Να ανοίξουμε ή να μην ανοίξουμε (να ζει κανείς ή να μη ζει!)- Γράφει ο Ευθύμιος Μουντράκης (*)

Να ανοίξουμε ή να μην ανοίξουμε (να ζει κανείς ή να μη ζει!)- Γράφει ο Ευθύμιος Μουντράκης (*)Ο κ.Ευθύμιος Μουντράκης

Kαι όσοι αμφέβαλλαν, πείστηκαν επιτέλους ότι η ναυαρχίδα της Ελλάδας, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι πλέον ο Τουρισμός. Δεν θα επιχειρηματολογήσω αν συνεισφέρει στο 18% - 20%... η το 30,1% του συνολικού ΑΕΠ της Ελλάδας, αν είναι 210 η 280 τα συναφή με τον τουρισμό επαγγέλματα, θα θέσω όμως αντίστροφα το ερώτημα. Ποιος ΔΕΝ επηρεάζεται άμεσα η έμμεσα από τον  τουρισμό τελικά??? Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν! Όλοι μένουν ξάγρυπνοι πλέον στην ιδέα μιας χαμένης τουριστικής σεζόν! Ώρα να καταλάβουμε ότι ο τουρισμός είναι εθνική μας υπόθεση και η στήριξή του δεν είναι επιλογή, είναι επιβίωση!

Τις τελευταίες εβδομάδες, η νούμερο 2 ερώτηση πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά, είναι αν θα ανοίξει και πότε η φετινή τουριστική περίοδος. Νο 1 προβληματισμός, και σωστά, η εξάλειψη της φονικής πανδημίας COVID-19 με τα εκατομμύρια νεκρούς και την απρόβλεπτη συνέχειά της

Καθημερινά διαβάζουμε άρθρα και ακούμε απόψεις σχετικά με την φετινή τουριστική περίοδο. Θα καταθέσω κι εγώ λοιπόν, άλλη μία, την δική μου:

Ποιοι είναι οι νοτιοευρωπαϊκοί καλοκαιρινοί προορισμοί που φαίνεται να είναι σε θέση να λειτουργήσουν την φετινή σεζόν? Οι δημοφιλέστεροι από αυτούς, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, έχουν τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα (βαθμός ταξιδιωτικής προειδοποίησης, 6), γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να μείνουν εκτός καλοκαιρινών προγραμμάτων διακοπών των τουριστικών γραφείων, για το καλοκαίρι του 2020. Ταυτόχρονα και η Τουρκία πλέον απέκτησε τον βαθμό ταξιδιωτικής προειδοποίησης, 6

Εμείς σαν Ελλάδα, από την άλλη μεριά, είμαστε μαζί με την Κροατία οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί (βαθμός ταξιδιωτικής προειδοποίησης, 4) που είναι προτεινόμενοι από όλες τις χώρες για καλοκαιρινές διακοπές το 2020, και ειδικότερα τα νησιά μας

Η άριστη διαχείριση της παρούσας υγειονομικής κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση, μας έχει δώσει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των φίλων και παραδοσιακών ανταγωνιστών μας Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, και το οποίο πρέπει πάση θυσία να κεφαλαιοποιηθεί μέσα στο 2020.  Συνολικά αυτές οι τρεις χώρες στους 12 μήνες υποδέχονται 250εκ. επισκέπτες, τους οποίους στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα τους χάσουν φέτος, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο λόγος που πρέπει οπωσδήποτε να αρπάξουμε αυτή την τεράστια ευκαιρία, είναι απλός.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το 2021, να έχει ομαλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη και σε όλους τους  Μεσογειακούς τουριστικούς προορισμούς, με τα τουριστικά ταξίδια να επιστρέφουν στο μεγαλύτερο μέρος τους σε μία κανονικότητα. Άρα θα χαθεί η τεράστια αυτή ευκαιρία για την χώρα μας (θα μου πείτε, άλλη μία φορά που θα δουλέψουμε με τον πόνο του δίπλα!) 

