Dr. Stefanos N. Kales: Ο Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ που θέλει να καθιερώσει την Ελληνική διατροφή στις ΗΠΑ
«Απώτερος σκοπός μου είναι η χρήση καινοτόμων προσεγγίσεων ώστε να διαδοθεί η Ελληνική διατροφή στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και στα νοσοκομεία των ΗΠΑ» δηλώνει κατηγορηματικά ο Ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Dr. Stefanos N. Kales σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Tornos News, με αφορμή πρόσφατη ομιλία του τους φοιτητές του BCA College στην Αθήνα σχετικά με τον Κρητικό τρόπο ζωής.
O Dr. Kales είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, και Καθηγητής και Διευθυντής Προγράμματος του Occupational Medicine Residency στη σχολή δημόσιας υγείας Harvard T.H. Chan School of Public Health, και μέσα από την ευρεία δραστηριοποίησή του στο χώρο της Ιατρικής και της Δημόσιας Υγείας αποτελεί πρωτοπόρο στην προώθηση της Μεσογειακής/ Ελληνικής διατροφής στις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τα σημαντικά οφέλη της για την ανθρώπινη υγεία.
Παράλληλα, είναι ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας Υγείας & Ευεξίας, και διοργάνωσε ως επιστημονικός πρόεδρος το συνέδριο Cretan Lifestyle Conference που διεξήχθη με το 2022 στην Κρήτη, με ένα δεύτερο να έχει προγραμματιστεί για τις 13-18 Νοεμβρίου 2023 σε συνεργασία με την GRECOTEL.
Ο Dr. Kales μας μίλησε για καινοτόμους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνδεθεί η Μεσογειακή/ Ελληνική διατροφή με την εμπειρία των τουριστών στη χώρα μας, για τη διατροφή των σύγχρονων Ελλήνων, για το Ελληνικό φαγητό ως μέσο προσέλκυσης επισκεπτών στη χώρα μας και για πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν τα ξενοδοχεία ώστε να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι και η Ελληνική γαστρονομία και τα οφέλη της...
Τ.Ν. : Από ποιο μέρος της Ελλάδας κατάγεστε και ως Ελληνο-Αμερικανός επιστήμονας πώς αξιολογείτε τις διατροφικές συνήθειες των σύγχρονων Ελλήνων;
Η καταγωγή μου είναι από την Βόρεια Ήπειρο. Οι παππούδες μου και όλο το σοι στην πλευρά του μπαμπά μου, είτε γεννήθηκαν, ή είχαν τις ρίζες από την Λεσνίτσα, ένα Ελληνόφωνο χωριό στα σύνορα απέναντι από το Ελληνικό χωριό- φρούριο, Τσαμάντας.
Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες της σημερινής Ελλάδας, θα πω πρώτα τα θετικά. Στο 2023, ο μεσαίος Έλληνας τρώει πολύ καλυτέρα από τον μεσαίο Αμερικανό. Ο τυπικός Έλληνας καταναλώνει πολύ ελαιόλαδο, περισσότερες σαλάτες, και περισσότερα χόρτα, λαχανικά, όσπρια και φρούτα, και πίνει κρασί με μετρό.
Σε σχέση όμως με την παράδοση των παππούδων μας, ο σύγχρονος μεσαίος Έλληνας τρώει πολύ κρέας και λιγότερα όσπρια και λαδερά. Δεύτερον, καταναλώνει πιο πολύ ζάχαρη και επεξεργασμένα φαγητά. Και οπωσδήποτε, δεν περπατά και δεν ξεκουράζεται όπως ο απλός αγρότης στα μεταπολεμικά χρονιά.
Τ.Ν. Σε ποιες πρωτοβουλίες συμμετέχετε, σε Αμερικανικό ή διεθνές επίπεδο, για την προώθηση της Μεσογειακής διατροφής;
Το 2014, διοργάνωσα το πρωτοποριακό συνέδριο Mediterranean Diet Conference στο Harvard, ενώ το 2017, το εμπειρικό συνέδριο Mediterranean Diet & Health Conference στην Χαλκιδική. Το 2019, έλαβα χρηματοδότηση απο το Radcliffe Institute for Advanced Study (Harvard) για το ερευνητικό σεμινάριο “Mediterranean Diet : Promotion and Dissemination of Healthy Eating”.
Το Μάιο του 2022, συμμετείχα ως επίσημος ομιλητής στο Συμπόσιο της Ποντιφίκιας Ακαδημίας Επιστήμων: “The Art & Science of Olive Oil” που έλαβε χώρα στο Βατικανό. Επίσης, συνδιοργάνωσα και ηγήθηκα ενός συνεδρίου στη Κύπρο με θέμα τη πρόληψη της άνοιας, υπό την αιγίδα του A. G. Leventis Foundation.
