Ηλίας Μόσιαλος: Αισιόδοξα νέα από την πορεία των εμβολιασμών στο Ισραήλ

Τα στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν πως ο μαζικός εμβολιασμός μάλλον επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού και δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος που να συνδέεται με τον εμβολιασμό, τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος.
Διαβάστε τη συνέχεια της ανάρτησης...
Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί (ή έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση). Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 22% του πληθυσμού, σχεδόν 76% των πολιτών άνω των 60 ετών και, επιπλέον, άνω του 60% των ευάλωτων ομάδων.
Πως αξιολογείται η πορεία της αποτελεσματικότητας του εμβολίου λοιπόν:
1. Οι πόλεις με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού έχουν λιγότερους ασθενείς.
2. 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό περίπου του 30% των πολιτών άνω των 60 ετών, καταγράφηκε πτώση 25% στο (%) ποσοστό όσων νόσησαν σοβαρά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα (τα αποτελέσματα προκύπτουν από αναλύσεις του εβδομαδιαίου μέσου όρου).
Δεν υπάρχει όμως περιθώριο για εφησυχασμό και απλές επιδημιολογικές αναλύσεις.
Σε μια δυναμική κατάσταση όπως αυτή που εξελίσσεται στο Ισραήλ, με υψηλή εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, και με ταυτόχρονο μαζικό εμβολιασμό τέτοιας ταχύτητας, τα αποτελέσματα πρέπει να αναλύονται πολύ προσεκτικά. Δηλαδή, όχι μόνο με άξονα το αν συμβαδίζουν με την επίδραση του μαζικού εμβολιασμού, αλλά και με το εάν οφείλονται σε διακυμάνσεις της πανδημίας.
Οι δε διακυμάνσεις μπορεί να οφείλονται σε χρονική, γεωγραφική ή ακόμα και πληθυσμιακή διαφοροποίηση.
Για παράδειγμα
• κοιτώντας το σύνολο, μόνο το 1.5% των ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών νοσούν (σε κρίσιμα επίπεδα) επί του παρόντος. Αλλά αυτό το ποσοστό είχε καταγραφεί και σε άλλη φάση της πανδημίας.
• το μειωμένο -πλέον- ποσοστό των ασθενών που νοσούν ήπια θα μπορούσε να οφείλεται στην αύξηση των περιπτώσεων στό νεότερο πληθυσμό. Αυτό θα μπορούσε να καταγραφεί ως συνέπεια των εμβολιασμών - επειδή συντελούν στη μείωση των λοιμώξεων.
• οι πόλεις με μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών έχουν μικρότερα ποσοστά ασθενών με σοβαρή λοίμωξη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα (συγκρινόμενες με τα αντίστοιχα ποσοστά σε πόλεις με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού). Αυτή θα μπορούσε να είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη συσχέτιση του μαζικού εμβολιασμού με τη μείωση της εξάπλωσης. Αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς η συσχέτιση δεν αποδεικνύεται ακόμα.
• φαίνεται να καταγράφεται πλατό σε ‘χαμηλά’ ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες πόλεις. Παρά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, ορισμένες πόλεις φαίνεται να έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν μόνο 50% ή και λιγότερο των πολιτών άνω των 60 ετών.
• στον υπερ-ορθόδοξο τομέα, η κατά κεφαλή θνητότητα παραμένει 6 φορές μεγαλύτερη από τους άλλους τομείς, ενώ ο αριθμός των νέων ασθενών σταθεροποιείται και φαίνεται να εμφανίζει μείωση στον αραβικό τομέα.
Τι στοιχεία έχουμε όμως αναφορικά με τις λοιμώξεις ή και τις νοσηλείες μεταξύ αυτών που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου;
Το ποσοστό μόλυνσης μεταξύ των Ισραηλινών που έλαβαν την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου μειώθηκε δραματικά 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (πηγή εφημερίδα Haaretz).
Η εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου, και για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που έλαβαν την πρώτη δόση, δεν έχουν περάσει ακόμη 15 έως 22 ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, μετά τις πρώτες 1.7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου
• 4.484 άτομα διαγνώστηκαν με κορωνοϊό 1 με 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους,
• 3.186 άτομα 8 έως 14 ημέρες από την αντίστοιχη ημερομηνία που εμβολιάστηκαν.
• Όμως, 15 με 22 ημέρες μετά από την πρώτης δόσης του εμβολίου, ο αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν μειώθηκε στα 353 άτομα.
Όσον αφορά αυτούς που κόλλησαν και νοσηλευτήκαν: συνολικά, από την έναρξη της εκστρατείας, 375 από εκείνους που έλαβαν την πρώτη δόση αργότερα διαγνώστηκαν με κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν. Από αυτούς,
• 244 διαγνώστηκαν 1-7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό,
• 124 άτομα μεταξύ 8 και 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό.
• 7 άτομα διαγνώστηκαν και νοσηλεύτηκαν μετά από 15 ή περισσότερες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Αναφορικά δε με τις παρενέργειες μετά από 1,7 εκατομμύρια δόσεις:
- στο σύνολο αναφέρθηκαν 1217 παρενέργειες και δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος που να συνδέεται με τον εμβολιασμό.
Οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν γενικής φύσεως (όπως πονοκέφαλος, πυρετός ναυτία και μυϊκοί πόνοι) ενώ κάποιες ήταν εστιασμένες στο σημείο του εμβολιασμού (όπως τοπικός ερεθισμός, πόνος και μερικός περιορισμός της κινητικότητας του χεριού) και 92 ήταν νευρολογικής ή αλλεργικής φύσεως.
Ήταν αναμενόμενο όμως να νοσήσουν κάποιοι άνθρωποι;
Καταρχάς, να σημειώσουμε εδώ πως νοσούν περισσότεροι τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ο αριθμός πέφτει μετά τις δυο πρώτες εβδομάδες γιατί οι εμβολιασθέντες αναπτύσσουν αντισώματα, και σιγά σιγά το ποσοστό των νοσούντων μειώνεται σημαντικά. Αυτό είναι και αναμενόμενο και συμβατό με τα στοιχεία αποτελεσματικότητας, αλλά και τα διαστήματα εμπιστοσύνης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, όπως έχουν προκύψει από τις κλινικές μελέτες.
Θυμίζω εδώ πως στη δημοσίευση για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech στο New England Journal of Medicine (doi: 10.1056/NEJMoa2034577) αναφέρεται πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 52,4% μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης (με μεσοδιάστημα 21 ημερών). Κατά τη διάρκεια της δοκιμής φάσης III, οι περισσότερες ´αποτυχίες’ του εμβολίου ήταν τις ημέρες αμέσως μετά την πρώτη δόση, υποδηλώνοντας ότι η βραχυπρόθεσμη προστασία ξεκινά περίπου την ημέρα 11. Κοιτάζοντας τα συνολικά δεδομένα από την ημέρα 15 έως 21, οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές (στη διαδικασίας αξιολόγησης της εναλλαγής δόσεων μεταξύ εμβολίων) υπολόγισαν ότι η αποτελεσματικότητα έναντι του συμπτωματικού covid-19 ήταν περίπου 89% (95% με διάστημα εμπιστοσύνης 52% έως 97%).
Άρα, τα ποσοστά που παρατηρούνται στο Ισραήλ είναι αναμενόμενα.
Να αναφέρω επίσης εδώ πως ο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε δηλώσει στις 7 Ιανουαρίου ότι η συμφωνία του Ισραήλ με την Pfizer για 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, συμπεριλάμβανε τον όρο αποστολής 400.000-700.000 δόσεων κάθε εβδομάδα. Επίσης συμπεριλάμβανε και την ανώνυμη αλλά ενδελεχή ενημέρωση της Pfizer (καθώς και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας) για τα δεδομένα σχετικά με την ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό των ατόμων που λαμβάνουν το εμβόλιο, καθώς και τις παρενέργειες και την αποτελεσματικότητά του. Ακούγεται πολύ πολύπλοκο αλλά αυτό στο Ισραήλ μπορεί να γίνει με ευκολία.
Το Ισραήλ διαθέτει ένα εξαιρετικά οργανωμένο, ψηφιακό εθνικό σύστημα δημόσιας υγείας. Διατηρούνται ψηφιακά αρχεία όλων των ασθενών, ώστε να είναι εφικτό για τον γιατρό ή ένα φορέα υγείας να ανατρέξει στα ιατρικά δεδομένα των ανθρώπων από τη γέννησή τους. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα δεδομένα κάθε προηγούμενης νοσηλείας, των συνταγογραφημένων φαρμάκων και των εμβολιασμών.
Εν συντομία, τα νέα από το Ισραήλ είναι σημαντικά. Όπως βλέπουμε παρότι εμβολίασαν τη μεγάλη πλειοψηφία των ευάλωτων -που στην πλειοψηφία τους είναι και ηλικιωμένοι- και έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την έναρξη των εμβολιασμών, δεν υπήρξε αναφορά θανάτων και υψηλών ποσοστών παρενεργειών.
Αναφερόμουν συχνά τον Δεκέμβριο στο πλεονέκτημα - αναφορικά με τα έξτρα δεδομένα ασφαλείας- που μας έδωσε το γεγονός ότι τα εμβόλια εγκρίθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα από άλλες χώρες. Τώρα βλέπουμε αντίστοιχα τα ενθαρρυντικά νέα από το Ισραήλ, αναφορικά με τα επίπεδα μείωσης της εξάπλωσης μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς. Όπως επίσης, ο ταχύτατος ρυθμός εμβολιασμού μας δίνει νέα δεδομένα για τις συμπτωματικές λοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό και την πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Και βλέπουμε πως η αποτελεσματικότητα είναι πραγματικά υψηλή. Σύντομα, θα ξέρουμε και εάν μεταδίδουμε τον ιό μετα τον εμβολιασμό.
Η συστηματική καταγραφή των δεδομένων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές είναι η βάση της καλής επιδημιολογικής επιτήρησης και μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε.
- 1) Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιταχύνει τα ταξίδια- Ευπρόσδεκτοι οι Βρετανοί, εμβολιασμένοι και μη
- 2) Στόχος να φτάσουμε φέτος τουλάχιστον στο 50% της τουριστικής σεζόν του 2019
- 3) Μόνο εμβολιασμένοι στα ξενοδοχεία του Alltours- αισιοδοξία για ασφαλείς διακοπές μετά το Πάσχα
- 4) «Η Ελλάδα μπορεί να είναι η χώρα του “ευ ζην”»
25/02 17:56
25/02 17:39
25/02 16:25
Website για Πολυτελή Ξενοδοχεία ή Μεγάλες Μονάδες από τη Hotelwize
25/02 16:22
Tripadvisor: Δύο ελληνικές παραλίες στις καλύτερες στον κόσμο για το 2021
25/02 16:11
Lufthansa: Νέο θερινό πρόγραμμα πτήσεων για το 2021 με έμφαση στην Ελλάδα και τα Κανάρια
25/02 15:42
Διευθυντής ΙΤΒ: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι σύντομα απαραίτητο όσο το διαβατήριο
25/02 14:52
Με την υποστήριξη του ΕΟΤ, στην Αθήνα το World Tunnel Congress 2023
25/02 14:45
Εφικτές οι διακοπές των Γερμανών στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι
25/02 14:26
Βρετανός υπ. Μεταφορών: Το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών εξαρτάται από μη ελεγχόμενους παράγοντες
25/02 13:29
25/02 13:16
Ευρωπαϊκή τουριστική συμμαχία: Προτάσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού
25/02 13:05
Διαβατήρια εμβολιασμού: Οι τουριστικές χώρες της ΕΕ πιέζουν για την εφαρμογή του
25/02 13:00
25/02 12:52
ΠΟΥ: Τα διαβατήρια εμβολιασμού δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στα διεθνή ταξίδια
25/02 12:26
12 νέες ξενοδοχειακές αφίξεις αυτό το καλοκαίρι στα νησιά και στην Αθήνα
25/02 11:50
25/02 11:47
25/02 11:34
Στόχος να φτάσουμε φέτος τουλάχιστον στο 50% της τουριστικής σεζόν του 2019
25/02 11:28
Ένας χρόνος COVID-19 | Πώς άλλαξε η υγεία και η καθημερινότητα των Ελλήνων;
25/02 11:24
25/02 10:59
Το 1o digital forum «Taste of Attica» υπό την αιγίδα του ΕΟΤ
25/02 10:52
Βραβείο TUI Global Hotel Award στο Atrium Platinum Luxury Resort Hotel & Spa
25/02 10:39
ΞΕΕ: Άνοιξε η περίοδος αιτήσεων για το Idea Platform του CapsuleT
25/02 10:26
25/02 10:22
Άδειες για νέες τουριστικές κατοικίες σε Ιωάννινα, Κορώνη και τουριστική έπαυλη στο Ρέθυμνο
25/02 10:19
25/02 10:18
Ολλανδία: Η βιομηχανία της φιλοξενίας δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα
25/02 10:16
Ισπανία: H αύξηση της ανεργίας από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την οικονομία
25/02 10:13
Βόρεια Μακεδονία: Eπιδοτήσεις σε αεροπορικές εταιρείες για νέες συνδέσεις
25/02 09:53
24/02 18:21
24/02 15:22
24/02 15:07
Συνεργασία ΕΟΤ – ΞΕΕ ενόψει της παρουσίας της Ελλάδας στην διεθνή virtual έκθεση του Βερολίνου (ΙΤΒ)
24/02 14:11
24/02 14:08
24/02 13:55
Κ.Νοτοπούλου: Ο σχεδιασμός της ασφαλούς επανέναρξης του τουρισμού δεν μπορεί να περιμένει
24/02 13:09
24/02 12:40
Επιστρεπτέα προκαταβολή και για χιονοδρομικά κέντρα και ιαματικές πηγές
24/02 12:13
24/02 11:46
Θα είναι η Ελλάδα στους πρώτους προορισμούς της Ευρώπης για τους εμβολιασμένους Βρετανούς;
24/02 11:19
Jet2: Αύξηση 1000% στις κρατήσεις! Η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς
24/02 11:15
Ποια χώρα θα αποτελέσει το πρότυπο για τα πιστοποιητικά κορωνοϊού της Βρετανίας
24/02 11:00
24/02 10:54
ΓΕΠΟΕΤ: Ικανοποίηση για τη μείωση κατά 50% στα τέλη κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων
24/02 10:29
24/02 10:23
24/02 10:22
24/02 10:16
Πτώση 40% του τζίρου και των ξενοδοχείων μικρών ζώων στην Ουαλία
24/02 10:08
Η μοναξιά την εποχή του κορωνοϊού δημιουργεί νέες κυβερνητικές προτεραιότητες
24/02 10:04
Γερμανία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για πρώτη φορά από τους επιχειρηματίες για την τουριστική περίοδο
24/02 10:01
Πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού για την προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων» στην Ελλάδα
23/02 20:41
Πώς μπορεί η Ελλάδα να επεκτείνει τον κλάδο του τουρισμού με το καθεστώς των «nondom»
23/02 16:51
Condor: Πτήσεις από 7 γερμανικά αεροδρόμια σε 16 προορισμούς στην Ελλάδα και Λάρνακα
23/02 15:42
23/02 15:40
23/02 15:39
23/02 15:37
ΙΑΤΑ: Σε λίγες εβδομάδες η εφαρμογή για τα διαβατήρια εμβολιασμού
23/02 15:08
Η Ελλάδα στους πιο περιζήτητους προορισμούς των Βρετανών μετά τις ανακοινώσεις Μπ. Τζόνσον
23/02 14:52
Βρετανός υπουργός Υγείας: Οι μεταλλάξεις μπορεί να καθυστερήσουν τα διεθνή ταξίδια
23/02 14:35
Αλέξης Πατέλης: Ελάτε στην Ελλάδα για τον ήλιο, μείνετε για τη φορολογία και την τεχνολογία
23/02 14:33
23/02 14:27
23/02 14:12
23/02 13:31
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς καθυστέρηση
23/02 12:18
23/02 11:42
Βρετανία: Απογείωση των κρατήσεων μετά τις ανακοινώσεις Τζόνσον – Η Ελλάδα στους top προορισμούς
23/02 10:57
23/02 10:16
Η επικοινωνιακή στρατηγική του ΕΟΤ για το 2021- τι αναφέρει η απόφαση
23/02 10:03
23/02 10:01
Άδειες για τουριστικές κατοικίες και επιπλωμένα διαμερίσματα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Χαλκιδική
23/02 09:58
Περιφέρεια Ν.Αιγαίου: Γνωμοδότηση για κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Μύκονο
23/02 09:55
23/02 09:54
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικών δράσεων
23/02 09:49
23/02 09:41
ΥΠΑ: Υποχρεωτικό rapid test άφιξης για όλους τους επιβάτες από Η.Α.Ε και Ην. Βασίλειο
23/02 09:15
23/02 09:10
22/02 16:11
Κύπρος: Επανέναρξη των πτήσεων και επαναλειτουργία των αεροδρομίων από 1η Μαρτίου 2021
22/02 16:07
22/02 15:36
22/02 15:31
22/02 15:06
Ρωσικός τουρισμός: Ο Anex Tour ξεκινά πτήσεις τσάρτερ προς Αττάλεια από τον Μάρτιο
22/02 14:50
22/02 14:05
DRV | Πρόταση 8 δράσεων για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη Γερμανία
22/02 13:44
22/02 13:17
22/02 13:07
22/02 12:53
22/02 12:28
22/02 12:23
Greek Panorama Virtual: Δεύτερη εκδήλωση με διασύνδεση με Ολλανδία και Ιταλία
22/02 12:12
Telegraph: Αυτά είναι τα καλύτερα 15 Ελληνικά νησιά για διακοπές των Βρετανών το 2021
22/02 12:12
Greece. More than a destination- Η κοινή καμπάνια ΕΟΤ και Aegean
22/02 11:50
Εντυπωσιακές εικόνες: Ο δρόμος που σε περνάει μέσα… από το βουνό
22/02 11:48
22/02 10:58
Μόνο εμβολιασμένοι στα ξενοδοχεία του Alltours- αισιοδοξία για ασφαλείς διακοπές μετά το Πάσχα
22/02 10:07
Συμπαράσταση στον αγώνα των ξεναγών και από τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας
22/02 10:05
22/02 10:03
Άδειες για νέες τουριστικές κατοικίες σε Κρήτη, Χαλκιδική και Θάσο
22/02 10:02
22/02 10:00
Δήμος Αμοργού: Tι περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο έως το 2023 για τον τουρισμό
Άδειες για νέες τουριστικές κατοικίες σε Κρήτη και Ανατολική Μάνη
Βρετανία: Απογείωση των κρατήσεων μετά τις ανακοινώσεις Τζόνσον – Η Ελλάδα στους top προορισμούς
Θα είναι η Ελλάδα στους πρώτους προορισμούς της Ευρώπης για τους εμβολιασμένους Βρετανούς;
Βραβείο TUI Global Hotel Award στο Atrium Platinum Luxury Resort Hotel & Spa
Condor: Πτήσεις από 7 γερμανικά αεροδρόμια σε 16 προορισμούς στην Ελλάδα και Λάρνακα
Ένας χρόνος COVID-19 | Πώς άλλαξε η υγεία και η καθημερινότητα των Ελλήνων;
Κ.Νοτοπούλου: Ο σχεδιασμός της ασφαλούς επανέναρξης του τουρισμού δεν μπορεί να περιμένει
Ολλανδία: Η βιομηχανία της φιλοξενίας δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα
Βόρεια Μακεδονία: Eπιδοτήσεις σε αεροπορικές εταιρείες για νέες συνδέσεις
Επιστρεπτέα προκαταβολή και για χιονοδρομικά κέντρα και ιαματικές πηγές
DRV | Πρόταση 8 δράσεων για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη Γερμανία
Ρωσικός τουρισμός: Ο Anex Tour ξεκινά πτήσεις τσάρτερ προς Αττάλεια από τον Μάρτιο
Η μοναξιά την εποχή του κορωνοϊού δημιουργεί νέες κυβερνητικές προτεραιότητες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς καθυστέρηση
( 0 )