Γιάννης Ρέτσος: Υπερασπιζόμαστε το καλό των πολλών και όχι το συμφέρον των λίγων

Α Decrease font Enlarge font
Υπερασπιζόμαστε το καλό των πολλών και όχι το συμφέρον των λίγων

Αντιμετωπίσαμε την πρώτη φάση των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέταος, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, παρουσία του πρωθυπουργού, υπουργών και μελών, ζητώντας από τον κ.Μητσοτάκη την έμπρακτη συνέχιση της στήριξης της Πολιτείας.

Ως προς την πολιτική του ΣΕΤΕ για τη διαχείριση της κρίσης, ο κ.Ρέτσος τόνισε:

"Επιλέξαμε συνειδητά να είμαστε μετριοπαθείς, μετρημένοι και φειδωλοί. Προστατεύσαμε το κύρος του ΣΕΤΕ, τη θεσμική του υπόσταση, την αξιοπιστία του, αποφεύγοντας τον εύκολο συνδικαλισμό και τα μεγάλα λόγια. Διατηρήσαμε και θα έλεγα δυναμώσαμε ακόμα περισσότερο, την ενότητα του Συνδέσμου,  εκπροσωπώντας με δυναμισμό το σύνολο του τουριστικού κόσμου. Υπερασπιζόμενοι το καλό το πολλών και όχι το συμφέρον των λίγων".

Ως προς τα νέα μέτρα στήριξης ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε:

"Υπάρχουν πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα. Με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα προκύπτουν ανάλογα με την εξέλιξη και τη δυναμική των πραγμάτων, όπως για παράδειγμα μια πιθανή επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου.

Και φυσικά, να προετοιμαστούμε για το 2021, χρονιά ορόσημο, όταν πρώτα ο Θεός έχει τελειώσει το θέμα της πανδημίας και να βρεθούμε σε καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστών μας. Ανταγωνιστικότεροι και καλύτεροι από ότι είμαστε πριν, σημαίνει ότι παράλληλα με τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης, δεν ξεχνάμε και τις βασικές μας διαχρονικές στρατηγικές επιδιώξεις… Διεκδικούμε εδώ και χρόνια, ένα επενδυτικό περιβάλλον φιλικό και ευέλικτο για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και πάνω από όλα με ασφάλεια δικαίου. Επιδιώκουμε ένα σύγχρονο, απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που θα βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στην προσέλκυση επενδύσεων.

Προωθούμε, με συγκεκριμένες προτάσεις την καλύτερη δυνατή διαχείριση των προορισμών, με συνολική βελτίωση των υποδομών, που σημαίνει ορθή διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων,  ενεργειακή και υδατική επάρκεια, υλοποίηση τοπικών χωροταξικών σχεδίων, διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος. Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι, τουριστική επιχειρηματικότητα, τουρισμός χωρίς προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να υπάρξει. 

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισόρροπη και μακροχρόνια τουριστική ανάπτυξη, αν σε αυτή δεν εμπεριέχεται η έννοια της αειφορίας με έναν ολιστικό τρόπο. Και αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική ανταποδοτικότητα, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού. Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία ημέρα".

Εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης με αλλαγή μοντέλου στον τουρισμό

Ο κ.Ρέτσος επανέλαβε την πρόταση για τη σύνταξη ενός εθνικού συμβολαίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, που εισηγήθηκε στην περυσινή Γενική Συνέλευση, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη δεκαετία 2020 – 2030. Ένα σχέδιο, που όπως τόνισε, που θα αλλάζει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού.  Θα στοχεύει στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ώριμο, ποιοτικό, ασφαλή τουριστικό προορισμό, υψηλών προδιαγραφών. 

---------------

Διαβάστε επίσης

Κ.Μητσοτάκης: Χωρίς δωμάτια καραντίνας τα μικρά καταλύματα- Νέα μέτρα στήριξης εάν χρειασθούν

-----------------------------

Αναλυτικά η ομιλία του κ.Ρέτσου:

Με ιδιαίτερη τιμή, χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω και φέτος στη Συνεδρίαση της 28ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.  

Τιμή, χαρά και συγκίνηση για τη σημερινή σας παρουσία σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, για τη διαχρονική σας αφοσίωση στον ελληνικό τουρισμό, τη διαρκή σας πίστη, ότι και αυτή τη φορά, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, θα τα καταφέρουμε. 

Θα βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. 

Με τον ελληνικό λαό υγιή και ασφαλή, με τον τουρισμό και πάλι πρωταγωνιστή, στη μεγάλη προσπάθεια για να ανακάμψει η οικονομία, να σταθεί στα πόδια της η κοινωνία, να μπούμε και πάλι, ασφαλείς και σίγουροι στον δρόμο της μακροχρόνιας και σταθερής ανάκαμψης. 

