Νίκος Ζώρζος: «Σκέφτομαι τους κατοίκους της Σαντορίνης και όχι μόνο τον τουρισμό»

Α Decrease font Enlarge font
«Σκέφτομαι τους κατοίκους της Σαντορίνης και όχι μόνο τον τουρισμό»

Τις προτεραιότητες του σε σχέση με το μέλλον της Σαντορίνης αποκαλύπτει ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο www.tornosnews.gr.

Έχοντας την ευθύνη για έναν προορισμό με αυξημένη τουριστική δραστηριότητα, που στην αιχμή της σεζόν φθάνει στα όρια του, δηλώνει ότι σκέφτεται τους κατοίκους του τόπου και όχι μόνο τον τουρισμό. Ειδική αναφορά κάνει στα αναπτυξιακά έργα που έχουν δρομολογηθεί με αιχμή τη νέα μαρίνα αλλά και στις λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ περιγράφει νέες μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στο νησί με την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου. Παράλληλα, σημειώνει τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό για τη κάλυψη των αναγκών. Τέλος, καθησυχάζει κατοίκους και επισκέπτες σε σχέση με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Αναλυτικά το σύνολο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κε Δήμαρχε, ξεκινώντας θα ήθελα να μου περιγράψετε το όραμα σας, ως ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά και ενδιαφέρεται για τους κατοίκους ενός εκ των δημοφιλέστερων προορισμών στο κόσμο.

Ξέρετε, ο πολιτισμός μας, η αφετηρία του πολιτισμού μας,  είναι μια ανθρωποκεντρική αφετηρία. Ο ελληνικός πολιτισμός όταν γεννήθηκε εδώ, δεν ήταν ατομοκεντρικός πολιτισμός, ήταν ανθρωποκεντρικός πολιτισμός . Η επιστροφή θα έλεγα σε αυτή τη λογική, είναι το απώτατο όραμά μου. Η λειτουργία δηλαδή της κοινωνίας, η συνάντηση του ανθρώπου με τον άνθρωπο, αυτό που λείπει σήμερα από τις κοινωνίες, τις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Το σκέφτομαι διαρκώς, καθώς η καθημερινότητα, ο αγώνας για την επίτευξη των στόχων μας,  πολλές φορές μας ξεστρατίζει από τον θεμελιώδης στόχο. Η ταχύτητα, θα έλεγα ότι είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας.

Είναι σαν να μπαίνει κανείς σε ένα τρένο, να κάθεται στο παράθυρο για να δει το τοπίο και το τρένο να τρέχει με ταχύτητα υπερηχητικού. Κανείς δε θα προλάβει να δει το τοπίο. Έτσι με αυτόν τον τρόπο περνάει πολλές φορές η ζωή και εμείς δεν  έχουμε εσωτερικεύσει τίποτα.  Αυτό είναι όμως ένας στόχος θα έλεγα γρήγορος, γιατί η εποχή καθορίζει τους ρυθμούς. ‘Όμως, αυτό είναι όραμα. Το πώς θα συναντιέται ο άνθρωπος με τον άνθρωπο. Το πώς θα επικοινωνεί , το πώς θα αισθάνεται ο ένας τον άλλο δικό του, έτσι μόνο μπορεί να λειτουργεί μια κοινωνία και αυτό σημαίνει και συλλογικότητα, αυτό σημαίνει ανθρώπινες σχέσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η καλλιέργεια των ανθρώπινων σχέσεων είναι μία σημαντική πτυχή και για το μέλλον της Σαντορίνης, που αποτελεί έναν εκ των δημοφιλέστερων προορισμών παγκοσμίως. Και βέβαια είναι ένας από τους λόγους που σκέφτομαι τους κατοίκους της Σαντορίνης και όχι μόνο τον τουρισμό.

