Το master chef και το καλό φαγητό

Είναι οι εκπομπές περί μαγειρικής μας έχουν κάνει όλους chef περιοπής; Είναι που από πάντα σαν λαός αγαπούμε το καλό φαγητό; Είναι που ο κάθε τόπος έχει να επιδείξει μεγάλη γαστρονομική παράδοση, ανάλογα με τα προϊόντα που παράγει και ανάλογα με τα ήθη και τα έθιμά του;
Ότι και να είναι, στις διακοπές (και όχι μόνο) θέλουμε να τρώμε καλά. Και δεν μιλάω απαραίτητα για πειραγμένες γκουρμεδιές από chef που επιθυμούν να διακριθούν για τις επιτυχίες τους. Καλοί και χρήσιμοι είναι και αυτοί. Αυτό όμως που θέλει ο πολύς κόσμος είναι το καλό φαγητό στο παραλιακό ταβερνάκι, που θα είναι μαγειρεμένο με διαλεγμένες (και ει δυνατόν ντόπιες) πρώτες ύλες, που θα έχει μαγειρευτεί με φροντίδα και προσοχή, που θα μας μυήσει στις τοπικές συνταγές, που θα μας ταξιδέψει γευστικά στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.
Αλλά ακόμα και αν πρόκειται να επιλέξουμε το γνωστό και μη εξαιρετέο ελληνικό fast food σουβλάκι ή ένα ιταλικό για πίτσα και μακαρονάδα ή μια κρεπερί για κάτι γρήγορο στο χέρι, η ποιότητα του φαγητού είναι το βασικό μας κριτήριο. Και φυσικά από κοντά πάει και η τιμή.
Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν τα ελληνικά εστιατόρια σε όλη την επικράτεια, ακόμα και στον πιο απομακρυσμένο προορισμό. Δεν είναι δυνατό να ανέχεται ένας μάγειρας να προσφέρει στον πελάτη του ένα κοκκινιστό κατσικάκι με μακαρόνια, που το μισό κρέας είναι άσπρα κομμάτια λίπους στο μέγεθος καρυδιού και το μακαρόνι παραβρασμένο, ή μπιφτέκι που έρχεται καμένο, ή παϊδάκια χοντροκομμένα σαν να ήθελε ο χασάπης να ξεμπερδεύει με δαύτα, ή χταποδάκι που είναι σαν λάστιχο… Και μετά να τα βλέπεις όλα στον λογαριασμό με τιμές λες και έφαγες από τα χεράκια chef με αστέρι Michelin. Ή το χειρότερο; Να μην βλέπεις καν αναλυτικό λογαριασμό, παρά μόνο μια σούμα, συνοδευόμενη από το αποστομωτικό «και το μισόκιλο κερασμένο από μας, παιδιά!».
Όχι κύριοι, δεν γίνονται έτσι οι σωστές δουλειές. Εμείς θέλουμε, φεύγοντας από τον τόπο σας, να έχουμε απολαύσει πραγματικά νόστιμο φαγητό, θέλουμε όταν γυρίσουμε στο σπίτι μας από τις διακοπές, να μπορούμε να περιγράψουμε σε συγγενείς και φίλους τις γευστικές μας εμπειρίες με το «κατσικάκι που έλιωνε στο στόμα», το «ψαράκι που μύριζε θάλασσα», το ντόπιο «κρασάκι που δεν μας βάρεσε κατακέφαλα» και το γλυκό που μας έκανε να «γλύφουμε τα δάχτυλά μας».
Ακόμα και ο τρόπος που θα μας τα παρουσιάσετε στα πιάτα, έχει σημασία. Δείχνει μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνετε.
Να μην παρεξηγηθώ! Υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα εστιατορίων σε όλη την Ελλάδα που αν και δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν πολυτελή οδηγό γαστρονομίας, που δεν έχουν πάρει μέρος σε διαγωνισμούς και δεν έχουν κερδίσει διακρίσεις, το φαγητό που σερβίρουν είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό!
Και νομίζω ότι εμείς ως επισκέπτες θα πρέπει αυτά τα εστιατόρια να τα διαφημίζουμε, να τα προβάλλουμε μέσα από όποιο κανάλι επικοινωνίας διαθέτουμε, είτε είναι οι παρέες μας είτε είναι τα social media. Γιατί αυτά τα εστιατόρια πρέπει να αποτελούν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους.
Το συμπέρασμα είναι απλό: Βάλτε τάξη στην κουζίνα σας, βάλτε μεράκι και αγάπη για τη δουλειά σας, μαγειρέψτε με την ίδια αγάπη που θα μαγειρεύατε για τα παιδιά σας και χρεώστε μας για αυτά με τιμές τίμιες.
Και να είστε σίγουροι ότι θα σας τιμήσουμε, θα σας προτιμήσουμε και θα σας διαφημίσουμε.
21/03 08:45
21/03 08:30
Nέα εποχή για τον τουρισμό στο Ξυλόκαστρο – Τι προέκυψε από το 1ο Συνέδριο Τουρισμού του δήμου
21/03 08:13
Χίος: Δραματική υστέρηση στις υποδομές εισόδου των επισκεπτών
21/03 08:00
Η πίεση στους τουριστικούς κλάδους και η ανάγκη για έμπρακτη στήριξη
21/03 07:57
Η τουρκική Global Ports Holding επεκτείνει την παρουσία της στη Σκωτία
21/03 07:49
Γυρίσματα της γαλλικής εκπομπής Voyage en Cuisine στην Κρήτη
21/03 07:45
21/03 07:39
Βόρεια Μακεδονία: Ακύρωση του φόρου αλληλεγγύης από το Συνταγματικό Δικαστήριο
21/03 07:31
ΕΟΤ: Προκήρυξη για τη θέση Γενικού Διευθυντή Διοίκησης, Οργάνωσης και Προβολής
21/03 06:10
20/03 21:17
Gen Z & Ψηφιακές Πληρωμές: Νέα Έρευνα Visa – Ινστιτούτου ΕΣΕΕ
20/03 20:03
Α,Τζιτζικώστας | Η κρουαζιέρα είναι κινητήριος μοχλός της ευρωπαϊκής οικονομίας
20/03 19:43
Παγκόσμια Ημέρα Δασών: Ο Όμιλος Sani/Ikos και η We4All ενώνουν δυνάμεις για ένα πιο πράσινο μέλλον
20/03 19:31
Η Αθήνα στο επίκεντρο γερμανικού δημοσιεύματος ως κορυφαίος πολιτιστικός και ταξιδιωτικός προορισμός
20/03 19:11
HotelBrain | Ανοίγει το ξενοδοχείο September City Resort στη Θεσσαλονίκη
20/03 12:44
Η γερμανική εταιρεία ενοικίασης τροχοσπίτων Rent Easy ήρθε και στην Ελλάδα
20/03 12:09
20/03 11:09
Γευστικός Θησαυρός: Ανακαλύπτοντας τη Γαστρονομική Παράδοση του Ρεθύμνου
20/03 11:00
Mitsis Group: Ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό στην αγορά της Ινδίας
20/03 10:55
20/03 10:43
Υποτονική η ζήτηση για αποδράσεις την 25η Μαρτίου- τι λένε στο Tornos News ξενοδοχειακοί παράγοντες
20/03 08:25
Γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις για 6 ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ζάκυνθο και Μέτσοβο
20/03 07:41
ΕΟΤ: Συζητήσεις για νέα μίσθωση του κτιρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας
20/03 07:20
Έντονο ενδιαφέρον από Βούλγαρους επενδυτές για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα
20/03 07:10
Middle East Airlines: Επαναφορά της σύνδεσης Βηρυτός – Μύκονος το 2025
20/03 07:10
Δήμος Μεγίστης: Ψηφιακές εφαρμογές για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας
20/03 06:13
20/03 06:10
Θετική έκπληξη: Την Κυριακή 23 Μαρτίου η πρώτη κρουαζιέρα στη Σαντορίνη για το 2025
19/03 21:30
19/03 18:31
Στις 27 Μαρτίου τα πρώτα τσάρτερ της σεζόν στην Κρήτη | Ο Μανόλης Τσακαλάκης στο Tornos News
19/03 16:05
19/03 15:46
Σημαντικά βραβεία για την easyJet από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
19/03 14:00
Ξενοδοχεία | One&Only Kéa Island: Δεύτερη σεζόν με νέες πολυτελείς βίλες
19/03 13:47
Διεθνείς δρομικές διοργανώσεις του Μαρτίου-Απριλίου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ
19/03 12:43
19/03 11:48
+6,1% η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το α' δίμηνο του 2025
19/03 11:24
Περιφέρεια Κρήτης | Θετικές γνωμοδοτήσεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλι και ξενοδοχεία
19/03 11:15
Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των Γάλλων για διακοπές στην Κρήτη
19/03 10:32
19/03 10:07
Εντυπωσίασε η Χίος στην έκθεση στη Σόφια- "Παντρειά" Μαστίχας Χίου και Μπουγάτσας Σερρών
19/03 08:31
Γρ. Τάσιος | Περισσότερες εθινικότητες περιμένει φέτος η Χαλκιδική
19/03 08:30
Οροπέδιο της Νίδας, Ο μυστικός παράδεισος στα υψίπεδα της Κρήτης
19/03 07:55
Ερμούπολη: Διαγωνισμός για τη μίσθωση πρώην καφετέριας επί της πλατείας Μιαούλη
19/03 07:54
ΓΑΙΟΣΕ: Πολλαπλές χρήσεις, ακόμη και ξενοδοχεία, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς
19/03 07:45
Διαγωνισμός για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου
19/03 07:38
Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Ξενώνα Μεσενικόλα στη Λίμνη Πλαστήρα
19/03 07:05
19/03 07:00
19/03 06:18
Μια Ελληνική ατραξιόν στις κορυφαίες της Ευρώπης με το καλύτερο value for money
19/03 06:15
19/03 06:15
Δημοπρασία για 15ετή μίσθωση ορειβατικού καταφυγίου στo Λιτόχωρο
18/03 20:58
Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων | Ελπίζουμε οι ενδείξεις για καλή χρονιά να επαληθευτούν
18/03 18:07
Ενεργός συμμετοχή των πολιτών και αντίσταση - η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις
18/03 17:49
Στο Λονδίνο τις επόμενες μέρες η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη
18/03 17:42
ΕΛΙΜΕ: Χρονιά ρεκόρ για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα το 2024 - Περίπου 8 εκατ. επισκέπτες
18/03 15:58
18/03 15:05
18/03 14:51
Κρητικά Προϊόντα στα Κρητικά Ξενοδοχεία | Ραντεβού στο 13ο Παγκρήτιο Forum
18/03 14:37
Ανέλαβε τα καθήκοντά της η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή
18/03 14:13
Γερμανικός Τύπος |«Η Ελλάδα υποφέρει από την κλιματική αλλαγή»
18/03 14:05
18/03 14:00
18/03 12:03
Ξενοδοχειακές συναλλαγές στην Ευρώπη το 2024 | +294% στην Ελλάδα!
18/03 10:58
18/03 10:23
To πλάνο δράσεων του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού της Περιφέρειας Αττικής
18/03 08:46
Σαντορίνη 2025: Έτος Υποστήριξης και Ανάδειξης της Αυθεντικότητας
18/03 08:45
Άγιος Νικόλαος: Το κοσμοπολίτικο στολίδι της Κρήτης με τη μυθική λίμνη
18/03 08:40
Ντοκιμαντέρ για τα Ελγίνεια Μάρμαρα και γυρίσματα στη Λέσβο από τη Μιμή Ντενίση
18/03 08:05
Εγκρίσεις ενισχύσεων για 9 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις και 1 κάμπινγκ
18/03 07:51
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου | Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος για 5 ξενοδοχειακά θέματα
18/03 07:44
Το θερινό πρόγραμμα πτήσεων της Croatia Airlines και οι συνδέσεις με την Αθήνα
18/03 07:33
Ανάδειξη της ορεινής Αχαΐας σε προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου
18/03 06:30
Γιατί τα διεθνή ξενοδοχειακά brands προτιμούν να επενδύουν στην Ελλάδα
18/03 06:10
17/03 19:22
Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη είναι ασφαλής προορισμός, έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες
17/03 16:22
Accor | Ισχυρή ανάπτυξη το 2024 στην Ελλάδα - το νέο White Paper για τη βιώσιμη ανάπτυξη
17/03 16:05
Βιώσιμη ανάπτυξη | Τα Koullias Hotels συνομιλούν με την καθηγήτρια του Harvard, Rebecca Hederson
17/03 15:57
Ο ΕΟΤ Ην. Βασιλείου σε ημερίδες δύο Βρετανικών Πανεπιστημίων
17/03 15:48
17/03 14:52
17/03 12:52
Η Κεντρική Μακεδονία κορυφαίος προορισμός για τους Βούλγαρους τουρίστες
17/03 12:01
Ανοικτή επιστολή στους τουρίστες: Παρακαλώ μην έρθετε διακοπές στη Μαγιόρκα
17/03 11:46
ΞΕΕ | 6oς νεανικός διαγωνισμός «Idea Platform» - Οι αιτήσεις συνεχίζονται
17/03 11:22
Οι σεισμοί στρέφουν τουρίστες ελληνικών νησιών στην Τουρκία- Δηλώσεις Τούρκων παραγόντων
17/03 11:14
Στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών ο Kαθηγητής Βασίλειος Κουϊκόγλου
17/03 10:04
Δήμος Αθηναίων - Greenpeace | "Ραντεβού στις Βρύσες" για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού
17/03 09:58
Σύσσωμη η Κέρκυρα αντιδρά ακόμη και στη σκέψη για πώληση του Αχιλλείου
17/03 08:45
17/03 08:33
Αποφάσεις για 4 ξενοδοχεία σε Κρήτη, Σαντορίνη, Ερμιονίδα και Παλαιό Άγιο Αθανάσιο
17/03 07:17
Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού στο Ηράκλειο
17/03 07:05
Η AEGEAN συνεχίζει την ανοδική της πορεία: Επενδύσεις και επέκταση στη Θεσσαλονίκη
17/03 07:00
Στην Αμερική σαν Πήγα: Γυρίσματα στην Αμοργό για τη ζωή του θρυλικού μουσικού Γιώργου Κατσαρού
17/03 06:45
H ζήτηση στη Νότια Ευρώπη το α' εξάμηνο | "Έλαβαν": Ισπανία 33%, Ιταλία 27%, Ελλάδα 8%
17/03 06:45
Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού στα Ιωάννινα
17/03 06:10
17/03 06:00
16/03 22:26
ITB | Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό της Πελοποννήσου το 2025
16/03 18:16
16/03 17:50
Πώς θα λειτουργήσει η Σαντορίνη τη νέα σεζόν; Σύσκεψη τη Δευτέρα στο νησί με την Όλγα Κεφαλογιάννη
16/03 07:05
Ανοίγει τον Ιούνιο το JW Marriott Crete Resort & Spa, το πρώτο ξενοδοχείο Marriott στην Ελλάδα
Α,Τζιτζικώστας | Η κρουαζιέρα είναι κινητήριος μοχλός της ευρωπαϊκής οικονομίας
HotelBrain | Ανοίγει το ξενοδοχείο September City Resort στη Θεσσαλονίκη
Παγκόσμια Ημέρα Δασών: Ο Όμιλος Sani/Ikos και η We4All ενώνουν δυνάμεις για ένα πιο πράσινο μέλλον
Η Αθήνα στο επίκεντρο γερμανικού δημοσιεύματος ως κορυφαίος πολιτιστικός και ταξιδιωτικός προορισμός
Gen Z & Ψηφιακές Πληρωμές: Νέα Έρευνα Visa – Ινστιτούτου ΕΣΕΕ
Γυρίσματα της γαλλικής εκπομπής Voyage en Cuisine στην Κρήτη
ΕΟΤ: Προκήρυξη για τη θέση Γενικού Διευθυντή Διοίκησης, Οργάνωσης και Προβολής
Βόρεια Μακεδονία: Ακύρωση του φόρου αλληλεγγύης από το Συνταγματικό Δικαστήριο
Η τουρκική Global Ports Holding επεκτείνει την παρουσία της στη Σκωτία
Γευστικός Θησαυρός: Ανακαλύπτοντας τη Γαστρονομική Παράδοση του Ρεθύμνου
Mitsis Group: Ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό στην αγορά της Ινδίας
Η γερμανική εταιρεία ενοικίασης τροχοσπίτων Rent Easy ήρθε και στην Ελλάδα
Χίος: Δραματική υστέρηση στις υποδομές εισόδου των επισκεπτών
Η πίεση στους τουριστικούς κλάδους και η ανάγκη για έμπρακτη στήριξη
Nέα εποχή για τον τουρισμό στο Ξυλόκαστρο – Τι προέκυψε από το 1ο Συνέδριο Τουρισμού του δήμου
Γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις για 6 ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ζάκυνθο και Μέτσοβο
Έντονο ενδιαφέρον από Βούλγαρους επενδυτές για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα
Θετική έκπληξη: Την Κυριακή 23 Μαρτίου η πρώτη κρουαζιέρα στη Σαντορίνη για το 2025
Υποτονική η ζήτηση για αποδράσεις την 25η Μαρτίου- τι λένε στο Tornos News ξενοδοχειακοί παράγοντες
Middle East Airlines: Επαναφορά της σύνδεσης Βηρυτός – Μύκονος το 2025
( 0 )