Αυξημένη ζήτηση για σομελιέ... νερού

Α Decrease font Enlarge font
Αυξημένη ζήτηση για σομελιέ... νερούΠηγή φωτο: pixabay.com

Όλα τα νερά δεν είναι ίδια. Τουλάχιστον όχι για τους σομελιέ νερού, οι οποίοι ξεχωρίζουν ακόμα και μικροδιαφορές στη γεύση. Τι ακριβώς κάνει ένας σομελιέ νερού; Είναι προτιμότερο το γυάλινο μπουκάλι από το πλαστικό; Διαβάστε το θέμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, που δημοσιεύει η DW...

Αν έχει να επιλέξει μεταξύ ενός καλού νερού και μιας πανάκριβης σαμπάνιας ο Μάρτιν Μέτσινγκερ επιλέγει, συχνά, το νερό. Ο 57χρονος είναι ένας από τους 160 σομελιέ νερού στη Γερμανία. Δοκιμάζει ένα από τα νερά που βρίσκονται μπροστά του σε ένα τραπέζι, αργά και απόλυτα συγκεντρωμένα. «Ελαφρά ανθρακούχο, με ουδέτερη μυρωδιά», αποφαίνεται ικανοποιημένος, αφήνοντας το ποτήρι πάλι στο τραπέζι. Το νερό πέρασε το τεστ!

Ο Μάρτιν Μέτσινγκερ αντιμετωπίζει με χαμόγελο όσους εκπλήσσονται όταν πληροφορούνται την ύπαρξη σομελιέ νερού. «Μα το νερό είναι ζωτικής σημασίας. Πολύ από εμάς πίνουν ελάχιστο και κυκλοφορούν στους δρόμους αφυδατωμένοι», λέει με μια δόση ειρωνείας και προσθέτει: «Το νερό ήταν πάντοτε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής του ανθρώπου. Το μεταλλικό είναι το επιστέγασμα. Πρόκειται για πολιτιστικό αγαθό».

Τι όμως ακριβώς κάνει ένας σομελιέ νερού; Και πώς γίνεται κανείς σομελιέ; Ο Μάρτιν Μέτσινγκερ δείχνει σε δύο φουσκωμένα ντοσιέ σε ράφι πίσω απ΄ το γραφείο του: «Έπρεπε να μάθω όλα όσα περιέχουν όταν έδωσα εξετάσεις στο Ινστιτούτο Doemens στο Μόναχο, όπου διδάσκουν οι κορυφαίοι ειδικοί της γερμανικής βιομηχανίας νερού. Με τις εξειδικευμένες του γνώσεις ο σομελιέ συμβουλεύει παραγωγούς νερού ποιό είδους νερού να ρίξουν στην αγορά: «Κάνω και προτάσεις για την τιμή, διότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και οι επιχειρηματίες πρέπει να επιτύχουν». Ακόμα και ιδιώτες συμβουλεύει ο γερμανός ειδικός αν, για παράδειγμα, θέλουν να ξέρουν ποιό νερό, ταιριάζει με ένα πιπεράτο φιλέτο.

Πιο ουδέτερη η γεύση του νερού από γυάλινο μπουκάλι

Στα σουπερμάρκετ τα νερά καλύπτουν πολλά ράφια. Ποιό να διαλέξουμε κύριε Μέτσινγκερ; Ο ειδικός γελά: «Είναι σαν να ρωτάτε το γιατρό πώς να γίνεται καλά. Σε όσους πάσχουν από μυϊκό πιάσιμο προτείνω νερό με περισσότερο μαγνήσιο, σε εκείνους που θέλουν γερά κόκαλα προτείνω νερά με ενισχυμένο ασβέστιο και σε όποιον έχει δυσκολίες με την πέψη νερό με πάνω από 1.000 μικρογραμμάρια θειϊκού άλατος».

Τα νερά δεν είναι μεταξύ τους ίδια, πιστεύει ο Άρμιν Σενεμπέργκερ, επίσης σομελιέ νερού: «Πάντοτε οι άνθρωποι έπιναν αναψυκτικά, καφέδες και μπύρες. Η επιδίωξη για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής επανέφερε στο προσκήνιο το νερό». Ο ειδικός εργάζεται ως σύμβουλος στη βιομηχανία νερού, τη γαστρονομία ή ενδιαφερόμενους ιδιώτες, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται υπέρ της υψηλότερης κατανάλωσης νερού σε σχολεία και χώρους εργασίας.

Στο ερώτημα αν ένα νερό είναι πιο γευστικό από γυάλινο μπουκάλι, απαντά: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι πόσα χιλιόμετρα έκανε το νερό για να φθάσει στο ράφι και πόσες φορές ξαναχρησιμοποιήθηκε το μπουκάλι. Πολλές φορές βλέπω στις παραλίες πλαστικά μπουκάλια για ώρες μέσα στον ήλιο. Συνήθως το νερό από γυάλινο μπουκάλι έχει πιο ουδέτερη γεύση».

