ΟΚΕ: Η ανάπτυξη της χώρας απαιτεί άμεση ανασύνταξη του κοινωνικού διαλόγου

ΟΚΕ: Η ανάπτυξη της χώρας απαιτεί άμεση ανασύνταξη του κοινωνικού διαλόγου

Συζήτηση με τους φορείς-μέλη της για την ανασύνταξη του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου στη χώρα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υποβαθμίστηκε σημαντικά διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) στο πλαίσιο της σύγκλησης της Ολομέλειάς της.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκος Βούτσης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης. Επίσης, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. κ. Γιώργος Βερνίκος αναφέρθηκε στο έργο της Ο.Κ.Ε. και στις διεθνείς συνεργασίες της για θέματα που αφορούν κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Επίσης, τονίζοντας τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, επεσήμανε την ανάγκη ανασύνταξης του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου και την τήρηση της υποχρεωτικότητας που προβλέπει το Σύνταγμα και η νομοθεσία για την έκφραση αιτιολογημένη γνώμης της Ο.Κ.Ε. πριν από την ψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι «σε ό,τι αφορά τον απολογισμό και τη στρατηγική ανασύνταξη του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, σήμερα είναι πιο εύκολο να γίνει, ακριβώς επειδή άρχισε να λειτουργεί η προϋπόθεση του άκρως σημαντικού θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωσή του. Άρα ο ανταγωνισμός και οι συνθέσεις μπορούν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερο νόημα στην ανάγκη του κοινωνικού διαλόγου για την επίτευξη ενός modus vivendi πάνω σε ορισμένα θέματα. Σε σχέση με την πολιτική ατζέντα των κομμάτων και το κατά πόσον έχουν αισθανθεί και ιεραρχήσει την ανάγκη του κοινωνικού διαλόγου, αλλά και του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών, πιστεύω ότι έχουμε μπει πλέον -κι αυτό είναι χαρακτηριστικό της νέας περιόδου- σε μια συστηματική προσπάθεια προγραμματικής ανασυγκρότησης των κομμάτων και εμβάθυνσης πάνω στα νέα δεδομένα, μετά από τη φάση κατά την οποία υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες, κάθε φορά, δεσμεύσεις, που έπρεπε να υλοποιούνται για να προχωράνε οι αξιολογήσεις» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται «να υποστηριχθεί ένας κοινωνικός και πολιτικός διάλογος που θα ενισχύσει τις άμυνες της δημοκρατίας απέναντι στις απειλές που αναδύονται. Αυτή η συνθήκη, προτάσσει μια διττή ανάγκη, τόσο εντός χώρας όσο και στο επίπεδο της Ευρώπης. Από τη μία πλευρά είναι ζωτικής σημασίας ένας χώρος εθνικού διαλόγου με στόχο την ευρύτερη συναίνεση γύρω από ζητήματα θεμελιακά για την επιβίωση της δημοκρατίας (πώς, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουμε την ακροδεξιά απειλή, που αποτελεί έκφανση της διάρρηξης των κοινωνικών συμβολαίων και της υπονόμευσης της εμπιστοσύνης). Από την άλλη, για να επανασυνδεθεί το κοινωνικό με το πολιτικό είναι κρίσιμο να μορφοποιηθεί ένας χώρος προοδευτικού διαλόγου, χώρος δηλαδή συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης εναλλακτικής απέναντι στην νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία που όπως απέτυχε να αποτρέψει την κρίση, με τις γνωστές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, απέτυχε και στη διαχείρισή της με τις τάσεις αυταρχικής πολιτικής εκτροπής να πληθαίνουν στην Ευρώπη».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σημασία της γνώμης της Ο.Κ.Ε. «όταν διατυπώνεται κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου, πριν καν τη θέση ενός προσχεδίου νόμου σε κοινωνική διαβούλευση, όπως γίνεται τώρα».  Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «συμφωνούμε για τον κοινωνικό διάλογο και για το μέλλον της χώρας, στο επίπεδο των αυτονόητων γενικοτήτων. Όταν διατυπώνουμε, με στερεότυπα, γενικότητες και αυτονόητα, συμφωνούμε όλοι. Είναι πολλά τα πεδία στα οποία υπάρχει σύμπτωση απόψεων όλων των φορέων –κοινωνικών, θεσμικών, ερευνητικών– που έχουν διατυπώσει απόψεις για τη φορολογία, για δημόσια διοίκηση, για την εκπαίδευση και ούτω καθεξής, με διαφωνίες, βεβαίως, στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική ασφάλιση, όπου είναι διαφορετικοί οι ταξικοί ρόλοι, οι ρόλοι στην παραγωγή.  Αλλά όταν πας να τα εξειδικεύσεις αυτά, καταρρέει το αυτονόητο της γενικότητας.  Βεβαίως όλοι θέλουμε ανάπτυξη, όλοι θέλουμε ανταγωνιστικότητα, όλοι θέλουμε την επάνοδο στην κανονικότητα, όλοι θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική, και τι συμβαίνει;  Όταν πας να τα εξειδικεύσεις αυτά  βρίσκεσαι μπροστά σε ανυπέρβλητα διλήμματα, σε συγκρούσεις, σε αντιθέσεις.  Αυτά όλα –και αυτή είναι η τελευταία μου παρατήρηση – θα μπορούσαμε να τα συζητούμε με άνεση υπό όρους κανονικότητας.  Η χώρα δεν βρίσκεται υπό όρους κανονικότητας».

