Vavoulas.com

Συμβουλές για ασφαλή σαρακοστιανή διατροφή

Συμβουλές για ασφαλή σαρακοστιανή διατροφήΠηγή φωτο: pixabay.com

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ενημερώνει τους καταναλωτές για την αγορά, επεξεργασία και κατανάλωση τροφίμων  την περίοδο της Σαρακοστής:

Συγκεκριμένα αναφορικά με: 

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

  • Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

  • Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
  • Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
  • Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου και οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί σ’ αυτή την ειδική περίπτωση αγοράς σαρακοστιανών. Η πιο χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα είναι η μορφή του πτερυγίου στο σώμα τους.

Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο σε σχέση με το μήκος του σώματός τους. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι επίσης χαρακτηριστική η διαφορά στο μήκος των δύο από τα δέκα πλοκάμια τους.

Τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πιο επιμήκη πλοκάμια σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ, ενώ στα θράψαλα και τα δέκα πλοκάμια είναι παρόμοιου μήκους. Η διαφορά στα δύο είδη είναι δύσκολο να παρατηρηθεί όταν σερβίρονται ή πωλούνται σε ροδέλες.

κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

  • Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
  • Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει :

  • Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
  • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
  • Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους. 

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα 

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση. 

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι ή και να αποφεύγεται λόγω της οξύτητάς του. 

  • Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά
Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 29/04 13:30

    Αίγυπτος: Στόχος οι 16,8 εκατ. τουρίστες το 2025 – Άνοδος 6% παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους

  2. 29/04 13:13

    WTTC: Ο τουρισμός θα εισφέρει 135 δισ. δολ. στην Τουρκία το 2025 - 6,7% η παγκόσμια ανάπτυξη

  3. 29/04 12:46

    Δήμος | Άνοιξη στην Αθήνα με 200 εκδηλώσεις - ελεύθερη συμμετοχή

  4. 29/04 12:38

    Ο ΕΟΤ συστήνει την «Sustainable Greece» στους Βρετανούς Πράκτορες

  5. 29/04 11:13

    Horwath HTL | Πίεση στις υποδομές προκαλεί η άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

  6. 29/04 10:52

    Το Ναυάγιο της Ζακύνθου κινδυνεύει – Ένα πιάνο στην άμμο στέλνει μήνυμα αφύπνισης

  7. 29/04 10:50

    Το πρώτο La Quinta by Wyndham στο Μπατούμι της Γεωργίας

  8. 29/04 10:44

    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 17 δράσεις για την τουριστική προώθηση της Σαντορίνης

  9. 29/04 10:39

    Δήμος Ξηρομέρου | Καταδυστικός τουρισμός: Αίτημα για πόντιση παροπλισμένου πολεμικού πλοίου

  10. 29/04 10:35

    Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας στον φιλικό ελληνοτουρκικό αγώνα ποδοσφαίρου στη Χίο

  11. 29/04 10:27

    Συνάντηση στρατηγικής σημασίας για την κρουαζιέρα στη Σαντορίνη

  12. 29/04 08:30

    Ανακαλύψτε τη μαγεία της ορεινής Αρκαδίας τον Μάιο

  13. 29/04 07:41

    Explora Journeys: Έναρξη της θερινής σεζόν με το πολυτελές EXPLORA I από τον Πειραιά

  14. 29/04 07:15

    Ξάνθης Γεύσεις: Ένα φεστιβάλ γαστρονομίας με πολιτισμικό άρωμα

  15. 29/04 07:06

    Ισχυρή εκκίνηση το 2025 για Aegean και SKY express

  16. 29/04 06:20

    Οι Δρόμοι του Βουβαλιού για την τουριστική ανάπτυξη της Κερκίνης

  17. 29/04 06:10

    Η Vogue ταξιδεύει στη Χίο: Φωτογραφίσεις μόδας στα τοπία του νησιού

  18. 29/04 06:10

    Ρόδος: Αυτά είναι τα πεντάστερα ξενοδοχεία με τα μεγαλύτερα έσοδα – Ποια «γεμίζουν» πρώτα

  19. 28/04 20:35

    Μπλακ άουτ άνευ προηγουμένου σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία

  20. 28/04 17:56

    Ρόδος | Εκδήλωση για την προστασία της βιοποικιλότητας

  21. 28/04 17:37

    Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια σκηνή του αθλητικού τουρισμού

  22. 28/04 13:08

    Αττική, η …Καραϊβική των Γερμανών

  23. 28/04 12:35

    Το Phaea Blue Villas στα κορυφαία βιώσιμα ξενοδοχεία παγκοσμίως από το Observer

  24. 28/04 11:47

    Το μέλλον των περιηγήσεων: Από τον ανθρώπινο ξεναγό στον ψηφιακό συνοδοιπόρο;

  25. 28/04 11:12

    Χαμένες αποσκευές: Τα χειρότερα και τα καλύτερα αεροδρόμια

  26. 28/04 10:51

    ΕΟΤ | Προβολή της Σαντορίνης σε αγορές-στόχους

  27. 28/04 10:45

    Άγιος Νικόλαος | Εγκαίνια της σεζόν κρουαζιέρας με την άφιξη του πολυτελούς Silver Spirit

