Η αρχή μιας νέας εποχής- Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (*)

Η αρχή μιας νέας εποχής- Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (*)

Ο αείμνηστος Βρετανός Πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ (1874-1965) είχε πει πως «είναι λάθος να προσπαθούμε να δούμε πολύ μακριά στο μέλλον. Την αλυσίδα του πεπρωμένου μπορούμε να την πιάσουμε μόνο έναν κρίκο τη φορά». Κι αν λοιπόν ήταν γραφτό η ανθρωπότητα να βιώσει αυτή την πανδημία, τα συστήματα υγείας να δοκιμαστούν τόσο και η οικονομία των χωρών να βρίσκεται σε περιδίνηση, ίσως να είναι το πιο σοφό, αυτή την στιγμή - παράλληλα με την στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης  να διαχειριστεί με το λιγότερο δυνατό ανθρώπινο κόστος, τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης - να εργαστούμε βήμα-βήμα για το μέλλον. 

Σε αυτή τη «παγωμένη» περίοδο για τον τουριστικό τομέα και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρούντες και εργαζόμενοι σε αυτόν, ο γράφων έχει αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο του. Απαιτείται αξιοποίηση του τωρινού χρονικού διαστήματος για αναδιοργάνωση, τηλεκπαίδευση του προσωπικού, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, εμβάθυνση συνεργασιών και στροφή σε πιο βιώσιμες και αειφόρες λύσεις στις λειτουργίες της δράσης τους.

Στο πιθανό σενάριο που η χώρα μας ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού τον Ιούνιο κι αρχίζει η οικονομία αργά, αλλά σταθερά να ξαναστέκεται στα πόδια της, ο τουριστικός κλάδος πού θα μπορούσε άραγε να απευθυνθεί και σε ποιες τουριστικές αγορές θα είχε ρεαλιστικές πιθανότητες να περιμένει ανταπόκριση; 

Ο γράφων, έχει τονίσει την σπουδαία σημασία που θα έχει ο εγχώριος τουρισμός στην επόμενη μέρα για τον κλάδο και στο πλαίσιο αυτό ενδεχομένως μεταξύ άλλων, να κινείται και η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού για την στήριξη του με κάποιας μορφής επιδότηση(;) διανυκτερεύσεων προς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. 

 «Η αλήθεια είναι ένα φρούτο, που μπορούμε να το κόψουμε όταν είναι πολύ ώριμο», είχε πει ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Βολταίρος (1694-1778). Και ναι, είναι αρκετά ώριμο σε αυτή τη φάση, ώστε και να το κόψουμε και να το γευτούμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να κοιτάξουμε την αλήθεια στα μάτια και να κάνουμε ορισμένες, κρίσιμες παραδοχές. Οι παραδοσιακές αγορές εισερχόμενων τουριστών για την χώρας μας, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούν να κινηθούν την περίοδο του καλοκαιριού. Ηνωμένες Πολιτείες , Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία ταλαιπωρούνται και ίσως να ταλαιπωρούνται για καιρό ακόμα από τον ιό. 

Την ίδια στιγμή, η αλήθεια είναι πως το να επιτύχει η χώρα μας να ξεπεράσει το γρηγορότερο την κρίση και να πάρει «εξιτήριο» από την καραντίνα, θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον τουρισμό, αλλά και το συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι άλλων αγορών, που μακάρι να μην δοκιμάζονται ακόμα εντός του καλοκαιριού από τον ιό, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αποτελούν έναν όχι και τόσο επιθυμητό προορισμό για τους δυνητικούς τουρίστες της «νέας εποχής». 

Η Ελλάδα αποτελεί ήδη πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης διεθνώς και αν καταφέρουμε να επιτύχουμε την τελική νίκη έναντι του μεγάλου «εχθρού», τότε όχι μόνο θα αποτελούμε ένα ιδιότυπο success story, αλλά κυρίως θα έχουμε οπλίσει τον τουρισμό μας με το όπλο του ασφαλούς και υπεύθυνου προορισμού. Ναι, θα χρειαστούν πολλά να γίνουν από πολλούς και σε πολλά επίπεδα, αλλά γιατί όχι να μην εστιάσουμε σε άλλες από τις κλασικές αγορές που «δουλεύει» διαχρονικά πολύ ο ελληνικός τουρισμός;  Γιατί λοιπόν οι Κινέζοι για παράδειγμα, να μην προτιμήσουν την Ελλάδα έναντι άλλων χωρών αυτή τη χρονιά (έστω και στο τέλος αυτής); Γιατί να μην στοχεύσουμε δυναμικότερα αυτή την τεράστια τουριστική αγορά; 