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ως θεσμός που προάγει τον διάλογο, έχει εκ των πραγμάτων ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στην προσπάθεια να χτίσουμε τη χώρα που αξίζουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες. Διότι στην προσπάθεια αυτή είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν διαφωνίες. Όμως με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στη δημιουργική σύνθεση που απαιτείται για να μην αφήνουμε τις διαφωνίες αυτές να στερούν από την πατρίδα μας ένα καλύτερο μέλλον … Στην παρούσα φάση είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ η μεγάλη συμμαχία του πολιτικού συστήματος, των εργαζομένων, των εργοδοτών και των κοινωνικών φορέων. Η Ελλάδα ανήκει σε όλους μας. Και αν κάτι πάει στραβά, χάνουμε όλοι μας. Και αυτό όσο νωρίτερα το αντιληφθούμε, τόσο το καλύτερο. Η πατρίδα μας έχει ζημιωθεί διαχρονικά από την έλλειψη κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου και συνεννόησης. Και αυτό μας αδικεί, γιατί ακυρώνει πολλά από τα πλεονεκτήματά μας ως χώρα».

Προηγήθηκε συνάντηση του Συμβουλίου των Προέδρων των Μελών της Ο.Κ.Ε., στο οποίο συμμετείχαν οι κ. Ιωάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε., κ. Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος Ε.Σ.Ε.Ε., κ. Ιωάννης Ρέτσος, Πρόεδρος Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ιωάννης Παϊδας, Πρόεδρος Α.Δ.Ε.Δ.Υ., κ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος E.E.T., κ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος Δ.Σ.Α., κ. Γεώργιος Στασινός, Πρόεδρος Τ.Ε.Ε., κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος Ο.Ε.Ε., κ. Χάρης Κυριαζής, Εκπρόσωπος ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Βαριάμης, Α’ Αντιπρόεδρος Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε, κ. Γεώργιος Βλάχος, Πρόεδρος Σ.Α.Τ.Ε., κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης, Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ., κ. Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Greenpeace Ελλάδα, κ. Ιωάννης Λυμβαίος, Γενικός Γραμματέας ΕΣΑμεΑ και κ. Βασίλειος Θεοτοκάτος, Πρόεδρος Α.Σ.Π.Ε.

Στη διάρκεια της συνάντησης υιοθετήθηκε Κοινή Δήλωση για τα ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Στην Κοινή Δήλωση:

·        Τονίζεται η ανάγκη για απολογισμό και στρατηγική ανασύνταξης του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Ο.Κ.Ε.

·        Επισημαίνεται ότι ο κοινωνικός διάλογος, σήμερα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να επανέλθει και να βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα κάθε κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας.

·        Υπογραμμίζεται η βαρύτητα της Συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, περίγραμμα του οποίου παρουσίασε η Ο.Κ.Ε. στα πολιτικά κόμματα το Φεβρουάριο του 2018.

·        Δηλώνεται η ενεργός συμμετοχή των Προέδρων των φορέων της Ολομέλειας της Ο.Κ.Ε. στη διαβούλευση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εμβάθυνση, καθώς και ολοκλήρωσή της. Η ενεργός συμμετοχή και η υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων, των παραγωγικών δυνάμεων  και  της κοινωνίας των πολιτών είναι βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, στο τέλος της συζήτησης, διαπίστωσε ότι υπάρχει ευρεία αποδοχή και συναίνεση στα τέσσερα σημεία της Κοινής Δήλωσης των Προέδρων των φορέων που συμμετέχουν στην Ο.Κ.Ε. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της Ο.Κ.Ε και δεσμεύτηκε ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα θα θέσει το θέμα της στενής συνεργασίας της Ο.Κ.Ε. με τις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής.

Το πλήρες κείμενο της εισαγωγικής ομιλίας του Γιώργου Βερνίκου στο Συμβούλιο των Προέδρων της ΟΚΕ έχει ως εξής:

Συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκλογή μου στην Προεδρία της Ο.Κ.Ε., καθώς και από την εκλογή των νέων Οργάνων διοίκησής της. Όλο αυτό το διάστημα παραμείναμε σταθεροί στο όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνεννόηση, για εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας του κράτους, για ειρήνη και αλληλεγγύη.

Ο κοινωνικός διάλογος είναι απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση του θεσμικού και πολιτικού πολιτισμού και οι κοινωνικοί εταίροι, μαζί με την Κοινωνία των Πολιτών, είμαστε η πραγματική παραγωγική οικονομία, που ξέρουμε τι είναι αναγκαίο, τι επιθυμητό και τι εφικτό, μέσα σ’ ένα περιβάλλον πολλαπλών προβλημάτων, απειλών και προκλήσεων.  Είναι σημαντικό ότι διατηρήσαμε τη διασύνδεσή μας με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα των κοινωνικών εταίρων και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Όπως είναι γνωστό, στην Ευρώπη υπάρχει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ε.Ο.Κ.Ε.) ως πρότυπο, που στηρίζεται στον τριμερή διαχωρισμό των εκπροσωπούμενων συμφερόντων και 22 αντίστοιχες εθνικές Ο.Κ.Ε. Σ’ όλο τον κόσμο λειτουργούν 77 παρεμφερείς Οργανισμοί, με οργανωτικές διαφορές μεταξύ τους, καθώς και άλλες διαφορές στη λειτουργία ή τη φύση τους, οι οποίες αντανακλούν διαφορετικές εθνικές παραδόσεις.  Σε όλες τις περιπτώσεις η εκπροσώπηση συμφερόντων θεωρείται συμπλήρωμα της πολιτικής εκπροσώπησης, βελτιώνοντας την κοινωνική αρμονία και παραγωγικότητα.

Ενδεικτικά θέματα με τα οποία ασχολούνται όλες οι Ο.Κ.Ε., παράλληλα με τη συμμετοχή τους στο νομοθετικό έργο, στην ανταλλαγή πληροφοριών, βέλτιστων πρακτικών και συνεργασιών, είναι κυρίως:

·        Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η οργάνωση και το μέλλον της εργασίας.

·        Οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2020-30.

·        Η καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων.

Επιπρόσθετα, οι ευρωπαϊκές Ο.Κ.Ε. δίνουν μεγάλη έμφαση:

·        Στη συμμετοχή στη διαβούλευση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·        Στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας και την ενεργό συμμετοχή και υπευθυνότητα των παραγωγικών δυνάμεων και της Κοινωνίας των Πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινωνική αντιπροσώπευση της μεταβιομηχανικής κοινωνίας βρίσκεται ακόμα σε πορεία διαμόρφωσης.

·        Στα θέματα ασφάλειας και ταυτότητας, που εντείνονται λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. 

Σ’ όλη την Ευρώπη, με τα διάφορα μοντέλα κοινωνικού διαλόγου, όλοι συμφωνούν ότι απαιτούνται νέοι μηχανισμοί κοινωνικής οργάνωσης, παράλληλα με τη νομοθεσία και την κρατική ρύθμιση.  Υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο ότι οι κοινωνικές και πολιτιστικές παραδόσεις των κρατών-μελών καθιστούν δυνατή την οικοδόμηση ενός συναινετικού κοινωνικού μοντέλου, που να ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια ζωή, να συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική αλληλεγγύη και να υποστηρίζει τη χρηστή διακυβέρνηση.

Στη χώρα μας η Ο.Κ.Ε., παράλληλα με τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα των κοινωνικών εταίρων, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου κοινής αποδοχής, περίγραμμα του οποίου παραδώσαμε στα πολιτικά κόμματα το Φεβρουάριο του 2018.  Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση σε σειρά γνωμών και παρεμβάσεις στη Βουλή, που αφορούν στους τομείς προτεραιότητας και συγκεκριμένα στα θέματα κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας, στη σωστή νομοθέτηση και δικαιοσύνη, στην παιδεία και στην επαγγελματική κατάρτιση.  Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς η ενεργός συμμετοχή και συμβολή μας στην αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των έντονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην επικράτειά μας, αλλά και η ενεργός συμμετοχή μας σε διεθνείς συναντήσεις για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στο μέλλον της εργασίας.  Η συνολική δουλειά μας διακρίνεται από πραγματικές συγκλίσεις, συναινέσεις και ποιότητα, και δεν είναι τυχαία η αποδοχή μας απ’ όλους τους πολιτειακούς παράγοντες στη χώρα μας. Η επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Καρλ Γιούνκερ στα γραφεία μας και η συνδιοργάνωση κορυφαίων εκδηλώσεων με διεθνείς Οργανισμούς επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία της Ο.Κ.Ε.

Ο απολογισμός και η έγκριση της δραστηριότητάς μας είναι απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια, στηριζόμενοι στην ενεργό συμμετοχή των μελών μας.  Το να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και της ισχύουσας πραγματικότητας, θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητικό σε κανονικές συνθήκες.  Δεν είναι όμως αρκετό και δεν μας εφησυχάζει.  Και αυτό γιατί υπό τη σημερινή συγκυρία η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις, που ο καθένας από σας τα γνωρίζει καλά και τα επαναλαμβάνουμε καθημερινά.  Το δύσκολο είναι μέσα από τον κοινωνικό διάλογο να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, να έχουν ευρεία αποδοχή, να είναι εθνικά ωφέλιμες και να μπορούν να εφαρμοσθούν.  Αυτό προσπαθούμε να υπηρετούμε.

Προβλήματα βέβαια αντιμετωπίζει και όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα και δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται όλο και πιο κατανοητό ότι αν δεν ξεπεραστούν, η Ευρώπη κινδυνεύει συνολικά να περιθωριοποιηθεί από την ανάδειξη νέων πόλων στη διεθνή οικονομία.  Δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες και στοιχεία που όλοι γνωρίζουμε.  Απλά σας παραθέτω τρεις ενδεικτικούς πίνακες, που αφορούν στην υστέρηση της έρευνας στον ευρωπαϊκό χώρο και στη χώρα μας. Ο πρώτος δείχνει το συνολικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έρευνα και την καινοτομία από τους βασικούς ανταγωνιστές της, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα.  Ο δεύτερος πίνακας απεικονίζει την υστέρηση της χώρας μας από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών στο αντίστοιχο θέμα.  Ο τρίτος πίνακας απεικονίζει ενδεικτικά τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στην εξεύρεση κεφαλαίων για έρευνα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Πιστεύω λοιπόν ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε ότι η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και πάνω από όλα η δημοκρατία απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτικών, παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων.  Ειδικότερα στη χώρα μας απαιτείται η ανασύνταξη του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Ο.Κ.Ε.

