Ψηφιακή Διπλωματία: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρουσία στην Silicon Valley

Α Decrease font Enlarge font
Ψηφιακή Διπλωματία: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρουσία στην Silicon Valley

Η Silicon Valley αποτελεί, ως γνωστό, την κοιτίδα και έδρα των πλέον καινοτόμων και πρωτοπόρων εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως, καθώς και το αρχετυπικό οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών.

Το εύφορο έδαφος που δημιουργήθηκε μέσω του συνδυασμού:

- κορυφαίας επιστημονικής έρευνας στα τοπικά πανεπιστήμια,  - άμεσης διασύνδεσης ερευνητικών αποτελεσμάτων με νεοφυείς επιχειρήσεις προς εμπορική εκμετάλλευση, 

- παρουσίας των σημαντικότερων τεχνολογικών εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και

- πληθώρας επενδυτικών εταιρειών κεφαλαίων υψηλού ρίσκου,  αποτελεί πόλο έλξης φιλόδοξων νέων επιχειρηματιών απ’ όλο τον κόσμο. 

Πλείστες χώρες, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα διασύνδεσής τους με την Silicon Valley όσον αφορά την στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας τους, η μια μετά την άλλη, ίδρυσαν κάποιας μορφής εκπροσώπηση στην Silicon Valley. H εκπροσώπηση αυτή έχει αναβαθμιστεί, διευρυνθεί, ισχυροποιηθεί και εδραιωθεί με το πέρασμα του χρόνου, σε σημείο τέτοιο ώστε αρκετές χώρες διατηρούν πολλαπλή τοπική παρουσία μέσω παραρτημάτων διαφόρων υπηρεσιών τους, κρατικών και μη. Εξάλλου ο αριθμός των χωρών, οι οποίες διατηρούν στην Silicon Valley επίσημη παρουσία με σκοπό την στήριξη των δικών τους νεοφυών εταιρειών και την παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, ολοένα αυξάνεται.

Ιδιαιτέρως όσον αφορά την Ευρώπη, το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών, πέραν των Διπλωματικών τους Αρχών, έχουν ιδρύσει στην Silicon Valley παραρτήματα των εθνικών τους φορέων προσέλκυσης επενδύσεων, γραφεία συνδέσμων, γραφεία μεικτών επιμελητηρίων, επιταχυντές επιχειρηματικότητας ή άλλα συναφή γραφεία διασύνδεσης. Παράλληλα με τη λειτουργία αυτών των γραφείων, σε πλείστες περιπτώσεις, οι ξένες χώρες έχουν επιλέξει τοπικούς συνεργάτες, κυρίως επιταχυντές επιχειρηματικότητας αλλά και εταιρείες συμβούλων και μέντορες startup επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στο να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νεοφυείς επιχειρήσεις ξένων χωρών μέσω συμφωνιών συνεργασίας με κρατικούς φορείς των εν λόγω χωρών. Οι δραστηριότητες αυτές σε περισσότερες περιπτώσεις υλοποιούνται με την στενή συνεργασία των εδώ Διπλωματικών Αρχών των αντίστοιχων χωρών, καθώς στην πλειονότητά τους οι Αρχές αυτές διαθέτουν Διπλωματικούς Συμβούλους ή αυτοτελή τμήματα που επικεντρώνονται σε ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς της Επιστήμης, της Έρευνας, της Καινοτομίας και της συναφούς επιχειρηματικότητας.  

Φορείς άσκησης ψηφιακής διπλωματίας στην Silicon Valley  

Αυστρία - Open Austria 

Ιδρύθηκε το 2016 μέσω της συνεργασίας του κρατικού φορέα προσέλκυσης επενδύσεων Advantage Austria με το αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών. Διαθέτει προσωπικό 5 ατόμων με επικεφαλής τον Γενικό Πρόξενο της Αυστρίας στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις προβολής αυστριακών νεοφυών εταιρειών με την ευκαιρία συμμετοχής τους σε διεθνείς εκθέσεις τεχνολογίας στις ΗΠΑ (South by Southwest - Austin, Games Development Conference - San Francisco, Consumer Electronics Show - Las Vegas, RSA Cybersecurity Conference - San Francisco, TechCrunch Disrupt - San Francisco). Διοργανώνει δύο φορές ετησίως το πρόγραμμα διασύνδεσης αυστριακών νεοφυών εταιρειών με το τοπικό οικοσύστημα, GoSiliconValley. 

Βέλγιο - Belgian - American Chamber of Commerce 

Oι εγκαταστάσεις του στο San Francisco (ονομάζονται BelCham Atelier) παρέχουν φυσική ή ψηφιακή έδρα, σε μόνιμη ή περιστασιακή βάση, σε νεοφυείς εταιρείες, όχι μόνο από το Βέλγιο αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίστοιχο γραφείο διατηρεί το μεικτό αυτό επιμελητήριο και στην Νέα Υόρκη. Συχνά διοργανώνονται εκδηλώσεις δικτύωσης και σεμινάρια στους χώρους τους. To BelCham είναι επίσημα αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ως χορηγός της θεώρησης εισόδου J-1 Visa Exchange Visitor Program σε νέους ενδιαφερόμενους για πρακτική άσκηση σε αμερικανικές εταιρείες.