Πρόσφατη έρευνα (σε 1115 άτομα) στις αρχές Μαρτίου, μετά την επιδημιολογική κρίση στη Κίνα, έδειξε πως το διαθέσιμο μπάτζετ και η ασφάλεια, ήταν οι κυριότεροι λόγοι που θα λάμβαναν υπόψη τους οι Κινέζοι για να ταξιδέψουν σε έναν προορισμό , γεγονός που αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας. Επίσης, εξέφρασαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στους προορισμούς και την ασφάλεια των τροφίμων. 

Ωστόσο, το 50% των ερωτώμενων της έρευνας , σκοπεύει να ταξιδέψει μετά τον κορωνοϊό , ξεκινώντας ακόμα και από τον Μάϊο, τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Οκτώβριο (παραδοσιακά μήνας τεράστιων κινεζικών ταξιδιών στο εξωτερικό και ταυτόχρονα εξαιρετική ευκαιρία επιμήκυνσης της ελληνικής τουριστικής περιόδου), ενώ θα αναζητήσει προορισμούς σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές, με μεγάλο ενδιαφέρον για τον τουρισμό φυσικών τοπίων, τις μικρές πόλεις και την ατομική περιήγηση. Η κρίση του κορωνοϊού έχει φέρει πολλούς ερωτηθέντες πιο κοντά στις οικογένειές τους και σχεδιάζουν να δώσουν προτεραιότητα στη διάθεση του χρόνου αναψυχής και του ταξιδιού με την οικογένεια στο μέλλον. Αναμένουμε ότι τα οικογενειακά ταξίδια θα γίνουν μια ακόμα πιο σημαντική μορφή ταξιδιού από ό,τι πριν από την κρίση. Οι γενιές της δεκαετίας του '80 και της δεκαετίας του '70 δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τον τουρισμό ευεξίας, τώρα περισσότερο από πριν. 

Στην πιο πρόσφατη έρευνα που έχει διενεργηθεί στη Κίνα στα τέλη Μαρτίου από την Κινέζικη Ακαδημία Τουρισμού και την Trip.com (τέως Ctrip) σε 15.000 άτομα από περισσότερες από 100 πόλεις της Κίνας, με το 85 τοις εκατό αυτών να είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών, το 20% αυτών  δήλωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες θα είναι η μεγαλύτερη ώθηση για να ταξιδέψει μετά την κρίση, ακολουθούμενη από ρυθμίσεις/συμφωνίες στα πακέτα διακοπών (19%) και οι εκπτώσεις σε τιμές περιοδείας (18%). Αν ο κορωνοϊός είναι εντελώς υπό έλεγχο, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ταξιδέψουν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με το 16% να επιλέγει το Μάιο, ακολουθούμενο από τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (15% το καθένα). 

Το 60% των ερωτηθέντων αναμένεται να ξοδέψει περισσότερα από 10.000 RMB( περίπου 1.300ευρώ) για οικογενειακά ταξίδια φέτος. Σχεδόν το ήμισυ (45%) των ερωτηθέντων αναφέρθηκε στον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό των RMB10,000-30,000(1.300-4.000 ευρώ) και το 15% σχεδίαζε να δαπανήσει περισσότερα από 30.000 RMB. Το 44% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με τα ταξίδια θα ανέλθουν στο 5% -10% του συνολικού εισοδήματος των νοικοκυριών φέτος, ενώ το 30% αναμένεται να δαπανήσει 10% -20% στα ταξίδια.

Καταλαβαίνει κανείς πλέον από τα παραπάνω, πόσο σημαντική θα είναι για την Ελληνική τουριστική αγορά, η γρήγορη ανάκαμψη από την κρίση και η τελική επικράτηση στην μάχη με τον κορωνοϊό, ώστε να αποτελέσει μια ασφαλή και ταυτόχρονα ελκυστική επιλογή.

