Κορωνοϊός | Ισπανία: Πάνω από 36 δισ. το πλήγμα στον τουρισμό - τα οικονομικά μέτρα

Α Decrease font Enlarge font
Κορωνοϊός | Ισπανία: Πάνω από 36 δισ. το πλήγμα στον τουρισμό - τα οικονομικά μέτρα

Όλοι οι οργανισμοί παγκοσμίως, όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, έχουν δηλώσει ότι, εξαιτίας της τροπής των γεγονότων από τον κορωνοϊό, τόσο οι εθνικές οικονομίες και, ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια οικονομία, θα επιβραδύνουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Από την ανωτέρω επισήμανση, δεν εξαιρείται η ισπανική οικονομία, η οποία χάνει καθημερινά ένα ποσοστό του ΑΕΠ της, από την αδράνεια της παραγωγής και ιδίως, από τη μειωμένη, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μηδενική τουριστική εισροή. Συνεπώς, δεν είναι λίγες οι εταιρίες, οι οποίες θα δυσκολευτούν να καλύψουν τα κόστη τους και τη λειτουργία τους. Ακόμη, το εισόδημα πολλών νοικοκυριών θα μειωθεί σημαντικά ενώ ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί απότομα, δημιουργώντας μία αλυσίδα αρνητικών επιπτώσεων για την οικονομία.

Προκειμένου να αποφευχθεί ή έστω να περιοριστεί η ανωτέρω κατάσταση, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά οικονομικών βοηθειών και πρόσθετων μέτρων, για την εξομάλυνση των αρνητικών επιδράσεων. Αρχικά, το πρώτο πακέτο μέτρο περιλάμβανε 18,2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του κλάδου της υγείας, καθώς και ορισμένες βοήθειες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που επηρεάστηκαν από το κλείσιμο των σχολείων. Πέραν αυτών, ανακοινώθηκε ότι στον τουριστικό τομέα, θα παρέχονταν βοήθεια ύψους 400 εκατ. ευρώ, η οποία, ωστόσο, είναι αρκετά μικρότερη από τη ζημία, η οποία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη των 36 δις ευρώ. Παράλληλα, ελήφθησαν και άλλα κοινωνικά μέτρα, όπως η δυνατότητα αλλαγής των σιδηροδρομικών εισιτηρίων.

Στις 17 Μαρτίου ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και, ιδίως, των μικρομεσαίων καθώς και των ευάλωτων νοικοκυριών. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται στα 200 δισ. ευρώ, το οποίο ισούται με το 20% του ΑΕΠ και αποτελεί το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας. Από αυτά, τα 117 δισ. ευρώ δίνονται από το κράτος, ενώ η Κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα υπόλοιπα θα δοθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, ήτοι περί τα 100 δισ. ευρώ, παρέχεται από το κράτος ως δημόσιες εγγυήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Τα εν λόγω μέτρα επηρεάζουν όλη την Ισπανική οικονομία και αφορούν τόσο οικονομικές βοήθειες στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η απαγόρευση της διακοπής του νερού, ηλεκτρισμού και αερίου στα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς και η αναβολή της αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων όσων τα έσοδα μειώθηκαν σημαντικά, εξαιτίας του ιού. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν προσωρινά το εργατικό τους δυναμικό και να αναβάλλουν την πληρωμή των ασφαλίστρων των εργαζομένων τους. Οι περίπου 3 εκατ. εργαζόμενοι, που υπολογίζεται ότι μπορεί προσωρινά να παύσουν την εργασία τους, εγγράφονται απευθείας στο μητρώο ανέργων και λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα, ανεξαρτήτως εάν έχουν καλύψει τις απαραίτητες ώρες εργασίας. Εκτός αυτών, δίνεται η επιλογή στους απασχολούμενους, που το επιθυμούν, να μειώσουν ή να διακόψουν τις ώρες εργασίας τους για τη φροντίδα των οικογενειών τους. Τέλος, ενίσχυσαν τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού, παρέχοντας 30 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι όλα τα μέτρα υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή. Παρόλα αυτά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν επιπλέον μέτρα για την προστασία των πληγέντων και την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η τρίτη Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Μετάβασης, κα. Νάντια Καλβίνιο, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Κυβέρνηση εξετάζει επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα την απότομη επιβράδυνση της οικονομίας. Όπως έχει δηλώσει, εξετάζονται, μεταξύ άλλων, και μέτρα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής ενοικίων για ορισμένα νοικοκυριά. Η Κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων και έχει αρνηθεί το οριστικό κλείσιμο αυτών, προκειμένου να συνεχίσει να κινείται η οικονομία και να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι.

