Γιώργος Βερνίκος: Έντονη η ανάγκη αναδιάρθρωσης και μεταρρυθμίσεων του αναπτυξιακού μας μοντέλου

Έντονη η ανάγκη αναδιάρθρωσης και μεταρρυθμίσεων του αναπτυξιακού μας μοντέλου

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και στοχευμένες ήταν οι παρεμβάσεις του κ. Γιώργου Βερνίκου, πρώην προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος και Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος με θέμα: "H Tράπεζα της Ελλάδος σας ακούει".

 H παρέμβαση του κ. Βερνίκου είχε ως εξής:

 "Θέλω καταρχήν να συγχαρώ την Τράπεζα της Ελλάδoς για τις πάντα ποιοτικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που πραγματοποιεί.  Ιδιαίτερα η εκδήλωση «Η Τράπεζα της Ελλάδoς σας ακούει» επιτυγχάνει πολλαπλούς στόχους:  Βοηθάει την ηγεσία ν’ αφουγκράζεται την ευρύτερη κοινωνία, δυναμώνει τη δημοκρατία γιατί δίνει την αίσθηση της συμμετοχής στους πολίτες και γνωστοποιεί ευρύτερα το έργο της Τράπεζας. 

Η εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση του πληθωρισμού περί το 2%, τη σταθερότητα των τιμών, αλλά και την αυξημένη πίστη στο νόμισμα και στην ακολουθούμενη νομισματική και οικονομική πολιτική. 

 Η πανδημία αλλάζει τα πάντα, όχι μόνο υγειονομικά και οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και ανθρωπολογικά.  Ουσιαστικά ξαναγνωριζόμαστε.  Άλλωστε η ίδια η Ε.Ε. καλείται να παίξει ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στο υγειονομικό επίπεδο, αλλά και στην όλη αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού, ώστε να υπάρχει στοιχειώδης έλεγχος.

Η οικονομία μας, λόγω της πανδημίας, αναπνέει με τεχνητή βοήθεια και στην πραγματικότητα δεν ελέγχονται οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, δεν λειτουργούν τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και έχουν απελευθερωθεί οι μηχανισμοί των κρατικών ενισχύσεων.

Λόγω της ύφεσης προωθούνται δύο παράλληλοι στόχοι: Η διάσωση της υφιστάμενης δομής και η δυνατότητα επιβίωσης στη μετα-πανδημία εποχή.  Ταυτόχρονα είναι έντονη η ανάγκη αναδιάρθρωσης και μεταρρυθμίσεων του αναπτυξιακού μας μοντέλου.  Σημειώνω ότι στο συγκεκριμένο περιβάλλον διογκώνονται οι ανισότητες, όχι μόνο μεταξύ κοινωνικών ομάδων και περιφερειών, αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών, ανάλογα με τη δημοσιονομική ευχέρεια που έχει η κάθε χώρα να ενισχύει τις επιχειρήσεις της. 

Στη χώρα μας οι επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια είναι λίγες.  Η επιστροφή στην κανονικότητα -που υγειονομικά σημαίνει απελευθέρωση και επιστροφή στη φυσιολογική ζωή- οικονομικά σημαίνει επιστροφή σε κανόνες που αν δεν είναι πιο ευέλικτοι και πιο έξυπνοι από τους κανόνες που υπήρχαν πριν την πανδημία, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δυσάρεστες συνθήκες για την οικονομία μας, θα οδηγήσουν σε κλείσιμο επιχειρήσεων και εκτίναξη της ανεργίας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να προετοιμάζονται και για την επόμενη μέρα.  Ν’ αποφύγουμε δυσάρεστες συνθήκες, όπως η περιβόητη δήλωση της Ντοβίλ το 2010, που είχε σαν αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα ελληνικά επιτόκια και η ανεργία στο 30%.  Οι μνήμες είναι νωπές.