 - Wallonia Export-Investment Agency 

Η επίσημη αυτή υπηρεσία της Βαλλονίας διατηρεί γραφεία σε 5 πόλεις των ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και το San Francisco. To εν λόγω γραφείο, με δύο άτομα προσωπικό, ανήκει παράλληλα στο δίκτυο παρόμοιων γραφείων με την ονομασία Digital Wallonia. Το αυτό δίκτυο διατηρεί γραφεία σε 10 πόλεις του κόσμου μεταξύ άλλων στο Shenzhen (Κίνα), στο Τελ Αβίβ και στην Σιγκαπούρη.

- Flanders Investment & Trade www.flandersinvestmentandtrade.com/en/contact/foreign-offices/usa

Η επίσημη αυτή υπηρεσία της Φλάνδρας διατηρεί γραφεία σε 6 πόλεις των ΗΠΑ μεταξύ αυτών το Palo Alto (στην καρδία της Silicon Valley, όπου βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Stanford). 

Βουλγαρία  - Bulgarian Innovation Hub 

Ξεκίνησε την λειτουργία του στα τέλη του 2018. H πρωτοβουλία ίδρυσής του ανήκει στον Επίτιμο Πρόξενο της Βουλγαρίας στην περιοχή. Παρέχει υπηρεσίες στήριξης σε νεοφυείς εταιρείες από την Βουλγαρία βασιζόμενο σε εκτεταμένο δίκτυο Βούλγαρων επιχειρηματιών και επενδυτών που έχουν βάση την Silicon Valley και που αναλαμβάνουν τον ρόλο του μέντορα, αναλόγως του τομέα δραστηριότητας της ενδιαφερόμενης εταιρείας. Η λειτουργία του φορέα αυτού βασίζεται σε σπόνσορες όπως το Bulgarian Entrepreneurship Center και η Endeavor Bulgaria. 

Γαλλία - French Tech Hub San Francisco 

Υπό την εποπτεία του French Tech Hub San Francisco μια σειρά φορέων (French - American Chamber of Commerce, French Founders, French Alumni Association, παρέχουν υπηρεσίες στήριξης νεοφυών εταιρειών από την Γαλλία προκειμένου να αναπτύξουν δραστηριότητα στην Silicon Valley, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν δράσεις προσέλκυσης ξένων επενδυτών στην Γαλλία. Tο συγκεκριμένο Hub αποτελεί κόμβο διεθνούς δικτύου που δημιουργήθηκε το 2016 με πρωτοβουλία του γαλλικού Υπουργείου Ψηφιακών Υποθέσεων. Αντίστοιχο γραφείο λειτουργεί στην Βοστώνη. Σημειώνεται ότι η όλη δραστηριότητα εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική δράση La French Tech ανάδειξης της Γαλλίας ως Innovation Nation. Μέρος της στρατηγικής αυτής είναι και η θέσπιση της French Tech visa για την προσέλκυση υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης εργατικού δυναμικού στη Γαλλία.

- BPI France (Banque publique d'investissement)

Διοργανώνει πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στο San Francisco για γαλλικές νεοφυείς εταιρείες.

 - Paris Region PRIME

Πρόκειται για την τοπική παρουσία του φορέα Paris Region Economic Development Agency που διατηρεί γραφείο και στην Βοστώνη. Δραστηριοποιείται στην στήριξη των νεοφυών εταιρειών με προέλευση την περιοχή των Παρισίων, καθώς και στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στο Παρίσι. Διοργανώνει σε μηνιαία βάση συνάντηση του Open Innovation Club, ομάδας στελεχών εταιρειών τεχνολογίας με εξειδίκευση στην καινοτομία, οι οποίοι στις συναντήσεις τους παρακολουθούν παρουσιάσεις νεοφυών εταιρειών (pitches) και ανταλλάσσουν απόψεις για καλές πρακτικές εφαρμογής του open innovation (οι επιχειρήσεις καινοτομούν όχι μόνο μέσω των δικών τους εσωτερικών διεργασιών και λειτουργίας απομονωμένων κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, παρά υιοθετούν καινοτόμες διαδικασίες, προϊόντα και υπηρεσίες, ενσωματώνοντάς τες στις αντίστοιχες δικές τους μέσω εξαγορών ή συνεργασιών με νεοφυείς εταιρείες ή/και ερευνητικά εργαστήρια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων). 

