Σαμιακές Γεύσεις σε νέα πλατφόρμα γαστρονομικού τουρισμού

Α Decrease font Enlarge font
Σαμιακές Γεύσεις σε  νέα πλατφόρμα γαστρονομικού τουρισμού

Ο Δήμος Σάμου ενέκρινε τη δράση με ειδικό τίτλο «Εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας για την Προβολή του Πολιτιστικού Πλούτου της Σάμου: Ανακαλύπτοντας Εικόνες και Γεύσεις του Νησιού», προϋπολογισμού 330.000 ευρώ, η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο  «Ενίσχυση των φορέων Πολιτισμού της Περιφέρειας για ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών ηλεκτρονικής προβολής των πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειας.»

Ειδικότερα, η δράση στοχεύει μεταξύ άλλων στα εξής:

-Ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας ολιστικής προσέγγισης του γαστρονομικού τουρισμού της Σάμου με την αξιοποίηση τεχνολογίας στάθμης και έξοδο σε προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα

-Επιστημονική και εξαντλητική καταγραφή καθώς και η προβολή του σύνθετου σαμιακού πολιτιστικού αποθέματος και της δημιουργικότητας της Σάμου σχετικά με την τροφή (τρόφιμα, γλυκά, κρασί).

-Διασφάλιση υψηλής ποιότητας τουριστικών «εμπειριών».

O γαστρονομικός τουρισμός στη Σάμο

Το σκεπτικό διαμόρφωσης του προγράμματος, είναι ότι σήμερα, η γαστρονομική διάσταση του τουρισμού έχει αποκτήσει σημαντικό ρόλο, ο οποίος φαίνεται ότι θα ενισχυθεί την επόμενη δεκαετία. Παράλληλα, ο μαζικός τουρισμός φαίνεται να μπαίνει σε φάση υποχώρησης. Για να απολαύσει, όμως, ο τουρίστας τον γαστρονομικό πλούτο της Σάμου, θα πρέπει να μπορεί να ξεπεράσει τα γλωσσικά εμπόδια της ελληνικής και της γραφής της, να έχει πρόσβαση στο πολιτιστικό συγκείμενο των τροφών/ποτών, να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και να εντοπίζει τα σημεία ενδιαφέροντος του εύκολα. Οι Σαμιακές Γεύσεις θα αναλάβουν αυτό το έργο για το νησί της Σάμου, δεδομένου ότι, δεν διατίθενται σχετικές εφαρμογές.

Επομένως, η πράξη «Σαμιακές Γεύσεις» θα αναπτύξει μία πλατφόρμα για τη χρηστική και επιστημονικά αξιόπιστη και ολοκληρωμένη τουριστική προβολή της γαστρονομίας της Σάμου με χρήση τεχνολογιών αιχμής. Η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η προβολή τοπικών και περιφερειακών διατροφικών προϊόντων και η ανάδειξη της υγιεινής και θρεπτικής τους αξίας καθώς και ης συστατικής τους σύνθεσης, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Διαδραστική παρουσίαση τροφών και ποτών: το κινητό βλέπει έναν ΑR MARKER που αντιστοιχεί σε ένα πιάτο ή ένα ποτό και η δωρεάν εφαρμογή εμφανίζει διατροφικές και πολιτιστικές πληροφορίες για τα συστατικά από τα οποία το πιάτο ή ποτό αυτό, καθώς και τον τρόπο παρασκευής τους. Οι Markers θα μπορούν να τοποθετούνται σε καταλόγους εστιατορίων, σε φυλλάδια, αφίσες, κάρτες, σε διαφημίσεις σε περιοδικά, κλπ. Τα συστατικά θα αντλούνται από μια πολυμεσική βάση δεδομένων που θα υποστηρίζει οπτικοποίηση για κάθε συστατικό και πολυγλωσσία. Οι AR markers για κάθε φαγητό διατίθενται δωρεάν από το δικτυακό τόπο του έργου σε διάφορες μορφές. Νέα φαγητά και ποτά μπορούν να προστεθούν εύκολα από τους διαχειριστές του συστήματος, κατόπιν online αίτησης από τους δημιουργούς τους.