Κυρίες και Κύριοι,

Έχουμε περάσει μαζί τέσσερις σκληρούς μήνες … Βιώσαμε –και εξακολουθούμε να βιώνουμε- πρωτόγνωρες καταστάσεις που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όλων μας… Με τους περισσότερους και τις περισσότερες από εσάς, αυτό το τετράμηνο το ζήσαμε έντονα και σε διαρκή επικοινωνία … Συζητήσαμε και σχεδιάσαμε τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, διεκδικήσαμε από την Πολιτεία τις άμεσες βοήθειες που χρειάστηκε το πρώτο διάστημα για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Ματώσαμε, αλλά μείναμε όρθιοι … Λειτουργήσαμε συλλογικά, δουλέψαμε συμπληρωματικά, εκφράσαμε αγωνίες και αιτήματα για να καταφέρουμε να οργανώσουμε μια πρώτη γραμμή άμυνας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για να μπορέσουμε να ανακόψουμε την ελεύθερη πτώση. Κάναμε τη δουλειά μας με ήθος και αποφασιστικότητα. Είχαμε όμως την τύχη να έχουμε και την κατανόηση, τα αντανακλαστικά και την αντίληψη του κινδύνου που επέδειξε από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Και τελικά τα καταφέραμε. Δεν λύσαμε με ένα μαγικό τρόπο τα προβλήματα, δεν κλείσαμε όλες τις πληγές. Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση είναι εδώ. 

Τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει.  

Αντιμετωπίσαμε όμως την πρώτη φάση των αποτελεσμάτων της πανδημίας με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.  Κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία που άμεσα ή έμμεσα έχει σχέση με τον τουρισμό.

Πάντα, με όπλο μας την ψυχραιμία, βάζοντας στο περιθώριο τον λαϊκισμό, τις εύκολες καταγγελίες, τις ακόμα πιο εύκολες και φυσικά ανεφάρμοστες λύσεις, το χάιδεμα των αυτιών, τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων. Βάζοντας στο περιθώριο την ιδιοτέλεια, τη βουλιμία, τις ανομολόγητες σκέψεις μιας ελάχιστης μειοψηφίας που θα ήθελε να κάνει «την κρίση ευκαιρία»… 

Επιλέξαμε συνειδητά να είμαστε μετριοπαθείς, μετρημένοι και φειδωλοί. Προστατεύσαμε το κύρος του ΣΕΤΕ, τη θεσμική του υπόσταση, την αξιοπιστία του, αποφεύγοντας τον εύκολο συνδικαλισμό και τα μεγάλα λόγια. Διατηρήσαμε και θα έλεγα δυναμώσαμε ακόμα περισσότερο, την ενότητα του Συνδέσμου,  εκπροσωπώντας με δυναμισμό το σύνολο του τουριστικού κόσμου. 

Υπερασπιζόμενοι το καλό το πολλών και όχι το συμφέρον των λίγων.    

Γιατί όλοι εμείς που είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, καταλάβαμε πολύ καλά ότι φέτος, τίποτα δεν είναι το ίδιο με πέρυσι. Ότι αυτό που ζούμε δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά. Ότι τα πάντα έχουν αλλάξει … Δεν ακούσαμε, ευτυχώς και προφανώς, όσους, στις αρχές Μαρτίου, μας έλεγαν ότι λειτουργούμε υπερβολικά, «κάνοντας κακό στις κρατήσεις»… Βιώσαμε την πιο δύσκολη, την πιο απρόβλεπτη περίοδο της ανθρωπότητας από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Ένα τεράστιας εμβέλειας γεγονός που επηρέασε και επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Την παγκόσμια οικονομία …  Τις γεωπολιτικές ισορροπίες …  Την εργασία … Τις ανθρώπινες σχέσεις … Τον τρόπο που ζούμε, που διασκεδάζουμε, που κινούμαστε, που ταξιδεύουμε, τον τρόπο που κάνουμε διακοπές …

Βιομηχανίες σταμάτησαν να λειτουργούν, επιχειρήσεις έκλεισαν, εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος, τα σύνορα έκλεισαν … Ενδεικτικά σας αναφέρω … Η πανδημία του COVID-19 προκαλεί ήδη τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα σε καιρό ειρήνης …Για την παγκόσμια οικονομία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντί ανάπτυξης 3,3% προβλέπει μείωση -3,0%. 

Για την Ελλάδα, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ -10,0% έναντι αύξησης 2,4% στην αρχή του έτους. Ο τουρισμός σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια υγειονομική κρίση, δέχεται ένα σφοδρό χτύπημα, το ισχυρότερο στην ιστορία του. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης αποτυπώνονται ήδη στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα, στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%. Αποτέλεσμα αυτού, τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μόνο τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Για τις πέντε σημαντικότερες αγορές μας, που μαζί συνεισφέρουν το 50% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη μεταβολή του ΑΕΠ τους το 2020 κυμαίνονται μεταξύ -6% και -9%. 

Λόγω του πλήγματος της πανδημίας στην ελευθερία των μετακινήσεων, οι επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερες:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2020, και ανάλογα με το πως και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, η μείωση εσόδων θα κυμανθεί από -62% ή - 910 δισ. δολάρια, έως - 79%  ή 1.2 τρισ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα θα τεθούν σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό, παγκοσμίως. Αυτά τα νούμερα, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση.