- PARISOMA. Πρόκειται για χώρο co-working που βρίσκεται στην περιοχή SOMA (South of Market Street) της πόλης του San Francisco όπου έχουν τα γραφεία τους πολλές εταιρείες τεχνολογίας. Λειτουργεί από το 2008 και τον διαχειρίζεται η γαλλική εταιρεία συμβούλων Fabernovel, https://www.fabernovel.com, με παρουσία σε πέντε πόλεις της Γαλλίας, την Σαγκάη, την Σιγκαπούρη και την Λισαβώνα. Στους χώρους του PARISOMA φιλοξενούνται νεοφυείς εταιρείες από όλο τον κόσμο. Η Fabernovel παρέχει εξάλλου σε μεγάλες γαλλικές εταιρείες υπηρεσίες tech scouting (αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού στις ψηφιακές τεχνολογίες). 

Γερμανία - Germany Trade and Invest - San Francisco Office 

Πρόκειται για τον ομοσπονδιακό φορέα προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών που διατηρεί 15 γραφεία ανά τον κόσμο. Στο δίκτυο αυτό εντάσσεται και το γραφείο του στο San Francisco.

- German Chambers of Commerce Abroad 

O φορέας αυτός διατηρεί στην Silicon Valley γραφείο με 10 άτομα. Αποτελεί κόμβο δικτύου με 140 γραφεία σε 92 χώρες. 

- German Accelerator

Πρόκειται για πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης διάρκειας τριών μηνών που απευθύνεται σε γερμανικές νεοφυείς εταιρείες. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο San Francisco το 2012. Αποτελεί μέρος δικτύου με παρουσία στην Νέα Υόρκη, το Κέιμπριτζ (Μασαχουσέτη) και την Σιγκαπούρη. Η όλη δραστηριότητα του δικτύου στηρίζεται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων & Ενέργειας της Γερμανίας.

- German Silicon Valley. Πρόκειται για ιδιωτική συμβουλευτική εταιρεία που λειτουργεί με την υποστήριξη των επίσημων γερμανικών φορέων στην περιοχή. Απευθύνεται κυρίως σε γερμανικές εταιρείες καθιερωμένες στο εκάστοτε τομέα δραστηριότητάς τους (π.χ. μεταξύ των πελατών τους συγκαταλέγονται οι Siemens, Lufthansa, Miele, Allianz κ.α.). Οι German Silicon Valley Innovators οργανώνουν για στελέχη των εταιρειών αυτών από την Γερμανία επισκέψεις την Silicon Valley - τις λεγόμενες Learning Expeditions - ώστε αυτά να γνωρίσουν και να υιοθετήσουν τον καινοτόμο τρόπο σκέψης και επιχειρηματικότητας που χαρακτηρίζει την Silicon Valley. Προσφέρουν επίσης υπηρεσίες technology scouting και trendspotting (παρακολούθηση τεχνολογικών εξελίξεων) ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών τους.

Αξίζει σ’ αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι αντίστοιχες δραστηριότητες αναπτύσσουν πολλές γερμανικές εταιρείες μέσω των αποκαλούμενων Corporate Innovation Outposts (CIOs) που διατηρούν στην περιοχή της Silicon Valley (π.χ. Audi, BASF, Bayer, BMW, Bosch, Daimler, Deutsche Telekom, SAP, Siemens, VW). Αντίστοιχα CIOs διατηρούν και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως οι Airbus, Michelin, Renault (Γαλλία), Ericsson, Volvo (Σουηδία), Nokia (Φινλανδία). - Invest in Bavaria - San Francisco Office www.bavaria.org Αποτελεί μέλος του εκτεταμένου δικτύου των γραφείων οικονομικής ανάπτυξης του κρατιδίου της Βαυαρίας (Bavarian Offices for Economic Development). Το γραφείο του San Francisco ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια. 

 Δανία - Γραφείο του Δανού Πρέσβη Τεχνολογίας (Tech Ambassador) 

Ένα νέο μοντέλο διπλωματικής εκπροσώπησης (TechPlomacy ή εναλλακτικά digital diplomacy, cyber diplomacy, e-diplomacy) αποτελεί το γραφείο του Δανού Πρέσβη Τεχνολογίας (Office of Denmark's Tech Ambassador) που λειτουργεί από το 2017. Σε αντίθεση με τις συνήθεις περιπτώσεις “παραδοσιακής” διπλωματικής εκπροσώπησης σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, ο εν λόγω Πρέσβης εκπροσωπεί την χώρα του διεθνώς, μετακινούμενος μεταξύ τριών γραφείων, στην Κοπεγχάγη, το Πεκίνο και την Silicon Valley. Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που έχει θεσπίσει τον ρόλο αυτό, καθώς έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα της πολιτικής της την ψηφιοποίηση και την τεχνολογική ανάπτυξη. Το τοπικό γραφείο του Δανού Πρέσβη Τεχνολογίας είναι στελεχωμένο από υπαλλήλους τόσο του Υπουργείου Βιομηχανίας όσο και του Υπουργείου Παιδείας & Επιστήμης της Δανίας.  - Innovation Center Denmark