Για τη διευκόλυνση των χρηστών, θα προσφέρεται εναλλακτικά και συμπληρωματικά προς τους ΑR MARKERs, πρόσβαση σε περιεχόμενο σχετικό με τα παραδοσιακά φαγητά και ποτά το οποίο θα καταχωρηθεί στη Wikipedia. Θα μελετηθεί ο τρόπος αναπαράστασης με λατινική γραφή των τροφών και των ποτών, όπου ο χρήστης με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα οδηγείται στη σελίδα της Wikipedia.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμος Σάμου θα ενισχύσει τη θέση του στο συγκεκριμένο τομέα και θα αναγνωριστεί η προσφορά του στο νησί, καθώς θα εμφανίζεται ως ο καταχωρητής των εν λόγω άρθρων. Οι επαγγελματίες της εστίασης και της διατροφής θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λατινικές γραφές στους καταλόγους τους, στα εν γένει έντυπά τους και  στις ταμπέλες των καταστημάτων τους

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην διατροφική πληροφορία που αποτελεί κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος όπως είναι τα ωφέλιμα συστατικά, οι αλλεργίες και οι θερμίδες. Ιδιαίτερα για τα παραδοσιακά φαγητά και προϊόντα του νησιού θα δοθούν πολυμεσικές παρουσιάσεις (φωτογραφίες, βίντεο) του τρόπου μαγειρέματος και παραγωγής τους και των χαρακτηριστικών τους, πχ. ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καλού Σαμιακού κρασιού, του καλού λαδιού και των  φρέσκων ψαριών.

-Περιηγήσεις σε συνδυασμό με γεγονότα με γαστρονομική διάσταση, όπως για παράδειγμα η γιορτή κρασιού στην πόλη της Σάμου και σε πολλές άλλες πόλεις και χωριά, γιορτή μελιού στον Πύργο, γιορτή τηγανίτας στους Μυτιληνιούς, στον Πλάτανο και στους Σπαθαραίους, γιορτή κρεμμυδιού στον Μπάλο Κουμαίικων, γιορτή πορτοκαλιού στους Μύλους, φεστιβάλ μήλου στους Μανωλάτες, γιορτή της σούμας σε Καστανιά, Πάνδροσο, γιορτή μουσταλευριάς στα Μεσόγεια, και πληθώρα πανηγυριών όπου παρασκευάζεται η παραδοσιακή «γιορτή».

Πάνω σε διαδραστικό χάρτη θα προτείνονται περιηγήσεις σε συνδυασμό με τα γεγονότα αυτά, δηλαδή θα γίνεται σύνδεση της γαστρονομίας με πολιτιστικά αξιοθέατα και δρώμενα. Ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για αυτά τα γεγονότα μέσω του χάρτη.

- Πρόσβαση σε εφαρμογές και παιχνίδια σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Με τα παιχνίδια , οι επισκέπτες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα. Επίσης, εκπαιδεύονται στις τοπικές συνταγές και τεχνικές μαγειρέματος. Με αυτόν τον τρόπο, εμπλουτίζεται η εμπειρία και η γνώση του επισκέπτη για το νησί.

-Ανάπτυξη σημαντικού πόρου με δομημένο πολύγλωσσο περιεχόμενο για την γαστρονομία και τον πολιτισμό της Σάμου. Οι πληροφορίες θα δίνονται στην Ελληνική, Αγγλική, Tουρκική, Ρωσική.

-Πρόσβαση στην πλατφόρμα μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ταμπλετών και έξυπνων τηλεφώνων.

Τέλος, οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν θα διατίθενται δωρεάν στους χρήστες,  δεν θα συνδέονται με οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα και θα στοχεύουν στην παροχή πληροφόρησης υψηλής ποιότητας.

