Γιάννης Ρέτσος: Υπερασπιζόμαστε το καλό των πολλών και όχι το συμφέρον των λίγων

Α Decrease font Enlarge font
Υπερασπιζόμαστε το καλό των πολλών και όχι το συμφέρον των λίγων

Αντιμετωπίσαμε την πρώτη φάση των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέταος, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, παρουσία του πρωθυπουργού, υπουργών και μελών, ζητώντας από τον κ.Μητσοτάκη την έμπρακτη συνέχιση της στήριξης της Πολιτείας.

Ως προς την πολιτική του ΣΕΤΕ για τη διαχείριση της κρίσης, ο κ.Ρέτσος τόνισε:

"Επιλέξαμε συνειδητά να είμαστε μετριοπαθείς, μετρημένοι και φειδωλοί. Προστατεύσαμε το κύρος του ΣΕΤΕ, τη θεσμική του υπόσταση, την αξιοπιστία του, αποφεύγοντας τον εύκολο συνδικαλισμό και τα μεγάλα λόγια. Διατηρήσαμε και θα έλεγα δυναμώσαμε ακόμα περισσότερο, την ενότητα του Συνδέσμου,  εκπροσωπώντας με δυναμισμό το σύνολο του τουριστικού κόσμου. Υπερασπιζόμενοι το καλό το πολλών και όχι το συμφέρον των λίγων".

Ως προς τα νέα μέτρα στήριξης ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε:

"Υπάρχουν πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα. Με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα προκύπτουν ανάλογα με την εξέλιξη και τη δυναμική των πραγμάτων, όπως για παράδειγμα μια πιθανή επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου.

Και φυσικά, να προετοιμαστούμε για το 2021, χρονιά ορόσημο, όταν πρώτα ο Θεός έχει τελειώσει το θέμα της πανδημίας και να βρεθούμε σε καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστών μας. Ανταγωνιστικότεροι και καλύτεροι από ότι είμαστε πριν, σημαίνει ότι παράλληλα με τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης, δεν ξεχνάμε και τις βασικές μας διαχρονικές στρατηγικές επιδιώξεις… Διεκδικούμε εδώ και χρόνια, ένα επενδυτικό περιβάλλον φιλικό και ευέλικτο για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και πάνω από όλα με ασφάλεια δικαίου. Επιδιώκουμε ένα σύγχρονο, απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που θα βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στην προσέλκυση επενδύσεων.

Προωθούμε, με συγκεκριμένες προτάσεις την καλύτερη δυνατή διαχείριση των προορισμών, με συνολική βελτίωση των υποδομών, που σημαίνει ορθή διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων,  ενεργειακή και υδατική επάρκεια, υλοποίηση τοπικών χωροταξικών σχεδίων, διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος. Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι, τουριστική επιχειρηματικότητα, τουρισμός χωρίς προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να υπάρξει. 

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισόρροπη και μακροχρόνια τουριστική ανάπτυξη, αν σε αυτή δεν εμπεριέχεται η έννοια της αειφορίας με έναν ολιστικό τρόπο. Και αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική ανταποδοτικότητα, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού. Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία ημέρα".

Εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης με αλλαγή μοντέλου στον τουρισμό

Ο κ.Ρέτσος επανέλαβε την πρόταση για τη σύνταξη ενός εθνικού συμβολαίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, που εισηγήθηκε στην περυσινή Γενική Συνέλευση, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη δεκαετία 2020 – 2030. Ένα σχέδιο, που όπως τόνισε, που θα αλλάζει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού.  Θα στοχεύει στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ώριμο, ποιοτικό, ασφαλή τουριστικό προορισμό, υψηλών προδιαγραφών. 

---------------

Διαβάστε επίσης

Κ.Μητσοτάκης: Χωρίς δωμάτια καραντίνας τα μικρά καταλύματα- Νέα μέτρα στήριξης εάν χρειασθούν

-----------------------------

Αναλυτικά η ομιλία του κ.Ρέτσου:

Με ιδιαίτερη τιμή, χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω και φέτος στη Συνεδρίαση της 28ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.  

Τιμή, χαρά και συγκίνηση για τη σημερινή σας παρουσία σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, για τη διαχρονική σας αφοσίωση στον ελληνικό τουρισμό, τη διαρκή σας πίστη, ότι και αυτή τη φορά, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, θα τα καταφέρουμε. 

Θα βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. 

Με τον ελληνικό λαό υγιή και ασφαλή, με τον τουρισμό και πάλι πρωταγωνιστή, στη μεγάλη προσπάθεια για να ανακάμψει η οικονομία, να σταθεί στα πόδια της η κοινωνία, να μπούμε και πάλι, ασφαλείς και σίγουροι στον δρόμο της μακροχρόνιας και σταθερής ανάκαμψης. 

