To ελληνικό γιαούρτι κατακτά την ιταλική αγορά

Η Ιταλία εισάγει γιαούρτια, κυρίως από την Ελλάδα και τη Γερμανία, οι οποίες αθροιστικά, το 2020 κατείχαν το 76% της αγοράς.
Κατά την περίοδο 2016 - 2020, η αξία των εισαγωγών από την Ελλάδα σημείωσε αύξηση σε ετήσια βάση (με εξαίρεση το 2019, όπου σημειώθηκε μείωση) και από 49,46 εκατ. ευρώ το 2016, ανήλθε σε 75,54 εκατ. ευρώ το 2020, καταλαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς 32,52%.
Όσον αφορά στον όγκο των ελληνικών εξαγωγών, την υπό εξέταση περίοδο, σημειώθηκε επίσης αύξηση 52,73% και σε απόλυτους αριθμούς από 20,4 χιλ. τόνους το 2016 ανήλθαν στους 36 χιλ. τόνους το 2020.
Η εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού επηρέασε γενικότερα τις διατροφικές προτιμήσεις των Ιταλών καταναλωτών και κατά συνέπεια και τα επίπεδα κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με την Assolatte (Ένωση Ιταλών Παραγωγών Γάλακτος και Γαλακτοκομικών προϊόντων), αναμένεται περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης των λειτουργικών τροφίμων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα γιαούρτια, καθώς διαθέτουν προβιοτικά, τα οποία, ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, κατά το Ινστιτούτο ISMEA (Istituto di Servizi per il Mercato Agricolo
Alimentare), το 2020 , η αξία της κατ οίκον κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ιταλία αυξήθηκε κατά +8,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ειδικότερα δε, η κατανάλωση γιαουρτιού σημείωσε αύξηση 4,4%, καθώς, λόγω της τηλεργασίας, οι περισσότεροι εργαζόμενοι κατανάλωσαν πρωινό στην κατοικία τους.
Συγκεκριμένα, την περίοδο 11/2019 – 11/2020, οι πωλήσεις γιαουρτιού στην Ιταλία από hypermarket, supermarket και minimarket, σημείωσαν αύξηση 2,2% σε όγκο και 3% σε αξία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (στοιχεία της πολυεθνικής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων IRI). Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι και το σκύρ, αποτέλεσε την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία, σημειώνοντας αύξηση σε όγκο πωλήσεων 14,8% και σε αξία 13,9%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Επισημαίνεται ότι, ο όγκος κατανάλωσης του ελληνικού γιαουρτιού είναι χαμηλός σε σχέση με τον συνολικό όγκο κατανάλωσης των λοιπών κατηγοριών γιαουρτιού, καθώς την εν λόγω περίοδο, σε απόλυτους αριθμούς, ο όγκος κατανάλωσης ελληνικού γιαουρτιού ανήλθε σε 31.181.758 kg σε σύνολο 345.286.011 kg, που αντιστοιχεί στο 9% της συνολικής κατανάλωσης γιαουρτιού στην Ιταλία.
Ακόμη, το 2019 η αξία της αγοράς γιαουρτιού παγκοσμίως, ανήλθε σε 76,4 δισ. ευρώ , εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ αφορούσε στην αγορά της Ιταλίας (427 τόνοι και 1,4 δισ. τεμάχια).
Σύμφωνα με στοιχεία της IRI, την ίδια περίοδο, ενώ η αγορά γιαουρτιού στην Ιταλία σημείωσε ελαφρά μείωση , το ελληνικό γιαούρτι σημείωσε αύξηση 7% και ανήλθε, σε αξία στα 188 εκατ. ευρώ, σε όγκο στους 30,7 τόνους και σε πωλήσεις στα 154,5 εκατ. τεμάχια.
Οι κύριοι λόγοι που καταναλωτές προτιμούν το ελληνικό γιαούρτι συνοψίζονται στους εξής:
-η στροφή των καταναλωτών στον υγιεινό τρόπο ζωής και στην υγιεινή διατροφή και η καθιέρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος υψηλής διατροφικής αξίας. Σύμφωνα με την εταιρεία γαλακτοκομικών Olympοs Italia (θυγατρική του ομίλου Όλυμπος), το ελληνικό γιαούρτι, συμπεριλαμβάνεται πλέον στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και στη συνείδηση τους αντικαταστάθηκε το γιαούρτι “ελληνικού τύπου” από το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο παρασκευάζεται από ελληνικές πρώτες ύλες και με την τυπική παραδοσιακή μέθοδο χύτευσης.
