To πρώτο υποθαλάσσιο δάσος και Μουσείο του κόσμου στην Αγία Νάπα της Κύπρου

To πρώτο υποθαλάσσιο δάσος και Μουσείο του κόσμου στην Αγία Νάπα της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα τα εγκαίνια του Υποβρύχιου Μουσείου της Αγίας Νάπας, στην Κύπρο, MUSAN (Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa), στην παραλία Περνέρα. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία επίσημων προσκεκλημένων και του ίδιου του καλλιτέχνη, Jason deCaires Taylor, ενός από τους πιο διάσημους εκπροσώπους του κινήματος eco-art.

Το MUSAN αποτελεί ένα θαλάσσιο θησαυρό για την Κύπρο, αφού η μοναδικότητά του, σε συνδυασμό με το θαλάσσιο περιβάλλον της Αγίας Νάπας, δημιουργούν ένα ξεχωριστό έργο, που όμοιό του δεν προσφέρεται πουθενά αλλού.

Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, Jason deCaires Taylor, την ιδέα του για το MUSAN και το χρονικό της δημιουργίας του. Ο καλλιτέχνης παρουσίασε με δύο σύντομα βίντεο το Υποβρύχιο Μουσείο της Αγίας Νάπας (MUSAN).

Την τελετή του MUSAN άνοιξε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου ο οποίος δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που επί δικής μου δημαρχίας εγκαινιάζεται αυτό το έργο, που αποτελεί κληροδότημα για τις επόμενες γενεές και εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς, σχετικά με την αποξένωση του ανθρώπου από το περιβάλλον, την σχέση μεταξύ των γενεών και την κλιματική αλλαγή. Είμαι περήφανος που ανάμεσα στα μοντέλα είναι δύο μικρά Κυπριόπουλα, τις μορφές των οποίων αποκαλύπτουμε σήμερα και οι οποίες θα βρίσκονται πάντα εδώ να σηματοδοτούν την τοποθεσία του Μουσείου.

Ο προϋπολογισμός του Υποβρύχιου Μουσείου Γλυπτικής Αγίας Νάπας που σήμερα εγκαινιάζουμε ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ (€1.000.000). Και με την σημερινή πράξη ανεβάζουμε την Κύπρο μας πιο ψηλά, ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Πρόσθεσε ότι «το έργο αυτό σηματοδοτεί για την χώρα μας μία νέα αρχή.  Εμπλουτίζει το τουριστικό μας προϊόν και εντάσσεται πλέον στον εθνικό μας πλούτο. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζει και προσελκύει ξεχωριστή μερίδα τουριστών, με ειδικά ενδιαφέροντα και προσφέρει μοναδική εμπειρία σε όλες τις ομάδες και ηλικίες των επισκεπτών μας.  Ταυτόχρονα, στηρίζει τις προσπάθειες για την επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου, λειτουργώντας ανταποδοτικά στην εθνική μας οικονομία».

Ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: “Αποδείξαμε ότι στις δύσκολες στιγμές δεν παραδινόμαστε, δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά, αλλά δώσαμε την μάχη μέσα από αντίξοες οικονομικές και λειτουργικές συνθήκες του Δήμου μας, για να μπορέσουμε να έχουμε τόσο την πόλη μας, την Αγία Νάπα, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο μας εκεί που τους αξίζουν. Πιστέψαμε ότι με αυτό το μοναδικό στην φύση του καταδυτικό μουσείο θα μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν μία υποθαλάσσια «όαση» η οποία με όραμα μπορεί να αλλάξει δεδομένα στην εμπειρία των επισκεπτών μας προσφέροντας ταυτόχρονα μία νέα ευκαιρία ένταξης του προορισμού αυτού στις δικές μας προτιμήσεις και εξερευνήσεις. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, με συνεργασία, με όραμα και αγάπη, τόσο για τον Δήμο μας, όσο και για τις νέες μας γενεές, μπορούμε να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε».

Η δημιουργία του MUSAN αποτέλεσε κοινή προσπάθεια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Δήμου Αγίας Νάπας και του Υφυπουργείο Τουρισμού. Στο χαιρετισμό της, η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, Μαρίνα Αργυρού, εξέφρασε τη μεγάλη της ευαρέσκεια και τον ενθουσιασμό της, αφού ένα μοναδικό και πρωτοποριακό έργο που οραματιστήκαμε μαζί με το Δήμο Αγίας Νάπας γίνεται σήμερα πραγματικότητα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι, τα 93 έργα του Jason θα αποτελέσουν καταφύγιο για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας της περιοχής. Το υποβρύχιο μουσείο θα είναι μία ζωντανή εικαστική και οικολογική εμπειρία, με τα έργα τέχνης να αλληλοεπιδρούν με τη φύση και να εξελίσσονται με το χρόνο και θα φέρει τον κόσμο ακόμη πιο κοντά στο θαλάσσιο περιβάλλον, πιο κοντά στη διατήρηση και προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.»
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων και πρώην Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος.

“Όταν ερωτώμαι για ποια έργα είμαι περήφανος που προώθησα ή υλοποίησα κατά τη επταετή θητεία μου ως Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, ανάμεσα στα πρώτα που αναφέρω είναι το Υποβρύχιο Μουσείο MUSAN που εγκαινιάζουμε σήμερα”, είπε ο κος Καρούσος.  
"Πρόκειται για ένα κόσμημα της Μεσογείου που έχει δημιουργηθεί από τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor και προσφέρει στον επισκέπτη μια ανεπανάληπτη εμπειρία που επιδεικνύει την σχέση του ανθρώπου με την φύση, το περιβάλλον και τον βυθό της θάλασσας. Ανέλαβα τη δημαρχία της Αγίας Νάπας το 2013, με όραμα μέχρι και το 2030 να την καταστήσουμε ως το καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Μεσογείου.

Για να πετύχουμε το όραμά μας, εφαρμόσαμε τη στρατηγική της «Ολοκληρωμένης Τουριστικής Εμπειρίας», με στόχο οι επισκέπτες μας να αποκτούν μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις, ούτως ώστε, με την επιστροφή τους στο σπίτι τους, να κουβαλούν  και “λίγη Αγία Νάπα μαζί τους” και βεβαίως να επιθυμούν να επιστρέφουν πίσω σε εμάς, δημιουργώντας έτσι επαναλαμβανόμενους επισκέπτες. 

Με αυτό τον σκοπό, ξεκινήσαμε να μετατρέπουμε την Αγία Νάπα σε μια πόλη της εμπειρίας, των πάρκων, των μνημείων και των σημείων αναφοράς. Σε αυτή τη στρατηγική ήταν απαραίτητο να δημιουργήσουμε και υποθαλάσσια σημεία αναφοράς προκειμένου να αναπτύξουμε και τον καταδυτικό τουρισμό.

Μέσω αυτού του οράματος και της στρατηγικής,  κατατέθηκε η πρόταση το 2014  στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη δημιουργία ενός μοναδικού υποβρύχιου σημείου αναφοράς, του υποβρύχιου πάρκου γλυπτικής  και το 2017, με συνοδοιπόρους το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, ξεκινήσαμε την ωρίμανση του έργου, το οποίο υπογράψαμε το καλοκαίρι το 2019 και άρχισε η υλοποίησή του. Είμαι σίγουρος ότι ο κάθε επισκέπτης του υποθαλάσσιου πάρκου, με την επιστροφή στο σπίτι του, θα παίρνει και λίγη Αγία Νάπα μαζί του”.  

