Χρειαζόμαστε αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού υπό τον Πρωθυπουργό- Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Χρειαζόμαστε αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού υπό τον Πρωθυπουργό- Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Ως σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις το Υπουργείο Τουρισμού, η αυτόνομη ύπαρξη του οποίου αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον κλάδο. Ένας θεσμός ταλαιπωρημένος και απαξιωμένος τα τελευταία χρόνια. Παρά τα «μεγάλα λόγια» για την συμβολή του τουρισμού στην Εθνική μας οικονομία στην πράξη απαξιώνεται ο εθνικός του ρόλος. Κυβερνήσεις που ανεβοκατεβαίνουν  το καταργούν, ενσωματώνουν ή το επανασυστήνουν. Ενώ η λογική για την βαριά βιομηχανία της χώρας θα ήταν η ενδυνάμωσή του για να λυθούν προβλήματα του κλάδου και να γίνουν παρεμβάσεις. Και τα μεγάλα προβλήματα που είναι ανοιχτά μπροστά μας καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία Υπουργείου το οποίο θα σχεδιάζει, οροθετεί, αδειοδοτεί και να ελέγχει.

Η νέα κυβέρνηση ενσωμάτωσε τον Τουρισμό στην ομπρέλα του υπερυπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, τοποθετώντας στην ηγεσία άτομα αξιόλογα, με όρεξη για δουλειά αλλά καμία επαφή και εμπειρία με την τουριστική αγορά. Άτομα που μέχρι να ενημερωθούν και να «εκπαιδευτούν» θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την εφαρμογή μιας τουριστικής στρατηγικής, πολύτιμος χρόνος για τα συμβόλαια του 2016. Κι εδώ θα συμφωνήσω με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά  ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Ήδη οι ανταγωνίστριες χώρες που είχαν προβλήματα και έπεσαν οι αφίξεις τους –μας «έστειλαν» σημαντικό αριθμό τουριστών τα προηγούμενα χρόνια- ξαναπαίρνουν τα πάνω τους. Προχωράμε χωρίς σχέδιο για να αποσβέσουμε τους όποιους κραδασμούς.

Η Αίγυπτος για παράδειγμα μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι κι εμείς αναλωνόμαστε στο πόσα παγωτά και ποτά θα προσφέρουμε δωρεάν στο all inclusive. Λες και μ’ αυτό τον τρόπο θα μεταμορφώσουμε σε μοναδικό και ανταγωνιστικό το προϊόν μας στη διεθνή αγορά. Το 2015 εκτιμώ ότι θα είναι μία δύσκολη χρονιά για τον Ελληνικό Τουρισμό. Έχουμε το μεγάλο πρόβλημα με την Ρώσικη αγορά που ήταν μια σημαντική δεξαμενή τουριστών. Η πτώση του ρουβλίου καθώς και η πρόθεση της Ε.Ε. να υιοθετήσει από την άνοιξη του 2015 νέο σύστημα θεωρήσεων βίζας Σένγκεν (VIS), το οποίο θα βασίζεται σε βιομετρικά στοιχεία θα επηρεάσουν το ρωσικό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα. Η ανοδική τροχιά κινδυνεύει από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και τις μεταβολές σε κρίσιμες αγορές όπως της Γερμανίας και Ρωσίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού δημιουργήθηκε από τα προβλήματα που είχαν χώρες όπως η  Τουρκία, η Συρία, η Αίγυπτος. Δεν ανοίξαμε νέους ορίζοντες με στοχευμένες προσπάθειες προσέλκυσης νέων αγορών, όπως αυτή της Αμερικής, της Σαουδικής Αραβίας. Δεν διαφοροποιηθήκαμε. 

To all inclusive

Αναλωθήκαμε σε κουβέντες για το all inclusive ένα προϊόν που αφορά στο 2,2% των ξενοδοχειακών μονάδων που οι περισσότερες δεν ανήκουν σε Έλληνες αλλά σε ξένους μετόχους και φέρνει μαζικό τουρισμό. Σε ξένους που παίζουν το γνωστό τους παιχνίδι και στέλνουν τον κόσμο εκεί που έχουν τα συμφέροντά τους. Έχουν δικά τους πρακτορεία, αεροπλάνα και τα ξενοδοχεία. Όλοι γνωρίζουμε το παιχνίδι. Γνωρίζουμε ότι μεγάλοι t.ο. προκειμένου να διατηρήσουν τα δρομολόγια των charters τους προς τις χώρες προορισμών –όπως και στην Ελλάδα- απαιτούν από τις κυβερνήσεις επιδότηση των πτήσεών τους. Ασχοληθήκαμε με το all inclusive που «μαντρώνει» τους επισκέπτες μέσα σ΄ ένα ξενοδοχείο, αποκομμένους από τον πολιτισμό και την τοπική κοινωνία, στερώντας της και έσοδα που θα της δώσουν ανάσα.