Οι βάσεις για την επόμενη ημέρα

Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση κυρίες και κύριοι, καλούμαστε καθημερινά να βρούμε τους τρόπους, τα εργαλεία, τη στρατηγική, όχι μόνο να επιβιώσουμε της μεγάλης καταιγίδας, αλλά παράλληλα να βάλουμε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα. 

Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, ακόμα καλύτεροι από όσο ήμασταν πριν την κρίση της πανδημίας. Ας μην γελιόμαστε. Όλοι το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Για τη φετινή τουριστική περίοδο οι στόχοι μας είναι πολύ συγκεκριμένοι.

Μετρημένοι και απολύτως ρεαλιστικοί. Να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Να διαφυλάξουμε τη φήμη και το κύρος του προορισμού, της χώρας.. Να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενους,

Να βρούμε τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων με έμφαση στη ρευστότητά τους, Να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό τις απώλειές μας.   

Και εδώ Κύριε Πρωθυπουργέ, θα χρειαστούμε την έμπρακτη συνέχιση της στήριξης της Πολιτείας.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα. Με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα προκύπτουν ανάλογα με την εξέλιξη και τη δυναμική των πραγμάτων, όπως για παράδειγμα μια πιθανή επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου.

Και φυσικά, να προετοιμαστούμε για το 2021, χρονιά ορόσημο, όταν πρώτα ο Θεός έχει τελειώσει το θέμα της πανδημίας και να βρεθούμε σε καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστών μας. Ανταγωνιστικότεροι και καλύτεροι από ότι είμαστε πριν, σημαίνει ότι παράλληλα με τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης, δεν ξεχνάμε και τις βασικές μας διαχρονικές στρατηγικές επιδιώξεις… Διεκδικούμε εδώ και χρόνια, ένα επενδυτικό περιβάλλον φιλικό και ευέλικτο για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και πάνω από όλα με ασφάλεια δικαίου. Επιδιώκουμε ένα σύγχρονο, απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που θα βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στην προσέλκυση επενδύσεων.

Προωθούμε, με συγκεκριμένες προτάσεις την καλύτερη δυνατή διαχείριση των προορισμών, με συνολική βελτίωση των υποδομών, που σημαίνει ορθή διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων,  ενεργειακή και υδατική επάρκεια, υλοποίηση τοπικών χωροταξικών σχεδίων, διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος. Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι, τουριστική επιχειρηματικότητα, τουρισμός χωρίς προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να υπάρξει. 

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισόρροπη και μακροχρόνια τουριστική ανάπτυξη, αν σε αυτή δεν εμπεριέχεται η έννοια της αειφορίας με έναν ολιστικό τρόπο. Και αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική ανταποδοτικότητα, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού. Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία ημέρα.

Γιατί αυτή η ημέρα θα έρθει και θα πρέπει να μας βρει καλά προετοιμασμένους, με ξεκάθαρο σχεδιασμό και στόχευση. Και για να είμαι δίκαιος κ. Πρωθυπουργέ, πολλές από τις στρατηγικές μας επιδιώξεις έχουν δρομολογηθεί, άλλες βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και κάποιες ακόμα καθυστερούν. Αναγνωρίζω, όλοι το αντιλαμβανόμαστε, ότι η πανδημία ανέτρεψε όλο τον σχεδιασμό.

Εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό

Είναι όμως η στιγμή να ξεκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία για την σύνταξη ενός εθνικού συμβολαίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, όπως πέρυσι, στην 27η Γενική Συνέλευση το είχα ονοματίσει, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη δεκαετία 2020 – 2030. 

Ένα σχέδιο, που θα αλλάζει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού.  Θα στοχεύει στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ώριμο, ποιοτικό, ασφαλή τουριστικό προορισμό, υψηλών προδιαγραφών. 

Ένα ολιστικό σχέδιο που θα μας αποκόπτει από την κοντόφθαλμη λογική των προηγούμενων χρόνων που ήθελαν τις «χρονιές ρεκόρ», χωρίς να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

Τα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τις προοπτικές του αύριο.  Ένα ολιστικό σχέδιο που θα προσδιορίζει με ακρίβεια το στίγμα και την θέση του τουρισμού στην Ελλάδα της νέας δεκαετίας.

Πολλοί μας ρωτάνε για τη θέση μας σχετικά με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Ή μας ζητάνε την άποψή μας για τον προβληματισμό που αναπτύσσεται, σχετικά με την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό. Κάποιους, ευτυχώς λίγους, θα τους εκπλήξω αν πω ότι ναι, και εμείς συμφωνούμε στα αυτονόητα. Προφανώς θέλουμε να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας …

Προφανώς και θέλουμε να δούμε να αναπτύσσονται νέοι τομείς της οικονομίας. Να δούμε να ανθίζουν τα πολλά και μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Ναυτιλία, πρωτογενής τομέας, εκπαίδευση, τομείς της υγείας και του φαρμάκου, πράσινη ενέργεια, ασημένια οικονομία, σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό, ψηφιακή επανάσταση. Η κρίση που ζούμε μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα νέο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο. 

