Οι Έλληνες ξεναγοί, ο κορωνοϊός και μια ατυχής κοινωνική αδικία- Γράφει ο ξεναγός Θανάσης Χλιάρας

Οι Έλληνες ξεναγοί, ο κορωνοϊός και μια ατυχής κοινωνική αδικία- Γράφει ο ξεναγός Θανάσης ΧλιάραςΗ Έλενα Ναθαναήλ στο ρόλο της ξεναγού στην ταινία "Επιχείρηση Απόλλων"

Εκατομμύρια ταξιδιωτών παγκοσμίως αναγνωρίζουν στους περίπου 2.300 Έλληνες διπλωματούχους και πιστοποιημένους ξεναγούς, όχι μόνο τον αληθινό πρέσβη της χώρας μας σ' αυτούς, όχι μόνον τον εξηγητή της Ιστορίας, της Τέχνης και του τρόπου ζωής στον τόπο μας, μα προ πάντων έναν επαγγελματία, άνθρωπο και πολλές φορές φίλο τους, που η  πνευματική σχέση τους μαζί του συνήθως κρατεί  για πολύ καιρό μετά την ξενάγηση.

Ο πλανήτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία σοβαρότατη υγειονομική κρίση με άγνωστο το τέλος που θα έχει αυτή και βεβαίως ανησυχητικό το αύριο, μετά την έξοδο από αυτήν.

Ο ρόλος των Ελλήνων ξεναγών στην μετά τον κατ' οίκον περιορισμό ημέρα θα είναι κομβικός και η χώρα θα περιμένει πολλά από τον επαγγελματισμό του στο να ανακάμψει (αν το καταφέρει) και ψυχολογικά και οικονομικά. 

Ο Έλληνας ξεναγός δεν βρίσκει μόνος του τους πελάτες και ακολούθους του. Δέχεται εντολή ξενάγησης από τα τουριστικά γραφεία ή/ και άλλους επιχειρηματίες του τουρισμού και συνήθως από αυτούς όλους αμοίβεται.

Ασκεί δε ένα επάγγελμα εποχικό, που αρχίζει τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Πολύ σοφά και δίκαια, αρκετοί χαμηλοεισοδηματίες ξεναγοί εντάσσονται τον χειμώνα για τρεις μήνες στον ΟΑΕΔ όπου λαμβάνουν ένα εποχικό επίδομα, αν κι εφόσον τα απαιτούμενα έγγραφα τους είναι εντάξει, σύμφωνα με τις προσταγές του Νόμου.

Οι περισσότεροι έλληνες ξεναγοί έχουν οικογένεια και προσπαθούν να την συντηρήσουν, να συντηρηθούν οι ίδιοι έστω και αν ζουν μόνοι τους, όπως πολλοί άλλοι συμπολίτες μας.

Πλην όμως, αυτό πρέπει να το κάνουν με το εισόδημα έξι μηνών, για όλο τον χρόνο, χωρίς συχνά να έχουν την επιλογή της ξενάγησης, αν πρέπει να διανυκτερεύσουν εκτός του σπιτιού τους, αν κάνει κρύο, βρέχει, χιονίζει ή έχει καύσωνα, αν είναι Δεκαπενταύγουστος, όταν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι συνήθως καταφέρνουν να πάνε διακοπές.

Άπαντες όμως, από την στιγμή που έχουν πληρώσει για την ξενάγηση τους, έχουν την προσδοκία ενός ανθρώπου που με το χαμόγελο βγάζει από το νου του, μία τεράστια πηγή γνώσεων, όσες πληροφορίες απαιτούνται για την ξενάγηση και ποτέ διαβάζοντας την ξενάγηση, πράγμα που γίνεται σε άλλες χώρες, δυτικότερα της δικής μας.

Οι πελάτες-επισκέπτες του Έλληνα ξεναγού διαμένουν σε ξενοδοχεία ή κρουαζιερόπλοια, έρχονται συνήθως αεροπορικώς και επισκέπτονται μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας.

Ορθότατα τον περασμένο Μάρτιο η Ελληνική κυβέρνηση έκλεισε εκτός σχολείων, θεάτρων, γηπέδων και εκκλησιών, το σύνολο των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, το 99,9% των ξενοδοχείων, απαγόρευσε την άφιξη κρουαζιερόπλοιων και επιτρέπει πολύ λίγες και συγκεκριμένες πτήσεις στην χώρα.