Στρατηγικό σχέδιο προσέγγισης της Κίνας

Ο γράφων είχε την χαρά και την τιμή - το περασμένο φθινόπωρο- να αποτελέσει τον κύριο συντάκτη του «Στρατηγικού Σχεδίου Προσέγγισης της Κίνας» για λογαριασμό του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού. Έχοντας διεξάγει μια εκτενή επιστημονική έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2019,  με αντικείμενο την κινεζική τουριστική αγορά και τα χαρακτηριστικά της  τουριστικής συμπεριφοράς του Κινέζου τουρίστα, είχε από τότε επισημάνει στα συμπεράσματά του, πως ο παράγοντας ασφάλεια και το αίσθημα ασφάλειας που αποπνέει ένας τουριστικός προορισμός, είναι εξαιρετικά σημαντικός στην απόφαση του Κινέζου για να ταξιδέψει. Πόσο μάλλον αυτή τη περίοδο της παγκόσμιας κρίσης, όπως προέκυψε κι από τις προαναφερόμενες έρευνες στη Κίνα. 

Την ίδια στιγμή ο Κινέζος τουρίστας είτε ταξιδεύει με οργανωμένο γκρουπ είτε ανεξάρτητα σε μικρές ομάδες ή μόνος , πάντα θα λάβει υπόψη του τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο “influencer” της χώρας του…Και ναι, δεν είναι άλλος από την ίδια την Ηγεσία της Κίνας. Αν η Ηγεσία της Κίνας (μέσω κυρίως των τουριστικών εταιρειών κολοσσών που κατευθύνουν την ζήτηση και καθορίζουν την προσφορά) προτρέψει ή παρουσιάσει την χώρα μας ως «εγκεκριμένο», ασφαλή τουριστικό προορισμό για τους πολίτες του, τότε o αριθμός των Κινέζων τουριστών που θα επισκεφθεί την χώρα μας θα είναι πραγματικά πολύ μεγάλος. Ήδη υπάρχει το δεδομένο, ότι το 2021 έχει οριστεί «Επίσημο Έτος Τουρισμού και Πολιτισμού Ελλάδας-Κίνας», το οποίο αποτελεί «δώρο» της Κίνας προς τη χώρα μας και ταυτόχρονα τεράστια ευκαιρία αξιοποίησης του.

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων απαιτούμενων ενεργειών, τονίζονται στο εν λόγω Σχέδιο, και είναι η ώρα, τώρα περισσότερο από ποτέ να επικεντρωθούμε σοβαρά - ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και των άλλων επίσημων φορέων- στην στρατηγική αυτή προσέγγιση της Κινέζικης τουριστικής αγοράς. Η ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων μεταξύ της ηγεσίας των δύο χωρών, το περασμένο φθινόπωρο, αποτέλεσε μια πολύ καλή αρχή για την σύσφιξη των σχέσεων και την δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των διαχρονικά στενών πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών Ελλάδας και Κίνας. Η πρόσφατη αποστολή πολύτιμου ιατρικού και υγειονομικού υλικού σε βοήθεια του συστήματος υγείας της χώρας μας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ήταν άλλη μια απόδειξη των παραπάνω γραφομένων. 

 Ο οδικός χάρτης υπάρχει, οι τρόποι προσέγγισης είναι ξεκάθαροι, μένει να υπάρξει αποφασιστικότητα και συντονισμός των δράσεων από ειδικούς τεχνοκράτες που θα υλοποιήσουν τα βήματα για να φτάσουμε στο στόχο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ώρα αποφάσεων και κυρίως δράσεων. Όπως είπε και ο διατελέσας Πρόεδρος των Η.Π.Α την περίοδο (1936-1945), Θεόδωρος Ρούζβελτ, «οι άνθρωποι δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας τους, αλλά αιχμάλωτοι των μυαλών τους».

Κι αν ανατρέξουμε για λίγο στην Κινέζικη κουλτούρα, που μέρος της είναι το Κινέζικο Ωροσκόπιο, φέτος το 2020, στην Χρονιά του Ποντικού, ο ποντικός συμβολίζει το ξεκίνημα μιας νέας ημέρας, την αρχή μιας νέας εποχής.

(*) Ο κ.Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου είναι:

Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης & Μάρκετινγκ

Chinese Tourism Expert

Email: konstapapageo@gmail.com

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 25/04 12:00

    Μακροζωία: Η Personal Wellness σκιαγραφεί την επόμενη μέρα του τουρισμού ευεξίας

  2. 25/04 10:55

    APT Travelmarvel: Διευρύνεται το πρόγραμμα κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά το 2025

  3. 25/04 10:44

    Ανέπαφη πληρωμή με τραπεζική κάρτα στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αερολιμένα Αθηνών

  4. 25/04 09:17

    Τουρισμός | 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

  5. 25/04 07:59

    13ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου Υπεραπόστασης Δόλιχος Δελφοί –Ολυμπία

  6. 25/04 07:10

    Κατεδάφιση ετοιμόρροπου ξενοδοχείου στη Νάξο και μπαρ σε ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι - Απόφαση για το Ξενία Κοζάνης

  7. 25/04 07:08

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια

  8. 25/04 07:06

    Ο ΕΟΤ ενισχύει οικονομικά την κινηματογραφική ταινία "Υπάρχω" για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη

  9. 25/04 07:03

    Λογοτεχνική ‘Άνοιξη-Νίκος Μάρκου 2024 στη Σκόπελο

  10. 24/04 17:24

    Έρευνα Marriott Bonvoy: Πώς ταξιδεύουν οι σύγχρονοι Ασιάτες – Κυνηγοί του value και της μέγιστης εμπειρίας

  11. 24/04 17:06

    ΕΞΑΑΑ | Oι επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας το α' τρίμηνο - 2,5 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα στην Αττική

  12. 24/04 16:56

    Project VORIA | Πώς θα είναι το συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με το καζίνο στο Μαρούσι

  13. 24/04 15:00

    EasyJet: 22 νέες αεροπορικές συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024

  14. 24/04 14:43

    The Athenaeum | Ανοίγει στις αρχές Μαΐου νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο τη Αθήνας

  15. 24/04 14:10

    Ο FTI υπόσχεται στους ξενοδόχους έγκαιρες πληρωμές

  16. 24/04 13:30

    Norwegian Cruise Line: Το πρόγραμμα κρουαζιέρας στην Ελλάδα για το 2024

  17. 24/04 13:04

    Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

  18. 24/04 12:49

    CNT Hot List: Τρία Ελληνικά ξενοδοχεία στα καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024

  19. 24/04 12:01

    Οδικός τουρισμός | +12% οι αφίξεις το α' τρίμηνο

  20. 24/04 11:53

    Βραβείο Routes Europe 2024 στο αεροδρόμιο της Αθήνας

  21. 24/04 11:14

    Τουρισμός ευεξίας | Οι 5 νέες τάσεις, που καθορίζουν τον σύγχρονο ταξιδιώτη ευεξίας

  22. 24/04 10:41

    ΕΛΣΤΑΤ | Οριακή αύξηση στις αφίξεις και διανυκτερεύσεις τον Φεβρουάριο σε ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα

  23. 24/04 07:31

    Επισκευές σε ξενοδοχείο στη Ρόδο - ανακαίνιση του Σαλάντι Beach Hotel στην Ερμιονίδα

  24. 24/04 07:27

    Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τον εκσυγχρονισμό του Υδροθεραπευτηρίου Αγιασμάτων στη Χίο

  25. 24/04 07:24

    Παρατηρήσεις για τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

  26. 24/04 07:22

    Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στη Θεσσαλονίκη

  27. 24/04 07:19

    6ος Μαραθώνιος Κισσάβου

  28. 23/04 16:44

    ΕΕ: Χαλαρώνει (αλλά λίγο) η δημοσιονομική πειθαρχία

  29. 23/04 16:23

    +14,4% η επιβατική κίνηση στα 39 αεροδρόμια της χώρας το α' τρίμηνο

  30. 23/04 16:05

    FTI | Τουρισμός: Συζητείται στην Επιτροπή Τουρισμού της γερμανικής Βουλής το ενδεχόμενο για κούρεμα χρέους

  31. 23/04 15:56

    ΚΥΑ για την απλή χρήση αιγιαλού: Οι υποχρεώσεις και πώς διασφαλίζεται η κοινοχρησία και η προστασία του περιβάλλοντος

  32. 23/04 15:24

    Συνεργασία Deloitte - ΠΟΞ για εκπαιδευτικά εργαστήρια στα μέλη της

  33. 23/04 15:08

    Travel + Leisure: Το Katikies Santorini ανάμεσα στα 500 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο για το 2024

  34. 23/04 13:50

    Μαρίνα Πόρτο Χέλι | Υψηλή πληρότητα το 2023 - Ανάπτυξη 29% το 2024

  35. 23/04 13:43

    Eurowings: 7 νέες συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024

  36. 23/04 13:43

    Η Celestyal παρουσιάζει τις ημερήσιες εκδρομές «National Geographic Day Tours»

  37. 23/04 12:36

    Το Γραφείο ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύτερος οργανισμός τουρισμού για το 2023

