H ακτινογραφία της ισπανικής αγοράς κρασιού και η θέση της Ελλάδας

H ακτινογραφία της ισπανικής αγοράς κρασιού και η θέση της Ελλάδας

Η Ισπανία διαθέτει περισσότερα από 2,9 εκ. στρέμματα σταφυλιών που την καθιστούν χώρα με τη μεγαλύτερη έκταση αμπελιών για την παραγωγή οίνου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, μετά την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οποίες κατέχουν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα.

Η υψηλή της θέση οφείλεται, εν μέρει, στις πολύ υψηλές αποδόσεις παραγωγής και την ευρεία έκταση που απέχει από τα παλιά αμπέλια, τα οποία ήταν φυτεμένα στο ξηρό και άγονο χώμα πολλών ισπανικών περιφερειών. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων για το 2018, η χώρα έρχεται ένατη σε παγκόσμια κατανάλωση, ενώ οι Ισπανοί καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, 7,89 λίτρα ανά άτομο, ετησίως, ενώ δαπανούν 22,82 ευρώ ανά άτομο, επίσης σε ετήσια βάση. Επιπλέον, διαθέτει πληθώρα τοπικών ποικιλιών, με περισσότερες από 400 ποικιλίες σταφυλιών που φυτεύονται σε όλη την Ισπανία, ενώ το 80% της αμπελοοινικής παραγωγής της χώρας προέρχεται μόλις από 20 είδη σταφυλιών, συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων Tempranillo, Garnacha και Monastrell, των λευκών Albariño, Galicia, Palomino, Airen και Macabeo και των τριών σταφυλιών ποικιλίας «Cava», Parellada, Xarello και Macabeo. 

Μεγάλες ισπανικές περιφέρειες, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή οίνου είναι η Rioja και η Ribera del Duero, οι οποίες είναι γνωστές για την παραγωγή του Tempranillo, η Valdepeñas, η οποία είναι γνωστή για την υψηλής ποιότητας Tempranillo σε πολύ χαμηλές τιμές, η Jerez de la Frontera, γνωστή για το ενισχυμένο κρασί Sherry, η Rías Baixas που βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, η οποία είναι γνωστή για τα λευκά κρασιά της που προέρχονται από την ποικιλία Albariño και η Καταλονία, η οποία περιλαμβάνει τις οινοπαραγωγικές περιοχές Penedès και Priorat.

Η προσφορά του κλάδου σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι σημαντική σε όλη την Ισπανία. Τα σημαντικότερα μερίδια παραγωγής σταφυλιού που προορίζονται για παρασκευή οίνου έχουν οι ακόλουθες Αυτόνομες Κοινότητες της χώρας: Καστίλη λα Μάντσα (48%), Εστρεμαδούρα (9%), Βαλένθια (7%), Καστίλη και Λεόν (6%), Καταλονία (5%), Αραγονία, Μούρθια και Ριόχα (4%) και Ανδαλουσία (3%). Λίγο περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής σταφυλιού, είναι κόκκινα κρασιά και τα υπόλοιπα λευκά.

Ως προς τις ποικιλίες σταφυλιού που βρίσκονται στην Ισπανία, οι σημαντικότερες είναι: το λευκό Vino Blanco Airen (24% των καλλιεργειών), το Κόκκινο Tempranillo (21%) και ακολουθούν τα κόκκινα Bobal, Garnocha, Monastrell και τα λευκά Macabeo και Pardina.

Ο αριθμός των οινοποιείων

Το 2018 στην Ισπανία αυξήθηκε ο αριθμός των οινοποιείων, ο οποίος έφθασε τα 4.373 σε ολόκληρη την χώρα. Τα περισσότερα, και συγκεκριμένα 609, βρίσκονται στην Κοινότητα της Καστίλλης και Λεόν ενώ ακολουθεί η Κοινότητα της Καταλονίας, στην οποία βρίσκονται 606 οινοποιεία. 

