Άλλη μια καλή τουριστική σεζόν με... προκλήσεις για τους ξεναγούς- Γράφει ο Κρίτων Πιπέρας*

Α Decrease font Enlarge font
Άλλη μια καλή τουριστική σεζόν με... προκλήσεις για τους ξεναγούς- Γράφει ο Κρίτων Πιπέρας*

Τριαντα επτά πλέον χρόνια στο επάγγελμα του ξεναγού, μου επιτρέπουν νομίζω να μοιραστώ κάποιες –επώδυνες- σκέψεις μου. Αυτές τις μέρες ακούμε συνέχεια για "σαφάρι" εφοριακών, για καταστήματα που δεν κόβουν αποδείξεις και εξαπατούν τους τουρίστες στις τουριστικές περιοχές. Οι εφοριακοί επιμένουν, κόβονται πρόστιμα, και όλα γίνονται για να εισπράξει το κράτος τους φόρους που του αναλογούν, και βέβαια, αυτό που φοριέται πολύ τελευταίως, προστασία του τουρίστα από τους διάφορους επιτήδειους. 

Τουριστική χώρα είμαστε (λέμε τώρα) ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία (ξαναλέμε τώρα), όλοι πασχίζουμε για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες, να κάνουμε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σκιάθο, την Άνω Ραχούλα, την Πέρα Παναγιά, ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Και εγώ, ως σωστός επαγγελματίας του τουρισμού, σκέφτομαι αν με δουλεύουν όλοι αυτοί που τα λένε αυτά, ή αν ζω σε άλλη χώρα. 

Αν το υπουργείο Οικονομικών και η εφορία ενδιαφέρεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μπορεί κάποιος τότε να μου εξηγήσει γιατί τόσα χρόνια, παρ' όλες τις εκκλήσεις μας προς κάθε ενδιαφερόμενο, οι στρατιές των παράνομων ξεναγών εξακολουθούν να αλωνίζουν;

Μιλάμε για 15-20 γκρουπ σε καθημερινή βάση, με ομάδες 20 ατόμων τουλάχιστον, που ξεναγούνται παράνομα από άτομα όλων των φυλών, που είδαν οτι η Ελλάδα είναι η χώρα όχι μόνο της φαιδρής πορτοκαλέας αλλά και της παράνομης πορτοκαλέας, και έτσι ρώσοι, αλβανοί, βούλγαροι, ισπανοί, αμερικάνοι, άγγλοι, ιρλανδοί, και βέβαια έλληνες «εναλλακτικών» ξεναγήσεων, δήθεν «περιηγήσεων», διαφορετικών «διαδρομών», από διαφορετικά επαγγέλματα (ή έτσι ισχυρίζονται τουλάχιστον), διοργανώνουν με το αζημίωτο πάντα ξεναγήσεις παντού και για τα πάντα. 

Πολεοδόμοι ξεναγούν το θέατρο Διονύσου στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, αλλά και το θέατρο του Θωρικού και τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, επειδή «είναι σχετικό με το επάγγελμά του». Άλλος δηλώνει αρχιτέκτονας και ξεναγεί νεοκλασική Αθήνα και ρίχνει και μια ρωμαϊκή αγορά να του βρίσκεται. Ο παραδίπλα, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, διοργανώνει με μουσείο της περιοχής της Πλάκας ξεναγήσεις μνημείων της περιοχής της Πλάκας, και τα βαφτίζει «εκπαιδευτικά προγράμματα.  Όλα αυτά με το αζημίωτο φυσικά. 

Περιπατητικές ξεναγήσεις, ξεναγήσεις με ποδήλατα, με τρίκυκλα, ξεναγήσεις από ταξιτζήδες που στα σάιτ που έχουν στο διαδίκτυο εμφανίζονται ως οδηγοί-ξεναγοί (νέα ειδικότητα!) και χρεώνουν και τις ξεναγικές τους υπηρεσίες. Πέρα από το γεγονός ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κατάφωρη καταστρατήγηση και αντιποίηση ενός νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος ,-φανταστείτε κάτι αντίστοιχο σε οποιοδήποτε άλλο νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα, του δικηγόρου για παράδειγμα, του εμπόρου κλπ-. Να μπορούσε δηλαδή ο καθένας να ασκεί όποιο επάγγελμα τον βολεύει, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς άδεια. Τι θα λέγαμε τότε? οτι ζούμε σε ένα άνομο κράτος. Εδώ είμαστε λοιπόν. Ασκώ ένα επάγγελμα κατοχυρωμένο, το οποίο επίλεξα και σπούδασα, και έρχεται τώρα το κράτος και μου λέει οτι δεν μπορεί να με προστατεύσει. 

Ας δούμε τις προφανείς επιπτώσεις αυτής της κατάστασης. Ο διαπιστευμένος ξεναγός για κάθε μέρα δουλειάς, πληρώνει φόρους στο κράτος. Ο παράνομος όχι, διότι δεν κόβει αποδείξεις, ούτε βεβαίως δηλώνει το –μαύρο- εισόδημά του. Συνήθως χρεώνουν από 10€ (όπως στην περίπτωση του δημοσιογράφου-ξεναγού) μέχρι 50€. Σε γκρουπ των 20 ατόμων, υπολογίστε τα έσοδα που χάνει το κράτος. Άλλοι διαφημίζονται ως free tours, δηλαδή ο πελάτης-θύμα, δίνει ό,τι έχει ευχαρίστηση στον «ξεναγό». Εδώ να αναφέρω οτι στις ευρωπαϊκές χώρες με νομοθετημένο το επάγγελμα του ξεναγού, τα τουρ αυτά έχουν κριθεί παράνομα, διότι υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα από πίσω, εκμετάλλευσης νέων, συνήθως φοιτητών, οι οποίοι πληρώνουν τον ιδιοκτήτη του brand-name για χρήση του όρου free tour, και ο οποίος απαιτεί ποσοστά από τα τουρ. Τίποτα δεν είναι free ούτε αθώο στον τουριστικό κόσμο. Ο ξεναγός έχει περάσει από μια σημαντικότατη εκπαίδευση σε ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων, από ψυχολογία του τουρίστα μέχρι σπηλαιολογία, από τουριστική νομοθεσία μέχρι διαχείριση κρίσεων. Ο παράνομος όχι. Δεν έχει ελεγχθεί από κανέναν για τις γνώσεις του, για το επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας με την οποία «ξεναγεί». 

Δεν έχει ελεγχθεί καν το ποιόν αυτού του ανθρώπου, ο οποίος χωρίς καμιά εκπαίδευση, θα πάρει μια ομάδα ανθρώπων να τούς περπατήσει στη πόλη. 

Να προσέχει τον κόσμο όταν διασχίζει τους δρόμους. Να τούς προστατέψει από πορτοφολάκηδες, τσαντάκηδες κλπ. ποιος μπορεί να είναι σίγουρος οτι κάποιος από αυτούς δε θα μαζέψει είκοσι τουρίστες και θα ζωστεί εκρηκτικά? Αυτό θέλει ο τουρισμός μας αυτή τη στιγμή? Και μετά θα ανακαλύψουν όλοι την πυρίτιδα και θα αρχίσουν να λένε πόσο ανοχύρωτο είναι όλο αυτό? 

Ο ξεναγός ξεναγεί και εκτός και εντός των αρχαιολογικών μουσείων και χώρων, ο παράνομος δε ρισκάρει κάτι τέτοιο γιατί μπορεί να τον πιάσουν, και έτσι «ξεναγεί» εκτός, αναφέρει οτι «εκείνος θα τούς πει τα πάντα απ έξω και έτσι θα γλυτώσουν και τα χρήματα των εισόδων –και θα εξασφαλίσει και μεγαλύτερο ρεγάλο για την «εξυπηρέτηση» του αυτή». 

Υπολογίστε τα έσοδα που χάνει το κράτος, αν και πρέπει να αναφέρω εδώ οτι σε πολλές περιπτώσεις (όπως στο μουσείο Ακρόπολης και στην Ακρόπολη, στους ίσως πιο σημαντικούς μας χώρους δηλαδή) οι φύλακες δηλώνουν «αναρμόδιοι» να ελέγξουν αν κάποιος που ξεναγεί είναι διαπιστευμένος ξεναγός ή όχι! Σε τι ακριβώς είναι αρμόδιοι, ακόμα προσπαθώ να ανακαλύψω, όταν δεν προστατεύεις το ίδιο το προϊόν που υποτίθεται «πουλάς». Είναι απίστευτο να έχουμε παντού αναρμόδιους –αρμόδιους, ειδικά στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού. Και δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα αναρμόδιας αρμοδιότητας επεκτείνονται παντού. Κανείς δεν έχει την όρεξη να δώσει –απλές- λύσεις σε χρόνια προβλήματα. 

Τα ταμεία της Ακρόπολης, της Κνωσσού και άλλων μεγάλων χώρων δεν επαρκούν. Τελεία και παύλα. Όσο δεν το καταλαβαίνουν αυτό, οι ουρές θα πολλαπλασιάζονται. 

Οι τουαλέτες δεν επαρκούν στους περισσότερους χώρους. Τελεία και παύλα. 

Το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί. Τελεία και παύλα. 

Ο αριθμός αρχαιοφυλάκων δεν επαρκεί. Και όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά χρειάζεται επειγόντως εκπαίδευση! Η οποία δεν μπορεί να υπάρξει με συμβασιούχους. 

Χρειάζεσαι μόνιμο, σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα φορά στολή και θα έχει διακριτικά για να καταλαβαίνει και ο έρμος ο τουρίστας ότι αυτός που τού φωνάζει υστερικά είναι «φύλακας» και όχι κάποιος που τον βάρεσε η ζέστη. Τελεία και παύλα. 

Τα λέω σκληρά, και δεν έχω τίποτα εναντίον των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά δυστυχώς, όσα αναφέρω είναι πραγματικά περιστατικά, και αν δεν υπάρχει σωστή τουριστική εκπαίδευση και τουριστική συνείδηση από όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, τουριστική χώρα δε θα γίνουμε ποτέ, ούτε ο τουρισμός θα γίνει ποτέ ή «βαρειά» μας βιομηχανία. Τελεία και παύλα.- 

*Κρίτων Πιπέρας, Πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών 

 1. 12/12 15:13

  Μ. Κόνσολας: Η ΝΔ είναι δεσμευμένη σε μια πολιτική μείωσης των φόρων στον τουρισμό

 2. 12/12 14:20

  ΕΕ: Ναι στην παράταση της σύμβασης του αεροδρομίου Αθηνών

 3. 12/12 14:13

  Ο ΕΟΤ στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια του t.o. Berge & Meer

 4. 12/12 14:05

  Περιφέρεια Ν.Αιγαίου: Συνεργασία με τους εστιάτορες για την "Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης" το 2019

 5. 12/12 13:42

  DER Touristik: Αναδιάρθρωση στην Κ. Ευρώπη - Οι σκέψεις για τα ξενοδοχεία

 6. 12/12 12:39

  Συγκρατημένη ανησυχία στον Thomas Cook- "Η στρατηγική μας είναι σωστή παρά τις απώλειες"

 7. 12/12 12:14

  FedHATTA: Πρότυπο πιστοποίησης στα θαλάσσια σπορ

 8. 12/12 12:14

  Καμπανάκι για τον ελληνικό τουρισμό το 2019 από τη Γερμανία: Πτώση κρατήσεων για Ελλάδα- στα ύψη Τουρκία και Αίγυπτος

 9. 12/12 11:53

  Τουρισμός | 7 ψηφιακές τάσεις στα ταξίδια το 2019 (video)

 10. 12/12 11:53

  Ο τουρισμός περιπέτειας ελκύει το 50% των ταξιδιωτών

 11. 12/12 11:42

  Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για συμμετοχή στην Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού του Μονάχου

 12. 12/12 11:38

  Η Έλενα Κουντουρά «χτύπησε» το καμπανάκι της Wall Street

 13. 12/12 09:41

  Ο τουρισμός της Μακεδονίας-Θράκης στις δράσεις του υπ.Εσωτερικών

 14. 12/12 09:39

  "Πάμε Λαμία", το σλόγκαν της τουριστικής προβολής για το 2019

 15. 12/12 09:37

  Ξενώνας νέων και επέκταση κάμπινγκ στην Εύβοια

 16. 12/12 09:33

  Λεύκωμα από την Περιφέρεια Κρήτης- τουριστικοί οδηγοί από τους Δήμους Σικυωνίων και Χίου

 17. 12/12 09:17

  Δήμος Φαιστού: Διαγωνισμός για τη δημιουργία τουριστικών διαδρομών

 18. 11/12 19:23

  Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί

 19. 11/12 17:07

  H AirDNA έρχεται στην Αθήνα και αποκαλύπτει τον χάρτη της Airbnb στην Ελλάδα

 20. 11/12 16:25

  Γ. Βερνίκος: Aνάγκη Απεξάρτησης από τα Ορυκτά Καύσιμα

 21. 11/12 14:41

  Sun Express: Ρεκόρ θέσεων για Τουρκία το 2019

 22. 11/12 13:20

  Ε. Κουντουρά: Επενδυτικές ευκαιρίες στον ελληνικό τουρισμό

 23. 11/12 12:54

  +7,7% οι επισκέπτες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τον Αύγουστο

 24. 11/12 12:30

  FedHATTA: Επιτέλους έγκαιρη ενημέρωση από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

 25. 11/12 12:23

  Ανοίγει στις 29 Μαρτίου το ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace

 26. 11/12 12:03

  Έρευνα: Πόσα είναι τα επώνυμα ξενοδοχεία στην Ελλάδα- οι επιδόσεις των 5άστερων

 27. 11/12 11:57

  Booking.com | Ποιο ελληνικό πρότζεκτ στον αειφόρο τουρισμό απέσπασε χρηματοδότηση

 28. 11/12 11:47

  Θα γίνει η Ryanair κανονική αεροπορική εταιρεία;

 29. 11/12 11:18

  Η Mindhaus αναλαμβάνει το μάρκετινγκ του Amada Colossos Resort

 30. 11/12 11:13

  Στρατηγική συνεργασία της Autohellas Hertz με την Alphabet

 31. 11/12 11:04

  U.S. News: 2 ελληνικά νησιά στους κορυφαίους ρομαντικούς προορισμούς στον κόσμο

 32. 11/12 10:54

  Air Canada: Αύξηση των συνδέσεων με Αθήνα από Μόντρεαλ και Τορόντο το 2019

 33. 11/12 09:42

  Η τουριστική υπεραξία από το καρναβάλι της Πάτρας

 34. 11/12 09:41

  Ο Δήμος Ρόδου απέρριψε την ενιαία μίσθωση της Νέας Αγοράς

 35. 11/12 09:39

  Δράσεις για τον τουρισμό σε δήμους

 36. 11/12 09:32

  Εκτίμηση της μισθωτικής αξίας 2 ξενοδοχείων από την Atticabank Properties

 37. 11/12 09:28

  Τουριστική συνεργασία Ελλάδας- Λιβάνου

 38. 11/12 09:25

  Περιφέρεια Κρήτης: Προώθηση των αγροτικών προϊόντων και της κρητικής κουζινας

 39. 11/12 09:20

  «Επιβατηγός εταιρεία της χρονιάς» η SEAJETS

 40. 11/12 09:07

  Τι αλλαγές επέρχονται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με το νέο νόμο

 41. 10/12 22:55

  ΟΚΕ: Πρότυπη συζήτηση για τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και την κοινωνία

 42. 10/12 16:10

  560.000 ευρώ για υδατοδρόμια σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Κεφαλονιά και Ιθάκη

 43. 10/12 15:52

  Δείτε πώς φτιάχνεται ένα αεροπλάνο σε 54 δευτερόλεπτα

 44. 10/12 14:42

  Ο τουρισμός παρατήρησης πουλιών στην Κρήτη

 45. 10/12 14:37

  Google Reviews: Νέα λειτουργία για άμεση απόκριση των ξενοδοχείων στα σχόλια

 46. 10/12 13:32

  Τα προβλήματα του Β. Αιγαίου στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

 47. 10/12 13:15

  Ξανά ο διαγωνισμός για το Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου

 48. 10/12 12:50

  HAPCO: Θετικά μηνύματα για την προσέλκυση παγκοσμίων συνεδρίων στην Ελλάδα

 49. 10/12 12:47

  Το καζάνισμα της Σούμας, το παραδοσιακό ποτό της Χίου

 50. 10/12 12:41

  Η Κάρπαθος στην έκθεση Grecka Panorama 2018

 51. 10/12 12:15

  Μέλος των Fine Hotel & Resorts της American Express το ξενοδοχείο Caramel

 52. 10/12 12:12

  O συνεδριακός τουρισμός της Θεσσαλονίκης στην “IBTM World 2018"

 53. 10/12 11:54

  ASTA: Πώς ταξιδεύουν οι Αμερικανοί τουρίστες

 54. 10/12 11:27

  Δείτε το νέο νόμο για τον θεματικό τουρισμό

 55. 10/12 10:02

  Κίτρινα Γιλέκα: Κύμα ακυρώσεων στα ξενοδοχεία στο Παρίσι

 56. 10/12 09:35

  Πώς θα προβληθεί ο τουρισμός της Θεσσαλίας το 2019

 57. 10/12 09:33

  Επιχορηγήσεις για ξενοδοχεία σε Ικαρία και Χαλκιδική

 58. 10/12 09:30

  Στη Χίο η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

 59. 10/12 09:29

  Η ελληνική γαστρονομία προβάλλεται στην Σουηδία

 60. 10/12 09:26

  Spots Viral Video για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες

 61. 10/12 09:20

  Ευρωπαϊκός Κανονισμός φέρνει τα πάνω - κάτω στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία

 62. 09/12 18:50

  Έ.Κουντουρά: Πώς προωθείται ο τουρισμός υγείας στην Ελλάδα- εγκαίνια της Athens International Tourism Expo

 63. 09/12 16:02

  International Tourism Expo 2018: Ο υπερ- τουρισμός και άλλες 6 τάσεις διαμορφώνουν το μέλλον

 64. 09/12 11:26

  Δήμος Παγγαίου: Δημιουργία προσβάσιμων θαλάσσιων τουριστικών προορισμών

 65. 09/12 11:25

  Ψηφιακή προβολή των γεω-μνημείων της Λήμνου

 66. 09/12 11:21

  Δράσεις πολιτισμού στο Αγρίνιο

 67. 09/12 10:59

  Εορταστικό πάρτι στο ανακαινισμένο Ballroom του Crowne Plaza Athens City Centre

 68. 08/12 12:36

  International Tourism Expo 2018: Οι Περιφέρειες προωθούν τη συνεργασία

 69. 08/12 11:10

  Η Κως ως τουριστικός προσβάσιμος θαλάσσιος προορισμός

 70. 08/12 11:08

  Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης προορισμού στην Κατερίνη

 71. 08/12 11:03

  Νέος πολυχώρος στην Ελεύθερνα

 72. 07/12 16:39

  Ημερίδα για το Digital Marketing στη Θεσσαλονίκη

 73. 07/12 16:25

  O τουρισμός αύξησε τον κύκλο εργασιών στα καταλύματα και την εστίαση το γ' 3μηνο

 74. 07/12 16:01

  Η Τήνος στοχεύει σε διεθνείς και Έλληνες ταξιδιώτες

 75. 07/12 15:40

  Γ. Τζιάλλας: Eπενδυτικές ευκαιρίες στον ελληνικό τουρισμό

 76. 07/12 15:06

  Προωθείται η εγγραφή του Μινωικού Πολιτισμού στην UNESCO

 77. 07/12 14:31

  Μ. Κόνσολας: Υπερφορολόγηση του τουρισμού την τελευταία τετραετία

 78. 07/12 14:07

  Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας σήμερα

 79. 07/12 13:39

  Σε διαβούλευση σχέδιο Κανονισμού Καζίνο

 80. 07/12 13:29

  Η FedHATTA στηρίζει τον οινικό τουρισμό της Νάουσας

 81. 07/12 13:15

  Περισσότερο σεξ στις διακοπές θέλουν οι Αμερικανοί τουρίστες

 82. 07/12 12:51

  Virtuoso: Οι 9 εμπειρίες πολυτελών διακοπών που δεν πρέπει να χάσει κανείς το 2019

 83. 07/12 12:01

  +12,3% η επιβατική κίνηση στην Αθήνα το Νοέμβριο

 84. 07/12 11:41

  Fraport Greece: Διψήφια αύξηση των επιβατών το Νοέμβριο

 85. 07/12 11:41

  Επενδύσεις: Προκαταβολή του 25% της επιχορήγησης

 86. 07/12 11:38

  Σε διαβούλευση το σ/ν για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων

 87. 07/12 11:22

  Ryanair: Νέο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Κρακοβία το 2019

 88. 07/12 11:15

  Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το θεματικό τουρισμό - Τι περιλαμβάνει

 89. 07/12 10:38

  1,5 εκατ. Πολωνοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2019

 90. 07/12 10:24

  Διεθνής διάκριση για το ξενοδοχείο Liostasi Hotel & Suites

 91. 07/12 10:16

  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Προβολή παραγωγών σε 30 ξενοδοχεία

 92. 07/12 10:14

  Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πολιτιστική διαδρομή "Δρόμοι Υγείας"

 93. 07/12 10:12

  Δήμος Πόρου: Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019

 94. 07/12 10:09

  ΕΟΤ: Πρόγραμμα διαφήμισης στην Κίνα

 95. 07/12 10:05

  Δυο νέα 5άστερα ξενοδοχεία στη Σαντορίνη

 96. 06/12 16:17

  Ο Δήμος Χερσονήσου στην Grecak Panorama και Greek Food Show

 97. 06/12 14:38

  Στην Κέρκυρα το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής τοποθεσίας για κινηματογραφικά γυρίσματα

 98. 06/12 14:17

  ΠΟΤ- UNESCO: Ο πολιτιστικός τουρισμός οδηγεί στην ευημερία των κοινοτήτων

 99. 06/12 13:41

  Αίτηση πτώχευσης από την ελβετική αεροπορική εταιρεία PrivatΑir

 100. 06/12 13:26

  Η Ρόδος ιδανικός τουριστικός προορισμός για τους Πολωνούς