 

  1. 18/09 16:14

    To Σχολείο Τουρισμού OnTour ταξιδεύει στη Χαλκιδική

  2. 18/09 15:15

    Άδεια λειτουργίας στη μαρίνα Αλίμου

  3. 18/09 15:10

    Wanderlust Greece: Νέο βίντεο της καμπάνιας για την Κρήτη

  4. 18/09 14:44

    Wanderlust Greece: Προβολή της Εύβοιας και της Σκύρου

  5. 18/09 14:43

    ΠΟΤ: Ο υπερ-τουρισμός στα αστικά κέντρα

  6. 18/09 14:00

    Η διαδραστική παρουσίαση του Παλιρροϊκού Φαινομένου στη Χαλκίδα

  7. 18/09 13:42

    Αναβαθμίζεται σε πεντάστερο το ξενοδοχείο Regina Mare

  8. 18/09 13:39

    Γραφείο Τουριστικής Πληροφόρησης στο αεροδρόμιο Αράξου

  9. 18/09 13:23

    Αφαίρεση της "Γαλάζιας Σημαίας" από 8 ελληνικές ακτές

  10. 18/09 13:14

    Nέα τουριστική ιστοσελίδα από την Περιφέρεια Αττικής

  11. 18/09 13:10

    Η Πάφος στην πλατφόρμα αειφόρων ταξιδίων «Διαδρομές Παγκόσμιας Κληρονομιάς»

  12. 18/09 13:04

    Το νέο «τέρας» που απειλεί τον ελληνικό τουρισμό

  13. 18/09 12:46

    Τι λέει η ΠΟΞ για την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης

  14. 18/09 12:41

    Ξενοδοχεία: Οι καλύτερες παροχές για να προσελκύσετε όλους τους ταξιδιώτες

  15. 18/09 12:26

    Παράσταση "Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών" στο Ηρώδειο

  16. 18/09 12:10

    Kως: Ημιτελικός για τον υποψήφιο European Young Chef 2018

  17. 18/09 11:49

    ΑΑΔΕ: Νέες διευκρινίσεις για την υποβολή δηλώσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων

  18. 18/09 11:46

    Τουρκία: Στροφή στον ποιοτικό τουρισμό το 2019

  19. 18/09 11:18

    Αναρριχητικός τουρισμός: O ΕΟΤ προβάλλει τα Μετέωρα στη Γερμανία

  20. 18/09 11:14

    Συνάντηση Κουντουρά για τουριστική συνεργασία με τη Ν. Κορέα

  21. 18/09 11:11

    H Περιφέρεια Κρήτης στο φόρουμ για τα «Έξυπνα Νησιά»

  22. 18/09 10:58

    Προβολή ελληνικών προορισμών για γιόγκα στην Ινδία

  23. 18/09 10:50

    Έρχεται η νέα TripAdvisor: Θα θυμίζει social media με εξατομικευμένες ταξιδιωτικές προτάσεις

  24. 18/09 10:14

    Μνήμη και αστικό φαινόμενο- Πολεοδομικές πολιτικές για την ανάδειξη ιστορικών μνημείων και τόπων

  25. 18/09 10:10

    Ρώσος κοσμοναύτης επιλέγει τη Χαλκιδική για την αποκατάστασή του

  26. 18/09 10:07

    «Democracy & Books Weekend» στην Costa Navarino

  27. 18/09 10:00

    Όλες οι μεγάλες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα

  28. 18/09 09:56

    Επιχορηγήσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Λακωνία και Κρήτη

  29. 18/09 09:54

    Νέο τουριστικό περίπτερο και Γραφείο Τουρισμού στην Κάρπαθο

  30. 18/09 09:48

    Επέκταση οικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας, τουριστικές σημάνσεις στη Σπάρτη

  31. 18/09 09:46

    Η Χίος ως προορισμός κρουαζιέρας

  32. 17/09 16:10

    Η TUI εξαγόρασε την ιταλική Musement, που προσφέρει εμπειρίες

  33. 17/09 14:56

    Handelsblatt: «Μοιραίες οι λάθος εκτιμήσεις για την πολιτική λιτότητας»

  34. 17/09 14:34

    283.853 επισκέπτες στην 83η ΔΕΘ

  35. 17/09 14:10

    Βράβευση του περιπτέρου του ΤΑΠ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στη ΔΕΘ