  28. 28/04 10:37

    Αποφάσεις για ξενοδοχεία και μονάδα ιαματικού τουρισμού

  29. 28/04 10:32

    Επιχειρησιακό Σχέδιο: «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός 2026-2030»

  30. 28/04 10:23

    Διπλό αγωνιστικό ραντεβού στη Μεγαλόπολη στις 11 Μαΐου: Festival Enduro και Theater Run 2025

  31. 28/04 07:25

    Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού στη Θεσσαλονίκη

  32. 28/04 07:00

    Μαδρίτη | Aναβάθμιση των υποδομών μέσα από τουριστικό φόρο

  33. 28/04 06:18

    Κεφαλονιά: Ο αυθεντικός χαρακτήρας του νησιού μέσα από το “Travel Reimagined” project

  34. 28/04 06:15

    Άδειες για πλωτές εξέδρες σε Κέρκυρα και Χαλκιδική

  35. 28/04 05:07

    Ξενοδόχοι εναντίον Booking.com: Η ευρωπαϊκή εξέγερση ξεκίνησε

  36. 27/04 07:14

    Ελληνικός τουρισμός/ Webhotelier: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στις online κρατήσεις για το 2025

  37. 27/04 07:02

    Ο Τραμπ δεν ανησυχεί για την πτώση του εισερχόμενου τουρισμού στις ΗΠΑ

  38. 26/04 23:20

    Τουρισμός | Η Ελλάδα 4η επιλογή για τις διακοπές των Ευρωπαίων το 2025 - τι δείχνει η έρευνα της ETC

  39. 26/04 13:25

    Ρώμη | Η κηδεία του Πάπα έφερε πληρότητα 100% στα ξενοδοχεία και εκτόξευση τιμών

  40. 26/04 08:23

    Φυσικοί Θησαυροί της Κρήτης: Το Φράγμα Ποταμών και το Φαράγγι Πατσού

  41. 26/04 07:16

    Μικρότερη των προσδοκιών η ζήτηση για την Αθήνα το 2025

  42. 26/04 07:13

    Νέα θερμαινόμενη πισίνα υψηλών προδιαγραφών στα Χανιά, με στόχο τον αθλητικό τουρισμό

  43. 26/04 07:00

    O Ελληνοαμερικανός Ντιν Σπανός φέρνει το NFL στην Ελλάδα – Οι ευκαιρίες προβολής στις ΗΠΑ

  44. 26/04 06:30

    Οι Έλληνες ταξίδεψαν (πολύ!) το 2024 – Πού πήγαν, πόσα ξόδεψαν

  45. 26/04 06:14

    Ευρώπη 2024: Η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος του πλανήτη

  46. 25/04 22:51

    Επανέρχεται ο γαμήλιος τουρισμός στη Σαντορίνη | Αυξημένες κρατήσεις για το 2025 και 2026

  47. 25/04 20:58

    Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού Βέροιας- Νάουσας | Συνεργασία με υπ.Τουρισμού

  48. 25/04 17:49

    Πελοπόννησος | 65 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων

  49. 25/04 12:02

    Destination by Hyatt | Ανοίγει το πολυτελές Zélia Halkidiki στην Κασσάνδρα

  50. 25/04 11:07

    Olympic Holidays | Νέοι προορισμοί Κάρπαθος, Σίφνος και Αλβανία

  51. 25/04 11:01

    Η Balkan Holidays σταματά τις συναλλαγές της στο Ηνωμένο Βασίλειο

  52. 25/04 10:50

    Ο Πολωνός τουρ οπερέιτορ Itaka λανσάρει την αεροπορική επωνυμία Air 001

  53. 25/04 10:44

    ΟΛΚΕ | Πάνω από 39.000 επισκέπτες στην Κέρκυρα το Πάσχα δια θαλάσσης

  54. 25/04 10:42

    Γκρίνια για την εστίαση το Πάσχα στα Ιωάννινα – Κλειστά τα περισσότερα μαγαζιά

  55. 25/04 09:03

    Η Αθήνα 4η πιο ηλιόλουστη πρωτεύουσα της Ευρώπης

  56. 25/04 08:13

    Η Γαστρονομική Κληρονομιά της Καλύμνου: Ανακαλύπτοντας Αυθεντικές Γεύσεις

  57. 25/04 08:06

    Tμήμα του Φαληρικού Όρμου στην Περιφέρεια Αττικής για το Ανοικτό Πάρκο της Μεσογείου

  58. 25/04 07:57

    Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού Δήμου Λαμιέων

  59. 25/04 07:55

    Αρχαιολογικοί θησαυροί της Μακεδονίας στον φακό της Ιορδανίας

  60. 25/04 07:51

    Ταξίδια εξοικείωσης για τουριστική προβολή της Αθήνας και της Σαντορίνης

  61. 25/04 07:44

    If it's not made in Greece, it is not Feta Cheese

  62. 25/04 07:09

    Hyatt | Επιταχύνει την ανάπτυξή της σε Ελλάδα και Ευρώπη

  63. 25/04 07:05

    Schauinsland-Reisen | Φθηνότερο all inclusive στην Τουρκία χωρίς αλκοόλ

  64. 25/04 06:10

    Ξενοδοχεία | Σε φάση ανάπτυξης ο όμιλος Electra – Επενδύσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη & Κεφαλονιά