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

  1. 17/02 19:48

    Βραβείο επιχειρηματικής αριστείας στον ξενοδοχειακό όμιλο SANI/IKOS - Στα 168 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2018

  2. 17/02 19:45

    Growth Awards 2020 | Η Eurobank & η Grant Thornton επιβραβεύουν την επιχειρηματική αριστεία

  3. 17/02 15:33

    Ryanair: Νέα σύνδεση Κέρκυρα - Βρότσλαβ

  4. 17/02 15:29

    Ο γ.γ. του ΠΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού

  5. 17/02 15:11

    ΙΤΕΠ: Τα ξενοδοχεία στηρίζουν την απασχόληση – 2,9 δισ. ευρώ επενδύσεις την τριετία

  6. 17/02 14:25

    Ομοσπονδία καταλυμάτων "Κύκλος": 'Εντονη διαφωνία για την αύξηση στα τέλη παρεπιδημούντων

  7. 17/02 12:33

    Κρήτη: Θετικά μηνύματα από το Ισραήλ

  8. 17/02 12:26

    Η Κάρπαθος σε διεθνείς εκθέσεις

  9. 17/02 12:17

    Ημέρα Καριέρας και Σεμινάριο στον Τουρισμό από τα “Xenos Hotels & Resorts”

  10. 17/02 12:00

    Ακρόπολη: Απαξίωση των τουριστών και αδυναμία λειτουργίας των τουριστικών γραφείων φέρνει το νέο σύστημα διάθεσης των εισιτηρίων

  11. 17/02 11:52

    To INΣΕΤΕ φέρνει στην Αθήνα την ΕΗL Advisory Services της Ecole hôtelière de Lausanne

  12. 17/02 11:37

    Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού με το 10ο Κυνήγι Θησαυρού στην Αθήνα

  13. 17/02 11:34

    Συλλυπητήρια επιστολή AOCTA για τον Σπύρο Σαλβάνο

  14. 17/02 10:06

    Χιονοδρομικά Κέντρα και τουρισμός τεσσάρων εποχών- Γράφει ο Νίκος Χατζηαλέξης (*)

  15. 17/02 09:56

    Κορωνοϊός: Τσουνάμι ακυρώσεων εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο-Ακύρωσε και το Facebook

  16. 17/02 09:54

    Πράσινο φως για 2 νέα ξενοδοχεία σε Μύκονο και Σαντορίνη

  17. 17/02 09:52

    Έμφαση στη γαστρονομία στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής Θεσσαλονίκης

  18. 17/02 09:50

    Το νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Σύρου

  19. 17/02 09:39

    ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

  20. 16/02 15:29

    Άδειες για νέα ξενοδοχεία σε Χανιά και Κέρκυρα

  21. 16/02 15:27

    Ψηφιακές πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές στη Χίο - Η περίπτωση του Κάμπου

  22. 16/02 15:22

    Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Να μεταφερθούν οι επίγειες ανεμογεννήτριες των νησιών στην θάλασσα

  23. 15/02 16:33

    Επιχορηγήσεις ξενοδοχείων στο Ηράκλειο της Κρήτης

  24. 15/02 16:23

    Ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου

  25. 15/02 16:19

    Η Κρήτη στην Freskon 2020 στη Θεσσαλονίκη

  26. 15/02 16:14

    Ποδηλατικός αγώνας Κίσσαβος Road Tour

  27. 15/02 16:05

    Έκθεση Γελοιογραφίας στην Καπναποθήκη Καβάλας

  28. 15/02 16:03

    Νέα ποδηλατική διαδρομή στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

  29. 15/02 16:01

    Η νέα επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής Σκοπέλου

  30. 14/02 19:43

    Γιώργος Βερνίκος: Αύξηση των ναυλώσεων στο γιώτινγκ το 2020

  31. 14/02 16:09

    Eρώτηση ΚΙΝΑΛ για τη διαδικασία κατάταξης καταλυμάτων

  32. 14/02 16:07

    Ρωσικά MME: Η Booking.com χάνει έδαφος στα ελληνικά ξενοδοχεία

  33. 14/02 15:17

    Πειραιάς: Συνέδριο για την προστασία του λιμανιού από τρομοκρατικές επιθέσεις

  34. 14/02 15:00

    Κορωνοϊός: Αρμοδιότητες σε κινεζικά Επιμελητήρια για την αντιμετώπιση προβλημάτων

  35. 14/02 14:58

    Επίσημη επίσκεψη του γ.γ. του ΠΟΤ Zurab Pololikashvili στην Αθήνα

  36. 14/02 12:41

    ΙΜΤΜ Ισραήλ: Επιτυχημένο το πρώτο Β2Β workshop του ΕΟΤ

  37. 14/02 12:35

    Υπουργείο Πολιτισμού: Παρεμβάσεις που αναδεικνύουν το πολιτιστικό τοπίο της χώρας

  38. 14/02 12:31

    Επιχορηγήσεις για νέα ξενοδοχεία σε Χίο και Σάμο

  39. 14/02 12:28

    Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Σαντορίνης το 2020

  40. 14/02 12:09

    Βαρκελώνη: Σοβαρές επιπτώσεις στα ξενοδοχεία από την ακύρωση του Mobile World Congress

  41. 14/02 11:53

    Στερεά Ελλάδα: Εντυπωσιακή αύξηση σε αφίξεις και εισπράξεις τη διετία 2016-2018 (γράφημα)

  42. 14/02 11:50

    Δυτική Μακεδονία: Αύξηση αφίξεων, μείωση εισπράξεων τη διετία 2016-2018 (γράφημα)

  43. 14/02 11:44

    Discover Greece: Τρία νέα βίντεο για τη διαφημιστική προώθηση της Ρόδου

  44. 14/02 11:43

    FedHATTA: Στην Αθήνα η Περιφερειακή Συνάντηση της ECTAA

  45. 14/02 11:40

    Βόρειο Αιγαίο: +19% οι αφίξεις την περίοδο 2016-2018 (γράφημα)

  46. 14/02 11:31

    Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης: +42% οι αφίξεις τη διετία 2016-2018 (γράφημα)

  47. 14/02 11:25

    Το 2% των αφίξεων και τουριστικών εισπράξεων της χώρας στη Θεσσαλία (γράφημα)

  48. 14/02 11:19

    Ήπειρος: Πώς κινήθηκε ο τουρισμός τη διετία 2016-2018 (γράφημα)

  49. 14/02 11:13

    Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Υψηλή αύξηση σε αφίξεις και εισπράξεις τη διετία 2016-2018 (γράφημα)

  50. 14/02 11:07

    Πελοπόννησος: +28% οι εισπράξεις, μόλις +5% οι αφίξεις στη διετία 2016-2018 (γράφημα)

  51. 14/02 11:02

    Κεντρική Μακεδονία: Θεαματική αύξηση αφίξεων και εισπράξεων στη διετία 2016-2018 (γράφημα)

  52. 14/02 10:55

    Ιόνια νησιά: +29% οι αφίξεις και +12% οι εισπράξεις τη διετία 2016-2018 (γράφημα)

  53. 14/02 10:49

    Νότιο Αιγαίο: Πρωταθλητής σε αφίξεις και τουριστικές εισπράξεις τη διετία 2016-2018 (γράφημα)

  54. 14/02 10:39

    Στην Κρήτη το 20% των τουριστικών εισπράξεων της χώρας το 2018 (γράφημα)

  55. 14/02 10:27

    Περιφέρεια Αττικής: +25% οι επισκέψεις τη διετία 2016-2018 (γράφημα)

  56. 14/02 10:16

    ΙΝΣΕΤΕ: H ακτινογραφία του τουριστικού τομέα στις 13 Περιφέρειες της χώρας

  57. 13/02 16:14

    ETC: Ο ευρωπαϊκός τουρισμός αντιστάθηκε στις κρίσεις το 2019- Χρειάζεται επαγρύπνιση για το 2020

  58. 13/02 15:28

    SiteMinder: Ποιά κανάλια φέρνουν τις περισσότερες κρατήσεις στα ξενοδοχεία

  59. 13/02 15:24

    Πάνω από 1 δισ. ευρώ για “πράσινες” επενδύσεις

  60. 13/02 14:57

    Corendon: Νέα σύνδεση με Ρόδο από τη Γερμανία το 2020

  61. 13/02 14:36

    Χάρης Θεοχάρης: Η εικόνα ασφάλειας πιο σημαντική από τις ακυρώσεις των Κινέζων

  62. 13/02 14:23

    ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση των επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το 10μηνο του 2019

  63. 13/02 14:00

    Μπουτίκ ξενοδοχεία σε Αθήνα και νησιά από την BriQ Properties ΑΕΕΑΠ του κ.Φέσσα, προέδρου του ΣΕΒ