Αυτοί ακριβώς είναι και οι χώροι εργασίας των ξεναγών (και των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, τουριστικών πρακτόρων, ξενοδόχων και ξενοδοχουπαλλήλων κλπ).

Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι Έλληνες ξεναγοί αυτοί τη στιγμή είναι ΟΛΟΙ άνεργοι, με τα σύννεφα της επόμενης ημέρας των μέτρων να φοβίζουν ακόμη περισσότερο πέρα από όποιους αισιόδοξους( ανάμεσα τους κι εγώ) που πιστεύουν πως " κάτι θα γίνει".

Η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει μία αποζημίωση του ύψους των 800 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους που στερούνται το εισόδημα τους αυτό τον καιρό, ποσό που μάλλον θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε πίσω διπλό και τριπλό, ωστόσο μία ανάσα για την περίοδο αυτή. Βλέπετε, τα έξοδα τρέχουν. ΔΕΚΟ, Κράτος, προσωπικά έξοδα. Με ή χωρίς διευκολύνσεις.

Δυστυχώς οι Έλληνες ξεναγοί, λόγω της φορολογικής φύσης του επαγγέλματος τους, θεωρούνται μισθωτοί πολλαπλών εργοδοτών ΧΩΡΙΣ ΚΑΔ!!!

Έτσι, για τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπήρχε πρόνοια και για τους 2300 αυτούς ανθρώπους και τις οικογένειες τους, ενώ στην ουσία τους απαγορεύτηκε έμμεσα το δικαίωμα εργασίας ( όπως και σε χιλιάδες άλλους, που όμως δικαιούνται την μικρή αυτή αποζημίωση) από την κυβέρνηση.

Μετά από πολλές παραστάσεις (Skype) και επιστολές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών το κράτος αποφάσισε να τους εντάξει στις ομάδες που δικαιούνται αποζημίωσης ( ως σήμερα βέβαια δεν υπάρχει καν πλατφόρμα για να κάνουν την αίτηση...) αλλά δυστυχώς ΚΑΙ ΠΑΛΙ η απόφαση αυτή είναι κολοβή μιας και η ένταξη στην αποζημίωση είναι ΚΑΘΕΤΗ και ΟΧΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ όπως θα ήταν το σωστό.

Αυτό γιατί, χωρίς να γνωρίζω ποιός πρότεινε τη σκέψη αυτή, το κράτος ανακοίνωσε ότι την αποζημίωση του Υπ. Εργασίας δικαιούνται όσοι ξεναγοί δεν έχουν ενταχθεί λόγω εισοδήματος και ενσήμων στον ΟΑΕΔ! Όσοι έχουν λάβει το εποχικό επίδομα του χειμώνα θα λάβουν και την επέκταση του επιδόματος του ΟΑΕΔ κατά δύο μήνες, περίπου 800 ευρώ. Ακούγεται σωστό, κανείς δεν δικαιούται να λάβει δύο φορές το ποσόν αυτό υπό άλλη πλατφόρμα. 

Πλην όμως οι περισσότεροι ξεναγοί δεν ρωτήθηκαν αν θέλουν να επιλέξουν από ποια πηγή θα πάρουν την αποζημίωση/επίδομα!

Γιατί η πηγή του εμβάσματος δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα. Ως αποζημίωση του Υπ.Εργασίας υπάρχουν και κάποια άλλα βραχυπρόθεσμα οφέλη όπως αναστολή πληρωμών δανείων και διακανονισμών, μείωση ενοικίου κλπ. Το επίδομα του ΟΑΕΔ δεν προσφέρει κι αυτή την οικονομική ανακούφιση...

Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως στους δικαιούχους επιδόματος από τον ΟΑΕΔ δεν έχει καν πληρωθεί το τρίμηνο επίδομα του χειμώνα γιατί ακόμη δεν εμφανίζονται ηλεκτρονικά τα ένσημα όλων των 2300 ξεναγών στο σύστημα e-ΕΦΚΑ!

Αυτό γιατί για το σύνολο των ασφαλισμένων συναδέλφων μου και για όλη την επικράτεια, υπάρχει μόνον ένα γραφείο του ΙΚΑ, στο Σύνταγμα,με 2-3 εξαιρετικά φιλότιμους και ανθρώπινους υπαλλήλους που 1,5 χρόνο τώρα(!) αβοήθητοι προσπαθούν να καταφέρουν ένα τέτοιο κολοσσιαίο έργο...