Κυρίες και Κύριοι,

Έχουμε περάσει μαζί τέσσερις σκληρούς μήνες … Βιώσαμε –και εξακολουθούμε να βιώνουμε- πρωτόγνωρες καταστάσεις που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όλων μας… Με τους περισσότερους και τις περισσότερες από εσάς, αυτό το τετράμηνο το ζήσαμε έντονα και σε διαρκή επικοινωνία … Συζητήσαμε και σχεδιάσαμε τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, διεκδικήσαμε από την Πολιτεία τις άμεσες βοήθειες που χρειάστηκε το πρώτο διάστημα για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Ματώσαμε, αλλά μείναμε όρθιοι … Λειτουργήσαμε συλλογικά, δουλέψαμε συμπληρωματικά, εκφράσαμε αγωνίες και αιτήματα για να καταφέρουμε να οργανώσουμε μια πρώτη γραμμή άμυνας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για να μπορέσουμε να ανακόψουμε την ελεύθερη πτώση. Κάναμε τη δουλειά μας με ήθος και αποφασιστικότητα. Είχαμε όμως την τύχη να έχουμε και την κατανόηση, τα αντανακλαστικά και την αντίληψη του κινδύνου που επέδειξε από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Και τελικά τα καταφέραμε. Δεν λύσαμε με ένα μαγικό τρόπο τα προβλήματα, δεν κλείσαμε όλες τις πληγές. Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση είναι εδώ. 

Τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει.  

Αντιμετωπίσαμε όμως την πρώτη φάση των αποτελεσμάτων της πανδημίας με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.  Κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία που άμεσα ή έμμεσα έχει σχέση με τον τουρισμό.

Πάντα, με όπλο μας την ψυχραιμία, βάζοντας στο περιθώριο τον λαϊκισμό, τις εύκολες καταγγελίες, τις ακόμα πιο εύκολες και φυσικά ανεφάρμοστες λύσεις, το χάιδεμα των αυτιών, τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων. Βάζοντας στο περιθώριο την ιδιοτέλεια, τη βουλιμία, τις ανομολόγητες σκέψεις μιας ελάχιστης μειοψηφίας που θα ήθελε να κάνει «την κρίση ευκαιρία»… 

Επιλέξαμε συνειδητά να είμαστε μετριοπαθείς, μετρημένοι και φειδωλοί. Προστατεύσαμε το κύρος του ΣΕΤΕ, τη θεσμική του υπόσταση, την αξιοπιστία του, αποφεύγοντας τον εύκολο συνδικαλισμό και τα μεγάλα λόγια. Διατηρήσαμε και θα έλεγα δυναμώσαμε ακόμα περισσότερο, την ενότητα του Συνδέσμου,  εκπροσωπώντας με δυναμισμό το σύνολο του τουριστικού κόσμου. 

Υπερασπιζόμενοι το καλό το πολλών και όχι το συμφέρον των λίγων.    

Γιατί όλοι εμείς που είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, καταλάβαμε πολύ καλά ότι φέτος, τίποτα δεν είναι το ίδιο με πέρυσι. Ότι αυτό που ζούμε δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά. Ότι τα πάντα έχουν αλλάξει … Δεν ακούσαμε, ευτυχώς και προφανώς, όσους, στις αρχές Μαρτίου, μας έλεγαν ότι λειτουργούμε υπερβολικά, «κάνοντας κακό στις κρατήσεις»… Βιώσαμε την πιο δύσκολη, την πιο απρόβλεπτη περίοδο της ανθρωπότητας από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Ένα τεράστιας εμβέλειας γεγονός που επηρέασε και επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Την παγκόσμια οικονομία …  Τις γεωπολιτικές ισορροπίες …  Την εργασία … Τις ανθρώπινες σχέσεις … Τον τρόπο που ζούμε, που διασκεδάζουμε, που κινούμαστε, που ταξιδεύουμε, τον τρόπο που κάνουμε διακοπές …

Βιομηχανίες σταμάτησαν να λειτουργούν, επιχειρήσεις έκλεισαν, εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος, τα σύνορα έκλεισαν … Ενδεικτικά σας αναφέρω … Η πανδημία του COVID-19 προκαλεί ήδη τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα σε καιρό ειρήνης …Για την παγκόσμια οικονομία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντί ανάπτυξης 3,3% προβλέπει μείωση -3,0%. 

Για την Ελλάδα, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ -10,0% έναντι αύξησης 2,4% στην αρχή του έτους. Ο τουρισμός σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια υγειονομική κρίση, δέχεται ένα σφοδρό χτύπημα, το ισχυρότερο στην ιστορία του. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης αποτυπώνονται ήδη στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα, στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%. Αποτέλεσμα αυτού, τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μόνο τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Για τις πέντε σημαντικότερες αγορές μας, που μαζί συνεισφέρουν το 50% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη μεταβολή του ΑΕΠ τους το 2020 κυμαίνονται μεταξύ -6% και -9%. 

Λόγω του πλήγματος της πανδημίας στην ελευθερία των μετακινήσεων, οι επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερες:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2020, και ανάλογα με το πως και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, η μείωση εσόδων θα κυμανθεί από -62% ή - 910 δισ. δολάρια, έως - 79%  ή 1.2 τρισ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα θα τεθούν σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό, παγκοσμίως. Αυτά τα νούμερα, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση.

