Ελληνικό μέλι στην Ιταλία: Προκλήσεις και ευκαιρίες

Ελληνικό μέλι στην Ιταλία: Προκλήσεις και ευκαιρίεςΠηγή φωτο: pixabay.com

Η παγκόσμια αγορά μελιού αποτιμάται σήμερα περίπου 10 δισ. δολάρια και αναμένεται να αναπτυχθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,62% την περίοδο 2024-2032, φτάνοντας τα 14,66 δισεκατομμύρια δολάρια το 2032.

Σημειώνεται ότι το μέλι, εκτός από αυτόνομο προϊόν, χρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό σε τρόφιμα, ποτά και καλλυντικά σε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί μελιού είναι η Ρουμανία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Πολωνία, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στην κεντρική και νότια Ευρώπη, όπου οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν τη μελισσοκομία. Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση παράγει επίσης διάφορα άλλα μελισσοκομικά προϊόντα, όπως γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό και κερί.

Σύμφωνα με μελέτη που κατάρτισε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Μιλάνου, η Ιταλία, ως περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής και φθηνής παραγωγής, λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους της. Παρά την πιθανή εξωστρέφεια μέσα από συνεργασίες μικρών παραγωγών, η χώρα πρέπει επίσης να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες, συνήθως μέσω εισαγωγών μελιού.

Οι Ιταλοί καταναλωτές εκτιμούν ιδιαίτερα το μέλι ως βασικό συστατικό της ιταλικής κουζίνας και υπάρχει σταθερή ζήτηση για μέλι στην ιταλική αγορά, καθώς είναι ένα προϊόν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και διαθέτει ευχάριστη γεύση. Οι καταναλωτές υποδέχονται ολοένα και περισσότερο την υγιεινή διατροφή ως μέρος του τρόπου ζωής τους. Το μέλι θεωρείται φυσικό γλυκαντικό και υγιεινή εναλλακτική στη ζάχαρη, καθιστώντας το ζητούμενο από πολλούς καταναλωτές.

Όμως η παραγωγή μελιού παρουσιάζει και προκλήσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, εκτός από την κλιματική αλλαγή, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ιταλική παραγωγή μελιού είναι μεταξύ άλλων η έλλειψη χώρου που δεν έχει μολυνθεί από τη βιομηχανική γεωργία.

Αστικές κυψέλες

Ένα καινοτόμο σχέδιο έχει ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό των αστικών κυψελών ακόμη και στις στέγες πόλεων. Στο Τορίνο, για παράδειγμα, 120.000 μέλισσες έχουν τοποθετηθεί στην πόλη, ως «φρουροί του περιβάλλοντος», παράγοντας ικανές ποσότητες μελιού.

Σύμφωνα με την μελέτη, η παρουσία ελληνικών προϊόντων στην ιταλική αγορά είναι αξιοσημείωτη και αντιπροσωπεύει ένα εύρος διαφορετικών προϊόντων από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ποτών, καλλυντικών, και ειδών υγιεινής διατροφής. Οι ελληνικές εταιρείες επενδύουν σημαντικά στην εξαγωγή των προϊόντων τους στην Ιταλία, εκμεταλλευόμενες τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών τροφίμων στην παγκόσμια αγορά. Οι τροφές όπως το ελληνικό ελαιόλαδο, το γιαούρτι, οι ελληνικές ελιές, το τυρί φέτα, τα μελισσοκομικά προϊόντα όπως το μέλι, και τα βότανα είναι μερικά από τα δημοφιλή ελληνικά προϊόντα που καταναλώνονται στην Ιταλία.

Ειδικότερα ως προς το μέλι, οι κύριες κατηγορίες ελληνικού μελιού που εξάγονται στην Ιταλία περιλαμβάνουν το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, το μέλι ελάτου, καθώς και των ανθέων, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους Ιταλούς καταναλωτές λόγω της υψηλής ποιότητάς τους.

Οι Ιταλοί προτιμούν τις πιο σκουρόχρωμες ποικιλίες

Η αγορά του ελληνικού μελιού στην Ιταλία επηρεάζεται από παράγοντες όπως η αύξηση της ζήτησης για βιολογικά προϊόντα και η αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών για προϊόντα με αυθεντικές γεύσεις. Ως προς το χρώμα, οι Ιταλοί καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν από την Ελλάδα τις πιο σκουρόχρωμες ποικιλίες.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός με άλλα εισαγόμενα μέλια είναι έντονος, με χώρες όπως Ουγγαρία, Ρουμανία και Ισπανία να κατέχουν σημαντικά μερίδια αγοράς. Επίσης, η Πολωνία και Ουκρανία με χαμηλότερες τιμές εξασφαλίζουν μερίδια αγοράς.

Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, φαίνεται ότι υπάρχουν προοπτικές για τα ελληνικά μελισσοκομικά προϊόντα στην ιταλική αγορά και οι παράγοντες που υποστηρίζουν αυτή την εκτίμηση είναι μεταξύ άλλων η δυνητική αυξανόμενη ζήτηση, η υψηλή ποιότητα, οι οικολογικές πρακτικές και η κοινή Ευρωπαϊκή αγορά.

Με βάση αυτούς τους παράγοντες, υπάρχουν περιθώρια επέκτασης των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων στην ιταλική αγορά, εφόσον διατηρηθεί η ποιότητα και η βιώσιμη παραγωγή τους και πραγματοποιηθούν στοχευμένες και καλά μελετημένες δράσεις προώθησης και προβολής.

Από την άλλη πλευρά, οι προκλήσεις για το ελληνικό μέλι στην ιταλική αγορά περιλαμβάνουν σύμφωνα με τη μελέτη τον ανταγωνισμό, την προστιθέμενη αξία, τα πρότυπα ποιότητας και τη νομοθεσία, την εύρεση κατάλληλων εμπορικών συνεργατών και διανομέων στην Ιταλία και τις κλιματικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και την παραγωγή του μελιού, προκαλώντας αστάθεια στην προσφορά.

Οι παραγωγοί μελιού στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις με στρατηγική και καινοτομία, προκειμένου να εδραιώσουν την παρουσία τους στην ιταλική αγορά και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αναφέρονται ενδεικτικά στη μελέτη τρόποι όπως είναι η προώθηση των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων μέσω αποτελεσματικών εκστρατειών μάρκετινγκ, η συνεργασία με τοπικούς εισαγωγείς και διανομείς που έχουν ήδη καθιερωθεί στην αγορά της Ιταλίας και η εξοικείωση και η ανάλογη προσαρμογή των Ελλήνων παραγωγών με τη νομοθεσία και τα πρότυπα ποιότητας της Ιταλίας.

Επιπλέον, εξαιτίας της σημαντικής ιταλικής παραγωγής μελιού, δημιουργούνται επίσης μεγάλα περιθώρια συνεργασιών και δραστηριοποίησης για ελληνικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν με εξοπλισμό και μελισσοτροφές τους μελισσοκόμους.

Με στρατηγική προσέγγιση και προσήλωση στην ποιότητα και την προώθηση, οι μελισσοκόμοι και εξαγωγείς της Ελλάδας μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις της ιταλικής αγοράς και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες ανάπτυξης.
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

This is Athens agopra

Επενδύσεις
  1. 23/03 19:11

    TUI TRAVEL Star | Συνέδριο και έκθεση με 40 περίπτερα στην Κω

  2. 23/03 15:36

    Προώθηση των Κρητικών προϊόντων στα τοπικά ξενοδοχεία - Ολοκληρώθηκε το 13ο Forum (video)

  3. 23/03 13:45

    Αμερικανικός τουρισμός | Λιγότεροι ξένοι τουρίστες στις ΗΠΑ το 2025 λόγω πολιτικών Τραμπ

  4. 23/03 13:45

    WTTC | Συνεργασία για τη βελτίωση της πολυτελούς ταξιδιωτικής εμπειρίας

  5. 23/03 13:40

    Tα ταξίδια υποστηρίζουν τη μακροζωία και την καλή υγεία

  6. 23/03 08:37

    ΗΠΑ: Αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι για Ευρωπαίους ταξιδιώτες

  7. 23/03 08:03

    Επιχειρηματικά Ταξίδια: Τάσεις και Προβλέψεις για το 2025

  8. 23/03 08:00

    Lufthansa: Πολυτελής εμπειρία στη νέα First Class

  9. 23/03 07:20

    Καναδικός Τουρισμός: Το αδύνατο δολάριο αυξάνει τις αφίξεις και μειώνει τα ταξίδια στο εξωτερικό

  10. 23/03 07:01

    Βιομηχανία πολυτελείας: Πιέσεις στη γαλλική αγορά λόγω αμερικανικών δασμών

  11. 22/03 22:25

    Πολυτελή διαμερίσματα εν πλω (!) - Υψηλής αισθητικής κατοικίες σε κρουαζιερόπλοια

  12. 22/03 18:31

    Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης | Ηχηρό μήνυμα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του από τους φορείς

  13. 22/03 18:00

    Tripadvisor | "Φραγμός" σε 2,7 εκατ. ψεύτικες κριτικές το 2024

  14. 22/03 13:34

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Μήνυμα αισιοδοξίας για τον ελληνικό τουρισμό από το Λονδίνο

  15. 22/03 11:59

    Ξεκίνησε το Παγκρήτιο Forum για την προώθηση κρητικών προϊόντων στα ξενοδοχεία

  16. 22/03 11:50

    Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο Heathrow – Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις πτήσεων

  17. 22/03 09:37

    Marriott και Hilton οι κυρίαρχοι της παγκόσμιας βιομηχανίας φιλοξενίας αλλά η Booking είναι πιο ακριβή

  18. 22/03 08:26

    Αρχάνες Κρήτης: Ένα στολίδι παράδοσης και πολιτισμού

  19. 22/03 07:53

    Λήξη της Χιονοδρομικής Περιόδου 2024-2025 στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

  20. 22/03 07:26

    Θερινή Ώρα 2025: Οικονομικές επιπτώσεις και οφέλη στον τουρισμό

  21. 22/03 07:10

    Σταθερά στους 10 κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως η Ελλάδα – Τι είπε στέλεχος της RateHawk στο Tornos News

  22. 22/03 07:10

    Οι κρυφές επιπτώσεις της συναισθηματικής εργασίας στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων

  23. 22/03 07:05

    Τον Οκτώβριο η έναρξη του ψηφιακού Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (EES) της ΕΕ

  24. 22/03 07:04

    Νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων στη Νάξο – Στρατηγικές δράσεις για περαιτέρω ανάπτυξη

  25. 21/03 22:50

    Επανεκκίνηση πτήσεων στο Heathrow μετά από τη διακοπή ρεύματος

  26. 21/03 16:48

    “Athens Reimagined” | Η Αθήνα και οι γειτονιές της στο ψηφιακό περιοδικό iGreece

  27. 21/03 16:46

    Συνεχείς διακρίσεις για το THE DOLLI: Βραβεύθηκε με 2 χρυσά κλειδιά από τον παγκόσμιο οδηγό Michelin

  28. 21/03 15:46

    Η Κρητική Κουζίνα στον ΟΗΕ: Μια εβδομάδα γεμάτη γεύσεις και πολιτισμό στη Βιέννη

  29. 21/03 15:38

    Η στρατηγική της Ελλάδας για βιώσιμο και καινοτόμο τουρισμό στο LSE Hellenic Conference

  30. 21/03 14:47

    Συνάντηση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων με τον κ.Τζιτζικώστα

  31. 21/03 14:20

    Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Δήμαρχο Ηρακλείου για ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο

  32. 21/03 14:15

    Χάος στο Χίθροου: Οι πιλότοι προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν ημέρες για την αποκατάσταση των πτήσεων

  33. 21/03 12:21

    Το Αεροδρόμιο Αθηνών συμμετέχει στην «Ώρα της Γης»

  34. 21/03 12:07

    ΕΟΤ | Έκθεση στην Ύδρα με τις ιστορικές αφίσες του ελληνικού τουρισμού

  35. 21/03 11:49

    TUI UK & Ireland | Προβληματισμός για την υπερπροσφορά θέσεων

  36. 21/03 11:30

    Έρευνα της Amadeus: Πώς τα ξενοδοχεία θα αυξήσουν κατά 12% τα έσοδα ανά δωμάτιο

  37. 21/03 11:17

    Virtuoso: Οι πωλήσεις πολυτελών ταξιδιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται 

  38. 21/03 10:30

    Εκδήλωση για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στον Τουρισμό στη Ρόδο

  39. 21/03 10:24

    Ενίσχυση του προϋπολογισμού για νέες τουριστικές επιχειρήσεις ζητά το Επιμελητήριο Ηρακλείου

  40. 21/03 10:17

    Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσικό Φεστιβάλ Μυτιλήνης

  41. 21/03 10:10

    Χάος στο Heathrow: Σχεδόν 300.000 επιβάτες επηρεάζονται από την ξαφνική διακοπή ρεύματος

  42. 21/03 09:59

    Συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ της κ.Κεφαλογιάννη | Η Σαντορίνη είναι απολύτως έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες

  43. 21/03 08:45

    Fly One: Νέα σύνδεση Γερεβάν – Ηράκλειο το 2025

  44. 21/03 08:30

    Nέα εποχή για τον τουρισμό στο Ξυλόκαστρο – Τι προέκυψε από το 1ο Συνέδριο Τουρισμού του δήμου

  45. 21/03 08:13

    Χίος: Δραματική υστέρηση στις υποδομές εισόδου των επισκεπτών

  46. 21/03 08:00

    Η πίεση στους τουριστικούς κλάδους και η ανάγκη για έμπρακτη στήριξη

  47. 21/03 07:57

    Η τουρκική Global Ports Holding επεκτείνει την παρουσία της στη Σκωτία

  48. 21/03 07:49

    Γυρίσματα της γαλλικής εκπομπής Voyage en Cuisine στην Κρήτη

  49. 21/03 07:45

    Blend Development: Το τέταρτο ξενοδοχείο της στην Αθήνα

  50. 21/03 07:39

    Βόρεια Μακεδονία: Ακύρωση του φόρου αλληλεγγύης από το Συνταγματικό Δικαστήριο

  51. 21/03 07:31

    ΕΟΤ: Προκήρυξη για τη θέση Γενικού Διευθυντή Διοίκησης, Οργάνωσης και Προβολής

  52. 21/03 06:10

    Πώς κινούνται οι πωλήσεις για Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη – Τι λέει η επικεφαλής της Peakpoint Travel στο TN

  53. 20/03 21:17

    Gen Z & Ψηφιακές Πληρωμές: Νέα Έρευνα Visa – Ινστιτούτου ΕΣΕΕ

  54. 20/03 20:03

    Α,Τζιτζικώστας | Η κρουαζιέρα είναι κινητήριος μοχλός της ευρωπαϊκής οικονομίας

  55. 20/03 19:43

    Παγκόσμια Ημέρα Δασών: Ο Όμιλος Sani/Ikos και η We4All ενώνουν δυνάμεις για ένα πιο πράσινο μέλλον

  56. 20/03 19:31

    Η Αθήνα στο επίκεντρο γερμανικού δημοσιεύματος ως κορυφαίος πολιτιστικός και ταξιδιωτικός προορισμός

  57. 20/03 19:11

    HotelBrain | Ανοίγει το ξενοδοχείο September City Resort στη Θεσσαλονίκη

  58. 20/03 12:44

    Η γερμανική εταιρεία ενοικίασης τροχοσπίτων Rent Easy ήρθε και στην Ελλάδα

  59. 20/03 12:09

    Τελικά τι συμβαίνει με το κλίμα;

  60. 20/03 11:09

    Γευστικός Θησαυρός: Ανακαλύπτοντας τη Γαστρονομική Παράδοση του Ρεθύμνου

  61. 20/03 11:00

    Mitsis Group: Ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό στην αγορά της Ινδίας

  62. 20/03 10:55

    Η Ferrari διαφημίζει την Αρτα

  63. 20/03 10:43

    Υποτονική η ζήτηση για αποδράσεις την 25η Μαρτίου- τι λένε στο Tornos News ξενοδοχειακοί παράγοντες

  64. 20/03 08:25

    Γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις για 6 ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ζάκυνθο και Μέτσοβο

  65. 20/03 07:41

    ΕΟΤ: Συζητήσεις για νέα μίσθωση του κτιρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας

  66. 20/03 07:20

    Έντονο ενδιαφέρον από Βούλγαρους επενδυτές για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

  67. 20/03 07:10

    Middle East Airlines: Επαναφορά της σύνδεσης Βηρυτός – Μύκονος το 2025

  68. 20/03 07:10

    Δήμος Μεγίστης: Ψηφιακές εφαρμογές για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας

  69. 20/03 06:13

    Η Σαχάρα έφερε αύξηση των τουριστών στην Αλγερία

  70. 20/03 06:10

    Θετική έκπληξη: Την Κυριακή 23 Μαρτίου η πρώτη κρουαζιέρα στη Σαντορίνη για το 2025

  71. 19/03 21:30

    "Τουρισμός για Όλους" | Ποιοι κληρώθηκαν

  72. 19/03 18:31

    Στις 27 Μαρτίου τα πρώτα τσάρτερ της σεζόν στην Κρήτη | Ο Μανόλης Τσακαλάκης στο Tornos News

  73. 19/03 16:05

    ΔΥΠΑ | 800 θέσεις εργασίας στα Χανιά από 25 επιχειρήσεις

  74. 19/03 15:46

    Σημαντικά βραβεία για την easyJet από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

  75. 19/03 14:00

    Ξενοδοχεία | One&Only Kéa Island: Δεύτερη σεζόν με νέες πολυτελείς βίλες

  76. 19/03 13:47

    Διεθνείς δρομικές διοργανώσεις του Μαρτίου-Απριλίου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

  77. 19/03 12:43

    Ημέρα Καριέρας για πρόσφυγες σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής

  78. 19/03 11:48

    +6,1% η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το α' δίμηνο του 2025

  79. 19/03 11:24

    Περιφέρεια Κρήτης | Θετικές γνωμοδοτήσεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλι και ξενοδοχεία

  80. 19/03 11:15

    Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των Γάλλων για διακοπές στην Κρήτη

  81. 19/03 10:32

    Τουριστικά γραφεία στην Αγγλία | 7 επιπλέον πωλήσεις ανά υπάλληλο για να καλυφθεί το εργοδοτικό κόστος

  82. 19/03 10:07

    Εντυπωσίασε η Χίος στην έκθεση στη Σόφια- "Παντρειά" Μαστίχας Χίου και Μπουγάτσας Σερρών

  83. 19/03 08:31

    Γρ. Τάσιος | Περισσότερες εθινικότητες περιμένει φέτος η Χαλκιδική

  84. 19/03 08:30

    Οροπέδιο της Νίδας, Ο μυστικός παράδεισος στα υψίπεδα της Κρήτης

  85. 19/03 07:55

    Ερμούπολη: Διαγωνισμός για τη μίσθωση πρώην καφετέριας επί της πλατείας Μιαούλη

  86. 19/03 07:54

    ΓΑΙΟΣΕ: Πολλαπλές χρήσεις, ακόμη και ξενοδοχεία, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς

  87. 19/03 07:45

    Διαγωνισμός για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου

  88. 19/03 07:38

    Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Ξενώνα Μεσενικόλα στη Λίμνη Πλαστήρα

  89. 19/03 07:05

    Soft opening φέτος για το Four Seasons Resort Mykonos

  90. 19/03 07:00

    Πλειάδων Γη Resort (Τρίκαλα Κορινθίας): Στοίχημα η προσέλκυση ξένων επισκεπτών το καλοκαίρι | Ο Βλ. Πολυχρονόπουλος στο ΤΝ

  91. 19/03 06:18

    Μια Ελληνική ατραξιόν στις κορυφαίες της Ευρώπης με το καλύτερο value for money

  92. 19/03 06:15

    Πλούσιο το μενού της τουριστικής προβολής για την Χίο

  93. 19/03 06:15

    Δημοπρασία για 15ετή μίσθωση ορειβατικού καταφυγίου στo Λιτόχωρο

  94. 18/03 20:58

    Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων | Ελπίζουμε οι ενδείξεις για καλή χρονιά να επαληθευτούν

  95. 18/03 18:07

    Ενεργός συμμετοχή των πολιτών και αντίσταση - η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις

  96. 18/03 17:49

    Στο Λονδίνο τις επόμενες μέρες η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

  97. 18/03 17:42

    ΕΛΙΜΕ: Χρονιά ρεκόρ για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα το 2024 - Περίπου 8 εκατ. επισκέπτες

  98. 18/03 15:58

    ΥΠΑ: Άσκηση ετοιμότητας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

  99. 18/03 15:05

    Κλειδιά Michelin σe 68 ελληνικά ξενοδοχεία

  100. 18/03 14:51

    Κρητικά Προϊόντα στα Κρητικά Ξενοδοχεία | Ραντεβού στο 13ο Παγκρήτιο Forum