Ακόμη και αν περαστούν τα ένσημα των ξεναγών στον e-ΕΦΚΑ κανείς δεν εγγυάται πως θα πληρωθεί το επίδομα αυτό αν προκύψει εργοδότης που δεν έχει καταβάλλει τις εισφορές του και τέτοια εποχή είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αυτό...

Συνοπτικά, η κυβέρνηση μας παρακαλείται όπως επειγόντως διορθώσει αυτή την μεγάλη αδικία, καθώς με την αποζημίωση του Υπουργείου επιβραβεύει μόνον τους μεγαλοεισοδηματίες ξεναγούς, αφήνει όμως εντελώς ακάλυπτους και απλήρωτους τους δικαιούχους ΟΑΕΔ που δεν θα πάρουν ούτε την παράταση επιδόματος μιας και δεν πήραν το ίδιο το επίδομα, είναι όμως άνεργοι ήδη 5 μήνες, ο Μάιος και ο Ιούνιος θα προσμετρηθούν ως ο έκτος και έβδομος μήνας, και ίσως με την ελπίδα άφιξης τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα μπορέσουν να εργαστούν δύο μήνες μόνο για να ζήσουν μετά τους υπόλοιπους έξι, και πάλι άνεργοι.

Αντίθετα, η έκλειψη των ελλήνων ξεναγών λόγω ανεργίας θα επιδεινώσει το ήδη σοβαρότατο πρόβλημα των λαθροξεναγών της "αρπαχτής" που όμως θα υποβαθμίσουν εφιαλτικά την εικόνα τις χώρας μας και τις υπηρεσίες μας στο εξωτερικό. Τα αρμόδια υπουργεία καλούνται να προσέξουν την επόμενη ημέρα γιατί με τους λάθος και παράνομους " επαγγελματίες" στον τουρισμό, η μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα να αυξήσει το εισερχόμενο συνάλλαγμα , σε τόσο κρίσιμη καμπή , θα χαθεί με πολλαπλές ζημίες.

Κύριοι υπουργοί πριν κλείσετε την παροχή αποζημιώσεων στους πολίτες βεβαιωθείτε ότι την έχουν λάβει όλοι όσοι την δικαιούνται, με κριτήρια ισονομίας και ισοπολιτείας, ομοίως και οι ξεναγοί, χωρίς διακρίσεις, χωρίς πλεονεκτήματα για κάποιους και δυσμένεια για κάποιους άλλους.

Οι αγαπημένοι εικονιζόμενοι ηθοποιοί που πολύ όμορφα υποδύθηκαν τον Έλληνα ξεναγό στις γνωστές ταινίες τους, ελάχιστα συγκλίνουν σεναριακά με την πραγματική ζωή ενός Έλληνα ξεναγού, που είναι και αυτός ένας από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Ερευνα
 1. 28/01 16:55

  Η Ε.Ε. εγκρίνει την υπό όρους εξαγορά της Kustomer από τη Meta (πρώην Facebook)

 2. 28/01 14:28

  Η Air France αυτοματοποιεί τον έλεγχο των γαλλικών πιστοποιητικών εμβολιασμού στις εσωτερικές πτήσεις

 3. 28/01 14:24

  Η Royal Caribbean παραλαμβάνει το πιο καινοτόμο κρουαζιερόπλοιό της, Wonder of the Seas

 4. 28/01 13:58

  CLIA: Σχεδόν ολική επιστροφή των κρουαζιερόπλοιων τον Αύγουστο του 2022

 5. 28/01 12:37

  TUI Ην. Βασιλείου: Αναμένει "έκρηξη" κρατήσεων για καλοκαιρινές διακοπές αυτό το Σαββατοκύριακο

 6. 28/01 12:12

  'Τουρισμός για Όλους" | Πληρωμές: Χωρίς υποβολή ενημεροτήτων - Ακατάσχετο & ασυμψήφιστο πληρωμών

 7. 28/01 11:32

  Austrian: Πτήσεις προς 19 Ελληνικούς προορισμούς το καλοκαίρι του 2022 – Νέα σύνδεση με Καβάλα

 8. 28/01 11:12

  Εμβολιαστικός τουρισμός: Υψηλή ζήτηση Ρώσων για ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη

 9. 28/01 10:48

  Τουρισμός | Ηνωμένο Βασίλειο: Σε επίπεδα 2019 επιστρέφουν οι πτήσεις για τη σεζόν του 2022

 10. 28/01 10:27

  Palladium Hotel Group: Αναζήτηση ξενοδοχείων στην Ελλάδα

 11. 28/01 09:38

  Χαλκιδική: Σαν όνειρο θερινής νυκτός

 12. 28/01 09:28

  Οι Σέρρες της φυσικής ομορφιάς, των παραδόσεων και της πλούσιας ιστορίας

 13. 28/01 09:07

  Eπιχορηγήσεις για δύο νέα ξενοδοχεία σε Γλυφάδα και Αθήνα

 14. 28/01 09:05

  Wyndham Hotels: Ισχυρό άρωμα γυναίκας με το πρόγραμμα Women Own The Room

 15. 28/01 09:05

  Αποφάσεις για μετατροπές κτιρίων σε Βόλο και Κω με ξενοδοχειακό ενδιαφέρον

 16. 28/01 09:00

  Ιταλία | Χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τον Φεβρουάριο

 17. 28/01 08:52

  Γιατί το Θιβέτ πενταπλασίασε τον τουρισμό του

 18. 27/01 15:31

  Αγγλία:Τέλος στις μάσκες και στους περιορισμούς

 19. 27/01 13:48

  Ο πληθωρισμός οδηγεί στην φτώχεια πολλούς Βρετανούς

 20. 27/01 12:43

  Airbnb: 20 εκατ. δολάρια για αποζημιώσεις επισκεπτών που ακυρώθηκε η κράτησή τους λόγω COVID

 21. 27/01 12:24

  Πιερία: Ο προορισμός που σε μαγεύει όλες τις εποχές του χρόνου

 22. 27/01 12:13

  Έδεσσα: Η ελληνική «πόλη των νερών» που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο

 23. 27/01 11:16

  Ρωσικός τουρισμός | Με εκπτώσεις έως 55% οι προκρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα το 2022 - Οι δημοφιλείς προορισμοί

 24. 27/01 10:42

  Πράσινος προορισμός γίνεται το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου - "πράσινο αστέρι" στα ξενοδοχεία

 25. 27/01 10:37

  On the Beach: Ρεκόρ διετίας στις κρατήσεις διακοπών στη Βρετανία - Απογειώνονται Ρόδος και Κρήτη

 26. 27/01 09:43

  Ξενοδοχεία | Μεγαλομέτοχος της Four Seasons o Μπιλ Γκέιτς

 27. 27/01 09:33

  Ε.Ε. | Ψηφιακά δικαιώματα και ψηφιακές αρχές για όλους τους κατοίκους της ΕΕ

 28. 27/01 09:15

  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Το αναπτυξιακό όραμα έως το 2025 και η θέση του τουρισμού

 29. 27/01 09:15

  Αποφάσεις για νέα ξενοδοχεία σε Μύκονο και Ζαγόρι

 30. 27/01 09:10

  Eurostat: Ραγδαία αύξηση των διαδικτυακών μαθημάτων στην ΕΕ

 31. 27/01 09:05

  Eπιχορηγήσεις 2 δύο ξενοδοχεία σε Αθήνα και Κω

 32. 27/01 09:00

  Πώς θα επηρεάσει η άνοδος της Ασίας τα διεθνή ταξίδια

 33. 26/01 17:24

  Holidaycheck: Διεθνείς διακρίσεις για τα ξενοδοχεία Atrium στη Ρόδο

 34. 26/01 17:06

  Ο Δήμος Ναυπλιέων σχολιάζει την παγκόσμια διάκρισή του από την Booking.com

 35. 26/01 15:59

  Ευρωβαρόμετρο: Η κλιματική αλλαγή η μεγαλύτερη πρόκληση- Ανεργία και μεταναστευτικό "καίνε" τους Έλληνες

 36. 26/01 15:52

  Κ.Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή αγωνίας των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης

 37. 26/01 15:44

  Τα δικαιώματα των καταναλωτών στις οδικές μετακινήσεις και στις μετακινήσεις με τα μέσα σταθερής τροχιάς

 38. 26/01 13:20

  Τουρισμός | Ηνωμένο Βασίλειο: Οι κρατήσεις προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα

 39. 26/01 13:02

  Κύπρος | Διαδικτυακή παρουσίαση 12 σχεδίων επιχορηγήσεων

 40. 26/01 12:23

  ΕΕ | Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αρκεί για τα ταξίδια- όχι άλλοι περιορισμοί

 41. 26/01 11:58

  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας | Δυναμικό άνοιγμα στην ισπανική τουριστική αγορά

 42. 26/01 11:39

  Κύπρος | Τουρισμός: Η έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία και εστιατόρια απειλεί την ανταγωνιστικότητα

 43. 26/01 11:20

  Ενώσεις μεταφορών και τουρισμού: Έκκληση προς τα κράτη της ΕΕ να ευθυγραμμίσουν τους ταξιδιωτικούς κανόνες

 44. 26/01 11:10

  Συμβούλιο της ΕΕ: Περιορισμοί με βάση την ατομική υγεία και όχι την περιοχή προέλευσης του ταξιδιώτη

 45. 26/01 10:52

  Όμιλος Sani/Ikos: Συνεντεύξεις σε πόλεις της Β. Ελλάδος για πρόσληψη προσωπικού

 46. 26/01 10:50

  Φύση και ιστορία σε ένα ταξίδι: Απόδραση στο Κιλκίς

 47. 26/01 10:43

  ΔΝΤ: Επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη

 48. 26/01 10:34

  Θεσσαλονίκη: Εκεί που χτυπά η καρδιά της Κεντρικής Μακεδονίας

 49. 26/01 10:07

  Ο CEO της Airbnb θα ζει όλο το 2022 ως ψηφιακός νομάς για να βελτιώσει τις εμπειρίες

 50. 26/01 09:10

  Eπιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία στην καρδιά της Αθήνας

 51. 26/01 09:05

  Εγκρίσεις για νέα ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο

 52. 26/01 09:00

  Hilton: Η ανάπτυξη ως αντίδοτο στην πανδημία και εφόδιο για το μέλλον του κλάδου

 53. 26/01 08:54

  Ολλανδία: Συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών

 54. 26/01 08:51

  Ταξίδια στο εξωτερικό και συνάλλαγμα: Τι πρέπει να προσέξει ο ταξιδιώτης του σήμερα

 55. 25/01 20:34

  Aegean - Olympic | Περιορισμένες τροποποιήσεις πτήσεων την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου - ποιες ακυρώνονται

 56. 25/01 20:14

  Οι "Γαστρονομικές Κοινότητες" του Γιώργου Πίττα παρουσιάζονται στην HORECA 2022

 57. 25/01 15:41

  MSC και Lufthansa διεκδικούν την ITA Airways

 58. 25/01 15:31

  ΤUI: Νέες συνδέσεις από το Αμβούργο προς Ηράκλειο, Κω και διεύρυνση θέσεων προς Ρόδο

 59. 25/01 14:06

  ΠΟΤ: Γιατί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν

 60. 25/01 13:52

  Booking.com: Το Ναύπλιο η τέταρτη πιο φιλόξενη πόλη στον κόσμο για τους ταξιδιώτες το 2022

 61. 25/01 12:26

  ETC: Οι αξίες των ταξιδιωτών καθορίζουν την κράτηση «πράσινων» διακοπών – Οι 4 ομάδες ταξιδιωτών

 62. 25/01 11:47

  Αργία και αύριο Τετάρτη σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη

 63. 25/01 11:19

  Ε.Ε. | Προσαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή

 64. 25/01 10:34

  Aegean - Olympic | Ποιες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη

 65. 25/01 09:52

  Βρετανικός τουρισμός | Τέλος τα τεστ για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες- Ανοίγουν οι κρατήσεις τον Φεβρουάριο

 66. 25/01 09:26

  Επιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

 67. 25/01 09:24

  Πράσινο φως για υπομίσθωση ακινήτου του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας

 68. 25/01 09:23

  Ανάπτυξη 7% για την ισραηλινή οικονομία το 2021 - Συρρίκνωση του τουρισμού και της εστίασης

 69. 25/01 09:21

  Ψηφιακό Ταξίδι στη Σπιναλόγκα

 70. 25/01 09:19

  Βέλγιο: Aυξήσεις μισθών και εκτιμήσεις για καλύτερη πορεία της οικονομίας μετά το α' τρίμηνο