Μικρό και ενδεικτικό βήμα προς τη θετική κατεύθυνση είναι η τήρηση της υποχρεωτικότητας που προβλέπει το Σύνταγμα και η νομοθεσία για την έκφραση αιτιολογημένης γνώμης της Ο.Κ.Ε. πριν τη ψήφιση των νομοσχεδίων στο Κοινοβούλιο για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Επισημαίνω ότι στα χρόνια του μνημονίου ο κατεπείγον χαρακτήρας των περισσότερων νομοθετήσεων στέρησε από την Ο.Κ.Ε. τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει, καθώς τα περισσότερα νομοσχέδια ούτε καν τις αποστέλλονταν.  Η καλή διακυβέρνηση συνεπάγεται κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα έτοιμα ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες, που θα συμβάλουν στη θεσμοθέτηση και κατοχύρωση της διαβούλευσης και της διαπραγμάτευσης σ’ όλα τα επίπεδα: εθνικό, περιφερειακό και τοπικό.  Επισημαίνω επίσης ότι πρέπει να είναι σαφές ότι είναι άλλο πράγμα η διαπραγμάτευση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αφορά στους κοινωνικούς εταίρους και άλλο ο κοινωνικός διάλογος με την υπευθυνότητα που επιτάσσει το Σύνταγμα και ο νομοθέτης στο πλαίσιο της ΟΚΕ.  Οι ακροάσεις φορέων στη Βουλή και οι επιμέρους συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο, που αποτελεί τη μοναδική διαδικασία για την διασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 19/03 14:57

    Πόλος έλξης η Κρήτη στην έκθεση SALON MONDIAL στο Παρίσι

  2. 19/03 14:38

    11% επάνω ο κύκλος εργασιών σε επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης τον Ιανουάριο του 2024

  3. 19/03 13:56

    Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών | Βραβεία στις αεροπορικές εταιρείες με την ταχύτερη ανάπτυξη το 2023

  4. 19/03 13:50

    Έρχονται τα πρώτα Παγκόσμια Βραβεία Αειφόρου Τουρισμού και Φιλοξενίας

  5. 19/03 13:31

    Νέος πρακτικός οδηγός για τη διαχείριση κρίσεων | Συνεργασία TOPOSOPHY - European Travel Commission

  6. 19/03 12:44

    Η AEGEAN επεκτείνει τη χρήση βιώσιμων καυσίμων (SAF) στις πτήσεις της και στα αεροδρόμια της Ευρώπης

  7. 19/03 11:59

    Διακήρυξη HOTREC & EFFAT | Έτσι θα καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή φιλοξενία

  8. 19/03 11:15

    Celestyal | Περισσότερες κρουαζιέρες το 2025 λόγω εξαιρετικά αυξημένης ζήτησης

  9. 19/03 10:58

    TUI: Νέες συνδέσεις με Κρήτη από Βιέννη και Βουδαπέστη

  10. 19/03 10:29

    Ισπανικός τουρισμός | 91 εκατ. τουρίστες και 125 δισ. ευρώ έσοδα το 2024

  11. 18/03 19:31

    Γυρίσματα σε ελληνικές πόλεις για ισραηλινά ντοκιμαντέρ με θέμα τους Ρωμανιώτες Εβραίους

  12. 18/03 19:28

    Δήμος Νισύρου: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών

  13. 18/03 19:25

    Σύνδεση της Καρύστου με τη Ραφήνα και τις Κυκλάδες

  14. 18/03 11:46

    ΕΕ | Μεταναστευτική συμφωνία με την Αίγυπτο με οικονομική ενίσχυση 7,4 δισ. ευρώ

  15. 18/03 07:29

    Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ζάκυνθο και Σύβοτα

  16. 18/03 07:26

    Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας ‘Άννας

  17. 18/03 07:13

    Ταξίδι εξοικείωσης Σουηδού δημοσιογράφου στην Αθήνα

  18. 17/03 20:43

    Τουρισμός | Όμιλος FTI: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με διεθνή χρηματοοικονομικό επενδυτή