Ο νέος επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021 - 2027 και το σημαντικότατο οικονομικό πακέτο ανάκαμψης Next Generation EU, μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη, όχι μόνο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη χάραξη ενός νέου, μακροχρόνιου και αποδοτικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Η Ελλάδα, αν δεν επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, μπορεί όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση σύντομα, αλλά να μπει σε μια νέα εποχή μακροχρόνιας και σταθερής ανάπτυξης. 

Ο τουρισμός σε  αυτόν τον νέο σχεδιασμό έχει και ρόλο και λόγο. 

Στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης, απέδειξε τόσο τη δυναμική του, όσο και τη διασύνδεσή του με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Αλληλένδετος, εξωστρεφής και με όραμα, απαλλαγμένος από παθογένειες του παρελθόντος και χρεωκοπημένες κρατικοδίαιτες νοοτροπίες που τον κρατούσαν δέσμιο σε ένα γκρίζο παρελθόν, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί και πρέπει να συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτή τη σπουδαία εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης.   

Πολύ σύντομα Κύριε Πρωθυπουργέ, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καταθέσουμε τις ολοκληρωμένες απόψεις μας για τον ρόλο του τουρισμού στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό, για τη νέα γενιά του ελληνικού τουρισμού, μαζί με τα μεγάλα ώριμα έργα που ήδη έχουμε συζητήσει και λίγο πριν την αρχή της πανδημίας. 

Απολογισμός τριετίας και οι στόχοι για τη νέα θητεία

Πριν τρία χρόνια, είχα την τιμή και την ευθύνη να αναλάβω την Προεδρία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.  

Ήταν Μάιος του 2017, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα ήταν ακόμα παρούσες, ο τουρισμός όμως, κάτω από διαρκώς αντίξοες συνθήκες, πάλευε, χωρίς να επαναπαύεται, όχι για να υπερασπίζεται κεκτημένα, αλλά για να ανοίγει διαρκώς νέους δρόμους επιτυχίας. Επιτυχία, που όπως πολλές φορές έχουμε πει, μας αφορούσε όλους. Τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες, την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Επιτυχία που συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, μέχρι τη στιγμή της πανδημίας. Σε αυτή την τριετία, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, και το τονίζω με έμφαση το μαζί, καταφέραμε πολλά.

Η ενότητα ολόκληρου του τομέα εμπεδώθηκε ακόμα περισσότερο. Πάνω από 20 συναντήσεις εργασίας, περιφερειακά συμβούλια, σε ολόκληρη την Ελλάδα, μας έφεραν πιο κοντά στη βάση του ελληνικού τουρισμού. Ακούσαμε, μιλήσαμε, συνθέσαμε απόψεις και φέραμε στο κέντρο των αποφάσεων δίκαια αιτήματα και ρεαλιστικές διεκδικήσεις προς επίλυση. Βάλαμε από την πρώτη στιγμή ως στόχο, εργαστήκαμε και πετύχαμε την πολυπόθητη κοινωνική ειρήνη, ως προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με όρους συναίνεσης. Την ίδια διάθεση συνεργασίας δείξαμε διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις. Το είχα πει το 2017, το επαναλαμβάνω και τώρα.

Επιζητούμε διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό τουρισμό σχέση, με όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις. Αυτός είναι ο ρόλος του ΣΕΤΕ ως κοινωνικού εταίρου.

Και αυτόν τον ρόλο οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε και να ενδυναμώνουμε.

Θέλουμε έναν ΣΕΤΕ ισχυρό, αξιόπιστο συνομιλητή, αντικειμενικό υπερασπιστή των συμφερόντων του συνόλου του τουριστικού τομέα. 

Γι’ αυτό –και από το σημερινό βήμα της Γενικής Συνέλευσης– κάνω έκκληση προς κάθε κατεύθυνση. 

Αφήστε τον ΣΕΤΕ και τον ελληνικό τουρισμό εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Μην εργαλειοποιείτε τον τουρισμό, προσδοκώντας μικρά πολιτικά οφέλη. Ο πόνος και η αγωνία του τουριστικού τομέα, δεν είναι καύσιμη ύλη για πολιτικές συγκρούσεις. Ιδίως τώρα, σε αυτές τις δύσκολες, τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας. 

Προστατέψτε την κοινωνική ειρήνη, το κύρος, την αξία, τον κόπο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, χιλιάδων μικρών ή μεσαίων επιχειρηματιών που προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό για το κοινό καλό.

Γιατί το κοινωνικό αποτύπωμα του ελληνικού τουρισμού, η τεράστια κοινωνική του διάσταση, μας αφορά όλους. 

Αφορά την Ελλάδα, την ευημερία του ελληνικού λαού. 

Και αυτή την κοινωνική διάσταση προσπαθήσαμε και να αναδείξουμε και να διευρύνουμε. Να εξηγήσουμε παντού ότι από τον ελληνικό τουρισμό είμαστε όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση κερδισμένοι.

