Γιάννης Ρέτσος: Το όραμά μου για τον ΣΕΤΕ

Το όραμά μου για τον ΣΕΤΕ

Η δύναμη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) είναι η πολυσυλλεκτικότητά του, τονίζει σε συνέντευξή του στο Tornos News ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΤΕ στις επικείμενες αρχαιρεσίες στις 18 Μαΐου κ.Γιάννης Ρέτσος.

Ο κ.Ρέτσος, α' αντιπρόεδρος σήμερα του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στη συνέντευξή του:

** Υπογραμμίζει τη σημασία της ενότητας του τουριστικού κλάδου, που επιτεύχθηκε μέσα από την ένταξη όλων των επαγγελματικών ενώσεων του χώρου στον ΣΕΤΕ και απέφερε πολλά θετικά αποτελέσματα

** Τονίζει ότι ο ίδιος, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, θα επιδιώξει την ενδυνάμωση της  πολυσυλλεκτικότητας και κατ' επέκταση της ενότητας του κλάδου

** Επισημαίνει την ανάγκη να γίνει ο ΣΕΤΕ πιο εξωστρεφής με άμεση επαφή με την κοινωνία, καθώς και με άνοιγμα στο εξωτερικό, αποκτώντας βάση στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

** Καταθέτει τις σκέψεις και το όραμά του για το πώς ο ΣΕΤΕ θα κινηθεί επί της δικής του θητείας στην προεδρία, αναβαθμίζοντας τις δομές του και τη λειτουργία του...

Η διαδρομή του κ.Ρέτσου στα κοινά του τουρισμού

Ο κ.Γιάννης Ρέτσος εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ το 2002 όταν ανέλαβε για πρώτη φορά πρόεδρος ο κ.Σταύρος Ανδρεάδης. Προηγουμένως, είχε την πρώτη του επαφή με τον ΣΕΤΕ στην “εφηβική ομάδα”, στο Σύνδεσμο Ιδεών και Δράσης, μια ιδέα του Σπύρου Κοκοτού και της ηγετικής ομάδας του ΣΕΤΕ, που έδωσε τη δυνατότητα σε νεαρά μέλη που είχαν ένα δυναμισμό και τους άρεσε η εμπλοκή με τα κοινά να αποκτήσουν τις πρώτες τους εμπειρίες, λειτουργώντας επικουρικά στους μεγάλους με τις ιδέες και τις δράσεις τους.

Όταν εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ, το 2002, ήταν ήδη γ.γ. στην Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας- Αττικής, στην οποία μόλις είχε γίνει πρόεδρος ο κ.Γιώργος Τσακίρης.

Πέρασαν τα χρόνια και θήτευσε στο ΣΕΤΕ δίπλα σε 3 προέδρους, στον Σταύρο Ανδρεάδη, τον Νίκο Αγγελόπουλο και τον Ανδρέα Ανδρεάδη, με τα τελευταία 6 χρόνια να είναι πρώτος αντιπρόεδρος «ex officio», καθώς από το 2011 ήταν πρόεδρος στην ΠΟΞ.

Ως πρόεδρος της ΕΞΑ, από το 2009 έως το 2012, κατάφερε να γίνει πράξη το όνειρο για διεύρυνση της ΕΞΑ σε Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής και Αργοσαρωνικού, καθώς έτσι αναδείχθηκε το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και η γειτνίαση με τα νησιά του Αργοσαρωνικού, επ' ωφελεία όλης της περιοχής και των επαγγελματιών του τουρισμού. 

Ως πρόεδρος της ΠΟΞ θεωρεί σημαντικό επίτευγμα την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Σε εποχές που αποδομούνταν οι εργασιακές σχέσεις με τα μνημόνια, η ναυαρχίδα του τουρισμού, ο ξενοδοχειακός κόσμος, σεβάστηκε τους εργαζομένους, υπέγραψε κλαδικές συμβάσεις, βελτιώνοντας καθοριστικά την εικόνα όλου του τομέα στα μάτια του κόσμου.

Μπορεί τα ξενοδοχεία να είναι επιχείρηση εντάσεως κεφαλαίων, στην ουσία όμως είναι παροχή υπηρεσιών, λέει. “Δεν μπορείς να έχεις δυσαρεστημένο εργαζόμενο που θα παρέχει καλή υπηρεσία την οποία η επιχείρηση θα πληρώνεται και καλά”.