Κάντε μία απλή μαθηματική πράξη… αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε το ελάχιστο, ένα 5% από τους επισκέπτες αυτών των τριών χωρών μόνο, αποκτάμε αμέσως 12,5εκ. επισκέπτες!!! Προσθέστε τις υπόλοιπες παραδοσιακές χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Πολωνία, Ολλανδία, τις Σκανδιναβικές χώρες, κα, και επίσης τις πιθανότατες απώλειες της γειτονικής μας Τουρκίας, και κάντε μόνοι σας την μαθηματική πράξη. Αν είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι και ελπίζουμε να προσελκύσουμε το 10% των επισκεπτών των παραπάνω φίλων ανταγωνιστών μας, μπορεί να φτάσουμε να δούμε ακόμα και μία κερδοφόρα χρονιά! (στους παραπάνω υπολογισμούς να σημειώσω ότι λαμβάνω υπόψιν τον πιθανότατο περιορισμό πληρότητας των ξενοδοχείων στο 50%). Οι περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι,  υποστηρίζουν ότι μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης του Κορωνοϊού και την άρση των απαγορευτικών μέτρων, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα μεγάλο ταξιδιωτικό κύμα από όλη την Ευρώπη, προς τον νότο. Ο κόσμος θα θελήσει να χαλαρώσει, να διασκεδάσει, να εκτονωθεί, να νιώσει φυσιολογικά ξανά, και η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη επιλογή του.

Το άνοιγμα της φετινής σεζόν, θα προσφέρει επίσης μία ακόμα μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό. Την  ευκαιρία να κερδίσουμε το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, ως τα μέσα Δεκεμβρίου, κάτι που αποτελεί τον κρυφό και φανερό πόθο όλου του τουριστικού κλάδου της Ελλάδας, τα τελευταία 20 χρόνια και αποτελεί το μόνιμο αίτημά μας προς τους τουριστικούς πράκτορες

Τα τελευταία χρόνια προωθούμε την Ελλάδα ως έναν πολύ ασφαλή προορισμό, και με τα γεωπολιτικά γεγονότα που συνέβαιναν στην γειτονιά μας, σωστά το κάναμε. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να προσθέσουμε ακόμα ένα πολύ δυνατό χαρτί, αυτό της υγειονομικής ασφάλειας, ενδυναμώνοντας το όνομά μας ως ασφαλή προορισμό και ενισχύοντας την ήδη καλή μας φήμη

Άρα… ανοίγοντας τη σεζόν του 2020, διατηρούμε τους παραδοσιακούς πιστούς μας πελάτες, έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε επιλογή για ένα νέο κοινό, αυτό των  ανταγωνιστών μας, να μας δοκιμάσουν, γνωρίσουν, νέα τουριστικά γραφεία και πράκτορες,  και να πετύχουμε την επέκταση της σεζόν. Δεν θα αναφερθώ στην διάσωση της ελληνικής οικονομίας,  ούτε στην τόνωση της ψυχολογίας των Ελλήνων! Αυτά είναι αυτονόητα!

Το άλλο σενάριο είναι, να μην ανοίξουμε, διασφαλίζοντας, πιθανόν, σε κάποιο βαθμό την υγεία μας. Ποιο κράτος και ποια ευρωπαϊκή ένωση όμως αντέχει οικονομικά, να πληρώνει  άνεργους και κλειστές επιχειρήσεις για 15 μήνες? Σε ποια οικονομία? Δεν το βλέπω εφικτό… Ο εσωτερικός τουρισμός θα είναι μία μικρή τόνωση, αλλά δυστυχώς θα είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Επίσης, οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν τις ίδιες προτιμήσεις τουριστικών προορισμών και υπηρεσιών, με τους αλλοδαπούς επισκέπτες μας, άρα, ποιοι προορισμοί θα δουλέψουν?

Να λάβουμε υπόψιν μας οτι δεν έχουν όλοι οι συνεργάτες και οι συνάδερφοι εκτός Ελλάδος, ούτε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης, πάντα τα ίδια συμφέροντα, ειδικά σε περιόδους κρίσης, πόσο μάλλον οικονομικής. Παράδειγμα ο «υποχρεωτικός» εσωτερικός τουρισμός που προτείνεται πολύ έντονα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, «πελάτες» μας, προς ίδιον οικονομικό όφελος

Εμείς πρέπει να κινηθούμε, προσεκτικά και με ασφάλεια μεν, αλλά να κινηθούμε όμως, προς το άνοιγμα της σεζόν.