 To συγκεκριμένο κέντρο αποτελεί καρπό της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Επιστήμης, Τεχνολογίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Δανίας. Λειτουργεί από το 2006 και το 2017 ενσωματώθηκε στο τότε νεοϊδρυθέν Γενικό Προξενείο της Δανίας, του οποίου τώρα αποτελεί τμήμα. Ανήκει σε ένα δίκτυο παρόμοιων κέντρων που λειτουργούν σε επτά ακόμα πόλεις ανά τον κόσμο. Απασχολεί 20 άτομα. Προσφέρει σειρά υπηρεσιών σε εταιρείες της Δανίας που αναζητούν συνεργασίες με το οικοσύστημα της Silicon Valley και προωθεί συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων της Δανίας και της Καλιφόρνια. 

Ελβετία Swissnex San Francisco 

Οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Swissnex στο San Francisco στεγάζονται σε μια μεγάλης έκτασης αποβάθρα στο λιμάνι της πόλης (Pier 17). Ο χώρος αυτός λειτουργεί ως co-wokring space για νεοφυείς εταιρείες από την Ελβετία (Living Lab). Εκεί πραγματοποιούνται συχνά πρωτοποριακές εκθέσεις μοντέρνας τέχνης και ομιλίες/σεμινάρια με θέμα τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα. Διατηρεί προσωπικό 20 ατόμων. Υπάγεται στην κρατική υπηρεσία της Ελβετίας για θέματα παιδείας, έρευνας και καινοτομίας, υπό το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας, Παιδείας και Έρευνας (ΕΑΕR). Αποτελεί κόμβο του δικτύου του Swissnex με παρουσία σε Βοστώνη, Σαγκάη, Μπάνγκαλoρ (Ινδία) και Ρίο ντε Τζανέιρο. Πολυάριθμοι είναι εξάλλου οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Swissnex σε διάφορα τεχνολογικά κέντρα του κόσμου. O κόμβος του δικτύου στο San Francisco οργανώνει το πρόγραμμα επιτάχυνσης εταιρειών του κλάδου της Εικονικής Πραγματικότητας/Επαυξημένης Πραγματικότητας (VR/AR) υπό τον τίτλο VR/AR Accelerator DART, καθώς και εργαστήρια στήριξης εισόδου καινοτόμων εταιρειών της Ελβετίας στην αγορά των ΗΠΑ, διάρκειας από μία εβδομάδα έως τρεις μήνες υπό τον τίτλο InnoSuisse Market Entry. 

Εσθονία Enterprise Estonia 

Το τοπικό γραφείο (μέρος δικτύου με ακόμα οκτώ γραφεία ανά τον κόσμο) παρέχει στήριξη σε επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και τον δημόσιο τομέα της Εσθονίας προκειμένου να διασυνδεθούν με την Silicon Valley. 

Ιρλανδία - Enterprise Ireland 

Tοπική παρουσία του επίσημου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων της Ιρλανδίας, μέρος δικτύου πέντε γραφείων στις ΗΠΑ).  - Irish Technology Leadership Group http://itlg.org Μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2007 στην Silicon Valley και διοργανώνει εκδηλώσεις δικτύωσης (Young Innovators, Global Awards, Technology Forum) και προσφέρει υπηρεσίες διασύνδεσης κινητοποιώντας το ευρύ δίκτυο Ιρλανδών που κατέχουν θέσεις ευθύνης σε εταιρείες τεχνολογίας στην Silicon Valley.

Ισπανία - Spain Tech Center - Desafia 

Συγχρηματοδοτείται από δύο κρατικούς φορείς: τον φορέα προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών ICEX Spain Trade and Investment που υπάγεται στο ισπανικό Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου & Τουρισμού και το φορέα Red.ex που εποπτεύεται από το ισπανικό Υπουργείο Οικονομίας και Επιχειρήσεων που είναι επιφορτισμένο με την προώθηση και ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Ισπανία. Η αποστολή του είναι η στήριξη των ισπανικών εταιρειών τεχνολογίας στην προσπάθειά τους να επεκταθούν στην Silicon Valley. Διοργανώνει Immersion Programs για ισπανικές startups στην Silicon Valley, καθώς και προγράμματα Validation που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας, καθώς και online. Τα Validation Programs (προγράμματα αναζήτησης πελατών) απευθύνονται σε ισπανικές εταιρείες που διαθέτουν ήδη ένα MVP (minimum viable product), έχουν δηλαδή ήδη αναπτύξει, σ’ έναν αρχικά ικανοποιητικό βαθμό, ένα ολοκληρωμένο προϊόν ή υπηρεσία.  

- Catalan Government Trade & Investment office in Silicon Valley 

Πρόκειται για ένα εκ των πέντε γραφείων που διατηρεί στις ΗΠΑ ο επίσημος φορέας προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών της Καταλονίας Catalonia Trade and Investment. Η έδρα του γραφείου στην Silicon Valley βρίσκεται στο San Jose (νότιο άκρο της Silicon Valley). 

Ιταλία - Silicon Valley Italian Executive Council 

Ιδρύθηκε το 2004 και έχει ως μέλη του Ιταλούς και Ιταλο-Αμερικανούς που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον τομέα της τεχνολογίας/καινοτομίας στην περιοχή του Κόλπου του San Francisco. Διοργανώνουν σε ετήσια βάση το εκπαιδευτικό ταξίδι Silicon Valley Study Tour που απευθύνεται σε νέους αποφοίτους των Ιταλικών πανεπιστημίων. 

- Aster Emilia Romagna in Silicon Valley 

Στηρίζει τις προσπάθειες νεοφυών εταιρειών από την γεωγραφική περιφέρεια της Emilia Romagna να διασυνδεθούν με την Silicon Valley. Διοργανώνουν προγράμματα “εμβάπτισης” (immersion programs) για στελέχη εταιρειών και επιταχυντών επιχειρηματικότητας από την περιοχή αυτή της Ιταλίας. Συνεργάζονται με τον επιταχυντή επιχειρηματικότητας Plug and Play για την παρακολούθηση σχετικού προγράμματος διάρκειας τριών μηνών από νεοφυείς εταιρείες. Το Plug and Play προσφέρει ειδικό πρόγραμμα (International Government Program)  για διεθνείς startups βάση συμφωνιών συνεργασίας που έχει συνάψει με μια σειρά αλλοδαπών φορέων. https://www.plugandplaytechcenter.com/international/

Λουξεμβούργο Luxembourg Trade and Investment Office 

Τοπικό γραφείο του κρατικού φορέα προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών του Λουξεμβούργου, όπου απασχολούνται τρία στελέχη, με επικεφαλής τον Γενικό τους Πρόξενο. Έχει παρουσία και στην Νέα Υόρκη. Προσφέρει ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών για startup επιχειρήσεις του Λουξεμβούργου.

Νορβηγία Innovation Norway 

Πρόκειται για την τοπική παρουσία του κρατικού φορέα Innovation Norway που διατηρεί εκτενές δίκτυο γραφείων ανά τον κόσμο. Στεγάζεται στο Nordic Innovation House, το οποίο ίδρυσε και διαχειριζόταν από το 2008 έως το 2013 οπότε και μετατράπηκε σε συνεργατικό χώρο για όλες τις σκανδιναβικές χώρες. Τα προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης TINC και REACH για αρχικού και εξελιγμένου σταδίου ανάπτυξης νεοφυείς εταιρείες αντίστοιχα, τα οποία αυτή τη στιγμή στεγάζονται στο Nordic Innovation House (ΝΙΗ) (βλ. συγκεκριμένη αναφορά στο ΝΙΗ που ακολουθεί), υλοποίησε αρχικά ο νορβηγικός φορέας για τις εταιρείες της χώρας του, προτού δοθεί δυνατότητα συμμετοχής σε εταιρείες από όλη την Σκανδιναβία.  

Ολλανδία - Holland in the Valley

Πρόκειται για τμήμα του Γενικού Προξενείου της Ολλανδίας στο San Francisco. Προσφέρει υπηρεσίες soft landing (υποδοχής και υποστήριξης) για νεοφυείς εταιρείες από την Ολλανδία. Οργανώνει το πρόγραμμα Internships in the Valley για νέους αποφοίτους ανώτατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ολλανδίας προκείμενου αυτοί να κάνουν πρακτική άσκηση σε εταιρείες τεχνολογίας στην Silicon Valley. Αναλαμβάνει εξάλλου την εθνική συμμετοχή σε σημαντικές διεθνείς εμπορικές εκθέσεις τεχνολογίας όπως η CES (Consumer Electronics Show, Las Vegas). 

- Netherlands Foreign Investment Agency 

Ο επίσημος φορέας προσέλκυσης επενδύσεων της Ολλανδίας διατηρεί στο San Francisco γραφείο με ομάδα τριών ατόμων. Λειτουργούν πέντε συνολικά γραφεία στις ΗΠΑ.

Πολωνία Polish Investment and Trade Agency 

Γραφείο του κρατικού οργανισμού προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών της Πολωνίας, μέλος ενός εκτεταμένου δικτύου παρόμοιων γραφείων με παρουσία σε πολλές χώρες του κόσμου (στις ΗΠΑ, τα άλλα γραφεία λειτουργούν σε Ουάσιγκτων, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Χιούστον και Λος Άντζελες). Το γραφείο στο San Franisco έχει δύο υπαλλήλους και στεγάζεται στο coworking χώρο του επιταχυντή επιχειρηματικότητας Rocketspace (https://www.rocketspace.com). 

Πορτογαλία - AICEP Portuguese Trade & Investment Agency 

Διατηρεί γραφείο με δύο άτομα. Διοργανώνει εκδηλώσεις προβολής των startup εταιρειών από την Πορτογαλία και προσέλκυσης επενδύσεων εταιρειών της Silicon Valley στην Πορτογαλία. 