Οι βλέψεις της Κυβέρνησης επικεντρώνονται στην ταχεία αποκατάσταση της παραγωγής και την δυναμική στήριξη της οικονομίας, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου, με το πέρας της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η οικονομία να αναπτυχθεί ταχέως και να επιστρέψει στους ρυθμούς που κινούνταν κατά το προηγούμενο διάστημα.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας

Η εφαρμογή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και τα επιπλέον μέτρα που πάρθηκαν προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, «πάγωσαν» την εθνική οικονομία. Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και στην Ισπανία, σημαντικοί τομείς για την οικονομία της, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευές κ.α. σταμάτησαν προσωρινά τη λειτουργία τους ενώ άλλοι τομείς που συνέχισαν να δραστηριοποιούνται, μείωσαν σημαντικά τα αποτελέσματά τους. Η τάση αυτή συνεχίζεται και αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον σε βραχυχρόνια περίοδο. Από όλους όμως τους τομείς, ο σημαντικότερος της ισπανικής οικονομίας, ο τουρισμός, είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας και αεροπορικών συνδέσεων. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω τομέας συμβάλει στο 12,3% του ΑΕΠ της Ισπανίας, απασχολώντας ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Οργανισμών (CEOE), υπολόγιζε ότι η συνθήκη προσωρινής διακοπής εργασίας (ERTE) θα εφαρμοζόταν σε 1 εκ. απασχολούμενους, αριθμός διόλου απογοητευτικός, δεδομένης της κατάστασης και του ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα επέστρεφε στην εργασία, με το πέρας της κρίσης του ιού. Οι μεταγενέστερες, ωστόσο, προβλέψεις της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (CEPYME), προέβλεψαν χειρότερα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία, υπολογίζει ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που θα παύσει προσωρινά την εργασία του, ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια, από τους οποίους, οι 300.000 θα παραμείνουν άνεργοι με το πέρας της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Ο αριθμός αυτός επιβαρύνει περαιτέρω το υψηλό ποσοστό ανεργίας της χώρας, 14.1% για το 2019, το οποίο σημείωνε πτώση τα τελευταία έξι έτη (το 2013 το ποσοστό ανεργίας ανερχόταν στο 26,09%).

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 50 εργαζομένων θα μειώσουν τους απασχολούμενούς τους συνολικά κατά 140.000, οι μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 250 ατόμων θα αναγκαστούν να απολύσουν 48.000 εργαζόμενους, ενώ από τις μεγάλες επιχειρήσεις θα επηρεαστούν 50.000 απασχολούμενοι. Οι αυτοαπασχολούμενοι που θα σταματήσουν τη λειτουργία τους για να εγγραφούν στο ταμείο ανεργίας, υπολογίζονται στους 70.000 σε όλη την επικράτεια. Όπως αναμένεται, οι τομείς που πλήττονται περισσότερο, είναι οι αντίστοιχοι του τουρισμού και της εστίασης, καθώς οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους δύο κλάδους αναμένεται να μειώσουν το προσωπικό τους κατά 7,3%.

Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις αυτές μπορεί να διαψευσθούν, καθώς είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την ακριβή επίπτωση για την οικονομία, ενώ παράλληλα ιδιαίτερης σημασίας είναι και η παγκόσμια οικονομική συγκυρία. Σημαντική επίπτωση για την εθνική οικονομία θα έχει και η πορεία των εξαγωγών, η οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά αντανακλαστικά των εμπορικών εταίρων της Ισπανίας. Μία μείωση όμως των εξαγωγών μπορεί να μετριαστεί και διά της μείωσης των εισαγωγών, καθώς μπορεί να μειωθεί η καταναλωτική δύναμη.

