Οι επαγγελματίες και οι "απαράδεκτοι" της εστίασης

Α Decrease font Enlarge font
Οι επαγγελματίες και οι "απαράδεκτοι" της εστίασης

Σε ένα τουριστικό περιβάλλον που συνεχώς μεταλλάσσεται και εξελίσσεται προς το καλύτερο, υπάρχουν κάποια μελανά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Στον χώρο της εστίασης για παράδειγμα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιόλογες γαστρονομικές προσπάθειες από παλαιούς και νέους επαγγελματίες, εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα που αφορούν στο προσωπικό. Όσο αυξάνονται οι τουριστικές ροές με την "τουριστικοποίηση" επιπλέον περιοχών, αυξάνεται παράλληλα και η ανάγκη της παροχής σωστών υπηρεσιών- και κατ’ επέκταση θέσεων εργασίας. 

Ωστόσο, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό, δεν περιορίζονται στην εύρεση και παραμονή τους στην επιχείρηση, αλλά παρουσιάζουν και μία διαφορετική, σκοτεινή παράμετρος: Δυστυχώς, ανάμεσα στους χιλιάδες σωστούς επαγγελματίες, υπάρχουν αρκετοί που αντί να προσανατολίζονται στην όσο το δυνατόν καταλληλότερη εκπαίδευση του προσωπικού τους, διακατέχονται από μία επικίνδυνη απληστία, που δεν είναι άλλη, από την παρακράτηση των φιλοδωρημάτων.

Κάποιες φορές, η ούτως ή άλλως αυθαίρετη «συμμετοχή» του επιχειρηματία στα φιλοδωρήματα είναι καθολική, αφού υπάρχουν ιδιοκτήτες εστιατορίων οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρίες υπαλλήλων, στο κλείσιμο της ημέρας αφαιρούν αναίσχυντα το σύνολο των φιλοδωρημάτων τους. Το άδικο αυτό φαινόμενο, εντείνεται κατά τη θερινή περίοδο, τόσο στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όσο και στους λιγότερο επισκέψιμους.

Πέραν του ούτως ή άλλως απαράδεκτου της εν λόγω κατάστασης, εκείνο που δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι επιχειρηματίες, είναι ότι οι σερβιτόροι αποτελούν τον τελικό αποδέκτη αλλά και τον κρίκο επικοινωνίας του εστιατορίου τους με τον πελάτη.

Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που οι σερβιτόροι αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις με τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες, πολλοί από τους οποίους γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει και, είτε εγκαταλείπουν για πάντα το εστιατόριο, είτε προσφέρουν το φιλοδώρημα που έχουν υπολογίσει σε χώρο εκτός της επιχείρησης, σε μυστική συνάντηση με τον σερβιτόρο…

Όπως κατανοεί κανείς, η εικόνα αυτή τόσο είναι τραγική, όσο τα αποτελέσματά της. Οι οικονομικές απολαβές των εργαζόμενων στην εστίαση, δεν είναι πάντα ιδανικές, για το λόγο αυτό τα φιλοδωρήματα αποτελούν κίνητρο, όχι μόνο για να αποδίδουν οι σερβιτόροι όσο το δυνατόν καλύτερα στην απαιτητική εργασία τους, αλλά και για να επιβιώσουν. Εξάλλου, το φιλοδώρημα αποτελεί προσωπική επιβράβευση του εργαζόμενου, εκτός εάν άλλως έχει συμφωνηθεί. 

Κι όπως είναι λογικό, επιστρέφουμε στην τουριστική παιδεία. Γιατί η ευμάρεια μίας επιχείρησης εξαρτάται απολύτως από την τουριστική παιδεία. Μια απαράδεκτη συμπεριφορά, είναι βέβαιο ότι θα έχει και παρακλάδια, που ενδεχομένως να εκτείνονται και σε άλλα τμήματα της επιχείρησης, όπως είναι η ποιότητα των υλικών ή η μη τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. Η τουριστική παιδεία, η παιδεία γενικότερα, δεν είναι και δεν αναμένεται να είναι επίκτητη. Απαιτεί σκληρή δουλειά.