Στην ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, δήλωσε: «Ο Jason deCaires Taylor είναι ένας καλλιτέχνης που η ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και άλλων ανθρώπινων παρεμβάσεων, τον οδήγησε σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπου προσπάθησε με τα έργα του να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα. Το πέτυχε, δείχνοντας ότι υπάρχουν και ανθρώπινες παρεμβάσεις με ευεργετικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι εικαστικές παρεμβάσεις του Jason αλλάζουν την οπτική μέσα από την οποία αντικρίζουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα και μας θυμίζουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με το θαλάσσιο περιβάλλον». Ανέφερε επίσης ότι οι δυνατότητες και οι προκλήσεις είναι πολλές. «Ο Δήμος Αγίας Νάπας και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών θα συνεχίσουν να εργάζονται με υπευθυνότητα για την αποτελεσματική διαχείριση του υποβρύχιου μουσείου, το οποίο θα προσθέσει στην αξία της Κύπρου σε τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Το MUSAN είναι ορόσημο για το τουριστικό προϊόν και την ανάδειξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Κύπρου, αφού αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, που συνδυάζει το θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και την τέχνη με τρόπο που εντυπωσιάζει.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος δήλωσε ότι «ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί προϊόν προτεραιότητας στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030. Πρόκειται για ένα βαρυσήμαντο τομέα για τον προορισμό της Κύπρου, ο οποίος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσέλκυση εξειδικευμένου τουριστικού ρεύματος και μη. Το MUSAN συμπληρώνει το προσφερόμενο προϊόν της Κύπρου με ένα μοναδικό τρόπο που θεωρούμε ότι σήμερα έχει γίνει πλήρως αντιληπτό από όλους. Αυτός είναι και ο λόγος που φιλοξενούμε σήμερα 30 διακεκριμένους δημοσιογράφους του τομέα από αγορές προτεραιότητας, προσφέροντάς τους ένα μοναδικό πρόγραμμα φιλοξενίας, που είμαστε βέβαιοι ότι θα τους εντυπωσιάσει».

Τη βραδιά παρουσίασαν στελέχη των οργανισμών, ο Γιώργος Παγιάτας από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και η Μελίνα Γιωργαλλή από τον Δήμο Αγίας Νάπας.

Έντονο ενδιαφέρον για το Υποβρύχιο Μουσείο επέδειξαν και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, εκπρόσωποι των οποίων κατέφθασαν στην Κύπρο για να καταγράψουν τα εγκαίνια και να δουν από κοντά τα έργα του MUSAN. Το πρωί, την μέρα των εγκαινίων, ο Δήμος Αγίας Νάπας, μαζί με το Υφυπουργείο Τουρισμού, οργάνωσαν πρόγευμα κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον καλλιτέχνη και τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας. Αργά το μεσημέρι έγινε η πρώτη κατάδυση και ξενάγηση στο νέο μουσείο.

Στο νέο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας (MUSAN), οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε ένα υποβρύχιο δάσος, το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Εκεί, θα συναντήσουν 93 έργα τέχνης του Jason deCaires Taylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, το μουσείο είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, στο οποίο καλλιτέχνης θα είναι η φύση και θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις, με το πέρασμα του χρόνου. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο και υλικά που προσελκύουν θαλάσσια ζωή, ενώ θα τοποθετηθούν σε διάφορα βάθη, δημιουργώντας έτσι ένα κατάλληλο υπόστρωμα για θαλάσσια ζωή σε όλα τα επίπεδα.

Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά στην περιοχή που θα τοποθετηθούν. Πρόκειται για μια αμμώδη έκταση, σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτογραμμή της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί, χάρη στο μουσείο.

Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να είναι δύτες, αλλά και κολυμβητές με μάσκα και αναπνευστήρα. Ολόκληρο το έργο είναι ένα υδάτινο οδοιπορικό στη σχέση ανθρώπου και φύσης, όπως το δημιούργησε ο καταξιωμένος στο χώρο Jason deCaires Taylor. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές του ως γλύπτης, marine conservationist, υποβρύχιος φωτογράφος και εκπαιδευτής αυτόνομης κατάδυσης, για να φτιάξει μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία ανταποκρίνονται στον χώρο που θα τοποθετηθούν και ενισχύουν τη θαλάσσια ζωή.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 29/01 13:29

  Προς εξαγορά από την Lufthansa η Ita

 2. 29/01 13:25

  Το ελληνικό διαβατήριο στα 10 πιο ισχυρά του κόσμου - Πρώτο της Ιαπωνίας

 3. 29/01 08:12

  Πώς η Ελλάδα θα προσελκύσει τουρίστες από τη Βραζιλία

 4. 29/01 07:26

  Eγκρίθηκε η χωροθέτηση της μαρίνας Χίου

 5. 29/01 07:22

  Karagoutis Training Camp: Καλοκαιρινά camp σε 7 νησιά το 2023

 6. 28/01 13:49

  Αξιόλογη χιονοκάλυψη στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας- ανοίγουν τα χιονοδρομικά

 7. 28/01 13:42

  Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα για το εάν τα εμβόλια κορωνοϊού πρέπει να γίνονται μια φορά το χρόνο

 8. 28/01 13:05

  Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου | Πρόταση για Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού στην Πελοπόννησο

 9. 28/01 12:51

  Βασίλης Κικίλιας: 400.000 οικογένειες στηρίχθηκαν από το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”

 10. 28/01 11:59

  Συνεργασία για την ανάπτυξη του θεσμού «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας»

 11. 28/01 11:53

  Αγώνας Ορεινού Δρόμου Παλιουρίου

 12. 27/01 15:42

  Μεγάλες προσδοκίες στον ευρωπαϊκό κλάδο πολυτελείας για επιστροφή των Κινέζων τουριστών

 13. 27/01 14:00

  Περισσότεροι ενδιαφερόμενοι από πέρυσι στις «Ημέρες Καριέρας» στα ξενοδοχεία της Κρήτης

 14. 27/01 13:54

  Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Ο απολογισμός του 2022 - Πρώτη εθνικότητα οι Ισραηλινοί, προβληματίζουν οι οικονομικοί δείκτες των ξενοδοχείων

 15. 27/01 13:48

  Βρετανικό Υπ. Πολιτισμού: Δε συμμετέχουμε σε συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

 16. 27/01 13:38

  Γερμανικός τουρισμός: Η ασφάλεια του προορισμού αποφασιστικός παράγοντας επιλογής διακοπών – Η Ελλάδα ψηλά στις προτιμήσεις

 17. 27/01 12:13

  Ηλεκτροκίνητο αεροπλάνο; Δεν είναι άπιαστο όνειρο

 18. 27/01 11:51

  Πάνω από 1 δις ευρώ έσοδα θα φέρουν το 2023 οι απευθείας πτήσεις από ΗΠΑ

 19. 27/01 11:37

  Κομισιόν | Τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο- προειδοποίηση και στην Ελλάδα

 20. 27/01 11:24

  Τουρισμός | Οι Αμερικανοί ξεκινούν το 2023 τα ταξίδια στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο!

 21. 27/01 09:00

  Επιχορηγήσεις επενδυτικών σχεδίων για 2 νέα ξενοδοχεία σε περιοχές του Δίου-Ολύμπου Πιερίας

 22. 27/01 08:59

  Εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων για 2 νέα ξενοδοχεία στη Χαλκιδική

 23. 27/01 08:57

  Ισπανία: Kατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα

 24. 27/01 08:52

  Πού πηγαίνουν διακοπές οι Ρουμάνοι και πού θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους

 25. 27/01 08:48

  Δήμος Πειραιά | Εκτόξευση των τιμών των ακινήτων σε ύψη "μελλοντικού" Ελληνικού - λόγω και Airbnb

 26. 26/01 17:52

  Η Μόνικα Μπελούτσι σε δεξίωση στο ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη - (βίντεο)

 27. 26/01 17:04

  Celestyal: Νέος εμπορικός διευθυντής και νέος υπεύθυνος επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Ελλάδα

 28. 26/01 16:48

  Βρετανικός τουρισμός | Αθήνα, Ρόδος, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μύκονος στους 20 top προορισμούς διακοπών το 2023