  65. 24/04 21:24

    TUI | Ισχυρό άνοιγμα στην ελληνική αγορά το 2026 με 380 νέα ξενοδοχεία

  66. 24/04 18:35

    Λέσβος: Έναρξη σεζόν με τουρίστες- παρατηρητές πουλιών

  67. 24/04 15:25

    MSC Cruises: Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με 6 κρουαζιερόπλοια

  68. 24/04 12:55

    Διεθνείς διακρίσεις για το One&Only Kéa Island

  69. 24/04 12:10

    Νέα πολυτελής άφιξη στην Κρήτη | Ανοίγει στις 2 Ιουνίου το JW Marriott Crete Resort & Spa

  70. 24/04 11:46

    Κνωσός: 125 χρόνια από τις ανασκαφές του Άρθουρ Έβανς

  71. 24/04 11:26

    Η ισπανική τηλεοπτική εκπομπή “Viajeros Cuatro” στην Κέρκυρα

  72. 24/04 11:15

    Εγκαινιάζεται σήμερα το "Peloponnese Trails": Νέο δίκτυο μονοπατιών για βιώσιμο τουρισμό

  73. 24/04 10:59

    Airbnb: Η τελική τιμή εμφανίζεται πλέον στις αναζητήσεις των καταλυμάτων

  74. 24/04 10:45

    Nammos Resort AMAALA: Η ελληνική πολυτέλεια ταξιδεύει στην Ερυθρά Θάλασσα

  75. 24/04 10:39

    Wyndham - Soliteight | 40 ξενοδοχεία Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία

  76. 24/04 07:32

    Έκθεση στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου από τη συλλογή του Αναστάσιου Λιάσκου

  77. 24/04 07:30

    Βαλεαρίδες: Πώς ο «πράσινος» φόρος μπορεί να φέρει πίσω τους εργαζόμενους στον τουρισμό

  78. 24/04 07:15

    Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Αργοστολίου, Ηγουμενίτσας και Κασσάνδρας

  79. 24/04 07:15

    Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Οι όροι παραχώρησης χώρων για εκδηλώσεις

  80. 24/04 07:10

    Αποφάσεις για 6 ξενοδοχεία σε Ρόδο, Χαλκιδική, Κω, Ζάκυνθο και Κρήτη

  81. 24/04 07:05

    Οι επενδύσεις στις πλαζ της Αττικής Ριβιέρας

  82. 24/04 06:51

    O Δήμος Χανίων στο Φεστιβάλ «Από την Κρήτη στη Σίδη» στην Τουρκία

  83. 24/04 06:32

    Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας στο Ελαφονήσι

  84. 24/04 06:10

    Περιφέρεια Κρήτης | Διασύνδεση των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων με τους αρχαιολογικούς χώρους

  85. 24/04 06:05

    Στην Τανζανία το Περιφερειακό Φόρουμ Γαστρονομικού Τουρισμού για την Αφρική

  86. 24/04 06:05

    Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Δράσεις τουριστικής προβολής σε Πολωνία και Μέση Ανατολή

  87. 24/04 06:05

    Ελληνικός τουρισμός | Forum HSMAI: Η διαφοροποίηση και οι νέες αγορές ασπίδα των ξενοδοχείων στις διεθνείς προκλήσεις

  88. 23/04 22:44

    Τουρκία: Πανικός από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ

  89. 23/04 19:20

    Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Ένας περίπατος πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας

  90. 23/04 18:20

    Ρεκόρ συμμετοχών στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου ΑΤΗΕΝΑ | Χανιά 8 - 10 Μαΐου

  91. 23/04 15:57

    Γαστρονομία με άρωμα Michelin στις πτήσεις Air France από ΗΠΑ

  92. 23/04 15:31

    WTTC | Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει τουριστικά έσοδα λόγω κυβερνητικών πολιτικών

  93. 23/04 15:13

    Οι κοινότητες στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης

  94. 23/04 14:45

    Booking.com | Όχι στον περιορισμό των τουριστών, ναι σε επενδύσεις υποδομών

  95. 23/04 14:14

    Επιστροφή της P&O Cruises στην Αλβανία το 2027

  96. 23/04 13:55

    Στις τελευταίες θέσεις για Millennials η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Λευκωσία

  97. 23/04 13:49

    Δυναμική παρουσία της Θεσσαλονίκης στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Τουρισμού στο Χονγκ Κονγκ

  98. 23/04 12:16

    Αναπτυξιακός | τροποποίηση: 12 καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια

  99. 23/04 11:59

    Κρουαζιέρα | Διπλασιάζει το μερίδιό της η Τουρκία, νέες ευκαιρίες για ελληνικά λιμάνια

  100. 23/04 11:26

    easyJet | Άνοιξαν οι πωλήσεις για το καλοκαίρι του 2026