Τα ξένα συμφέροντα που διοικούν αυτές τις μονάδες αποφασίζουν να αυξήσουν τα έσοδά τους και να μαραζώσει η τοπική οικονομία. Να μαραζώσει η ταβέρνα, το ψιλικατζίδικο, τον περίπτερο, το μπαρ. Ο τουρίστας δεν έχει καταλάβει. Είτε είναι στην Πορτογαλία, είτε στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαφορά. Αυτού του είδους ο τουρίστας του χρόνου θα πάει για διακοπές εκεί που θα αποφασίσει να τον στείλει ο διεθνής ταξιδιωτικός οργανισμός. Ας αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε. Θέλουμε να αποφασίζουν οι ξένοι πότε και αν θα έχουμε τουρίστες; Θέλουμε να μας εκβιάζουν για τις τιμές; Ολοι θυμόμαστε τα βρώμικα παιχνίδια των ξένων t.o. το 2012 που κατεύθυναν με ψευδείς πληροφορίες τουρίστες σε Μαγιόρκα και Τουρκία γιατί δήθεν η Κρήτη είχε πολύ κόσμο και θα ταλαιπωρούνταν.  

Θέλουμε αύξηση τουριστών ή αύξηση εσόδων; Θέλουμε μαζικό τουρισμό με «βραχιολάκια» ή τουρισμό υψηλού επιπέδου; 

Το all inclusive δεν μπορεί να καταργηθεί, αντίθετα μπορεί να εμπλουτιστεί, με όρους που εμείς θα θέσουμε. Αν το δούμε σαν μία επενδυτική υποδομή που θα δημιουργήσει ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες. Να εμπλουτιστεί με την νέα αντίληψη και φιλοσοφία που θέλει τον τουρίστα να ζει βιωματικά στις διακοπές του, να συμμετέχει σε δραστηριότητες και να μην είναι βιδωμένος σε μία ξαπλώστρα. Η Ελλάδα, είναι ιδανική χώρα γι’ αυτό. Οι τουρίστες, οι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς ήπιας ανάπτυξης σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά μιας περιοχής. Άρα, μπορούμε μέσα απ’ αυτό να αναπτύξουμε και να αναδείξουμε τον θεματικό τουρισμό, ανάλογα με τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Η χώρα μας διαθέτει το φυσικό περιβάλλον, το πολιτισμό, μικρά και μεγάλα καταλύματα υψηλού επίπεδου που μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Ο άνθρωπος που θα βρίσκεται στο τιμόνι του Τουρισμού, επιβάλλεται να γνωρίζει το προϊόν, να έχει γρήγορα αντανακλαστικά, να ελίσσεται και να αναγνωρίζει ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από κάθε πρόταση. Να είναι σε θέση να διαμορφώσει ένα περιβάλλον και ένα θεσμικό πλαίσιο που να εμπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη σε όλους, να αναγνωρίζει ποια μέτρα πρέπει να πάρει για την προώθηση των συμφερόντων του κλάδου και όχι για την προώθηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί κακά τα ψέματα, έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν φορείς –ευτυχώς μεμονωμένα περιστατικά- να «καπελώνουν» θεσμικούς για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων.

Ο κλάδος δεν μόνο οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και κάποιοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό. Την ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Τουρισμού αποτελούν τα χιλιάδες μικρά ξενοδοχεία της χώρας, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, τα εστιατόρια, οι εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων κ.ά συναφή. Τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις αφορούν σε μεγάλο βαθμό μόνο ξενοδοχειακούς ομίλους και ελάχιστα έχουν γίνει για τους μικρομεσαίους του κλάδου. Για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του τουρισμού που παλεύουν μόνοι τους και ποτέ δεν ακούγεται η φωνή τους. Κι όμως αυτοί ήταν και είναι που στήριξαν και θα στηρίζουν το θαύμα του Ελληνικού Τουρισμού.

Αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού

Για να σπάσουν τα στεγανά είναι επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού με την άμεση ανάθεση του χαρτοφυλακίου του στον πρωθυπουργό  ώστε να επιτευχθεί η “συλλογική κυβερνητική συνείδηση” καθώς και η σύσταση Συμβούλιου Εκπροσώπων Τουριστικών Κλάδων. Το Συμβούλιο θα συνομιλεί απευθείας με τον Πρωθυπουργό, χωρίς να προωθεί συντεχνιακά ή κλαδικά “συμφέροντα”. Αντίθετα θα αναφέρει πραγματικά προβλήματα της αγοράς και ειδικά ζητήματα του Τουρισμού που πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς και προτάσεις για την επίλυσή τους. Ο τουρισμός, μία σύνθετη δραστηριότητα είναι ο πρωταγωνιστής και πρέπει να γίνει το κλειδί στα χέρια των κυβερνήσεων για την πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας. Αλλά σε γερές βάσεις. Προχωράμε μπροστά μόνο αν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Οι υγιείς δυνάμεις του Τουριστικού κλάδου, που αγωνιούν και αγωνίζονται θα είναι παρούσες με θέσεις, προτάσεις, δράσεις, πρωτοβουλίες σε μία συστράτευση για το βέλτιστο Εθνικό αποτέλεσμα. Γιατί ο Τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας και για να είναι υγιής πρέπει να αλληλοτροφοδοτείται και όχι να μονοπωλείται.

** Ο Αλέξης Κοιμήσης διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και γενικόες διευθυντής σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες

Facebook Twitter Linkedin

( 1 )

avatar
07/02/2015 17:28:40
Το 1975 είχε δοθεί η υπόσχεση στον τότε ΓΓ ΕΟΤ Τ.Τζαννετάκη από την Κυβέρνηση, αποδεχόμενη εισήγησή του , ότι θα ιδρύετο Υπουργείο Τουρισμού, αναγνωρίζοντας τόσο την σημασία του τομέα στην Ελληνική οικονομία όσο και το γεγονός ότι μια υπηρεσία (ΝΠΔΔ) όπως ο ΕΟΤ , υπό το Υπουργείο Προεδρίας (τότε), αδυνατούσε να επιλύσει το πλήθος των προβλημάτων που αποτελούσαν ανασχετικό παράγοντα για την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.
Σαράντα χρόνια μετά είμαστε στα ίδια ....
Επικροτήστε Αποδοκιμάστε
0
Συνολικά: 1 | Εμφάνιση:

COVID-19
 1. 28/11 14:25

  Στα 10 δισ.ευρώ τα τουριστικά έσοδα το 2021- εφικτός στόχος τα 15 δισ. ευρώ το 2022

 2. 28/11 14:05

  Απεβίωσε ο Κρητικός επιχειρηματίας Νικόλαος Γρύλος

 3. 28/11 13:39

  Xenia 21 | 2η μέρα εμπορικών επαφών

 4. 28/11 11:20

  Περιφέρεια Κρήτης: Eγκρίθηκε το πρόγραµµα δράσεων προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων για το 2022

 5. 28/11 11:20

  Πληρωμές μέρους των επιχορηγήσεων για 3 ξενοδοχειακές επενδύσεις

 6. 28/11 11:18

  Ομάδα εργασίας για τον τουρισμό της Ανατολικής Σάμου

 7. 28/11 11:14

  Το “Ελληνικό Πρωινό” για δεύτερη φορά στην Xenia 2021

 8. 28/11 11:02

  Λαμπερά εγκαίνια για την Χenia 2021

 9. 28/11 10:47

  Η 1η μέρα της XENIA ολοκληρώθηκε

 10. 27/11 16:54

  Xenia Digi Hotel: Πώς η τεχνολογία και οι νέες τάσεις στα ταξίδια αλλάζουν την τιμολόγηση δωματίων στα ξενοδοχεία

 11. 27/11 15:37

  Ο CEO της Accor στο Φόρουμ του ΞΕΕ | Πλήρης ανάκαμψη μέχρι τις αρχές του 2023 - Εγκώμια για την Ελλάδα και την Αθήνα

 12. 27/11 15:34

  Xenia Digi Hotel: Αύξηση ικανοποίησης και εσόδων στα Ελληνικά ξενοδοχεία το 2021 - Προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάκαμψη

 13. 27/11 14:20

  Έκτακτη αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού για ταξιδιώτες από χώρες της Ν. Αφρικής

 14. 27/11 13:52

  Έρευνα Phocuswright | Δεν αρέσει στους ταξιδιώτες η υποβολή προσωπικών δεδομένων

 15. 27/11 13:40

  Πώς συνδυάζονται διακοπές και εργασία; Η Praktiker δίνει την λύση και την…έμπνευση