Έτσι, σε μια ταραγμένη εποχή, το 2012 υπογράφηκε η πρώτη κλαδική σύμβαση, σε κλίμα κατανόησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με  οριζόντια  μείωση 15% αλλά με διατήρηση όλων των επιδομάτων και όλων των θεσμικών κεκτημένων, που είχαν καταργηθεί με το δεύτερο μνημόνιο.

Αυτό αποτέλεσε τη βάση της εργασιακής ειρήνης όλα τα επόμενα χρόνια και οδήγησε σε 2 καινούριες κλαδικές για τα έτη 2014-2015 και 2016-2017. Σε κάθε μια από αυτές, προβλέπονταν αύξηση 1%, σηματοδοτώντας την είσοδο σε μια νέα εποχή ανάπτυξης του τομέα, στην οποία σιγά σιγά θα αποκαθίστανται και οι αμοιβές.

Η πολυδιάσπαση του τομέα και ο ΣΕΤΕ

Λίγες εβδομάδες πριν από τις αρχαιρεσίες για την προεδρία του ΣΕΤΕ, ο κ.Ρέτσος καταθέτει το όραμά του για το πώς θα πορευτεί ο Σύνδεσμος επί της δικής του προεδρίας. Λέει, ξεκινώντας με μια αναδρομή στην ιστορία του Συνδέσμου...

“Ο ΣΕΤΕ ήταν μια ιδέα λίγων, πολύ τολμηρών και πρωτοπόρων ανθρώπων στην εποχή τους, στις αρχές της 10ετίας του '90, με πρωτεργάτη τον Σπύρο Κοκοτό, οι οποίοι προέταξαν την ποιότητα και το όραμα της αναβάθμισης της ποιότητας του ελληνικού τουρισμού, προσπαθώντας να συνενώσουν δυνάμεις.

Το πρόβλημα που έβλεπα και εγώ και άκουγα σε νεαρή ηλικία ήταν η πολυδιάσπαση του τομέα, που αποτελούσε και το άλλοθι των κυβερνήσεων στο παρελθόν για να μην ασχολούνται επί της ουσίας με τα προβλήματα του τουρισμού.

Αυτό είχε καταδικάσει τον τομέα σε μια φωνή που δεν ακουγόταν, παρά τις προσπάθειες σημαντικών ανθρώπων που πέρασαν από τις ηγεσίες των τουριστικών φορέων.

Ο τουρισμός προχωρούσε γιατί πάντα η Ελλάδα είχε τα φυσικά πλεονεκτήματα και τις καιρικές συνθήκες, που ούτως ή άλλως την καθιστούσαν ανέκαθεν πετυχημένο τουριστικό προορισμό.

Ήρθε, λοιπόν, ο ΣΕΤΕ, ο οποίος πέρασε από μεγάλα κύματα, με περιόδους μη αναγνωρισιμότητας, ενίοτε και με εχθρική αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους φορείς του τουρισμού. Οτιδήποτε καινούριο και καινοτόμο πάντα συναντά αντιδράσεις. 

Για να φτάσουμε, τα τελευταία χρόνια, στην καταξίωση του ΣΕΤΕ που έγινε επισήμως και με νόμο ισότιμος κοινωνικός εταίρος το 2013. Ο μικρός σύνδεσμος των λίγων μελών έγινε ισότιμος κοινωνικός εταίρος που εκπροσωπεί το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας με 14 πανελλήνιους φορείς από όλους τους κλάδους να είναι μέλη του ΣΕΤΕ.

Την τελευταία 6ετία, υπό την προεδρία του Ανδρέα Ανδρεάδη, πέραν του κοινωνικού εταίρου, ο ΣΕΤΕ απογειώθηκε με τη δημιουργία της Marketing Greece και του Ινστιτούτου, INSETE”.

Το όραμα για τη νέα εποχή του ΣΕΤΕ

“Το όραμά μου, εφόσον εκλεγώ πρόεδρος, είναι στη νέα εποχή να περάσουμε στη φάση της ωρίμανσης. Να κατοχυρώσουμε όλα όσα κατακτήθηκαν με πολύ κόπο τα τελευταία 25 χρόνια και να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην εξωστρέφεια- και σε αυτό βοηθά πολύ και η κρίση. 

