Άλλη μια καλή τουριστική σεζόν με... προκλήσεις για τους ξεναγούς- Γράφει ο Κρίτων Πιπέρας*

Άλλη μια καλή τουριστική σεζόν με... προκλήσεις για τους ξεναγούς- Γράφει ο Κρίτων Πιπέρας*

Τριαντα επτά πλέον χρόνια στο επάγγελμα του ξεναγού, μου επιτρέπουν νομίζω να μοιραστώ κάποιες –επώδυνες- σκέψεις μου. Αυτές τις μέρες ακούμε συνέχεια για "σαφάρι" εφοριακών, για καταστήματα που δεν κόβουν αποδείξεις και εξαπατούν τους τουρίστες στις τουριστικές περιοχές. Οι εφοριακοί επιμένουν, κόβονται πρόστιμα, και όλα γίνονται για να εισπράξει το κράτος τους φόρους που του αναλογούν, και βέβαια, αυτό που φοριέται πολύ τελευταίως, προστασία του τουρίστα από τους διάφορους επιτήδειους. 

Τουριστική χώρα είμαστε (λέμε τώρα) ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία (ξαναλέμε τώρα), όλοι πασχίζουμε για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες, να κάνουμε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σκιάθο, την Άνω Ραχούλα, την Πέρα Παναγιά, ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Και εγώ, ως σωστός επαγγελματίας του τουρισμού, σκέφτομαι αν με δουλεύουν όλοι αυτοί που τα λένε αυτά, ή αν ζω σε άλλη χώρα. 

Αν το υπουργείο Οικονομικών και η εφορία ενδιαφέρεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μπορεί κάποιος τότε να μου εξηγήσει γιατί τόσα χρόνια, παρ' όλες τις εκκλήσεις μας προς κάθε ενδιαφερόμενο, οι στρατιές των παράνομων ξεναγών εξακολουθούν να αλωνίζουν;

Μιλάμε για 15-20 γκρουπ σε καθημερινή βάση, με ομάδες 20 ατόμων τουλάχιστον, που ξεναγούνται παράνομα από άτομα όλων των φυλών, που είδαν οτι η Ελλάδα είναι η χώρα όχι μόνο της φαιδρής πορτοκαλέας αλλά και της παράνομης πορτοκαλέας, και έτσι ρώσοι, αλβανοί, βούλγαροι, ισπανοί, αμερικάνοι, άγγλοι, ιρλανδοί, και βέβαια έλληνες «εναλλακτικών» ξεναγήσεων, δήθεν «περιηγήσεων», διαφορετικών «διαδρομών», από διαφορετικά επαγγέλματα (ή έτσι ισχυρίζονται τουλάχιστον), διοργανώνουν με το αζημίωτο πάντα ξεναγήσεις παντού και για τα πάντα. 

Πολεοδόμοι ξεναγούν το θέατρο Διονύσου στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, αλλά και το θέατρο του Θωρικού και τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, επειδή «είναι σχετικό με το επάγγελμά του». Άλλος δηλώνει αρχιτέκτονας και ξεναγεί νεοκλασική Αθήνα και ρίχνει και μια ρωμαϊκή αγορά να του βρίσκεται. Ο παραδίπλα, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, διοργανώνει με μουσείο της περιοχής της Πλάκας ξεναγήσεις μνημείων της περιοχής της Πλάκας, και τα βαφτίζει «εκπαιδευτικά προγράμματα.  Όλα αυτά με το αζημίωτο φυσικά. 

Περιπατητικές ξεναγήσεις, ξεναγήσεις με ποδήλατα, με τρίκυκλα, ξεναγήσεις από ταξιτζήδες που στα σάιτ που έχουν στο διαδίκτυο εμφανίζονται ως οδηγοί-ξεναγοί (νέα ειδικότητα!) και χρεώνουν και τις ξεναγικές τους υπηρεσίες. Πέρα από το γεγονός ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κατάφωρη καταστρατήγηση και αντιποίηση ενός νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος ,-φανταστείτε κάτι αντίστοιχο σε οποιοδήποτε άλλο νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα, του δικηγόρου για παράδειγμα, του εμπόρου κλπ-. Να μπορούσε δηλαδή ο καθένας να ασκεί όποιο επάγγελμα τον βολεύει, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς άδεια. Τι θα λέγαμε τότε? οτι ζούμε σε ένα άνομο κράτος. Εδώ είμαστε λοιπόν. Ασκώ ένα επάγγελμα κατοχυρωμένο, το οποίο επίλεξα και σπούδασα, και έρχεται τώρα το κράτος και μου λέει οτι δεν μπορεί να με προστατεύσει. 

Ας δούμε τις προφανείς επιπτώσεις αυτής της κατάστασης. Ο διαπιστευμένος ξεναγός για κάθε μέρα δουλειάς, πληρώνει φόρους στο κράτος. Ο παράνομος όχι, διότι δεν κόβει αποδείξεις, ούτε βεβαίως δηλώνει το –μαύρο- εισόδημά του. Συνήθως χρεώνουν από 10€ (όπως στην περίπτωση του δημοσιογράφου-ξεναγού) μέχρι 50€. Σε γκρουπ των 20 ατόμων, υπολογίστε τα έσοδα που χάνει το κράτος. Άλλοι διαφημίζονται ως free tours, δηλαδή ο πελάτης-θύμα, δίνει ό,τι έχει ευχαρίστηση στον «ξεναγό». Εδώ να αναφέρω οτι στις ευρωπαϊκές χώρες με νομοθετημένο το επάγγελμα του ξεναγού, τα τουρ αυτά έχουν κριθεί παράνομα, διότι υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα από πίσω, εκμετάλλευσης νέων, συνήθως φοιτητών, οι οποίοι πληρώνουν τον ιδιοκτήτη του brand-name για χρήση του όρου free tour, και ο οποίος απαιτεί ποσοστά από τα τουρ. Τίποτα δεν είναι free ούτε αθώο στον τουριστικό κόσμο. Ο ξεναγός έχει περάσει από μια σημαντικότατη εκπαίδευση σε ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων, από ψυχολογία του τουρίστα μέχρι σπηλαιολογία, από τουριστική νομοθεσία μέχρι διαχείριση κρίσεων. Ο παράνομος όχι. Δεν έχει ελεγχθεί από κανέναν για τις γνώσεις του, για το επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας με την οποία «ξεναγεί». 

Δεν έχει ελεγχθεί καν το ποιόν αυτού του ανθρώπου, ο οποίος χωρίς καμιά εκπαίδευση, θα πάρει μια ομάδα ανθρώπων να τούς περπατήσει στη πόλη. 

Να προσέχει τον κόσμο όταν διασχίζει τους δρόμους. Να τούς προστατέψει από πορτοφολάκηδες, τσαντάκηδες κλπ. ποιος μπορεί να είναι σίγουρος οτι κάποιος από αυτούς δε θα μαζέψει είκοσι τουρίστες και θα ζωστεί εκρηκτικά? Αυτό θέλει ο τουρισμός μας αυτή τη στιγμή? Και μετά θα ανακαλύψουν όλοι την πυρίτιδα και θα αρχίσουν να λένε πόσο ανοχύρωτο είναι όλο αυτό? 

Ο ξεναγός ξεναγεί και εκτός και εντός των αρχαιολογικών μουσείων και χώρων, ο παράνομος δε ρισκάρει κάτι τέτοιο γιατί μπορεί να τον πιάσουν, και έτσι «ξεναγεί» εκτός, αναφέρει οτι «εκείνος θα τούς πει τα πάντα απ έξω και έτσι θα γλυτώσουν και τα χρήματα των εισόδων –και θα εξασφαλίσει και μεγαλύτερο ρεγάλο για την «εξυπηρέτηση» του αυτή». 

Υπολογίστε τα έσοδα που χάνει το κράτος, αν και πρέπει να αναφέρω εδώ οτι σε πολλές περιπτώσεις (όπως στο μουσείο Ακρόπολης και στην Ακρόπολη, στους ίσως πιο σημαντικούς μας χώρους δηλαδή) οι φύλακες δηλώνουν «αναρμόδιοι» να ελέγξουν αν κάποιος που ξεναγεί είναι διαπιστευμένος ξεναγός ή όχι! Σε τι ακριβώς είναι αρμόδιοι, ακόμα προσπαθώ να ανακαλύψω, όταν δεν προστατεύεις το ίδιο το προϊόν που υποτίθεται «πουλάς». Είναι απίστευτο να έχουμε παντού αναρμόδιους –αρμόδιους, ειδικά στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού. Και δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα αναρμόδιας αρμοδιότητας επεκτείνονται παντού. Κανείς δεν έχει την όρεξη να δώσει –απλές- λύσεις σε χρόνια προβλήματα. 

Τα ταμεία της Ακρόπολης, της Κνωσσού και άλλων μεγάλων χώρων δεν επαρκούν. Τελεία και παύλα. Όσο δεν το καταλαβαίνουν αυτό, οι ουρές θα πολλαπλασιάζονται. 

Οι τουαλέτες δεν επαρκούν στους περισσότερους χώρους. Τελεία και παύλα. 

Το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί. Τελεία και παύλα. 

Ο αριθμός αρχαιοφυλάκων δεν επαρκεί. Και όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά χρειάζεται επειγόντως εκπαίδευση! Η οποία δεν μπορεί να υπάρξει με συμβασιούχους. 

Χρειάζεσαι μόνιμο, σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα φορά στολή και θα έχει διακριτικά για να καταλαβαίνει και ο έρμος ο τουρίστας ότι αυτός που τού φωνάζει υστερικά είναι «φύλακας» και όχι κάποιος που τον βάρεσε η ζέστη. Τελεία και παύλα. 

Τα λέω σκληρά, και δεν έχω τίποτα εναντίον των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά δυστυχώς, όσα αναφέρω είναι πραγματικά περιστατικά, και αν δεν υπάρχει σωστή τουριστική εκπαίδευση και τουριστική συνείδηση από όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, τουριστική χώρα δε θα γίνουμε ποτέ, ούτε ο τουρισμός θα γίνει ποτέ ή «βαρειά» μας βιομηχανία. Τελεία και παύλα.- 

*Κρίτων Πιπέρας, Πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 16/08 10:19

  Hyatt: Άνοιξε το Magma Resort Santorini – «Πολυτελής διαμονή με το αυθεντικό πνεύμα της Σαντορίνης» (Video)

 2. 16/08 09:59

  Έκταση 600 στρεμμάτων στο Ελαφονήσι αγόρασε η οικογένεια Τσατσαρωνάκη

 3. 16/08 08:59

  Πώς το ελληνικό λάδι πωλείται ως προϊόν Made in Italy

 4. 16/08 08:11

  Υπουργείο Πολιτισμού: Αποφάσεις για 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στη Θηρασιά

 5. 16/08 08:09

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Κέρκυρα και Λευκάδα

 6. 16/08 08:07

  IHG Hotels & Resorts: Νέα υπηρεσία βόλτας σκύλων στα ξενοδοχεία Kimpton στις ΗΠΑ

 7. 16/08 08:05

  Επέστρεψε η τουριστική δραστηριότητα στην Τυνησία

 8. 15/08 22:30

  Ιταλία: 91% πληρότητα στα ενοικιαζόμενα

 9. 15/08 08:59

  Ιατρικός τουρισμός | Η χαμένη ευκαιρία προσέλκυσης Βρετανών στη χώρα μας

 10. 15/08 08:51

  Στην Κύπρο τρώνε παγωτό όλο τον χρόνο

 11. 15/08 08:34

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα

 12. 15/08 08:16

  Σταδιακή επιστροφή των Ούγγρων τουριστών στην Ελλάδα

 13. 15/08 08:05

  Δήμος Αβδήρων: Aξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου «νερό πηγής Ποταμιάς»

 14. 14/08 11:48

  Βασίλης Κικίλιας: Πάμε για ρεκόρ εσόδων-θα ξεπεράσουμε το 2019

 15. 14/08 08:37

  H Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Ελβετούς

 16. 14/08 08:30

  Το 45% των Αμερικανών καταναλώνει τουλάχιστον τρία σνακ ημερησίως

 17. 14/08 08:28

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Λευκάδα και Μύκονο

 18. 14/08 08:27

  Αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα των Σέρβων προς την Ελλάδα

 19. 14/08 08:25

  Αδελφοποίηση Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Bomet της Κένυας

 20. 13/08 08:20

  Έως το 2023 θα είναι έτοιμο το μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα

 21. 13/08 08:15

  Εκθεσιακό Κέντρο προβολής της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας

 22. 13/08 08:13

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Κέρκυρα και Ερμιονίδα

 23. 13/08 08:09

  Ενεργειακή λύση σε 2 μικρούς πυρηνικούς σταθμούς βρίσκει η Ολλανδία

 24. 13/08 06:11

  Αίτημα για την κατασκευή της Κανδήλιας οδού και την διασύνδεση της Χαλκίδας με την Β. Εύβοια

 25. 12/08 14:38

  Περιφέρεια Ηπείρου: Ενίσχυση για νέο ξενοδοχείο στα Σύβοτα

 26. 12/08 14:36

  Νέες επενδύσεις και θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό στην Ισπανία

 27. 12/08 14:34

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Κω και Κάρπαθο

 28. 12/08 14:31

  Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων | Από τα Γιάννενα στο Dubrovnik σε 5 ώρες

 29. 12/08 14:16

  Η Ρόδος τιμά για άλλη μία φορά φίλους επισκέπτες της

 30. 12/08 11:31

  Trivago | Ξενοδοχεία: Ο σωστός τρόπος να προσεγγίσετε παγκόσμιους ταξιδιώτες

 31. 12/08 10:44

  ΗΠΑ | Ο κορωνοϊός δεν θα επηρεάζει πλέον την καθημερινότητα- τέλος η καραντίνα και η κοινωνική απόσταση

 32. 12/08 10:18

  Αρχίζουν ξανά οι πτήσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου

 33. 12/08 09:54

  Πανσέληνος Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος απόψε σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

 34. 12/08 08:35

  Υπουργείο Τουρισμού: Παραχώρηση 2 καταφυγίων τουριστικών σκαφών

 35. 12/08 08:26

  Θεατρικό Μουσείο στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων

 36. 12/08 08:23

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες στο Μεγανήσι και στη θέση Καστός Λευκάδας

 37. 12/08 08:22

  7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Παυλοπέτρια στην Ελαφόνησο

 38. 11/08 16:33

  Πολωνία: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα

 39. 11/08 16:11

  Ενισχύσεις για 5 ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Πύλη, Πήλιο και Βόλο

 40. 11/08 14:34

  Οδησσός: ο πόλεμος πλήττει και τον τουρισμό

 41. 11/08 13:58

  Η Ε.Ξ. Μεσσηνίας καλωσορίζει την έναρξη λειτουργίας του W Escape, που αναβαθμίζει όλη την περιοχή

 42. 11/08 12:35

  Επιδείνωση του καιρού για το επόμενο τριήμερο προβλέπει η ΕΜΥ

 43. 11/08 11:23

  Η Jet2.com και η Jet2holidays άνοιξαν τις κρατήσεις για τη χειμερινή σεζόν 2023/2024- εκτός η Ελλάδα (επί του παρόντος)

 44. 11/08 10:28

  Τουρισμός | Ο FTI άνοιξε τις κρατήσεις για τις διακοπές των Γερμανών στην Ελλάδα το 2023

 45. 11/08 09:48

  Τα ξενοδοχεία προσφέρονται για καριέρα υψηλής αναγνώρισης – Έξι νέες βραβεύσεις από την Ε.Ξ. Ρόδου

 46. 11/08 08:20

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Ερμιόνη και Κέρκυρα

 47. 11/08 08:13

  Chaniartoon International Comic and Animation Festival στα Χανιά

 48. 11/08 08:09

  Σουηδία: Στα υψηλά επίπεδα του 1991 ο πληθωρισμός – Ανοδικά οι τιμές και σε ξενοδοχεία και εστιατόρια

 49. 11/08 08:06

  Σαουδική Αραβία: Πρώτος κλάδος με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις η εστίαση

 50. 10/08 16:44

  Πτήσεις με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και από το αεροδρόμιο της Αθήνας, από την Aegean και τα Ελληνικά Πετρέλαια

 51. 10/08 16:11

  Σλοβενία: Eπιδοτήσεις σε 10 αεροπορικές εταιρείες για πτήσεις στη Λουμπλιάνα

 52. 10/08 14:16

  Drones σώζουν ζωές στις ισπανικές παραλίες

 53. 10/08 13:50

  Ολλανδικά και βελγικά ΜΜΕ αποθεώνουν την Ελλάδα

 54. 10/08 11:43

  Βασίλης Κικίλιας: «Όλοι μαζί να κρατήσουμε ψηλά το ελληνικό τουριστικό προϊόν»

 55. 10/08 11:31

  Ξεκινούν οι αιτήσεις για 914 καταρτιζόμενους στα Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Τουρισμού- Δύο νέες ειδικότητες

 56. 10/08 09:48

  TUI | Τουρισμός: Ισχυρό το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου | Ο όμιλος αναμένει το 2022 να κλείσει κοντά στα επίπεδα του 2019

 57. 10/08 08:36

   Η μεγάλη επιστροφή του ισπανικού τουρισμού  

 58. 10/08 08:35

  Πληρωμές επιχορηγήσεων για 2 ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Χανιά και Μύκονο

 59. 10/08 08:33

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Πλαγιά Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδα

 60. 10/08 08:31

  Πρωτοφανής μείωση της απασχόλησης στην Ισπανία τον Ιούλιο

 61. 10/08 08:28

  Γιορτή Μήλου στην Αγιά Λάρισας

 62. 09/08 17:10

  Το W Costa Navarino υποδέχεται σήμερα τους πρώτους επισκέπτες

 63. 09/08 14:56

  Κομισιόν | Πότε θα αρχίσει η παράδοση των εμβολίων (και για τις παραλλαγές) της Moderna

 64. 09/08 14:46

  Ενισχύσεις για 10 ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Πήλιο, Σκιάθο, Σκόπελο και Βόλο

 65. 09/08 12:49

  Ψηφιακή Διαβούλευση για τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού Αττικής

 66. 09/08 12:33

  Απότομη ύφεση στο Ην. Βασίλειο το 2023 – Προβλέψεις για συρρίκνωση της ταξιδιωτικής ζήτησης

 67. 09/08 11:36

  Τουρισμός 2050: Oι ταξιδιώτες θα εγκαταλείψουν τις πανάκριβες πτήσεις – Διακοπές και εργασία το μέλλον

 68. 09/08 11:15

  iet2: Από το Μάρτιο ξεκινά η τουριστική σεζόν του 2023 στην Τουρκία από τη Βρετανία

 69. 09/08 11:01

  Τουρισμός: Μεγάλη «κάθοδος» των Αμερικανών στην Ιταλία, που εκτοξεύει τα έσοδα

 70. 09/08 10:01

  DER Touristik | Υψηλή ζήτηση για ταξίδια των Γερμανών το χειμώνα σε Τουρκία, Τυνησία, Αίγυπτο και μακρινούς προορισμούς

 71. 09/08 08:55

  Kαλοκαιρινή Γιορτή Γλυκού στα Φάρσαλα

 72. 09/08 08:53

  Απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική για την προσέλκυση Ιαπώνων τουριστών

 73. 09/08 08:10

  Τρεις βεβαιώσεις για επισκέψιμα Οινοποιεία

 74. 09/08 08:05

  Άδεια για πλωτή εξέδρα μπροστά από το ξενοδοχείο Angsana στην Κέρκυρα - άδεια και στη Λευκάδα

 75. 09/08 08:03

  Έκθεση Υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ: Το ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε σε 211 δισ. ευρώ το 2021 χάρη και στον τουρισμό

 76. 08/08 17:51

  Υπουργείο Ανάπτυξης: Ενίσχυση για νέα κατασκήνωση 5 αστέρων στο Γύθειο

 77. 08/08 15:31

  Γερμανικός τουρισμός: Πώς η άνοδος του κόστους διακοπών επηρεάζει τους ταξιδιώτες

 78. 08/08 13:54

  Απόγνωση στην Qantas: Καλεί τα ανώτερα στελέχη να εργασθούν εθελοντικά στη διαχείριση αποσκευών

 79. 08/08 13:42

  Διακοπές στην Ελλάδα για τα παιδιά από τη Μπούτσα – 600 παιδιά από την Ουκρανία στις ελληνικές κατασκηνώσεις 

 80. 08/08 13:02

  Η νέα τάση στα ξενοδοχεία: Τα μαξιλάρια που μιλούν! (video)

 81. 08/08 12:15

  Condor | Ο εκκεντρικός κ. “Tecke” που αύξησε το μισθό των εργαζομένων για να... προλάβει τις απεργίες

 82. 08/08 11:49

  Τουρισμός | Αυξημένη ζήτηση για χειμερινές διακοπές στην Καραϊβική από τους Γερμανούς

 83. 08/08 11:37

  «Democracy and Happiness Weekend» στην Costa Navarino, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum

 84. 08/08 11:22

  Προβληματισμός των ξενοδόχων για τα συμβόλαια του 2023

 85. 08/08 10:41

  Η Ελλάδα «Αγαπημένη Χώρα» στα αμερικανικά ταξιδιωτικά βραβεία «The Trazees» 2022

 86. 08/08 10:10

  ΗΠΑ | Τουρισμός: Χιλιάδες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων λόγω κακοκαιρίας

 87. 08/08 09:19

  Καταγγελία Ξ.Ε.Ε. στον ΟΠΙ για το αμοιβολόγιο του οργανισμού «ΕΔΕΜ»

 88. 08/08 08:34

  Eπιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία σε Αρχαία Κόρινθο και Νεμέα

 89. 08/08 08:32

  Επανάχρηση του Μεγάρου Κοθρή ως Δημοτική Πινακοθήκη στο Ηράκλειο

 90. 08/08 08:30

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες στη Λευκάδα

 91. 08/08 08:28

  Αξιοποίηση της Ιαματικής Πηγής Λουτρακίου

 92. 08/08 08:26

  Διεθνές Φεστιβάλ "Πέρα από τα Σύνορα" στο Καστελλόριζο

 93. 07/08 08:47

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Πόρτο Ράφτη και Ηγουμενίτσα

 94. 07/08 08:40

  Στη Σάμη το Συνέδριο της Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Εταιρείας

 95. 07/08 08:38

  Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Πάργας

 96. 06/08 12:53

  Η προκήρυξη για το καθεστώς ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

 97. 06/08 08:39

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά

 98. 06/08 08:34

  6ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στη Σύρο

 99. 06/08 08:32

  Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Μεσολογγίου

 100. 05/08 15:19

  Υπουργείο Ανάπτυξης: Εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων για δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων στη Σαντορίνη