-Η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες και ασβέστιο (18% - 30% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης) το καθιστά κατάλληλη επιλογή για σύγχρονους διατροφικούς τρόπους ζωής, όπως η χορτοφαγία, η κετογονική δίαιτα κλπ.
-πρόκειται για ένα σύγχρονο προϊόν που είναι τόσο κρεμώδες όσο και όξινο και εάν αναμιχθεί με φρούτα ή ίνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές συνταγές.
Από την ανάλυση των παραπάνω δεδομένων, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:
-Το γιαούρτι με γεύση φρούτων, το οποίο πωλείται σε συσκευασίες των 2 x 125 gr., 4 x 125 gr. ή 8 x 125 gr. και το λευκό γιαούρτι (πλήρες ή χωρίς λιπαρά) σε διάφορες συσκευασίες, όπως 2 x 125 gr., 8 x 125 gr, 500 gr, θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή προϊόντα, τόσο από τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων, όσο και από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής.
-Δημοφιλής τύπος γιαουρτιού επίσης, είναι το λεγόμενο γιαούρτι μείγματος (mix), το οποίο πωλείται σε σπαστή συσκευασία και δίνει τη δυνατότητα ανάμιξης λευκού γιαουρτιού (ή γιαουρτιού με γεύση φρούτων) με σοκολάτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή άλλα γλυκά.
-Το ελληνικό γιαούρτι διατίθεται στο εμπόριο σε πλαστική συσκευασία των 170 gr. ή 150 gr., ενώ κυκλοφορούν και γιαούρτια της ΦΑΓΕ σε συσκευασία των 500 gr. και του 1 kg. Όσον αφορά στους τύπους του ελληνικού γιαουρτιού, εκτός από το λευκό στραγγιστό γιαούρτι, κυκλοφορεί στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών (2%) και χωρίς λιπαρά (0%), καθώς και γιαούρτι με διάφορες γεύσεις (φράουλα, βανίλια, μύρτιλο, καφές, καρύδα κ.α.). Αναφορικά με τις επωνυμίες που διατίθενται στην Ιταλική αγορά, εκτός από τα ελληνικά brand (Φάγε, Μεβγάλ, Δέλτα, Όλυμπος κτλ), ισχυρή θέση κατέχουν και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των αλυσίδων supermarket. Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης του ελληνικού γιαουρτιού, ο μεγαλύτερος αριθμός των μεγάλων αλυσίδων supermarket της Ιταλίας, προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας. Ακόμη, το ελληνικό επώνυμο γιαούρτι πωλείται είτε συσκευασμένο, είτε χύδην στους πάγκους των super market.
-Το Kefir και το Skyr διανέμονται κυρίως με τα εμπορικά σήματα Milk και Mila, σε πλαστικές συσκευασίες των 150gr., 160gr., 170gr., 200gr., 480gr. και 500 gr. Τα πιο συνήθη προϊόντα είναι σκύρ λευκό και σκύρ με διάφορες γεύσεις (φράουλα, στρατσιατέλα, καρύδα κτλ), κεφίρ λευκό κρεμώδες, κεφίρ κρεμώδες σε διάφορες γεύσεις και ανάμεικτο με δημητριακά και ξηρούς καρπούς, κεφίρ πόσιμο λευκό και κεφίρ πόσιμο σε διάφορες γεύσεις (μύρτιλο, δημητριακά, ρόδι, καρύδια κ.α.).
-Τέλος, κυκλοφορούν στην αγορά διάφοροι τύποι γιαουρτιού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σάκχαρα (είτε λευκά, είτε με φρούτα, δημητριακά κ.λπ.), καθώς και εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι σόγιας και γιαούρτι χωρίς λακτόζη, προκειμένου να ικανοποιούν τυχόν διατροφικές διαταραχές και δυσανεξίες των καταναλωτών.