  64. 13/02 13:53

    ForwardKeys: Λιγότεροι Κινέζοι στην Ευρώπη το Μάρτιο και Απρίλιο λόγω κορωνοϊού

  65. 13/02 13:15

    Έρευνα Four Seasons: Πρωτόγνωρες εμπειρίες αναζητούν οι ταξιδιώτες

  66. 13/02 12:40

    Υπ.Τουρισμού: Πρόσκληση για απασχόληση σπουδαστών σε τουριστικές επιχειρήσεις

  67. 13/02 12:31

    Οι Ιταλοί προτιμούν Ελλάδα και εναλλακτικούς προορισμούς το 2020

  68. 13/02 12:21

    Jet2holidays: Άνοιξαν οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021- Στους προορισμούς και η Ελλάδα

  69. 13/02 12:04

    WTTC: Κορωνοϊός | Έκκληση να αποφευχθεί ο στιγματισμός των Κινέζων και Ασιατών επισκεπτών

  70. 13/02 12:04

    Το σήμα Thomas Cook επανέρχεται στα social media

  71. 13/02 11:02

    Κορωνοϊός: Ακυρώθηκε η μεγαλύτερη έκθεση κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο GSMA στη Βαρκελώνη

  72. 13/02 10:46

    Η Hilton έκλεισε 150 ξενοδοχεία στην Κίνα λόγω του κορωνοϊού

  73. 13/02 10:40

    Η νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού Thessaloniki Xmas Spirit (video)

  74. 13/02 10:02

    Προσθήκες κτιρίου ξενώνων στη Σύρο και κτιρίου σε ξενοδοχείο στη Νάξο

  75. 13/02 10:00

    Aegean: Πώς να μετατρέψετε τα μίλια σας σε γαστρονομία και τέχνη

  76. 13/02 09:45

    To παράδειγμα του Τελ Αβίβ στην καινοτομία: Μια Start-up ανά 118 κατοίκους

  77. 13/02 09:43

    Η νέα επιτροπή τουρισμού Λουτρακίου

  78. 13/02 09:40

    Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής των Λειψών το 2020

  79. 13/02 09:31

    Χάρης Θεοχάρης: Ανερχόμενη δύναμη οι Ισραηλινοί τουρίστες στη χώρα μας

  80. 12/02 19:34

    Νέα εποχή ανάπτυξης για την Aegean- Παρέλαβε τα 3 πρώτα Airbus A320neo (video)

  81. 12/02 17:23

    Μ. Κόνσολας: Η λαϊκή τέχνη αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού μας προϊόντος

  82. 12/02 16:08

    Επιμορφωτικό πρόγραμμα για τον τουρισμό για τους δημότες της Κέας

  83. 12/02 14:41

    Air China: Ακυρώνονται μέχρι τέλη Μαρτίου οι πτήσεις Πεκίνο - Αθήνα

  84. 12/02 14:12

    Μαθητικός τουρισμός: Τι ισχύει στις εκπαιδευτικές εκδρομές- απόφαση

  85. 12/02 13:57

    Fraport Greece: Αύξηση 1,4% της επιβατικής κίνησης στα 14 αεροδρόμια τον Ιανουάριο

  86. 12/02 13:46

    Airbnb: Οι 5 κυρίαρχες τάσεις στα ταξίδια το 2020

  87. 12/02 12:42

    Γερμανικός τουρισμός: Μείωση κρατήσεων τον Ιανουάριο για Ελλάδα και Ισπανία

  88. 12/02 12:33

    Η ΕΕ θωρακίζεται κατά του κορωνοϊού

  89. 12/02 12:21

    Τουρισμός | Η Tripadvisor "ανεβάζει" τις τιμές των εμπειριών εισάγοντας ελάχιστη προμήθεια

  90. 12/02 11:39

    Αγαπημένος προορισμός και φέτος η Ρόδος για Βέλγους και Ολλανδούς τουρίστες

  91. 12/02 11:32

    Kuwait Airways: Νέες πτήσεις Κουβέιτ - Αθήνα το 2020

  92. 12/02 11:28

    Σε Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική το FVW workshop Greece 2020

  93. 12/02 11:26

    Διαφάνεια και εμπιστοσύνη στον ιατρικό τουρισμό

  94. 12/02 11:16

    Δήμος Λειψών: Οικολογικές καινοτομίες και νέες χρηματοδοτήσεις

  95. 12/02 11:11

    Dertour: Νέα ποιοτικά πακέτα διακοπών σε παραθαλάσσιους προορισμούς- Και στην Ελλάδα

  96. 12/02 10:41

    Πόσο τελικά κοστίζει το digital marketing για την τουριστική μου επιχείρηση;

  97. 12/02 10:40

    Τουρκικός τουρισμός: 31% περισσότεροι τουρίστες τον Ιανουάριο στην Αττάλεια

  98. 12/02 10:09

    Χαλκιδική: Θετικά μηνύματα από τις Κάτω Χώρες

  99. 12/02 10:07

    Δύο νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Κω

  100. 12/02 10:02

    Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο: Κέντρο Αριστείας για την Γαλάζια Ανάπτυξη