 71. 24/01 15:50

  Ημαθία: Ένας μοναδικός συνδυασμός των θησαυρών της φύσης και της ιστορίας

 72. 24/01 15:45

  LG και Creta Maris Beach Resort αναβαθμίζουν την εμπειρία διαμονής των επισκεπτών στην Κρήτη

 73. 24/01 13:43

  Η «έξω από τα δόντια» άποψη του πρώην «μεγάλου αφεντικού» του T. Cook για το μέλλον του τουρισμού

 74. 24/01 12:53

  Νέο ντοκιμαντέρ από το WWF Ελλάς για τον αλιευτικό τουρισμό

 75. 24/01 12:42

  ΞΕΕ | ΙΤΕΠ: -35% ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2021 έναντι του 2019 | Ίδιες τιμές το 2022 από την πλειονότητα

 76. 24/01 11:45

  Ε.Ξ. Ιωαννίνων: Συνάντηση εργασίας με τον Βουλευτή Σταύρο Καλογιάννη για τις υποδομές και τον τουρισμό

 77. 24/01 11:34

  Τα μνημεία UNESCO της Θεσσαλονίκης στην πλατφόρμα Τεχνών και Πολιτισμού Google

 78. 24/01 11:28

  «Με λένε Κόβιντ και δεν είμαι ιός»...

 79. 24/01 11:03

  Βρετανία: Περιορίζεται ο κίνδυνος για πτήσεις - φαντάσματα

 80. 24/01 10:44

  TUI Αυστρίας: Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός για οικογενειακές διακοπές το 2022

 81. 24/01 10:42

  Συνάντηση Ξενοδόχων Καστοριάς - Ζαχαράκη | Δύο σημαντικές δράσεις για την μετεξέλιξη του τουρισμού της Καστοριάς

 82. 24/01 10:32

  Easyjet: Nέα σύνδεση με Ηράκλειο από την Ελβετία

 83. 24/01 09:58

  Παράταση αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού έως τις 7 Φεβρουαρίου

 84. 24/01 08:31

  Αλλαγή χρήσης κτιρίων για τη λειτουργία ως ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας

 85. 24/01 08:27

  Airbnb: Δωρεάν διαμονή για ένα χρόνο στη Σαμπούκα της Σικελίας

 86. 24/01 08:25

  Ολλανδία: Μέτρα για τη στεγαστική κρίση με 100.000 νέες κατοικίες προσιτές σε κατοίκους με χαμηλά εισοδήματα

 87. 24/01 08:22

  Ριζικές μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία της Ισπανίας

 88. 24/01 08:20

  To ελληνικό γιαούρτι κατακτά την ιταλική αγορά

 89. 23/01 09:05

  Ένα μήλο την ημέρα: Καλές πρακτικές ανάπτυξης και προώθησης καλλιεργειών από το Πανεπιστήμιο Cornell

 90. 23/01 09:05

  Four Seasons: Τρία νέα πολυτελή ταξίδια Private Jet για το 2023

 91. 23/01 08:16

  Ο όμιλος Davidson Hospitality θα λειτουργήσει τη συλλογή Davenport Hotel της KSL Capital Partners

 92. 22/01 12:02

  Επιμήκυνση σεζόν: Τι δείχνει η εξέλιξη του κύκλου εργασιών σε εστίαση και τουρισμό σε νησιά των Κυκλάδων

 93. 22/01 11:55

  Β.Κικίλιας | Ο τουρισμός θα πρωταγωνιστήσει το 2022

 94. 22/01 11:53

  Ιαπωνία: Πως επηρεάζονται τα εστιατόρια από τα νέα περιοριστικά μέτρα

 95. 22/01 11:50

  Έρευνα GBTA: Η Omicron μειώνει την ορμή των παγκόσμιων επαγγελματικών ταξιδιών

 96. 22/01 11:48

  Σε άνοδο ο τουρισμός στη Στρούγκα της Β.Μακεδονίας

 97. 22/01 11:44

  Μήλος, Κερκίνη και Πίνδος ανάμεσα στα "κρυμμένα θαύματα της Ευρώπης" του National Geographic

 98. 21/01 15:55

  Αύξηση 167% του τζίρου στα καταλύματα της χώρας το Νοέμβριο - Έσπασε τα ρεκόρ η Μύκονος

 99. 21/01 15:48

  Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας στα υδατοδρόμια Κέρκυρας και Παξών

 100. 21/01 15:28

  Αύξηση 144,6% των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 11μηνο του 2021