Εκείνο που κερδίσαμε και είναι μεγάλη κατάκτηση είναι ότι ο μέσος Ελληνας αναγνώρισε τη σημασία του τουρισμού. Είδε ότι ο τουρισμός είναι μια καλή δραστηριότητα και όχι ένας τομέας με απασχόληση λίγων μηνών το χρόνο. Είναι ένας χώρος στον οποίο μπορείς να κάνεις καριέρα, να κτίσεις μια επιχείρηση, ένας χώρος που αποδείχθηκε ειδικά τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση.

Ζήσαμε πολλά χρόνια με πολλά στερεότυπα και μύθους κατά του τουρισμού, είτε ως γκαρσόνια της Ευρώπης, ή ως δραστηριότητα εχθρική προς το περιβάλλον και τον πολιτισμό, ακόμη και ως “άνδρο” της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής. Αυτά τα στερεότυπα έχουν πλέον αμβλυνθεί. Η κρίση βοήθησε να καταλάβει ο μέσος Έλληνας ότι δεν είναι ντροπή να ασχολείσαι με τον τουρισμό, ούτε γίνεσαι γκαρσόνι της Ευρώπης

Είναι, λοιπόν, πρόκληση σήμερα να έρθεις ακόμη κοντύτερα στη κοινωνία και να πείσεις ένα νέο παιδί να μείνει στην Ελλάδα και να κτίσει την καριέρα του στον τουρισμό.

Η φιλοδοξία αυτή έχει και ένα έντονα οραματικό στοιχείο, αλλάζεις έναν τρόπο σκέψης παγιωμένο επί δεκαετίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθούν καθοριστικά πρωτοβουλίες, όπως αυτή του ΞΕΕ για το ελληνικό πρωινό, που διασυνδέουν τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα. Ήδη, πολλά ξενοδοχεία, μικρά και μεγάλα, είναι πιστοποιημένα και προσφέρουν πρωινό που παρασκευάζεται από τοπικά υλικά

Τέτοιου είδους ενέργειες μεταβάλλουν και τη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών.

Οι δυνάμεις μου, λοιπόν, θα δοθούν ειδικά σε αυτό το κομμάτι:

- κατοχύρωση των κεκτημένων, περαιτέρω ισχυροποίηση των εργαλείων του ΣΕΤΕ, εξωστρέφεια, άμεση επαφή με τα μέλη και την κοινωνία, περαιτέρω διασύνδεση του τουρισμού με όλους τους κλάδους, ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητή η σημασία του τομέα.

- Επίσης, ήρθε η ώρα για το άνοιγμα του τομέα στο εξωτερικό και να αποκτήσει ο ΣΕΤΕ βάση στις Βρυξέλλες, όπως έχει κάνει ο ΣΕΒ, προκειμένου να είναι κοντύτερα όχι μόνο στα κέντρα επιρροής και λήψης αποφάσεων, αλλά και ενημέρωσης γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό όλης της Ευρώπη. Υπάρχουν κοινά προβλήματα και με τις ανταγωνίστριες χώρες τα οποία φτάνουν σε εμάς αφού έχει λήξει και η επεξεργασία και η θεσμοθέτησή τους. Σε αυτά πρέπει να έχουμε και ενημέρωση και λόγο και παρέμβαση. Όραμα της θητείας μου την επόμενη 3ετία είναι να αποκτήσουμε την πρώτη επαφή και ισχυροποίηση της θέσης στις Βρυξέλλες”.

Marketing Greece και ΙΝΣΕΤΕ

Ο κ. Ρέτσος καταθέτει επίσης τις σκέψεις του για τα εργαλεία του ΣΕΤΕ, Marketing Greece και ΙΝΣΕΤΕ. Τονίζει ότι με βάση τις δυνατότητες και αδυναμίες, που διαπιστώθηκαν στα 4 χρόνια λειτουργίας τους, θα γίνουν όποιες διορθωτικές κινήσεις χρειάζονται για να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

Το ΙΝΣΕΤΕ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της κατάρτισης επαγγελματιών και εργαζομένων, ενώ το υπουργείο Εργασίας έχει αναγνωρίσει τη συμβολή του στην καταπολέμηση της ανεργίας, αφού τα σχετικά προγράμματα voucher, κατά γενική ομολογία, ήταν τα πιο επιτυχημένα όλων από καταβολής του θεσμού σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση και το μεγαλύτερο ποσοστό μετατροπής των ασκουμένων σε μόνιμες θέσεις απασχόλησης. 

