Το μάτι του Έλληνα δεν χορταίνει με τίποτα…

Α Decrease font Enlarge font
Το μάτι του Έλληνα δεν χορταίνει με τίποτα…

Πήγα πρόσφατα σε μια οικογενειακή ταβέρνα που μου είχαν συστήσει, λόγω του πολύ καλού φαγητού και των τεράστιων μερίδων που σερβίρει. Και πραγματικά οι μερίδες, αν και νόστιμες, ήταν τόσο τεράστιες που η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών έφευγαν με τα γνωστά αλουμινένια πακετάκια ανά χείρας, παρά τις προειδοποιήσεις των σερβιτόρων την ώρα της παραγγελίας. Και πάλι όμως, η ποσότητα του φαγητού που είδα να πετιέται ήταν εντυπωσιακή.

Άρχισα τότε να σκέφτομαι όλα αυτά τα μαγειρεμένα φαγητά που περισσεύουν από τους μπουφέδες των ξενοδοχείων. Άραγε που καταλήγουν; Και αυτά στα σκουπίδια;

Συμφέρει αυτή η πρακτική; Μιλάμε για απίστευτη σπατάλη -φυσικών πόρων, ενέργειας, ανθρωποωρών- την ώρα που υπάρχουν άνθρωποι που υποσιτίζονται. Ας μην αγγίξω το θέμα της έλλειψης κομποστοποίησης, που θα μείωνε τον όγκο οργανικών σκουπιδιών και θα αξιοποιούνταν ως λίπασμα… Δεν είναι της παρούσης.

Η συζήτηση απασχόλησε την παρέα καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματός μας, έπεσαν διάφορες ιδέες: γιατί συνεχίζουν τα εστιατόρια να σερβίρουν τόσο μεγάλες μερίδες αφού βλέπουν ότι δεν μπορεί ο Έλληνας να ξεφύγει από τη λογική του να παραγγέλνει όλο τον κατάλογο, γιατί δεν δίνουν την επιλογή της μισής μερίδας (το έχουμε δει σε κάποιες μεγάλες αλυσίδες), γιατί δεν μαζεύουν τα υπόλοιπα φαγητά από τα τραπέζια να τα δίνουν σε άστεγους (απορρίφθηκε η ιδέα για λόγους υγιεινής), γιατί δεν τα πουλούν σε φάρμες γουρουνιών… Έπεσε και το απαραίτητο γκουγκλάρισμα αλλά τα αποτελέσματα της αναζήτησης ήταν απογοητευτικά!

Το μόνο που υπάρχει στην Ελλάδα είναι μια εθελοντική οργάνωση που μεσολαβεί για την αξιοποίηση των μερίδων φαγητού που δεν έχουν πουληθεί αλλά και πρώτων υλών που περισσεύουν (συνήθως αυτά που κοντεύουν να λήξουν) έτσι ώστε να προωθούνται σε συσσίτια.

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι.

Η σπατάλη φαγητού είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο, τουλάχιστον στις «ανεπτυγμένες» ή «αναπτυσσόμενες» (όπως θέλετε πείτε τις) χώρες, την ώρα που στις «υπανάπτυκτες» (και όχι μόνο) υπάρχει κόσμος που πεινάει. Μόνο στην Ευρώπη, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, κάτι που μεταφράζεται σε  σπατάλη περίπου 143 δισ. ευρώ (έρευνα FUSION, 2016). Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η σπατάλη τροφίμων αγγίζει τα 280-300 κιλά κατά κεφαλήν ετησίως, και αφορά όλα τα στάδια παραγωγής τροφίμων, από τη συγκομιδή, την επεξεργασία και τη διανομή, μέχρι την κουζίνα μας.

Είναι προφανές ότι η λύση του προβλήματος απαιτεί παιδεία, τόσο από την πλευρά των πολιτών και των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά των κρατών. Ως πολίτες θα πρέπει να ψωνίζουμε μόνο ό,τι μπορούμε να καταναλώσουμε και όποια τυχόν υπόλοιπα να φροντίζουμε να τα αξιοποιούμε κατάλληλα (υπάρχουν πάμπολλες ιδέες για συνταγές με φαγητό που έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα) και ως επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέχουμε οι προμήθειες και οι παρασκευές που κάνουμε να συμβαδίζουν με την προσδοκώμενη κατανάλωση. Το κράτος από την άλλη, οφείλει να εκπαιδεύσει, να δώσει κίνητρα αλλά και να παρέχει λύσεις αξιοποίησης των οργανικών σκουπιδιών.

Και μια ενδιαφέρουσα περίπτωση που βρήκα γκουγκλάροντας:

Στο Λας Βέγκας, ένας δαιμόνιος ιδιοκτήτης φάρμας γουρουνιών έπαιρνε από τα ξενοδοχεία όλα τα υπολείμματα φαγητού (και μάλιστα πληρωνόταν γι’ αυτό από τα ξενοδοχεία!) και τα χρησιμοποιούσε ως ζωοτροφή στη φάρμα του. Και μαντέψτε σε ποιους πουλούσε μετά το κρέας από τα ζώα του;

Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά από 55 χρόνια που έκανε αυτή τη δουλειά, πούλησε τη φάρμα του έναντι του εντυπωσιακού ποσού των 23 εκατομμυρίων δολαρίων…

 

  1. 21/01 18:42

    Social Media in Tourism 2019: Αυξάνοντας τη φήμη του brand

  2. 21/01 17:30

    Scoot: Περισσότερες πτήσεις προς Αθήνα το 2019

  3. 21/01 17:28

    ΠΟΤ: +6% οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2018- Ποιες είναι οι τάσεις τα ταξίδια για το 2019

  4. 21/01 16:48

    Άρωμα από Κυκλάδες στο κέντρο της Αθήνας

  5. 21/01 16:08

    Historic Hotels of Europe: Ένα ελληνικό νησί στους 6 ονειρικούς προορισμούς του 2019

  6. 21/01 16:06

    Διεθνές βραβείο Interior Design στο ξενοδοχείο Olea All Suite Hotel

  7. 21/01 15:07

    Τουριστικός φόρος στο Μπαλί

  8. 21/01 14:57

    Τα 40 ελληνικά ξενοδοχεία που έλαβαν το TUI Family Champion για το 2019

  9. 21/01 14:49

    Η παγκόσμια βιομηχανία MICE στην έκθεση ACE of M.I.C.E. by Turkish Airlines

  10. 21/01 14:42

    Συνάντηση για τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης στο Β. Αιγαίο

  11. 21/01 14:13

    Αποτελέσματα κλήρωσης «5ο Posidonia Sea Tourism Forum»

  12. 21/01 13:58

    Στις 8-11 Φεβρουαρίου οι εκθέσεις Infacoma & Aquatherm Athens 2019

  13. 21/01 13:25

    Τουρισμός: Οι 5 κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια των millennial

  14. 21/01 12:47

    Πιστοποίηση We do local για τα πλοία της ΑΝΕΚ

  15. 21/01 12:46

    FedHATTA: Εκπαιδευτική συνάντηση με τους νέους επαγγελματίες του τουρισμού

  16. 21/01 12:38

    Ελληνικός τουρισμός 2018: 1,4 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου

  17. 21/01 12:31

    Ryanair: Μεγάλη προσφορά για 1 εκατ. θέσεις για τη Blue Monday

  18. 21/01 12:02

    To ξενοδοχείο Mykonos Riviera στα Small Luxury Hotels of the World

  19. 21/01 11:31

    Bomo Hotels τα ξενοδοχεία του Ομίλου Γρηγοριάδη στη Χαλκιδική

  20. 21/01 11:23

    Ισπανικός τουρισμός: Στάσιμες αφίξεις, αυξημένα έσοδα το 2019

  21. 21/01 10:44

    Η Περιφέρεια Αττικής στη διεθνή τουριστική έκθεση της Ολλανδίας

  22. 21/01 10:36

    ΕΣΠΑ: Eξ αποστάσεως συμβουλευτική στον τουρισμό

  23. 21/01 09:57

    Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019

  24. 21/01 09:55

    Δήμος Γορτυνίας: Διαγωνισμός για ακίνητο με χρήση τουριστικού καταλύματος

  25. 21/01 09:53

    Άδειες για 2 νέα ξενοδοχεία στη Κρήτη

  26. 21/01 09:50

    Νομικό παράθυρο για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά

  27. 21/01 09:48

    Δράσεις τουριστικής προβολής από Δήμους

  28. 20/01 15:36

    Eπική νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά έναντι του Ρότζερ Φέντερερ

  29. 20/01 11:56

    Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της αεροπορικής εταιρείας Germania

  30. 20/01 11:45

    Προς λύση το πρόβλημα ύδρευσης στη Λίνδο

  31. 20/01 11:43

    Επεκτάσεις ξενοδοχείων σε Ρέθυμνο και Χαλκιδική

  32. 20/01 11:39

    Δυο νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα

  33. 19/01 13:10

    Παγκόσμια διάκριση για το ξενοδοχείο Ekies All Senses Resort

  34. 19/01 13:00

    Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων: Αίτημα για αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ

  35. 19/01 12:57

    Νέες τουριστικές κατοικίες σε Σαντορίνη, Πύλο και Μύτικα

  36. 19/01 12:54

    Δράσεις προβολής από Δήμους- Ενισχύσεις σε φορείς από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

  37. 19/01 12:44

    Ξεκινά η 5η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

  38. 18/01 16:59

    Στις 8 Φεβρουαρίου η γενική συνέλευση του ΞΕΕ- Τι λέει στο μήνυμά του ο κ.Βασιλικός

  39. 18/01 16:50

    Περισσότερα κρουαζιερόπλοια φέτος στο λιμάνι του Πειραιά

  40. 18/01 16:05

    Ερευνητικά έργα και δράσεις για την Γαλάζια ανάπτυξη στην Κρήτη

  41. 18/01 15:57

    Ο τουρισμός και ο πολιτισμός στα Χανιά μέσω ψηφιακών εφαρμογών

  42. 18/01 15:37

    Πέντε θεματικά βίντεο για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης

  43. 18/01 15:22

    Η Wanderlust Greece μας συστήνει τη Θεσσαλονίκη μέσα σε 72 ώρες

  44. 18/01 14:09

    To Discover Greece προωθεί τους χειμερινούς προορισμούς

  45. 18/01 13:12

    Τουρισμός: Aισιόδοξα μηνύματα από την Ολλανδία για τη Θεσσαλονίκη

  46. 18/01 13:10

    Η γαμήλια περιπέτεια πελάτη της TUI στη Ζάκυνθο

  47. 18/01 12:30

    Αθλητικός τουρισμός: Παγκόσμια προβολή της Μήλου

  48. 18/01 12:05

    Μελέτη για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000

  49. 18/01 12:00

    Το φαινόμενο των food blogs

  50. 18/01 11:59

    Αισιοδοξία από την Ολλανδική αγορά - Βραβείο στην Ελλάδα για τα καλύτερα εστιατόρια

  51. 18/01 11:23

    Τουρισμός: Μείωση της μέσης δαπάνης, αύξηση των εισπράξεων το 9μηνο του 2018

  52. 18/01 10:20

    Αρκετά ελληνικά ξενοδοχεία στο θερινό πρόγραμμα του τουρ οπερέιτορ ΕΤΙ

  53. 18/01 09:44

    Thomas Cook: Οδηγός ταξιδιωτικής επιβίωσης από το Brexit

  54. 18/01 09:41

    Ψηφιακή προβολή του Ν.Πηλίου μέσω κινητών

  55. 18/01 09:38

    Περιφέρεια Θεσσαλίας: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για υπηρεσίες φιλοξενίας

  56. 18/01 09:35

    Άδειες για νέες πισίνες σε ξενοδοχεία

  57. 18/01 09:30

    Παράταση των σημάτων λειτουργίας για τα κάμπινγκ έως τα τέλη του 2019

  58. 17/01 18:10

    Χριστίνα Τετράδη: Εικόνα διάλυσης στο νοσοκομείο Ζακύνθου

  59. 17/01 16:22

    Τρελές απαιτήσεις των ταξιδιωτών που σοκάρουν ακόμα και έμπειρους τουριστικούς πράκτορες

  60. 17/01 15:49

    Μελέτη ΙΝΣΕΤΕ: 1 στους 10 τουρίστες στη Νότια Ευρώπη έρχεται στην Ελλάδα

  61. 17/01 15:23

    Αεροδρόμια: Φίδι και γατάκια στα παντελόνια επιβατών!

  62. 17/01 15:00

    Κόνσεπτ street food στα ξενοδοχεία Cook`s Club

  63. 17/01 14:27

    Ε.Κουντουρά: Συναντήσεις για απευθείας αεροπορική σύνδεση Σαγκάη-Αθήνα

  64. 17/01 14:07

    Έρευνα: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός κίνδυνος στην Ελλάδα

  65. 17/01 13:50

    Η Ryanair αντικαθιστά τα πακέτα διακοπών με τις κρατήσεις πτήσεων και διαμονής

  66. 17/01 13:29

    Αυξάνεται ο αριθμός, μειώνεται η χωρητικότητα των ελληνικών πλοίων

  67. 17/01 12:56

    Θετικά μηνύματα από την Αυστρία για την Κρήτη

  68. 17/01 12:47

    Μ.Κόνσολας: Ακόμη να ξεκινήσει η αποκατάσταση των λιμενικών εγκαταστάσεων της Κω

  69. 17/01 12:31

    TUI Aυστρίας: Στους πρώτους προορισμούς η Ελλάδα στην έκθεση Ferien-Messe Wien

  70. 17/01 12:13

    Τουρισμός ευεξίας: Οι 5 απόλυτες τάσεις για το 2019- Στο 1 τρισ.δολ. ο ετήσιος τζίρος

  71. 17/01 11:32

    Τι συναρπάζει τους Φινλανδούς τουρίστες στον τόπο διακοπών

  72. 17/01 11:31

    H Zeus International προτιμητέος επενδυτής για το π.ξενοδοχείο "Kάνιγγος 21"- Τρεις ενδιαφερόμενοι για το π."Εσπέρια"

  73. 17/01 11:14

    Γερμανικός τουρισμός: Διψήφια αύξηση της αεροπορικής κίνησης προς Ελλάδα το καλοκαίρι

  74. 17/01 10:40

    Ανερχόμενες αγορές για τη Χαλκιδική Ολλανδία και Αυστρία

  75. 17/01 10:20

    Air France: Θερινή πτήση Παρίσι- Ηράκλειο για πρώτη φορά

  76. 17/01 10:04

    Αποφάσεις για τουριστικά καταλύματα σε Ναύπακτο και Γρεβενά

  77. 17/01 10:01

    Προώθηση της Λέσβου ως προορισμός για μαθητικές εκδρομές

  78. 17/01 09:56

    Έμφαση στον ιαματικό τουρισμό δίνει το νέο πρόγραμμα προβολής της Κασσάνδρας

  79. 17/01 09:53

    ΕΟΤ: Ομάδα εργασίας για τυχόν οφειλές από επιδοτήσεις ανανέωσης τουριστικών λεωφορείων

  80. 17/01 09:50

    Συγχωνεύσεις και απορροφήσεις ξενοδοχειακών εταιρειών

  81. 17/01 09:40

    Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ανακηρύχθηκε ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης

  82. 16/01 16:29

    Emirates: Δεύτερη καθημερινή πτήση προς Αθήνα

  83. 16/01 16:18

    Συνέδριο BnB Guest Conference: Έρευνα για τις επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων

  84. 16/01 15:50

    Ευρωπαϊκός τουρισμός: Στις "τάσεις" του 2018 η Ελλάδα- Πώς θα εξελιχθεί το 2019

  85. 16/01 14:32

    Προβολή της Πάρου στην Αυστρία

  86. 16/01 14:25

    Κέρκυρα: Ημερίδα για τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Τουριστικού Προϊόντος

  87. 16/01 14:20

    Μόνιμη τουριστική προβολή της Ελλάδας στη Σαγκάη

  88. 16/01 14:18

    Ελληνικός τουρισμός: Διψήφια αύξηση των αφίξεων από τη Νορβηγία το 2019

  89. 16/01 13:52

    Nέο πρόγραμμα πιστότητας πελατών στη Marriott από τον Φεβρουάριο

  90. 16/01 13:41

    Το νέο Δ.Σ. στην Ένωση Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Ηρακλείου

  91. 16/01 13:00

    Μ.Κόνσολας: Επιβεβαιώνεται η παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο

  92. 16/01 12:26

    Ryanair: Διακόπτει και τις πτήσεις από Αθήνα προς Χανιά, Ρόδο και Μύκονο

  93. 16/01 12:14

    Η Ελλάδα παραμένει ο πρώτος προορισμός για τους Αυστριακούς τουρίστες

  94. 16/01 12:03

    Το τουριστικό προφίλ της Ρόδου και Χαλκιδικής σε συνέδριο του Κολεγίου Ανατόλια

  95. 16/01 11:51

    Κάρπαθος: Νέες δράσεις τουριστικής προβολής το 2019

  96. 16/01 11:33

    Η δύναμη της φωτογραφίας του Pinterest στην υπηρεσία του ταξιδιωτικού marketing

  97. 16/01 11:18

    Booking.com: Γιατί τα εναλλακτικά καταλύματα κερδίζουν τους σύγχρονους τουρίστες

  98. 16/01 10:48

    Saudia: 4 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Αθήνα το 2019

  99. 16/01 10:39

    Τουρκικός τουρισμός: Ο φιλόδοξος στόχος για 70 εκατ. τουρίστες και 80 δισ.δολ. έσοδα έως το 2023

  100. 16/01 10:37

    Olympic Holidays: Νέα εφαρμογή για τους Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα και την Κύπρο