 29. 26/01 16:26

  Η Marketing Greece επικοινωνεί την Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ

 30. 26/01 15:58

  KAYAK | Αυξήσεις από 30% έως 50% στις πτήσεις για Αθήνα την Άνοιξη του 2023 – Πώς θα ταξιδέψουν οι Γερμανοί

 31. 26/01 14:38

  Airbnb: Ποιες είναι οι καλύτερες ημέρες για αυξημένα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2023

 32. 26/01 14:38

  Οι Καπετάνιοι Δημήτριος και Τάσος Καφετζής στο πηδάλιο του πολυτελούς Celebrity Ascent

 33. 26/01 14:02

  Η «μαμά χταπόδι» η καλύτερη υποβρύχια φωτογραφία του 2022

 34. 26/01 13:49

  Προώθηση της Κεντρικής Μακεδονίας στις ισπανόφωνες αγορές | Συμμετοχή στην έκθεση FITUR

 35. 26/01 13:48

  Booking.com: Αυτός είναι ο προορισμός της Θεσσαλίας που ξεσηκώνει τους διεθνείς ταξιδιώτες – Στους 10 ανερχόμενους για το 2023

 36. 26/01 13:29

  Μοναχικοί ταξιδιώτες: Η νέα τάση στα ταξίδια που ήρθε για να μείνει – 83 εκατ. Αμερικανοί θα ταξιδέψουν μόνοι το 2023

 37. 26/01 12:53

  Η Ελλάδα 4ος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Αυστριακούς τουρίστες το 2023 – Το 76% θα ταξιδέψει στην Ευρώπη

 38. 26/01 12:42

  Πριν από το Πάσχα η έναρξη της σεζόν στην Κρήτη | 10 με 15% αυξημένο το πακέτο διακοπών

 39. 26/01 12:32

  Eliza was here: Ποια Ελληνικά νησιά κερδίζουν στη μάχη των κρατήσεων για το 2023 – Η Ελλάδα ο προορισμός της χρονιάς

 40. 26/01 12:31

  Αύξηση αφίξεων από τις ισπανόφωνες αγορές το 2023 -Ο ΕΟΤ στην FITUR 2023 της Μαδρίτης

 41. 26/01 11:18

  Olympic Holidays | Ξεχωριστή προώθηση των ελληνικών νησιών στη βρετανική αγορά το 2023

 42. 26/01 10:24

  Έρευνα | Οι αεροπορικές εταιρείες που στηρίζουν τον τουρισμό των Χανίων - το προφίλ των επιβατών

 43. 26/01 10:14

  Διευρύνει τις πτήσεις της στο Ισραήλ η ΑEGEAN | Θερινό πρόγραμμα προς 9 ελληνικούς προορισμούς

 44. 26/01 08:48

  Άδειες για επεκτάσεις 2 ξενοδοχείων σε Ζάκυνθο και Ηράκλειο

 45. 26/01 08:46

  Άδειες για 2 νέα ξενοδοχεία πολυτελείας σε Σαντορίνη και Πάρο

 46. 26/01 08:41

  Oδηγός με τις 10 παγκόσμιες τάσεις για την απόκτηση ταλέντων το 2023

 47. 26/01 08:33

  Κροατία: Αυξήσεις τιμών σε εμπόριο, υπηρεσίες και εστίαση μετά την είσοδο στην Ευρωζώνη

 48. 26/01 08:25

  220.000 επισκέπτες στη FITUR, την σημαντικότερη έκθεση τουρισμού της Ισπανίας

 49. 25/01 18:10

  Το καλοκαίρι του 2022 άλλαξε - προς το θερμότερο - το κλίμα σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης

 50. 25/01 15:20

  Στ. Αρναουτάκης: «Στόχος η Κρήτη να είναι περιφέρεια πρότυπο στη Μεσόγειο και την Ευρώπη»

 51. 25/01 15:05

  Δύο πισίνες ελληνικών ξενοδοχείων στις πιο πολυφωτογραφημένες στο Instagram

 52. 25/01 14:28

  Όμιλος Sani / Ikos Resort: Αύξηση 8% το 2023 σε όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του στην Ελλάδα

 53. 25/01 14:22

  Επέκταση πτήσεων από Σαουδική Αραβία προς Μύκονο και από Μπαχρέιν προς Μύκονο και Σαντορίνη

 54. 25/01 14:21

  Βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη: Οι πελάτες θέλουν μόνο τις βασικές ανέσεις

 55. 25/01 14:13

  Ανοίγει Γραφείο του ΕΟΤ στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

 56. 25/01 13:49

  Η Αυστρία επιδοτεί την πράσινη μετάβαση στον τουρισμό

 57. 25/01 13:20

  TUI: H σύγχυση με το all inclusive και το ιστορικό ρεκόρ ζήτησης - Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές για το καλοκαίρι του 2023

 58. 25/01 12:40

  Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο αυθεντικής ευζωίας

 59. 25/01 12:07

  Telegraph: Η Ελλάδα στις 50 καλύτερες επιλογές των Βρετανών για οικογενειακές διακοπές το 2023 - Οι 6 εναλλακτικές στη χώρα μας

 60. 25/01 11:53

  Τουρισμός | 'Ερευνα: Πτώση τιμών σε πτήσεις και καταλύματα στην Ευρώπη το δ΄τρίμηνο του 2022

 61. 25/01 11:25

  Microsoft: Έπεσε το Teams και το Outlook - Πρόβλημα για χιλιάδες χρήστες

 62. 25/01 10:28

  Ρεκόρ ζήτησης για Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μύκονο και Νάξο το 2022

 63. 25/01 08:36

  Αποφάσεις για 2 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Πάρο και Χανιά

 64. 25/01 08:34

  Ικαρία: Χρήση ιαματικού νερού από σχεδιαζόμενη ξενοδοχειακή μονάδα με λειτουργία υδροθεραπευτηρίου

 65. 25/01 08:31

  Το γυναικείο δίδυμο της μόδας που εμπνέεται από το ελληνικό καλοκαίρι, προβάλλοντας το ταξιδιωτικό brand «Ελλάδα»

 66. 25/01 08:29

  Ξενοδοχεία | Η επιρροή των προγραμμάτων αφοσίωσης στην καθημερινότητα του ταξιδιώτη

 67. 25/01 08:27

  Πρώτο Κύπελλο Υδάτινος Κόσμος στον Βόλο

 68. 24/01 19:32

  ΥΠΑ | Οριακή μείωση 1,1% των επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια το 2022 έναντι του 2019

 69. 24/01 16:32

  Το Viber γίνεται υπερ-εφαρμογή: Νέες λειτουργίες στην πλατφόρμα- Τι αλλάζει

 70. 24/01 16:21

  ΗΑΤΤΑ: Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ν. Αφρικής

 71. 24/01 16:08

  Ρεκόρ αναζητήσεων για διαμονή στην Αθήνα το 2022 - Οι top εθνικότητες και οι μεταβολές την τελευταία 4ετία

 72. 24/01 16:04

  ΣΥΡΙΖΑ | Ζήτημα επιβίωσης η στήριξη των εποχικά εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμό

 73. 24/01 14:53

  Ξενοδοχεία: Υποχώρησαν οι κατασκευές νέων δωματίων στην Ευρώπη το δ’ τρίμηνο του 2022

 74. 24/01 14:40

  Πως επιλέγω αξιόπιστο eshop vape κατάστημα για την αγορά ηλεκτρονικού τσιγάρου

 75. 24/01 13:20

  Αirtours | Περιζήτητη για τουρισμό πολυτελείας η Ελλάδα το 2023

 76. 24/01 13:00

  Holidaycheck Awards 2023: Τα ξενοδοχεία του ομίλου Βανταράκη στη λίστα με τα καλύτερα ξενοδοχεία διεθνώς

 77. 24/01 12:56

  Λουτράκι: Η άγνωστη Ρωμαϊκή Έπαυλη του 2ου Αιώνα μ.χ. με θέα τον Κορινθιακό και Σαρωνικό κόλπο - Βίντεο

 78. 24/01 12:48

  Lindian Village Beach Resort Rhodes | Το 2023 ανοίγει το τρίτο ξενοδοχείο της Curio Collection by Hilton στην Ελλάδα (φωτό)

 79. 24/01 12:16

  Καταρρίπτεται ο μύθος για το κόκκινο κρασί – Οι επιπτώσεις του στην υγεία

 80. 24/01 11:56

  Booking.com: Ο δεύτερος πιο φιλόξενος προορισμός στον κόσμο για το 2023 βρίσκεται στην Ελλάδα, και δεν τον φαντάζεστε!

 81. 24/01 11:41

  WTTC | Επέστρεψε ο τουρισμός πόλεων - Το top 10 των πιο ισχυρών πόλεων το 2022 και η πρόβλεψη για το 2032

 82. 24/01 10:16

  H Τουρκία επωφελείται από τις κυρώσεις στη Ρωσία- οφέλη και στον τουρισμό

 83. 24/01 09:51

  Εκτός αναπτυξιακού νόμου η πλειονότητα των επενδυτικών σχεδίων στον τουρισμό | Επιστολή από τους φορείς της Δωδεκανήσου

 84. 24/01 08:30

  Άδειες για 2 νέα ξενοδοχεία σε Ζάκυνθο και Ρέθυμνο

 85. 24/01 08:29

  Τρεις αποφάσεις για νέα τουριστικά καταλύματα σε Σαντορίνη και Μύκονο

 86. 24/01 08:25

  Ρόδος | Ενεργειακή αναβάθμιση στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για τις 100 ενεργειακά φιλικές πόλεις της Ευρώπης

 87. 24/01 08:23

  Όλοι μπορούν να επισκεφθούν το εμβληματικό ξενοδοχείο Adlon Kempinski στο Βερολίνο, όπου κι αν βρίσκονται

 88. 24/01 08:21

  Περίπου 2.000 επιχειρήσεις σε Αγγλία και Ουαλία περιήλθαν σε καθεστώς αδυναμίας πληρωμών τον Δεκέμβριο

 89. 23/01 18:34

  Λαβρόφ: Ο πόλεμος μεταξύ Δύσης- Ρωσίας δεν είναι πλέον υβριδικός, αλλά πραγματικός

 90. 23/01 16:55

  Το νέο κόνσεπτ λειτουργίας ξενοδοχείων που θα «σαρώσει» στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια

 91. 23/01 15:57

  HOTREC: Η πρόταση της ΕΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις χρειάζεται να βελτιωθεί

 92. 23/01 15:10

  Ελληνικός τουρισμός 2022 | Η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι απογείωσε τα έσοδα στο 11μηνο

 93. 23/01 14:57

  Rhomberg Reisen: Νέες συνδέσεις με Ελλάδα – Περιζήτητες οι διακοπές σε Λευκάδα, Ήπειρο, Κεφαλονιά

 94. 23/01 14:35

  Ο επαπειλούμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ

 95. 23/01 14:03

  Deal στον τουρισμό υγείας και ευεξίας από TKC και ENSANA

 96. 23/01 13:44

  WTTC/ Trip.com/ Deloitte | Εντείνεται το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για αειφόρο τουρισμό

 97. 23/01 13:25

  Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ: Φαίνεται να δημιουργείται χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις

 98. 23/01 12:59

  ΕΥ: Οι 10 γεωπολιτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν την πορεία του κόσμου το 2023

 99. 23/01 12:22

  Independent: Τα ελληνικά νησιά στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Ιρλανδών για διακοπές το 2023

 100. 23/01 12:15

  Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας στο ξενοδοχείο της Λ.Συγγρού με το αιωρούμενο μπαλκόνι