 

  1. 15/10 23:33

    Ryanair: 14 νέα δρομολόγια στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020

  2. 15/10 19:40

    Ακαδημία Digital Marketing αποκλειστικά για επαγγελματίες του τουρισμού στην Ελλάδα

  3. 15/10 18:13

    Τι είπε στην απολογία του στη Βουλή ο π.CEO του Thomas Cook

  4. 15/10 17:47

    Ταξίδι-έκπληξη: Πηγαίνουν στο αεροδρόμιο αλλά δεν ξέρουν τον προορισμό- Αυτή τη φορά 500 Γάλλοι βρέθηκαν στην Κρήτη

  5. 15/10 16:47

    Επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού στην Κομοτηνή

  6. 15/10 15:34

    Στις 11-13 Οκτωβρίου το Democracy & Spirituality Weekend στην Costa Navarino

  7. 15/10 15:19

    Ικανοποίηση στην Condor για την έγκριση του δανείου

  8. 15/10 15:09

    Λύσεις για τις δομές υγείας των νησιών του Αιγαίου

  9. 15/10 15:06

    Συγχώνευση των Travel Cue Management και Prime Travel

  10. 15/10 14:10

    Κατάρρευση Thomas Cook: Nέες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης- Συζητήσεις για την εξαγορά του Thomas Cook’s Nordic

  11. 15/10 13:58

    Απάτη στη Θεσσαλονίκη για πολυτελείς διακοπές από ταξιδιωτικό γραφείο

  12. 15/10 13:45

    Xenia 2019: Οι decision makers του ξενοδοχειακού κλάδου συναντούν τις εταιρείες leaders της αγοράς

  13. 15/10 13:29

    Air Canada: Τέλος το "κυρίες και κύριοι"- Ουδέτερος χαιρετισμός ως προς το φύλο

  14. 15/10 13:20

    Βραβεύθηκαν 47 Γερμανοί επισκέπτες φίλοι της Ρόδου

  15. 15/10 13:17

    Τουρισμός: Ενδιαφέρον των Ιταλών για την Κεντρική Μακεδονία

  16. 15/10 13:11

    Αυξανόμενη ζήτηση για μικροχρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα

  17. 15/10 13:01

    +2,5 εκατομμύρια επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το 9μηνο

  18. 15/10 13:00

    Περισσότεροι επισκέπτες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους το α' 6μηνο

  19. 15/10 12:57

    Μ.Κόνσολας | Τουρισμός Υγείας: Πιστοποίηση των παρόχων - Κίνητρα για επενδύσεις- Αναγνώριση Ι.Π. στην Ικαρία

  20. 15/10 12:05

    DRV: Τι ζητούν στα επαγγελματικά ταξίδια οι διευθυντές επιχειρήσεων

  21. 15/10 11:54

    Trivago: Συμβουλές διαχείρισης εσόδων για μικρά και ανεξάρτητα ξενοδοχεία

  22. 15/10 11:35

    Airbnb: Οι 20 προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης το 2020

  23. 15/10 11:33

    Hilton: Αλλαγές στην ηγεσία του τμήματος Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Τουρκίας

  24. 15/10 11:13

    Τουρισμός: +6,4% οι αφίξεις στο Μαρόκο το 8μηνο

  25. 15/10 10:14

    Κύπρος: Σε 90 τουριστικές εκθέσεις το Υφυπουργείο Τουρισμού το 2020

  26. 15/10 10:00

    Γερμανικός τουρισμός: Τουριστικοί όμιλοι ερίζουν για τους πελάτες της Thomas Cook

  27. 15/10 09:36

    Θερμαλισμός και Τουρισμός Ευεξίας: Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ένα Παγκόσμιο Resort Υγείας - medispa

  28. 15/10 09:31

    3,5 εκατ. ευρώ για την προστασία από διάβρωση των ακτών της Πελοποννήσου

  29. 15/10 09:29

    17ο ΥΠΕΡΙΑ Conference για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στην Αμοργό

  30. 15/10 09:27

    Η Χάλκη στο Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών

  31. 15/10 09:25

    Άδειες για τουριστικές κατοικίες σε Ζάκυνθο, Πρέβεζα και Κάρπαθο

  32. 15/10 09:23

    Δήμος Καρπενησίου: Διαγωνισμός για την εκμίσθωση ξενώνα

  33. 15/10 09:15

    Ανοιχτή επιστολή τουριστικών γραφείων στη Μέρκελ: Προστατέψτε ταξιδιώτες και γραφεία από τις πτωχεύσεις

  34. 14/10 17:48

    ΕΚΤΕΡ: Έργο αποπεράτωσης και αναβάθμισης ξενοδοχείου στη Θάσο

  35. 14/10 17:17

    Μέτρα του υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της Σαμοθράκης

  36. 14/10 17:05

    Flight Network: Η Αθήνα στις 50 πιο όμορφες πόλεις στον κόσμο

  37. 14/10 16:15

    Χαλκιδική: Περιπατητικές διαδρομές με ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα στο Δήμο Αριστοτέλη

  38. 14/10 15:37

    Συνάντηση WWF Ελλάς με τον Πρωθυπουργό για το περιβάλλον

  39. 14/10 15:12

    Volotea: Δύο νέα δρομολόγια προς Ηράκλειο και Σαντορίνη το 2020

  40. 14/10 14:14

    Sky Express: Προσφορά σε πτήσεις εσωτερικού

  41. 14/10 14:13

    ICAP: Σταδιακή ενίσχυση της θέσης των Γυναικών Ανωτάτων Στελεχών

  42. 14/10 14:12

    Mitsis Hotels: Η μεγαλύτερη δενδροφύτευση που έγινε ποτέ στη Ρόδο

  43. 14/10 13:27

    Condor: Η ΕΕ ενέκρινε το δάνειο των 380 εκατ. ευρώ

  44. 14/10 13:15

    Περισσότερα ξενοδοχεία στην Τουρκία από την Marriott

  45. 14/10 13:08

    Υποψήφια Star Ελλάς η Miss Κρήτη 2018 Μαριάννα Περατσάκη

  46. 14/10 13:07

    Γερμανία: Στην RT Reisen όλες οι μετοχές της Thomas Cook Touristik GmbH

  47. 14/10 12:52

    ΕΣΕΕ: Προτάσεις στον κ.Θεοχάρη για την διασύνδεση τουρισμού και εμπορίου

  48. 14/10 12:42

    Γιορτή γεύσεων και παράδοσης στην Αστυπάλαια

  49. 14/10 12:28

    Fraport Greece: Μείωση της επιβατικής κίνησης στα 14 αεροδρόμια τον Σεπτέμβριο

  50. 14/10 12:14

    Οι κορυφαίες πολιτιστικές πόλεις της Ευρώπης - Τι δείχνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  51. 14/10 11:52

    Εντυπωσιακό πέρασμα κρουαζιερόπλοιου από τον Ισθμό- Οι επιβάτες μπορούσαν να αγγίξουν τα τοιχώματα (video)

  52. 14/10 11:51

    Μισθώθηκε το ξενοδοχείο "Πάρνων" στον Άγιο Πέτρο Β.Κυνουρίας

  53. 14/10 11:37

    Διαδρομές Βιβλίου στην Αθήνα

  54. 14/10 11:29

    Τουρισμός | Thomas Cook: 1,3 εκατ. τουρίστες χάνει η Ισπανία τη χειμερινή περίοδο

  55. 14/10 11:14

    Στην Αθήνα, για πρώτη φορά, η ετήσια συνάντηση των διεθνών παρόχων έντυπης πληροφόρησης στους τουρίστες

  56. 14/10 10:56

    Ο ιαματικός τουρισμός θα είναι η 2η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο το 2025

  57. 14/10 10:09

    Σωτήρια λύση για υπό εξαφάνιση πρόβατα στη Κρήτη… και με τουριστικό αντίκτυπο

  58. 14/10 10:06

    Οι ελληνικές επενδύσεις δημιούργησαν 60.000 θέσεις εργασίας στη Βουλγαρία

  59. 14/10 10:01

    Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Drift στη Ρόδο

  60. 14/10 09:59

    Trivago: Ανοδικά οι on-line τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Οκτώβριο

  61. 14/10 09:50

    Εγκρίσεις για νέα ξενοδοχεία σε Ξάνθη και Παλαιό Παντελεήμονα

  62. 14/10 09:44

    Προκήρυξη για την εισαγωγή 40 σπουδαστών στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας

  63. 13/10 12:56

    Τουρισμός: Ο ισπανικός όμιλος Wamos αγόρασε 62 καταστήματα Neckermann στο Βέλγιο

  64. 13/10 12:49

    Οι μεγάλες επενδύσεις ως καταλύτης για ανάπτυξη – το παράδειγμα της Costa Navarino: Εκδήλωση, παρουσία του Πρωθυπουργού, στην Καλαμάτα

  65. 13/10 12:41

    Η Περιφέρεια Κρήτης στη διεθνή έκθεση Anuga 2019 στη Γερμανία

  66. 13/10 12:34

    Έκθεση ζωγραφικής: Λιβυκό πέλαγος και Αστερούσια “πλημμυρίζουν” την Βασιλική του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο

  67. 13/10 12:19

    7όροφο κτίριο μετατρέπεται σε τουριστικό κατάλυμα στο κέντρο της Αθήνας

  68. 13/10 12:18

    Νέες ποδηλατικές και ορειβατικές διαδρομές στη Σάμο

  69. 13/10 12:12

    Αγώνας Τρίαθλου Ocean Lava στη Ρόδο

  70. 12/10 12:37

    Ψηφιακό πάρκο πολιτισμού στην Οιχαλία Μεσσηνίας

  71. 12/10 12:33

    Αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας στη Γαλλία

  72. 12/10 12:32

    Εκδήλωση για τα μανιτάρια και τα βότανα του Πηλίου

  73. 11/10 19:50

    Kόνσολας: Στις 29 Οκτωβρίου ξεκινούν τα ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού

  74. 11/10 16:53

    Συνάντηση Κόνσολα- Πλακιωτάκη: Αυξάνεται το κονδύλι για τις άγονες γραμμές- Αναβάθμιση υποδομών για τις κρουαζιέρες

  75. 11/10 15:45

    Ισπανικός τουρισμός: 700 εκατ. ευρώ το πακέτο στήριξης για την κατάρρευση του Thomas Cook

  76. 11/10 15:03

    TUI Αυστρίας: 27 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Ελλάδα μέσω της Austrian

  77. 11/10 14:51

    Thomas Cook: Αμυδρές ελπίδες για αποζημιώσεις- τι συζητήθηκε με τη γερμανική δικηγορική εταιρεία

  78. 11/10 14:12

    Περιοδεία για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Αττικής σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη

  79. 11/10 13:33

    Στη Σαμοθράκη και Κομοτηνή ο κ.Θεοχάρης

  80. 11/10 13:00

    Brexit: Διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στους Βρετανούς που ζουν στην Ισπανία

  81. 11/10 12:39

    Αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων στον τουρισμό

  82. 11/10 11:52

    Έρευνα | Τουρισμός: Η κατάρρευση του Thomas Cook δεν θα φέρει το τέλος των οργανωμένων πακέτων

  83. 11/10 11:43

    Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας | Τουρισμός: Καινοτόμες δράσεις προβολής της Έδεσσας και των Σερρών

  84. 11/10 11:26

    Ε.Ξ. Ηρακλείου | Πτώχευση Thomas Cook: Συνάντηση σήμερα Παρασκευή με δικηγορικό γραφείο της Γερμανίας

  85. 11/10 10:59

    H Alltours αναλαμβάνει μεγάλη μερίδα ξενοδοχείων της Thomas Cook - Και στην Ελλάδα

  86. 11/10 10:34

    Explorer of the Seas: Κρουαζιέρες σε Ιταλία και ελληνικά νησιά το 2020

  87. 11/10 10:28

    Royal Caribbean: Έρχεται το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, το Wonder of the Seas

  88. 11/10 10:09

    Greek Panorama: O εναλλακτικός τουρισμός στην Ελλάδα στο Ζάππειο, 15-16 Νοεμβρίου 2019

  89. 11/10 09:47

    3η Γιορτή Κάστανου στα Αμπελάκια

  90. 11/10 09:41

    Δύο παλαιά Κρητικά έθιμα αναβιώνουν στο Creta Maris Beach Resort

  91. 11/10 09:37

    ΕΟΤ: Προβολή της Χίου στην Ιταλία

  92. 11/10 09:35

    Νέο Μουσείο Ελιάς στο Δήμο Καντάνου-Σελίνου

  93. 11/10 09:32

    WTM: Oδηγίες για όσους ταξιδέψουν στην έκθεση του Λονδίνου με Brexit χωρίς συμφωνία

  94. 11/10 09:30

    Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Λουτρακίου

  95. 11/10 09:24

    Διεθνής Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας στην Κω

  96. 11/10 09:21

    Το 5G και ο προβληματισμός για τα οφέλη του

  97. 10/10 17:53

    O DER Touristik αγόρασε τον t.o. της Τσεχίας Fischer

  98. 10/10 17:15

    Η Βασίλισσα Σοφία στους Λειψούς το 2020

  99. 10/10 17:10

    NEW JOB: Εξωτερικοί πωλητές διαφήμισης

  100. 10/10 17:07

    Συνέδριο ΣΕΤΕ: Βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για βιώσιμη ανάπτυξη, διαχείριση προορισμών, καινοτομία