Θα είναι η τρίτη φορά που είστε υποψήφιος δήμαρχος. Μάλιστα τις δύο προηγούμενες φορές εκλεχτήκατε από την πρώτη Κυριακή. Ποιες είναι οι  προτεραιότητες για τη νέα θητεία σας, στην περίπτωση που εκλεγείτε;

Σε συνέχεια αυτών που σας είπα, καθώς η Σαντορίνη αναπτύσσεται γρήγορα στον τουριστικό τομέα, νομίζω ότι πρέπει να ασχοληθούμε πολύ με τη νέα γενιά. Ήδη, η επιτροπή πολιτισμού του δήμου, μια επιτροπή που συστάθηκε με πρωτοβουλία μου, οργανώνει εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν μαθητές από τα σχολεία για να γνωρίσουν τον τόπο τους. Στόχος είναι να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες του τόπου στον οποίο ζουν, τι δυνατότητες έχει αυτός ο τόπος, το πώς λειτούργησαν οι κοινωνίες παλαιότερα. Και βέβαια μέσα από τη γνώση να τον αγαπήσουν. Γιατί όταν ένας άνθρωπος αγαπάει τον τόπο του, τότε μπορεί να προσφέρει καλύτερα σε αυτόν ως αυριανός πολίτης. 

Οι στόχοι τώρα σε ό,τι αφορά σε αυτά που έχουν προετοιμαστεί, είναι μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση με στόχο τον πολιτισμό κυρίως, ταυτόχρονα με μια συνεργασία που έχουμε με το Διάζωμα.  Δύο μελετητικές ομάδες έχουν βρεθεί , έχουν συζητήσει, άρα λοιπόν θα είναι στην ίδια κατεύθυνση, προκειμένου οι υποδομές που έχουν σχεδιαστεί, να είναι ώριμες και να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους. Στις προτεραιότητες μας  εντάσσεται και η δημιουργία νέας μαρίνας. Η Σαντορίνη είναι ένας τόσο ελκυστικός προορισμός και πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, θα βρεθεί επενδυτής για τη μαρίνα η οποία θα φιλοξενεί 340 σκάφη.

Πιστεύετε ότι η μαρίνα θα προσελκύσει τουρίστες μεγαλύτερου εισοδηματικού επιπέδου;

Ασφαλώς ναι. Θα προσελκύσει ποιοτικούς τουρίστες. Και λέγοντας ποιοτικούς τουρίστες, δεν εννοώ κατ’ ανάγκη τους celebrities. Εννοώ εκείνους οι οποίοι έχουν ειδικότερα ενδιαφέροντα, γιατί αυτοί είναι που σέβονται και τον τόπο. Επίσης, είναι τα λιμενικά έργα τα οποία έχουν προετοιμαστεί , ένα λιμενικό έργο στον Κολούμπο, που θα αποτελέσει λιμάνι κι αυτό εναλλακτικά και επίσης ένας προβλήτας στη νότια πλευρά του νησιού έτσι ώστε η Σαντορίνη να έχει 3 λιμενικές πύλες.

Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα;

Τα έργα έχουν πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις,  το «προικιό» της χωροθέτησης, έχουν πάρει από την αρχαιολογία, την έγκριση και των περιβαλλοντικών όρων, από τις 5/3/2013, στις 21/1/2018. Παρά δύο μήνες πέντε χρόνια… Επομένως το έργο είναι πια ώριμο για υλοποίηση. Με την ολοκλήρωση των έργων, η πρόσβαση στη Σαντορίνη θα είναι ευκολότερη καθώς χρόνο με χρόνο αυξάνονται οι ανάγκες των υποδομών.

Ποιες είναι οι υποδομές που θεωρείτε ότι θα υποστηρίξουν το έργο σας;

Μεγάλο πρόβλημα, το μεγαλύτερο που έχει αυτή τη στιγμή στη Σαντορίνη είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες. Είτε πρόκειται για κρατικές υπηρεσίες, είτε για υπηρεσίες της περιφέρειας, είτε του δήμου. Δεν είναι δυνατόν η Σαντορίνη να έχει μέχρι πριν λίγο που ήρθαν 12 άτομα με την τελευταία πρόσληψη εργατικού προσωπικού, 83 υπαλλήλους. Ένα νησί που δέχεται 2 εκατ. επισκέπτες οι οποίοι πραγματοποιούν 5,5 εκατ. διανυκτερεύσεις σε ετήσια βάση, έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες να λειτουργήσει με τόσο λίγο προσωπικό. Δεν πρέπει να τα βλέπει η πολιτεία οριζόντια τα πράγματα. Γιατί άλλες οι ανάγκες ενός αγροτικού δήμου, άλλες οι προτεραιότητές του, άλλες οι ανάγκες ενός βιομηχανικού δήμου και άλλες ενός τουριστικού δήμου. Δηλαδή εμείς, σαν τουριστικός δήμος, μπορεί να θέλουμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα στην προβολή, που δεν το κάνουμε, αλλά το φέρνω ως παράδειγμα.

Έχουμε βρει πιο έξυπνους τρόπους για την προβολή του νησιού, που δεν θα το κάνει ένας αγροτικός δήμος γιατί έχει άλλες προτεραιότητες. Το θέμα της αυτοτέλειας των δήμων, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δει η χώρα. Δηλαδή δεν μπορεί η αυτοδιοίκηση να τελεί υπό τον διαρκή έλεγχο σκοπιμότητας των αποφάσεών της. Και δεν λέω νομιμότητας, νομιμότητα βεβαίως και θα πρέπει να υπάρχει. Αναφέρομαι στη σκοπιμότητα των αποφάσεων.

Εάν άλλαζε λοιπόν η κατάσταση, θα μπορούσαν να αναδειχθούν και νέες μορφές τουρισμού για τη Σαντορίνη; Kαι αν ναι ποιες είναι αυτές;

Όλα περιστρέφονται  γύρω από τη μήτρα της δημιουργίας αυτού του νησιωτικού συμπλέγματος. Δηλαδή την ευλογία αυτού του νησιωτικού συμπλέγματος, που είναι το ηφαίστειο. Γεννήθηκε ο τόπος από την προϊστορική έκρηξη. Αυτό είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό, το οποίο έδωσε το ιδιαίτερο αυτό γεωπεριβάλλον και εκεί κατασκευάστηκαν οι οικισμοί. Η λαϊκή αρχιτεκτονική είναι σπουδαία. Είναι εξαιρετική και πολύ σύγχρονη, γιατί είναι αφαιρετική θα έλεγα. Και βλέπουμε και την οικονομία του χώρου που έκαναν τότε οι άνθρωποι, δηλαδή μέσα από αυτό δημιουργήθηκε ίσως αυτή η εξαιρετική αρχιτεκτονική. Ενέπνευσε δε και πολλούς επώνυμους αρχιτέκτονες, ενώ αποτελεί πόλο έλξης για τις πολυτεχνικές σχολές , που έρχονται και μελετούν αυτούς τους οικισμούς.

Όπου λοιπόν διατηρούνται και ευτυχώς στους ιστορικούς πυρήνες διατηρούνται τα μορφολογικά στοιχεία των οικισμών, βλέπουμε αυτή την εξαιρετική δουλειά που αγγίζει την τελειότητα, μέσα από την ασυμμετρία. Έδωσε λοιπόν τον χώρο, έδωσε τα υλικά  για να φτιαχτούν αυτά, έδωσε τη γη για να καλλιεργούνται αυτά τα λίγα μεν, αλλά πολύ ποιοτικά αγροτικά προϊόντα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν εξαιτίας της γης και του μικροκλίματος. Έθαψε μια πόλη, την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου και τη διατήρησε ταυτόχρονα, για να τη βρούμε το 1967 από τη σκαπάνη του Μαρινάτου. Όλα λοιπόν περιστρέφονται γύρω από αυτό. Η Σαντορίνη είναι ένα ανοιχτό γεωλογικό μουσείο. Ο πολιτισμός, η αρχιτεκτονική, η γαστρονομία αλλά και ο εκπαιδευτικός τουρισμός είναι σημαντικά στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω.   