 16. 27/11 13:13

  Phocuswright | Το δυναμικό πακέτο διακοπών κερδίζει έδαφος - Το 80% των ταξιδιωτών κάνει ξεχωριστές κρατήσεις

 17. 27/11 12:45

  Έρευνα | Phocuswright: 2 στους 3 τουρίστες δεν φοβούνται πλέον να ταξιδέψουν λόγω της πανδημίας

 18. 27/11 12:07

  Φόρουμ ΞΕΕ | Αλ.Βασιλικός: Ο κλάδος της φιλοξενίας θα επιστρέψει στην κορυφή

 19. 27/11 11:21

  Ο κ.Κικίλιας στο Φόρουμ του ΞΕΕ | Το 2022 μπορεί να εξελιχθεί σε χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

 20. 27/11 10:35

  Σλοβενία: Αισιοδοξία για καλύτερες μέρες στον τουρισμό

 21. 27/11 10:02

  Πολωνία: Μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

 22. 27/11 09:01

  HomeToGo: Προβλέψεις ταξιδιωτικών τάσεων για το 2022

 23. 26/11 20:27

  Η μεγάλη έρευνα του Τοrnos News για 100 επιχορηγήσεις νέων ξενοδοχειακών επενδύσεων σε 27 προορισμούς της χώρας

 24. 26/11 15:00

  ΕΟΤ: Συνάντηση Γκερέκου με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων - Ανάδειξη της Ηπείρου ως προορισμού αυθεντικών εμπειριών

 25. 26/11 14:56

  B. Κικίλιας: Η μαρίνα Ναυπλίου αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της πόλης, δημιουργεί θέσεις εργασίας

 26. 26/11 14:52

  ΑΒΤΑ: 30% πιο «κοντά» στους επαγγελματίες του τουρισμού οι Βρετανοί για την οργάνωση των διακοπών τους

 27. 26/11 14:44

  Ε.Ε. | Επικαιροποιημένο πλαίσιο για τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ

 28. 26/11 13:41

  Το ψηφιακό μάρκετινγκ πιο αποτελεσματικό στη διάρκεια της πανδημίας

 29. 26/11 13:11

  ΥΠΑ: Νέα παράταση αεροπορικών οδηγιών για πτήσεις εξωτερικού

 30. 26/11 13:08

  Aυτές οι εθνικότητες τουριστών διαμαρτύρονται περισσότερο στις διακοπές

 31. 26/11 13:05

  Άνοιγμα της Ρόδου στην τουριστική αγορά της Κίνας

 32. 26/11 12:56

  Ο Γ.Γ. ΕΟΤ εγκαινίασε την 8η Athens International Tourism & Culture Expo

 33. 26/11 12:55

  Τουρκία: Στόχος για 22 δισ. δολάρια τουριστικών εσόδων το 2021

 34. 26/11 12:38

  Δυναμικό παρόν της City Contact στην έκθεση xenia | Ελάτε να γνωριστούμε!

 35. 26/11 12:36

  Ξεκινά η Xenia 2021 - Οι προκλήσεις της νέας εποχής στον τουρισμό

 36. 26/11 12:30

  FedHATTA: Κοινά τουριστικά πακέτα, μεταφορές, yachting και κρουαζιέρα θα τονώσουν τον τουρισμό Ελλάδας – Τουρκίας

 37. 26/11 12:28

  Χenia21 | Πρεμιέρα αύριο Σάββατο με το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας του ΞΕΕ- Δείτε τους ομιλητές

 38. 26/11 12:23

  Έρευνα: Η Ελλάδα στους φθηνότερους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς για τους Βρετανούς

 39. 26/11 11:14

  Βρετανία: Στην κόκκινη λίστα έξι χώρες της νότιας Αφρικής λόγω νέας παραλλαγής κορωνοϊού

 40. 26/11 10:54

  Αφύπνιση, η κινητήρια δύναμη του Συνεδρίου 2021 Boutique Lifestyle Leadership Conference

 41. 26/11 10:53

  Σημαντικές επενδύσεις για 7 νέα ξενοδοχεία σε μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας

 42. 26/11 10:53

  Θετική γνωμοδότηση για ίδρυση τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς στην Περαία με πρόβλεψη και για ξενοδοχείο