  36. 17/09 13:57

    Βρετανία: Συνεχίζονται οι προσφορές για ελληνικούς προορισμούς

  37. 17/09 13:30

    Η διεθνής πρακτική δείχνει το δρόμο για τις τουριστικές μισθώσεις σπιτιών

  38. 17/09 13:21

    To Radisson Blu Athens Park στα κορυφαία ξενοδοχεία της Ευρώπης για συνέδρια

  39. 17/09 13:01

    Κυπριακός τουρισμός: Αύγουστος 2018, ο δεύτερος καλύτερος μήνας στην ιστορία

  40. 17/09 12:50

    Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει τα έσοδα των ξενοδοχείων

  41. 17/09 12:29

    Ε.Κουντουρά: Καλές πρακτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη προορισμών

  42. 17/09 12:24

    Επέκταση συνεργασίας Amadeus- Carlson Wagonlit Travel

  43. 17/09 12:16

    9,2 εκατ. αφίξεις στην Αττάλεια στο 8μηνο

  44. 17/09 12:11

    Τι συμβαίνει όταν η Tripadvisor ανακαλύπτει ότι έχουμε χρησιμοποιήσει fake reviews

  45. 17/09 12:05

    Η Booking.com βραβεύει τις γυναίκες, που εισάγουν τεχνολογικές καινοτομίες

  46. 17/09 11:19

    Κρουαζιέρα: Αύξηση 26% των επιβατών στην Ευρώπη την επταετία

  47. 17/09 10:51

    Αστυπάλαια: Έντυπο επισκεπτών για τη γιορτή γαστρονομίας

  48. 17/09 10:32

    Επιστημονική έρευνα στo Ναυάγιο Ζακύνθου για τις κατολισθήσεις

  49. 17/09 10:29

    Emirates: Προσφορές στις πτήσεις από Ελλάδα

  50. 17/09 10:20

    Στην Κρήτη το εφετινό fwv workshop με Γερμανούς πράκτορες

  51. 17/09 10:05

    Επεκτάσεις ξενοδοχείων σε Ηγουμενίτσα και Κατερίνη

  52. 17/09 10:03

    Επέκταση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στη Βόνιτσα

  53. 17/09 10:01

    Δράσεις τουριστικής προβολής σε Ιόνιο και Ηράκλειο

  54. 17/09 10:00

    Νέες πλωτές εξέδρες σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

  55. 17/09 09:53

    Σχολή Ξεναγών: Διαγωνισμός για παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών

  56. 16/09 12:41

    Υπερτριπλασιασμός του προϋπολογισμού για ίδρυση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

  57. 16/09 11:20

    Δήμος Σιντικής: Παραχώρηση της χρήσης του Μουσείου Παλαιοντολογίας Θερμοπηγής

  58. 16/09 11:18

    Ανάβαση Πορταριάς και Αγώνες Kick-Boxing στη Λάρισα

  59. 16/09 11:12

    Ποδηλατικός αγώνας 200 χιλιομέτρων στο Πάρκο των Φιλίππων

  60. 16/09 11:03

    Αστρονομικό πάρκο στο Κρυονέρι Κορινθίας

  61. 16/09 10:53

    "500 χρόνια Ελληνισμός στην Αμερική"- αφιέρωμα του ΥΠΕΞ στη ΔΕΘ

  62. 15/09 12:04

    Το πρόγραμμα Βιωσιμότητας του Creta Maris

  63. 15/09 11:58

    Δήμος Μαλεβιζίου: Αναμόρφωση του οικισμού των Κάτω Κορφών

  64. 15/09 11:53

    Run Greece στη Ρόδο

  65. 15/09 11:51

    Ποδηλατικός και ορειβατικός αγώνας στη Λάρισα

  66. 15/09 11:47

    Παράταση 3 ημερών για τις αιτήσεις στα ΙΕΚ Τουρισμού

  67. 15/09 10:30

    Austrian: Περισσότερες συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη το χειμώνα

  68. 15/09 10:20

    Ιστορικό ρεκόρ πτήσεων στην Ευρώπη την Παρασκευή (video)

  69. 14/09 16:54

    ΔΑΑ: Προσφορά 1,1 δισ. ευρώ για 20ετή επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου

  70. 14/09 16:40

    Πότε θα σταματήσουν οι «κατοχικές» ουρές των τουριστών στο μετρό;

  71. 14/09 14:58

    Συμμετοχή του ΕΟΤ στη ρωσική Έκθεση OTDYKH LEISURE 2018

  72. 14/09 13:56

    18,2% επάνω οι επισκέπτες στα μουσεία το Μάιο

  73. 14/09 13:30

    Η Airbnb απαντά στο Παρίσι: Ψηφοθηρική η πρόταση απαγόρευσης των μισθώσεων

  74. 14/09 12:42

    Γιατί οι καινοτομίες στον τουρισμό αποτυγχάνουν- Οι 5 συνηθέστεροι λόγοι

  75. 14/09 12:20

    Αναπτυξιακός Νόμος: Νέο σύστημα υποβολής ερωτημάτων από επενδυτές

  76. 14/09 12:15

    Πως χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο τους οι επισκέπτες του ξενοδοχείου σας και πως μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε

  77. 14/09 12:14

    Ruefa: +19% η ζήτηση των Αυστριακών για διακοπές στην Ελλάδα

  78. 14/09 12:09

    Δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στη Σάμο

  79. 14/09 11:58

    Τέλος στα πλαστικά καλαμάκια στο Sani Resort

  80. 14/09 11:56

    TUI: Η νέα "τρέλα" του foiling στο ξενοδοχείο Daidalos στην Κω

  81. 14/09 11:35

    Tα ξενοδοχεία του Ρονάλντο «παίζουν μπάλα» τώρα και στο Παρίσι

  82. 14/09 11:22

    Η νέα «συναισθηματική» καμπάνια της EasyJet

  83. 14/09 10:56

    83η ΔΕΘ: Η πρώτη έκθεση στην Ευρώπη με πιστοποίηση “Smoke Free Culture”

  84. 14/09 10:50

    ΤΑΙΠΕΔ: Προοπτικές ανάπτυξης στο λιμάνι Λαυρίου

  85. 14/09 10:42

    Ταξιδιωτικοί συγγραφείς στην Αλόννησο

  86. 14/09 10:35

    Επιχειρηματικές συναντήσεις στην GRECKA PANORAMA

  87. 14/09 10:24

    Η ακτινογραφία της γερμανικής τουριστικής οικονομίας και η θέση της Ελλάδας

  88. 14/09 10:22

    Δράσεις τουριστικής προβολής σε Όλυμπο, Καρδίτσα και Αστυπάλαια

  89. 14/09 10:17

    Νέα κάμπινγκ 5 και 3 αστέρων σε Κεφαλονιά και Λέσβο

  90. 14/09 10:13

    200 φοίνικες στο νέο SuneoClub της Τui στη Χαλκιδική

  91. 13/09 22:30

    Τα Aria Hotels επεκτείνονται στην Ισπανία

  92. 13/09 19:48

    Τελευταία παράταση για υπαγωγή στο "Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ" του αναπτυξιακού

  93. 13/09 15:41

    Τουριστικά καταλύματα: Τι ισχύει για το Bιβλίο Eντυπώσεων και την ακύρωση κράτησης

  94. 13/09 15:34

    Ολλανδοί δημοσιογράφοι στην Κέρκυρα

  95. 13/09 14:50

    TripAdvisor: Δείτε ποια ελληνική εταιρεία βρίσκεται στις top 10 εμπειρίες πολιτισμού στον κόσμο

  96. 13/09 14:16

    Ζάκυνθος: Κατολίσθηση στην παραλία Ναυάγιο- Έρευνες για τραυματίες και εγκλωβισμένους

  97. 13/09 14:07

    Διψήφιο ποσοστό αύξησης των επισκεπτών της 83ης ΔΕΘ

  98. 13/09 14:01

    Guardian: "Πληγή" για τον ελληνικό τουρισμό οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας των νησιών

  99. 13/09 13:39

    Eurowings: Νέα χειμερινά δρομολόγια προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  100. 13/09 13:35

    El Al / Sun d'Or: Νέα σύνδεση Τελ Αβίβ - Θεσσαλονίκη το 2019