28/05 19:54
Street Party στη θρυλική Τρούμπα στον Πειραιά με χιλιάδες επισκέπτες
28/05 14:30
28/05 08:18
28/05 08:15
27/05 12:30
27/05 12:15
27/05 11:45
27/05 08:22
Σε διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ της Ρουμανίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεοδωριάνων Άρτας
26/05 19:16
26/05 16:15
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Στάθης Λιβαθινός - Καζανόβα / Δον Ζουάν - Ερωτική περιπλάνηση
26/05 16:04
26/05 14:24
26/05 14:19
26/05 14:18
26/05 14:05
26/05 13:28
Ηθικός τουρισμός: Ο ρόλος του στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και έκφρασης
26/05 12:07
26/05 12:05
Η Hyatt φέρνει την επανάσταση στο all inclusive με το νέο πολυτελές brand Impression by Secrets
26/05 11:45
26/05 11:31
26/05 10:27
Στον όμιλο Lufthansa η ιταλική αεροπορική εταιρεία ITA Airways - τι προβλέπει η συμφωνία
26/05 10:17
Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής η Έκθεση East Med Multihull & Yacht Charter Show στον Πόρο
26/05 08:15
26/05 08:05
56 εκατ. διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022
26/05 08:05
Νέες τουριστικές κατοικίες και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε Κρήτη και Σαντορίνη
26/05 08:05
26/05 08:00
Ισπανία: Πρόστιμα σε ποδηλάτες με ακουστικά, γυμνιστές και καπνιστές σε παραλίες
25/05 20:57
25/05 18:30
25/05 17:56
Τρεις σκύλοι έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στο περιβάλλον... με ένα ιδιωτικό τζετ (;)
25/05 16:36
ΕΞΑ-ΑΑ | Τι τουρισμό θέλουμε στην Αθήνα; Ποσοτικό ή ποιοτικό; - Οι επιδόσεις το α' 4μηνο
25/05 16:24
25/05 16:05
Alltours | Με σταθερές τιμές και 86 προορισμούς σε όλο τον κόσμο το χειμερινό πρόγραμμα
25/05 13:28
25/05 13:04
Γαλλία: Tέλος στις κοντινές πτήσεις για μείωση των εκπομπών - "Μια απαγόρευση άνευ ουσίας"
25/05 12:47
Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για τα Ιωάννινα και άλλους 9 ελληνικούς προορισμούς
25/05 12:33
CroisiEurope: Νέο πρόγραμμα κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά το 2024
25/05 12:31
25/05 12:26
ΕΤΑΔ | Μίσθωση τμημάτων αιγιαλών, χαρακτηρισμένων ως Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, σε όλη την Ελλάδα
25/05 12:16
25/05 12:03
Συμφωνία ΕΔΕΜ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε. για τα πνευματικά δικαιώματα
25/05 11:27
ΥΠΠΟΑ: Εκατοντάδες αρχαιότητες της εταιρείας Robin Symes επαναπατρίζονται
25/05 10:37
Παγκόσμιος Τουρισμός | 35% περισσότερες κρατήσεις στα αεροπορικά ταξίδια αυτό το καλοκαίρι
25/05 10:29
Σύλληψη 30χρονου στη Ρόδο -Ασέλγησε σε τουρίστρια και την τράβηξε φωτογραφίες
25/05 09:59
Μουσείο Ακρόπολης | Έργα τέχνης από γνωστούς σύγχρονους Αμερικανούς καλλιτέχνες
25/05 09:20
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων | Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα στον τουρισμό
25/05 08:17
25/05 08:15
Έρευνα: Πόσο αποτελεσματική είναι η διαφήμιση στα αεροδρόμια
25/05 08:11
25/05 08:09
25/05 08:07
24/05 16:20
Προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό - Σε ποιους απευθύνονται
24/05 15:59
Cycladic: Συμφωνία για μετατροπή των αεροσκαφών σε ηλεκτρικά - Νέες συνδέσεις Ελληνικών προορισμών
24/05 15:51
Πώς οι Ρώσοι tour operator επιδιώκουν να τονώσουν τις τουριστικές ροές για Ελλάδα
24/05 15:24
Δεν χρειαζόμαστε πια ρεσεψιονίστ στον τουρισμό, χρειαζόμαστε σχεδιαστές εμπειριών
24/05 14:03
Η γερμανική Welt για την Ελλάδα | «Η ξαφνική δύναμη του πρώην χρεωκοπημένου κράτους»
24/05 13:08
24/05 12:48
24/05 12:40
Τα Ikos Resorts ανακηρύχθηκαν καλύτερα Family Hotel παγκοσμίως
24/05 12:28
