124 φυσικοί πόροι στην Ελλάδα προς αναγνώριση ως ιαματικές πηγές

124 φυσικοί πόροι στην Ελλάδα προς αναγνώριση ως ιαματικές πηγές

124 φάκελοι για αναγνώριση φυσικών πόρων από όλη την Ελλάδα ως ιαματικών έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Τουρισμού, εκ των οποίων οι 53 έχουν ήδη πάρει ΦΕΚ Αναγνώρισης.

Αυτό τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και Δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του Συνδέσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 26 Ιουνίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Κύθνου.

Πέρα από τα διαδικαστικά θέματα που συζητούνται σε συνεδριάσεις ΔΣ Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου όπως ο ΣΔΙΠΕ ακολούθησε βαθιά ανάλυση των θεμάτων που αφορούν την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σήμερα στον Ιαματικό Τουρισμό της χώρας.

Διαβάστε παρακάτω την εισήγηση του κ. Γκουντάρα

Αγαπητοί συνάδελφοι

Μετά από κάποια χρόνια έντονης προσπάθειας βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να πρέπει να διαχειριστούμε μια άλλη πραγματικότητα στις Ελληνικές Ιαματικές πηγές. Πριν λίγα χρόνια οι ερωτήσεις και το άγχος όλων μας περιοριζόταν στην διαδικασία των αναγνωρίσεων των φυσικών πόρων ως ιαματικών. Τίποτα δεν είχε προχωρήσει παραπέρα και το όραμα μας για τοπική ανάπτυξη βασισμένη στις πηγές μας μειωνόταν χρόνο με τον χρόνο.

Αυτό όμως άλλαξε.

Σήμερα έχουν κατατεθεί στο Υπ.Τουρισμού 124 φάκελοι για αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών και από αυτούς οι 53 έχουν ήδη πάρει ΦΕΚ Αναγνώρισης. Ο ρόλος του Συνδέσμου στην κατάθεση, στην επεξεργασία και στην έκδοση των ΦΕΚ είναι καταλυτικός. Ασχολούμαστε με κάθε περίπτωση ξεχωριστά, καλύπτουμε αδράνειες λάθη και παραλήψεις από όπου και αν προέρχονται με ένα στόχο : να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Η αποτελεσματικότητα του Συνδέσμου που σαν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) συμμετέχει σε όλες τις επιτροπές των Υπουργείων, ομολογείται πλέον από όλους. Έτσι λοιπόν οι πηγές μας αποκτούν ταυτότητα, αποδεικνύουν τις θεραπευτικές τους ενδείξεις, τον χημισμό τους, τον τρόπο χρήσης τους και μπορούν να περάσουν στην επόμενη ημέρα.

Ακόμη σήμερα μπορούμε να βγάλουμε Ειδικά Σήματα Λειτουργίας όπως όλα τα τουριστικά καταλύματα. Ο ρόλος του Συνδέσμου είναι και σε αυτό καταλυτικός. Και σε αυτή την διαδικασία ασχολούμαστε με κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να προχωράμε γρήγορα και να λύνονται προβλήματα. Μάλιστα φροντίσαμε να αντέξουμε στις διάφορες πιέσεις και τελικά να ψηφιστεί νόμος που υπηρετεί το αρχικό μας όραμα. Την δημιουργία πολλών δεκάδων, καλών, βιώσιμων επιχειρήσεων που προσφέρουν υψηλή ποιότητα θερμαλιστικών υπηρεσιών και εντάσσονται στο τουριστικό πακέτο του κάθε προορισμού. Καταργήσαμε στην πράξη το σχέδιο κάποιων να υπάρχουν μόνο 5 καλές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών και δώσαμε την δυνατότητα να αναπτυχθούν οι Ιαματικές πηγές παντού στην Ελλάδα.

Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών μέσα από το ΕΣΠΑ. Θα θυμάστε όλοι την κ.Φωτονίατα της Ειδικής Γραμματείας ΕΤΠΑ & ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στη συνεδρίαση του Διοικητικού μας στην Αθήνα και την παρουσίαση του ερωτηματολογίου που ετοιμάσαμε μαζί τους με σκοπό την πρόσκληση μέσα από το ΕΠΑΝΕΚ. Όπως έχουμε εξηγήσει και άλλες φορές δεν περνάμε στο επόμενο βήμα με δική μας ευθύνη, γιατί σχεδόν κανένα μέλος μας δεν είναι ώριμο για να συμμετάσχει στην πρόσκληση αν αυτή βγει αύριο το πρωί. Στην καθημερινή συνεργασία που έχουμε μαζί σας πάντα επισημαίνουμε την ανάγκη εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης. Είναι γεγονός πως έχουν γίνει βήματα, κάποιοι έχουν ξεκινήσει. Ο Σύνδεσμος είναι κοντά και στους Δήμους-μέλη αλλά και στους συμβούλους που επιλέγονται για παροχή συμβουλών και τεχνογνωσίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σύνδεσμος έχει λύσει το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 24/2011 για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Μέχρι πριν από λίγους μήνες ο χώρος μας είχε δεχθεί ένα τεράστιο όγκο παραπληροφόρησης, σχετικά με το τι είναι αυτή η οδηγία και τι χρειάζεται να κάνουμε για να την εκμεταλλευτούμε. Έχουμε αποδείξει πλέον ότι η οδηγία είναι μια πραγματικότητα, δουλεύει, και σίγουρα δεν χρειάζεται να μετατραπούν οι Μονάδες και τα Κέντρα μας σε Μονάδες Α΄θμιας φροντίδας υγείας και να σηκώσουμε το τεράστιο κόστος του αρχικού σχεδιασμού (υπολογίζεται σε 30.000€ / μήνα).

Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το Υπ.Υγείας γι αυτό το ζήτημα για το οποίο θα ενημερώσει στη συνέχεια ο Γενικός του Συνδέσμου.

Βέβαια η συνεργασία μας με το Υπ.Τουρισμού είναι όπως ξέρετε, συνεχής. Γι αυτό άλλωστε έχουν προχωρήσει τόσο πολύ, τόσα πολλά πράγματα. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι και η Ομάδα Εργασίας για την Διανομή των Ιαματικών Φυσικών Πόρων. Πιστεύουμε ότι σε λίγους μήνες θα υπάρχει υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για να μπορεί όποιος διαχειρίζεται έναν αναγνωρισμένο φυσικό πόρο να τον διανέμει με κανόνες και δίκαια. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν λουτροπόλεις όπως ακριβώς και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύω πως είναι πασιφανές πως στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα ζητήματα των ιαματικών πηγών έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο η επαφή με το εξωτερικό και η συνεργασία που κατοχυρώσαμε τόσο με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιστορικών Λουτροπόλεων – European Historic Thermal Towns Association όσο και με την European Spa Association. Το κέρδος αυτών των συνεργασιών είναι πολυεπίπεδο και όχι μόνο βγάζουν το Ελληνικό Θερμαλιστικό σύστημα από την απομόνωση (άλλοι 3 δήμοι ακολουθούν τον Σύνδεσμο στις διοργανώσεις του εξωτερικού) αλλά και η τεχνογνωσία που αντλούμε εισάγεται άμεσα στο δικό μας θεσμικό πλαίσιο. Τώρα που έρχεται η ώρα να ξαναφτιάξουμε τις υποδομές μας έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να αντλούμε γνώση για να φτιάξουμε βιώσιμες επιχειρήσεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιου είδους γνώση δεδομένης και της αδράνειας τόσων δεκαετιών. Δεν μπορεί ένας Σύμβουλος επιχειρήσεων που φτιάχνει SPA στα ξενοδοχεία ή ένας γιατρός να σχεδιάσει τις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας και τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού- Θερμαλισμού. Γι αυτό λοιπόν πρέπει όλοι οι δήμοι να είναι κοντά και να ζητούν βοήθεια από τον Σύνδεσμο για το οτιδήποτε.