Οι βάσεις για την επόμενη ημέρα

Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση κυρίες και κύριοι, καλούμαστε καθημερινά να βρούμε τους τρόπους, τα εργαλεία, τη στρατηγική, όχι μόνο να επιβιώσουμε της μεγάλης καταιγίδας, αλλά παράλληλα να βάλουμε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα. 

Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, ακόμα καλύτεροι από όσο ήμασταν πριν την κρίση της πανδημίας. Ας μην γελιόμαστε. Όλοι το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Για τη φετινή τουριστική περίοδο οι στόχοι μας είναι πολύ συγκεκριμένοι.

Μετρημένοι και απολύτως ρεαλιστικοί. Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του προορισμού, της χώρας.. Να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους,

Να βρούμε τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων με έμφαση στη ρευστότητά τους, Να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό τις απώλειές μας.   

Και εδώ Κύριε Πρωθυπουργέ, θα χρειαστούμε την έμπρακτη συνέχιση της στήριξης της Πολιτείας.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα. Με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα προκύπτουν ανάλογα με την εξέλιξη και τη δυναμική των πραγμάτων, όπως για παράδειγμα μια πιθανή επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου.

Και φυσικά, να προετοιμαστούμε για το 2021, χρονιά ορόσημο, όταν πρώτα ο Θεός έχει τελειώσει το θέμα της πανδημίας και να βρεθούμε σε καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστών μας. Ανταγωνιστικότεροι και καλύτεροι από ότι είμαστε πριν, σημαίνει ότι παράλληλα με τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης, δεν ξεχνάμε και τις βασικές μας διαχρονικές στρατηγικές επιδιώξεις… Διεκδικούμε εδώ και χρόνια, ένα επενδυτικό περιβάλλον φιλικό και ευέλικτο για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και πάνω από όλα με ασφάλεια δικαίου. Επιδιώκουμε ένα σύγχρονο, απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που θα βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στην προσέλκυση επενδύσεων.

Προωθούμε, με συγκεκριμένες προτάσεις την καλύτερη δυνατή διαχείριση των προορισμών, με συνολική βελτίωση των υποδομών, που σημαίνει ορθή διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων,  ενεργειακή και υδατική επάρκεια, υλοποίηση τοπικών χωροταξικών σχεδίων, διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος. Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι, τουριστική επιχειρηματικότητα, τουρισμός χωρίς προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να υπάρξει. 

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισόρροπη και μακροχρόνια τουριστική ανάπτυξη, αν σε αυτή δεν εμπεριέχεται η έννοια της αειφορίας με έναν ολιστικό τρόπο. Και αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική ανταποδοτικότητα, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού. Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία ημέρα.

Γιατί αυτή η ημέρα θα έρθει και θα πρέπει να μας βρει καλά προετοιμασμένους, με ξεκάθαρο σχεδιασμό και στόχευση. Και για να είμαι δίκαιος κ. Πρωθυπουργέ, πολλές από τις στρατηγικές μας επιδιώξεις έχουν δρομολογηθεί, άλλες βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και κάποιες ακόμα καθυστερούν. Αναγνωρίζω, όλοι το αντιλαμβανόμαστε, ότι η πανδημία ανέτρεψε όλο τον σχεδιασμό.

Εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό

Είναι όμως η στιγμή να ξεκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία για την σύνταξη ενός εθνικού συμβολαίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, όπως πέρυσι, στην 27η Γενική Συνέλευση το είχα ονοματίσει, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη δεκαετία 2020 – 2030. 

Ένα σχέδιο, που θα αλλάζει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού.  Θα στοχεύει στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ώριμο, ποιοτικό, ασφαλή τουριστικό προορισμό, υψηλών προδιαγραφών. 

Ένα ολιστικό σχέδιο που θα μας αποκόπτει από την κοντόφθαλμη λογική των προηγούμενων χρόνων που ήθελαν τις «χρονιές ρεκόρ», χωρίς να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

Τα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τις προοπτικές του αύριο.  Ένα ολιστικό σχέδιο που θα προσδιορίζει με ακρίβεια το στίγμα και την θέση του τουρισμού στην Ελλάδα της νέας δεκαετίας.

Πολλοί μας ρωτάνε για τη θέση μας σχετικά με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Ή μας ζητάνε την άποψή μας για τον προβληματισμό που αναπτύσσεται, σχετικά με την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό. Κάποιους, ευτυχώς λίγους, θα τους εκπλήξω αν πω ότι ναι, και εμείς συμφωνούμε στα αυτονόητα. Προφανώς θέλουμε να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας …

Προφανώς και θέλουμε να δούμε να αναπτύσσονται νέοι τομείς της οικονομίας. Να δούμε να ανθίζουν τα πολλά και μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Ναυτιλία, πρωτογενής τομέας, εκπαίδευση, τομείς της υγείας και του φαρμάκου, πράσινη ενέργεια, ασημένια οικονομία, σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό, ψηφιακή επανάσταση. Η κρίση που ζούμε μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα νέο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο. 

Ο νέος επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021 - 2027 και το σημαντικότατο οικονομικό πακέτο ανάκαμψης Next Generation EU, μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη, όχι μόνο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη χάραξη ενός νέου, μακροχρόνιου και αποδοτικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Η Ελλάδα, αν δεν επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, μπορεί όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση σύντομα, αλλά να μπει σε μια νέα εποχή μακροχρόνιας και σταθερής ανάπτυξης. 

Ο τουρισμός σε  αυτόν τον νέο σχεδιασμό έχει και ρόλο και λόγο. 

Στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης, απέδειξε τόσο τη δυναμική του, όσο και τη διασύνδεσή του με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Αλληλένδετος, εξωστρεφής και με όραμα, απαλλαγμένος από παθογένειες του παρελθόντος και χρεωκοπημένες κρατικοδίαιτες νοοτροπίες που τον κρατούσαν δέσμιο σε ένα γκρίζο παρελθόν, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί και πρέπει να συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτή τη σπουδαία εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης.   

Πολύ σύντομα Κύριε Πρωθυπουργέ, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καταθέσουμε τις ολοκληρωμένες απόψεις μας για τον ρόλο του τουρισμού στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό, για τη νέα γενιά του ελληνικού τουρισμού, μαζί με τα μεγάλα ώριμα έργα που ήδη έχουμε συζητήσει και λίγο πριν την αρχή της πανδημίας. 

Απολογισμός τριετίας και οι στόχοι για τη νέα θητεία

Πριν τρία χρόνια, είχα την τιμή και την ευθύνη να αναλάβω την Προεδρία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.  

Ήταν Μάιος του 2017, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα ήταν ακόμα παρούσες, ο τουρισμός όμως, κάτω από διαρκώς αντίξοες συνθήκες, πάλευε, χωρίς να επαναπαύεται, όχι για να υπερασπίζεται κεκτημένα, αλλά για να ανοίγει διαρκώς νέους δρόμους επιτυχίας. Επιτυχία, που όπως πολλές φορές έχουμε πει, μας αφορούσε όλους. Τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες, την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Επιτυχία που συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, μέχρι τη στιγμή της πανδημίας. Σε αυτή την τριετία, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, και το τονίζω με έμφαση το μαζί, καταφέραμε πολλά.

Η ενότητα ολόκληρου του τομέα εμπεδώθηκε ακόμα περισσότερο. Πάνω από 20 συναντήσεις εργασίας, περιφερειακά συμβούλια, σε ολόκληρη την Ελλάδα, μας έφεραν πιο κοντά στη βάση του ελληνικού τουρισμού. Ακούσαμε, μιλήσαμε, συνθέσαμε απόψεις και φέραμε στο κέντρο των αποφάσεων δίκαια αιτήματα και ρεαλιστικές διεκδικήσεις προς επίλυση. Βάλαμε από την πρώτη στιγμή ως στόχο, εργαστήκαμε και πετύχαμε την πολυπόθητη κοινωνική ειρήνη, ως προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με όρους συναίνεσης. Την ίδια διάθεση συνεργασίας δείξαμε διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις. Το είχα πει το 2017, το επαναλαμβάνω και τώρα.

Επιζητούμε διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό τουρισμό σχέση, με όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις. Αυτός είναι ο ρόλος του ΣΕΤΕ ως κοινωνικού εταίρου.

Και αυτόν τον ρόλο οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε και να ενδυναμώνουμε.

Θέλουμε έναν ΣΕΤΕ ισχυρό, αξιόπιστο συνομιλητή, αντικειμενικό υπερασπιστή των συμφερόντων του συνόλου του τουριστικού τομέα. 

Γι’ αυτό –και από το σημερινό βήμα της Γενικής Συνέλευσης– κάνω έκκληση προς κάθε κατεύθυνση. 

Αφήστε τον ΣΕΤΕ και τον ελληνικό τουρισμό εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Μην εργαλειοποιείτε τον τουρισμό, προσδοκώντας μικρά πολιτικά οφέλη. Ο πόνος και η αγωνία του τουριστικού τομέα, δεν είναι καύσιμη ύλη για πολιτικές συγκρούσεις. Ιδίως τώρα, σε αυτές τις δύσκολες, τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας. 

Προστατέψτε την κοινωνική ειρήνη, το κύρος, την αξία, τον κόπο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, χιλιάδων μικρών ή μεσαίων επιχειρηματιών που προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό για το κοινό καλό.

Γιατί το κοινωνικό αποτύπωμα του ελληνικού τουρισμού, η τεράστια κοινωνική του διάσταση, μας αφορά όλους. 

Αφορά την Ελλάδα, την ευημερία του ελληνικού λαού. 

Και αυτή την κοινωνική διάσταση προσπαθήσαμε και να αναδείξουμε και να διευρύνουμε. Να εξηγήσουμε παντού ότι από τον ελληνικό τουρισμό είμαστε όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση κερδισμένοι.

Όσο πιο ώριμος, όσο πιο δυνατός, όσο πιο σταθερός είναι ο τουρισμός,  τόσο περισσότερο κερδισμένοι θα είμαστε. Γι’ αυτό και δουλέψαμε σκληρά, μεθοδικά και με πείσμα για να πάμε ένα σκαλί ψηλότερα … Να αναδείξουμε μια σύγχρονη και πρωτοποριακή εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος, μέσα από τη σπουδαία, συστηματική και αποτελεσματική δουλειά που κάνει η MarketingGreece. Να λειτουργήσουμε με όρους επικοινωνίας του 21ου αιώνα, επικοινωνίας που γνωρίζει, αντιλαμβάνεται, προσαρμόζεται. Να εμβαθύνουμε και να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας μέσω της αθόρυβης δουλειάς του ΙΝΣΕΤΕ που παράγει και διαμοιράζει υψηλής αξίας περιεχόμενο και πληροφόρηση. Να δημιουργήσουμε συμμαχίες στην Ευρώπη με στόχο να αναδείξουμε διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Να δείξουμε ποιο είναι το πρόσωπο της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε από την αρχή μία σχέση εμπιστοσύνης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που ήδη μας επιτρέπει να εκφράζουμε άποψη σε ζητήματα ευρωπαϊκών πολιτικών. 

Η  συμμαχία που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια από το μηδέν, με τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους Νορβηγούς ομόλογους του ΣΕΤΕ, ήδη αποδίδει καρπούς. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η εξωστρέφεια απέδωσε, που ο ΣΕΤΕ απέκτησε πρόσωπο, φωνή, δύναμη στα κέντρα των αποφάσεων.

Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Όλα τα παραπάνω ήταν και θα εξακολουθήσουν να είναι οι κεντρικοί μας στόχοι και για την επόμενη τριετία. Να κάνουμε τον ΣΕΤΕ ακόμα πιο ισχυρό, ακόμα πιο αξιόπιστο. Έναν σύγχρονο κοινωνικό εταίρο, ηγέτη και εκπρόσωπο ολόκληρης της πυραμίδας του τουρισμού. Να κάνουμε τον ελληνικό τουρισμό πραγματικό πρωταγωνιστή στη νέα φάση, που εκ των πραγμάτων μπαίνει ο παγκόσμιος τουρισμός. 

Το 2017, παρέλαβα από τον Ανδρέα Ανδρεάδη έναν αναγεννημένο ΣΕΤΕ. Κοινωνικό εταίρο, με λόγο, φωνή και κύρος. Φιλοδοξία και στόχος μου είναι να πάμε ακόμα πιο ψηλά. Δουλεύοντας με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο και πείσμα με βάση τέσσερις λέξεις που συνοψίζουν τη στρατηγική μας. 

Αξιοπιστία και ρεαλισμός, ωριμότητα και εξωστρέφεια. Το 2021 θα είναι χρονιά καθοριστική. 

Η πανδημία του COVID-19 αλλάζει και τον παγκόσμιο τουρισμό. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία, αλλά και την υποχρέωση να δει τη μεγάλη εικόνα. Να χαράξει μια νέα στρατηγική. Μια νέα πορεία. Τώρα είναι η στιγμή. Η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η εικόνα μιας Ελλάδας σταθερής, με ασφάλεια, μιας Ελλάδας που μπορεί να στέκεται όρθια σε δύσκολες καταστάσεις, δημιουργεί ένα ανεκτίμητης αξίας άυλο κεφάλαιο. Μας δίνει το πλεονέκτημα, να χτίσουμε εικόνα, φήμη, κύρος, να ξεκινήσουμε στη μετά – covid εποχή από θέση ισχύος. 

Αυτή θα είναι και η μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια.

Να περάσουμε στη νέα εποχή.

Με έναν σύγχρονο ΣΕΤΕ, που θα υπηρετεί το όραμα για τη νέα σελίδα του ελληνικού τουρισμού. 

Σήμερα ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος δημιουργίας και με τη στήριξή σας, με τη δική σας εντολή, θα ξεκινήσει ένας δεύτερος, εξίσου δημιουργικός και αποτελεσματικός. Πριν τρία χρόνια είχα δεσμευτεί να βρίσκομαι πάντα στην πρώτη γραμμή, για όλες τις μάχες που θα ερχόμασταν αντιμέτωποι. Μικρές ή μεγάλες. Στις εύκολες, αλλά και στις δύσκολες στιγμές που αναλογούν σε τέτοιες θέσεις ευθύνης. Δούλεψα, διεκδίκησα, μάτωσα, ιδίως το τελευταίο διάστημα, αλλά ούτε στιγμή δεν λύγισα. Αψηφώντας τις μεγάλες δυσκολίες. Παραμερίζοντας προσωπικές πικρίες. Δίνοντας πάντοτε τον καλύτερο εαυτό μου. Για το κοινό καλό. Για να μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό έκανα και αυτό θα εξακολουθήσω να κάνω με τη δική σας δύναμη. Με μεγαλύτερη πείρα και πιο βαθιά γνώση … Με την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος … Με την ίδια ακλόνητη πίστη ότι το μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι στα χέρια μας. Ότι μαζί, ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε και αυτή τη σκληρή χρονιά, για να οικοδομήσουμε μια νέα, μακρά περίοδο ευημερίας, ωριμότητας και ανάπτυξης. 

Θέλω ενώπιών σας να δεσμευτώ … Είμαι κάτι παραπάνω από βέβαιος … Ο τουρισμός, θα σταθεί και πάλι, στο ύψος των περιστάσεων … Στην πρώτη γραμμή της μάχης … Ισχυρός και πρωτοπόρος … 

Και πολύ σύντομα νικητής. 

Προχωράμε μαζί για να γράψουμε τη νέα σελίδα του ελληνικού τουρισμού.

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

COVID-19
 1. 02/07 20:57

  Πτήση τσάρτερ από την Στοκχόλμη στη Ρόδο με ειδική άδεια

 2. 02/07 18:09

  Ryanair: Σύνδεση της Θεσσαλονίκης με 30 προορισμούς

 3. 02/07 17:54

  Γερμανικός τουρισμός/ DRV: Αυξάνονται οι κρατήσεις για διακοπές στη Μεσόγειο - Στους top προορισμούς η Ελλάδα

 4. 02/07 15:03

  Ο κ.Θεοχάρης στο Sky News: Ευπρόσδεκτοι οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα- πιθανό άνοιγμα στα μέσα Ιουλίου

 5. 02/07 14:58

  Ryanair: Ξεκινά πάλι τις πτήσεις από Αθήνα σε 30 προορισμούς

 6. 02/07 13:35

  Γερμανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα άνοιξε αλλά με… αρρυθμίες

 7. 02/07 13:23

  U.S. Travel Association: Απίστευτα απογοητευτική η απαγόρευση Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη

 8. 02/07 13:17

  Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αλλά περιμένουμε ανάκαμψη το 2021

 9. 02/07 12:53

  Πρόβλημα συμπίεσης σε πτήση της EasyJet προς τη Θεσσαλονίκη

 10. 02/07 12:37

  Lufthansa: Κύμα ακυρώσεων πτήσεων στο θερινό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε

 11. 02/07 12:36

  ΟΑΕΔ: Μέχρι τις 7 Ιουλίου οι αιτήσεις καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

 12. 02/07 12:27

  Το ελληνικό πρότυπο για την είσοδο των τουριστών εφαρμόζει η Ισπανία

 13. 02/07 12:02

  Μικρές Αποδράσεις στην Κύπρο

 14. 02/07 11:58

  Όλο και περισσότεροι πεζοί και ποδηλάτες στις προσωρινές παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου

 15. 02/07 11:47

  Ανοίγει το Κέντρο Πληροφοριών Τουριστών Ισθμού

 16. 02/07 10:58

  Deutsche Bank: Έως 16 δισ. ευρώ λιγότερα θα ξοδέψουν φέτος οι Γερμανοί τουρίστες, που θα λείψουν από τις μεσογειακές χώρες

 17. 02/07 10:47

  Alitalia: Από σήμερα επανέρχονται οι πτήσεις από Αθήνα για Ρώμη

 18. 02/07 10:41

  Στην Πάτρα και την Ολυμπία ο Μάνος Κόνσολας

 19. 02/07 10:40

  Αυξάνονται κατά 25.000 οι νέες πτήσεις από την United Airlines

 20. 02/07 10:38

  Aπό ποιες χώρες εκτός ΕΕ δέχονται τουρίστες η Γερμανία και η Τσεχία

 21. 02/07 10:37

  Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Διαγωνισμός για τη μίσθωση κλινών στη Μυτιλήνη

 22. 02/07 10:35

  Μεγάλο το πλήγμα στον τουρισμό και στη Σιγκαπούρη

 23. 02/07 10:33

  Ατμομηχανή για την οικονομική ανάκαμψη ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία

 24. 02/07 10:28

  ΞΕΕ: Διαγωνιστικό πρόγραμμα Idea Platform από τον CapsuleT

 25. 02/07 10:15

  Ο κ.Θεοχάρης σε 4 αεροδρόμια: Η εφετινή χρονιά εφαλτήριο για το μέλλον

 26. 02/07 09:08

  Το χωριό της Νάξου που σε πάει πίσω στο χρόνο

 27. 02/07 09:05

  Δραγονέρα: Η εξωτική παραλία στο Αγκίστρι, δίπλα στην Αθήνα

 28. 01/07 23:22

  «Και τι δεν θα ‘δινα να ήμουν εκεί!»

 29. 01/07 16:49

  Άνοιξε το Sofitel Athens Airport με ενισχυμένα υγειονομικά πρωτόκολλα

 30. 01/07 16:45

  Στην Κρήτη ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης

 31. 01/07 16:18

  Περιφέρεια Κρήτης: Και άλλα τουριστικά επαγγέλματα στο πρόγραμμα επιμόρφωσης για προφύλαξη από τον ιό

 32. 01/07 16:09

  Γερμανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα αιφνιδιάζει τους τουρίστες- Η απειλή της TUI

 33. 01/07 16:01

  Από την Γερμανία, Ελβετία και Τσεχία τα πρώτα τσάρτερ της σεζόν στη Ρόδο

 34. 01/07 15:42

  Πανδημική ρήτρα ζητεί η DRV στην ευρωπαϊκή οδηγία για τα ταξίδια

 35. 01/07 14:28

  Έφθασαν οι πρώτες διεθνείς πτήσεις στα νησιά του Νότιου Αιγαίου

 36. 01/07 13:56

  Ryanair: Ισχυρή ζήτηση για τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου - Pεκόρ μείωσης τιμών το 12μηνο

 37. 01/07 13:45

  Επιστολή απελπισίας από τουριστικό γραφείο της Ουγγαρίας: Επειγόντως λύση για τη φόρμα εντοπισμού επιβατών στον οδικό τουρισμό

 38. 01/07 13:00

  TripAdvisor: Η καθαριότητα βασικό κριτήριο επιλογής καταλύματος

 39. 01/07 12:55

  Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Σχέδιο για την αναγέννηση της ιστορικής αγοράς στην Πλάκα και το Μοναστηράκι

 40. 01/07 12:27

  Ηρώδειο: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο στις 15 και 16 Ιουλίου

 41. 01/07 12:20

  Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

 42. 01/07 11:54

  Διχασμένοι οι Γερμανοί στην πρόθεση διακοπών για το 2020

 43. 01/07 11:05

  Γ. Πλακιωτάκης: Ο εκσυγχρονισμός των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών συνεχίζεται - Ποιες νέες γραμμές εισάγονται

 44. 01/07 11:04

  Άδειες για τρία νέα 4άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά, Κέρκυρα και Μύκονο

 45. 01/07 11:02

  Eπισκευή παλαιού κτίσματος προς τουριστική χρήση στη Σαντορίνη - Αλλαγή χρήσης οικοδομής σε ξενοδοχείο στην Κατερίνη

 46. 01/07 11:01

  Κοινωνικός Τουρισμός: Πάνω από 300.000 αιτήσεις - Άμεση αποπληρωμή φέτος για τις επιχειρήσεις

 47. 01/07 11:00

  Αναγνωρίστηκαν άλλες 2 Πηγές ως ιαματικές σε Αιδηψό και Καμένα Βούρλα

 48. 01/07 10:57

  Ματαιώθηκε οριστικά η σημαντικότερη Διεθνής Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών στην Ισπανία

 49. 01/07 10:56

  HΠΑ-Έρευνα: H μετάβαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά

 50. 01/07 10:53

  Περιφέρεια Θεσσαλίας: Δωρεάν πλατφόρμα εκπαίδευσης εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις για τον Covid-19

 51. 01/07 10:45

  "Κάθε μέρα θάλασσα" στις ακτές της Θεσσαλονίκης με το Karavaki Άγιος Γεώργιος

 52. 01/07 10:41

  Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έφτασε στο τέλος του

 53. 01/07 10:32

  Η τελική λίστα: Σε 75 περιοχές καταλύματα καραντίνας

 54. 01/07 10:22

  Η πρώτη διεθνής πτήση στην Κέρκυρα σήμερα- Δηλώσεις Θεοχάρη

 55. 01/07 10:19

  ΥΠΑ: Μέχρι τις 15 Ιουλίου η αναστολή πτήσεων από Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία και Τουρκία

 56. 01/07 09:00

  Τηλεϊατρική: χτίζοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό

 57. 01/07 08:51

  Ο Έβρος και οι παραλίες του: Μπάνιο στην άκρη του Θρακικού Πελάγους

 58. 01/07 08:49

  Παξοί: Το νησί που νομίζεις ότι κολυμπάς σε νερά πισίνας

 59. 30/06 17:19

  Ανοίγουν τον Ιούλιο δύο ξενοδοχεία της αλυσίδας Koullias στην Κω

 60. 30/06 16:47

  Το υγειονομικό πρωτόκολλο του Neptune Hotels Resort, Convention Centre & Spa

 61. 30/06 16:39

  Επιτυχές το πιλοτικό πρότζεκτ επανεκκίνησης στις Βαλεαρίδες, λέει η TUI

 62. 30/06 16:24

  Seajets: Στις 3 Ιουλίου 2020 ξεκινούν τα δρομολόγια

 63. 30/06 16:11

  Παράταση στην κατάθεση πινακίδων από τουριστικά οχήματα

 64. 30/06 15:51

  Τα υγιή ξενοδοχεία μπορούν να αντέξουν τον δανεισμό

 65. 30/06 15:45

  Aποπληρωμή των απαιτήσεων των τουριστικών γραφείων από την πτώχευση της MALEV

 66. 30/06 15:42

  Celestyal Cruises: Αναστολή των κρουαζιέρων έως το Μάρτιο του 2021

 67. 30/06 15:23

  Ιταλία: Υποχρεωτικά κάτω από το μπροστινό κάθισμα οι χειραποσκευές στις πτήσεις

 68. 30/06 15:07

  Στρατηγική συνεργασία TUI με υπουργείο Τουρισμού, με στόχο το 50% των περυσινών αφίξεων- Οι δηλώσεις

 69. 30/06 14:59

  Στο 27% οι πτήσεις από Γερμανία τον Ιούλιο

 70. 30/06 14:46

  FedHATTA: Προβλήματα από την εφαρμογή των Πρωτοκόλλων άφιξης

 71. 30/06 14:24

  Οριστικό: Η ΕΕ ανοίγει τα σύνορα για τουρίστες από 14 χώρες και 4 κρατίδια

 72. 30/06 14:05

  Η Αθήνα στις 4 ευρωπαϊκές πόλεις με τις περισσότερες κρατήσεις πτήσεων το α’ μισό του Ιουνίου

 73. 30/06 13:41

  Επιταχύνεται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας

 74. 30/06 13:35

  HAPCO: Διεξαγωγή φυσικών συνεδρίων χωρίς ειδικά πρωτόκολλα!

 75. 30/06 13:29

  Η διευθύντρια της Springer Reisen ταξίδεψε στην Ελλάδα – Τι διαπίστωσε για την εμπειρία διακοπών

 76. 30/06 12:55

  Αυξάνονται οι πτήσεις από τη Γερμανία τον Ιούλιο – Η Ελλάδα στους top προορισμούς

 77. 30/06 12:32

  Έρευνα προβλέπει λιγότερα επαγγελματικά ταξίδια ακόμα και μετά την κρίση κορωνοϊού

 78. 30/06 12:29

  Στ.Πέτσας: Υπογράφεται σήμερα στρατηγική συνεργασία υπουργείου Τουρισμού- TUI

 79. 30/06 12:18

  Παραγωγή ταινίας μικρού μήκους στην Πάρο

 80. 30/06 12:12

  Στα χέρια των αδελφών Comer πέρασε το Καζίνο Λουτρακίου

 81. 30/06 12:02

  Δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία μέχρι τις 15 Ιουλίου

 82. 30/06 11:37

  Τελευταίες πληροφορίες: Η ΕΕ ανοίγει τα σύνορα για 14 χώρες

 83. 30/06 11:32

  Η ερημική παραλία με το παράξενο όνομα στα Κύθηρα

 84. 30/06 11:30

  Παραλίες με εύκολη πρόσβαση και άνετο πάρκινγκ στην Αττική

 85. 30/06 11:11

  Όμιλος Lufthansa: Το πρόγραμμα πτήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου- Νέα πτήση για Ρόδο από Μόναχο

 86. 30/06 10:58

  Handelsblatt: Προβληματική η «φόρμα εντοπισμού τουριστών» στην Ελλάδα

 87. 30/06 10:35

  Ισπανία: Η οικονομία δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 έως τουλάχιστον και το 2022

 88. 30/06 10:34

  Άδειες για νέα ξενοδοχεία σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Σύβοτα

 89. 30/06 10:31

  Δήμος Κέας: Διαγωνισμός για εφαρμογές ψηφιακού πολιτισμού

 90. 30/06 10:28

  Αλλαγή χρήσης ξενοδοχείου σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Αθήνα και αγροτικής αποθήκης σε ξενοδοχείο στην Κεφαλονιά

 91. 30/06 10:25

  Πύργος Ηλείας: Το νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής

 92. 30/06 10:22

  Άνοιξε η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

 93. 29/06 16:49

  Τουρκία: Δεκάδες πτήσεις από το Ντίσελντορφ παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της Γερμανίας

 94. 29/06 16:36

  Ισπανία και Ελλάδα πρωταγωνιστούν στις κρατήσεις σε τ. γραφεία της Γερμανίας

 95. 29/06 15:33

  Tι ισχύει με τη νέα ΚΥΑ για τα μέτρα προστασίας σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης

 96. 29/06 15:29

  Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για τα τεστ, τα πρωτόκολλα και τις χώρες εισερχόμενου τουρισμού

 97. 29/06 14:59

  Alltours: Υποχρεωτικό αρνητικό τεστ κορωνοϊού στα ελληνικά ξενοδοχεία για μερίδα Γερμανών

 98. 29/06 14:58

  ΠΟΞ: Σε 30 ημέρες η πληρωμή της επιδότησης στους παρόχους για τον κοινωνικό τουρισμό

 99. 29/06 14:50

  Συμβολική η πρώτη πτήση της TUI στην Κω, με 170 Γερμανούς από το χώρο της υγείας

 100. 29/06 14:35

  Στην Κω για διακοπές Γερμανοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό