδα τη θερινή περίοδο του 2016, αντί μόνο μίας το 2015 και έτσι φέραμε περισσότερους από 250.000 επιπλέον τουρίστες. 

Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης αποτέλεσε η έναρξη της απευθείας καθημερινής πτήσης και όλο το χρόνο που συνδέει την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη και το  Ντουμπάι  από την  Emirates  που ως Υπουργείο προτείναμε και διαπραγματευτήκαμε επίμονα τον τελευταίο χρόνο. Και πλέον ανοίγουμε την Ινδία και τη Βραζιλία όπου για πρώτη φορά συμμετείχαμε φέτος στις  μεγαλύτερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.  

Επενδύσεις

Το 2016 είχαμε  έκρηξη  επενδυτικών προτάσεων  στην Ελλάδα και εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον  από εγχώριους και διεθνείς ομίλους και επιχειρήσεις. Στην  αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας, ΕΥΠΑΤΕ υποβλήθηκαν το 2016 142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα  ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, για ειδικές τουριστικές υποδομές και για τέσσερα νέα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα. Αυτά βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.

Έως και το Μάρτιο του 2017 υποβλήθηκαν προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις, που αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής αξίας των προτάσεων. 

Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε την ενεργοποίηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020  άνω των 300 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις που αφορούν τον τουρισμό και περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και έργα τουριστικών υποδομών στους ΟΤΑ και σε δημόσιους φορείς,

Με τις υψηλές τουριστικές επιδόσεις και το σημαντικό έργο στην προώθηση και προβολή σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα έχει πλέον ισχυροποιήσει την τουριστική της εικόνα διεθνώς και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Μεγάλοι Όμιλοι συνομιλούν μαζί μας, διερευνούν πλέον συγκεκριμένες ευκαιρίες σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, σε μαρίνες, θεματικά πάρκα, κέντρα ευεξίας και άλλα. 

Θεματικός τουρισμός

Ο θεματικός τουρισμός, ήταν ένα κεφάλαιο που δεν είχε αξιοποιηθεί στο παρελθόν. Η προώθηση και προβολή γινόταν μόνο για το προϊόν ήλιος και θάλασσα, και αυτό για το καθιερωμένο καλοκαιρινό τρίμηνο. 

Διαμορφώσαμε τη  στρατηγική για την προώθηση και προβολή ανά αγορά- στόχο, και  στις θεματικές μορφές τουρισμού ολοκληρώνουμε σχέδια δράσης ανά τομέα. Στο θρησκευτικό- προσκυνηματικό τουρισμό ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά τις Επιτροπές με τις 3 Εκκλησίες και έχει ήδη προχωρήσει  η καταγραφή των προσκυνηματικών μνημείων. Στον  ιαματικό τουρισμό, λύσαμε  οριστικά  με νομοθετική πρωτοβουλία  το χρόνιο πρόβλημα της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών, και επανενεργοποίησαμε την  Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, που προχωρά   στην ταχύτατη αναγνώριση και νέων ιαματικών πηγών σε όλη την Ελλάδα. Για αυτήν την  πρωτοβουλία μας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους Δήμοι από όλη την Ελλάδα. Και πλέον,  για πρώτη φορά από το 2006, θα καθορίσουμε  τις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας των εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, για την προσέλκυση επενδυτών και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. 

Στο θαλάσσιο τουρισμό, επίσης δεν είχε ποτέ υπάρξει οργανωμένο σχέδιο που να αξιοποιεί το τεράστιο αυτό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρα μας. Θέσαμε ως προτεραιότητα την χάραξη ενιαίας Εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας και συστήσαμε από κοινού με το Υπουργείο Ναυτιλίας την Εθνικής  Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας . Η Επιτροπή με τη συμμετοχή 28 φορέων, συνεδριάζει τακτικά και μέσα  από τις ειδικές ομάδες εργασίας  ετοιμάζουμε τα action plan για την κρουαζιέρα και το γιώτινγκ. Πρόκειται για συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης του  homeporting,  ένταξη νέων ελληνικών προορισμών στα προγράμματα, διασύνδεση της κρουαζιέρας, με τον πολιτισμό και τα θεματικά τουριστικά προϊόντα ανά προορισμό, και έργα που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των πλοίων νέας γενιάς τα επόμενα χρόνια και σύναψης στρατηγικών συνεργασιών με τους φορείς λήψης αποφάσεων του κλάδου διεθνώς.  

Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων  που η χρήση, διαχείριση και έλεγχος τους βρίσκεται σήμερα στο Υπουργείο Τουρισμού. 

Προωθήσαμε από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία δράσεις για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού,  και προώθησης των  τοπικών προϊόντων. Παράλληλα γίνεται επεξεργασία των πλαισίων για την προώθηση σχεδίων δράσης το επόμενο πεντάμηνο στον ιατρικό τουρισμό, τον καταδυτικό τουρισμό, τον  αθλητικό και προπονητικό. Και ήδη προωθούμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τον  πολιτιστικό τουρισμό, το συνεδριακό, τη γαστρονομία και άλλες μορφές που προσελκύουν επισκέπτες όλο το χρόνο. Θέλω να σταθώ στο city-break που έχουμε αναπτύξει δυναμικά και ήδη αποτυπώνεται στα πρωτοφανή επίπεδα αφίξεων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. 

Ο ΕΟΤ

Ο  ΕΟΤ στο παρελθόν είχε αποδυναμωθεί, είχε ελλιπές οργανόγραμμα και ελάχιστους οικονομικούς πόρους, και προωθούσε ιστορικά μόνο τον ήλιο και θάλασσα τρεις μήνες το χρόνο. Με έξυπνες και στοχευμένες δράσεις, μεγιστοποιήσαμε την  προώθηση και τη προβολή. Συμμετείχαμε στο μεγαλύτερο αριθμό διεθνών τουριστικών εκθέσεων, διοργανώσαμε τον μεγαλύτερο αριθμό ταξιδίων εξοικείωσης προώθησης και προβολής, πάνω από 250 το 2016 στην Ελλάδα, όταν στο παρελθόν ο μέγιστος αριθμός ήταν 40 ταξίδια. Διακριθήκαμε για και λάβαμε πολλά βραβεία για την παρουσία του περιπτέρου μας, και έχουμε έως και δεκαπλάσια  προβολή της πατρίδας μας αναλόγως των ενεργειών μας. 

Στις προτεραιότητές μας είναι:

  • Η  ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων του Υπουργείου και του ΕΟΤ τα οποία προσαρμόζουμε, ώστε να ανταπεξέλθει ο υπηρεσιακός μηχανισμός με τον καλύτερο τρόπο στις αυξημένες απαιτήσεις και τις σύγχρονες τάσεις στην ελληνική τουριστική αγορά.
  • Η ολοκλήρωση του έργου της κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας, ώστε να εξαλείψουμε τη πολυνομία  και  έχουμε ένα πλήρες -και για πρώτη φορά- συνολικό και σύγχρονο  πλαίσιο ξεκάθαρων δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού. Διότι ο τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργεί με προχειρότητες στη νομοθεσία και με απαρχαιωμένα πλαίσια .  
  • Έχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο που θα καλύψει όλα τα κενά στο  σύνολο της τουριστικής νομοθεσίας σε συνέχεια του νομοθετικού μας έργου με το οποίο   καθορίσαμε θέματα αδειοδοτήσεων και   προδιαγραφές λειτουργίας για τα χιονοδρομικά, τα κάμπινγκ, τα ορειβατικά καταφύγια, τις ιαματικές εγκαταστάσεις, καθώς και για τα καταλύματα, τα τουριστικά γραφεία και όλους τους επιμέρους κλάδους. 
  • Αξιοποιούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ 2014-2020, για να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με προγράμματα για υφιστάμενες αλλά και για νέες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, και με  προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG. 
  •  Η τουριστική εκπαίδευση ήταν απαξιωμένη και υποβαθμισμένη. Επί των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν κλείσει οι Σχολές Ξεναγών τo 2012, καταργήθηκε ο ΟΤΕΚ το 2013,είχαν εγκαταλειφθεί οι ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ και είχαν κλείσει οι ΕΠΑΣ. Εμείς ολοκληρώνουμε τη συνολική νομοθετική πρόταση  για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης. Θα επαναλειτουργήσουμε τις Σχολές Ξεναγών, με πρώτη αυτή της Αθήνας το Σεπτέμβριο το 2017. Αναβαθμίζουμε τις ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ, και ενδυναμώνουμε το ρόλο και την παρεχόμενη εκπαίδευση στα 8 ΙΕΚ Τουρισμού. Επίσης, ξεκινούμε  προγράμματα για την περαιτέρω κατάρτιση και μετεκπαίδευση των εργαζομένων, εποχιακά ανέργων, εμπειροτεχνών και ανέργων, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Όλα αυτά με πολύ μεγάλη δυσκολία διότι έπρεπε να εξασφαλίσουμε τους πόρους με περιορισμένες δυνατότητες στους δύσκολους αυτούς  καιρούς.  
  • Ολοκληρώνουμε τους Δορυφόρους Λογαριασμούς,  ένα εθνικολογιστικό σύστημα που μας παρέχει αξιόπιστα τουριστικά στοιχεία. Αυτό αποτελούσε εξαγγελία όλων των κυβερνήσεων για δεκαετίες και ουδέποτε είχε υλοποιηθεί.  Με την  ομάδα εργασίας που συστήσαμε στο  Υπουργείο και  με την τεχνική βοήθεια SRSS από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρούμε τη διαδικασία για την κατάρτιση και την πιλοτική εφαρμογή του έτσι ώστε να ξεκινήσει. Έχουμε εξασφαλίσει  και τη συμβολή εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο οποίος είχε διαπιστώσει αδικαιολόγητες αποκλίσεις  το 2016 στα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. 

Το εθνικό χωροταξικό που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση κατέπεσε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατ’ επέκταση και ο τουρισμός έμεινε χωρίς ειδικό χωροταξικό. Συνεργαζόμαστε  με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του νέου εθνικού χωροταξικού, και διαμορφώνουμε και το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι ώστε να είναι ελκυστικό για επενδύσεις. 

Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το πλαίσιο ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς συμβάλλαμε  για να στηρίξουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις και την υγιή νόμιμη τουριστική δραστηριότητα. Στόχος μας είναι όταν τα δημοσιονομικά μας το επιτρέψουν και πιάσουμε τους στόχους στην ανάπτυξη, να μειωθεί η φορολογία και   να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων και φυσικά στον τουριστικό τομέα. .

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο κομμάτι της συμβολής του τουρισμού μας στην εθνική οικονομία. Ο τουρισμός πολυτελείας το 2016 ξεπέρασε το  10%. Επίσης τα στοιχεία που έχουμε από όλους τους φορείς του εξωτερικού- στατιστικές υπηρεσίες ξένων χωρών, ινστιτούτα αναλύσεων, διεθνείς εταιρείες αναλύσεων όπως η STR, τα στοιχεία που μας διέθεσαν παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων όπως η Εxpedia και η Booking, οι μεγάλοι tour operators,  όπως οι TUI και Τhomas Cook, που φέρνουν πάνω από 6 εκατ. επισκέπτες, αλλά και από πρόσφατες μελέτες όπως του ΙΤΕΠ που αφορούν το 2016, προκύπτουν  αύξηση αφίξεων και εσόδων, ενισχυμένες πληρότητες, και  αύξηση διανυκτερεύσεων και τζίρου. Όσον αφορά το 2017, η θεαματική αύξηση των αφίξεων και προκρατήσεων δημιούργησε και σημαντική αύξηση νέων προσλήψεων, τη μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.  Μόνο τον Απρίλιο είχαμε περισσότερες από 90.000  προσλήψεις  οι οποίες οφείλονται κυρίως στην άνοδο του τουρισμού και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.  

Κυρίες και Κύριοι, 

Το Υπουργείο Τουρισμού νομοθετεί, διενεργεί ελέγχους, και κυρίως σχεδιάζει τη στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη, ώστε να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτική πρωτοβουλία για νέες και επωφελείς συνεργασίες. Και σε αυτήν την κατεύθυνση, ζητώ και  τη στήριξή σας γιατί εσείς οι ίδιοι μπορείτε να συμβάλλετε ουσιαστικά στην πάταξη φαινομένων όπως στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, της μαύρης εργασίας, της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και της διασφάλισης της υψηλής ποιότητας. 

Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι είναι θλιβερό  στη συγκεκριμένη συγκυρία, σε μία χρονιά που προβλέπεται να είναι η καλύτερη στην ιστορία του τουρισμού  μας, να ακούγονται αντιπολιτευτικές φωνές που υπονομεύουν το εθνικό τουριστικό προϊόν και κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. 

Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες,  το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυσφημούν και να δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας που λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και δεν επιτρέπεται να αφήσουμε ούτε εμείς αλλά ούτε και εσείς να αντιμετωπίζεται ως πεδίο αντιπαραθέσεων και ως ευκαιρία για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. 

Θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου που στις δημόσιες τοποθετήσεις αναγνωρίζετε την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε καταφέρει όλοι μαζί, με το Υπουργείο Τουρισμού,  τις Περιφέρειες και τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά με τον ΕΟΤ για την  δυναμική προώθηση  και προβολή σας. Εύχομαι  αυτή η  συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον προς όφελος του τουρισμού. 

Εύχομαι καλή επιτυχία στην νέα διοίκηση. Θα σταθούμε αρωγοί και θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια που πάει τον τουρισμό μας πιο ψηλά.

Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 02/06 07:26

    Δήμος Ιεράπετρας: Πρόταση για συμμετοχή 4 παραλιών στο πρόγραμμα προσβασιμότητας

  2. 01/06 20:37

    Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO

  3. 01/06 17:32

    ΕΟΤ Γερμανίας | Ταξίδι εξοικείωσης στην Κρήτη για την τουριστική προβολή του προορισμού

  4. 01/06 17:10

    Ισπανικά ξενοδοχεία | Χρονιά ρεκόρ για τις αλυσίδες Meliá και Barceló- Προσλήψεις 5.000 υπαλλήλων, με προσφορά στέγης

  5. 01/06 16:47

    Βενετία | Ο υπερτουρισμός στο στόχαστρο- νέα περιοριστικά μέτρα από σήμερα 1η Ιουνίου

  6. 01/06 14:03

    Stern | Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν είναι για όλους - «Πόλη-κλειδί» τα Ιωάννινα

  7. 01/06 11:21

    Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ τουριστών στην Κωνσταντινούπολη το α΄τετράμηνο

  8. 01/06 10:32

    Υπερ- τουρισμός | Manuel Molina (TSS): Να λάβουμε σοβαρά τις διαμαρτυρίες - έμφαση στην ευημερία των ντόπιων

  9. 01/06 10:15

    Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας: Πρόταση για 4 παραλίες στο πρόγραμμα προσβασιμότητας του υπουργείου Τουρισμού

  10. 01/06 10:13

    Φεστιβάλ Cretan Comic Con 2024

  11. 31/05 20:53

    Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

  12. 31/05 20:42

    Πρώτες Ελλάδα και Κύπρος στο γενικό δείκτη ικανοποίησης των ξενοδοχείων στη Μεσόγειο τον Απρίλιο

  13. 31/05 20:16

    Δ. Καραλής: Η Ε.Ξ. Μεσσηνίας καλωσορίζει την αεροπορική σύνδεση  Καλαμάτας - Κρήτης

  14. 31/05 20:13

    Η Περιφέρεια της Κρήτης πληροί τις προϋποθέσεις για τον τίτλο της "Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας"

  15. 31/05 14:53

    Ε.Ξ. Ρόδου: Συνάντηση με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης

  16. 31/05 14:50

    H νέα Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

  17. 31/05 14:48

    FedHATTA: Σκανδαλωδώς άδικη η επιδότηση λεωφορείων μόνο για τα ΚΤΕΛ και όχι για τα τουριστικά γραφεία

  18. 31/05 14:34

    Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή της παράκαμψης της Γιάλοβας στη Μεσσηνία

  19. 31/05 14:29

    Το Skiathos Palace Hotel φύλακας του περιβάλλοντος | Γαλάζια σημαία για 14η χρoνιά - βραβεύσεις για τις πράσινες δράσεις

  20. 31/05 14:18

    Time: Η Lamda Development στις 100 πιο επιδραστικές εταιρίες στον κόσμο

  21. 31/05 13:41

    TUI | Ο τουρισμός στις Βαλεαρίδες φτάνει στα όριά του - Στο στόχαστρο των διαδηλωτών οι πλατφόρμες τύπου Airbnb

  22. 31/05 12:38

    6η φθηνότερη πρωτεύουσα στην Ευρώπη η Αθήνα για city break

  23. 31/05 12:16

    McKinsey: Οι μεγάλες τάσεις στα ταξίδια σήμερα και μέχρι το 2030 - Τα 7 αρχέτυπα ταξιδιωτών

  24. 31/05 12:13

    Ένα φεστιβάλ για τις φωνές της Αφρικάνικης διασποράς

  25. 31/05 11:50

    O ΕΟΤ υποστηρίζει αθλητικά events του Ιουνίου σε Αθήνα, Πάρο, Κερκίνη, Γαύδο και Όλυμπο

  26. 31/05 11:31

    Τουρισμός πολυτελείας | Επένδυση σε μαρίνες της Κωνσταντινούπολης φέρεται να εξετάζει ο Ρώσος μεγιστάνας Αμπράμοβιτς

  27. 31/05 11:17

    Η αξία του «ταξιδεύειν» θέμα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

  28. 31/05 10:39

    Υπερτουρισμός - Μαγιόρκα | Κατάληψη των παραλιών το Σαββατοκύριακο προωθούν οι διαδηλωτές

  29. 31/05 10:23

    Caldera Beach | Θετική γνωμοδότηση για ΜΠΕ κατόπιν ενοποίησης δύο ξενοδοχείων

  30. 31/05 10:17

    Είναι το Παυλοπέτρι στην Ελαφόνησο η χαμένη Ατλαντίδα;

  31. 31/05 10:03

    Όλγα Κεφαλογιάννη: «Σταθμός στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ιαπωνίας η επίσκεψη της Πριγκίπισσας Κάκο»

  32. 31/05 07:52

    600 κιλά κεράσια για τη Γιορτή Κερασιού στην Αγιάσο Λέσβου

  33. 31/05 07:51

    Το πρώτο Φεστιβάλ Yoga στην ‘Άνδρο

  34. 31/05 07:42

    Κολυμβητική εκδήλωση Ακρίσια 2024 στη Λάρισα

  35. 31/05 07:40

    Διεθνές Τουρνουά Πυγμαχίας Minoan Cup στην Κρήτη

  36. 31/05 07:05

    Δήμος Ζακύνθου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας των παραλιών

  37. 30/05 20:58

    Welt | Εύβοια, ένα νησί που αξίζει να ανακαλύψει κανείς

  38. 30/05 19:16

    H Κρήτη υποψήφια για «Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026»

  39. 30/05 16:55

    Ρεκόρ συμμετοχών στα Ποσειδώνια 2024 | Πάνω από 2.000 εταιρείες και οργανισμοί από 82 χώρες

  40. 30/05 16:44

    ΙΑΤΑ: 11% επάνω η συνολική ζήτηση στις αερομεταφορές τον Απρίλιο – Στο +10% στην Ευρώπη

  41. 30/05 16:15

    H Norse Atlantic Airways γιόρτασε την πρώτη απευθείας πτήση από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη JFK

  42. 30/05 16:07

    Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΠΟ με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

  43. 30/05 15:58

    Tουρισμός | Πολύ ικανοποιημένοι δηλώνουν οι διεθνείς επισκέπτες της Ισπανίας

  44. 30/05 15:37

    Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Βράβευση νέου λογότυπου στα ΕΒΓΕ Awards 202

  45. 30/05 15:32

    Να μπει ψηλά ο τουρισμός στην ευρωπαϊκή ατζέντα – Η φιλοξενία είναι συμπερίληψη και Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής

  46. 30/05 13:30

    Βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra στην Ελλάδα

  47. 30/05 12:54

    Όμιλος Calilo: Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης και σύσταση Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου στην Ίο

  48. 30/05 12:52

    Μαγιόρκα: Πιο αυστηρά μέτρα κατά του υπερτουρισμού – Περιορισμός στην κρουαζιέρα και τα ενοικιαζόμενα

  49. 30/05 12:29

    Ολλανδία: Έρευνα στη Booking.com μετά από καταγγελίες για «ξέπλυμα χρήματος από εγκλήματα πολέμου»

  50. 30/05 12:28

    Εγκαίνια για την Astir Marina Βουλιαγμένης, μία από τις κορυφαίες home-port μαρίνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

  51. 30/05 11:18

    Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Μήδεια του Σάιμον Στόουν Βασισμένο στον Ευριπίδη στο Θέατρο Παλλάς - 9, 10, 11 Ιουλίου 2024

  52. 30/05 11:11

    Oι προϋποθέσεις επιδότησης των τουριστικών καταλυμάτων στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

  53. 30/05 11:09

    Oι προϋποθέσεις επιδότησης των επιχειρηματιών τουριστικών γραφείων στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

  54. 30/05 10:58

    Τουρισμός | + 8% τα αεροπορικά εισιτήρια από Γερμανία προς 30 προορισμούς - 14% φτηνότερη η Αθήνα (!)

  55. 30/05 10:53

    Να μπει ψηλά ο τουρισμός στην ευρωπαϊκή ατζέντα | Εκδήλωση – συζήτηση του ΞΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών

  56. 30/05 10:23

    ΕΟΤ και Mastercard | Kαμπάνια προβολής της Ελλάδας στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο

  57. 30/05 09:51

    Υπερ-τουρισμός | Οι διαδηλωτές απειλούν να αποκλείσουν το αεροδρόμιο της Μαγιόρκα

  58. 30/05 09:23

    Τουρισμός | Η TUI επεκτείνει τη σεζόν στην Κρήτη, Ρόδο και Κω- Πτήσεις μέχρι το Νοέμβριο και από τον Μάρτιο

  59. 30/05 06:16

    Δεύτερη επίσκεψη στελεχών της ΑΒΤΑ στην Καλαμάτα ενόψει του συνεδρίου της στην Costa Navarino

  60. 30/05 06:07

    Στη Σαντορίνη η 1η Διεθνής Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής στην Ελλάδα

  61. 30/05 05:26

    "Olympic Day Run" στην Αρχαία Ολυμπία | Ο μοναδικός Ολυμπιακός Αγώνας Δρόμου της χώρας

  62. 30/05 05:12

    Δήμος Αντιπάρου: 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας

  63. 30/05 01:19

    Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με την Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας στην Κέρκυρα

  64. 30/05 01:00

    Κυριάκος Μητσοτάκης | Χρονικός περιορισμός στις μισθώσεις Airbnb

  65. 29/05 19:00

    Η επίσκεψη της Όλγας Κεφαλογιάννη στην Κέρκυρα

  66. 29/05 18:41

    Προοπτικές και ελπίδες για νέα ιστορικά στην κρουαζιέρα παγκοσμίως

  67. 29/05 16:38

    ΠΕΥΦΑ: "Τραγική εικόνα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών για εργαζόμενους και επισκέπτες"

  68. 29/05 16:23

    Marietton: Η Ελλάδα τέταρτος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι

  69. 29/05 15:31

    Odera Tinos, Autograph Collection | Άνοιξε το πρώτο υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο στην Τήνο

  70. 29/05 15:16

    Εγκαινιάστηκε το μουσείο Κρητικής Λαογραφίας της οικογένειας Κοκοτού

  71. 29/05 14:22

    Yπερτουρισμός | Γερμανικός Τύπος: Ρεκόρ σε Σαντορίνη και Μύκονο- 110 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο

  72. 29/05 14:21

    AdventureSmith Explorations: Τέσσερις νέες κρουαζιέρες στην Ελλάδα το 2024-2025

  73. 29/05 13:55

    China Today: «Η Μητροπολιτική Αττική θα σας εκπλήξει ευχάριστα»

  74. 29/05 13:19

    «Ταξίδι προς την ελευθερία, 1821» | Mόνιμη έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο - η συμβολή της Πελοποννήσου στην Ελληνική Επανάσταση

  75. 29/05 13:04

    CV Villas: Πακέτα άνευ πτήσης σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς – Ανάμεσά τους και ένα Ελληνικό νησί

  76. 29/05 12:57

    Εξαιρετικής ποιότητας τα ύδατα κολύμβησης στην Ελλάδα

  77. 29/05 12:54

    Δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Χαρτογράφηση Θορύβου του αεροδρομίου Ηρακλείου

  78. 29/05 11:43

    Τουρισμός: Αυτά είναι τα 10 φθηνότερα Ελληνικά νησιά για τους Βρετανούς το καλοκαίρι του 2024

  79. 29/05 11:38

    ΕΟΤ ΗΠΑ | Προωθητική εκδήλωση για τη νέα πτήση Σικάγο-Αθήνα της United Airlines

  80. 29/05 11:15

    Ξενοδοχεία/ Έκθεση Εμπειρίας Επισκέπτη 2024 | Μεγαλύτερη άνοδος ικανοποίησης στα τριάστερα από τα πεντάστερα ξενοδοχεία

  81. 29/05 10:50

    «Clean up the MED 2024»: Η δράση που έγινε θεσμός για το Fodele Beach & Water Park Holiday Resort

  82. 29/05 10:18

    Τουρκικός τουρισμός | Στόχος να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο- άνοιγμα στις αγορές της Ασίας

  83. 29/05 10:16

    Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Μάνος Καρατζογιάννης - 50 χρόνια, μια νύχτα

  84. 29/05 09:53

    Η Δόμνα Μιχαηλίδου στη Νάξο | Στο επίκεντρο η εξεύρεση εργαζομένων στον τουρισμό

  85. 29/05 09:32

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στους Παξούς

  86. 29/05 09:29

    Ημερίδα με τίτλο «Εναλλακτικός Τουρισμός – Καινοτόμες Προσεγγίσεις»

  87. 29/05 09:27

    Δήμος Ρόδου: Διαγωνισμός για εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τους τουρίστες στα γραφεία πληροφοριών

  88. 29/05 09:25

    Δήμος Κορίνθου: Διαγωνισμός για τη μίσθωση Τουριστικού Περιπτέρου – Αναψυκτηρίου - Ξενώνα

  89. 29/05 09:23

    Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  90. 29/05 09:22

    Δήμος Αγίου Νικολάου: Παράταση ωραρίου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων τη θερινή περίοδο

  91. 28/05 18:42

    Στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα 10ετίας - αυτό χρειάζεται ο ελληνικός τουρισμός

  92. 28/05 18:34

    Μονόδρομος ένα βιώσιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουριστικό προϊόν

  93. 28/05 16:18

    Αμερικανικός τουρισμός: Δεύτερη υψηλότερη ταξιδιωτική δαπάνη στον κόσμο για το καλοκαίρι του 2024

  94. 28/05 16:02

    Συνεχίζεται με ελεύθερη είσοδο έως 2 Ιουνίου το 12ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»

  95. 28/05 15:44

    Άνοιξαν οι εγγραφές για το Navarino Challenge 2024

  96. 28/05 15:08

    Κοινωνικός/ ιαματικός τουρισμός ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής Επιχειρηματιών

  97. 28/05 14:34

    Eurowings: Νέα χειμερινή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

  98. 28/05 14:22

    Διακοπή λειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου Δελφών την Τετάρτη μετά τις 17.00

  99. 28/05 14:13

    Η Τεχνολογία συναντά την παράδοση: Drones αναδιαμορφώνουν την ορεινή κτηνοτροφία

  100. 28/05 13:47

    25 χρόνια AEGEAN | 25 χρόνια ανάπτυξης, δημιουργίας και ποιοτικής εξυπηρέτησης