Είμαι ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας Υγείας & Ευεξίας, ενώ διοργάνωσα ως επιστημονικός πρόεδρος το συνέδριο Cretan Lifestyle Conference που διεξήχθη με επιτυχία το 2022 στην Κρήτη. Το δεύτερο συνέδριο Cretan Lifestyle Conference θα γίνει φέτος 13-18 Νοεμβρίου σε συνεργασία με την GRECOTEL.
Έως τώρα έχω λάβει σημαντικό αριθμό χρηματοδοτήσεων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης για τη φιλόδοξη μελέτη παρέμβασης: «Feeding America’s Bravest: Survival Mediterranean Style», η οποία απευθυνόταν σε πυροσβέστες απο τις κεντροδυτικές πολιτείες (ΗΠΑ). Eίμαι και συν-συγγραφέας του "Textbook of Lifestyle Medicine"(Wiley & Sons) το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αξία του ελαιόλαδου και του Μεσογειακού τρόπου ζωής ως «Χρυσό Κανόνα» για την υιοθέτηση και διατήρηση υγιεινού τρόπου ζωής.
Ο απώτερος σκοπός μου είναι η χρήση καινοτόμων προσεγγίσεων, ώστε να διαδοθεί η Ελληνική Διατροφή στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, αλλά και στα νοσοκομεία.
Τ.Ν. Ποια είναι τα οφέλη του Κρητικού τρόπου ζωής; Πώς μπορεί να επωφεληθεί ο τουρισμός από αυτόν;
Η παραδοσιακή Κρητική Διατροφή είναι το πιο προσιτό, αποδοτικό και πολύτιμο μέσο που συμβάλλει στη πρόληψη και τον έλεγχο των χρόνιων ασθενειών. Τα οφέλη της περιλαμβάνουν τη μακροζωία, τη μεγαλύτερη ευεξία, τον καλύτερο ύπνο και τη μείωση του κίνδυνου παθήσεων της καρδιάς, καρκίνων, διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου και κατάθλιψης.
Οι καλά πληροφορημένοι καταναλωτές θα προτιμούσαν να βρίσκουν Ελληνικά προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ και να ταξιδεύουν στην Ελλάδα ώστε να τα δοκιμάζουν στην πιο αγνή μορφή τους, στον τόπο οπου παράγονται.
Η προσφορά φρέσκων, υγιεινών, βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων αλλά και γνήσιων βιωματικών εμπειριών, αποτελούν το σωστό μονοπάτι σε αυτή την κατεύθυνση και ανταποκρίνονται σε αυτό που θέλει η αγορά.
Τ.Ν. Το φαγητό vegan, vegetarian και άνευ γλουτένης αποτελούν μεγάλες τάσεις στην κατανάλωση τροφίμων. Έχουν πραγματικά οφέλη για τη δημόσια υγεία; Μπορούν να συνδυαστούν με την Κρητική διατροφή; Πώς θα μπορούσαν τα Ελληνικά ξενοδοχεία να ενσωματώσουν τις τάσεις αυτές ώστε να ανταποκριθούν στη ζήτηση;
Η Ελληνική κουζίνα διαθέτει πάρα πολλά σαλατικά, λαδερά και άλλα παραδοσιακά νηστήσιμα φαγητά για φυτοφάγους και Vegan. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τα Ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ στην Αμερική οι επιλογές τους περιορίζονται σε τυποποιημένα λουκάνικα και μπέργκερ που περιέχουν πολύ αλάτι και συντηρητικά.
Ο έξυπνος μάγειρας μπορεί να κερδίσει και τους ανθρώπους που αποφεύγουν την γλουτένη. Πριν δυο εβδομάδες που βρέθηκα στην Αθηνά, ο σεφ είχε καταλάβει ότι είχαμε συνάδελφο από την Αμερική που δήλωσε αλλεργία στη γλουτένη. Μέσα σε 20 λεπτά, μας κέρασαν φρέσκες, χειροποίητες χορτόπιτες με φύλλο από ρύζι! Ο φιλοξενούμενος πετούσε από την χαρά που επιτέλους μπορούσε να απολαύσει την πίτα και εμείς εντυπωσιαστήκαμε που η πίτα ήταν τόσο νόστιμη...
- 1) Η νέα υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας
- 2) Ραντεβού το φθινόπωρο για το νέο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
- 3) WTTC - Microsoft | Τουρισμός: Επείγουσα ανάγκη η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις
- 4) Το Γραφείο ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύτερος οργανισμός τουρισμού για το 2023
25/04 14:36
HOTREC | Οι πολιτικές προτεραιότητες του κλάδου της φιλοξενίας ενόψει των ευρωεκλογών
25/04 14:28
Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης σε αστέρια
25/04 14:10
Τουρισμός | To 20% των Αμερικανών σκέφτονται τις επόμενες διακοπές, ενώ βρίσκονται σε διακοπές!
25/04 13:42
Θεσσαλονίκη | Οι πτήσεις της Aegean στη Γεωργία ανοίγουν μια νέα αγορά
25/04 13:36
25/04 13:18
Αυξημένο το ενδιαφέρον των Κυπρίων για την Ελλάδα και το 2024
25/04 12:31
25/04 12:11
Ραντεβού το φθινόπωρο για το νέο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
25/04 12:00
Μακροζωία: Η Personal Wellness σκιαγραφεί την επόμενη μέρα του τουρισμού ευεξίας
25/04 10:55
APT Travelmarvel: Διευρύνεται το πρόγραμμα κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά το 2025
25/04 10:44
Ανέπαφη πληρωμή με τραπεζική κάρτα στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αερολιμένα Αθηνών
25/04 09:17
Τουρισμός | 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου
25/04 07:59
13ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου Υπεραπόστασης Δόλιχος Δελφοί –Ολυμπία
25/04 07:10
25/04 07:08
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια
25/04 07:06
Ο ΕΟΤ ενισχύει οικονομικά την κινηματογραφική ταινία "Υπάρχω" για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη
25/04 07:03
24/04 17:24
24/04 17:06
24/04 16:56
Project VORIA | Πώς θα είναι το συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με το καζίνο στο Μαρούσι
24/04 15:00
EasyJet: 22 νέες αεροπορικές συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024
24/04 14:43
The Athenaeum | Ανοίγει στις αρχές Μαΐου νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο τη Αθήνας
24/04 14:10
24/04 13:30
Norwegian Cruise Line: Το πρόγραμμα κρουαζιέρας στην Ελλάδα για το 2024
24/04 13:04
24/04 12:49
CNT Hot List: Τρία Ελληνικά ξενοδοχεία στα καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024
24/04 12:01
24/04 11:53
24/04 11:14
Τουρισμός ευεξίας | Οι 5 νέες τάσεις, που καθορίζουν τον σύγχρονο ταξιδιώτη ευεξίας
24/04 10:41
24/04 07:31
Επισκευές σε ξενοδοχείο στη Ρόδο - ανακαίνιση του Σαλάντι Beach Hotel στην Ερμιονίδα
24/04 07:27
Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τον εκσυγχρονισμό του Υδροθεραπευτηρίου Αγιασμάτων στη Χίο
24/04 07:24
Παρατηρήσεις για τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη
24/04 07:22
24/04 07:19
23/04 16:44
23/04 16:23
+14,4% η επιβατική κίνηση στα 39 αεροδρόμια της χώρας το α' τρίμηνο
23/04 16:05
23/04 15:56
23/04 15:24
Συνεργασία Deloitte - ΠΟΞ για εκπαιδευτικά εργαστήρια στα μέλη της
23/04 15:08
Travel + Leisure: Το Katikies Santorini ανάμεσα στα 500 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο για το 2024
23/04 13:50
Μαρίνα Πόρτο Χέλι | Υψηλή πληρότητα το 2023 - Ανάπτυξη 29% το 2024
23/04 13:43
23/04 13:43
Η Celestyal παρουσιάζει τις ημερήσιες εκδρομές «National Geographic Day Tours»
23/04 12:36
Το Γραφείο ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύτερος οργανισμός τουρισμού για το 2023
23/04 12:19
23/04 11:58
Ελληνικά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα καλύτερα για το 2024 σύμφωνα με τους χρήστες της Tripadvisor
23/04 11:28
23/04 11:28
23/04 11:07
23/04 10:33
23/04 07:05
Δήμος Σκιάθου: Να καταργηθεί το εισιτήριο στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, κάνει ζημιά στον τουρισμό
23/04 07:03
Ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική για τουριστικούς πράκτορες από το Καζακστάν
23/04 07:02
Θάσος | Ψήφισμα για την υποβάθμιση των πορθμειακών γραμμών - Κινδυνεύει ο τουρισμός
23/04 06:55
23/04 06:52
Δήμος Νότιας Κέρκυρας: Στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους
22/04 18:46
Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Έρευνα: Προβληματίζει η εικόνα της πόλης - μετατροπή του Ο.Τ.Θ. σε DMO
22/04 18:38
22/04 16:09
Booking.com | Σε σημείο «κόπωσης» το 28% των ταξιδιωτών για το ζήτημα της αειφορίας
22/04 15:18
22/04 14:58
22/04 12:39
FedHATTA: Αυξημένη από πέρυσι η ταξιδιωτική κίνηση του Πάσχα – Πού θα ταξιδέψουν φέτος οι Έλληνες
22/04 11:53
Αυθαίρετα σε 14 κλαμπ/εστιατόρια και ξενοδοχεία της Μυκόνου εντόπισαν οι επιθεωρητές
22/04 11:45
Κανάρια: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι διαδηλώνουν κατά του μαζικού τουρισμού
22/04 11:17
Η Βαρκελώνη «κατέβασε» από τη Google διαδρομή λεωφορείου για να μην τη χρησιμοποιούν οι τουρίστες
22/04 11:11
22/04 10:51
22/04 10:31
22/04 10:03
22/04 07:26
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Διαγωνισμός για τη μίσθωση κλινών στη Λήμνο
22/04 07:23
22/04 07:20
22/04 07:19
Επέκταση αεροδρομίου Τιράνων λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης
22/04 07:17
21/04 11:13
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση «Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024»
21/04 11:03
Χάρης Δούκας | Η Αθήνα εισέπραξε μόλις 42 λεπτά ανά τουρίστα που επισκέφτηκε την πόλη το 2023!
21/04 10:52
Όλγα Κεφαλογιάννη | Έρχονται προδιαγραφές λειτουργίας και ασφαλείας στα Airbnb
21/04 07:57
20/04 12:08
traveloffpath.com | H Aθήνα δεν αντέχει τον υπερτουρισμό - Αυτός είναι ο εναλλακτικός προορισμός!
20/04 11:58
ΕΟΤ: Συμμετοχή σε εκδηλώσεις του FTI Touristik σε 5 πόλεις της Γερμανίας
20/04 11:54
Ταξίδι εξοικείωσης για προβολή των Χανίων και της γαστρονομίας της Κρήτης
20/04 11:52
Ατομικό και Ομαδικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού στη Λάρισα
19/04 17:25
Expedia: Δύο νέα προγράμματα αειφόρου τουρισμού για τους προορισμούς
19/04 16:42
«MyCoast»: Νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες
19/04 16:09
ΕΣΠΑ: 6.669 αιτήσεις για ίδρυση νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων
19/04 16:04
19/04 15:51
Ελληνικός τουρισμός: +24,5% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο του 2024
19/04 15:28
19/04 14:45
Η Σκιάθος αλλάζει πρόσωπο στον τουρισμό | βιωσιμότητα μέσω διεθνών συνεργασιών
19/04 13:03
ΚΥΑ: Αυτές είναι οι 198 «Απάτητες παραλίες» - Δεν παραχωρούνται, δεν μπαίνουν ξαπλώστρες
19/04 12:58
X. Design Week × Marketing Greece: Ένα τριήμερο event από και για τον τουρισμό
19/04 12:21
Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων: Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος
19/04 11:43
Στις 27 Απριλίου ανοίγει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Nammos Hotel Mykonos
19/04 11:34
Τουριστική συνεργασία Χαλκιδικής- Τοσκάνης: Τριήμερο συμπόσιο με ανταλλαγή απόψεων
19/04 11:30
19/04 11:19
19/04 10:56
19/04 10:21
19/04 07:14
Santo Collection | 30 εμπειρίες στα ξενοδοχεία, τις βίλες και στον προορισμό της Σαντορίνης
19/04 07:10
Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα και Κρήτη με ρεπορτάζ για αναγνώστες με κινητικά προβλήματα
EasyJet: 22 νέες αεροπορικές συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024
Τουρισμός ευεξίας | Οι 5 νέες τάσεις, που καθορίζουν τον σύγχρονο ταξιδιώτη ευεξίας
Project VORIA | Πώς θα είναι το συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με το καζίνο στο Μαρούσι
The Athenaeum | Ανοίγει στις αρχές Μαΐου νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο τη Αθήνας
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια
Ο ΕΟΤ ενισχύει οικονομικά την κινηματογραφική ταινία "Υπάρχω" για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη
CNT Hot List: Τρία Ελληνικά ξενοδοχεία στα καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024
Τουρισμός | 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου
Ραντεβού το φθινόπωρο για το νέο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
13ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου Υπεραπόστασης Δόλιχος Δελφοί –Ολυμπία
Norwegian Cruise Line: Το πρόγραμμα κρουαζιέρας στην Ελλάδα για το 2024
Ανέπαφη πληρωμή με τραπεζική κάρτα στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αερολιμένα Αθηνών
APT Travelmarvel: Διευρύνεται το πρόγραμμα κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά το 2025
Μακροζωία: Η Personal Wellness σκιαγραφεί την επόμενη μέρα του τουρισμού ευεξίας
Επισκευές σε ξενοδοχείο στη Ρόδο - ανακαίνιση του Σαλάντι Beach Hotel στην Ερμιονίδα
Ελληνικά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα καλύτερα για το 2024 σύμφωνα με τους χρήστες της Tripadvisor
Αυξημένο το ενδιαφέρον των Κυπρίων για την Ελλάδα και το 2024
( 0 )