 43. 26/11 10:52

  Αποφάσεις για 2 νέα ξενοδοχεία σε Μήλο και Ελασσόνα

 44. 26/11 10:51

  Ανάγκη για περιβαλλοντικά έργα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

 45. 26/11 10:15

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών: Επειγόντως νομοθετική ρύθμιση για να ενταχθούν οι ξεναγοί στην επιδότηση ανεργίας

 46. 26/11 10:05

  Η τουριστική σεζόν του 2022 θα ξεκινήσει την άνοιξη

 47. 26/11 10:00

  Κ.Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση καταδικάζει στη φτώχεια πάνω από 200 χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό τουρισμό

 48. 25/11 17:41

  Ε.Ε. | Πρόσκληση στις πόλεις που θέλουν να πρωτοστατήσουν στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα

 49. 25/11 16:49

  ΤΑΙΠΕΔ: Με e-Auction η ανάδειξη του πλειοδότη για τις Γούρνες Ηρακλείου

 50. 25/11 16:36

  Η Condor επιστρέφει στην Αθήνα το 2022 – Όλες οι πτήσεις από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία προς Ελλάδα

 51. 25/11 16:29

  Συνάντηση Β. Κικίλια-Μ. Ελισάφ για τον τουρισμό των Ιωαννίνων - Στο 70% η πληρότητα των ξενοδοχείων

 52. 25/11 15:22

  Συνέλευση ΕΞΑΑΑ | Προβληματίζει η υπερπροσφορά κλινών - Ανάγκη για στρατηγική διαχείρισης του προορισμού Αθήνα

 53. 25/11 14:15

  ΑΒΤΑ: Οι Βρετανοί θα κάνουν τις διακοπές που έχασαν στην πανδημία, το 2022

 54. 25/11 14:05

  Δήμος Ελαφονήσου: Δράσεις τουριστικής προβολής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

 55. 25/11 13:30

  Εστιατόρια ξενοδοχείων; Το i-host στην Xenia 2021!

 56. 25/11 13:09

  Συναντήσεις CLIA με την Ελληνική κυβέρνηση: Οι προτεραιότητες του κλάδου κρουαζιέρας για το 2022

 57. 25/11 13:00

  WTTC: Αύξηση 94% των διεθνών δαπανών στα ταξίδια το 2022 – Οκτώ στους 10 προτιμούν «πράσινες» πτήσεις

 58. 25/11 12:38

  Επιβάρυνση έως 100% των ξενοδοχείων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους

 59. 25/11 12:33

  Σε διαβούλευση ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος - Τι προβλέπεται για τα ενοικιαζόμενα οχήματα

 60. 25/11 12:25

  Ενίσχυση για τους ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς για τον Ιούνιο 2021

 61. 25/11 12:04

  ΠΟΥ: Η παραλλαγή Δέλτα μείωσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη μετάδοση στο 40%

 62. 25/11 11:59

  Συνάντηση Hellenic Seaplanes με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και τον Υφυπουργό Μεταφορών

 63. 25/11 11:55

  Προώθηση του ελληνικού τουρισμού σε δέκα γερμανικές πόλεις

 64. 25/11 11:53

  Google: Μόλις το ένα τρίτο των Βρετανών σκοπεύει να ταξιδέψει στο εξωτερικό το 2022

 65. 25/11 11:43

  Τουρισμός: Μόνο με τρίτη δόση εμβολίου τα ταξίδια στην ΕΕ από το 2022;

 66. 25/11 11:26

  Σημαντικές απώλειες σε τουριστικές επιχειρήσεις της Βρετανίας από το lockdown της Αυστρίας

 67. 25/11 11:24

  Υπουργείο Τουρισμού: Πρόσκληση για την υποστήριξη υλοποίησης του προγράμματος Τουρισμός Για Όλους

 68. 25/11 11:16

  Γαλλία: Κίνδυνος για την ανάπτυξη η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού κυρίως στα ξενοδοχεία και στην εστίαση

 69. 25/11 11:11

  Παράταση της μίσθωσης του ξενοδοχείου Country Club Hotel & Suites

 70. 25/11 11:10

  Άδειες για 2 νέα πολυτελή ξενοδοχεία σε Κρήτη και Σαντορίνη

 71. 25/11 10:41

  8η ΑΙΤ | Συνέδριο: Η Αρχαιολογική και Πολιτισµική κληρονοµιά µας, πόλος έλξης του Διεθνούς Τουρισµού

 72. 25/11 10:35

  Hello Black Days! Τα ξενοδοχεία Civitel Olympic, Civitel Attik & Civitel Esprit υποδέχονται την Black Friday με προσφορά -30%!

 73. 25/11 10:19

  Άνοιξε σήμερα στο Ζάππειο η 8η Αthens International Tourism & Culture Expo 2021

 74. 25/11 09:57

  Η Περιφέρεια Αττικής στην Έκθεση «8th Athens International Tourism & Culture Expo 2021»

 75. 25/11 09:49

  Ομοσπονδία "Κύκλος" | Απλήρωτα τα καταλύματα για το πρόγραμμα "ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ"

 76. 25/11 09:37

  Ο τουρισμός τρίτης ηλικίας μπορεί να εισφέρει 13,6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία σε 5 χρόνια

 77. 25/11 08:05

  Lamway Hotel Management Group | 23 ξενοδοχεία σε 12 περιοχές και έπεται συνέχεια - Επιδόσεις στα επιπεδα του 2019 φέτος

 78. 24/11 16:32

  Το 100% Hotel Show επέστρεψε δυναμικά, σηματοδοτώντας την επαναφορά των Ξενοδοχειακών Εκθέσεων

 79. 24/11 15:50

  ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για τη στήριξη των εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό

 80. 24/11 15:40

  Δ.Φραγκάκης | Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας για τον ελληνικό τουρισμό

 81. 24/11 15:29

  Κ.Νοτοπούλου: Να μεταβούμε στη νέα ψηφιακή εποχή στον Τουρισμό χωρίς να μείνει κανείς πίσω

 82. 24/11 14:54

  Trivago: Οι τρεις τάσεις που θα επικρατήσουν στα ταξίδια το 2022

 83. 24/11 14:05

  DER Touristik | Δυνατή χρονιά το 2022 για τη Μεσόγειο και τον οδικό τουρισμό

 84. 24/11 12:50

  Β.Κικίλιας: Πιλοτικό πρόγραμμα για Digital Nomads στην Ερμούπολη, Ηράκλειο και Καλαμάτα

 85. 24/11 12:45

  DERTOUR / Jahn Reisen / ITS: 100 ξενοδοχεία στην Ελλάδα στα οικογενειακά προγράμματα του 2022

 86. 24/11 12:30

  ΙΑΤΑ: Απλοποίηση των κανονισμών κατά του κορωνοϊού στα ταξίδια παγκοσμίως

 87. 24/11 12:04

  Ρωσικά πακέτα χειμερινού τουρισμού στη Βόρεια Μακεδονία

 88. 24/11 12:00

  Λευκή τρούφα: Κάθε ρεκόρ πώλησης έσπασε στην Ιταλία ο «λευκός χρυσός» της γαστρονομίας

 89. 24/11 11:56

  Emblems Collection: Η νέα συλλογή πολυτελών ξενοδοχείων από την Accor «ταξιδεύει» και στη Μύκονο

 90. 24/11 11:55

  Επιχορηγήσεις για δύο νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων σε Κύθηρα και Μύκονο

 91. 24/11 11:54

  Άδειες για 2 νέα ξενοδοχεία σε Μήλο και Κίμωλο

 92. 24/11 11:37

  Αμερικανικός τουρισμός | Ανεβαίνουν οι τιμές στα ταξίδια, πλην των αεροπορικών εισιτηρίων

 93. 24/11 10:58

  Aegean | To γ' τρίμηνο το πρώτο κερδοφόρο από την αρχή της πανδημίας

 94. 24/11 09:29

  Φαντασμαγορική η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην Πλατεία Συντάγματος

 95. 24/11 09:05

  Οι 7 κυριότερες νέες τάσεις για το hotel digital marketing το 2022

 96. 23/11 17:46

  Υπουργική απόφαση για το ελάχιστο κόστος της τηλεργασίας

 97. 23/11 16:01

  Β. Κικίλιας: Έναρξη της κρουαζιέρας από τον Μάρτιο- συνάντηση με την επικεφαλής της CLIA για την Ευρώπη

 98. 23/11 15:14

  ECTAA: Άμεση ανάγκη για ενιαία στρατηγική στην ΕΕ στην εφαρμογή των ταξιδιωτικών περιορισμών

 99. 23/11 13:29

  Τρείς Πολωνές… Ροδίτισσες προβάλουν το νησί στην Πολωνία

 100. 23/11 13:12

  Κ.Νοτοπούλου: Είναι δυνατόν, ο Υπουργός Τουρισμού να μιλάει για επιμήκυνση τουριστικής περιόδου το Σεπτέμβριο;