Είναι σημαντικό ότι τα θέματα αυτά δεν απασχολούν μόνο την Ελλάδα και η πανδημία έχει αυξήσει την αίσθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.  Ίσως όχι στο επίπεδο που θα θέλαμε, αλλά σίγουρα υπάρχουν σημαντικά βήματα, όπως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και πιστεύω και άλλων σχετικών προγραμμάτων που θ’ ακολουθήσουν.  Είναι σίγουρο όμως ότι αργά ή γρήγορα θα επανέλθουν θέματα που ήταν στην επικαιρότητα πριν την πανδημία, όπως το θέμα της εγγύησης των καταθέσεων, η διαφορά επιτοκίων βορρά-νότου, η ανάγκη ενιαίας οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τη ρευστότητα και τις επιδοτήσεις και σειρά άλλων θεμάτων που είναι συνδεδεμένα με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογία και που μ’ αυτό που ονομάζουμε «κλείδωμα των ανισοτήτων».

Είμαι σίγουρος ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος θα υπάρχει σοβαρή συζήτηση για την καλή προετοιμασία και για την επόμενη μέρα.

Επιτρέψτε μου επίσης, σαν εκπρόσωπος του τουρισμού, να επισημάνω ειδικότερα θέματα του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Πρόεδρός μας, Γιάννης Ρέτσος, συμμετέχει στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει καλή γνώση των στοιχείων.

H πανδημία του κορονοϊού, συνεχίζει να έχει τεράστια επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας, όπως και στις υπόλοιπες οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον, ο ελληνικός τουρισμός δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι οι απώλειες σε επίπεδο τουριστικών εσόδων τη χρονιά που μας πέρασε έφθασε σχεδόν στο 80% έναντι του 2019. 

Στήριξη του τουρισμού όλο το πρώτο εξάμηνο

Η στήριξη του τουρισμού είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί να συνεχίσει όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, θα χρειαστούν και νέα εργαλεία επιθετικής πολιτικής και στήριξης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού όταν οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέψουν το άνοιγμα της αγοράς.

Η ιδιαιτερότητα του τουρισμού, περισσότερο από άλλους τομείς της οικονομίας, είναι ότι χρειάζεται εργαλεία που να επιτρέπουν στις τουριστικές επιχειρήσεις τη  διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών σε σχέση με άλλους διεθνείς προορισμούς καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μας προέρχεται από τους ξένους τουρίστες.  

Στο πλαίσιο αυτό στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει ως ΣΕΤΕ περιλαμβάνεται και μία προσωρινή, για το 2021, μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή και υπηρεσία τουριστικού πακέτου, που θα βοηθήσει ανταγωνιστικά τις επιχειρήσεις, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, να διεκδικήσουν στον σκληρό ανταγωνισμό μεγαλύτερο μέρος από μία μικρότερη πίτα.

Οι  προσδοκίες και φυσικά τα πλάνα μας για τα έσοδα του 2021 θα πρέπει να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα και θα διαμορφωθούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της. 

Tα δεδομένα που μας κάνουν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο σχεδιασμό μας είναι πολλά και κάθε μέρα προστίθενται και άλλα. Μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανάμεσά τους, δεν αναμένουν μείωση των κρουσμάτων λόγω εμβολιασμών πριν το δεύτερο μισό του 2021, κάτι που μαζί με τις πολύ πρόσφατες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, μας οδηγεί προς τα δυσμενέστερα σενάρια.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε οριστικό σχεδιασμό, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί, και θα επανέλθουν το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν τα πράγματα θα είναι πιο προβλέψιμα. 

Η παραπάνω αβεβαιότητα, πολλαπλασιάζεται και από τρεις παράγοντες που είναι απόλυτα συνδεδεμένοι και αλληλοεπηρεαζόμενοι. Την όχι και τόσο θετική εξέλιξη των εμβολιασμών ανά χώρα, τους κανονισμούς που περιορίζουν τα ταξίδια, με κάθε χώρα να έχει την δική της προσέγγιση και έτσι να διασπάται η αγορά και φυσικά, την αβεβαιότητα ως προς τις προθέσεις του κόσμου να ταξιδέψει.

Όλα τα παραπάνω, μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα. Η κρίση για τον τουρισμό δεν τελείωσε. Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι για το οποίο θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε ανάλογα. Η επανεκκίνηση του τουρισμού δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία. Χρειάζεται χρόνος για να ενεργοποιηθεί ολόκληρη η αλυσίδα που ξεκινάει από τους tour operators και καταλήγει στα ξενοδοχεία. 

Τελειώνοντας υπενθυμίζω ότι το ζήτημα της βελτίωσης των δημοσίων υποδομών βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του ΣΕΤΕ τα τελευταία χρόνια.  Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη αφορά μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η οποία περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για επενδύσεις σε έργα δημοσίων υποδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα.  Η εν λόγω μελέτη, η οποία παραδόθηκε εγκαίρως στην Κυβέρνηση για να βοηθήσει και στο σχέδιο που υποβλήθηκε στην Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορεί ν’ αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο.  Άλλωστε, η βελτίωση των υποδομών και η διαχείριση προορισμών συνδέεται άμεσα και με τη διατήρηση ή ακόμα και βελτίωση της 5ης θέσης που έχουμε ως χώρα βάσει του Nation Brand Index του Simon Anholt".

 

 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 19/05 16:57

  Αύξηση κατά 40% των τουριστικών ροών από τη Σερβία αυτό το καλοκαίρι

 2. 19/05 16:55

  FTI: Αύξηση του χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα κατά 20%, διεύρυνση της σεζόν και “rent a car” στο πακέτο all in

 3. 19/05 16:24

  ΙΝΣΕΤΕ | Πολιτισμός, γαστρονομία και φιλοξενία διατηρούν ψηλά τη φήμη της Ελλάδας και της Αθήνας

 4. 19/05 16:20

  Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ σημαντικές διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις του Μαΐου

 5. 19/05 16:18

  Η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

 6. 19/05 16:14

  21 εναλλακτικές προτάσεις δραστηριοτήτων στην Πάρο

 7. 19/05 14:37

  Στην Ελλάδα το βραβείο Natura 2000 για την προστασία χερσαίων εκτάσεων

 8. 19/05 13:50

  Προγραμματικές Συμβάσεις για την αποκατάσταση Εθνικού Θεάτρου Ρόδου και Νεοκλασικού Σχολείου της Μεσαιωνικής Πόλης

 9. 19/05 13:46

  Επιχορήγηση επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, εκδηλώσεων, γυμναστηρίων και σχολών χορού: Δεύτερη ευκαιρία για όσους απορρίφθηκαν

 10. 19/05 13:27

  Γιώργος Νταλάρας | Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω | Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με την Ελένη Τσαλιγοπούλου

 11. 19/05 13:15

  Νέα συνεργασία της SKY express με τη Delta Air Lines - Διασύνδεση των Αμερικανών με 34 ελληνικούς προορισμούς

 12. 19/05 13:10

  Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu | Ένας μάστερ της τζαζ στη σκιά της Ακρόπολης

 13. 19/05 12:50

  Dertour: Νέα προσθήκη Ελληνικού ξενοδοχείου στον κατάλογο αειφόρων διακοπών

 14. 19/05 12:35

  WTTC | Ο τουριστικός κλάδος στη Γερμανία θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 το 2023

 15. 19/05 12:33

  Συνεργασία ΕΟΤ - Αρχιεπισκοπής για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού

 16. 19/05 12:30

  900.000 τουρίστες φέτος στην Ελλάδα από τη Σερβία

 17. 19/05 12:12

  DiscoverEU: 35.000 νέοι αποκτούν ταξιδιωτικό πάσο

 18. 19/05 12:12

  Golf Globe: Η Τουρκία επιστρέφει ως ο απόλυτος προορισμός γκολφ

 19. 19/05 12:04

  Γιάννης Χουβαρδάς | Η άλλη πλευρά της Καταιγίδας

 20. 19/05 11:55

  Ισπανία: Ο θρησκευτικός τουρισμός παράγοντας ανάπτυξης

 21. 19/05 11:50

  Έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας στη Μύκονο: Παραβάσεις σε ξενοδοχείο και εστιατόρια

 22. 19/05 11:28

  Έκρηξη στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας την ερχόμενη τετραετία

 23. 19/05 11:17

  Fritz Joussen, CEO της TUI | Δυσεύρετες και ακριβές οι διακοπές αυτό το καλοκαίρι

 24. 19/05 10:54

  Κ. Χατζηδάκης: Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού – Αυστηροί έλεγχοι από το ΣΕΠΕ

 25. 19/05 10:35

  ΕΟΤ: Webinars προβολής της Ελλάδας ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού σε ευρωπαϊκές αγορές

 26. 19/05 09:27

  Πληρωμές μέρους επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Χερσόνησο και Ρέθυμνο

 27. 19/05 09:25

  Γιατί έρχονται τα ολογράμματα στις επαγγελματικές συναντήσεις

 28. 19/05 09:24

  Οι λάτρεις των σπηλαίων γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Σπηλαίων και Υπόγειου Κόσμου

 29. 19/05 09:21

  Τι τρομάζει περισσότερο τους Αμερικανούς ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι

 30. 19/05 09:20

  PADI: Διαγωνισμός Υποβρύχιας Φωτογραφίας

 31. 18/05 20:14

  Κικίλιας | Αυξάνουμε την επιδότηση του κοινωνικού τουρισμού για κάθε δικαιούχο

 32. 18/05 17:07

  Μη υποχρεωτική η μάσκα στα αεροπλάνα, εσωτερικούς χώρους και υπεραστικές συγκοινωνίες

 33. 18/05 16:05

  Οι επαγγελματίες να διαφυλάξουμε το προϊόν μας από κακές πρακτικές

 34. 18/05 15:58

  Χρονιά μάχης για τον τουρισμό, αλλά με συλλογική προσπάθεια θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα

 35. 18/05 15:42

  Η ανάκαμψη των αφίξεων δεν αντανακλάται με αυτόματο τρόπο στην ανάκαμψη των ταμείων

 36. 18/05 15:17

  1250 επιπλέον αστυνομικοί στα αεροδρόμια και τα νησιά για την τουριστική περίοδο

 37. 18/05 15:05

  Στο Υπ. Πολιτισμού το κτήριο του ΣΙΛΟ από την ΟΛΠ για την ανέγερση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων

 38. 18/05 14:32

  Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε.: Η γερμανική ενίσχυση για τη διάσωση της Condor είναι συμβατή με το δίκαιο της Ένωσης

 39. 18/05 14:10

  Η Ρόδος μέσα από τον φακό της ιστορίας, στην πόλη Venaria Reale του Τορίνο της Ιταλίας

 40. 18/05 13:55

  ΕΤΑΔ: "Λειτουργούμε ως καταλύτες στην αξιοποίηση των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου"

 41. 18/05 13:43

  Η Ελαφόνησος παρουσιάζει τη γαστρονομία της

 42. 18/05 13:42

  TUI Αυστρίας: Διευρυμένες συνδέσεις από το Ίνσμπρουκ με Κρήτη, Ρόδο και Κω

 43. 18/05 13:32

  Condor: Πτήσεις non-stop από τη Βιέννη προς Ηράκλειο, Ρόδο και Κω

 44. 18/05 13:26

  ΠΟΤ: Νέο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τουρισμό

 45. 18/05 13:15

  Η Smartlynx Airlines γίνεται απαραίτητος συνεργάτης των μεγάλων t.o’s της Γερμανίας

 46. 18/05 12:54

  Τα προγράμματα αγροτικής εστίας 2022 από ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ

 47. 18/05 12:47

  Kοινωνικός Τουρισμός: Κίνητρα για διακοπές στη Σάμο και τη Βόρεια Εύβοια

 48. 18/05 12:32

  ETC: Απελευθέρωση των ταξιδιών προς και εντός Ευρώπης – Πώς πρέπει να λειτουργεί το πιστοποιητικό COVID

 49. 18/05 12:20

  Tourism Awards 2022 για το ξενοδοχείο Aktaion Beach Boutique Hotel & Spa, Μέλος του γκρουπ των εταιρειών LAMWAY- HOTELISING

 50. 18/05 12:06

  Νέα μεγάλη τοιχογραφία για το Λιμάνι της Αίγινας από το Λεωνίδα Γιαννακόπουλο και το We Love Aegina

 51. 18/05 12:02

  Πτήσεις Αργεντινή - Ευρώπη με 1 ευρώ;

 52. 18/05 11:47

  TUI: Προς νέα «ένεση ρευστότητας» για να επιταχυνθεί η αποπληρωμή των κρατικών ενισχύσεων COVID

 53. 18/05 11:46

  Τα Ιόνια Νησιά κέρδισαν τις εντυπώσεις των εκπροσώπων της Γερμανικής αγοράς στο FVW | Travel Talk workshop

 54. 18/05 11:39

  ΓΕΠΟΕΤ | 6 ζωτικής σημασίας μέτρα στήριξης των τουριστικών γραφείων και λεωφορείων το 2022

 55. 18/05 11:30

  Air Europa: Νέα σύνδεση Μαδρίτη – Αθήνα το καλοκαίρι του 2022

 56. 18/05 11:14

  Τι προσφέρει η Travelodge για να βρει προσωπικό σε 700 μόνιμες θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία της

 57. 18/05 10:55

  Το Ισραήλ καταργεί όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από το ερχόμενο Σάββατο

 58. 18/05 10:00

  Έγκριση επιχορήγησης επενδυτικού σχεδίου για την επέκταση του Porto Sani

 59. 18/05 10:00

  Εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων για 2 ξενοδοχεία σε Λαμία και Λιβαδειά

 60. 18/05 10:00

  Εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων για 2 νέα ξενοδοχεία σε Ιωάννινα και Τζουμέρκα

 61. 18/05 00:38

  Ξεκινούν οι διαδικασίες για την Υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας

 62. 18/05 00:36

  Γαλλία: Αναιμική ανάπτυξη και ενισχυμένος πληθωρισμός

 63. 17/05 23:32

  Τουρισμός | Η Αθήνα ζει φέτος εποχή Ολυμπιακών Αγώνων - Β.Κικίλιας: Ζητούνται πτήσεις σε ελληνικά αεροδρόμια και τα χαράματα!

 64. 17/05 17:46

  Η Ρόδος εντυπωσίασε τους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες στο ταξίδι γνωριμίας του FTI

 65. 17/05 17:28

  Emirates | Επισκέψεις σε 30 πόλεις, αναζητώντας πλήρωμα καμπίνας - Στις 2 και 3 Ιουνίου οι συνεντεύξεις στην Αθήνα

 66. 17/05 16:10

  Isla Brown Corinthia: Το πρώτο πεντάστερο resort της Brown Hotels στην Ελλάδα ανοίγει τις πύλες του στους Αγίους Θεοδώρους

 67. 17/05 15:56

  ΠΟΕΕΤ: Νέα κλαδική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια - Ποιες είναι οι αυξήσεις

 68. 17/05 15:41

  “Πέφτουν οι μάσκες” στις κρουαζιέρες της TUI Cruises

 69. 17/05 15:11

  Αμερικανικός τουρισμός: 6 στους 10 θα υλοποιήσουν τα σχέδια διακοπών στην Ευρώπη – Ο πόλεμος επηρεάζει την επιλογή προορισμού

 70. 17/05 13:33

  Η Ρόδος εντυπωσίασε τους 20 Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες του FTI που επισκέφθηκαν το νησί

 71. 17/05 13:15

  Ryanair: Ισχυρή διψήφια αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων το καλοκαίρι

 72. 17/05 12:56

  ΕΟΤ: Δυναμική προβολή της ελληνικής γαστρονομίας σε Ρώμη και Μιλάνο

 73. 17/05 12:54

  Η TUI ακύρωσε τις διακοπές στη Σρι Λάνκα

 74. 17/05 12:43

  O Γιάννης Βαρβιτσιώτης δώρισε 63 όπλα-κειμήλια στο Πολεμικό Μουσείο

 75. 17/05 12:11

  Ο DER Touristik θέλει να κάνει την Τουρκία τον δεύτερο πιο περιζήτητο προορισμό του μετά την Ελλάδα

 76. 17/05 11:46

  O FTI αυξάνει την προσφορά διακοπών στα μικρά Ελληνικά νησιά γιατί «η Κρήτη θα γεμίσει»!

 77. 17/05 11:38

  ΕΟΤ: Fam Trip για ανάδειξη των Κυθήρων ως ιδανικού γαστρονομικού προορισμού

 78. 17/05 11:27

  Τροπολογία | Έως 31 Δεκεμβρίου του 2025 το «Τουρισμός για όλους» - Ρυθμίσεις για το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ξενοδοχείων

 79. 17/05 11:04

  SKY express- Royal Jordanian: Σύνδεση της Μ. Ανατολής με 34 ελληνικούς προορισμούς μέσω Αθήνας

 80. 17/05 10:44

  Miray Cruises: Σύντομης διάρκειας κρουαζιέρες σε Τουρκία και Ελλάδα το 2022

 81. 17/05 10:03

  Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να απαιτούν μάσκες σε αεροδρόμια και πτήσεις

 82. 17/05 10:00

  Επιχορηγήσεις για 2 ξενοδοχεία σε Ναύπλιο και Οίτυλο

 83. 17/05 09:48

  Ισπανία | Παραμένει μέχρι τις 15 Ιουνίου η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους ενήλικες

 84. 17/05 09:04

  Βρετανία: Ακριβές πτήσεις, ταλαιπωρία στα αεροδρόμια

 85. 17/05 08:46

  Airbnb: ‘Ιδρυση Συμβουλευτικού Συνασπισμού Εμπιστοσύνης & Ασφάλειας

 86. 17/05 08:44

  Έρευνα GlobalData: Έμφαση στην τοπική γαστρονομία από τους DMOs παγκοσμίως

 87. 17/05 08:42

  U.S. Travel Association: Νέα έρευνα για τις επιπτώσεις των τεστ κορωνοϊού στην ταξιδιωτική ανάκαμψη των ΗΠΑ

 88. 17/05 08:40

  Marriott International: Travel Media Network με την υποστήριξη της Yaho

 89. 17/05 08:34

  Συνάντηση Β. Κικίλια με επτά πρέσβεις για την εξωστρέφεια του ελληνικού τουρισμού

 90. 17/05 03:36

  Νιώθουμε περήφανοι για την πρωτιά της Χαλκιδικής στις Γαλάζιες Σημαίες

 91. 16/05 23:30

  Γαλάζιες σημαίες 2022 | Δεύτερη παγκοσμίως και φέτος η Ελλάδα- πρώτη ξανά η Χαλκιδική

 92. 16/05 17:01

  Τέλος από σήμερα οι μάσκες στις Ευρωπαϊκές πτήσεις αλλά με εξαιρέσεις

 93. 16/05 16:52

  Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Simone Biles "νονά" του Celebrity Beyond

 94. 16/05 16:15

  Τουρκικός τουρισμός: Διπλάσια ανάπτυξη από το ρυθμό της Οικονομίας την ερχόμενη 10ετία- Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον "ήλιο"

 95. 16/05 15:35

  Κομισιόν | Ο τουρισμός θα ανακάμψει πλήρως και θα στηρίξει την ελληνική οικονομία - Οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις

 96. 16/05 15:21

  50ό FVW Workshop Κέρκυρα | Η Ελλάδα στο επίκεντρο της γερμανικής τουριστικής αγοράς

 97. 16/05 14:56

  Ο. Αναστασοπούλου: Η συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη μεγιστοποίηση των ωφελειών από την τουριστική δραστηριότητα

 98. 16/05 14:32

  Αεροδρόμια: Μόλις κατά 4,1% μειωμένη η επιβατική κίνηση τον Απρίλιο έναντι του 2019

 99. 16/05 14:20

  Πρώην διευθυντικό στέλεχος των TUI και Thomas Cook ο νέος CFO της Condor

 100. 16/05 13:41

  Μύκονος | "Σοκ και δέος" για 2 Βρετανίδες τουρίστριες: Εστιατόριο χρέωσε 600 ευρώ για 2 ποτά και σνακ