Όσο πιο ώριμος, όσο πιο δυνατός, όσο πιο σταθερός είναι ο τουρισμός,  τόσο περισσότερο κερδισμένοι θα είμαστε. Γι’ αυτό και δουλέψαμε σκληρά, μεθοδικά και με πείσμα για να πάμε ένα σκαλί ψηλότερα … Να αναδείξουμε μια σύγχρονη και πρωτοποριακή εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος, μέσα από τη σπουδαία, συστηματική και αποτελεσματική δουλειά που κάνει η MarketingGreece. Να λειτουργήσουμε με όρους επικοινωνίας του 21ου αιώνα, επικοινωνίας που γνωρίζει, αντιλαμβάνεται, προσαρμόζεται. Να εμβαθύνουμε και να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας μέσω της αθόρυβης δουλειάς του ΙΝΣΕΤΕ που παράγει και διαμοιράζει υψηλής αξίας περιεχόμενο και πληροφόρηση. Να δημιουργήσουμε συμμαχίες στην Ευρώπη με στόχο να αναδείξουμε διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Να δείξουμε ποιο είναι το πρόσωπο της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε από την αρχή μία σχέση εμπιστοσύνης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που ήδη μας επιτρέπει να εκφράζουμε άποψη σε ζητήματα ευρωπαϊκών πολιτικών. 

Η  συμμαχία που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια από το μηδέν, με τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους Νορβηγούς ομόλογους του ΣΕΤΕ, ήδη αποδίδει καρπούς. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η εξωστρέφεια απέδωσε, που ο ΣΕΤΕ απέκτησε πρόσωπο, φωνή, δύναμη στα κέντρα των αποφάσεων.

Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Όλα τα παραπάνω ήταν και θα εξακολουθήσουν να είναι οι κεντρικοί μας στόχοι και για την επόμενη τριετία. Να κάνουμε τον ΣΕΤΕ ακόμα πιο ισχυρό, ακόμα πιο αξιόπιστο. Έναν σύγχρονο κοινωνικό εταίρο, ηγέτη και εκπρόσωπο ολόκληρης της πυραμίδας του τουρισμού. Να κάνουμε τον ελληνικό τουρισμό πραγματικό πρωταγωνιστή στη νέα φάση, που εκ των πραγμάτων μπαίνει ο παγκόσμιος τουρισμός. 

Το 2017, παρέλαβα από τον Ανδρέα Ανδρεάδη έναν αναγεννημένο ΣΕΤΕ. Κοινωνικό εταίρο, με λόγο, φωνή και κύρος. Φιλοδοξία και στόχος μου είναι να πάμε ακόμα πιο ψηλά. Δουλεύοντας με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο και πείσμα με βάση τέσσερις λέξεις που συνοψίζουν τη στρατηγική μας. 

Αξιοπιστία και ρεαλισμός, ωριμότητα και εξωστρέφεια. Το 2021 θα είναι χρονιά καθοριστική. 

Η πανδημία του COVID-19 αλλάζει και τον παγκόσμιο τουρισμό. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία, αλλά και την υποχρέωση να δει τη μεγάλη εικόνα. Να χαράξει μια νέα στρατηγική. Μια νέα πορεία. Τώρα είναι η στιγμή. Η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η εικόνα μιας Ελλάδας σταθερής, με ασφάλεια, μιας Ελλάδας που μπορεί να στέκεται όρθια σε δύσκολες καταστάσεις, δημιουργεί ένα ανεκτίμητης αξίας άυλο κεφάλαιο. Μας δίνει το πλεονέκτημα, να χτίσουμε εικόνα, φήμη, κύρος, να ξεκινήσουμε στη μετά – covid εποχή από θέση ισχύος. 

Αυτή θα είναι και η μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια.

Να περάσουμε στη νέα εποχή.

Με έναν σύγχρονο ΣΕΤΕ, που θα υπηρετεί το όραμα για τη νέα σελίδα του ελληνικού τουρισμού. 

Σήμερα ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος δημιουργίας και με τη στήριξή σας, με τη δική σας εντολή, θα ξεκινήσει ένας δεύτερος, εξίσου δημιουργικός και αποτελεσματικός. Πριν τρία χρόνια είχα δεσμευτεί να βρίσκομαι πάντα στην πρώτη γραμμή, για όλες τις μάχες που θα ερχόμασταν αντιμέτωποι. Μικρές ή μεγάλες. Στις εύκολες, αλλά και στις δύσκολες στιγμές που αναλογούν σε τέτοιες θέσεις ευθύνης. Δούλεψα, διεκδίκησα, μάτωσα, ιδίως το τελευταίο διάστημα, αλλά ούτε στιγμή δεν λύγισα. Αψηφώντας τις μεγάλες δυσκολίες. Παραμερίζοντας προσωπικές πικρίες. Δίνοντας πάντοτε τον καλύτερο εαυτό μου. Για το κοινό καλό. Για να μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό έκανα και αυτό θα εξακολουθήσω να κάνω με τη δική σας δύναμη. Με μεγαλύτερη πείρα και πιο βαθιά γνώση … Με την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος … Με την ίδια ακλόνητη πίστη ότι το μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι στα χέρια μας. Ότι μαζί, ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε και αυτή τη σκληρή χρονιά, για να οικοδομήσουμε μια νέα, μακρά περίοδο ευημερίας, ωριμότητας και ανάπτυξης. 

