Σαμιακές Γεύσεις σε νέα πλατφόρμα γαστρονομικού τουρισμού

Α Decrease font Enlarge font
Σαμιακές Γεύσεις σε  νέα πλατφόρμα γαστρονομικού τουρισμού

Ο Δήμος Σάμου ενέκρινε τη δράση με ειδικό τίτλο «Εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας για την Προβολή του Πολιτιστικού Πλούτου της Σάμου: Ανακαλύπτοντας Εικόνες και Γεύσεις του Νησιού», προϋπολογισμού 330.000 ευρώ, η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο  «Ενίσχυση των φορέων Πολιτισμού της Περιφέρειας για ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών ηλεκτρονικής προβολής των πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειας.»

Ειδικότερα, η δράση στοχεύει μεταξύ άλλων στα εξής:

-Ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας ολιστικής προσέγγισης του γαστρονομικού τουρισμού της Σάμου με την αξιοποίηση τεχνολογίας στάθμης και έξοδο σε προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα

-Επιστημονική και εξαντλητική καταγραφή καθώς και η προβολή του σύνθετου σαμιακού πολιτιστικού αποθέματος και της δημιουργικότητας της Σάμου σχετικά με την τροφή (τρόφιμα, γλυκά, κρασί).

-Διασφάλιση υψηλής ποιότητας τουριστικών «εμπειριών».

O γαστρονομικός τουρισμός στη Σάμο

Το σκεπτικό διαμόρφωσης του προγράμματος, είναι ότι σήμερα, η γαστρονομική διάσταση του τουρισμού έχει αποκτήσει σημαντικό ρόλο, ο οποίος φαίνεται ότι θα ενισχυθεί την επόμενη δεκαετία. Παράλληλα, ο μαζικός τουρισμός φαίνεται να μπαίνει σε φάση υποχώρησης. Για να απολαύσει, όμως, ο τουρίστας τον γαστρονομικό πλούτο της Σάμου, θα πρέπει να μπορεί να ξεπεράσει τα γλωσσικά εμπόδια της ελληνικής και της γραφής της, να έχει πρόσβαση στο πολιτιστικό συγκείμενο των τροφών/ποτών, να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και να εντοπίζει τα σημεία ενδιαφέροντος του εύκολα. Οι Σαμιακές Γεύσεις θα αναλάβουν αυτό το έργο για το νησί της Σάμου, δεδομένου ότι, δεν διατίθενται σχετικές εφαρμογές.

Επομένως, η πράξη «Σαμιακές Γεύσεις» θα αναπτύξει μία πλατφόρμα για τη χρηστική και επιστημονικά αξιόπιστη και ολοκληρωμένη τουριστική προβολή της γαστρονομίας της Σάμου με χρήση τεχνολογιών αιχμής. Η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η προβολή τοπικών και περιφερειακών διατροφικών προϊόντων και η ανάδειξη της υγιεινής και θρεπτικής τους αξίας καθώς και ης συστατικής τους σύνθεσης, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Διαδραστική παρουσίαση τροφών και ποτών: το κινητό βλέπει έναν ΑR MARKER που αντιστοιχεί σε ένα πιάτο ή ένα ποτό και η δωρεάν εφαρμογή εμφανίζει διατροφικές και πολιτιστικές πληροφορίες για τα συστατικά από τα οποία το πιάτο ή ποτό αυτό, καθώς και τον τρόπο παρασκευής τους. Οι Markers θα μπορούν να τοποθετούνται σε καταλόγους εστιατορίων, σε φυλλάδια, αφίσες, κάρτες, σε διαφημίσεις σε περιοδικά, κλπ. Τα συστατικά θα αντλούνται από μια πολυμεσική βάση δεδομένων που θα υποστηρίζει οπτικοποίηση για κάθε συστατικό και πολυγλωσσία. Οι AR markers για κάθε φαγητό διατίθενται δωρεάν από το δικτυακό τόπο του έργου σε διάφορες μορφές. Νέα φαγητά και ποτά μπορούν να προστεθούν εύκολα από τους διαχειριστές του συστήματος, κατόπιν online αίτησης από τους δημιουργούς τους.