  38. 23/04 12:19

    RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

  39. 23/04 11:58

    Ελληνικά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα καλύτερα για το 2024 σύμφωνα με τους χρήστες της Tripadvisor

  40. 23/04 11:28

    Tripadvisor | 12 Ελληνικά ξενοδοχεία στα Best of the Best του παγκόσμιου τουρισμού - Πολλαπλές Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις

  41. 23/04 11:28

    Το 90% των startups στη φιλοξενία τελικά δεν τα καταφέρνουν | Συνεργασία UN Tourism και Hotelschool The Hague

  42. 23/04 11:07

    EasyJet | 1,25 εκατ. θέσεις προσφέρονται με έκπτωση - 61,99 £ η έκπτωση προς Σκιάθο για απλή μετάβαση

  43. 23/04 10:33

    Ο τουρισμός περιπέτειας εξελίσσεται σε "μαζική αγορά"

  44. 23/04 07:05

    Δήμος Σκιάθου: Να καταργηθεί το εισιτήριο στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, κάνει ζημιά στον τουρισμό

  45. 23/04 07:03

    Ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική για τουριστικούς πράκτορες από το Καζακστάν

  46. 23/04 07:02

    Θάσος | Ψήφισμα για την υποβάθμιση των πορθμειακών γραμμών - Κινδυνεύει ο τουρισμός

  47. 23/04 06:55

    4ος Αγώνας Βουνού στη Χίο

  48. 23/04 06:52

    Δήμος Νότιας Κέρκυρας: Στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους

  49. 22/04 18:46

    Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Έρευνα: Προβληματίζει η εικόνα της πόλης - μετατροπή του Ο.Τ.Θ. σε DMO

  50. 22/04 18:38

    Navarino Agora | Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον πολιτισμό, τις τέχνες, τη μόδα και τη γαστρονομία

  51. 22/04 16:09

    Booking.com | Σε σημείο «κόπωσης» το 28% των ταξιδιωτών για το ζήτημα της αειφορίας

  52. 22/04 15:18

    Ελληνικός τουρισμός 2024 | Γερμανοί και Αμερικανοί εκτόξευσαν τις αφίξεις και τις εισπράξεις το α' δίμηνο

  53. 22/04 14:58

    Κρουαζιέρα | Το πρόγραμμα της MSC Cruises από τον Πειραιά το 2024 - Νέα πλατφόρμα πωλήσεων για τα τουριστικά γραφεία

  54. 22/04 12:39

    FedHATTA: Αυξημένη από πέρυσι η ταξιδιωτική κίνηση του Πάσχα – Πού θα ταξιδέψουν φέτος οι Έλληνες

  55. 22/04 11:53

    Αυθαίρετα σε 14 κλαμπ/εστιατόρια και ξενοδοχεία της Μυκόνου εντόπισαν οι επιθεωρητές

  56. 22/04 11:45

    Κανάρια: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι διαδηλώνουν κατά του μαζικού τουρισμού

  57. 22/04 11:17

    Η Βαρκελώνη «κατέβασε» από τη Google διαδρομή λεωφορείου για να μην τη χρησιμοποιούν οι τουρίστες

  58. 22/04 11:11

    Υπερ-τουρισμός | Πλαφόν στον ετήσιο αριθμό διανυκτερεύσεων στο Άμστερνταμ - stop στην αύξηση των κλινών

  59. 22/04 10:51

    ΕΟΤ | Αυξημένες Κρατήσεις από Ολλανδία Βέλγιο

  60. 22/04 10:31

    MSC Cruises | Νέο πρόγραμμα με προσθήκη δύο διανυκτερεύσεων (και στην Αθήνα) πριν ή μετά την κρουαζιέρα

  61. 22/04 10:03

    TÜV AUSTRIA Hellas - Sani/Ikos: Πρωτοβουλία αναδοχής μελισσιών για την ανασυγκρότηση της βιοποικιλότητας της Πάρνηθας

  62. 22/04 07:26

    Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Διαγωνισμός για τη μίσθωση κλινών στη Λήμνο

  63. 22/04 07:23

    Δήμος Θέρμης: Διαγωνισμός για μίσθωση 30 στρεμμάτων - προβλέπονται και υποδομές φιλοξενίας και εστίασης

  64. 22/04 07:20

    ΕΟΤ | Προώθηση ελληνικών περιοχών στις Κάτω Χώρες

  65. 22/04 07:19

    Επέκταση αεροδρομίου Τιράνων λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης

  66. 22/04 07:17

    Ηνωμένο Βασίλειο: Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού

  67. 21/04 11:13

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση «Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024»

  68. 21/04 11:03

    Χάρης Δούκας | Η Αθήνα εισέπραξε μόλις 42 λεπτά ανά τουρίστα που επισκέφτηκε την πόλη το 2023!

  69. 21/04 10:52

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Έρχονται προδιαγραφές λειτουργίας και ασφαλείας στα Airbnb

  70. 21/04 07:57

    Γιορτή Λουλουδιών στην Ανάβρα Λάρισας

  71. 20/04 12:08

    traveloffpath.com | H Aθήνα δεν αντέχει τον υπερτουρισμό - Αυτός είναι ο εναλλακτικός προορισμός!

  72. 20/04 11:58

    ΕΟΤ: Συμμετοχή σε εκδηλώσεις του FTI Touristik σε 5 πόλεις της Γερμανίας

  73. 20/04 11:54

    Ταξίδι εξοικείωσης για προβολή των Χανίων και της γαστρονομίας της Κρήτης

  74. 20/04 11:52

    Ατομικό και Ομαδικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού στη Λάρισα

  75. 19/04 17:25

    Expedia: Δύο νέα προγράμματα αειφόρου τουρισμού για τους προορισμούς

  76. 19/04 16:42

    «MyCoast»: Νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες

  77. 19/04 16:09

    ΕΣΠΑ: 6.669 αιτήσεις για ίδρυση νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  78. 19/04 16:04

    Ryanair: Μεγάλη προσφορά για 500.000 θέσεις από 12,99 ευρώ

  79. 19/04 15:51

    Ελληνικός τουρισμός: +24,5% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο του 2024

  80. 19/04 15:28

    Πιο ρυπογόνες από ποτέ οι low cost αεροπορικές εταιρίες

  81. 19/04 14:45

    Η Σκιάθος αλλάζει πρόσωπο στον τουρισμό | βιωσιμότητα μέσω διεθνών συνεργασιών

  82. 19/04 13:03

    ΚΥΑ: Αυτές είναι οι 198 «Απάτητες παραλίες» - Δεν παραχωρούνται, δεν μπαίνουν ξαπλώστρες

  83. 19/04 12:58

    X. Design Week × Marketing Greece: Ένα τριήμερο event από και για τον τουρισμό

  84. 19/04 12:21

    Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων: Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος

  85. 19/04 11:43

    Στις 27 Απριλίου ανοίγει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Nammos Hotel Mykonos

  86. 19/04 11:34

    Τουριστική συνεργασία Χαλκιδικής- Τοσκάνης: Τριήμερο συμπόσιο με ανταλλαγή απόψεων

  87. 19/04 11:30

    Ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας–Κύπρου για τρίτη χρονιά

  88. 19/04 11:19

    Ν. Χαρδαλιάς: Ολιστικό σχέδιο από την Περιφέρεια Αττικής για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

  89. 19/04 10:56

    WTTC - Microsoft | Τουρισμός: Επείγουσα ανάγκη η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις

  90. 19/04 10:21

    Αλιευτικός τουρισμός | Σεμινάρια από την Περιφέρεια Κρήτης

  91. 19/04 07:14

    Santo Collection | 30 εμπειρίες στα ξενοδοχεία, τις βίλες και στον προορισμό της Σαντορίνης

  92. 19/04 07:10

    Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα και Κρήτη με ρεπορτάζ για αναγνώστες με κινητικά προβλήματα

  93. 19/04 07:09

    Οι 6 φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

  94. 19/04 07:07

    Ισπανία: Έξυπνο νέο επενδυτικό ταμείο για την απορρόφηση κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης

  95. 19/04 07:04

    Γυρίσματα στην Πάρο για νέα αγγλική τηλεοπτική σειρά

  96. 18/04 16:45

    Συνάντηση Όλ. Κεφαλογιάννη με μέλη του Ελληνικού Συμβουλίου του Οργανισμού Sustainable Markets Initiative

  97. 18/04 15:55

    Χρ. Σταϊκούρας: Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε ένα ‘‘πράσινο’’ μοντέλο αεροπορικών μεταφορών

  98. 18/04 15:13

    Oι Έλληνες στρέφονται στο χώρο της Αυτοβελτίωσης και Ψυχικής Υγείας

  99. 18/04 15:09

    Η Costa Navarino συμμετέχει στους εορτασμούς της Ολυμπιακής χρονιάς

  100. 18/04 15:03

    Η ΕΞΑΑΑ προσχωρεί στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»