Αντίστοιχα, για την πορεία της εθνικής οικονομίας, έρευνα της τράπεζας BBVA προβλέπει ότι η ύφεση στην οικονομία θα είναι βραχυχρόνια και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία θα επανέλθει δυναμικά, απορροφώντας μεγάλο μέρος των απωλειών που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι κάθε εβδομάδα παράγεται το 2% του ΑΕΠ, επομένως μία πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 50% μειώνει το ΑΕΠ κατά 1% εβδομαδιαίως. Οι εν λόγω μειώσεις μπορούν να διορθωθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας μετά την περίοδο της καραντίνας. Επομένως, προβλέπουν, όπως επιθυμεί και η Κυβέρνηση, μία καμπύλη V, ήτοι μία απότομη μείωση που ακολουθείται από μία απότομη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Οι πρώτες ημέρες και η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ισπανία εμφανίστηκε στις 31 Ιανουαρίου, στη νήσο La Gomera, της Αυτόνομης Κοινότητας των Κανάριων Νήσων. Το κράτος προέβη άμεσα στη λήψη των αναγκαίων μέτρων στο νησί. Το δεύτερο κρούσμα διαγνώστηκε στη νήσο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα στις 9 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, τις ημέρες 24 και 25 Φεβρουαρίου, εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην ενδοχώρα, ενώ στις 26 Φεβρουαρίου, στη Σεβίλλη της Αυτόνομης Κοινότητας της Ανδαλουσίας, επιβεβαιώθηκε το πρώτο άτομο που προσβλήθηκε από τον ιό που δεν είχε ταξιδέψει εκτός Ισπανίας. Έκτοτε, τα κρούσματα αυξάνονταν καθημερινά.

Παρά τον ανησυχητικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η χώρα, αρχικά, δεν έλαβε ενιαία μέτρα σε όλη την περιφέρεια για την αποφυγή της εξάπλωσής του. Στις 8 Μαρτίου, με αφορμή τον εορτασμό για την Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές μαζικές εκδηλώσεις, με συμμετοχή πολλών μελών και εκπροσώπων της κυβέρνησης, ορισμένοι/ες εκ των οποίων βρέθηκαν αργότερα θετικοί στον ιό. Στις 9 Μαρτίου, οπότε τα κρούσματα έφθασαν συνολικά τα 999 στις 17 Αυτόνομες Κοινότητες, οι τοπικές κυβερνήσεις σε Μαδρίτη και Χώρα των Βάσκων, αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Αμέσως μετά, ορισμένες ακόμη Αυτόνομες Κοινότητες έλαβαν μέτρα, όπως η ακύρωση των εκδηλώσεων Las Fallas στη Βαλένθια.

Τα πρώτα μέτρα από το ισπανικό κράτος ελήφθησαν στις 10 Μαρτίου, με τη διακοπή των απευθείας πτήσεων με την Ιταλία και την απαγόρευση εκδηλώσεων, άνω των 1.000 ατόμων στη Μαδρίτη, τη Λα Ριόχα και τη Βιτόρια, ήτοι στις περιοχές που είχαν ήδη πληγεί περισσότερο. Έκτοτε, στις 14 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Πέδρο Σάντσεθ, εξήγγειλε ότι η Ισπανία, από τις 16 Μαρτίου, θα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση, όλες οι Αυτόνομες Κοινότητες της χώρας βρίσκονται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της κεντρικής Κυβέρνησης του κράτους. Το Σύνταγμα επιτρέπει τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία έχει διάρκεια 15 ημερών ενώ, δεδομένης της κατάστασης, στις 25 Μαρτίου, το Κοινοβούλιο υπερψήφισε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για επιπλέον δεκαπέντε ημέρες, ήτοι έως τις 11 Απριλίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της περαιτέρω παράτασης.

Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας, εκτός των αναγκαίων περιπτώσεων, όπως η εργασία -όταν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία- και η επίσκεψη σε φαρμακεία, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ, καταστήματα για κατοικίδια συντροφιάς και περίπτερα. Παράλληλα, όλα τα εμπορικά καταστήματα, μπαρ, παντός κατηγορίας κέντρα εστίασης παραμένουν κλειστά, πλην ελαχίστων, που κάνουν κατ’ οίκον αποστολές. Επιπλέον, από τις 26 Μαρτίου, όλα τα ξενοδοχεία σταμάτησαν πλήρως τη λειτουργία τους. Στο μεταξύ, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν κλείσει τα σύνορά τους με την Ισπανία.

 

 

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

COVID-19
 1. 02/06 17:10

  Η Ιταλία ανοίγει τα σύνορα αύριο 3 Ιουνίου για τους Ευρωπαίους- και για τους Βρετανούς!

 2. 02/06 16:47

  Tornos News Live: Την Τετάρτη 3 Ιουνίου ζωντανά 4:00 μ.μ. συζήτηση για τη θέση της ελληνικής μπύρας στην επανεκκίνηση της εστίασης και του τουρισμού

 3. 02/06 16:38

  Γερμανία: Προς άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης αύριο 3 Ιουνίου

 4. 02/06 15:06

  ΕΤΟΑ/ Τουρισμός: Κύμα ζήτησης για ταξίδια στην Ευρώπη

 5. 02/06 14:38

  Κοινωνικός & Ιαματικός Τουρισμός 2020: Πρόσκληση συμμετοχής των καταλυμάτων

 6. 02/06 14:32

  Αυτοί είναι οι κανόνες στις οργανωμένες ιδιωτικές και μη παραλίες - Τι λέει η νέα ΚΥΑ

 7. 02/06 14:28

  Απαγόρευση κυκλοφορίας ατομικών σκαφών - θαλάσσιων μοτοποδηλάτων

 8. 02/06 14:17

  Επαναλειτουργεί στις 9 Ιουνίου το Holiday Inn Athens - κλειστά τον Ιούλιο τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της οικογένειας Μουσαμά

 9. 02/06 13:53

  Έρευνα: 2 στους 3 πολίτες μεγάλων αγορών για την Ελλάδα δηλώνουν πρόθυμοι για διεθνή ταξίδια

 10. 02/06 13:46

  Ανοιχτό το ξενοδοχείο Wellness Santa Resort

 11. 02/06 13:35

  Ανακατανομή αξιωμάτων στο Δ.Σ.της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων "Ο Αριστοτέλης"

 12. 02/06 12:57

  ΣΕΤΚΕ: Σε νέες περιπέτειες τα μικρά τουριστικά καταλύματα με το νέο νόμο του υπουργείου Τουρισμού

 13. 02/06 12:49

  Επαναλειτουργεί το ξενοδοχείο Volcano View

 14. 02/06 12:31

  COSMOTE Fiber: Τις 180.000 έφτασαν οι γραμμές Fiber To The Home σε όλη την Ελλάδα

 15. 02/06 12:19

  Ellinair: Ξεκινούν 2 συνδέσεις από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και Ηράκλειο

 16. 02/06 12:18

  Volotea και Wizz Air: Νέα δρομολόγια για Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Ζάκυνθο

 17. 02/06 11:56

  Παρέμβαση FedHATTA για διατάξεις του νέου Νόμου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

 18. 02/06 11:51

  Kορωνοϊός: Kατάρρευση του τουρκικού τουρισμού - Μειώθηκαν 99,3% οι αφίξεις τον Απρίλιο, 51,2% το 4μηνο (πίνακας)

 19. 02/06 11:42

  "Πράσινο φως" για κατεδαφίσεις κτιρίων στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά

 20. 02/06 10:56

  Blue Air: Επανέναρξη των πτήσεων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για Λάρνακα

 21. 02/06 10:24

  Skyscanner: Η Ελλάδα ανάμεσα στους 13 ονειρεμένους προορισμούς του κόσμου

 22. 02/06 10:21

  Iberia: Πτήσεις σε 180 προορισμούς από την 1η Ιουλίου

 23. 02/06 10:20

  Αίγυπτος: Αναβολή οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος για τα ξενοδοχεία έως τον Οκτώβριο

 24. 02/06 10:14

  Σιγκαπούρη: Kωδικός "ασφαλές έθνος"

 25. 02/06 10:04

  Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων ΚΥΚΛΟΣ: Διαμαρτυρία γιατί τα ενοικιαζόμενα δωμάτια παραμένουν κλειστά

 26. 02/06 09:48

  Η μαγευτική παραλία και το νησάκι που πας κολυμπώντας στην Αττική

 27. 02/06 09:46

  Πέντε ελληνικές εξωτικές παραλίες που δε χρειάζεσαι πλοίο για να πας

 28. 01/06 18:40

  Τοrnos News Webinars: Tην Τρίτη ζωντανά 4:00 μ.μ. συζήτηση για την προσαρμογή των digital marketing ενεργειών των ξενοδοχείων στα νέα δεδομένα

 29. 01/06 18:37

  Το Εποπτικό Συμβούλιο της Lufthansa εγκρίνει το πακέτο διάσωσης

 30. 01/06 17:10

  ΞΕΕ: Πλατφόρμα εξειδίκευσης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των ξενοδοχείων

 31. 01/06 17:02

  ΥΠΑ: Παρατείνεται και τον Ιούνιο η προληπτική καραντίνα των ταξιδιωτών από χώρες με υψηλό κίνδυνο

 32. 01/06 15:39

  Ο Ναδάλ καλεί τους διεθνείς ταξιδιώτες να επισκεφθούν τη Μαγιόρκα (video)

 33. 01/06 15:16

  Ρώμη: Να δεχθεί η Ελλάδα φέτος Ιταλούς τουρίστες

 34. 01/06 14:58

  Κρήτη: Πρόγραμμα πιστοποίησης και κατάρτισης των εργαζομένων στον τουρισμό

 35. 01/06 13:35

  Accor: Παγκόσμια καμπάνια για να ενισχύσει την επιθυμία για ταξίδια

 36. 01/06 13:32

  Η Πάρος προβάλλεται στην Αυστριακή αγορά

 37. 01/06 13:18

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών: Οι ξεναγοί πρέπει να στηριχθούν για να επιβιώσουν

 38. 01/06 13:03

  Η Selected Hideaways ανοίγει τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία της

 39. 01/06 12:48

  Λουτράκι: Ψηφιακό Παρατηρητήριο Τουρισμού για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

 40. 01/06 12:47

  Ισπανικός τουρισμός: Ανοίγει στις 16 Ιουνίου πιλοτικά με τις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια

 41. 01/06 12:30

  Lufthansa: "Πράσινο φως" από την ΕΕ για το πακέτο διάσωσης – Απαίτηση για παραχώρηση σλοτ

 42. 01/06 11:55

  Έρευνα TUI: Η Ελλάδα δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός των Βρετανών μετά το lockdown

 43. 01/06 11:43

  Δράσεις για την τουριστική προώθηση της Πρέβεζας

 44. 01/06 11:15

  Ποια είναι η παραδεισένια παραλία Σκαλάκια στην Αττική

 45. 01/06 11:12

  Πέντε ελληνικά νησιά για οικονομικές διακοπές φέτος το καλοκαίρι

 46. 01/06 10:41

  Covid-19: Τι σχέση έχει το social distancing με τη business class και την περιφερειακή ανάπτυξη;

 47. 01/06 10:33

  Πότε ανοίγουν τα ξενοδοχεία του ομίλου Electra Hotels & Resorts

 48. 01/06 10:26

  Άλλη μια απόφαση για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στην Κασσιώπη της Κέρκυρας

 49. 01/06 10:24

  Περιφέρεια Ν.Αιγαίου: Συζήτηση για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων 4 ξενοδοχείων σε Κω και ένα στη Νάξο

 50. 01/06 10:22

  Το πλήγμα της πανδημίας στη γερμανική αγορά εργασίας και οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη από το 2021

 51. 01/06 10:20

  Διευκρινίσεις για την είσοδο Ελλήνων επιχειρηματιών στη Βόρεια Μακεδονία

 52. 01/06 10:13

  Σχέδιο διάσωσης της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας - οικολογικό επίδομα για αγορά "καθαρών" οχημάτων

 53. 31/05 14:22

  DER Touristik: Δωρεάν διαμονή στα παιδιά της οικογένειας στα ξενοδοχεία Iberostar

 54. 31/05 13:08

  Αυτή είναι η ΚΥΑ για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών επιχειρήσεων (ΦΕΚ)

 55. 31/05 12:43

  Πώς είναι σήμερα το σπίτι του «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»

 56. 31/05 12:39

  Η άγνωστη και εξωτική παραλία στην Εύβοια με τη λιμνούλα

 57. 31/05 12:30

  1 στους 3 Γερμανούς σχεδιάζει διακοπές στη χώρα του

 58. 31/05 12:26

  Δανία: Δέχεται τουρίστες με κράτηση 6 διανυκτερεύσεων από συγκεκριμένες χώρες, αλλά όχι στην πρωτεύουσα

 59. 31/05 12:13

  Ρουμανία: Ανοίγουν τα περισσότερα εποχικά ξενοδοχεία της Μαύρης Θάλασσας

 60. 31/05 11:53

  Υπουργείο Εξωτερικών: Διευκρινίσεις για τα τεστ στις αεροπορικές αφίξεις

 61. 30/05 13:11

  Εγκύκλιος: Λήψη μέτρων πρόληψης της νόσου των λεγεωνάριων και στα ξενοδοχεία

 62. 30/05 13:06

  Ελεγκτικό Συνέδριο: Παράνομη η απόκτηση μετοχών της Air France-KLM το 2019 από το ολλανδικό κράτος

 63. 30/05 13:00

  Κορωνοϊός: Δίοδο για τους Βρετανούς τουρίστες αναζητεί η Πορτογαλία

 64. 30/05 12:45

  Λιμένι: Το πανέμορφο πέτρινο χωριό με τα κρυστάλλινα νερά

 65. 30/05 12:43

  Ναυάγιο: Η διάσημη παραλία και η ιστορία του ονόματός της

 66. 30/05 12:34

  Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν καλύπτει τα ξενοδοχεία για κεφάλαια κίνησης

 67. 30/05 12:24

  Ποιες τουριστικές επιχειρήσεις επανεκκινούν την Δευτέρα 1η Ιουνίου

 68. 30/05 12:14

  Θεοχάρης- Κόνσολας: Ξανα-ανοίγει όλη η χώρα με τις ίδιες προϋποθέσεις

 69. 30/05 12:11

  Αναθεώρηση αεροπορικών οδηγιών για πτήσεις εξωτερικού προς τη χώρα μας

 70. 30/05 12:10

  Δευτέρα ανοίγουμε και δεν έχουμε πάρει ακόμη «αριθμό πρωτοκόλλου λειτουργίας»

 71. 29/05 17:37

  airBaltic: Πώς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής το πτητικό πρόγραμμα για Ελλάδα

 72. 29/05 17:30

  Έρευνα | Οι καλύτερες και οι χειρότερες αεροπορικές εταιρίες στις επιστροφές χρημάτων

 73. 29/05 16:51

  Ισπανία: Εντοπίστηκαν τα πρώτα «εισαγόμενα» κρούσματα κορωνοϊού μετά το lockdown

 74. 29/05 16:46

  Ο Χάρης Θεοχάρης στο CNN: Έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα για να διασφαλίσουμε τα ταξίδια χωρίς ρίσκο

 75. 29/05 16:36

  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Στοχευμένες καμπάνιες σε ξένες τουριστικές αγορές

 76. 29/05 16:25

  National Geographic Traveler-Italia: Ύμνοι για Σύρο, Τήνο, Μήλο και Σέριφο

 77. 29/05 16:08

  Πορτογαλία: Τουριστική πόλη εξετάζει τους κατοίκους για κορωνοϊό, για να φέρει πίσω τους επισκέπτες

 78. 29/05 15:29

  Ryanair: Το πρόγραμμα πτήσεων Πολωνία – Ελλάδα από τον Ιούλιο

 79. 29/05 15:01

  Τέλος οι βεβαιώσεις διέλευσης σε ταξιδιώτες από το Ην. Βασίλειο προς την Ελλάδα μέσω transit

 80. 29/05 14:54

  City Contact Webinar: Tη Δευτέρα 1 Ιουνίου ζωντανά 4:00 μ.μ. συζήτηση με θέμα: "Η διανομή των ενημερωτικών εντύπων στο άνοιγμα των ξενοδοχείων"

 81. 29/05 14:23

  WTTC: Πρωτόκολλα για τις αερομεταφορές, t.o’s και τις εκδηλώσεις για ασφαλή ταξίδια

 82. 29/05 13:06

  Τ. γραφεία Γερμανίας: Η Ελλάδα συνεχίζει να ενδιαφέρει παρά τη δραματική κατάσταση στις πωλήσεις

 83. 29/05 13:04

  Τουρισμός: Αυτές είναι οι 29 χώρες με τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα στις 15 Ιουνίου προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 84. 29/05 12:49

  Wizz Air: Πτήσεις από Λονδίνο προς Κέρκυρα, Ηράκλειο, Ρόδο και Ζάκυνθο τον Ιούλιο, εάν αρθούν οι περιορισμοί

 85. 29/05 12:06

  Τροπολογία: Ποια μέτρα προβλέπονται για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

 86. 29/05 11:39

  Μelia Hotels: Δείτε πώς εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία της

 87. 29/05 11:08

  Γερμανικός Τύπος: Ελπιδοφόρα μηνύματα για τον τουρισμό από την Ελλάδα

 88. 29/05 10:50

  Μια αισιόδοξη ματιά για τη σεζόν που ξεκινά

 89. 29/05 10:46

  Ο Έλληνας στο επίκεντρο του προγράμματος τουριστικής προβολής των Κυθήρων

 90. 29/05 10:43

  Πορτογαλία: Περιοριστικά μέτρα κατά την άφιξη – αναχώρηση τουριστών και διαγνωστικά τεστ

 91. 29/05 10:40

  Κορωνοϊός: Πώς θα μείνουμε ασφαλείς στην καθημερινότητά μας

 92. 29/05 10:40

  Άδειες για νέες τουριστικές κατοικίες σε Ζάκυνθο, Αστυπάλαια, Κάρπαθο και Χανιά

 93. 29/05 10:39

  Άδειες για νέα ξενοδοχεία σε Καλαμπάκα, Πύργο και Ναύπακτο

 94. 29/05 10:36

  Αυξάνονται οι ηλεκτρονικές παραγγελίες στο Ηνωμένο Βασίλειο

 95. 29/05 09:47

  Το μέρος στην Αττική που μπορεί να δεις ακόμη και φλαμίνγκο

 96. 29/05 09:44

  Η περιοχή στην Αττική που λέγεται ότι κατοικούσε η Νέμεσις

 97. 29/05 09:25

  Η πρόεδρος και ο γ.γ. της ΕΞΑ-ΑΑ στο Tornos News Live: Θέλουμε να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία, αλλά όλοι περιμένουμε διεκρινίσεις για τα υγειονομικά και τα εργασιακά

 98. 29/05 00:07

  Η Lufthansa διπλασιάζει από τα μέσα Ιουνίου τις πτήσεις για Αθήνα από Φρανκφούρτη και Μόναχο

 99. 28/05 17:56

  O κ.Θεοχάρης παρέδωσε στον ΠΟΤ την «Λευκή Βίβλο για την Αντιμετώπιση των Συνεπειών του Κορωνοϊού»

 100. 28/05 17:51

  Aegean: "Προχωράμε βασιζόμενοι κυρίως στις δικές μας δυνάμεις, στους δικούς μας ανθρώπους"