Για τη διευκόλυνση των χρηστών, θα προσφέρεται εναλλακτικά και συμπληρωματικά προς τους ΑR MARKERs, πρόσβαση σε περιεχόμενο σχετικό με τα παραδοσιακά φαγητά και ποτά το οποίο θα καταχωρηθεί στη Wikipedia. Θα μελετηθεί ο τρόπος αναπαράστασης με λατινική γραφή των τροφών και των ποτών, όπου ο χρήστης με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα οδηγείται στη σελίδα της Wikipedia.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμος Σάμου θα ενισχύσει τη θέση του στο συγκεκριμένο τομέα και θα αναγνωριστεί η προσφορά του στο νησί, καθώς θα εμφανίζεται ως ο καταχωρητής των εν λόγω άρθρων. Οι επαγγελματίες της εστίασης και της διατροφής θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λατινικές γραφές στους καταλόγους τους, στα εν γένει έντυπά τους και  στις ταμπέλες των καταστημάτων τους

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην διατροφική πληροφορία που αποτελεί κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος όπως είναι τα ωφέλιμα συστατικά, οι αλλεργίες και οι θερμίδες. Ιδιαίτερα για τα παραδοσιακά φαγητά και προϊόντα του νησιού θα δοθούν πολυμεσικές παρουσιάσεις (φωτογραφίες, βίντεο) του τρόπου μαγειρέματος και παραγωγής τους και των χαρακτηριστικών τους, πχ. ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καλού Σαμιακού κρασιού, του καλού λαδιού και των  φρέσκων ψαριών.

-Περιηγήσεις σε συνδυασμό με γεγονότα με γαστρονομική διάσταση, όπως για παράδειγμα η γιορτή κρασιού στην πόλη της Σάμου και σε πολλές άλλες πόλεις και χωριά, γιορτή μελιού στον Πύργο, γιορτή τηγανίτας στους Μυτιληνιούς, στον Πλάτανο και στους Σπαθαραίους, γιορτή κρεμμυδιού στον Μπάλο Κουμαίικων, γιορτή πορτοκαλιού στους Μύλους, φεστιβάλ μήλου στους Μανωλάτες, γιορτή της σούμας σε Καστανιά, Πάνδροσο, γιορτή μουσταλευριάς στα Μεσόγεια, και πληθώρα πανηγυριών όπου παρασκευάζεται η παραδοσιακή «γιορτή».

Πάνω σε διαδραστικό χάρτη θα προτείνονται περιηγήσεις σε συνδυασμό με τα γεγονότα αυτά, δηλαδή θα γίνεται σύνδεση της γαστρονομίας με πολιτιστικά αξιοθέατα και δρώμενα. Ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για αυτά τα γεγονότα μέσω του χάρτη.

- Πρόσβαση σε εφαρμογές και παιχνίδια σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Με τα παιχνίδια , οι επισκέπτες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα. Επίσης, εκπαιδεύονται στις τοπικές συνταγές και τεχνικές μαγειρέματος. Με αυτόν τον τρόπο, εμπλουτίζεται η εμπειρία και η γνώση του επισκέπτη για το νησί.

-Ανάπτυξη σημαντικού πόρου με δομημένο πολύγλωσσο περιεχόμενο για την γαστρονομία και τον πολιτισμό της Σάμου. Οι πληροφορίες θα δίνονται στην Ελληνική, Αγγλική, Tουρκική, Ρωσική.

-Πρόσβαση στην πλατφόρμα μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ταμπλετών και έξυπνων τηλεφώνων.

Τέλος, οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν θα διατίθενται δωρεάν στους χρήστες,  δεν θα συνδέονται με οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα και θα στοχεύουν στην παροχή πληροφόρησης υψηλής ποιότητας.

 

  1. 12/11 15:57

    O κρητικός τουρισμός σε συνάντηση Αρναουτάκη με την Πρέσβειρα της Ιρλανδίας

  2. 12/11 15:30

    Π. Ευσταθίου: Ο ιατρικός τουρισμός και ο τουρισμός πολυτελείας προωθούνται στη ρωσική αγορά

  3. 12/11 15:27

    Τουρισμός γκολφ: Επενδυτική συνεργασία Costa Navarino με την Consillium S.A.

  4. 12/11 15:21

    Σε ιδιώτες και το αεροδρόμιο Καλαμάτας

  5. 12/11 15:01

    Ανοιχτές Ημέρες Καριέρας στα ξενοδοχεία του Ομίλου Μεταξά

  6. 12/11 14:54

    Καλλιτέχνες νοικιάζουν τα σπίτια τους στην Airbnb για να ζήσουν

  7. 12/11 14:49

    Η Νάξος προσεγγίζει Ευρώπη, Ινδία, ΗΠΑ και Μ. Ανατολή στη WTM

  8. 12/11 14:41

    Η Ρόδος στην έκθεση WTM - Ισχυρή αύξηση των προκρατήσεων για το 2019

  9. 12/11 14:23

    Η Θεσσαλονίκη σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή της Εσθονίας

  10. 12/11 13:35

    +13,7% οι επισκέπτες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους το 7μηνο

  11. 12/11 12:45

    Στον Όμιλο Γρύλου το ξενοδοχείο AKTIA Lounge Hotel & spa

  12. 12/11 12:23

    Ξενοδοχεία | Νέο μοντέλο αξιολόγησης της φιλοξενίας ανεβάζει τα έσοδα

  13. 12/11 11:46

    ΑΒΤΑ: Ποια προσέγγιση χρειάζεται ο τουρισμός των άνω των 50 ετών

  14. 12/11 11:23

    Νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Πλάκα

  15. 12/11 10:55

    288.000 περισσότεροι επιβάτες στο "Μακεδονία" το πρώτο 10μηνο

  16. 12/11 10:48

    Philoxenia - Hotelia: +34% η επισκεψιμότητα το πρώτο διήμερο

  17. 12/11 10:42

    Προβολή της Καρπάθου στην WTM 2018

  18. 12/11 10:37

    Πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Καρπάθου για το 2019

  19. 12/11 10:35

    Άδειες για εργασίες σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ στη Βόρεια Ελλάδα

  20. 12/11 10:29

    Διαγωνισμός για την μίσθωση του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια

  21. 12/11 10:21

    Προληπτικός έλεγχος για Λεγιονέλλα στα συστήματα νερού σε ξενοδοχεία της Κρήτης

  22. 12/11 10:19

    Οινοτουρισμός: Βεβαιώσεις οινοτουριστικής επιχείρησης σε Χατζημιχάλη και Κουλοχέρη

  23. 11/11 21:29

    Α. Ανδρεάδης: Σε εξέλιξη οι επενδύσεις της Ikos Resorts σε Ελλάδα και Ισπανία

  24. 11/11 21:24

    Στην κορυφή του κόσμου «πέταξε» το ελληνικό τένις με τον Στέφανο Τσιτσιπά

  25. 11/11 12:23

    Δ.Ελλάδα και Λέσβος οι τιμώμενες περιοχές στην 34η Philoxenia

  26. 11/11 12:02

    4 ξενοδοχεία για πρόσφυγες στα Γρεβενά

  27. 11/11 12:00

    Τουριστικοί προσβάσιμοι θαλάσσιοι προορισμοί στη Μεσσήνη

  28. 11/11 11:58

    Ψηφιακή προβολή των πολιτιστικών και τουριστικών πόρων του Βόλου

  29. 10/11 17:00

    Philoxenia: Ο "ασημένιος τουρισμός" καταλύτης για την επιμήκυνση της σεζόν

  30. 10/11 16:06

    Η Ιρλανδία νέα αγορά για τη Χαλκιδική

  31. 10/11 14:10

    Ψηφιακές υπηρεσίες στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου

  32. 10/11 14:08

    Δωρεά για τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στη Γορτυνία

  33. 10/11 14:07

    Το Μαρκόπουλο στα Πολιτιστικά Δίκτυα Πόλεων

  34. 10/11 13:16

    34η Philoxenia: Σχολή Ξεναγών και στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε η κ.Κουντουρά

  35. 10/11 12:34

    Η κρίση είναι το σύμπτωμα κι όχι η αιτία...