  19. 17/03 12:17

    Περιφέρεια Κρήτης | To αντάλλαγμα για χρήση αιγιαλού και παραλιών να ξεκινά από τον Ιούνιο

  20. 17/03 12:09

    Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Οι μαθητές των Γαλλικών Σχολείων στο δρόμο για το Παρίσι

  21. 17/03 12:05

    Η Πιερία στην έκθεση «Holiday World & Region World» στην Πράγα

  22. 17/03 07:23

    Η συμβολή του ΕΟΤ στη διοργάνωση στην Αθήνα της Συνόδου Κορυφής 2024 Women Political Leaders

  23. 17/03 06:20

    Μύκονος | Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών

  24. 16/03 22:48

    Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023

  25. 16/03 15:47

    Τουρισμός | Όλο και περισσότερα Airbnb στην Ελλάδα - ΙΝΣΕΤΕ: 212.000 καταλύματα τον Ιούλιο του 2023

  26. 16/03 12:21

    Γερμανικός Τύπος | «Ανεπαρκή» τα μέτρα της Ελλάδας για τις φυσικές καταστροφές

  27. 16/03 12:16

    ΕΕ | Κρατική ενίσχυση ύψους 8,48 εκατ. ευρώ στην Sky express για τις ζημιές από τον κορωνοϊό

  28. 16/03 12:08

    Πάνω από μισό εκατ. οι Ούγγροι τουρίστες στην Ελλάδα

  29. 15/03 19:48

    Κορυφαία θέρετρα της Ευρώπης το Sani Resort και τα Ikos Resorts | Νέες σουίτες στο Sani Asterias

  30. 15/03 19:46

    Παράδειγμα προς μίμηση η συλλογική διεκδίκηση του ζητήματος της μουσικής στα ξενοδοχεία

  31. 15/03 14:11

    Το Ελληνικό γιώτινγκ στην 20η έκθεση East Med Yacht Show 2024 στον Πόρο - Και δεύτερο Yacht Show τον Οκτώβριο

  32. 15/03 14:06

    Ελληνικό: Lamda και Brook Lane προχωρούν στην κατασκευή του δεύτερου πύργου – Θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο

  33. 15/03 12:40

    Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: «Μπίζνες πολλών δις με “Χρυσές Βίζες“»

  34. 15/03 12:37

    FedHATTA: Νέες προοπτικές στη στρατηγική αγορά της Κίνας με τη νέα απευθείας πτήση Σανγκάη – Αθήνα

  35. 15/03 12:24

    Οι Οινοποιοί της Κρήτης στην έκθεση κρασιού PROWEIN

  36. 15/03 11:56

    Ξενοδοχεία | Ανακαινισμένο και 5άστερο επαναλειτουργεί το Iberostar Selection Creta Marine

  37. 15/03 11:43

    Αθλητικές διοργανώσεις σε Αθήνα και Αρκαδία υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

  38. 15/03 10:46

    Tουρισμός όλο το χρόνο στην Ελλάδα | Στο Costa Navarino τον Οκτώβριο το συνέδριο των Βρετανών πρακτόρων (ΑΒΤΑ)

  39. 15/03 10:27

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναδειχθεί City Break προορισμός όλο το έτος

  40. 15/03 10:16

    Aegean Airlines: Πτήσεις κοινού κωδικού με την Eurowings προς Ελληνικούς προορισμούς

  41. 15/03 10:09

    TAROM: Νέα εποχική σύνδεση Βουκουρέστι – Ηράκλειο

  42. 15/03 10:04

    El Al: Περισσότερες πτήσεις Τελ Αβίβ – Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2024

  43. 15/03 06:41

    Δήμος Χερσονήσου: Παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων

  44. 15/03 06:40

    Απευθείας πτήσεις από Τίρανα για Άμστερνταμ και Κολωνία

  45. 15/03 06:38

    Ρόδος: Διαγωνισμός για την υποστήριξη λειτουργίας των Ι. Π. Καλλιθέας και Κοιλάδας των πεταλούδων