Η πλειονότητα αυτών απασχολούν λιγότερα από πέντε άτομα, ενώ ο αριθμός των οινοποιείων στα οποία ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνάει τους 100, είναι 22.

Σύμφωνα όμως με τη δημόσια αρχή εξωτερικού εμπορίου και επενδύσεων της Ισπανίας, παρά τη μεγάλη ποικιλία σε διαφορετικές ετικέτες κρασιών, το 70% της συνολικής παραγωγής αφορά μόλις το 2% των επιχειρήσεων. Παρατηρείται ότι οι επιχειρήσεις που απασχολούνται στην αγορά οίνου έχουν ιδρυθεί κατά το ήμισυ σε διάστημα μεγαλύτερο των 16 ετών. Αντίστοιχα όμως, παρατηρείται και αύξηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων μετά το 2009, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ισπανία, με πολλούς να επενδύουν στην ανάπτυξη συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Η εξέλιξη της παραγωγής

Κατά το διάστημα των πρώτων εννέα μηνών της φετινής περιόδου μεγάλης παραγωγής οίνου και μούστου στην Ισπανία (μεταξύ Αυγούστου 2018 και Απριλίου 2019), η παραγωγή ανήλθε στα 50,36 εκατομμύρια εκατόλιτρα, το οποίο αποτελεί αύξηση κατά 11,5% της μέσης παραγωγής τα τελευταία πέντε έτη. 

Παρομοίως, τα αποθέματα  οίνου και  μούστου στην Ισπανία αυξήθηκαν το 2019, με τον Απρίλιο να φθάνουν συνολικά τα 4,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα, εκ των οποίων το 53% ήταν οίνος κόκκινος ή ροζέ και το 40% ήταν λευκός οίνος.  Κατά το 2018, η μέση τιμή ανήλθε στα 2,89 ευρώ / λίτρο, κατά 6,6% υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα ισπανικά νοικοκυριά κατανέμουν το 1,49% του συνολικού προϋπολογισμού τους για την αγορά οίνου.

Ο τομέας του κρασιού, όπως προαναφέρθηκε, είναι υψίστης σημασίας στην Ισπανία. Το κρασί, κόκκινο ή λευκό, γλυκό ή ξηρό, είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά των Ισπανών που συνοδεύει την παραδοσιακή κουζίνα τους ενώ αποτελεί βασικό στοιχείο κοινωνικοποίησής τους. Το 30% των Ισπανών καταναλώνουν κρασί σε εβδομαδιαία βάση.

Όσον αφορά την κοινωνικό-οικονομική τάξη των Ισπανών καταναλωτών οίνου, αυτή είναι κυρίως η μεσαία και η ανώτερη/ανώτερη-μεσαία οικονομικά τάξη. Μάλιστα, οι τελευταίοι, καταναλώνουν 22,8% περισσότερο κρασί από τη μεσαία τάξη, ήτοι 1,8 λίτρα / άτομο / έτος. Σχετικά με την ηλικία κατανάλωσης, οι μεγαλύτεροι των 50 ετών αποτελούν και τους κύριους καταναλωτές, δεδομένου ότι αγοράζουν το 73,5% της συνολικής ποσότητας, όμως η συνολική τους δαπάνη αφορά μόλις το 54% του συνόλου. Υπολογίζεται ότι τα άτομα, μεγαλύτερα των 50 ετών, καταναλώνουν 12,16 λίτρα / άτομο / έτος. Μάλιστα, οι Ισπανοί συνταξιούχοι είναι και οι μεγαλύτεροι καταναλωτές οίνου στη χώρα, αφού πίνουν συνολικά 16 λίτρα / άτομο / έτος, 8 λίτρα περισσότερα από το εθνικό μέσο όρο.