  36. 09/11 16:39

    Philoxenia-Hotelia: Ρεκόρ 20ετίας με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις

  37. 09/11 16:30

    Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΠΟΞ: «Να πάρουν ανάσα τα ελληνικά ξενοδοχεία»

  38. 09/11 15:45

    Ρόδος: Ανάδειξη της Βίλας Ακάβη και του Πάρκου Ροδίνι

  39. 09/11 14:30

    Έξυπνος τουρισμός στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

  40. 09/11 14:01

    Έκθεση ΠΟΤ/ ETC: Aνερχόμενη αγορά για την Ευρώπη ο τουρισμός από τον Κόλπο

  41. 09/11 14:01

    Ο δρόμος ο λιγότερος ταξιδεμένος, στο digital marketing

  42. 09/11 13:33

    +6,1% η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Οκτώβριο

  43. 09/11 13:11

    Ryanair: Προσφορά σε χειμερινές πτήσεις

  44. 09/11 12:21

    Μήνας Μαραθωνίου ο Νοέμβριος για τον τουρισμό της Αθήνας

  45. 09/11 11:57

    Θρησκευτικός τουρισμός στην Πελοπόννησο | Οι προτάσεις του Τουριστικού Οργανισμού

  46. 09/11 11:08

    Ο τουρισμός πόλης στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη νέα καμπάνια ΕΟΤ-Aegean

  47. 09/11 10:57

    Γ,Καμίνης: Η σημασία της ανάδειξης της Αθήνας ως «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας»

  48. 09/11 10:51

    WTM 2018: Καλές πρακτικές για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα

  49. 09/11 10:48

    Συγχωνεύσεις τουριστικών εταιρειών και μία απόσχιση

  50. 09/11 10:46

    Δήμος Βόλου: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019

  51. 09/11 10:44

    Τουριστικό Βαρόμετρο ετοιμάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

  52. 09/11 10:42

    Νέο κάμπινγκ στην Σκύρο

  53. 09/11 10:38

    Ανερχόμενη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο ο καταδυτικός τουρισμός

  54. 08/11 17:29

    Ryanair: 2 νέα δρομολόγια απο το Μιλάνο προς Κρήτη το 2019

  55. 08/11 16:23

    Απάτη 36.000 ευρώ από ταξιδιωτικό γραφείο στην Αθήνα

  56. 08/11 16:15

    Viking: Νέο πρόγραμμα κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2021

  57. 08/11 15:32

    M. Κόνσολας: Παραλογισμός υπερφορολόγησης στον τουρισμό

  58. 08/11 14:31

    Ρόδος: Eπέκταση της κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων

  59. 08/11 13:46

    Trivago | Χαμηλές τιμές στα αθηναϊκά ξενοδοχεία το Νοέμβριο

  60. 08/11 13:17

    Booking.com | Η Ζάκυνθος στους 7 τροπικούς νησιωτικούς παραδείσους στην Ευρώπη

  61. 08/11 13:04

    Ενδιαφέρον για τη Σκιάθο στην έκθεση WTM 2018

  62. 08/11 13:02

    Τουρισμός | Οι Ισραηλινοί επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη και το χειμώνα

  63. 08/11 12:59

    Ο ανέγγιχτος παράδεισος της Χαλκιδικής, στα σύνορα του Αγίου Όρους

  64. 08/11 12:48

    Grand Hotel Palace: Ανακαίνιση με νέες τεχνολογίες και περιβαλλοντική πολιτική

  65. 08/11 12:46

    Τριμερής συνεργασία για τον τουρισμό της Κέρκυρας

  66. 08/11 12:39

    Ξενοδοχεία/ Deloitte | Ποιές ευρωπαϊκές πόλεις είναι οι πιο ελκυστικές για επενδύσεις το 2019

  67. 08/11 12:24

    Ελληνικός τουρισμός: Το προφίλ των τουριστών την τελευταία διετία

  68. 08/11 12:11

    Thomas Cook: Βραβείο Sunny Heart στο ξενοδοχείο Casa Cook Kos

  69. 08/11 12:00

    Οι τράπεζες πωλούν κόκκινα δάνεια τουριστικών καταλυμάτων

  70. 08/11 11:47

    Οι Γάλλοι ξενοδόχοι κατά της Airbnb για αθέμιτο ανταγωνισμό

  71. 08/11 11:24

    Wikinger Reisen: +38% η ζήτηση για ταξίδια περιπέτειας στην Ελλάδα

  72. 08/11 10:59

    Ένα εκπληκτικό video για την Αθήνα ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας

  73. 08/11 10:57

    O ισπανικός τουρισμός MICE προσεγγίζει τη Θεσσαλονίκη

  74. 08/11 10:39

    Ε.Κουντουρά: 3,3 εκατ. Βρετανοί τουρίστες φέτος, +10% οι προκρατήσεις

  75. 08/11 10:35

    Ενισχύεται ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης

  76. 08/11 10:32

    Αναδεικνύεται ο περιπατητικός τουρισμός στην Πελοπόννησο

  77. 08/11 10:30

    Μη δασικές 2 εκτάσεις σε ξενοδοχεία

  78. 08/11 10:18

    Πληρωμές επιχορηγήσεων για επενδύσεις σε ξενοδοχεία

  79. 08/11 10:15

    Πώς θα κινηθεί η τουριστική προβολή της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου το 2019

  80. 07/11 19:02

    Cyprus Airways: Περισσότερες πτήσεις προς Αθήνα- Νέα σύνδεση με Θεσσαλονίκη

  81. 07/11 18:57

    Τουρισμός | Οι εργαζόμενοι υπέρ ΣΕΤΕ και ΠΟΞ στη διαμάχη με την ΕΞ Θεσσαλονίκης

  82. 07/11 16:38

    Aegean: Ο επιβάτης έχει τον πρώτο λόγο

  83. 07/11 15:56

    Η Ε.Κουντουρά στην WTM 2018: Πετύχαμε ένα πρωτόγνωρο τουριστικό άλμα

  84. 07/11 15:52

    Ελληνικός τουρισμός | Από την Ευρώπη το 58% των διανυκτερεύσεων το 2017

  85. 07/11 15:31

    Πρώτες υποτροφίες από τον νεοσύστατο κοινωφελή φορέα Νίκος Δασκαλαντωνάκης -NDF

  86. 07/11 15:17

    Μ. Κόνσολας: Ερωτήματα για την οικονομική διαχείριση της ΑΕΠΙ

  87. 07/11 15:09

    Έργα πολιτισμού ύψους 9 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

  88. 07/11 14:47

    ΕΕ: 120 εκατ. ευρώ σε 8.000 δήμους της Ευρώπης για δωρεάν Wi-Fi σε δημόσιους χώρους

  89. 07/11 14:41

    Aποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

  90. 07/11 14:19

    WTM 2018 | Ο ποιοτικός τουρισμός όπλο των ευρωπαϊκών πόλεων κατά του υπερ-τουρισμού

  91. 07/11 13:16

    Nέα πολιτική αποσκευών στη Ryanair

  92. 07/11 13:12

    Thomas Cook | Καμπάνια μείωσης του πλαστικού στις διακοπές- Πιλοτική λειτουργία στη Ρόδο

  93. 07/11 12:55

    Το καλοκαίρι του 2019 ανοίγει το νέο ξενοδοχείο της Santikos Collection στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

  94. 07/11 12:42

    WTM 2018 | Πώς προωθείται ο τουρισμός στα social media

  95. 07/11 12:38

    ETC- Ελληνικός τουρισμός | Αύξηση 19% των διεθνών αφίξεων το α' 6μηνο

  96. 07/11 12:19

    WTM 2018 | Βραβείο καλύτερου ντιζάιν περιπτέρου στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

  97. 07/11 12:01

    WTM 2018 | Πώς μπορεί να μειωθεί η χρήση πλαστικού στα ταξίδια

  98. 07/11 11:57

    Τουρισμός υγείας | Βραβείο στον Γ. Πατούλη για τον Ιατρικό Τουρισμό

  99. 07/11 11:33

    Τουρισμός | Με ποια κριτήρια επιλέγουν ξενοδοχείο οι Γερμανοί

  100. 07/11 11:19

    Ι.Ρέτσος: "Ντροπή και θυμός" για την επίθεση της Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης στην ΠΟΞ