Εγκρίθηκαν έργα εκσυγχρονισμού του πεντάστερου ξενοδοχείου Atlantica Beach στην Κω
24/05 12:02
Η Ελληνικής καταγωγής νέα αντιπρόεδρος πωλήσεων της Celebrity Cruises
24/05 11:59
Έρευνα της Panadvert καταδεικνύει τα πιο δημοφιλή Brands της Μυκόνου
24/05 11:11
Κρουαζιέρα | 800.000 επιβάτες το 2023 στην Κέρκυρα - Η συνέλευση της MedCruise
24/05 10:45
24/05 09:52
Τουρισμός | Απογείωση των Airbnb στην Ελλάδα το καλοκαίρι - αύξηση 42% στις κρατήσεις
24/05 09:25
Corfu Food & Wine Festival | Γαστρονομία και όπερα - Γεύσου τη Μουσική
24/05 08:32
24/05 08:00
24/05 08:00
24/05 08:00
Αποφάσεις για 2 νέες τουριστικές επενδύσεις σε Κουφονήσι και Σιδηρόκαστρο
24/05 07:23
23/05 18:48
Mandarin Oriental Athens | To πρώτο ξενοδοχείο Mandarin Oriental στην Αθήνα έρχεται στο Ελληνικό
23/05 15:37
Τουρισμός: Πρωτοφανής στροφή των Κινέζων τουριστών στις διακοπές παραλίας
23/05 15:27
23/05 15:23
TUI & DER Touristik: Οι Γερμανοί επιλέγουν ακριβότερες διακοπές το 2023
23/05 14:05
Pnoé Breathing Life | Aνοίγει την 1η Ιουνίου με ένα νέο concept φιλοξενίας
23/05 13:54
23/05 12:36
23/05 12:06
ΠΟΤ: Ο αγροτουρισμός στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης του μέλλοντος
23/05 11:44
23/05 10:59
23/05 10:56
H γερμανική τουριστική βιομηχανία δεσμεύεται για τη βιωσιμότητα - "Ήρθε η ώρα να δράσουμε!"
23/05 10:27
Χερσόνησος: «Για τουρίστες ακούμε, αλλά τουρίστες δεν βλέπουμε» λένε οι καταστηματάρχες
23/05 09:41
Ευρωπαϊκός τουρισμός | Ανακάμπτουν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων - Η εικόνα στις μεγάλες αγορές
23/05 07:28
23/05 07:26
Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Ερμιόνη και Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας
23/05 07:21
23/05 07:18
22/05 21:24
22/05 18:42
22/05 18:35
The Digital Gate IV | Νέες εμπειρίες και καινοτόμες λύσεις για όσους ταξιδεύουν
22/05 13:29
Ασφάλιση καιρού από τον Πολωνό tour operator Itaka | Αποζημίωση για κάθε βροχερή ημέρα των διακοπών
22/05 13:04
Η Ryanair κερδίζει μερίδια αγοράς στις περισσότερες αγορές της ΕΕ
22/05 12:27
22/05 12:10
22/05 10:01
TUI | Αποκλειστική συνεργασία με 9 ξενοδοχεία της αλυσίδας Rixos στην Τουρκία
22/05 07:45
Αποφάσεις για 2 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Κρήτη και Κω
22/05 07:40
Jurassic Quest: Εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Δεινοσαύρων
22/05 07:38
Στα υψηλότερα επίπεδα του 2019 ο τουρισμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 2023
22/05 07:30
Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης | Δράσεις ψηφιοποίησης του υλικού της ιστορικής βιβλιοθήκης
Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για τα Ιωάννινα και άλλους 9 ελληνικούς προορισμούς
Σε διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ της Ρουμανίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεοδωριάνων Άρτας
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Στάθης Λιβαθινός - Καζανόβα / Δον Ζουάν - Ερωτική περιπλάνηση
Έρευνα της Panadvert καταδεικνύει τα πιο δημοφιλή Brands της Μυκόνου
Στον όμιλο Lufthansa η ιταλική αεροπορική εταιρεία ITA Airways - τι προβλέπει η συμφωνία
Δεν χρειαζόμαστε πια ρεσεψιονίστ στον τουρισμό, χρειαζόμαστε σχεδιαστές εμπειριών
Η Hyatt φέρνει την επανάσταση στο all inclusive με το νέο πολυτελές brand Impression by Secrets
Τουρισμός | Απογείωση των Airbnb στην Ελλάδα το καλοκαίρι - αύξηση 42% στις κρατήσεις
Street Party στη θρυλική Τρούμπα στον Πειραιά με χιλιάδες επισκέπτες
Πώς οι Ρώσοι tour operator επιδιώκουν να τονώσουν τις τουριστικές ροές για Ελλάδα
Σύλληψη 30χρονου στη Ρόδο -Ασέλγησε σε τουρίστρια και την τράβηξε φωτογραφίες
( 0 )