Σχετικά με τις Κοινότητες της Ισπανίας, το 51% της συνολικής αγοράς οίνου στην Ισπανία, αντιπροσωπεύει η αγορά στις Βαλεαρίδες Νήσους, όπου ο μέσος όρος κατανάλωσης είναι ο μεγαλύτερος της χώρας και αντιστοιχεί σε 11,63 λίτρα / άτομο / έτος.

Παραδοσιακά, η κατανάλωση αυξάνεται το μήνα του Δεκεμβρίου, όποτε και εορτάζονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά καθώς και το μήνα του Καθολικού Πάσχα, σε μικρότερο όμως ποσοστό. 

Οι εξαγωγές σε όλο τον κόσμο

Η Ισπανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως σε ποσότητες κρασιού. Τα Ισπανικά κρασιά εξάγονται σε ολόκληρο το κόσμο.  Μπορεί, βέβαια, η Ισπανία να αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα κρασιού, σε ποσότητα, στον κόσμο αλλά με τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ των έντεκα πρώτων εξαγωγέων. Συγκεκριμένα, το 2018, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Κρασιού (OIV), η Ισπανία εξήγαγε συνολικά 21 εκ. εκατόλιτρα, με μέση τιμή μόλις 1,39 ευρώ / λίτρο. Οι κύριοι αποδέκτες ισπανικού οίνου είναι η γείτονα χώρα Γαλλία, καθώς και η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαντική αγορά αποτελεί και η Κίνα, στην οποία οι εξαγωγές αυξάνονται τα τελευταία έτη.

Το εμπορικό ισοζύγιο, όπως είναι αναμενόμενο, είναι θετικό για την Ισπανία και μάλιστα, τα τελευταία πέντε έτη οδεύει συνεχώς αυξανόμενο ως προς τη δική της πλευρά.

Τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα αποτελούν σημαντικούς παραγωγούς κρασιού ενώ παράλληλα και στις δύο χώρες η κατανάλωση είναι υψηλή. Στην Ισπανία, δεδομένης της πολύ καλής σχέσης ποιότητας και τιμής του τοπικού οίνου, αλλά και λόγω της νοοτροπίας προτίμησης εθνικών προϊόντων έναντι τρίτων χωρών, καταναλώνεται κατά βάση τοπικός οίνος. 

Το 2018, για πρώτη φορά, η συνολική εισαγόμενη ποσότητα κρασιού από την Αργεντινή ξεπέρασε την, παραδοσιακά μεγαλύτερο προμηθευτή, Ιταλία. Από την Αργεντινή όμως εισάγεται χαμηλού κόστους οίνος, καθώς συνολικά για το 2018, από την Αργεντινή εισήχθησαν 26,76 εκ. κιλά κρασιού, συνολικής αξίας 13,83 εκ. ευρώ. Αντιθέτως, από τη Γαλλία εισάγονται κυρίως ακριβότερα προϊόντα οίνου, όπως λ.χ. καμπανίτης, ενώ το 2018 η συνολική αξία εισαγόμενου οίνου από τη Γαλλία ξεπέρασε τα 93,99 εκ. ευρώ.  Το σουπερμάρκετ και η αυτοεξυπηρέτηση είναι οι κύριοι δίαυλοι για την αγορά κρασιών, αποτελώντας το 51,8% του όγκου ενώ όλοι οι δίαυλοι, πέραν του διαδικτύου, παρουσιάζουν αρνητική διακύμανση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι εξαγωγές της Ελλάδας

Oι εξαγωγές της Ελλάδος στην Ιβηρική είναι περιορισμένες, ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2018 οι εξαγωγές ελληνικού οίνου στην αγορά της Ισπανίας ανήλθαν στα 160.915 ευρώ. Αντίθετα, οι εισαγωγές ισπανικών κρασιών από την Ισπανία ξεπέρασαν τα 3,3 εκ. ευρώ.

Εξαιτίας της πολλή καλής σχέσης αξίας και ποιότητας του ισπανικού κρασιού αλλά και της νοοτροπίας κατανάλωσης τοπικών προϊόντων, στα μεγάλα σημεία πώλησης όπως σουπερμάρκετ, παρουσιάζονται ελάχιστα εισαγόμενα κρασιά. Τα μόνα εισαγόμενα κρασιά που μπορεί να εντοπίσει κανείς στις δημοφιλείς αλυσίδες σουπερμάρκετ στο έδαφος της Ισπανίας είναι κατά βάση τα ιταλικά, αργεντίνικα, γαλλικά και τα πορτογαλικά, με μικρή όμως αντιπροσώπευση σε σχέση με τα ισπανικά κρασιά. 

Τα ελληνικά κρασιά δίνονται κυρίως απευθείας σε εστιατόρια, ξενοδοχεία ή μεμονωμένους πελάτες, μέσω των εισαγωγέων ελληνικών κρασιών και του διαδικτύου. Το μερίδιο όμως της αγοράς είναι χαμηλό.

Τέλος, δεδομένων των χαρακτηριστικών της ελληνικής αγοράς, οι ευκαιρίες για εμπόριο μεγάλων ποσοτήτων έχουν επικεντρωθεί στην πώληση του οίνου σε προσιτές τιμές ή σε πώληση χύμα κρασιού, το οποίο διανέμεται μέσω σουπερμάρκετ και αλυσίδων εκπτωτικών καταστημάτων. Αν υπάρχει μία κατηγορία μέσης-υψηλής ποιότητας που οι Ισπανοί παραγωγοί μπορούν να ανταγωνιστούν, είναι οι αφρώδεις οίνοι, και αυτοί μπορούν πιθανότατα να αναπτυχθούν και στις δύο χώρες χάρη στην κατανάλωσή τους από τους τουρίστες στην υψηλή τουριστική περίοδο, ιδίως στα νησιά. 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 19/04 07:14

    Santo Collection | 30 εμπειρίες στα ξενοδοχεία, τις βίλες και στον προορισμό της Σαντορίνης

  2. 19/04 07:10

    Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα και Κρήτη με ρεπορτάζ για αναγνώστες με κινητικά προβλήματα

  3. 19/04 07:09

    Οι 6 φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

  4. 19/04 07:07

    Ισπανία: Έξυπνο νέο επενδυτικό ταμείο για την απορρόφηση κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης

  5. 19/04 07:04

    Γυρίσματα στην Πάρο για νέα αγγλική τηλεοπτική σειρά

  6. 18/04 16:45

    Συνάντηση Όλ. Κεφαλογιάννη με μέλη του Ελληνικού Συμβουλίου του Οργανισμού Sustainable Markets Initiative

  7. 18/04 15:55

    Χρ. Σταϊκούρας: Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε ένα ‘‘πράσινο’’ μοντέλο αεροπορικών μεταφορών

  8. 18/04 15:13

    Oι Έλληνες στρέφονται στο χώρο της Αυτοβελτίωσης και Ψυχικής Υγείας

  9. 18/04 15:09

    Η Costa Navarino συμμετέχει στους εορτασμούς της Ολυμπιακής χρονιάς

  10. 18/04 15:03

    Η ΕΞΑΑΑ προσχωρεί στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»

  11. 18/04 14:22

    Το Σχολείο Τουρισμού OnTour ξεκινά ταξίδια σε νέους προορισμούς

  12. 18/04 13:53

    Olimar Reisen | Το Πήλιο νέος προορισμός στην Ελλάδα το 2024

  13. 18/04 13:05

    Συνάντηση Αρναουτάκη με 19 πρέσβεις | Η Κρήτη συνδυάζει την αρχαιολογική και πολιτιστική ιστορία με τις νέες υποδομές

  14. 18/04 12:33

    Το σχέδιο ανάπτυξης της Marriott στην Ευρώπη: 100 νέα ξενοδοχεία μέχρι το 2026

  15. 18/04 12:19

    SKY express: Αύξηση 15% της επιβατικής κίνησης το α' τρίμηνο του 2024

  16. 18/04 12:17

    Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων για τη νέα απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα

  17. 18/04 12:03

    Handelsblatt | Η Ελλάδα ως πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους

  18. 18/04 11:57

    E.E. | Δράσεις 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία των ωκεανών

  19. 18/04 11:45

    Lufthansa | Ακύρωση των πτήσεων προς Τεχεράνη και Βηρυτό μέχρι τις 30 Απριλίου

  20. 18/04 11:29

    Δήμος Αθηναίων | Συνεργασία με την Κίνα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού μέσω της ΕΑΤΑ

  21. 18/04 11:22

    Κρουαζιέρα | Οι θέσεις της CLIA για τη Θαλάσσια Συνδεσιμότητα στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της G7

  22. 18/04 11:18

    Travel + Leisure: 3 Ελληνικά ξενοδοχεία στα 100 καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024

  23. 18/04 11:17

    Ρόδος | Αφιέρωμα στους Times του Λονδίνου

  24. 18/04 11:06

    Apollo Hills | Οικιστική ανάπτυξη 200 εκατ. ευρώ στη Βούλα από τις Henderson Park και Hines

  25. 18/04 10:30

    Τουρισμός 2024 | 4 ελληνικά νησιά στο top10 των φτηνότερων προορισμών για τους Βρετανούς το καλοκαίρι

  26. 18/04 10:25

    Το Βρετανικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί για διακρίσεις στους ταξιδιώτες LGBTQ+ στην Ελλάδα

  27. 18/04 10:12

    SAS & Aegean: Συνεργασία κοινού κωδικού για συνδέσεις της Αθήνας με Σκανδιναβικές χώρες

  28. 17/04 19:57

    Ελληνικός τουρισμός | 4 ξενοδοχεία προστίθενται αυτό το καλοκαίρι στη συλλογή Curio Collection by Hilton

  29. 17/04 19:16

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην 9η Διεθνή Διάσκεψη "Our Ocean Conference"

  30. 17/04 16:48

    Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο | Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος

  31. 17/04 16:33

    Συναγερμός από τη Europa Nostra για τις Κυκλάδες: Απειλούνται από τον τουρισμό

  32. 17/04 15:28

    H Nikki Beach Global γίνεται Nikki Beach Hospitality Group

  33. 17/04 14:36

    Η AEGEAN επενδύει σε 4 νέα Airbus A321neo

  34. 17/04 14:22

    Γερμανία: Υποχωρεί ο πληθωρισμός, αλλά...

  35. 17/04 13:35

    Η Αρχαία Ολυμπία άναψε τη φλόγα της Ειρήνης και της Εκεχειρίας

  36. 17/04 13:20

    Γερμανικό ενδιαφέρον για την Κρήτη και τα εκλεκτά προϊόντα της

  37. 17/04 11:52

    Τουρισμός | ForwardKeys: Προς ολική ανάκαμψη τα εξερχόμενα ταξίδια των Κινέζων - Ευρώπη θέλει το 27%

  38. 17/04 11:43

    Συνεργασία ΕΟΤ - Αμερικανικού Κολλεγίου για την ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού τουρισμού

  39. 17/04 11:35

    Η EasyJet ακύρωσε τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου

  40. 17/04 11:19

    airBaltic: Η Κέρκυρα κορυφαίος προορισμός από τη Ρίγα αυτό το καλοκαίρι

  41. 17/04 11:18

    Η Aida ακυρώνει τις φθινοπωρινές κρουαζιέρες μέσω της Ερυθράς Θάλασσας - Η Κέρκυρα κερδίζει δύο κρουαζιέρες

  42. 17/04 10:42

    Anandes Hotel: Νέο πολυτελές μπουτίκ ξενοδοχείο στη Μύκονο – Ανοίγει τον Ιούνιο

  43. 17/04 10:40

    Χωρίς τουρίστες και αυτό το καλοκαίρι η Νήσος Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) στην Κρήτη

  44. 17/04 10:22

    Τουρισμός: Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στα 10 ελληνικά νησιά

  45. 17/04 09:49

    Wyndham Hotels | Σημαντική ανάπτυξη το 2023 - Η παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο

  46. 16/04 19:56

    Ομοσπονδία Καταλυμάτων "ΚΥΚΛΟΣ" | Tι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό κατάταξης

  47. 16/04 16:00

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

  48. 16/04 15:41

    Υπεγράφη η Ολυμπιακή Εκεχειρία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας

  49. 16/04 13:00

    Το 52% των Βρετανών επιλέγουν ξενοδοχείο βάσει κριτικών

  50. 16/04 12:41

    Μελέτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Ευρώπη

  51. 16/04 11:42

    Τουρισμός | Ο Όμιλος FTI περνά στην εταιρεία Certares - Έναντι 1 ευρώ η συμφωνία, επενδύσεις 125 εκατ. ευρώ

  52. 16/04 11:39

    Αερομεταφορές: 19 νέες συνδέσεις με Ελλάδα από το Ην. Βασίλειο το καλοκαίρι του 2024

  53. 16/04 11:22

    Οι Βρετανοί τουρίστες μένουν περισσότερο και ξοδεύουν περισσότερα στην Ισπανία

  54. 16/04 10:49

    Οι «Ανθισμένες Κερασιές» της Πιερίας πρόσφεραν μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες

  55. 16/04 10:41

    Ιράν εναντίον Ισραήλ: Οι επιπτώσεις στην οικονομία

  56. 16/04 10:30

    Workshop για την προβολή ελληνικών τουριστικών περιοχών στη Σερβία

  57. 16/04 06:00

    Forbes: Ο Ελληνικός προορισμός-έκπληξη που ανήκει στις 5 απόλυτες επιλογές διακοπών χωρίς μαζικό τουρισμό

  58. 15/04 19:50

    Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

  59. 15/04 19:44

    ΠΟΕΕΤ: Συμμετοχή στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη

  60. 15/04 17:25

    H ΕΤΑΔ θα εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο φορέα Real Estate - 6.000 ακίνητα σε αποτίμηση

  61. 15/04 14:59

    Planet Holidays: Διακοπές στην Ελλάδα όλο το χρόνο – «Στηρίζουμε το όραμα Μητσοτάκη»

  62. 15/04 14:27

    Γυρίσματα για νέα βρετανική τηλεοπτική σειρά στην Πάρο

  63. 15/04 13:34

    Ελληνικής καταγωγής ο νέος Γενικός Διευθυντής του 1 Hotel Toronto

  64. 15/04 13:03

    Στο 80% του 2019 οι εξερχόμενος τουρισμός από την Κίνα το 2024 | Οι νεαρές Κινέζες καθοδηγούν την αγορά

  65. 15/04 12:45

    Ποιες αεροπορικές εταιρίες ακύρωσαν πτήσεις λόγω της έντασης στη Μ. Ανατολή

  66. 15/04 11:37

    «Ο υπερτουρισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον βιώσιμο τουρισμό»

  67. 15/04 11:21

    Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο

  68. 15/04 11:13

    TUI: Παλαιά πόλη της Ρόδου και Ακρόπολη στα πιο δημοφιλή μνημεία για το 2024

  69. 15/04 10:47

    Βρετανικός τουρισμός: Το 54% των οικογενειών σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές παρά την ακρίβεια

  70. 15/04 09:34

    Ryanair: Νέα σύνδεση Λίβερπουλ – Κέρκυρα

  71. 14/04 13:10

    meteo | Ξεπέρασε τους 31 °C η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα το Σάββατο

  72. 14/04 12:57

    Είναι η Ελλάδα σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο; - Ο τουρισμός το συγκριτικό πλεονέκτημα

  73. 14/04 12:46

    Γιάννης Κεφαλογιάννης: Οι νέοι πόλεμοι θα αλλάξουν τον τρόπο που οι χώρες προετοιμάζουν την άμυνά τους

  74. 14/04 12:38

    Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας | Ο Γ. Πατούλης πρόεδρος για τρίτη θητεία

  75. 13/04 21:34

    Υπ. Εξωτερικών | Σύσταση για την αποφυγή ταξιδιών σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Λίβανο και Ιράν

  76. 13/04 20:55

    Ποιες αλλαγές φέρνουν για την ελληνική οικονομία οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

  77. 13/04 14:09

    Δημοσιογραφική αποστολή στην Κρήτη από τη Γερμανία και την Ελβετία

  78. 13/04 13:34

    Πώς θα βελτιωθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

  79. 13/04 12:53

    Φόρουμ Δελφών | To Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά στο Ισραήλ αλλά δεν θα ρισκάρει ανοιχτή σύγκρουση

  80. 13/04 12:39

    Ελληνικός τουρισμός | Πρέπει να υπολογίζονται οι δείκτες βιωσιμότητας στις αποφάσεις μας

  81. 12/04 21:52

    Taizoon Khorakiwala | Η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για Ινδούς επιχειρηματίες

  82. 12/04 21:43

    Το προσδόκιμο ζωής είναι 2,3 χρόνια μικρότερο στα κατώτερα μορφωτικά στρώματα σε σχέση με τα ανώτερα

  83. 12/04 21:37

    Επιτακτική η ανάγκη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

  84. 12/04 19:40

    Συνάντηση εργασίας Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα

  85. 12/04 19:34

    Δεν θα πληρώσει ξανά ο ξενοδοχειακός κλάδος την ανεξέλεγκτη λειτουργία των Airbnb

  86. 12/04 16:00

    Google: Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ελλάδα για την τεχνητή νοημοσύνη

  87. 12/04 15:33

    «Από το χωράφι στο πιάτο» | Η TUI στηρίζει 500 αγρότες σε Κρήτη και Ρόδο για πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές

  88. 12/04 15:12

    N. Σταθόπουλος (BC Partners) | Ποιοι κλάδοι προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα

  89. 12/04 14:37

    Oι συμπράξεις ανάμεσα στην Τέχνη και το επιχειρείν

  90. 12/04 14:23

    "Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε…"- Η απάντηση της Ένωσης Ξενοδόχων στον κ.Δούκα περί δημοτικού φόρου στα αθηναϊκά ξενοδοχεία

  91. 12/04 13:56

    Αερομεταφορές: Έρχονται καύσιμα από ανθρώπινα περιττώματα – 92% λιγότερες εκπομπές άνθρακα

  92. 12/04 11:52

    CLIA: Στο 107% των επιπέδων 2019 οι επιβάτες κρουαζιέρας το 2023, 35,7 εκατ. οι επιβάτες το 2024

  93. 12/04 11:30

    Έρευνα CLIA: Τι κάνει την κρουαζιέρα ελκυστική στους Αμερικανούς ταξιδιώτες

  94. 12/04 11:16

    Η Ευρώπη χάνει ανταγωνιστικότητα εδώ και 25 χρόνια

  95. 12/04 11:03

    ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ | Η οικονομική ανασφάλεια τρομάζει τον Έλληνα - Βενιζέλος: Αναζητά λύσεις αρχαϊκές και μεταφυσικές (!)

  96. 12/04 10:59

    Ace Hotel & Swim Club Athens: Έρχεται το νέο ξενοδοχείο τύπου resort στη Γλυφάδα

  97. 12/04 10:56

    Eurowings: Ρεκόρ πτήσεων το καλοκαίρι από Γερμανία στην Ισπανία - 600 πτήσεις την εβδομάδα

  98. 12/04 10:51

    Αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αργεντινή

  99. 12/04 10:40

    Εκδηλώσεις για την ‘Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στη Λάρισα

  100. 12/04 10:31

    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Προβολή των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO