Να ανοίξουμε ή να μην ανοίξουμε (να ζει κανείς ή να μη ζει!)- Γράφει ο Ευθύμιος Μουντράκης (*)

Να ανοίξουμε ή να μην ανοίξουμε (να ζει κανείς ή να μη ζει!)- Γράφει ο Ευθύμιος Μουντράκης (*)Ο κ.Ευθύμιος Μουντράκης

Kαι όσοι αμφέβαλλαν, πείστηκαν επιτέλους ότι η ναυαρχίδα της Ελλάδας, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι πλέον ο Τουρισμός. Δεν θα επιχειρηματολογήσω αν συνεισφέρει στο 18% - 20%... η το 30,1% του συνολικού ΑΕΠ της Ελλάδας, αν είναι 210 η 280 τα συναφή με τον τουρισμό επαγγέλματα, θα θέσω όμως αντίστροφα το ερώτημα. Ποιος ΔΕΝ επηρεάζεται άμεσα η έμμεσα από τον  τουρισμό τελικά??? Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν! Όλοι μένουν ξάγρυπνοι πλέον στην ιδέα μιας χαμένης τουριστικής σεζόν! Ώρα να καταλάβουμε ότι ο τουρισμός είναι εθνική μας υπόθεση και η στήριξή του δεν είναι επιλογή, είναι επιβίωση!

Τις τελευταίες εβδομάδες, η νούμερο 2 ερώτηση πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά, είναι αν θα ανοίξει και πότε η φετινή τουριστική περίοδος. Νο 1 προβληματισμός, και σωστά, η εξάλειψη της φονικής πανδημίας COVID-19 με τα εκατομμύρια νεκρούς και την απρόβλεπτη συνέχειά της

Καθημερινά διαβάζουμε άρθρα και ακούμε απόψεις σχετικά με την φετινή τουριστική περίοδο. Θα καταθέσω κι εγώ λοιπόν, άλλη μία, την δική μου:

Ποιοι είναι οι νοτιοευρωπαϊκοί καλοκαιρινοί προορισμοί που φαίνεται να είναι σε θέση να λειτουργήσουν την φετινή σεζόν? Οι δημοφιλέστεροι από αυτούς, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, έχουν τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα (βαθμός ταξιδιωτικής προειδοποίησης, 6), γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να μείνουν εκτός καλοκαιρινών προγραμμάτων διακοπών των τουριστικών γραφείων, για το καλοκαίρι του 2020. Ταυτόχρονα και η Τουρκία πλέον απέκτησε τον βαθμό ταξιδιωτικής προειδοποίησης, 6

Εμείς σαν Ελλάδα, από την άλλη μεριά, είμαστε μαζί με την Κροατία οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί (βαθμός ταξιδιωτικής προειδοποίησης, 4) που είναι προτεινόμενοι από όλες τις χώρες για καλοκαιρινές διακοπές το 2020, και ειδικότερα τα νησιά μας

Η άριστη διαχείριση της παρούσας υγειονομικής κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση, μας έχει δώσει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των φίλων και παραδοσιακών ανταγωνιστών μας Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, και το οποίο πρέπει πάση θυσία να κεφαλαιοποιηθεί μέσα στο 2020.  Συνολικά αυτές οι τρεις χώρες στους 12 μήνες υποδέχονται 250εκ. επισκέπτες, τους οποίους στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα τους χάσουν φέτος, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο λόγος που πρέπει οπωσδήποτε να αρπάξουμε αυτή την τεράστια ευκαιρία, είναι απλός.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το 2021, να έχει ομαλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη και σε όλους τους  Μεσογειακούς τουριστικούς προορισμούς, με τα τουριστικά ταξίδια να επιστρέφουν στο μεγαλύτερο μέρος τους σε μία κανονικότητα. Άρα θα χαθεί η τεράστια αυτή ευκαιρία για την χώρα μας (θα μου πείτε, άλλη μία φορά που θα δουλέψουμε με τον πόνο του δίπλα!) 