Θέλω ενώπιών σας να δεσμευτώ … Είμαι κάτι παραπάνω από βέβαιος … Ο τουρισμός, θα σταθεί και πάλι, στο ύψος των περιστάσεων … Στην πρώτη γραμμή της μάχης … Ισχυρός και πρωτοπόρος … 

Και πολύ σύντομα νικητής. 

Προχωράμε μαζί για να γράψουμε τη νέα σελίδα του ελληνικού τουρισμού.

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

COVID-19
 1. 20/01 16:35

  Μείωση 61,4% του τζίρου στα καταλύματα το τρίτο τρίμηνο του 2020

 2. 20/01 15:42

  Ο λόφος του Στρέφη ξαναγίνεται τόπος περιπάτου και αναψυχής

 3. 20/01 15:39

  Έκθεση FVW Travel Talk virtual counter days 2021 για τη γερμανική τουριστική αγορά

 4. 20/01 14:57

  WTTC | Πάνω από 100 εκατ. θέσεις εργασίας μπορεί να ανακτηθούν το 2021 στον παγκόσμιο τουρισμό

 5. 20/01 14:53

  FedHATTA | Χριστούγεννα 2020 και τουριστικά γραφεία. Οι Mάγοι με τα δώρα και ένα επερχόμενο déjà vu…

 6. 20/01 14:30

  Κορωνοϊός: Νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία

 7. 20/01 14:13

  Στα 10 δημοφιλέστερα ξενοδοχεία της Κρήτης στη γερμανόφωνη αγορά το Petousis Hotel & Suites

 8. 20/01 13:35

  Έως τις 31 Ιανουαρίου οι υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας

 9. 20/01 13:18

  Πανευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού;

 10. 20/01 13:16

  4,24 δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 11μηνο του 2020

 11. 20/01 12:52

  Royal Caribbean: Πώληση της Azamara σε αμερικανική επενδυτική εταιρία

 12. 20/01 12:45

  Το όμορφο ελληνικό χωριό που έγιναν γυρίσματα για την ταινία «Ψυχή Βαθιά»

 13. 20/01 12:44

  Ο άγνωστος Ωρωπός που έχει να κατοικηθεί μισό αιώνα

 14. 20/01 12:41

  Τα «διαβατήρια εμβολιασμού» νέο εμπόδιο για τους Βρετανούς τουρίστες στην ΕΕ;

 15. 20/01 12:12

  H Μαδέρα δημιουργεί το πρώτο Digital Nomad Village

 16. 20/01 11:53

  Θα γίνουν φέτος κρουαζιέρες; Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια των μεγάλων εταιριών για Βρετανία, ΗΠΑ και Ευρώπη

 17. 20/01 11:53

  Η Κρήτη δημοφιλέστερος προορισμός των Βρετανών για τις θερινές διακοπές το 2021

 18. 20/01 11:07

  ΣΙΤΕΣΑΠ: Υπέρογκες αυξήσεις στη μαρίνα Αλίμου "βουλιάζουν" το γιότινγκ

 19. 20/01 09:54

  Norwegian και Royal Caribbean ακυρώνουν τις κρουαζιέρες μέχρι τον Μάιο

 20. 20/01 09:29

  ΗΠΑ και Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας - O Μπάϊντεν, γνωστός φίλος της Ελλάδας

 21. 20/01 09:25

  Δύο νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Αγίους Θεοδώρους και Κω

 22. 20/01 09:24

  Ισπανία: Η τουριστική ανάκαμψη θα ξεκινήσει την Πρωταπριλιά!

 23. 20/01 09:22

  ΕΦΚΑ: Επιτροπή παρακολούθησης για τη μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση στο π.Εσπέρια

 24. 20/01 09:20

  Κορωνοϊός-Τένις: Τι θα γίνει με το Αυστραλιανό Οπεν;

 25. 19/01 23:09

  Κ.Μητσοτακής: Ξεκίνησε η έκδοση του εθνικού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού

 26. 19/01 16:26

  Η ΙΑΤΑ καλεί την ΕΕ να στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη για πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

 27. 19/01 14:07

  TUI Σουηδίας: Ρόδος και Κρήτη στους προορισμούς με τις περισσότερες κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021

 28. 19/01 13:49

  Καμπανάκι Επιστημόνων: Φόβοι ότι όσοι εμβολιάζονται δεν θα τηρούν τα μέτρα - "Θα χαθούν τα οφέλη του εμβολίου"

 29. 19/01 13:31

  Booking.com | Ποιες ταξιδιωτικές τάσεις αποκαλύπτουν τα Traveller Review Awards 2021

 30. 19/01 12:54

  Αρνητικός στη χαλάρωση των απαγορεύσεων στις πτήσεις ΗΠΑ - Ευρώπη ο Μπάιντεν

 31. 19/01 12:16

  Ο Γεώργιος Χατζηεμμανουήλ γενικός διευθυντής στα Lindos Grand Resort & Spa και Lindos Village Resort & Spa

 32. 19/01 12:09

  Το αρχαίο ελληνικό άγαλμα που βρίσκεται ξαπλωμένο εδώ και αιώνες

 33. 19/01 12:08

  Η Παναγία Στάνα που είναι χτισμένη μέσα στα γρανιτένια βράχια

 34. 19/01 11:33

  Έρευνα | Η ασφάλεια πιο σημαντικό κριτήριο από την τιμή στις διακοπές

 35. 19/01 11:00

  Πρόταση Ζαχαράκη: Να διεξαχθεί στην Ελλάδα το πρώτο συνέδριο της Επιτροπής για τη Διαδικτυακή Τουριστική Εκπαίδευση του ΠΟΤ

 36. 19/01 10:18

  Η πρόταση Θεοχάρη στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του ΠΟΤ για την επανεκκίνηση του τουρισμού

 37. 19/01 09:40

  Π.Ο.Υ.: Η άνιση διανομή των εμβολίων θα εντείνει την πανδημία και τα παγκόσμια οικονομικά δεινά

 38. 19/01 09:38

  Ισπανία: Στα 106 δισ. ευρώ οι άμεσες και έμμεσες απώλειες στον τουρισμό το 2020

 39. 19/01 09:34

  Ελβετία- St. Moritz: Πολυτελή ξενοδοχεία σε καραντίνα λόγω εντοπισμού μετάλλαξης του κορωνοϊού

 40. 19/01 09:30

  Αυστρία: Ισχυρό πλήγμα στον χειμερινό τουρισμό και στις πωλήσεις σαμπάνιας...

 41. 19/01 08:20

  Shanghai Disney Resort: Απορρίπτει τους ισχυρισμούς για διακρίσεις με αφορμή τον κορωνοϊό

 42. 19/01 01:54

  Ζητείται εμβόλιο κατά της αυτοκαταστροφής

 43. 18/01 20:13

  Δράση ΕΟΤ: Η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για διακοπές και γαμήλιο τουρισμό σε Φινλανδία και Σουηδία

 44. 18/01 16:22

  Συνεργασία EOT και FedHATTA για την τουριστική προβολή της Ελλάδας

 45. 18/01 15:45

  Ε.Ξ. Μαγνησίας: Απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ νομών για να λειτουργήσουν τα Χιονοδρομικά Κέντρα

 46. 18/01 15:42

  Α.Γεωργιάδης: Εξετάζεται το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων και η μετακίνηση από νομό σε νομό

 47. 18/01 15:25

  Γερμανία: Σε χώρους κράτησης θα οδηγούνται οι παραβάτες της καραντίνας

 48. 18/01 14:53

  «Απελευθερώνονται» 63 κτίρια-κοσμήματα της Αθήνας

 49. 18/01 13:10

  Κανένα εμπόδιο στα ταξίδια για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

 50. 18/01 12:48

  Έρευνα | Η αυξημένη χρήση social media κατά το lockdown αυξάνει την μοναξιά και φέρνει κατάθλιψη

 51. 18/01 12:41

  Έρευνα ΙΤΕΠ: Επειγόντως ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων - 78% κάτω ο τζίρος το 2020

 52. 18/01 12:28

  Το κράτος θα πληρώνει όσο χρειαστεί

 53. 18/01 11:59

  Ηνωμένο Βασίλειο: Κλειστοί οι ταξιδιωτικοί διάδρομοι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου

 54. 18/01 11:30

  Castel Tornese ή αλλιώς Χλεμούτσι: Ένα από τα πιο επιβλητικά φρούρια της Ελλάδας

 55. 18/01 11:27

  Η εκκλησία που θεωρείται η παλιότερη της Αθήνας και η ιστορία της που μετρά… 1.000 χρόνια

 56. 18/01 10:49

  Αισιόδοξα νέα από την πορεία των εμβολιασμών στο Ισραήλ

 57. 18/01 10:24

  DW: Θετικά τα σημάδια για τον ελληνικό τουρισμό στη Γερμανία

 58. 18/01 09:57

  Αλβανία: Επένδυση 2 δισ. ευρώ από Εμιρατινό όμιλο στο Λιμένα Δυρραχίου

 59. 18/01 09:08

  Πράσινο φως για ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο - H απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων

 60. 18/01 08:55

  Έρευνα: Η Ελλάδα στη λίστα των επιθυμητών προορισμών για τους ξένους ταξιδιωτικούς συντάκτες το 2021

 61. 18/01 08:55

  Iσπανία: Σε εστίαση και μεταφορές οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας

 62. 18/01 08:52

  Μείωση 20% παγκοσμίως στην κατασκευή νέων ουρανοξυστών

 63. 17/01 18:46

  Ε.Ξ. Ηρακλείου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Μιχάλη Οικονόμου

 64. 17/01 18:40

  ΥΠΑ | Μόνο ουσιώδεις μετακινήσεις στις πτήσεις εσωτερικού

 65. 17/01 18:37

  Στη Μαδρίτη ο κ.Θεοχάρης για σύνοδο του ΠΟΤ

 66. 17/01 09:10

  Νέες τουριστικές κατοικίες σε Κρήτη, Κεφαλονιά και Μονεμβασιά

 67. 17/01 09:05

  Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μέσα στο 2021

 68. 17/01 09:02

  Άδειες για νέα ξενοδοχεία σε Πάρο και Κάρπαθο

 69. 16/01 11:43

  Ευρωπαϊκός τουρισμός: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τα διαβατήρια εμβολιασμού και τα πιστοποιητικά ανοσίας

 70. 16/01 11:41

  Γαλλία: Υποχρεωτικό τεστ κορωνοϊού και καραντίνα για τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ

 71. 16/01 11:38

  Πράσινο φως για νέα ξενοδοχεία σε Νάξο και Μύκονο

 72. 15/01 23:02

  Tornos News Webcast | Νέα σελίδα στον ελληνικό τουρισμό με τη θεσμοθέτηση των DMMO

 73. 15/01 21:34

  Rapid tests για τον Covid-19 στους εργαζόμενους στην ΥΠΑ

 74. 15/01 15:55

  Επεκτείνεται και για τον Φεβρουάριο η πλήρης αναστολή καταβολής ενοικίου - Σε ποιες επιχειρήσεις ισχύει

 75. 15/01 15:41

  Κάμπινγκ πολυτελείας κατασκευάζεται στα Ιωάννινα

 76. 15/01 14:28

  FedHATTA: Η υπόσχεση που δεν έμεινε στα λόγια

 77. 15/01 14:24

  Grant Shapps προς Βρετανούς: "Μην με συμβουλεύεστε για τα ταξίδια σας"

 78. 15/01 14:12

  Κορωνοϊός: Νέα απειλή η βραζιλιάνικη παραλλαγή;

 79. 15/01 12:50

  Στα καταλύματα και την εστίαση η μεγαλύτερη μείωση κύκλου εργασιών το γ' τρίμηνο του 2020

 80. 15/01 12:49

  Το WTTC χαιρετίζει την ευρύτερη αποδοχή των τεστ ως μεγάλο βήμα για την επιστροφή των διεθνών ταξιδιών

 81. 15/01 12:17

  Αμοργός: Διεθνής προβολή και μπουτίκ κρουαζιερόπλοια στο νησί

 82. 15/01 12:16

  Απαραίτητες οι διακοπές το 2021 για έναν στους δύο Γερμανούς - Με ποια κριτήρια θα κάνουν κρατήσεις

 83. 15/01 11:54

  Kατανομή των ποσών ενισχύσεων για τα επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς "Γενική Επιχειρηματικότητα"

 84. 15/01 11:36

  Η απόκοσμη Μονή Ασκητή μέσα στη σπηλιά και η άγνωστη ιστορία με τον μοναχό

 85. 15/01 11:35

  Ξεκινά σήμερα η ανάρτηση των δασικών χαρτών

 86. 15/01 11:34

  Η περιοχή της Αθήνας που κάποτε είχε ακόμη και ανεμόμυλους

 87. 15/01 11:32

  Anex Tour: Νέος κατάλογος για το καλοκαίρι του 2021 – Περιλαμβάνει και Ελληνικούς προορισμούς

 88. 15/01 11:20

  ΕΟΤ: Το Visit Greece App, κορυφαία Εφαρμογή της χρονιάς στα e-volution awards 2021

 89. 15/01 10:58

  Προβολή της Τήνου σε Βέλγιο και Ολλανδία

 90. 15/01 10:30

  Έρευνα: Επενδυτικό κύμα εν μέσω πανδημίας το 2020 | Άδειες για 278 νέα ξενοδοχεία - Η Μύκονος στο επίκεντρο με 50 ξενοδοχεία- Όλα τα ονόματα

 91. 15/01 10:27

  Δήμος Πειραιά: Πρωτοπορεί με τη δημιουργία Μηχανισμού Διαχείρισης Προορισμού

 92. 15/01 10:20

  Δήμος Βριλησσίων: E-Πλατφόρμα για την προβολή της επιχειρηματικής και τουριστικής δραστηριότητας

 93. 15/01 10:17

  Γερμανία: Μεγάλες οι απώλειες στον κλάδο τουρισμού και ψυχαγωγίας

 94. 15/01 10:16

  Βέλγιο: Oι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας στη διετία 2021-22

 95. 15/01 10:11

  Celestyal Cruises: Στις 24 Απριλίου ξεκινά η τουριστική περίοδος για το 2021

 96. 15/01 10:05

  Ένα υπέροχο και δύσκολο ταξίδι- Ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της Ο.Κ.Ε. στα Μέλη και στους Φορείς

 97. 14/01 16:25

  FEG & Clio Muse: Διαδικτυακά σεμινάρια για ξεναγήσεις Σκοτεινού Τουρισμού

 98. 14/01 16:10

  WTTC: Κανόνες για την καλή ψυχική υγεία των εργαζομένων στην πορεία προς την τουριστική ανάκαμψη

 99. 14/01 15:35

  Δ.Καραλής: Η ελληνικότητα της ξενοδοχίας απειλείται με αφανισμό

 100. 14/01 15:16

  Γρ. Τάσιος: «Το ελληνικό ξενοδοχείο δίνει μάχη επιβίωσης μέσα σε δύσκολες συνθήκες»