Επίσης, μπορεί να αναπτυχθεί ο θρησκευτικός τουρισμός. Στη Σαντορίνη έχουμε πάνω από 500 εκκλησίες, μικρές και μεγαλύτερες, ενταγμένες στο οικιστικό σύνολο, σε απόλυτη αρμονία, μέσα από την ασυμμετρία της αρχιτεκτονικής. Πραγματικά έχουν και αυτοί οι ναοί ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Καταγράψαμε , αναζητήσαμε το ιστορικό αρχείο των πρώην δήμων και στη συνέχεια κοινοτήτων με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον κ. Λούκο. Είναι η τέταρτη ή πέμπτη χρονιά που έχει έρθει εδώ, έχει γίνει ανεύρεση και ταξινόμηση ενός μέρους του αρχείου, το οποίο βρισκόταν σε αφάνεια, κλεισμένο σε αποθήκες. Επίσης, έχει γίνει συντήρηση και ψηφιοποίηση τουλάχιστον του αρχείου που έχει μια ιδιαίτερη αξία ιστορική και έδωσε πολλά νέα στοιχεία για την ιστορία του νησιού, άγνωστες πτυχές ακόμη και σήμερα της ιστορίας του Σαντορίνης.

Αναθέσαμε να συμπληρώσει την ιστορία από την ταξινόμηση και την ανεύρεση του αρχειακού υλικού και έχουμε νέα στοιχεία ακόμη και για την επανάσταση του 1821. Διαβάζω για παράδειγμα το πώς η Σαντορίνη συμμετείχε και ποιες ήταν οι προσλαμβάνουσες που είχαν οι κάτοικοι εδώ, αναλόγως του δόγματος, αναλόγως της κοινωνικής τους θέσης, πώς έβλεπαν την επανάσταση και το πώς συμμετείχαν εντέλει σε αυτή, πόσο ρόλο έπαιξαν οι υδραίοι στην επανάσταση του ‘21 και στον επηρεασμό του ντόπιου πληθυσμού. Άρα λοιπόν όλα αυτά αποτελούν πολιτισμό. Η Σαντορίνη μπορεί να είναι μια κοιτίδα προβολής ενός πολιτισμικού προϊόντος πολύ σημαντικού.

Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα στον τύπο, υπάρχει ανησυχία για το ηφαίστειο;

Θα έλεγα ότι καταγράφει την πορεία νεκρού σώματος. Είναι ευθεία γραμμή. Μετά την ηφαιστειακή κρίση, αν είχαμε μια έκρηξη θα ήταν αντίστοιχη του ‘25 , ‘28. Δηλαδή ξέραμε πόσα κυβικά λάβας θα βγάλει, που δεν επηρέασε τότε τη ζωή των κατοίκων καθόλου. Από τον Απρίλη του '12 υπάρχει απόλυτη ησυχία. Άλλωστε το Ινστιτούτο μελέτης και παρακολούθησης του ηφαιστείου που βρίσκεται εδώ από το 1995 παρακολουθεί ανελλιπώς το ηφαίστειο.  Υπήρξα, μάλιστα και ιδρυτικό μέλος του ΙΝΠΗΣ συνεισφέροντας στο να στηθούν τα όργανα παρακολούθησης του. Έχουμε λοιπόν κάνει την επιλογή, για να μην δημιουργούνται μύθοι, γιατί μύθοι πολλές φορές δημιουργούνται, δύο φορές το χρόνο να ενημερώνουμε το κοινό σε δημόσια παρουσίαση με τους επιστήμονες που παρακολουθούν το ηφαίστειο για την πορεία του.

Εάν λοιπόν είχαμε μια έκρηξη το ‘11 ή το ‘12, θα ήταν αντίστοιχη του ’25,  ‘28. Επί 4 χρόνια θα ήταν σε εξέλιξη το φαινόμενο. Τότε, πάντως, η κοινωνική ζωή δεν επηρεάστηκε καθόλου. Η μόνη ίσως επίπτωση που είχε, είναι ότι, επειδή τότε τον ντοματοπολτό τον ξέραιναν στον ήλιο, έπρεπε να σκεπάζουν με ένα πανί, ένα τούλι, τα σκαφίδια που είχαν μέσα τον τοματοπολτό, για να μην πέσει τέφρα. Αυτή ήταν η μόνη επίπτωση…  Στη φύση του ανθρώπου, όμως, είναι πολλές φορές να θέλει να δει το απευκταίο.

 1. 24/01 12:12

  Τουρισμός: Χρονιά ρεκόρ το 2018 για την Κύπρο

 2. 24/01 11:53

  Συνέδριο Bnb Guest: Η αύξηση των μισθώσεων σπιτιών σε τουρίστες ρίχνει τις τιμές και τα έσοδα

 3. 24/01 11:16

  Αυξημένα έσοδα στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία το 2018

 4. 24/01 11:00

  TripAdvisor: Αυτά είναι τα καλύτερα bargain και B&B ξενοδοχεία στην Ελλάδα για το 2019

 5. 24/01 10:53

  Για 15η συνεχή χρονιά «Τα ΒορΟινά» στην Αθήνα

 6. 24/01 10:48

  Αθλητικός τουρισμός: Άνοιξαν οι εγγραφές για το 5ο Santorini Experience

 7. 24/01 08:12

  Άδειες για 2 νέα ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Σκιάθο

 8. 24/01 08:06

  Προσκυνηματικός τουρισμός σε Σύρο, Τήνο, Μύκονο

 9. 24/01 08:04

  1 εκατ. ευρώ για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Δ.Ελλάδος

 10. 24/01 08:01

  Εκπαιδευτικές δράσεις στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Σπάρτης

 11. 24/01 07:56

  Στα "χρυσά χνάρια" του Στέφανου Τσιτσιπά, ελληνικά ξενοδοχεία παίζουν τένις…

 12. 23/01 18:43

  Η SWOT αναλαμβάνει τη διαχείριση του Nikki Beach Resort & Spa

 13. 23/01 17:06

  Ελληνικός τουρισμός 2018: Χρονιά-ρεκόρ με... βαθύ «ρήγμα» στις επιδόσεις διανυκτερεύσεων

 14. 23/01 15:26

  Τα κορυφαία all inclusive και οικογενειακά ξενοδοχεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους διεθνείς ταξιδιώτες

 15. 23/01 15:18

  Τα καλύτερα ρομαντικά και πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2019

 16. 23/01 15:06

  TripAdvisor: Αυτά είναι τα 25 καλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία για το 2019

 17. 23/01 14:52

  Τα ελληνικά ξενοδοχεία σάρωσαν στα βραβεία της TripAdvisor- Δείτε ποια είναι στα κορυφαία στον κόσμο το 2019

 18. 23/01 14:44

  Πλειοδότης ο ισραηλινός όμιλος Fattal για το π.ξενοδοχείο Εσπέρια

 19. 23/01 14:27

  Θαλάσσιος τουρισμός: Αναβαθμισμένη η ελληνική παρουσία στην boot

 20. 23/01 12:44

  Δημοψήφισμα στο Παλέρμο για το πού θα διατεθούν οι φόροι μέσω της Airbnb

 21. 23/01 12:39

  Πλήθος διακρίσεων για τα ξενοδοχεία της Grecotel

 22. 23/01 12:28

  Το τέλος της πλαστικής σακούλας αποδίδεται με τσάντες και καρότσια σε Δήμους

 23. 23/01 12:22

  Αναβαθμίζεται η premium οικονομική θέση της British Airways

 24. 23/01 12:21

  Ρωσικός τουρισμός: Στροφή στα οργανωμένα πακέτα και τα φθηνότερα ξενοδοχεία το 2019

 25. 23/01 12:14

  Πώς τα ξενοδοχεία της Κρήτης θα έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις

 26. 23/01 11:31

  Grecia Panorama: Ο ελληνικός τουρισμός και η γαστρονομία στο Βουκουρέστι

 27. 23/01 11:09

  Εκσκαφέας εισέβαλλε σε ξενοδοχείο στο Λίβερπουλ

 28. 23/01 10:23

  Επτανησιακή εβδομάδα στη Βιέννη τον Φεβρουάριο

 29. 23/01 10:18

  Ο αγροτουρισμός στη Θεσσαλία- Πρόγραμμα εκπαίδευσης

 30. 23/01 10:13

  Πιστοποίηση του 'Ορους Οίτη ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού

 31. 23/01 10:06

  Ενεργειακό σύστημα στο ξενοδοχείο Euphoria Resort μέσω γεωλογικών σχηματισμών

 32. 23/01 10:01

  Επεκτάσεις ξενοδοχείων σε Αλεξανδρούπολη και Πύλο

 33. 23/01 09:57

  Σιάτιστα: Τουριστική δράση στον ευρωπαϊκό δρόμο των εμπόρων της

 34. 22/01 16:41

  Την Πέμπτη το συνέδριο BnB Guest Conference για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

 35. 22/01 16:15

  "Πονοκέφαλος" οι δασικοί χάρτες για τις τουριστικές επενδύσεις στα νησιά

 36. 22/01 15:00

  Lonely Planet: Σε ελληνικό νησί μία από τις 20 καλύτερες ιαματικές πηγές στην Ευρώπη

 37. 22/01 14:45

  Πρωτόκολλο συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με τον ΕΦΕΤ για την ποιότητα τροφίμων

 38. 22/01 14:28

  ΤΑΙΠΕΔ: Χρονιά βραβεύσεων το 2018 για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

 39. 22/01 14:11

  Ελληνικός τουρισμός 2018: Το 1/4 των εισπράξεων εισέφεραν οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί τουρίστες

 40. 22/01 14:05

  Ρωσικός τουρισμός: "Βροχή" προκρατήσεων για Τουρκία παρά την αύξηση των τιμών το 2019

 41. 22/01 13:59

  Το ψηφιακό έγκλημα θα κοστίσει $5,2 τρις στις εταιρείες την επόμενη 5ετία

 42. 22/01 13:48

  Θρίαμβος του Τσιτσιπά: Ιστορική πρόκριση για την Ελλάδα στους 4 του Australian Open

 43. 22/01 13:37

  Η κρουαζιέρα των ονείρων τους έκρυβε μια έκπληξη στην καμπίνα

 44. 22/01 12:50

  Πιστοποίηση Αειφορίας από την Earthcheck στο NJV Athens Plaza

 45. 22/01 12:46

  Μεταφορικό Ισοδύναμο: Η νέα απόφαση για την πλήρη εφαρμογή του

 46. 22/01 12:36

  Η Κρήτη στη διεθνή έκθεση τουρισμού Vakantiebeurs στην Ολλανδία

 47. 22/01 12:32

  Σ. Φάμελλος: Βελτιώσεις της δασικής νομοθεσίας για τα νησιά, μέσω των δασικών χαρτών

 48. 22/01 12:31

  Αλλάζει η Πολιτική Απορρήτου της Airbnb

 49. 22/01 12:22

  Με σκουπίδια η Κέρκυρα και το 2019;

 50. 22/01 12:11

  FedHATTA: Πιο στενή συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

 51. 22/01 12:09

  ΙΤΒ: Η ψηφιοποίηση και ο ανθρώπινος παράγοντας στα συνέδρια στο ITB MICE Forum

 52. 22/01 11:55

  Ξενοδοχεία: Στην Axia Hospitality η διαχείριση των πωλήσεων του Diana Group Hotels στη Ζάκυνθο

 53. 22/01 11:39

  Διεθνής διάκριση της Mideast Group στα Bizz Awards

 54. 22/01 11:31

  Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει «το ύφασμα του άρχοντα από το Λευκαντί»

 55. 22/01 11:11

  TUI: 13 νέα επώνυμα και κόνσεπτ ξενοδοχεία για οικογένειες το 2019- Τα 2 στην Ελλάδα

 56. 22/01 11:10

  Σε αναζήτηση επενδυτών το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς

 57. 22/01 10:04

  Έκθεση φωτογραφίας «Εύζωνες: Οι φύλακες των αφανών» στο Ρέθυμνο

 58. 22/01 09:58

  Διαγωνισμός ύψους 5, 9 εκατ.ευρώ για την παροχή τουριστικών υπηρεσιών

 59. 22/01 09:56

  Δήμος Σαρωνικού: Σε ποια ξενοδοχεία μειώθηκαν τα τέλη ύδρευσης

 60. 22/01 09:54

  Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: Ποια αθλήματα στηρίζει για την τόνωση της τουριστικής ζήτησης

 61. 22/01 09:51

  Tα 10 ξενοδοχεία που χαρακτηρίστηκαν ως εποχικά στο Δήμο Ερμιονίδας

 62. 22/01 09:48

  Πλειοδότης η Korinthian Palace Catering για ακίνητο με τουριστική χρήση στην Κόρινθο

 63. 21/01 18:42

  Social Media in Tourism 2019: Αυξάνοντας τη φήμη του brand

 64. 21/01 17:30

  Scoot: Περισσότερες πτήσεις προς Αθήνα το 2019

 65. 21/01 17:28

  ΠΟΤ: +6% οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2018- Ποιες είναι οι τάσεις στα ταξίδια για το 2019

 66. 21/01 16:48

  Άρωμα από Κυκλάδες στο κέντρο της Αθήνας

 67. 21/01 16:08

  Historic Hotels of Europe: Ένα ελληνικό νησί στους 6 ονειρικούς προορισμούς του 2019

 68. 21/01 16:06

  Διεθνές βραβείο Interior Design στο ξενοδοχείο Olea All Suite Hotel

 69. 21/01 15:07

  Τουριστικός φόρος στο Μπαλί

 70. 21/01 14:57

  Τα 40 ελληνικά ξενοδοχεία που έλαβαν το TUI Family Champion για το 2019

 71. 21/01 14:49

  Η παγκόσμια βιομηχανία MICE στην έκθεση ACE of M.I.C.E. by Turkish Airlines

 72. 21/01 14:42

  Συνάντηση για τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης στο Β. Αιγαίο

 73. 21/01 14:13

  Αποτελέσματα κλήρωσης «5ο Posidonia Sea Tourism Forum»

 74. 21/01 13:58

  Στις 8-11 Φεβρουαρίου οι εκθέσεις Infacoma & Aquatherm Athens 2019

 75. 21/01 13:25

  Τουρισμός: Οι 5 κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια των millennial

 76. 21/01 12:47

  Πιστοποίηση We do local για τα πλοία της ΑΝΕΚ

 77. 21/01 12:46

  FedHATTA: Εκπαιδευτική συνάντηση με τους νέους επαγγελματίες του τουρισμού

 78. 21/01 12:38

  Ελληνικός τουρισμός 2018: 1,4 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου

 79. 21/01 12:31

  Ryanair: Μεγάλη προσφορά για 1 εκατ. θέσεις για τη Blue Monday

 80. 21/01 12:02

  To ξενοδοχείο Mykonos Riviera στα Small Luxury Hotels of the World

 81. 21/01 11:31

  Bomo Hotels τα ξενοδοχεία του Ομίλου Γρηγοριάδη στη Χαλκιδική

 82. 21/01 11:23

  Ισπανικός τουρισμός: Στάσιμες αφίξεις, αυξημένα έσοδα το 2019

 83. 21/01 10:44

  Η Περιφέρεια Αττικής στη διεθνή τουριστική έκθεση της Ολλανδίας

 84. 21/01 10:36

  ΕΣΠΑ: Eξ αποστάσεως συμβουλευτική στον τουρισμό

 85. 21/01 09:57

  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019

 86. 21/01 09:55

  Δήμος Γορτυνίας: Διαγωνισμός για ακίνητο με χρήση τουριστικού καταλύματος

 87. 21/01 09:53

  Άδειες για 2 νέα ξενοδοχεία στη Κρήτη

 88. 21/01 09:50

  Νομικό παράθυρο για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά

 89. 21/01 09:48

  Δράσεις τουριστικής προβολής από Δήμους

 90. 20/01 15:36

  Eπική νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά έναντι του Ρότζερ Φέντερερ

 91. 20/01 11:56

  Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της αεροπορικής εταιρείας Germania

 92. 20/01 11:45

  Προς λύση το πρόβλημα ύδρευσης στη Λίνδο

 93. 20/01 11:43

  Επεκτάσεις ξενοδοχείων σε Ρέθυμνο και Χαλκιδική

 94. 20/01 11:39

  Δυο νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα

 95. 19/01 13:10

  Παγκόσμια διάκριση για το ξενοδοχείο Ekies All Senses Resort

 96. 19/01 13:00

  Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων: Αίτημα για αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ

 97. 19/01 12:57

  Νέες τουριστικές κατοικίες σε Σαντορίνη, Πύλο και Μύτικα

 98. 19/01 12:54

  Δράσεις προβολής από Δήμους- Ενισχύσεις σε φορείς από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

 99. 19/01 12:44

  Ξεκινά η 5η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

 100. 18/01 16:59

  Στις 8 Φεβρουαρίου η γενική συνέλευση του ΞΕΕ- Τι λέει στο μήνυμά του ο κ.Βασιλικός