Κάντε μία απλή μαθηματική πράξη… αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε το ελάχιστο, ένα 5% από τους επισκέπτες αυτών των τριών χωρών μόνο, αποκτάμε αμέσως 12,5εκ. επισκέπτες!!! Προσθέστε τις υπόλοιπες παραδοσιακές χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Πολωνία, Ολλανδία, τις Σκανδιναβικές χώρες, κα, και επίσης τις πιθανότατες απώλειες της γειτονικής μας Τουρκίας, και κάντε μόνοι σας την μαθηματική πράξη. Αν είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι και ελπίζουμε να προσελκύσουμε το 10% των επισκεπτών των παραπάνω φίλων ανταγωνιστών μας, μπορεί να φτάσουμε να δούμε ακόμα και μία κερδοφόρα χρονιά! (στους παραπάνω υπολογισμούς να σημειώσω ότι λαμβάνω υπόψιν τον πιθανότατο περιορισμό πληρότητας των ξενοδοχείων στο 50%). Οι περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι,  υποστηρίζουν ότι μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης του Κορωνοϊού και την άρση των απαγορευτικών μέτρων, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα μεγάλο ταξιδιωτικό κύμα από όλη την Ευρώπη, προς τον νότο. Ο κόσμος θα θελήσει να χαλαρώσει, να διασκεδάσει, να εκτονωθεί, να νιώσει φυσιολογικά ξανά, και η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη επιλογή του.

Το άνοιγμα της φετινής σεζόν, θα προσφέρει επίσης μία ακόμα μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό. Την  ευκαιρία να κερδίσουμε το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, ως τα μέσα Δεκεμβρίου, κάτι που αποτελεί τον κρυφό και φανερό πόθο όλου του τουριστικού κλάδου της Ελλάδας, τα τελευταία 20 χρόνια και αποτελεί το μόνιμο αίτημά μας προς τους τουριστικούς πράκτορες

Τα τελευταία χρόνια προωθούμε την Ελλάδα ως έναν πολύ ασφαλή προορισμό, και με τα γεωπολιτικά γεγονότα που συνέβαιναν στην γειτονιά μας, σωστά το κάναμε. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να προσθέσουμε ακόμα ένα πολύ δυνατό χαρτί, αυτό της υγειονομικής ασφάλειας, ενδυναμώνοντας το όνομά μας ως ασφαλή προορισμό και ενισχύοντας την ήδη καλή μας φήμη

Άρα… ανοίγοντας τη σεζόν του 2020, διατηρούμε τους παραδοσιακούς πιστούς μας πελάτες, έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε επιλογή για ένα νέο κοινό, αυτό των  ανταγωνιστών μας, να μας δοκιμάσουν, γνωρίσουν, νέα τουριστικά γραφεία και πράκτορες,  και να πετύχουμε την επέκταση της σεζόν. Δεν θα αναφερθώ στην διάσωση της ελληνικής οικονομίας,  ούτε στην τόνωση της ψυχολογίας των Ελλήνων! Αυτά είναι αυτονόητα!

Το άλλο σενάριο είναι, να μην ανοίξουμε, διασφαλίζοντας, πιθανόν, σε κάποιο βαθμό την υγεία μας. Ποιο κράτος και ποια ευρωπαϊκή ένωση όμως αντέχει οικονομικά, να πληρώνει  άνεργους και κλειστές επιχειρήσεις για 15 μήνες? Σε ποια οικονομία? Δεν το βλέπω εφικτό… Ο εσωτερικός τουρισμός θα είναι μία μικρή τόνωση, αλλά δυστυχώς θα είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Επίσης, οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν τις ίδιες προτιμήσεις τουριστικών προορισμών και υπηρεσιών, με τους αλλοδαπούς επισκέπτες μας, άρα, ποιοι προορισμοί θα δουλέψουν?

Να λάβουμε υπόψιν μας οτι δεν έχουν όλοι οι συνεργάτες και οι συνάδερφοι εκτός Ελλάδος, ούτε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης, πάντα τα ίδια συμφέροντα, ειδικά σε περιόδους κρίσης, πόσο μάλλον οικονομικής. Παράδειγμα ο «υποχρεωτικός» εσωτερικός τουρισμός που προτείνεται πολύ έντονα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, «πελάτες» μας, προς ίδιον οικονομικό όφελος

Εμείς πρέπει να κινηθούμε, προσεκτικά και με ασφάλεια μεν, αλλά να κινηθούμε όμως, προς το άνοιγμα της σεζόν.

