Η Τουρκία στους γαστρονομικούς οδηγούς Michelin
Μετά την Ελλάδα και η Τουρκία εισέρχεται στον παγκόσμιο χάρτη υψηλής γαστρονομίας Michelin. Πέντε εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη λαμβάνουν την πολυπόθητη διάκριση. Διαβάστε το θέμα της DW...
Δύο αστέρια Michelin για το εστιατόριο TÜRK του σεφ Φατίχ Τουτάκ στην Κωνσταντινούπολη, από ένα αστέρι σε άλλα τέσσερα εστιατόρια της πόλης και επιπλέον 53 «συστάσεις» για εξαιρετικό φαγητό σε μία καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή της τουρκικής κουζίνας στον γαλλικό οδηγό υψηλής γαστρονομίας Michelin. Τα καλά νέα ανακοινώθηκαν σε μία φαντασμαγορική τελετή στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Γκένταλ Πουλενέκ, διευθυντή των διεθνών εκδόσεων της Michelin.
Στα 32 του χρόνια ο Φατίχ Τουτάκ είναι ο μόνος σεφ σε όλη την Τουρκία που μπορεί να υπερηφανεύεται για δύο αστέρια Michelin. Μόλις οι παρουσιαστές της βραδιάς ανακοίνωσαν το όνομά του, ανέβηκε στη σκηνή χειροκροτούμενος, αγκάλιασε τους συνεργάτες του και δήλωσε: «Πάντα ονειρευόμουν αυτή τη διάκριση. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να φτάσουμε εδώ, δουλέψαμε με πάθος. Γιατί πράγματι χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτάσει κανείς σε αυτό το επίπεδο».
Ποιότητα, ποικιλία, εποχικότητα των υλικών
Το εστιατόριο του Φατίχ Τουτάκ βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος λέει ότι είναι σημαντικό κίνητρο να εκπροσωπεί την τουρκική κουζίνα σε διεθνές επίπεδο. Στην Ευρώπη πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, ταυτίζουν την τουρκική κουζίνα με το «ντονέρ κεμπάπ», που θυμίζει τον δικό μας «γύρο». Εύκολο, γρήγορο και απολαυστικό φαγητό, αλλά μέχρι εκεί. Ο Φατίχ Τουτάκ δηλώνει ότι η τουρκική κουζίνα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει: «Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι η τουρκική κουζίνα είναι πολυ-πολιτισμική και δεν περιορίζεται στο ντονέρ κεμπάπ, το κεμπάπ μπορεί να είναι το 5% της κουζίνας μας. Είμαστε μία μεγάλη χώρα, κατά συνέπεια έχουμε πολλές πολιτισμικές επιρροές, από τον Βορά στον Νότο, από τη Δύση στην Ανατολή».
Ποια είναι τα κριτήρια που οδηγούν τις εκδόσεις Michelin να συμπεριλάβουν την Τουρκία στον παγκόσμιο χάρτη της υψηλής γαστρονομίας; Μάλλον τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για όλες τις άλλες χώρες, με έμφαση στην ποιότητα και στην εποχικότητα των πρώτων υλών, την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, αλλά και τον πειραματισμό σε νέες τεχνικές, που συχνά οδηγούν σε μία διαφορετική «ερμηνεία» παραδοσιακών συνταγών. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής των διεθνών εκδόσεων της Michelin «η τουρκική γαστρονομία είναι ήδη γνωστή για την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η τεράστια ποικιλία. Η τουρκική κουζίνα εστιάζει στην αυθεντικότητα των υλικών, στα τοπικά προϊόντα που καλλιεργούνται σε όλη τη χώρα. Επιπλέον υπάρχει ένας σεβασμός στην εποχικότητα των προϊόντων. Σε όλα αυτά θα δώσει μία επραιτέρω ώθηση η πρώτη επιλογή του οδηγού Μισελέν...»
Παράδοση, αλλά και καινοτομία
Ο σεβασμός στην παράδοση, αλλά και ο δημιουργικός πειραματισμός στην καινοτομία είναι η δύσκολη εξίσωση που βάζουν οι οδηγοί Michelin σε όσους φιλοδοξούν να αποκτήσουν, αλλά και να διατηρήσουν, το περίφημο «αστέρι». Ο Φατίχ Τουτάκ εμπνέεται από τις παραδοσιακές τεχνικές και συνταγές της τουρκικής κουζίνας, αλλά από την άλλη πλευρά, όπως λέει, «ταξιδεύω εδώ και 16 χρόνια σε όλη την Ασία, όπως ξέρετε ο πολιτισμός μας προέρχεται από την κεντρική Ασία. Όταν λοιπόν δημιουργούμε νέα πιάτα αντλούμε έμπνευση από την ιστορία μας, αλλά παράλληλα αναπτύσσουμε και νέες τεχνικές».
Πηγή: DW
Γιάννης Παπαδημητρίου (AP, AFP)
- 1) Ισπανία: Έξυπνο νέο επενδυτικό ταμείο για την απορρόφηση κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης
- 2) Οι Βρετανοί τουρίστες μένουν περισσότερο και ξοδεύουν περισσότερα στην Ισπανία
- 3) Ισπανία: Οι πολίτες αντιστέκονται στον μαζικό τουρισμό
- 4) Φόρουμ Δελφών | To Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά στο Ισραήλ αλλά δεν θα ρισκάρει ανοιχτή σύγκρουση
19/04 17:25
Expedia: Δύο νέα προγράμματα αειφόρου τουρισμού για τους προορισμούς
19/04 16:42
«MyCoast»: Νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες
19/04 16:09
ΕΣΠΑ: 6.669 αιτήσεις χρηματοδότησης στη δράση Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων
19/04 16:04
19/04 15:51
Ελληνικός τουρισμός: +24,5% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο του 2024
19/04 15:28
19/04 14:45
Η Σκιάθος αλλάζει πρόσωπο στον τουρισμό στοχεύοντας στη βιωσιμότητα μέσω διεθνών συνεργασιών
19/04 13:03
ΚΥΑ: Αυτές είναι οι 198 «Απάτητες παραλίες» - Δεν παραχωρούνται, δεν μπαίνουν ξαπλώστρες
19/04 12:58
X. Design Week × Marketing Greece: Ένα τριήμερο event από και για τον τουρισμό
19/04 12:21
Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων: Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος
19/04 11:43
Στις 27 Απριλίου ανοίγει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Nammos Hotel Mykonos
19/04 11:34
Τουριστική συνεργασία Χαλκιδικής- Τοσκάνης: Τριήμερο συμπόσιο με ανταλλαγή απόψεων
19/04 11:30
19/04 11:19
19/04 10:56
19/04 10:21
19/04 07:14
Santo Collection | 30 εμπειρίες στα ξενοδοχεία, τις βίλες και στον προορισμό της Σαντορίνης
19/04 07:10
Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα και Κρήτη με ρεπορτάζ για αναγνώστες με κινητικά προβλήματα
19/04 07:09
19/04 07:07
Ισπανία: Έξυπνο νέο επενδυτικό ταμείο για την απορρόφηση κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης
19/04 07:04
18/04 16:45
18/04 15:55
Χρ. Σταϊκούρας: Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε ένα ‘‘πράσινο’’ μοντέλο αεροπορικών μεταφορών
18/04 15:13
Oι Έλληνες στρέφονται στο χώρο της Αυτοβελτίωσης και Ψυχικής Υγείας
18/04 15:09
Η Costa Navarino συμμετέχει στους εορτασμούς της Ολυμπιακής χρονιάς
18/04 15:03
Η ΕΞΑΑΑ προσχωρεί στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»
18/04 14:22
Το Σχολείο Τουρισμού OnTour ξεκινά ταξίδια σε νέους προορισμούς
18/04 13:53
Olimar Reisen | Το Πήλιο νέος προορισμός στην Ελλάδα το 2024
18/04 13:05
18/04 12:33
Το σχέδιο ανάπτυξης της Marriott στην Ευρώπη: 100 νέα ξενοδοχεία μέχρι το 2026
18/04 12:19
SKY express: Αύξηση 15% της επιβατικής κίνησης το α' τρίμηνο του 2024
18/04 12:17
Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων για τη νέα απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα
18/04 12:03
Handelsblatt | Η Ελλάδα ως πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους
18/04 11:57
18/04 11:45
Lufthansa | Ακύρωση των πτήσεων προς Τεχεράνη και Βηρυτό μέχρι τις 30 Απριλίου
18/04 11:29
Δήμος Αθηναίων | Συνεργασία με την Κίνα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού μέσω της ΕΑΤΑ
18/04 11:22
18/04 11:18
Travel + Leisure: 3 Ελληνικά ξενοδοχεία στα 100 καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024
18/04 11:17
18/04 11:06
Apollo Hills | Οικιστική ανάπτυξη 200 εκατ. ευρώ στη Βούλα από τις Henderson Park και Hines
18/04 10:30
18/04 10:25
Το Βρετανικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί για διακρίσεις στους ταξιδιώτες LGBTQ+ στην Ελλάδα
18/04 10:12
SAS & Aegean: Συνεργασία κοινού κωδικού για συνδέσεις της Αθήνας με Σκανδιναβικές χώρες
17/04 19:57
17/04 19:16
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην 9η Διεθνή Διάσκεψη "Our Ocean Conference"
17/04 16:48
Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο | Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος
17/04 16:33
Συναγερμός από τη Europa Nostra για τις Κυκλάδες: Απειλούνται από τον τουρισμό
17/04 15:28
17/04 14:36
17/04 14:22
17/04 13:35
Η Αρχαία Ολυμπία άναψε τη φλόγα της Ειρήνης και της Εκεχειρίας
17/04 13:20
Γερμανικό ενδιαφέρον για την Κρήτη και τα εκλεκτά προϊόντα της
17/04 11:52
Τουρισμός | ForwardKeys: Προς ολική ανάκαμψη τα εξερχόμενα ταξίδια των Κινέζων - Ευρώπη θέλει το 27%
17/04 11:43
Συνεργασία ΕΟΤ - Αμερικανικού Κολλεγίου για την ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού τουρισμού
17/04 11:35
Η EasyJet ακύρωσε τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου
17/04 11:19
airBaltic: Η Κέρκυρα κορυφαίος προορισμός από τη Ρίγα αυτό το καλοκαίρι
17/04 11:18
17/04 10:42
Anandes Hotel: Νέο πολυτελές μπουτίκ ξενοδοχείο στη Μύκονο – Ανοίγει τον Ιούνιο
17/04 10:40
Χωρίς τουρίστες και αυτό το καλοκαίρι η Νήσος Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) στην Κρήτη
17/04 10:22
17/04 09:49
Wyndham Hotels | Σημαντική ανάπτυξη το 2023 - Η παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο
16/04 19:56
Ομοσπονδία Καταλυμάτων "ΚΥΚΛΟΣ" | Tι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό κατάταξης
16/04 16:00
16/04 15:41
Υπεγράφη η Ολυμπιακή Εκεχειρία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας
16/04 13:00
16/04 12:41
Μελέτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Ευρώπη
16/04 11:42
16/04 11:39
Αερομεταφορές: 19 νέες συνδέσεις με Ελλάδα από το Ην. Βασίλειο το καλοκαίρι του 2024
16/04 11:22
Οι Βρετανοί τουρίστες μένουν περισσότερο και ξοδεύουν περισσότερα στην Ισπανία
16/04 10:49
Οι «Ανθισμένες Κερασιές» της Πιερίας πρόσφεραν μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες
16/04 10:41
16/04 10:30
Workshop για την προβολή ελληνικών τουριστικών περιοχών στη Σερβία
16/04 06:00
15/04 19:50
Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων
15/04 19:44
15/04 17:25
H ΕΤΑΔ θα εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο φορέα Real Estate - 6.000 ακίνητα σε αποτίμηση
15/04 14:59
Planet Holidays: Διακοπές στην Ελλάδα όλο το χρόνο – «Στηρίζουμε το όραμα Μητσοτάκη»
15/04 14:27
15/04 13:34
Ελληνικής καταγωγής ο νέος Γενικός Διευθυντής του 1 Hotel Toronto
15/04 13:03
15/04 12:45
Ποιες αεροπορικές εταιρίες ακύρωσαν πτήσεις λόγω της έντασης στη Μ. Ανατολή
15/04 11:37
«Ο υπερτουρισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον βιώσιμο τουρισμό»
15/04 11:21
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο
15/04 11:13
TUI: Παλαιά πόλη της Ρόδου και Ακρόπολη στα πιο δημοφιλή μνημεία για το 2024
15/04 10:47
Βρετανικός τουρισμός: Το 54% των οικογενειών σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές παρά την ακρίβεια
15/04 09:34
14/04 13:10
meteo | Ξεπέρασε τους 31 °C η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα το Σάββατο
14/04 12:57
Είναι η Ελλάδα σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο; - Ο τουρισμός το συγκριτικό πλεονέκτημα
14/04 12:46
14/04 12:38
Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας | Ο Γ. Πατούλης πρόεδρος για τρίτη θητεία
13/04 21:34
Υπ. Εξωτερικών | Σύσταση για την αποφυγή ταξιδιών σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Λίβανο και Ιράν
13/04 20:55
Ποιες αλλαγές φέρνουν για την ελληνική οικονομία οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ
13/04 14:09
Δημοσιογραφική αποστολή στην Κρήτη από τη Γερμανία και την Ελβετία
13/04 13:34
Πώς θα βελτιωθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
13/04 12:53
Φόρουμ Δελφών | To Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά στο Ισραήλ αλλά δεν θα ρισκάρει ανοιχτή σύγκρουση
13/04 12:39
Ελληνικός τουρισμός | Πρέπει να υπολογίζονται οι δείκτες βιωσιμότητας στις αποφάσεις μας
12/04 21:52
Taizoon Khorakiwala | Η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για Ινδούς επιχειρηματίες
12/04 21:43
Το προσδόκιμο ζωής είναι 2,3 χρόνια μικρότερο στα κατώτερα μορφωτικά στρώματα σε σχέση με τα ανώτερα
12/04 21:37
Επιτακτική η ανάγκη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
12/04 19:40
Συνάντηση εργασίας Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα
Santo Collection | 30 εμπειρίες στα ξενοδοχεία, τις βίλες και στον προορισμό της Σαντορίνης
Στις 27 Απριλίου ανοίγει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Nammos Hotel Mykonos
Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα και Κρήτη με ρεπορτάζ για αναγνώστες με κινητικά προβλήματα
Ισπανία: Έξυπνο νέο επενδυτικό ταμείο για την απορρόφηση κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης
Oι Έλληνες στρέφονται στο χώρο της Αυτοβελτίωσης και Ψυχικής Υγείας
Handelsblatt | Η Ελλάδα ως πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους
Η Costa Navarino συμμετέχει στους εορτασμούς της Ολυμπιακής χρονιάς
Τουριστική συνεργασία Χαλκιδικής- Τοσκάνης: Τριήμερο συμπόσιο με ανταλλαγή απόψεων
Η ΕΞΑΑΑ προσχωρεί στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»
Το σχέδιο ανάπτυξης της Marriott στην Ευρώπη: 100 νέα ξενοδοχεία μέχρι το 2026
Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων: Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος
Χρ. Σταϊκούρας: Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε ένα ‘‘πράσινο’’ μοντέλο αεροπορικών μεταφορών
ΚΥΑ: Αυτές είναι οι 198 «Απάτητες παραλίες» - Δεν παραχωρούνται, δεν μπαίνουν ξαπλώστρες
Olimar Reisen | Το Πήλιο νέος προορισμός στην Ελλάδα το 2024
Το Σχολείο Τουρισμού OnTour ξεκινά ταξίδια σε νέους προορισμούς
SKY express: Αύξηση 15% της επιβατικής κίνησης το α' τρίμηνο του 2024
( 0 )