Με δεδομένη την ένδεια σε επίπεδο συγκέντρωσης και ανάλυσης στατιστικών στοιχείων για τον τουρισμό, θα ενισχυθεί το Sete Intelligence. “Tα στοιχεία αποτελούν κυρίαρχο κομμάτι για να καταρτίσεις στρατηγική και με δεδομένο ότι δεν βλέπουμε ακόμη από την κυβέρνηση να δημιουργεί τις προϋποθέσεις παραγωγής στοιχείων, εμείς θα προσπαθήσουμε να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το sete inteliggence”, λέει ο κ.Ρέτσος.

Για την Marketing Greece, μια 100% ιδιωτική πρωτοβουλία, που δημιουργήθηκε από τον ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ και την Ένωση Διαφημιστών, ο κ.Ρέτσος θεωρεί ότι στα 4 χρόνια λειτουργίας της  παρήγαγε πολύ σημαντικό έργο, όχι μόνο εμφανίζοντας μια καλύτερη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αλλά δημιουργώντας  προϊόντα που ήταν διάσπαρτα στη χώρα για πολλά χρόνια και εντοπίζοντας τις αγορές για την προώθησή τους.

Επίσης, με τις συμφωνίες που έχει καταρτίσει με τις Περιφέρειες, κατάφερε να προωθήσει τις περιοχές της χώρας με το σύγχρονο και μοντέρνο τρόπο της στρατηγικής του μάρκετινγκ.

Στόχος θα είναι η  Marketing Greece να αγκαλιασθεί από όλο τον  τουριστικό χώρο και ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να μετεξελιχθεί και να μετουσιωθεί και η συνεργασία της με το κράτος.

“Θα δούμε ποια θα είναι η μορφή συνεργασίας αλλά νομίζω αυτή θα είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων”, τονίζει ο κ.Ρέτσος.

Το αίτημα της ΣΕΤΚΕ για τροποποίηση του καταστατικού

Ο κ.Ρέτσος απαντά και στο αίτημα της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) για τροποποίηση του καταστατικού του ΣΕΤΕ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογική εκπροσώπηση σε αυτόν όλων των επιμέρους φορέων του τουρισμού.

Λέει σχετικά:

“Η δύναμη του ΣΕΤΕ είναι η πολυσυλλεκτικότητά του. Και το δικό μου όραμα είναι να ενισχύσω αυτή την πολυσελλεκτικότηατα ακόμη παραπάνω.

Κατ' αρχήν υπάρχει μεγάλη εμπειρία από τη διαχείριση και επαφή μικρών και μεγάλων μελών γιατί στο χώρο των ξενοδοχείων στην ΠΟΞ, από τα 9.500 ξενοδοχεία τα περισσότερα είναι μικρά και πολύ μικρά ξενοδοχεία και μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Επίσης, έχουμε επιχειρήσεις πολλών ταχυτήτων: άλλες που δραστηριοποιούνται στους μεγάλους προορισμούς και υπεραποδίδουν γιατί η κίνηση τα τελευταία χρόνια πήγε πολύ καλά και άλλες σε μικρά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, που ζουν από τον εσωτερικό τουρισμό και δυστυχώς δεν πάνε καλά τα τελευταία χρόνια. 

Άρα, η δυνατότητα του να προσπαθήσεις να συνθέσεις τις ανάγκες και τα προβλήματα όλων αυτών των ανθρώπων προκειμένου να εκφέρεις και το δημόσιο λόγο σου και να διεκδικήσεις πράγματα  δεν είναι κάτι καινούριο για μένα.

Αυτό, άλλωστε, συνιστά και την πετυχημένη εκπροσώπηση.

Επομένως, για μένα δεν τίθεται κανένα θέμα αντιδικίας με τη Συνομοσπονδία τουριστικών καταλυμάτων. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι στη διαμόρφωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, είναι χρόνια μέλη του ΣΕΤΕ, έχουν αντιπροεδρία στο Δ.Σ. «ex officio».

Το είπα και στο Δ.Σ. γι αυτό το θέμα ότι κάθε αίτημα πρέπει να εξετάζεται καλόπιστα στην ώρα του. Δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να τίθεται πριν από μια γενική συνέλευση που είναι εκλογική.

Η νέα διοίκηση θα έχει όλο το χρόνο μέχρι τη νέα γενική συνέλευση σε ένα χρόνο να εξετάσει όχι μόνο αυτό το θέμα αλλά και άλλα θέματα για την αλλαγή του καταστατικού και να αποφασίσει και να δώσει τις καταλληλότερες των λύσεων.

Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια και από πολλούς ανθρώπους, εδώ και πολλά χρόνια, ο τουρισμός να είναι ενωμένος. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό θέλουν να παραμείνει ο τουρισμός ενωμένος γιατί βλέπουν τις επιτυχίες που έχουν προκύψει από αυτή την ενότητα και το ίδιο νομίζω θέλει και το Δ.Σ. και τα μέλη της ΣΕΤΚΕ.

Άρα, οτιδήποτε λέγεται ή γράφεται, πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα παρεξηγήσεων παρά ουσιασιαστικής διαφωνίας”.

Κόκκινα δάνεια και ξένες επενδύσεις...

Το 2012 ο κ.Ρέτσος πρώτος μίλησε για την απειλή αφελληνισμού της ελληνικής ξενοδοχίας, εξαιτίας της μη επίλυσης στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Σπεύδει να αποσαφηνίσει ότι είναι υπέρ των ξένων επενδύσεων, αλλά με ίσους όρους με όσους δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. “Ναι στις ξένες επενδύσεις αλλά επί ίσοις όροις και όχι προνομιακή αντιμετώπιση”, είναι η θέση του.

Ο κ.Ρέτσος διατυπώνει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι λιμνάζει ο τρόπος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες με αποτέλεσμα κάθε μέρα να δημιουργούνται νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

“Εάν είχε γίνει έγκαιρα αντιμετώπιση στην 5ετία 2011-2016 όχι μόνο δεν θα ήταν μη εξυπηρετούμενα αλλά θα μπορούσαν να γίνουν νέες επενδύσεις”, τονίζει, επισημαίνοντας ότι έπρεπε και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον επιχειρηματία να κρατήσει βιώσιμη την επιχείρησή του.

Απαιτείται, λέει, διαφάνεια και όσο γίνεται εξέταση κατά περίπτωση. Δεν μπορεί όλοι να μπαίνουν σε καλάθι και με όμοιο τρόπο αντιμετώπισης, για να μην καταλήξουμε σε άδικες καταστάσεις. Οι πιθανές μαζικές ιδιοκτησιακές αλλαγές θα πλήξουν και τον τουρισμό, καθώς ενδέχεται να επηρεασθεί η λειτουργία ξενοδοχείων. 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 25/04 22:42

    Τουρισμός | FTI: Συζητήσεις με το νέο επενδυτή για τα χρέη, με ενδεχόμενο κουρέματος

  2. 25/04 22:20

    Ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί την εύκολη λύση για βάρη που δεν του αναλογούν

  3. 25/04 15:30

    "Υπερτουρισμός" | Πρέπει να συζητάμε για αναβάθμιση της προσφοράς και όχι για περιορισμό της ζήτησης

  4. 25/04 15:25

    Η Hilton ανοίγει 10 νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς – ανάμεσά τους και η Ελλάδα

  5. 25/04 14:36

    HOTREC | Οι πολιτικές προτεραιότητες του κλάδου της φιλοξενίας ενόψει των ευρωεκλογών

  6. 25/04 14:28

    Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης σε αστέρια

  7. 25/04 14:10

    Τουρισμός | To 20% των Αμερικανών σκέφτονται τις επόμενες διακοπές, ενώ βρίσκονται σε διακοπές!

  8. 25/04 13:42

    Θεσσαλονίκη | Οι πτήσεις της Aegean στη Γεωργία ανοίγουν μια νέα αγορά

  9. 25/04 13:36

    Η νέα υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας

  10. 25/04 13:18

    Αυξημένο το ενδιαφέρον των Κυπρίων για την Ελλάδα και το 2024

  11. 25/04 12:31

    Η Ολυμπιακή Φλόγα συναντά την Σαντορίνη στο ταξίδι της

  12. 25/04 12:11

    Ραντεβού το φθινόπωρο για το νέο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

  13. 25/04 12:00

    Μακροζωία: Η Personal Wellness σκιαγραφεί την επόμενη μέρα του τουρισμού ευεξίας

  14. 25/04 10:55

    APT Travelmarvel: Διευρύνεται το πρόγραμμα κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά το 2025

  15. 25/04 10:44

    Ανέπαφη πληρωμή με τραπεζική κάρτα στα λεωφορεία των γραμμών Express του Αερολιμένα Αθηνών

  16. 25/04 09:17

    Τουρισμός | 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

  17. 25/04 07:59

    13ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου Υπεραπόστασης Δόλιχος Δελφοί –Ολυμπία

  18. 25/04 07:10

    Κατεδάφιση ετοιμόρροπου ξενοδοχείου στη Νάξο και μπαρ σε ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι - Απόφαση για το Ξενία Κοζάνης

  19. 25/04 07:08

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια

  20. 25/04 07:06

    Ο ΕΟΤ ενισχύει οικονομικά την κινηματογραφική ταινία "Υπάρχω" για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη

  21. 25/04 07:03

    Λογοτεχνική ‘Άνοιξη-Νίκος Μάρκου 2024 στη Σκόπελο

  22. 24/04 17:24

    Έρευνα Marriott Bonvoy: Πώς ταξιδεύουν οι σύγχρονοι Ασιάτες – Κυνηγοί του value και της μέγιστης εμπειρίας

  23. 24/04 17:06

    ΕΞΑΑΑ | Oι επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας το α' τρίμηνο - 2,5 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα στην Αττική

  24. 24/04 16:56

    Project VORIA | Πώς θα είναι το συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με το καζίνο στο Μαρούσι

  25. 24/04 15:00

    EasyJet: 22 νέες αεροπορικές συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024

  26. 24/04 14:43

    The Athenaeum | Ανοίγει στις αρχές Μαΐου νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο τη Αθήνας

  27. 24/04 14:10

    Ο FTI υπόσχεται στους ξενοδόχους έγκαιρες πληρωμές

  28. 24/04 13:30

    Norwegian Cruise Line: Το πρόγραμμα κρουαζιέρας στην Ελλάδα για το 2024

  29. 24/04 13:04

    Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

  30. 24/04 12:49

    CNT Hot List: Τρία Ελληνικά ξενοδοχεία στα καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024

  31. 24/04 12:01

    Οδικός τουρισμός | +12% οι αφίξεις το α' τρίμηνο

  32. 24/04 11:53

    Βραβείο Routes Europe 2024 στο αεροδρόμιο της Αθήνας

  33. 24/04 11:14

    Τουρισμός ευεξίας | Οι 5 νέες τάσεις, που καθορίζουν τον σύγχρονο ταξιδιώτη ευεξίας

  34. 24/04 10:41

    ΕΛΣΤΑΤ | Οριακή αύξηση στις αφίξεις και διανυκτερεύσεις τον Φεβρουάριο σε ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα

  35. 24/04 07:31

    Επισκευές σε ξενοδοχείο στη Ρόδο - ανακαίνιση του Σαλάντι Beach Hotel στην Ερμιονίδα

  36. 24/04 07:27

    Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τον εκσυγχρονισμό του Υδροθεραπευτηρίου Αγιασμάτων στη Χίο

  37. 24/04 07:24

    Παρατηρήσεις για τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

  38. 24/04 07:22

    Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στη Θεσσαλονίκη

  39. 24/04 07:19

    6ος Μαραθώνιος Κισσάβου

  40. 23/04 16:44

    ΕΕ: Χαλαρώνει (αλλά λίγο) η δημοσιονομική πειθαρχία

  41. 23/04 16:23

    +14,4% η επιβατική κίνηση στα 39 αεροδρόμια της χώρας το α' τρίμηνο

  42. 23/04 16:05

    FTI | Τουρισμός: Συζητείται στην Επιτροπή Τουρισμού της γερμανικής Βουλής το ενδεχόμενο για κούρεμα χρέους

  43. 23/04 15:56

    ΚΥΑ για την απλή χρήση αιγιαλού: Οι υποχρεώσεις και πώς διασφαλίζεται η κοινοχρησία και η προστασία του περιβάλλοντος

  44. 23/04 15:24

    Συνεργασία Deloitte - ΠΟΞ για εκπαιδευτικά εργαστήρια στα μέλη της

  45. 23/04 15:08

    Travel + Leisure: Το Katikies Santorini ανάμεσα στα 500 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο για το 2024

  46. 23/04 13:50

    Μαρίνα Πόρτο Χέλι | Υψηλή πληρότητα το 2023 - Ανάπτυξη 29% το 2024

  47. 23/04 13:43

    Eurowings: 7 νέες συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024

  48. 23/04 13:43

    Η Celestyal παρουσιάζει τις ημερήσιες εκδρομές «National Geographic Day Tours»

  49. 23/04 12:36

    Το Γραφείο ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύτερος οργανισμός τουρισμού για το 2023

  50. 23/04 12:19

    RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

  51. 23/04 11:58

    Ελληνικά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα καλύτερα για το 2024 σύμφωνα με τους χρήστες της Tripadvisor

  52. 23/04 11:28

    Tripadvisor | 12 Ελληνικά ξενοδοχεία στα Best of the Best του παγκόσμιου τουρισμού - Πολλαπλές Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις

  53. 23/04 11:28

    Το 90% των startups στη φιλοξενία τελικά δεν τα καταφέρνουν | Συνεργασία UN Tourism και Hotelschool The Hague

  54. 23/04 11:07

    EasyJet | 1,25 εκατ. θέσεις προσφέρονται με έκπτωση - 61,99 £ η έκπτωση προς Σκιάθο για απλή μετάβαση

  55. 23/04 10:33

    Ο τουρισμός περιπέτειας εξελίσσεται σε "μαζική αγορά"

  56. 23/04 07:05

    Δήμος Σκιάθου: Να καταργηθεί το εισιτήριο στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, κάνει ζημιά στον τουρισμό

  57. 23/04 07:03

    Ταξίδι εξοικείωσης στην Ανατολική Χαλκιδική για τουριστικούς πράκτορες από το Καζακστάν

  58. 23/04 07:02

    Θάσος | Ψήφισμα για την υποβάθμιση των πορθμειακών γραμμών - Κινδυνεύει ο τουρισμός

  59. 23/04 06:55

    4ος Αγώνας Βουνού στη Χίο

  60. 23/04 06:52

    Δήμος Νότιας Κέρκυρας: Στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους

  61. 22/04 18:46

    Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Έρευνα: Προβληματίζει η εικόνα της πόλης - μετατροπή του Ο.Τ.Θ. σε DMO

  62. 22/04 18:38

    Navarino Agora | Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον πολιτισμό, τις τέχνες, τη μόδα και τη γαστρονομία

  63. 22/04 16:09

    Booking.com | Σε σημείο «κόπωσης» το 28% των ταξιδιωτών για το ζήτημα της αειφορίας

  64. 22/04 15:18

    Ελληνικός τουρισμός 2024 | Γερμανοί και Αμερικανοί εκτόξευσαν τις αφίξεις και τις εισπράξεις το α' δίμηνο

  65. 22/04 14:58

    Κρουαζιέρα | Το πρόγραμμα της MSC Cruises από τον Πειραιά το 2024 - Νέα πλατφόρμα πωλήσεων για τα τουριστικά γραφεία

  66. 22/04 12:39

    FedHATTA: Αυξημένη από πέρυσι η ταξιδιωτική κίνηση του Πάσχα – Πού θα ταξιδέψουν φέτος οι Έλληνες

  67. 22/04 11:53

    Αυθαίρετα σε 14 κλαμπ/εστιατόρια και ξενοδοχεία της Μυκόνου εντόπισαν οι επιθεωρητές

  68. 22/04 11:45

    Κανάρια: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι διαδηλώνουν κατά του μαζικού τουρισμού

  69. 22/04 11:17

    Η Βαρκελώνη «κατέβασε» από τη Google διαδρομή λεωφορείου για να μην τη χρησιμοποιούν οι τουρίστες

  70. 22/04 11:11

    Υπερ-τουρισμός | Πλαφόν στον ετήσιο αριθμό διανυκτερεύσεων στο Άμστερνταμ - stop στην αύξηση των κλινών

  71. 22/04 10:51

    ΕΟΤ | Αυξημένες Κρατήσεις από Ολλανδία Βέλγιο

  72. 22/04 10:31

    MSC Cruises | Νέο πρόγραμμα με προσθήκη δύο διανυκτερεύσεων (και στην Αθήνα) πριν ή μετά την κρουαζιέρα

  73. 22/04 10:03

    TÜV AUSTRIA Hellas - Sani/Ikos: Πρωτοβουλία αναδοχής μελισσιών για την ανασυγκρότηση της βιοποικιλότητας της Πάρνηθας

  74. 22/04 07:26

    Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Διαγωνισμός για τη μίσθωση κλινών στη Λήμνο

  75. 22/04 07:23

    Δήμος Θέρμης: Διαγωνισμός για μίσθωση 30 στρεμμάτων - προβλέπονται και υποδομές φιλοξενίας και εστίασης

  76. 22/04 07:20

    ΕΟΤ | Προώθηση ελληνικών περιοχών στις Κάτω Χώρες

  77. 22/04 07:19

    Επέκταση αεροδρομίου Τιράνων λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης

  78. 22/04 07:17

    Ηνωμένο Βασίλειο: Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού

  79. 21/04 11:13

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση «Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 – Παρίσι 2024»

  80. 21/04 11:03

    Χάρης Δούκας | Η Αθήνα εισέπραξε μόλις 42 λεπτά ανά τουρίστα που επισκέφτηκε την πόλη το 2023!

  81. 21/04 10:52

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Έρχονται προδιαγραφές λειτουργίας και ασφαλείας στα Airbnb

  82. 21/04 07:57

    Γιορτή Λουλουδιών στην Ανάβρα Λάρισας

  83. 20/04 12:08

    traveloffpath.com | H Aθήνα δεν αντέχει τον υπερτουρισμό - Αυτός είναι ο εναλλακτικός προορισμός!

  84. 20/04 11:58

    ΕΟΤ: Συμμετοχή σε εκδηλώσεις του FTI Touristik σε 5 πόλεις της Γερμανίας

  85. 20/04 11:54

    Ταξίδι εξοικείωσης για προβολή των Χανίων και της γαστρονομίας της Κρήτης

  86. 20/04 11:52

    Ατομικό και Ομαδικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού στη Λάρισα

  87. 19/04 17:25

    Expedia: Δύο νέα προγράμματα αειφόρου τουρισμού για τους προορισμούς

  88. 19/04 16:42

    «MyCoast»: Νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες

  89. 19/04 16:09

    ΕΣΠΑ: 6.669 αιτήσεις για ίδρυση νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  90. 19/04 16:04

    Ryanair: Μεγάλη προσφορά για 500.000 θέσεις από 12,99 ευρώ

  91. 19/04 15:51

    Ελληνικός τουρισμός: +24,5% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο του 2024

  92. 19/04 15:28

    Πιο ρυπογόνες από ποτέ οι low cost αεροπορικές εταιρίες

  93. 19/04 14:45

    Η Σκιάθος αλλάζει πρόσωπο στον τουρισμό | βιωσιμότητα μέσω διεθνών συνεργασιών

  94. 19/04 13:03

    ΚΥΑ: Αυτές είναι οι 198 «Απάτητες παραλίες» - Δεν παραχωρούνται, δεν μπαίνουν ξαπλώστρες

  95. 19/04 12:58

    X. Design Week × Marketing Greece: Ένα τριήμερο event από και για τον τουρισμό

  96. 19/04 12:21

    Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων: Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος

  97. 19/04 11:43

    Στις 27 Απριλίου ανοίγει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Nammos Hotel Mykonos

  98. 19/04 11:34

    Τουριστική συνεργασία Χαλκιδικής- Τοσκάνης: Τριήμερο συμπόσιο με ανταλλαγή απόψεων

  99. 19/04 11:30

    Ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας–Κύπρου για τρίτη χρονιά

  100. 19/04 11:19

    Ν. Χαρδαλιάς: Ολιστικό σχέδιο από την Περιφέρεια Αττικής για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς