Οι εξαγωγικές πρακτικές της Ισπανίας στην Κίνα

Α Decrease font Enlarge font
Οι εξαγωγικές πρακτικές της Ισπανίας στην Κίνα

Ημερίδα σχετικά με τις εξαγωγικές πρακτικές της Ισπανίας προς την Κίνα, στον τομέα των τροφίμων, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα κεντρικά γραφεία του Επιμελητηρίου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Υπηρεσιών της Μαδρίτης.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας το μέγεθος της αγοράς της Κίνας είναι εξαιρετικά μεγάλο, δεδομένου του πληθυσμού της. Η κατανάλωση και οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία έτη, ενώ η τάση αυτή αναμένεται να συνεχίσει να υφίσταται και στο μέλλον. Μεγάλο μερίδιο στην αύξηση των δαπανών έχει η όλο και ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαία τάξη, η οποία πλέον δεν αποτελείται από χαμηλόμισθους, αλλά από νοικοκυριά, τα οποία έχουν μεγαλύτερη οικονομική αγοραστική δύναμη. Την τωρινή περίοδο, οπότε και οι Η.Π.Α. βρίσκονται σε εμπορική διένεξη με την Κίνα, η δυναμική αυτή μπορεί να ωφελήσει την Ευρώπη, εδραιώνοντας την παρουσία της περαιτέρω. Οι μεταφορές προϊόντων από και προς τη Κίνα γίνεται, κυρίως, μέσω θαλάσσης. Παράλληλα, λειτουργεί και η μεγαλύτερη σιδηροδρομική γραμμή παγκοσμίως, η οποία διασχίζει 25 χώρες και ξεκινάει από την κινεζική πόλη Yiwu και καταλήγει στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη.

Σημαντική συμβολή στην αγορά της Κίνας έχουν τα τρόφιμα και ο αγροτικός τομέας. Συγκεκριμένα, συμβάλλουν κατά 7% στο ΑΕΠ της χώρας και απορροφούν το 30% του ανθρώπινου δυναμικού της. Το μεγαλύτερο ποσοστό παραγόμενου αγροτικού προϊόντος είναι τα δημητριακά, τα οποία αποτελούν το 87% της παραγωγής και, αναλυτικότερα, το καλαμπόκι, το ρύζι και το σιτάρι. Αναφορικά με την εγχώρια παραγωγή, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται είναι η έλλειψη ασφάλειας σε ορισμένα παραγόμενα προϊόντα, το οποίο έχει αποβεί μοιραίο. Η Κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα στην επίλυση του προβλήματος και υπολογίζεται ότι τα επόμενα έτη, αυτό θα έχει μειωθεί δραστικά.  Το εμπόριο μεταξύ Ισπανίας και Κίνας αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, οι εξαγωγές προς την Κίνα, αποτελούν πλέον το 15% του συνόλου των εξαγωγών της Ισπανίας. Σημαντικό εξαγωγικό προϊόν, για το οποίο η Ισπανία αποτελεί δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή, είναι το χοιρινό κρέας. Παρόλα αυτά, το 2018 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά περίπου 17%, λόγω της αυξημένης εγχώριας παραγωγής της Κίνας, η οποία μείωσε τις τιμές. Επίσης μεγάλο μερίδιο στις εξαγωγές προς την Κίνα έχουν τα οινικά προϊόντα. Η πρώτη χώρα σε εξαγωγές οίνου στην κινεζική αγορά είναι η Γαλλία ενώ η Ισπανία έρχεται τέταρτη. Αναμένεται περαιτέρω πτώση της εξαγωγής κρασιού από την Ισπανία, εξαιτίας κυρίως, της εισχώρησης από άλλες αγορές όπως λ.χ. της Χιλής και της Αυστραλίας.

Προϊόν, το οποίο απασχολεί έντονα και τη χώρα μας, είναι το ελαιόλαδο. Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην περιοχή ενώ η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο.Τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την ισπανική αγορά αποτελούν οι εξαγωγές ζύθου. Συγκεκριμένα, τα τελευταία έτη, οι εξαγωγές μπύρας από την Ισπανία στην Κίνα έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Επιπλέον για το 2018, η Κίνα αύξησε σημαντικά τις εισαγωγές ιχθυηρών, γάλακτος σε μορφή σκόνης αλλά και τυριών από την Ισπανία. Μεταξύ αυτών, ευκαιρία εξαγωγών αποτελούν και άλλα προϊόντα, λ.χ. μεταλλικό νερό, παιδικές τροφές, καφές και σοκολάτα.

Τέλος, η αγορά των φρούτων είναι αβέβαιη για τα επόμενα έτη, καθώς η Κίνα διαθέτει εγχώρια παραγωγή ενώ επίσης, πολλές άλλες χώρες κάνουν εξαγωγές στη χώρα αυτή. Τα εσπεριδοειδή αποτελούν μεγάλο μέρος του συνόλου των εξαγωγών φρούτων προς την αγορά της Κίνας.

Σε ότι αφορά τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά Κινέζων τονίσθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Ο εξαγωγέας, οφείλει να μελετήσει καλά τη νοοτροπία και τις διατροφικές συνήθειες της περιοχής, στην οποία θέλει να εξάγει το προϊόν του. Η Κίνα, λόγω της μεγάλης έκτασής της, διαθέτει περιοχές με μεγάλη διαφοροποίηση ως προς τις διατροφικές συνήθειες. Επομένως, το προϊόν για εξαγωγή στην Κίνα ενδέχεται να πρέπει να τροποποιηθεί ως προς τα συστατικά και τη γεύση. Ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά ενός προϊόντος διατροφής δίνεται στα συστατικά του, καθώς οι Κινέζοι επιλέγουν υγιεινότερες τροφές. Επιπροσθέτως, τις περισσότερες των περιπτώσεων, η εταιρεία οφείλει να αλλάξει το όνομα και την εμφάνιση του προϊόντος, προκειμένου να είναι ελκυστικότερο στους καταναλωτές ενώ οι ποσότητες του προϊόντος μπορούν να είναι μικρότερες από ότι στην Ευρώπη.

-Μεταξύ των συστατικών που οι Κινέζοι αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση, είναι οι πρωτεΐνες, οδηγώντας στην αύξηση της κατανάλωσης κρέατος, ιχθυηρών και γαλακτοκομικών.  

 -Η αστικοποίηση είναι ιδιαίτερα έντονη ενώ υπολογίζεται ότι έως το 2030, το 70% του πληθυσμού θα κατοικεί στις μεγαλουπόλεις της χώρας.

-Οι νέοι μεταξύ 18 και 34 ετών, δοκιμάζουν περισσότερα προϊόντα και διαφορετικές κουζίνες. Επίσης, είναι πιο συνειδητοποιημένοι και ανοικτοί σε καινούργιες γεύσεις ενώ ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

-Στην Κίνα, η συμβολή του διαδικτύου είναι τεράστια. Συγκεκριμένα το 50% των αγορών, από άτομα ηλικίας 25-44 ετών, γίνεται μέσω διαδικτύου και διαδικτυακών συναλλαγών. Οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν μέσω αυτού ενώ συχνή είναι και η χρήση χρεωστικών αλλά και προπληρωμένων καρτών. Η έντυπη μορφή διαφήμισης δεν αποτελεί καλή στρατηγική μάρκετινγκ, καθώς οι διαφημίσεις θα πρέπει να παρουσιάζονται στο διαδίκτυο.  

-Εξαιρετικής σημασίας για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εμπόρων, είναι η συνεχής επαφή με τους εισαγωγείς, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και την κατ’ ιδίαν επίσκεψη στην Κίνα.

 -Προσοχή χρειάζεται στην ανάπτυξη ιστοσελίδας. Μία μετάφραση της υπάρχουσας ιστοσελίδας της επιχείρησης ενέχει τον κίνδυνο να αποκλειστεί στην Κίνα. Η καλύτερη πρακτική είναι η υιοθέτηση εθνικής ιστοσελίδας, για την οποία όμως απαιτείται η λειτουργία γραφείου της επιχείρησης στη χώρα, ή αντίστοιχα μέσω τρίτου που λειτουργεί στην Κίνα.

 -Καλή πρακτική αποτελεί η συμμετοχή και επίσκεψη σε διεθνής εκθέσεις στην Κίνα.

 -Aπαραίτητη είναι η γνώση των κανόνων εισαγωγής. Τα προϊόντα οφείλουν να έχουν ετικέτες στην Κινεζική ενώ, ανάλογα το προϊόν, η εκφόρτωσή του μπορεί να πραγματοποιείται σε συγκριμένους λιμένες της Κίνας.

-Η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και η κατοχύρωση των προϊόντων σε τρίτες αγορές, ιδίως στην κινεζική, είναι πρωτεύουσας σημασίας.

 

 

 

  1. 16/11 11:32

    Η νέα Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρόδου

  2. 16/11 11:25

    Οι τουρκικές επενδύσεις στα αεροδρόμια της Βόρειας Μακεδονίας

  3. 16/11 11:21

    O Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας σε έκθεση τεχνολογίας στο Λος Άντζελες

  4. 15/11 17:05

    K. Mητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η σύνδεση τουρισμού με αγροδιατροφικό τομέα και πολιτισμό

  5. 15/11 16:16

    Συνάντηση Χάρη Θεοχάρη με τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη

  6. 15/11 16:15

    Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η μάχη της Booking.com για το εμπορικό της σήμα

  7. 15/11 16:02

    Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΟΤ

  8. 15/11 15:58

    Μ.Κόνσολας: Σύγχρονο μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης

  9. 15/11 14:31

    Πώς θα λειτουργήσουν τα μουσεία της Αθήνας την 17η Νοεμβρίου

  10. 15/11 14:26

    Η Ακρόπολη φωταγωγείται στα χρώματα της UNICEF

  11. 15/11 13:23

    Έρχεται η Ιαπωνική εβδομάδα στην Αθήνα

  12. 15/11 13:20

    Τήνος: Βρέθηκαν γλυπτά μοναδικής αρχαιολογικής αξίας

  13. 15/11 12:33

    IPK/ Τουρισμός | Μικρότερη ανάπτυξη στα διεθνή ταξίδια το 2019- Οι προβλέψεις για το 2020

  14. 15/11 12:12

    Στην ANEX Tour ο ιστορικός τουρ οπερέιτορ της Ρωσίας Intourist

  15. 15/11 12:03

    Οι Millennial και οι Gen Z στο στόχαστρο των επαγγελματιών του τουρισμού το 2020

  16. 15/11 11:51

    Γερμανικός τουρισμός: Η LMX προσφέρει ξενοδοχεία της Thomas Cook

  17. 15/11 11:51

    Άνοιγμα της Τήνου στην κινεζική αγορά

  18. 15/11 11:32

    Χ.Μαμουλάκης: Ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τρίτεκνους και πολύτεκνους

  19. 15/11 11:10

    Έρχεται πρόγραμμα δανειοδότησης για τα «θύματα» της Thomas Cook

  20. 15/11 11:01

    Μέλη της ΠΟΞ τρεις ξενοδοχειακές ενώσεις

  21. 15/11 10:33

    Βρετανική διάκριση για την Ελλάδα: Τα παιδιά ψηφίζουν την Ακρόπολη ως συναρπαστική εμπειρία!

  22. 15/11 10:18

    Εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα

  23. 15/11 09:57

    Προσφορές σε πτήσεις της Aegean και της Olympic Air στο εσωτερικό και εξωτερικό

  24. 15/11 09:42

    Αλλαγή χρήσης κτιρίων σε ξενοδοχείο στη Ναύπακτο και σε τουριστικές κατοικίες στη Δ. Μάνη

  25. 15/11 09:40

    Δήμος Αγίου Νικολάου: Διαγωνισμός για έκδοση εντύπων τουριστικής προβολής

  26. 15/11 09:36

    Σύστημα διαχείρισης τουριστικού προορισμού στη Δυτική Μακεδονία

  27. 15/11 09:34

    Συγχωνεύσεις ξενοδοχειακών εταιρειών

  28. 15/11 09:33

    Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιου Καγιάκ στη Νάξο

  29. 15/11 09:25

    Υγραέριο: Λύση εξοικονόμησης για κάθε χρήση από την Coral Gas

  30. 15/11 09:21

    Μαξιλάρια Ύπνου: Συμβουλές από την Vesta Home για το τι πρέπει να προσέξει ένα ξενοδοχείο

  31. 15/11 09:17

    LG Business Solutions: Ολοκληρωμένες λύσεις για το ξενοδοχείο

  32. 14/11 23:57

    Μιλήστε εύκολα όταν ταξιδεύετε, με το Google Maps

  33. 14/11 23:51

    Το πιο νόστιμο φαγητό … το κολατσιό στο λιομάζωμα- Γράφει ο Δημήτρης Ρουκάς (*)

  34. 14/11 23:27

    Χ.Θεοχάρης: Πώς θα γίνεται η κατάταξη των ξενοδοχείων και η αναγνώριση των ιαματικών πόρων- οι συνέπειες Thomas Cook

  35. 14/11 19:22

    Κάρπαθος: Ο δήμαρχος ζητεί την ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων

  36. 14/11 15:49

    Αύξηση 26,4% των εισπράξεων στα μουσεία της χώρας τον Ιούλιο

  37. 14/11 15:40

    Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Philoxenia

  38. 14/11 15:20

    Μεγάλοι επιχειρηματίες στα «Αττικά Πολυκαταστήματα»

  39. 14/11 14:44

    ΞΕΕ: Οι τελευταίες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς στο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας στην Xenia

  40. 14/11 14:33

    Τεχνική Ολυμπιακή: Συζητήσεις με Ιβάν Σαββίδη για την αγορά του Πόρτο Καρράς

  41. 14/11 13:57

    Υπουργείο Τουρισμού: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες στα απομακρυσμένα νησιά

  42. 14/11 13:45

    Περισσότερες πτήσεις προς Ελλάδα το 2020 από Condor, Eurowings και TUIfly

  43. 14/11 12:50

    Κύκλωμα παράνομων λογισμικών που αλλοιώνουν τις συναλλαγές εντόπισε η ΑΑΔΕ

  44. 14/11 12:44

    Σεμινάριο για νέους στην Αθήνα στον τομέα της φιλοξενίας από το Cesar Ritz Carlton Switzerland

  45. 14/11 12:27

    FedHATTA: Τιμητική διάκριση σε δύο προσωπικότητες του τουρισμού Β. Ελλάδας στη Piloxenia 2019

  46. 14/11 12:11

    Ν.Χαλκιαδάκης: Μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει καλυφθεί το κενό της Thomas Cook στην Κρήτη

  47. 14/11 11:22

    ΥΠΑ: 3 εκατ, επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το 10μηνο

  48. 14/11 11:19

    Ενδιαφέρον ταξιδιωτικών γραφείων της Β.Ελλάδας για την Πάρο

  49. 14/11 11:08

    Οι 6 κυρίαρχες τάσεις στα ξενοδοχεία το 2020

  50. 14/11 11:04

    10 ξενοδοχεία στην Ομόνοια τους επόμενους μήνες

  51. 14/11 10:47

    Ε.Ξ.Μαγνησίας: Εκδήλωση για τον γαστρονομικό τουρισμό

  52. 14/11 10:42

    Ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης από την πτώχευση του Thomas Cook

  53. 14/11 10:38

    H Αλβανία προχωρεί τις διαδικασίες για νέο αεροδρόμιο στον Αυλώνα

  54. 14/11 10:36

    Η πορεία της βρετανικής οικονομίας θα καθορίσει τον εξερχόμενο τουρισμό

  55. 14/11 10:34

    H Ιberia αγόρασε την Air Europa- Ενισχύεται ο ισπανικός τουρισμός

  56. 14/11 10:33

    Πράσινο φως για νέο λιμάνι στη Σαντορίνη

  57. 14/11 10:21

    Δείτε πως θα είναι το ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει στο ιστορικό κτίριο της Απογευματινής

  58. 14/11 10:14

    Κατερίνα Νοτοπούλου: Οι σύγχρονες προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό

  59. 14/11 10:13

    Συνάντηση Κόνσολα για τα προβλήματα εμπορίου στις τουριστικές και νησιωτικές περιοχές

  60. 14/11 10:03

    GREEK PANORAMA: Ο εναλλακτικός τουρισμός της Ελλάδας στο Ζάππειο, 15-16 Νοεμβρίου 2019

  61. 13/11 20:03

    Συνάντηση Θεοχάρη- Αρναουτάκη | Δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού της Κρήτης

  62. 13/11 17:38

    6η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού - Κατεβάστε την πρόσκληση

  63. 13/11 16:41

    Ρωσία: Τέλος στις ρήτρες χαμηλότερης τιμής της Booking.com στα συμβόλαια με ξενοδοχεία

  64. 13/11 15:44

    Ελλάδα και Γερμανία «ανοίγουν» νέους δρόμους καινοτομίας

  65. 13/11 15:34

    TUI Fly: 200.000 θέσεις από Νυρεμβέργη το 2020- πτήσεις προς Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο

  66. 13/11 14:57

    Στον αέρα η Preview Edition 2019 της Xenia News

  67. 13/11 14:06

    EOT: Προώθηση στη Γερμανία της Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής ως χειμερινών προορισμών

  68. 13/11 14:02

    Μαχαραγιάς δίνει το παλάτι του στην Airbnb! (video)

  69. 13/11 13:50

    Ο γαστρονομικός τουρισμός της Αττικής στην Philoxenia 2019

  70. 13/11 13:49

    Αμερικανικός τουρισμός: Αυτοί ήταν οι 5 πιο καυτοί προορισμοί του 2019

  71. 13/11 13:39

    Προβολή της Ρόδου στους Έλληνες τουρίστες στην Philoxenia 2019

  72. 13/11 13:19

    Τήνος: Συμμετοχή στις εκθέσεις με άξονα το marketing plan

  73. 13/11 12:53

    Τεράστιο κύμα προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη Βενετία

  74. 13/11 12:52

    Βρετανικός τουρισμός: Η κατάρρευση του Thomas Cook οδηγεί σε δυναμικά πακέτα υψηλού κινδύνου

  75. 13/11 12:20

    Αγωνία για το μέλλον της Astra Airlines

  76. 13/11 12:00

    T.O. Πελοποννήσου, Ε.Ξ. Αρκαδίας και δήμος Τρίπολης προωθούν από κοινού το τουριστικό προϊόν τους

  77. 13/11 11:52

    Οι περιβαλλοντικές πρακτικές του Hyatt Regency Hotel Thessaloniki στην Philoxenia 2019

  78. 13/11 11:35

    Ο συνεδριακός τουρισμός έχει πεδίο δόξης λαμπρό στην Ελλάδα, αρκεί να θέσουμε σωστές βάσεις

  79. 13/11 11:32

    340 εκατ.ευρώ έσοδα έφερε ο τουριστικός φόρος στις Βαλεαρίδες Νήσους- Πού διατίθενται

  80. 13/11 11:21

    Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης: Επανεξελέγη πρόεδρος ο κ.Α.Μανδρίνος- το νέο Δ.Σ.

  81. 13/11 11:15

    Τίτλοι τέλους και για τη γερμανική Thomas Cook

  82. 13/11 10:41

    Αειφόρος τουρισμός | Προκλήσεις και εμπόδια: Συμπεράσματα από το πρώτο Go Green! Hotel Seminar

  83. 13/11 10:19

    Στρατηγικό λάθος ο όρος υπερ-τουρισμός για δημοφιλείς προορισμούς- Γράφει ο κ.Νότης Μαρτάκης (*)

  84. 13/11 10:16

    Άδειες για νέες τουριστικές κατοικίες σε Χανιά, Ρέθυμνο και Κεφαλονιά

  85. 13/11 10:14

    Αναγνωρίστηκαν άλλες 2 Πηγές ως ιαματικές σε Ικαρία και Χαλκιδική

  86. 13/11 10:11

    Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής ύψους 4,5 εκατ.ευρώ μέχρι το 2022

  87. 13/11 10:08

    Μαθαίνοντας τους Ιάπωνες να τρώνε γιαούρτι με ελληνικό μέλι

  88. 13/11 10:04

    ΕΟΤ: Διαγωνισμός για παραγωγή και προμήθεια διαφημιστικών δώρων

  89. 12/11 20:10

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας καλεί τα καταστήματα να αποκτήσουν καταλόγους για τυφλούς

  90. 12/11 16:18

    Κίνδυνος για χάος στις πτήσεις στη Γαλλία στις 5 Δεκεμβρίου

  91. 12/11 16:09

    Aegean: Νέα δρομολόγια Πάφος-Αθήνα και Λάρνακα-Βυρητός

  92. 12/11 15:59

    Η χειμερινή Χαλκιδική στην 35η Philoxenia

  93. 12/11 15:41

    M. Κόνσολας: Η αειφορία βασικό στοιχείο του νέου στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό

  94. 12/11 15:04

    Προβολή των Λειψών σε Θεσσαλονίκη και Λονδίνο

  95. 12/11 14:33

    15 εκατ. ευρώ επιπλέον για νέες μικρομεσαίες τουριστικές επενδύσεις στην Κρήτη

  96. 12/11 14:15

    Τουρισμός: Προειδοποίηση για «παραπλανητικές» ταξιδιωτικές προσφορές την Black Friday

  97. 12/11 13:46

    Πρώτη πιστοποίηση Green Flag Trails στην Ευρώπη στα Μονοπάτια Κυθήρων

  98. 12/11 13:32

    ΣΕΤΚΕ: Οι προκλήσεις των μικρών τουριστικών καταλυμάτων σε Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κρήτη

  99. 12/11 13:10

    Το μέλλον του τουρισμού απαιτεί συγκεκριμένη στρατηγική, και όχι πειραματισμούς και εύκολες λύσεις

  100. 12/11 12:57

    Thomas Cook: Ακυρώνονται και επισήμως όλα τα ταξίδια από την 1η Ιανουαρίου