- West to West 

Πρωτοβουλία ομάδας Πορτογάλων ιδρυτών νεοφυών εταιρειών με έδρα την Silicon Valley, με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του κρατικού οργανισμού προσέλκυσης επενδύσεων AICEP Protugal Global και του επενδυτικού κεφαλαίου Portugal Ventures. Λειτουργεί από το 2019. Προσφέρει επίσης στήριξη σε αποφοίτους πανεπιστημίων από την Πορτογαλία προκειμένου να κάνουν πρακτική άσκηση σε εταιρείες στην Silicon Valley. Προσκαλεί mentors από την Silicon Valley για ομιλίες στην Πορτογαλία. 

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

 1. 22/02 15:52

  «Ted’s Lounge», ονοματοδοσία στο Bay Clubhouse της Costa Navarino, στη μνήμη του Θεόδωρου Βασιλάκη

 2. 22/02 15:49

  Σε ποιους τομείς επενδύουν οι Άραβες στην Ελλάδα

 3. 22/02 15:47

  Κορωνοϊός: Έκλεισαν προσωρινά εργοστάσια της Volkswagen, της Mercedes και της BMW

 4. 22/02 15:44

  Kορωνοϊός: Η Princess Cruiseς ακύρωσε 30 κρουαζιέρες - Ακυρώθηκε και ο μαραθώνιος στο Τόκυο

 5. 21/02 17:35

  Το άνοιγμα του δήθεν κλειστού επαγγέλματος του ξεναγού- Γράφει ο κ.Ιωάννης Βεντιρώζος (*)

 6. 21/02 16:22

  Στη Louis Hotels το πεντάστερο ξενοδοχείο Asterion στην Κρήτη

 7. 21/02 16:05

  Ελληνικός τουρισμός 2019: +8,5% η μέση δαπάνη ανά ταξίδι - Οι εθνικότητες που έφεραν τα περισσότερα έσοδα

 8. 21/02 15:04

  Hotels.com For Travel Agents: Η Discover the World συνεργάτης πωλήσεων στην Ελλάδα

 9. 21/02 15:03

  Βρετανοί, Αμερικανοί και Γάλλοι τουρίστες έφεραν το ρεκόρ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019

 10. 21/02 14:43

  Δοκιμές στο συντριβάνι της νέας Ομόνοιας

 11. 21/02 14:37

  Forbes: 10 καινοτομίες που απογειώνουν την εμπειρία διαμονής στα ξενοδοχεία

 12. 21/02 14:05

  Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για πληρωμή του ΦΠΑ στις online αγορές

 13. 21/02 13:56

  IATA: Ο κορωνοϊός προκαλεί μείωση των αεροπορικών ταξιδιών

 14. 21/02 13:55

  Κρητικά προϊόντα σε περισσότερα All Inclusive ξενοδοχεία

 15. 21/02 12:41

  AIDA: Στη Μεσόγειο και Μ. Ανατολή τα κρουαζιερόπλοια που ταξίδευαν Ασία – Νέα δρομολόγια με Ελλάδα

 16. 21/02 12:19

  Στην Ομόνοια το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ

 17. 21/02 12:18

  T&L: Ελληνικό ξενοδοχείο ανάμεσα στα καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2020- Δείτε ποιο είναι (φωτό)

 18. 21/02 12:04

  Σύσκεψη για το νέο φορέα πνευματικών δικαιωμάτων

 19. 21/02 11:58

  ICCA: Ποια είναι η επίδραση του κορωνοϊού στα διεθνή συνέδρια

 20. 21/02 11:22

  Ο κορωνοϊός "επιτίθεται" και στις ήδη εξασθενημένες τουριστικές εκθέσεις- Γράφει ο Νότης Μαρτάκης (*)

 21. 21/02 10:56

  Euronews.com: Oι Λειψοί στα πιο αντιπροσωπευτικά νησιά με ιστορία και παραδόσεις

 22. 21/02 10:50

  Εντός 4 μηνών νέος ανελκυστήρας στην Ακρόπολη

 23. 21/02 10:44

  Marriott: Αναστέλλει τις χρεώσεις ακύρωσης λόγω κορωνοϊού

 24. 21/02 10:36

  Ποια χώρα πλασάρει το μήνυμα «Μην μας συγχέετε με την Κίνα» λόγω κορωνοϊού

 25. 21/02 10:34

  Κορωνοϊός: Ακυρώσεις 6 εκθέσεων σκαφών στη ΝΑ Ασία

 26. 21/02 10:32

  Aντίθετος σε αιολική βιομηχανική εγκατάσταση ο Δήμος Ξυλοκάστρου

 27. 21/02 10:28

  Ενημερωτική εκδήλωση στο Βόλο για την αυτόνομη κατάδυση από ΑΜΕΑ

 28. 21/02 10:23

  Τουρισμός: Κοινά πακέτα Ελλάδας-Αιγύπτου σε μακρινές αγορές

 29. 20/02 18:06

  Νέα βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την ΟΛΠ Α.Ε.