Υποχρεωτικός Μονόδρομος, υπό όρους! Να δημιουργηθούν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στους προορισμούς, διασφαλίζοντας ασφαλείς μετακινήσεις και διαμονή για τους επισκέπτες μας και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Στις τουριστικές περιοχές  απαιτείται συνολική σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, όχι μόνο τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, αλλά και από τον «απλό» πολίτη. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων των επισκεπτών μας.

Με τη σωστή προβολή και διαφήμιση, τις σωστές συνεργασίες, την σύμπραξη και συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων, η σεζόν μπορεί και πρέπει να σωθεί!

Είναι μία μοναδική ευκαιρία να κερδίσουμε σαν χώρα κάνοντας το πρόβλημα πρόκληση και την πρόκληση success story! 

Το πλεονέκτημα το έχουμε! Όραμα, οργάνωση και συνεργασία θέλει!

Να το πάρει ο καθένας πάνω του, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και να το κάνει προσωπικό του στοίχημα!

Δεν νομίζω να έχουμε τα περιθώρια για κάτι άλλο

(*) Ο κ.Ευθύμιος Μουντράκης, MSc Hotel Admin, είναι Ξενοδόχος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου, τ. αντιδήμαρχος τουρισμού Δήμου Χερσονήσου, 2014-2019, τ. μέλος ΔΣ «Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου», τ. μέλος ΔΣ «Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης», τ. μέλος ΔΣ «ΙΤΕΠ», Ιδρυτικό μέλος και τ. μέλος ΔΣ «Κρητικά Γκολφ ΑΕ», τ. καθηγητής Μάρκετινγκ, «TRINITY COLLEGE OF TOURISM»

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 28/03 11:43

    Η Lufthansa καταλήγει σε συμφωνία με το προσωπικό εδάφους

  2. 28/03 11:30

    Eurobank | Ενεργοποιείται και φέτος το Πρόγραμμα "Business Banking Τουρισμός"

  3. 28/03 11:23

    3.000 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» της ΔΥΠΑ το Σάββατο στο ΣΕΦ

  4. 28/03 11:00

    Η Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου στην Ημέρα Καριέρας της ΔΥΠΑ στο Βόλο

  5. 28/03 10:56

    H HotelBrain επεκτείνεται στην κυπριακή αγορά

  6. 28/03 10:12

    Γαλλία: Ολυμπιακοί Αγώνες με …ύψιστο συναγερμό

  7. 28/03 10:01

    Ξενοδοχείο Akkadian | Το Νέο Gay Only Hotel στη Μύκονο

  8. 28/03 08:07

    Οι Αμερικανοί πάλι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στη Γαλλία

  9. 28/03 07:59

    Έκθεση φωτογραφίας Αμερικανού φιλέλληνα φωτογράφου στην Κωνσταντινούπολη

  10. 28/03 07:56

    Eλεγχόμενη στάθμευση σε κεντρική περιοχή της Βουλιαγμένης - τα τιμολόγια στάθμευσης

  11. 28/03 07:54

    Υποχώρησε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

  12. 28/03 07:01

    Σημαντική πηγή εσόδων το εισερχόμενο οδικό τουριστικό ρεύμα από τη Βουλγαρία

  13. 27/03 16:58

    Βρετανικός τουρισμός: Έντονη τάση για διακοπές εκτός σεζόν – Διπλάσιο ενδιαφέρον για Κω αυτό το καλοκαίρι

  14. 27/03 16:56

    Αρχαία Ολυμπία | Εορτασμός των 2800 χρόνων από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων

  15. 27/03 14:42

    Lidl Voyages: Οι Γάλλοι δεν επιλέγουν πια διακοπές βάσει προορισμού αλλά βάσει τιμής – Γιατί η Ελλάδα είναι δημοφιλής

  16. 27/03 13:22

    Π. Αντωνίου | "Εξοικονομώ", ¨"Θωρακίζω" ή "Κατεδαφίζω κατ' οίκον";

  17. 27/03 12:39

    Ξενοδοχεία | Ανοίγει την 1η Απριλίου το La Divina στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

  18. 27/03 12:27

    Γενική Συνέλευση ΗΑΤΤΑ | Τα Ελληνικά τουριστικά γραφεία στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού

  19. 27/03 12:22

    Τουρισμός | Σήμα Πιστοποίησης Αειφορίας “The Rhodes Co–Lab” στα ξενοδοχεία της Ρόδου

  20. 27/03 11:57

    Η πτώση του πληθωρισμού και των επιτοκίων θα τονώσει τα ταξίδια - έντονη ζήτηση για Ρόδο και Σκιάθο

  21. 27/03 11:49

    C & W | +23% η αξία των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ελλάδα το 2023

  22. 27/03 11:23

    MSC Group | Περισσότερες κρουαζιέρες στην Ελλάδα το 2024 - επέκταση και σε χειμερινά δρομολόγια

  23. 27/03 10:44

    Τουρισμός | Η Μαγιόρκα "συμμαχεί" με τους τουρίστες για τη βιωσιμότητα

  24. 27/03 10:18

    «Ιδού η Ρόδος ιδού και η ποιότητα» | Επιστρέφει η ημερίδα του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου

  25. 27/03 10:07

    Υπ. Τουρισμού | Τι απάντησε στα αιτήματα των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης για τις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης

  26. 27/03 07:52

    Ταξίδι εξοικείωσης στην Αθήνα για φοιτητές από το Βέλγιο

  27. 27/03 07:48

    Διαγωνισμός για τη διαχείριση του τουριστικού καταφυγίου Αγ. Νικολάου στον όρμο Αιγίου

  28. 27/03 07:44

    Taratsa Film Festival Larisas στη Λάρισα

  29. 27/03 07:42

    Oι Δήμοι Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προβολή του προορισμού

  30. 26/03 16:28

    Η Κρήτη ταξίδεψε στο Βουκουρέστι και στην Κοπεγχάγη

  31. 26/03 16:14

    Ελληνικός τουρισμός | Υψηλές επιδόσεις σε αφίξεις και ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιανουάριο του 2024

  32. 26/03 15:56

    Στην Κάρπαθο ανοίγει το πρώτο Tapestry Collection by Hilton Resort στην Ευρώπη - συνεργασία με την CHC Group

  33. 26/03 15:55

    Ιταλία: Έρευνες στην Booking.com για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στις ξενοδοχειακές κρατήσεις

  34. 26/03 14:43

    Νέο στέλεχος πωλησεων και μάρκετινγκ στη Domes Resorts

  35. 26/03 13:26

    Jet2: Νέες συνδέσεις το 2025 με Ηράκλειο, Ρόδο, Ζάκυνθο και Κέρκυρα

  36. 26/03 12:22

    ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική για ανάδειξη του περιπατητικού τουρισμού

  37. 26/03 12:19

    Αλιευτικός τουρισμός | Σεμινάρια για τους επαγγελματίες από την Περιφέρεια Κρήτης

  38. 26/03 12:17

    ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης στη Μήλο για προβολή της στην Ολλανδική αγορά

  39. 26/03 12:15

    «Crete Sense the Αuthentic» | H νέα καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης

  40. 26/03 12:08

    Σύγχρονες υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών στην Αρχαία Μεσσήνη

  41. 26/03 12:08

    Περιβαλλοντικό έγκλημα | Νέα νομοθεσία της ΕΕ με αυστηρότερες κυρώσεις και διευρυμένο κατάλογο αδικημάτων

  42. 26/03 11:42

    TUI: Τα τρία ξενοδοχεία της Κρήτης με τις περισσότερες κρατήσεις από την Αυστρία για το καλοκαίρι του 2024

  43. 26/03 11:22

    Foreign Office | Ταξιδιωτική σύσταση στους Βρετανούς για τρομοκρατική απειλή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

  44. 26/03 11:05

    Vogue: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία της Σαντορίνης

  45. 26/03 07:18

    Μερική διατήρηση αρχαιοτήτων σε 7όροφο ξενοδοχείο που κτίζεται στο Κουκάκι

  46. 26/03 07:16

    Μείωση των εισροών ξένων επενδύσεων στην Ισπανία

  47. 26/03 07:15

    Η Αλβανία είχε την υψηλότερη αύξηση διανυκτερεύσεων σε όλη την Ευρώπη το 2023

  48. 26/03 07:13

    Οι νέοι δύσκολα μπορούν να εξασφαλίσουν οικονομική κατοικία στην Ολλανδία

  49. 26/03 07:09

    Δήμος Αμφίπολης: Στο πρόγραμμα προσβασιμότητας οι παραλίες Κυανής Ακτής και Νέων Κερδυλλίων

  50. 25/03 11:12

    Τουρισμός | Οι προορισμοί με την καλύτερη αξία για τις διακοπές των Βρετανών το 2024- στην 19η θέση η Κέρκυρα

  51. 25/03 07:06

    Ο ΕΟΤ σε B2B workshops στην Ολλανδία και το Βέλγιο

  52. 25/03 07:04

    Το ελληνικό ελαιόλαδο στην Ιταλία

  53. 24/03 11:57

    Τουρισμός | Παγκόσμιος ανταγωνισμός για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων - 66 χώρες παρέχουν Digital Nomad Visas

  54. 24/03 07:24

    Οι στενές σχέσεις των ιχθυοκαλλιεργητικών κλάδων Ελλάδας-Ισπανία | Oι κορυφαίες εταιρείες

  55. 24/03 07:21

    Διεθνής Ποδηλατικός Αγώνας L’ Etape Greece by Tour de France στην Αρχαία Ολυμπία

  56. 23/03 19:49

    19.400 επιχειρηματικές συναντήσεις στο Φόρουμ προώθησης των κρητικών προϊόντων στα ξενοδοχεία

  57. 23/03 19:43

    Στ. Αρναουτάκης: Το Φόρουμ αποδεικνύει τη δυναμική της Κρήτης στον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα

  58. 23/03 19:30

    Κανείς Δήμαρχος της Κρήτης δεν έχει στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό

  59. 23/03 07:07

    Πολιτιστικά Μονοπάτια στη Σκιάθο

  60. 22/03 22:39

    Δεύτερο Messinia Forum από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας

  61. 22/03 22:34

    Άδεια ίδρυσης για το υδατοδρόμιο Χίου

  62. 22/03 22:24

    Εγκαίνια για το ανακαινισμένο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής

  63. 22/03 22:14

    Πάσχα των Καθολικών: «Τα αεροπλάνα ταξιδεύουν γεμάτα» για Κρήτη

  64. 22/03 22:04

    H ιστορία των χίπις στην Κρήτη στον γερμανικό Τύπο

  65. 22/03 14:57

    4 στους 10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα έχουν δυνατότητα ΑΙ το 2025

  66. 22/03 14:50

    Ελληνικός τουρισμός 2024 | +16% οι αφίξεις, +27,1% οι εισπράξεις τον Ιανουάριο

  67. 22/03 14:45

    H Accor εντάσσεται στην A-list του CDP με τις δράσεις της για την κλιματική αλλαγή

  68. 22/03 14:39

    Η «Ώρα της Γης» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

  69. 22/03 12:20

    Αυτές είναι οι χώρες με τις ακριβότερες βίζες στον κόσμο – Στη λίστα και η Ελλάδα

  70. 22/03 11:57

    Σύλλογος Επιχειρηματιών Κάσου προς υπ. Ναυτιλίας: "Αυξήστε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς την Κάσο"

  71. 22/03 11:43

    Συνέλευση Καταλυμάτων Ν. Ηρακλείου: "Είμαστε σημαντικός κρίκος στην παραγωγική διαδικασία"

  72. 22/03 11:22

    Μνημόνιο Συνεργασίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

  73. 22/03 11:19

    Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιστημονικός εταίρος του ΞΕΕ

  74. 22/03 11:07

    Βρετανικός τουρισμός | Όλο και περισσότεροι επιλέγουν σόλο ταξίδια

  75. 22/03 10:31

    Στην αλυσίδα Romantik Hotels & Restaurants το Romantik B&B Villa Selena στη Σύρο

  76. 22/03 10:19

    ΔΥΠΑ | «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο 30 Μαρτίου στο ΣΕΦ με 3.000 θέσεις εργασίας

  77. 22/03 07:55

    Νέα Προποντίδα | Έργα προστασίας ακτής, μπροστά από την οποία θα κατασκευαστεί ξενοδοχείο

  78. 22/03 07:13

    Ειδικό σήμα λειτουργίας στη μονάδα ιαματικής θεραπείας των Θέρμων Εχίνου Ξάνθης

  79. 22/03 07:09

    Ποιο πρώην ξενοδοχείο στην Τρίπολη μετατρέπεται σε φοιτητικές εστίες

  80. 22/03 07:04

    Αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του Ξεναγού στο Αριστοτέλειο

  81. 22/03 07:02

    Αναβάθμιση καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Πάτμο

  82. 21/03 17:05

    Νέο πλαίσιο για την Golden Visa - τα ακίνητα αυτά δεν θα γίνονται Airbnb | Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις

  83. 21/03 16:51

    Το Σάββατο το Forum προώθησης κρητικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και Super Market

  84. 21/03 16:40

    ΔΑΑ | Υποδοχή του νέου αεροσκάφος της Royal Jordanian

  85. 21/03 16:32

    Απεβίωσε ο Αθανάσιος Ρέτσος, συνιδρυτής των Electra Hotels και πατέρας του Γ.Ρέτσου

  86. 21/03 16:18

    Η εμπόλεμη Ουκρανία προετοιμάζεται για τουρισμό "μόλις τελειώσει ο πόλεμος" - Η συγκινητική τουριστική καμπάνια της χώρας

  87. 21/03 14:51

    1,6 εκατ. διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα της χώρας τον Ιανουάριο

  88. 21/03 13:43

    Τουρισμός | Το 28% των Βρετανών αποφεύγει τις διακοπές στη Νότια Ευρώπη λόγω καύσωνα

  89. 21/03 12:59

    Τουρισμός | Αυστρία: Πρώτη δύναμη η Ελλάδα και το 2024 - Διψήφια αύξηση κρατήσεων - Νέες πτήσεις

  90. 21/03 12:50

    Costa Navarino | Συλλογή πολυτελών κατοικιών προς ενοικίαση

  91. 21/03 11:37

    FedHATTA: Η Λιθουανία ως ιδανικός προορισμός για τους Έλληνες ταξιδιώτες

  92. 21/03 11:35

    Sky Express: Νέες πτήσεις τσάρτερ Αθήνα – Παλέρμο

  93. 21/03 11:25

    Ενημέρωση των αθηναϊκών ξενοδοχείων για τις "νέες τεχνολογίες στη φιλοξενία"

  94. 21/03 10:39

    Ανοίγει ανακαινισμένο την 1η Μαΐου το ξενοδοχείο Cora Hotel & Spa στη Χαλκιδική

  95. 21/03 10:08

    Τουρισμός | Skyscanner: Κυριαρχούν οι αναζητήσεις για Ελλάδα και Ισπανία- επιστρέφει η παραδοσιακή εποχικότητα

  96. 21/03 09:51

    Περικλής Αντωνίου | Η αγαστή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου προϋπόθεση για την Ανάπτυξη

  97. 21/03 07:39

    Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Σύβοτα και Λήμνο

  98. 21/03 07:36

    Δημοπρασία για την εκμίσθωση του αναψυκτηρίου Σπηλαίου Αλιστράτης

  99. 21/03 07:34

    Κέρκυρα: Διατήρηση αρχαιοτήτων σε κατάχωση σε ξενοδοχειακή μονάδα

  100. 21/03 07:32

    Αεροδρόμιο Βηρυτού: Αύξηση του αριθμού των επιβατών τον Φεβρουάριο