  46. 15/03 06:34

    Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

  47. 15/03 06:28

    Ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική για τουριστική προβολή στην ολλανδική αγορά

  48. 14/03 19:44

    Κοινή δήλωση μελών ΠΟΞ: Θα αμφισβητήσουμε δικαστικά την ποσόστωση της μουσικής στα ξενοδοχεία

  49. 14/03 15:17

    To 4 αστέρων ξενοδοχείο “Elite” στη Ρόδο απέκτησε η Interlife

  50. 14/03 15:00

    Έρευνα: Η Αθήνα στις 5 κορυφαίες Ευρωπαϊκές πόλεις για γαστρονομικό τουρισμό

  51. 14/03 14:25

    "Επιχειρηματίας της χρονιάς" ο CEO του Ομίλου Βασιλάκη

  52. 14/03 13:55

    ΠΟΕΕΤ: Συμμετοχή των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

  53. 14/03 12:49

    H πρώτη Ελληνίδα στην ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Επαγγελματιών Διοργανωτών Συνεδρίων

  54. 14/03 12:26

    Marketing Greece: Το ταξίδι του “Travel Reimagined | Tomorrow’s Content Today” για το 2023 ολοκληρώθηκε

  55. 14/03 11:15

    Τουρισμός | American Express Travel: Οι κορυφαίες τάσεις που καθοδηγούν τα ταξίδια το 2024

  56. 14/03 10:59

    TUI: Η Ελλάδα πρώτος προορισμός για τους Αυστριακούς το καλοκαίρι

  57. 14/03 10:57

    Προσβάσιμος τουρισμός στην Πιερία

  58. 14/03 10:39

    Costa Cruises | Εαρινές εκπτώσεις σε κρουαζιέρες της στη Μεσόγειο το 2024 (και με ελληνικά λιμάνια)

  59. 14/03 06:51

    Ταξίδι εξοικείωσης στη Μακεδονία για τουριστική προβολή στην ισπανική αγορά

  60. 14/03 06:47

    Βαλκανικά Χοροχρώματα στους Σοφάδες Καρδίτσας

  61. 14/03 06:09

    ΤΕΕ | Διαγωνισμός για πλατφόρμα και ιστότοπο Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης

  62. 14/03 06:07

    Μη έγκριση προσθήκης πισίνας σε ξενοδοχείο στην Ανατολική Μάνη

  63. 14/03 06:03

    Κύπρος | Η αγορά ακινήτων το 2023- οι μεταβιβάσεις και τα πωλητήρια

  64. 13/03 18:06

    Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης | Νέος πρόεδρος ο Δήμαρχος Στ. Αγγελούδης, που απευθύνει κάλεσμα ενότητας

  65. 13/03 16:34

    Το Κύπελλο Μαραθωνίου της Μεσολυμπιάδας “Αθήνα 1906” στο Μουσείο του Λούβρου

  66. 13/03 15:56

    Υπουργείο Τουρισμού | Τα ΔΙΕΚ μετατρέπονται σε ΣΑΕΚ - Οι έξι ειδικότητες σπουδών

  67. 13/03 15:35

    Έρχεται το πρώτο ξενοδοχείο JW Marriott στην Ελλάδα | Ανοίγει το 2025 το JW Marriott Crete Resort & Spa

  68. 13/03 15:13

    Κρουαζιέρα | Οι παγκόσμιοι ηγέτες του κλάδου καλούν για παραγωγή βιώσιμων καυσίμων

  69. 13/03 15:08

    Norse Atlantic: Στις 30 Μαΐου η πρώτη πτήση Αθήνα – Νέα Υόρκη

  70. 13/03 14:19

    Νέο ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Αριστοτέλειο

  71. 13/03 14:01

    Τεχνητή νοημοσύνη | Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο κανονισμό-ορόσημο

  72. 13/03 13:27

    Συνεργασία ΕΤΑΔ με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» για την ισότιμη προσβασιμότητα στο Χ. Κ. Παρνασσού

  73. 13/03 12:55

    Τουρισμός | GetYourGuide: Συνεργασία με την Primer για καινοτόμες πληρωμές στην αγορά εμπειριών

  74. 13/03 12:51

    Dertour | Βραβείο Red Star Quality Award στο ξενοδοχείο Sentido Pearl Beach Kos

  75. 13/03 12:31

    Συνάντηση Ε.Ξ. Σαντορίνης με τον Δήμαρχο Ν. Ζώρζο | Κοινές θέσεις για τη διαχείριση του προορισμού και τις υποδομές

  76. 13/03 11:46

    Η Αθήνα στις 100 καλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις για το 2024

  77. 13/03 11:35

    Η Κρήτη στην ΙΤΒ | Θετικά μηνύματα, όμως θα χρειαστεί δουλειά για νέο ρεκόρ το 2024

  78. 13/03 11:31

    Στην Αθήνα το μεγάλο Διεθνές Συνέδριο IAPCO 2026

  79. 13/03 11:17

    Λιγότερα εμπόδια στα ταξίδια | Μειώνονται παγκοσμίως οι απαιτήσεις για visa

  80. 13/03 11:07

    UN Tourism | Αστικός τουρισμός: Προωθείται η παγκόσμια βάση δεδομένων στον τουρισμό πόλεων

  81. 13/03 10:55

    Τουρισμός | Κορυφώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για Αθήνα - Άνοδος-ρεκόρ της αξίας των ξενοδοχείων της το 2023

  82. 13/03 10:37

    Κ. Μητσοτάκης | Νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb

  83. 13/03 10:30

    Επιθεώρηση Εργασίας: Σε εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης

  84. 13/03 10:24

    Fred. Olsen Cruise Lines: Δύο νέα δρομολόγια κρουαζιέρας με Ελληνικά λιμάνια το 2025

  85. 13/03 10:12

    AEGEAN | Ισχυρές επιδόσεις το 2023 - 19,5 εκατ. θέσεις το 2024

  86. 13/03 10:01

    Τουρισμός | Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση: Ψηφιακή η υποβολή της δήλωσης απόδοσης

  87. 13/03 06:57

    Προβολή της Σκιάθου στο μετρό του Λονδίνου, του Παρισιού και στο τραμ στο Βερολίνο

  88. 13/03 06:56

    Προβολή της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής στην ολλανδική αγορά

  89. 13/03 06:54

    Δήμος Σουφλίου: Ψήφισμα κατά της εξόρυξης χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων σε χωριό της Βουλγαρίας

  90. 13/03 06:51

    Φιλοξενία μελών 10 ομίλων φουσκωτών σκαφών στη Χίο

  91. 13/03 06:45

    Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Δασοχώρι Καρδίτσας

  92. 12/03 17:03

    Βρετανικός τουρισμός | ΤUI UK: 1.000 επιπλέον ξενοδοχεία προς κράτηση για το 2025 - και στην Ελλάδα

  93. 12/03 16:45

    123 άδειες στα Δωδεκάνησα για ταξί έξι έως εννέα θέσεων

  94. 12/03 15:13

    «Pierra Creta 2024» | Aθλητές από όλο τον κόσμο στον κρητικό αγώνα ορειβατικού σκι

  95. 12/03 14:57

    Η Γερμανία επιστρατεύει influencer τεχνητής νοημοσύνης για να προσελκύσει ταξιδιώτες

  96. 12/03 14:38

    Από τις 14 Μαρτίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους 2024"- οι δικαιούχοι

  97. 12/03 11:53

    Τα θεαματικά φεστιβάλ λουλουδιών και οι πολιτιστικοί θησαυροί της Κορέας προσκαλούν τους Έλληνες ταξιδιώτες

  98. 12/03 11:23

    Τουρκικός τουρισμός | 60 εκατ. τουρίστες, 60 δισ. δολ. έσοδα ο στόχος για το 2024

  99. 12/03 11:10

    Ο ΠΟΤ έρχεται στη Θάσο | Πρότζεκτ με συμμετοχή των κατοίκων για την τουριστική ανάκαμψη

  100. 12/03 11:10

    ΤΑΙΠΕΔ | Διαγωνισμός για την «Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας» στη Θεσσαλονίκη