 30. 20/02 18:04

  Μ. Κόνσολας: Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση

 31. 20/02 16:20

  Cyprus Airways: Νέο δρομολόγιο Αθήνα - Πάφος

 32. 20/02 15:15

  Ryanair: Νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων

 33. 20/02 14:35

  Εκδήλωση για τον αθλητικό τουρισμό στη Θεσσαλονίκη

 34. 20/02 14:27

  Γενική Συνέλευση & Αρχαιρεσίες ΗΑΤΤΑ: Μια μεγάλη γιορτή για τον ελληνικό τουρισμό - Ποιοι βραβεύθηκαν

 35. 20/02 14:16

  Τι αλλάζει στις αδειοδοτήσεις στον ιαματικό τουρισμό

 36. 20/02 14:14

  Εγκρίθηκε η εξαγορά της Condor από την LOT

 37. 20/02 14:12

  14 δράσεις στο Σχέδιο Διαχείρισης του προορισμού Σαντορίνη

 38. 20/02 14:04

  Οινική βιωματική περιήγηση Ολλανδών και Βέλγων δημοσιογράφων και πρακτόρων στην Πιερία και Θεσσαλονίκη

 39. 20/02 13:44

  Δημοφιλές τηλεοπτικό παιχνίδι στο Βέλγιο προβάλλει την Ελλάδα

 40. 20/02 13:37

  Η επόμενη ημέρα στον τουρισμό στο Delphi Economic Forum

 41. 20/02 13:18

  Έρευνα: Πώς θα ταξιδέψουν οι Γερμανοί τουρίστες το 2020

 42. 20/02 13:09

  Τουρκία: Χωρίς βίζα τα ταξίδια πολιτών από 6 ευρωπαϊκές χώρες

 43. 20/02 12:52

  Ξενοδοχεία: Ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη ενδιαφέρεται για το Capsis Elite Resort

 44. 20/02 12:32

  Bloomberg: Τα Ιόνια Νησιά στους 24 καυτούς προορισμούς διακοπών για το 2020

 45. 20/02 12:26

  Ελληνικός τουρισμός 2019: Ρεκόρ εισπράξεων με 18,1 δισ.ευρώ

 46. 20/02 12:15

  Ερώτηση Βόζεμπεργκ για την ασφάλεια των αερομεταφορών στην Ε.Ε.

 47. 20/02 11:38

  ΠΑΣΥΔΑ: Webinar για κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω Google χωρίς προμήθεια

 48. 20/02 11:36

  ΥΠΠΟ: Tην Άνοιξη του 2021 το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

 49. 20/02 11:24

  Ο ΠΟΤ θέτει τον τουρισμό ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ

 50. 20/02 11:03

  ΥΠΕΣ: Προώθηση της Β. Ελλάδας στην έκθεση Τουρισμού του Βελιγραδίου

 51. 20/02 10:47

  Τουρισμός | Η Κέρκυρα νέος μεγάλος προορισμός για τους Ρώσους - Πρόγραμμα της TUI Russia με 5άστερα ξενοδοχεία

 52. 20/02 10:30

  Άνοιγμα της Αλοννήσου στην αγορά του Ισραήλ

 53. 20/02 10:26

  Χρηματοδοτήσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων σε Ραφήνα και Ύδρα

 54. 20/02 10:22

  Πλήγμα και στο Hollywood λόγω κορωνοϊού: Ακυρώθηκε η πρεμιέρα του James Bond, No Time to Die

 55. 20/02 10:18

  Aegean: Ταξίδι μαζί με τα μικρά ζώα συντροφιάς

 56. 20/02 10:16

  Kορωνοϊός: Επιπτώσεις σε ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες - 50 εκατ. οι απώλειες της El Al

 57. 20/02 10:07

  Κορωνοϊός: Αντικαθιστούν με ημερίδες την ακύρωση του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη

 58. 19/02 16:39

  Νέα παγκόσμια συνεργασία για την Accor και τη Visa

 59. 19/02 16:38

  Άμεση αντίδραση του ΕΟΤ σε φυλλάδιο γερμανού πράκτορα που εμφανίζει το Ναυάγιο της Ζακύνθου στην …Τουρκία!

 60. 19/02 15:46

  Το Mediterranean Yacht Show επιστρέφει για 7η χρονιά στο λιμάνι του Ναυπλίου

 61. 19/02 14:55

  ΟΝΟΜΑ: Το πρώτο πεντάστερο smart hotel ανοίγει στη Θεσσαλονίκη

 62. 19/02 14:21

  Απαράδεκτες οι τιμολογιακές διακρίσεις στους νέους για την είσοδο στην Ακρόπολη και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους

 63. 19/02 14:05

  Έρευνα: Γιατί οι Ολλανδοί τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα

 64. 19/02 12:56

  WWF: Βρείτε το δικό σας ανθρακικό αποτύπωμα στα ψάρια που τρώτε

 65. 19/02 12:47

  Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Ικανοποίηση για την πρωτιά σε επισκεψιμότητα- συμμετοχή σε εκθέσεις

 66. 19/02 12:39

  Πρόταση ΣΕΤΚΕ στον ΠΟΤ: Ενιαίο όνομα και σύστημα κατηγοριοποίησης στα καταλύματα διεθνώς

 67. 19/02 11:12

  Χάλκινο μετάλλιο στη Λέσχη Αρχιμαγείρων B. Ελλάδος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής

 68. 19/02 10:55

  Κορωνοϊός: Μετά από ένα χρόνο η ανάκαμψη του εξερχόμενου τουρισμού από την Κίνα

 69. 19/02 10:18

  Ακυρώθηκε η ΙΤΒ China- Καμιά ανησυχία για την ITB Berlin

 70. 19/02 10:04

  Η Ίος γοήτευσε τους Ιταλούς

 71. 19/02 10:01

  Καταβολές δόσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις

 72. 19/02 09:59

  Aegean: Έκπτωση 30% σε όλους τους προορισμούς εξωτερικού

 73. 19/02 09:57

  Δήμος Κομοτηνής: Διαγωνισμός για την εκμίσθωση 74 bungalows

 74. 19/02 09:55

  Kορωνοϊός: Η Ρωσία στηρίζει με 25 εκατ. δολ. τις αεροπορικές εταιρείες ως αποζημίωση

 75. 19/02 09:50

  Τι είναι ο «άδειος» τουρισμός και πως σχετίζεται με τον κορωνοϊό

 76. 19/02 09:47

  ΕΟΤ: Θετικά μηνύματα για τις προκρατήσεις από τη Γαλλία το 2020

 77. 19/02 09:42

  Θρησκευτικός τουρισμός: Πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Εκκλησίας και Υπουργείου Τουρισμού

 78. 18/02 16:51

  100.000 επαγγελματίες από 40.000 επιχειρήσεις στην εφετινή HORECA

 79. 18/02 14:23

  Ιταλικό ενδιαφέρον για τη Σέριφο

 80. 18/02 13:30

  Ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου

 81. 18/02 13:13

  Το Σχολείο Τουρισμού OnTour στη Ρόδο

 82. 18/02 12:45

  Τουρισμός | Expedia και Tripadvisor κατηγορούν την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό

 83. 18/02 12:29

  Οδηγίες online μάρκετινγκ για ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

 84. 18/02 12:28

  Γερμανικός τουρισμός: Αύξηση των αναχωρήσεων για Ελλάδα το 2019

 85. 18/02 11:42

  Airbnb: Οι αφροαμερικανοί αναδυόμενη ταξιδιωτική αγορά – Ποιες οι προτιμήσεις τους

 86. 18/02 10:24

  Κορωνοϊός: Κλείνουν καταστήματα πολυεθνικών στην Κίνα

 87. 18/02 10:19

  Επιχορηγήσεις ξενοδοχείων στα Χανιά

 88. 18/02 10:15

  Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Διαγωνισμός για παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών

 89. 18/02 10:11

  Πειραιάς: Παρατηρητήριο για την κλιματική αλλαγή

 90. 18/02 10:08

  Προβολή του Ν.Αιγαίου στα δορυφορικά κανάλια του Antenna- Συνδρομή της Κ.Μακεδονίας στον Ο.Τ.Θεσσαλονίκης

 91. 18/02 10:03

  Συνεργασία υπουργείου Τουρισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

 92. 18/02 09:58

  Η Ένωση Ξενοδοχείων Δελφών νέο μέλος της ΠΟΞ

 93. 17/02 19:48

  Βραβείο επιχειρηματικής αριστείας στον ξενοδοχειακό όμιλο Sani-Ikos - Στα 168 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2018

 94. 17/02 19:45

  Growth Awards 2020 | Η Eurobank & η Grant Thornton επιβραβεύουν την επιχειρηματική αριστεία

 95. 17/02 15:33

  Ryanair: Νέα σύνδεση Κέρκυρα - Βρότσλαβ

 96. 17/02 15:29

  Ο γ.γ. του ΠΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού

 97. 17/02 15:11

  ΙΤΕΠ: Τα ξενοδοχεία στηρίζουν την απασχόληση – 2,9 δισ. ευρώ επενδύσεις την τριετία

 98. 17/02 14:25

  Ομοσπονδία καταλυμάτων "Κύκλος": 'Εντονη διαφωνία για την αύξηση στα τέλη παρεπιδημούντων

 99. 17/02 12:33

  Κρήτη: Θετικά μηνύματα από το Ισραήλ

 100. 17/02 12:26

  Η Κάρπαθος σε διεθνείς εκθέσεις