Υποχρεωτικός Μονόδρομος, υπό όρους! Να δημιουργηθούν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στους προορισμούς, διασφαλίζοντας ασφαλείς μετακινήσεις και διαμονή για τους επισκέπτες μας και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Στις τουριστικές περιοχές  απαιτείται συνολική σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, όχι μόνο τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, αλλά και από τον «απλό» πολίτη. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων των επισκεπτών μας.

Με τη σωστή προβολή και διαφήμιση, τις σωστές συνεργασίες, την σύμπραξη και συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων, η σεζόν μπορεί και πρέπει να σωθεί!

Είναι μία μοναδική ευκαιρία να κερδίσουμε σαν χώρα κάνοντας το πρόβλημα πρόκληση και την πρόκληση success story! 

Το πλεονέκτημα το έχουμε! Όραμα, οργάνωση και συνεργασία θέλει!

Να το πάρει ο καθένας πάνω του, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και να το κάνει προσωπικό του στοίχημα!

Δεν νομίζω να έχουμε τα περιθώρια για κάτι άλλο

(*) Ο κ.Ευθύμιος Μουντράκης, MSc Hotel Admin, είναι Ξενοδόχος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου, τ. αντιδήμαρχος τουρισμού Δήμου Χερσονήσου, 2014-2019, τ. μέλος ΔΣ «Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου», τ. μέλος ΔΣ «Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης», τ. μέλος ΔΣ «ΙΤΕΠ», Ιδρυτικό μέλος και τ. μέλος ΔΣ «Κρητικά Γκολφ ΑΕ», τ. καθηγητής Μάρκετινγκ, «TRINITY COLLEGE OF TOURISM»

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Ερευνα
 1. 26/01 17:24

  Holidaycheck: Διεθνείς διακρίσεις για τα ξενοδοχεία Atrium στη Ρόδο

 2. 26/01 17:06

  Ο Δήμος Ναυπλιέων σχολιάζει την παγκόσμια διάκρισή του από την Booking.com

 3. 26/01 15:59

  Ευρωβαρόμετρο: Η κλιματική αλλαγή η μεγαλύτερη πρόκληση- Ανεργία και μεταναστευτικό "καίνε" τους Έλληνες

 4. 26/01 15:52

  Κ.Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή αγωνίας των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης

 5. 26/01 15:44

  Τα δικαιώματα των καταναλωτών στις οδικές μετακινήσεις και στις μετακινήσεις με τα μέσα σταθερής τροχιάς

 6. 26/01 13:20

  Τουρισμός | Ηνωμένο Βασίλειο: Οι κρατήσεις προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα

 7. 26/01 13:02

  Κύπρος | Διαδικτυακή παρουσίαση 12 σχεδίων επιχορηγήσεων

 8. 26/01 12:23

  ΕΕ | Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αρκεί για τα ταξίδια- όχι άλλοι περιορισμοί

 9. 26/01 11:58

  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας | Δυναμικό άνοιγμα στην ισπανική τουριστική αγορά

 10. 26/01 11:39

  Κύπρος | Τουρισμός: Η έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία και εστιατόρια απειλεί την ανταγωνιστικότητα

 11. 26/01 11:20

  Ενώσεις μεταφορών και τουρισμού: Έκκληση προς τα κράτη της ΕΕ να ευθυγραμμίσουν τους ταξιδιωτικούς κανόνες

 12. 26/01 11:10

  Συμβούλιο της ΕΕ: Περιορισμοί με βάση την ατομική υγεία και όχι την περιοχή προέλευσης του ταξιδιώτη

 13. 26/01 10:52

  Όμιλος Sani/Ikos: Συνεντεύξεις σε πόλεις της Β. Ελλάδος για πρόσληψη προσωπικού

 14. 26/01 10:50

  Φύση και ιστορία σε ένα ταξίδι: Απόδραση στο Κιλκίς

 15. 26/01 10:43

  ΔΝΤ: Επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη

 16. 26/01 10:34

  Θεσσαλονίκη: Εκεί που χτυπά η καρδιά της Κεντρικής Μακεδονίας

 17. 26/01 10:07

  Ο CEO της Airbnb θα ζει όλο το 2022 ως ψηφιακός νομάς για να βελτιώσει τις εμπειρίες

 18. 26/01 09:10

  Eπιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία στην καρδιά της Αθήνας

 19. 26/01 09:05

  Εγκρίσεις για νέα ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο

 20. 26/01 09:00

  Hilton: Η ανάπτυξη ως αντίδοτο στην πανδημία και εφόδιο για το μέλλον του κλάδου

 21. 26/01 08:54

  Ολλανδία: Συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών

 22. 26/01 08:51

  Ταξίδια στο εξωτερικό και συνάλλαγμα: Τι πρέπει να προσέξει ο ταξιδιώτης του σήμερα

 23. 25/01 20:34

  Aegean - Olympic | Περιορισμένες τροποποιήσεις πτήσεων την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου - ποιες ακυρώνονται

 24. 25/01 20:14

  Οι "Γαστρονομικές Κοινότητες" του Γιώργου Πίττα παρουσιάζονται στην HORECA 2022

 25. 25/01 15:41

  MSC και Lufthansa διεκδικούν την ITA Airways

 26. 25/01 15:31

  ΤUI: Νέες συνδέσεις από το Αμβούργο προς Ηράκλειο, Κω και διεύρυνση θέσεων προς Ρόδο

 27. 25/01 14:06

  ΠΟΤ: Γιατί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν

 28. 25/01 13:52

  Booking.com: Το Ναύπλιο η τέταρτη πιο φιλόξενη πόλη στον κόσμο για τους ταξιδιώτες το 2022

 29. 25/01 12:26

  ETC: Οι αξίες των ταξιδιωτών καθορίζουν την κράτηση «πράσινων» διακοπών – Οι 4 ομάδες ταξιδιωτών

 30. 25/01 11:47

  Αργία και αύριο Τετάρτη σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη

 31. 25/01 11:19

  Ε.Ε. | Προσαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή

 32. 25/01 10:34

  Aegean - Olympic | Ποιες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη

 33. 25/01 09:52

  Βρετανικός τουρισμός | Τέλος τα τεστ για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες- Ανοίγουν οι κρατήσεις τον Φεβρουάριο

 34. 25/01 09:26

  Επιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

 35. 25/01 09:24

  Πράσινο φως για υπομίσθωση ακινήτου του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας

 36. 25/01 09:23

  Ανάπτυξη 7% για την ισραηλινή οικονομία το 2021 - Συρρίκνωση του τουρισμού και της εστίασης

 37. 25/01 09:21

  Ψηφιακό Ταξίδι στη Σπιναλόγκα

 38. 25/01 09:19

  Βέλγιο: Aυξήσεις μισθών και εκτιμήσεις για καλύτερη πορεία της οικονομίας μετά το α' τρίμηνο

 39. 24/01 15:50

  Ημαθία: Ένας μοναδικός συνδυασμός των θησαυρών της φύσης και της ιστορίας

 40. 24/01 15:45

  LG και Creta Maris Beach Resort αναβαθμίζουν την εμπειρία διαμονής των επισκεπτών στην Κρήτη

 41. 24/01 13:43

  Η «έξω από τα δόντια» άποψη του πρώην «μεγάλου αφεντικού» του T. Cook για το μέλλον του τουρισμού

 42. 24/01 12:53

  Νέο ντοκιμαντέρ από το WWF Ελλάς για τον αλιευτικό τουρισμό

 43. 24/01 12:42

  ΞΕΕ | ΙΤΕΠ: -35% ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2021 έναντι του 2019 | Ίδιες τιμές το 2022 από την πλειονότητα

 44. 24/01 11:45

  Ε.Ξ. Ιωαννίνων: Συνάντηση εργασίας με τον Βουλευτή Σταύρο Καλογιάννη για τις υποδομές και τον τουρισμό

 45. 24/01 11:34

  Τα μνημεία UNESCO της Θεσσαλονίκης στην πλατφόρμα Τεχνών και Πολιτισμού Google

 46. 24/01 11:28

  «Με λένε Κόβιντ και δεν είμαι ιός»...

 47. 24/01 11:03

  Βρετανία: Περιορίζεται ο κίνδυνος για πτήσεις - φαντάσματα

 48. 24/01 10:44

  TUI Αυστρίας: Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός για οικογενειακές διακοπές το 2022

 49. 24/01 10:42

  Συνάντηση Ξενοδόχων Καστοριάς - Ζαχαράκη | Δύο σημαντικές δράσεις για την μετεξέλιξη του τουρισμού της Καστοριάς

 50. 24/01 10:32

  Easyjet: Nέα σύνδεση με Ηράκλειο από την Ελβετία

 51. 24/01 09:58

  Παράταση αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού έως τις 7 Φεβρουαρίου

 52. 24/01 08:31

  Αλλαγή χρήσης κτιρίων για τη λειτουργία ως ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας

 53. 24/01 08:27

  Airbnb: Δωρεάν διαμονή για ένα χρόνο στη Σαμπούκα της Σικελίας

 54. 24/01 08:25

  Ολλανδία: Μέτρα για τη στεγαστική κρίση με 100.000 νέες κατοικίες προσιτές σε κατοίκους με χαμηλά εισοδήματα

 55. 24/01 08:22

  Ριζικές μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία της Ισπανίας

 56. 24/01 08:20

  To ελληνικό γιαούρτι κατακτά την ιταλική αγορά

 57. 23/01 09:05

  Ένα μήλο την ημέρα: Καλές πρακτικές ανάπτυξης και προώθησης καλλιεργειών από το Πανεπιστήμιο Cornell

 58. 23/01 09:05

  Four Seasons: Τρία νέα πολυτελή ταξίδια Private Jet για το 2023

 59. 23/01 08:16

  Ο όμιλος Davidson Hospitality θα λειτουργήσει τη συλλογή Davenport Hotel της KSL Capital Partners

 60. 22/01 12:02

  Επιμήκυνση σεζόν: Τι δείχνει η εξέλιξη του κύκλου εργασιών σε εστίαση και τουρισμό σε νησιά των Κυκλάδων

 61. 22/01 11:55

  Β.Κικίλιας | Ο τουρισμός θα πρωταγωνιστήσει το 2022

 62. 22/01 11:53

  Ιαπωνία: Πως επηρεάζονται τα εστιατόρια από τα νέα περιοριστικά μέτρα

 63. 22/01 11:50

  Έρευνα GBTA: Η Omicron μειώνει την ορμή των παγκόσμιων επαγγελματικών ταξιδιών

 64. 22/01 11:48

  Σε άνοδο ο τουρισμός στη Στρούγκα της Β.Μακεδονίας

 65. 22/01 11:44

  Μήλος, Κερκίνη και Πίνδος ανάμεσα στα "κρυμμένα θαύματα της Ευρώπης" του National Geographic

 66. 21/01 15:55

  Αύξηση 167% του τζίρου στα καταλύματα της χώρας το Νοέμβριο - Έσπασε τα ρεκόρ η Μύκονος

 67. 21/01 15:48

  Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας στα υδατοδρόμια Κέρκυρας και Παξών

 68. 21/01 15:28

  Αύξηση 144,6% των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 11μηνο του 2021

 69. 21/01 15:19

  ΕΠΟΤ | Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

 70. 21/01 14:26

  Condor: Περισσότεροι προορισμοί στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι μέσω της Sky Express

 71. 21/01 13:46

  WTTC: Απογείωση των κρατήσεων στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια το Πάσχα και το καλοκαίρι - Οι top προορισμοί

 72. 21/01 13:10

  Έρευνα: Μηδενική η χρησιμότητα των τεστ στη μείωση διασποράς των παραλλαγών COVID

 73. 21/01 12:54

  Κύπρος: Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων από την 1η Μαρτίου

 74. 21/01 12:51

  Η Τουρκία πρωτοπόρος στην οργάνωση εθνικού σχεδίου αειφόρου τουρισμού

 75. 21/01 12:40

  Ο πλανήτης ετοιμάζεται για άρση των περιοριστικών μέτρων την Άνοιξη

 76. 21/01 12:15

  Ην. Βασίλειο: Αύξηση των διεθνών πτήσεων αυτό το Φεβρουάριο έναντι του 2021, μείωση από το 2020

 77. 21/01 12:11

  Ηλεκτρικά Ποδήλατα στο Δήμο Ναυπλιέων – Πρόβλεψη και για Ηλεκτρικά Ποδήλατα ΑμεΑ

 78. 21/01 12:05

  ΕΟΤ Κάτω Χωρών | Οnline επαγγελματική πλατφόρμα για δικτύωση με τουριστικούς πράκτορες

 79. 21/01 11:56

  Aποκατάσταση του Αρχαίου Διόλκου και διαμόρφωσή του σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο

 80. 21/01 10:50

  Έρευνα της ΕΕ | Αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των αξιολογήσεων και σε ιστοτόπους ταξιδιωτικών κρατήσεων

 81. 21/01 10:36

  Ε.Ξ. Ηρακλείου: Συνάντηση με την Σοφία Ζαχαράκη για την έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία και την εκπαίδευση

 82. 21/01 10:27

  Τουριστικά λεωφορεία και γραφεία | Παρέμβαση Μητσοτάκη για ένταξή τους στον αναπτυξιακό ζητεί η ΓΕΠΟΕΤ

 83. 21/01 08:45

  Marriott Bonvoy: Ο γύρος του κόσμου σε 300 ημέρες για 3 τυχερούς ταξιδιώτες

 84. 21/01 08:30

  Συνεργασία Hilton με Guild Education για τη συνεχή εκπαίδευση των ομάδων της

 85. 21/01 08:17

  Επιχορηγήσεις για 2 πολυτελή ξενοδοχεία σε Αθήνα και Μύκονο

 86. 21/01 08:12

  Κυνηγοί διαμαντιών: Μία ενδιαφέρουσα τουριστική προοπτική για περιοχές με φυσικά πετρώματα

 87. 21/01 08:05

  Βόρεια Μακεδονία: Tαξιδιωτικό ενδιαφέρον από Ουκρανία και Μολδαβία

 88. 20/01 19:32

  «Διαδικτυακές Ημέρες Καριέρας» για τα ξενοδοχεία της Metaxa Hospitality Group

 89. 20/01 18:47

  Στην εταιρεία «Ορεινός Τουρισμός» μισθώθηκε το Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια»

 90. 20/01 18:35

  Β. Κικίλιας | Υπόδειγμα βιώσιμου τουριστικού προορισμού η Ρόδος, που θα αντιγράψει όλος ο κόσμος

 91. 20/01 15:37

  Έγκριση μελέτης για ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

 92. 20/01 14:18

  Το αποτύπωμα στα social media επηρεάζει την επαγγελματική ζωή

 93. 20/01 14:09

  Παρέμβαση Λ. Τσιλίδη στη Βουλή για τον Αναπτυξιακό Νόμο και την ανάγκη ένταξης των τουριστικών γραφείων

 94. 20/01 14:06

  Marco Polo: Δεκαήμερο πακέτο διακοπών στην Ελλάδα το 2022

 95. 20/01 14:01

  H Emirates συνεχίζει κανονικά τις πτήσεις της στις ΗΠΑ

 96. 20/01 13:29

  Ο CEO της DER Touristik νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Τουρισμού Γερμανίας

 97. 20/01 13:19

  Κ.Νοτοπούλου | Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των τουριστικών γραφείων

 98. 20/01 13:12

  Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Skippers και ναυλομεσιτών και διαχειριστών σκαφών

 99. 20/01 13:04

  «The Rhodes Co-Lab»: Συνεργασία με την TUI για την ανάδειξη της Ρόδου σε πρότυπο βιώσιμου τουρισμού

 100. 20/01 12:47

  Oλοκληρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων από μεγάλες μονάδες εστίασης στο Ηράκλειο