Θέλω να επιμείνω στο ζήτημα της τεχνικής υποστήριξης των Δήμων-μελών και να θέσω προβληματισμούς για το επόμενο βήμα που καλείται να κάνει ο Σύνδεσμος. Όπως ξέρετε βρισκόμαστε σε διαδικασία Λύσης – Εκκαθάρισης της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Συνδέσμου. Η ΑΝΕΘ αποτέλεσε για χρόνια το εργαλείο μέσα από το οποίο παραγόταν οι διάφορες μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν για τις αναγνωρίσεις. Έπαιξε τον ρόλο της, βοήθησε και δεδομένων των συνθηκών πρέπει να αντικατασταθεί.

Προσωπικά με απασχολεί πάρα πολύ το ζήτημα της επόμενης μέρας. Με ποιο τρόπο χωρίς να έχουμε τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που έχει μια αναπτυξιακή στον τρόπο λειτουργίας της θα καταφέρουμε να καλύψουμε την ανάγκη των Δήμων – μελών μας για τεχνική υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα.

Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας με στόχο την μετάβαση μας από ένα στάδιο όπου τα βασικά του χαρακτηριστικά ήταν οι αυτονόητες παρεμβάσεις στα ζητήματα της ταυτοποίησης των Ι.Φ.Π. και της ρύθμισης των λειτουργικών τους ζητημάτων (αναγνωρίσεις, προδιαγραφές), σε ένα επόμενο στάδιο όπου θα πρέπει να θέτει στο επίκεντρο την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας σε όλες εκείνες τις κρίσιμες παραμέτρους που συνθέτουν μια σύγχρονη λουτρόπολη. Η επιλογή αυτού του τύπου νομικής οντότητας σχετίζεται με τις δυνατότητες που παρέχουν οι δυο κοινοτικοί κανονισμοί αλλά και ο τρόπος ενσωμάτωσης τους στο εθνικό δίκαιο.

Πιο συγκεκριμένα, μια σειρά από πλεονεκτήματα καταδεικνύουν την ορθότητα της διερεύνησης της σκοπιμότητας σύστασης του από την πλευρά μας.

Το πρώτο πλεονέκτημα σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά του συνεργατικού περιβάλλοντος που μπορεί να εξασφαλίσει ένας ΕΟΕΣ. Ειδικότερα είναι σε θέση να εξασφαλίζει τη σταθερότητα, την αμοιβαιότητα και τη διάρκεια στις συνεργασίες τοπικών, περιφερειακών αρχών, ΝΠΔΔ, κλπ., και στις Ενώσεις αυτών, καθώς η νομική τους οντότητα αναγνωρίζεται στο σύνολο του ενωσιακού χώρου αλλά και στο σύνολο των χωρών που έχουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας (Δυτικά Βαλκάνια), αλλά και σε όλες τις χώρες, εκτός ενωσιακού χώρου, που υλοποιούν προγράμματα εδαφικής συνεργασίας.

Το δεύτερο πλεονέκτημα σχετίζεται με την πρόβλεψη του Κανονισμού 1299/2013 για την εδαφική συνεργασία, με την οποία του αναγνωρίζεται το καθεστώς του μοναδικού δικαιούχου, στα σχετικά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας (διασυνοριακή, διαπεριφερειακή, διακρατική).

Το τρίτο πλεονέκτημα σχετίζεται με τις ρυθμίσεις του Ν.4483/17, με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής του σε προγραμματικές συμβάσεις, η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης σε φορείς που υλοποιούν προγράμματα Τομεακών ή Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων καθώς επίσης και η δυνατότητα τους να ορίζονται ως ενδιάμεσοι φορείς ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων είτε ως διαχειριστικές αρχές προγραμμάτων.

Τέλος σημαντική είναι και η ρύθμιση του Ν.4483/17 αναφορικά με την πρόσληψη του προσωπικού των ΕΟΕΣ, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ο ίδιος θεσπίζει στο καταστατικό του.

Όμως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι αυτό που σχετίζεται με την ικανότητα του ΕΟΕΣ να λειτουργήσει ως ένας ιμάντας μεταφοράς τεχνογνωσίας και δημιουργικής της προσαρμογής, από χώρες που έχουν αναπτύξει μια σημαντική γνώση στη διαχείριση των Ι.Φ.Π. σε χώρες όπως η Ελλάδα, που τώρα ξεκινούν συγκροτημένα να θέτουν στο επίκεντρο την ολοκληρωμένη αξιοποίηση τους.

Για αυτό το λόγο προτείνουμε ως χωρική προτεραιότητα τη διερεύνηση της σκοπιμότητας σύστασης με χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Βουλγαρία.

Με τη συγκρότηση του ΕΟΕΣ, πρέπει να επιδιώκουμε τη συγκρότηση ενός σύγχρονου οργανισμού ικανού να υποστηρίξει το σύνολο των μελών μας σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, ο οποίος ταυτόχρονα είναι σε θέση να εξασφαλίζει έναν εξωστρεφή προσανατολισμό μέσω τις δικτύωσης με αντίστοιχους φορείς και οργανισμούς των προαναφερόμενων (και όχι μόνον) χωρών. Τέτοιες μορφές δικτύωσης αναπτύσσονται ταχύτατα στην Ε.Ε. (σήμερα λειτουργούν 69 ΕΟΕΣ, ενώ άλλοι 20 περίπου βρίσκονται στο στάδιο της σύστασης), ενώ και η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια έχοντας ήδη τρεις ΕΟΕΣ με καταστατική έδρα την Ελλάδα (Αμφικτιονία, ΕΛΙΚΑΣ, Εύξεινη Πόλη), στους οποίους συμμετέχουν δεκάδες φορείς της Τ.Α.

Για αυτούς τους λόγους εισηγούμαι τη διερεύνηση της σκοπιμότητας σύστασης ενός ΕΟΕΣ, απόλυτα εξειδικευμένου στην ορθολογική αξιοποίηση, ανάδειξη και λειτουργία περιοχών Ιαματικών Φυσικών Πόρων, με την ενεργή συμμετοχή του Συνδέσμου μας ως επισπεύδοντα φορέα.

Η σημερινή παρουσία μας στην Κύθνο για την συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου σημειολογικά καταδεικνύει την επιτυχημένη στρατηγική μας. Αυτές της ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει τον 1ο διαγωνισμό για την ανάπτυξη των Ιαματικών πηγών που έχει στην ιδιοκτησία του. Πιστεύουμε πως ότι κάναμε μέχρι σήμερα, βοήθησε τα μέγιστα για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Παλαιότερα ήταν αδύνατη η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Με ελλιπέστατο θεσμικό πλαίσιο η αναζήτηση επενδυτών για τις Ελληνικές ιαματικές πηγές ήταν κενό γράμμα, πράγμα το οποίο φάνηκε πριν από κάποια χρόνια σε μια αντίστοιχη προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα έχουμε μαζί μας τον Διευθυντή Ακίνητης περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ κ.Παναγίωτη Μαυραγάνη και τον κ.Άλκη Ρσούλη του νομικού τμήματος, προκειμένου να συνεχίσουμε την ούτως ή άλλως επιτυχημένη συνεργασία μας, αλλά και για να μας εξηγήσουν σε ποια φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός και ποια είναι τα σχέδια τους για το μέλλον. Τους ευχαριστώ ειλικρινά για την παρουσία τους.

Ακόμη έχουμε μαζί μας την Γενική Γραμματέα του Βουλγαρικού Συνδέσμου Λουτροπόλεων και SPA κ. Tsvetina Ivanova, προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω την συνεργασία μας, αλλά και για να μας παρουσιάσει την κατάσταση του Θερμαλισμού στη γειτονική χώρα. Όπως έχω ήδη εξηγήσει η εξωστρέφεια είναι θεμελιώδής άξονας της στρατηγικής μας. Τίποτα όμως δεν γίνεται ευκαιριακά και για λόγους εντυπωσιασμού στον Σύνδεσμο. Απόδειξη είναι το αποτέλεσμα της δουλείας μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε καλούς Ιαματικούς Φυσικού Πόρους και αν θέλουμε να θέτουμε στόχους αυτοί οφείλουν να είναι πραγματιστικοί και όχι ευκαιριακές, ασυνάρτητες εξαγγελίες που εξυπηρετούν δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και πολιτικές καριέρες.

Τέλος έχουμε μαζί μας τον κ.Λεοτσινίδη Μιχάλη καθηγητής Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Με τον ίδιο τον κ.Λεοτσινίδη αλλά και με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας συνεργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια. Βλέπουμε εκεί φοιτητές και καθηγητές να ασχολούνται με τον Θερμαλισμό και να παράγουν καινούρια επιστημονική γνώση και γι αυτό παροτρύνουμε όλα τα μέλη μας να συνεργάζονται με το την Ιατρική σχολή της Πάτρας. Οι συμβουλές του είναι πάντα χρήσιμές και βοηθούν στην σωστή εξυπηρέτηση των επισκεπτών στις Ιαματικές μας πηγές.

Κλείνοντας θέλω να παροτρύνω τους δημάρχους και τα στελέχη που ασχολούνται με τα ιαματικά να μην σταματήσουν τις προσπάθειες. Είμαστε στη μέση του δρόμου. Πρέπει να ανταλλάσουμε συνεχώς μεταξύ μας πληροφορίες και με άξονα τον Σύνδεσμο και όχι τον οποιοδήποτε παντογνώστη, να συνεχίσουμε μέχρι του σημείου στο οποίο θα έχουμε πλέον πολλές δεκάδες, καλές, βιώσιμες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών ενταγμένες στο τουριστικό πακέτο του κάθε προορισμού».

Μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κύθνου και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΔΙΠΕ κ. Σταμάτη Γαρδέρη τα μέλη του ΔΣ του ΣΔΙΠΕ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν άλλες 3 εισηγήσεις.

Η 1η από τον καθηγητή Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Λεοτσινίδη Μιχάλη και αφορούσε την επιστημονική γνώση που συνεχίζει να παράγεται και στηρίζει τον Ιαματικό τουρισμό. Η 2η από την Γενική Γραμματέα του Βουλγαρικού Συνδέσμου Λουτροπόλεων και SPA κ. Tsvetina Ivanova, και αφορούσε την κατάσταση του Θερμαλισμού στη γειτονική χώρα.

Και η 3η από τον Διευθυντή Ακίνητης περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ κ.Παναγίωτη Μαυραγάνη η οποία αφορούσε τον ουσιαστικό λόγο της παρουσίας του ΣΔΙΠΕ στην Κύθνο, τον διαγωνισμό που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ αυτές της ημέρες για την ανάπτυξη λουτρών της Κύθνου, αλλά και την συνέχεια του σχεδιασμού για τις άλλες Ιαματικές πηγές που έχει στο χαρτοφυλάκιο του.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 23/04 16:44

    ΕΕ: Χαλαρώνει (αλλά λίγο) η δημοσιονομική πειθαρχία

  2. 23/04 16:23

    +14,4% η επιβατική κίνηση στα 39 αεροδρόμια της χώρας το α' τρίμηνο

  3. 23/04 16:05

    FTI | Τουρισμός: Συζητείται στην Επιτροπή Τουρισμού της Βουλής το ενδεχόμενο για κούρεμα χρέους

  4. 23/04 15:56

    ΚΥΑ για την απλή χρήση αιγιαλού: Οι υποχρεώσεις και πώς διασφαλίζεται η κοινοχρησία και η προστασία του περιβάλλοντος

  5. 23/04 15:24

    Συνεργασία Deloitte - ΠΟΞ για εκπαιδευτικά εργαστήρια στα μέλη της

  6. 23/04 15:08

    Travel + Leisure: Το Katikies Santorini ανάμεσα στα 500 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο για το 2024

  7. 23/04 13:50

    Μαρίνα Πόρτο Χέλι | Υψηλή πληρότητα το 2023 - Ανάπτυξη 29% το 2024

  8. 23/04 13:43

    Eurowings: 7 νέες συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024

  9. 23/04 13:43

    Η Celestyal παρουσιάζει τις ημερήσιες εκδρομές «National Geographic Day Tours»

  10. 23/04 12:36

    Το Γραφείο ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύτερος οργανισμός τουρισμού για το 2023

  11. 23/04 12:19

    RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

  12. 23/04 11:58

    Ελληνικά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα καλύτερα για το 2024 σύμφωνα με τους χρήστες της Tripadvisor

  13. 23/04 11:28

    Tripadvisor | 12 Ελληνικά ξενοδοχεία στα Best of the Best του παγκόσμιου τουρισμού - Πολλαπλές Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις

  14. 23/04 11:28

    Το 90% των startups στη φιλοξενία τελικά δεν τα καταφέρνουν | Συνεργασία UN Tourism και Hotelschool The Hague

  15. 23/04 11:07

    EasyJet | 1,25 εκατ. θέσεις προσφέρονται με έκπτωση - 61,99 £ η έκπτωση προς Σκιάθο για απλή μετάβαση

  16. 23/04 10:33

    Ο τουρισμός περιπέτειας εξελίσσεται σε "μαζική αγορά"

  17. 23/04 07:05

    Δήμος Σκιάθου: Να καταργηθεί το εισιτήριο στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, κάνει ζημιά στον τουρισμό

  18. 23/04 07:03

    Ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική για τουριστικούς πράκτορες από το Καζακστάν

  19. 23/04 07:02

    Θάσος | Ψήφισμα για την υποβάθμιση των πορθμειακών γραμμών - Κινδυνεύει ο τουρισμός

  20. 23/04 06:55

    4ος Αγώνας Βουνού στη Χίο

  21. 23/04 06:52

    Δήμος Νότιας Κέρκυρας: Στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους

  22. 22/04 18:46

    Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Έρευνα: Προβληματίζει η εικόνα της πόλης - μετατροπή του Ο.Τ.Θ. σε DMO

  23. 22/04 18:38

    Navarino Agora | Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον πολιτισμό, τις τέχνες, τη μόδα και τη γαστρονομία

  24. 22/04 16:09

    Booking.com | Σε σημείο «κόπωσης» το 28% των ταξιδιωτών για το ζήτημα της αειφορίας

  25. 22/04 15:18

    Ελληνικός τουρισμός 2024 | Γερμανοί και Αμερικανοί εκτόξευσαν τις αφίξεις και τις εισπράξεις το α' δίμηνο

  26. 22/04 14:58

    Κρουαζιέρα | Το πρόγραμμα της MSC Cruises από τον Πειραιά το 2024 - Νέα πλατφόρμα πωλήσεων για τα τουριστικά γραφεία

  27. 22/04 12:39

    FedHATTA: Αυξημένη από πέρυσι η ταξιδιωτική κίνηση του Πάσχα – Πού θα ταξιδέψουν φέτος οι Έλληνες

  28. 22/04 11:53

    Αυθαίρετα σε 14 κλαμπ/εστιατόρια και ξενοδοχεία της Μυκόνου εντόπισαν οι επιθεωρητές

  29. 22/04 11:45

    Κανάρια: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι διαδηλώνουν κατά του μαζικού τουρισμού

  30. 22/04 11:17

    Η Βαρκελώνη «κατέβασε» από τη Google διαδρομή λεωφορείου για να μην τη χρησιμοποιούν οι τουρίστες

  31. 22/04 11:11

    Υπερ-τουρισμός | Πλαφόν στον ετήσιο αριθμό διανυκτερεύσεων στο Άμστερνταμ - stop στην αύξηση των κλινών

  32. 22/04 10:51

    ΕΟΤ | Αυξημένες Κρατήσεις από Ολλανδία Βέλγιο

  33. 22/04 10:31

    MSC Cruises | Νέο πρόγραμμα με προσθήκη δύο διανυκτερεύσεων (και στην Αθήνα) πριν ή μετά την κρουαζιέρα

  34. 22/04 10:03

    TÜV AUSTRIA Hellas - Sani/Ikos: Πρωτοβουλία αναδοχής μελισσιών για την ανασυγκρότηση της βιοποικιλότητας της Πάρνηθας

  35. 22/04 07:26

    Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Διαγωνισμός για τη μίσθωση κλινών στη Λήμνο

  36. 22/04 07:23

    Δήμος Θέρμης: Διαγωνισμός για μίσθωση 30 στρεμμάτων - προβλέπονται και υποδομές φιλοξενίας και εστίασης

  37. 22/04 07:20

    ΕΟΤ | Προώθηση ελληνικών περιοχών στις Κάτω Χώρες

  38. 22/04 07:19

    Επέκταση αεροδρομίου Τιράνων λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης

  39. 22/04 07:17

    Ηνωμένο Βασίλειο: Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού

  40. 21/04 11:13

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση «Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024»

  41. 21/04 11:03

    Χάρης Δούκας | Η Αθήνα εισέπραξε μόλις 42 λεπτά ανά τουρίστα που επισκέφτηκε την πόλη το 2023!

  42. 21/04 10:52

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Έρχονται προδιαγραφές λειτουργίας και ασφαλείας στα Airbnb

  43. 21/04 07:57

    Γιορτή Λουλουδιών στην Ανάβρα Λάρισας

  44. 20/04 12:08

    traveloffpath.com | H Aθήνα δεν αντέχει τον υπερτουρισμό - Αυτός είναι ο εναλλακτικός προορισμός!

  45. 20/04 11:58

    ΕΟΤ: Συμμετοχή σε εκδηλώσεις του FTI Touristik σε 5 πόλεις της Γερμανίας

  46. 20/04 11:54

    Ταξίδι εξοικείωσης για προβολή των Χανίων και της γαστρονομίας της Κρήτης

  47. 20/04 11:52

    Ατομικό και Ομαδικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού στη Λάρισα

  48. 19/04 17:25

    Expedia: Δύο νέα προγράμματα αειφόρου τουρισμού για τους προορισμούς

  49. 19/04 16:42

    «MyCoast»: Νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες

  50. 19/04 16:09

    ΕΣΠΑ: 6.669 αιτήσεις για ίδρυση νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  51. 19/04 16:04

    Ryanair: Μεγάλη προσφορά για 500.000 θέσεις από 12,99 ευρώ

  52. 19/04 15:51

    Ελληνικός τουρισμός: +24,5% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο του 2024

  53. 19/04 15:28

    Πιο ρυπογόνες από ποτέ οι low cost αεροπορικές εταιρίες

  54. 19/04 14:45

    Η Σκιάθος αλλάζει πρόσωπο στον τουρισμό | βιωσιμότητα μέσω διεθνών συνεργασιών

  55. 19/04 13:03

    ΚΥΑ: Αυτές είναι οι 198 «Απάτητες παραλίες» - Δεν παραχωρούνται, δεν μπαίνουν ξαπλώστρες

  56. 19/04 12:58

    X. Design Week × Marketing Greece: Ένα τριήμερο event από και για τον τουρισμό

  57. 19/04 12:21

    Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων: Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος

  58. 19/04 11:43

    Στις 27 Απριλίου ανοίγει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Nammos Hotel Mykonos

  59. 19/04 11:34

    Τουριστική συνεργασία Χαλκιδικής- Τοσκάνης: Τριήμερο συμπόσιο με ανταλλαγή απόψεων

  60. 19/04 11:30

    Ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας–Κύπρου για τρίτη χρονιά

  61. 19/04 11:19

    Ν. Χαρδαλιάς: Ολιστικό σχέδιο από την Περιφέρεια Αττικής για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

  62. 19/04 10:56

    WTTC - Microsoft | Τουρισμός: Επείγουσα ανάγκη η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις

  63. 19/04 10:21

    Αλιευτικός τουρισμός | Σεμινάρια από την Περιφέρεια Κρήτης

  64. 19/04 07:14

    Santo Collection | 30 εμπειρίες στα ξενοδοχεία, τις βίλες και στον προορισμό της Σαντορίνης

  65. 19/04 07:10

    Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα και Κρήτη με ρεπορτάζ για αναγνώστες με κινητικά προβλήματα

  66. 19/04 07:09

    Οι 6 φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

  67. 19/04 07:07

    Ισπανία: Έξυπνο νέο επενδυτικό ταμείο για την απορρόφηση κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης

  68. 19/04 07:04

    Γυρίσματα στην Πάρο για νέα αγγλική τηλεοπτική σειρά

  69. 18/04 16:45

    Συνάντηση Όλ. Κεφαλογιάννη με μέλη του Ελληνικού Συμβουλίου του Οργανισμού Sustainable Markets Initiative

  70. 18/04 15:55

    Χρ. Σταϊκούρας: Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε ένα ‘‘πράσινο’’ μοντέλο αεροπορικών μεταφορών

  71. 18/04 15:13

    Oι Έλληνες στρέφονται στο χώρο της Αυτοβελτίωσης και Ψυχικής Υγείας

  72. 18/04 15:09

    Η Costa Navarino συμμετέχει στους εορτασμούς της Ολυμπιακής χρονιάς

  73. 18/04 15:03

    Η ΕΞΑΑΑ προσχωρεί στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»

  74. 18/04 14:22

    Το Σχολείο Τουρισμού OnTour ξεκινά ταξίδια σε νέους προορισμούς

  75. 18/04 13:53

    Olimar Reisen | Το Πήλιο νέος προορισμός στην Ελλάδα το 2024

  76. 18/04 13:05

    Συνάντηση Αρναουτάκη με 19 πρέσβεις | Η Κρήτη συνδυάζει την αρχαιολογική και πολιτιστική ιστορία με τις νέες υποδομές

  77. 18/04 12:33

    Το σχέδιο ανάπτυξης της Marriott στην Ευρώπη: 100 νέα ξενοδοχεία μέχρι το 2026

  78. 18/04 12:19

    SKY express: Αύξηση 15% της επιβατικής κίνησης το α' τρίμηνο του 2024

  79. 18/04 12:17

    Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων για τη νέα απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα

  80. 18/04 12:03

    Handelsblatt | Η Ελλάδα ως πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους

  81. 18/04 11:57

    E.E. | Δράσεις 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία των ωκεανών

  82. 18/04 11:45

    Lufthansa | Ακύρωση των πτήσεων προς Τεχεράνη και Βηρυτό μέχρι τις 30 Απριλίου

  83. 18/04 11:29

    Δήμος Αθηναίων | Συνεργασία με την Κίνα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού μέσω της ΕΑΤΑ

  84. 18/04 11:22

    Κρουαζιέρα | Οι θέσεις της CLIA για τη Θαλάσσια Συνδεσιμότητα στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της G7

  85. 18/04 11:18

    Travel + Leisure: 3 Ελληνικά ξενοδοχεία στα 100 καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024

  86. 18/04 11:17

    Ρόδος | Αφιέρωμα στους Times του Λονδίνου

  87. 18/04 11:06

    Apollo Hills | Οικιστική ανάπτυξη 200 εκατ. ευρώ στη Βούλα από τις Henderson Park και Hines

  88. 18/04 10:30

    Τουρισμός 2024 | 4 ελληνικά νησιά στο top10 των φτηνότερων προορισμών για τους Βρετανούς το καλοκαίρι

  89. 18/04 10:25

    Το Βρετανικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί για διακρίσεις στους ταξιδιώτες LGBTQ+ στην Ελλάδα

  90. 18/04 10:12

    SAS & Aegean: Συνεργασία κοινού κωδικού για συνδέσεις της Αθήνας με Σκανδιναβικές χώρες

  91. 17/04 19:57

    Ελληνικός τουρισμός | 4 ξενοδοχεία προστίθενται αυτό το καλοκαίρι στη συλλογή Curio Collection by Hilton

  92. 17/04 19:16

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην 9η Διεθνή Διάσκεψη "Our Ocean Conference"

  93. 17/04 16:48

    Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο | Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος

  94. 17/04 16:33

    Συναγερμός από τη Europa Nostra για τις Κυκλάδες: Απειλούνται από τον τουρισμό

  95. 17/04 15:28

    H Nikki Beach Global γίνεται Nikki Beach Hospitality Group

  96. 17/04 14:36

    Η AEGEAN επενδύει σε 4 νέα Airbus A321neo

  97. 17/04 14:22

    Γερμανία: Υποχωρεί ο πληθωρισμός, αλλά...

  98. 17/04 13:35

    Η Αρχαία Ολυμπία άναψε τη φλόγα της Ειρήνης και της Εκεχειρίας

  99. 17/04 13:20

    Γερμανικό ενδιαφέρον για την Κρήτη και τα εκλεκτά προϊόντα της

  100. 17/04 11:52

    Τουρισμός | ForwardKeys: Προς ολική ανάκαμψη τα εξερχόμενα ταξίδια των Κινέζων - Ευρώπη θέλει το 27%