Όταν η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη γεύση του κρασιού

Όταν η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη γεύση του κρασιού
  • Οι καύσωνες αυξάνουν την περιεκτικότητα των κρασιών σε ζάχαρη και αλλοιώνουν τη γεύση τους. Πώς μπορούν να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οινοποιία; H απάντηση στο θέμα της DW, που ακολουθεί....

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ούτε σταγόνα βροχής για καιρό και μετά πάλι αδιάκοπες βροχοπτώσεις: η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για την οινοποιία – και πολλές εκτάσεις με αμπελώνες ενδέχεται να πρέπει να μπαίνουν σε φάση αγρανάπαυσης η μία μετά την άλλη προκειμένου να ανακτήσουν την παραγωγικότητά τους. Πέραν όμως από το ότι δυσκολεύουν σημαντικά την παραγωγή, οι αλλαγές στο κλίμα έχουν και μία ακόμα συνέπεια: αλλάζουν και τη γεύση του κρασιού.

«Την περίοδο που ωριμάζουν τα σταφύλια, η ποιότητα του κρασιού είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμοκρασία», γράφει μία ερευνητική ομάδα από τη γαλλική σχολή Bordeaux Sciences Agro υπό τη διεύθυνση του Κορνέλις φαν Λέουβεν, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Earth & Environment. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό: οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν για παράδειγμα την περιεκτικότητα των σταφυλιών σε μηλικό οξύ όπως και τα επίπεδα καλίου – και λόγω αυτού και το pH.

Χάνεται η γεύση του φρέσκου καρπού

Σύμφωνα με τη γαλλική ερευνητική ομάδα το κρασί που παράγεται σε υψηλές θερμοκρασίες χάνει το άρωμα του φρέσκου καρπού και εμφανίζει πολύ πιο συχνά νότες φρούτων που έχουν ωριμάσει υπερβολικά. Η απώλεια της αίσθησης φρεσκάδας οφείλεται στη χαμηλότερη τιμή του pH ενώ η χαμηλότερη οξύτητα επηρεάζει αρνητικά τη γεύση του κρασιού.

Όσο περισσότερη η ζέστη τόσο περισσότερο αυξάνεται και η περιεκτικότητα του κρασιού σε ζάχαρη και αλκοόλ. Αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρούνται στην αγορά περισσότερα κρασιά με 13-15% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν επίσης πιο «χλωμά» τα κόκκινα κρασιά.

Οι δασικές πυρκαγιές επηρεάζουν και αυτές τη γεύση

Οι πυρκαγιές σε δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις που επίσης συμβαίνουν συχνότερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, φαίνεται να επηρεάζουν και αυτές την ποιότητα του κρασιού. Στην Αυστραλία για παράδειγμα ορισμένα κρασιά έχουν επικριθεί πως έχουν μία επίγευση καμένου, η οποία θυμίζει στάχτη.

Ο κλάδος έχει αναγνωρίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα εδώ και καιρό. «Οι μέθοδοι παραγωγής μπορούν να μας επιτρέψουν να διορθώσουμε αυτά τα φαινόμενα χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο ίδιος ο ορισμός του κρασιού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επιλογής κατάλληλων μικροοργανισμών, με τη μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αλκοόλ και την όξυνση των κρασιών», γράφει το γαλλικό Ινστιτούτο Οίνου.

«Ο Γερμανός καταναλωτής είναι συντηρητικός»

Και στη Γερμανία γίνονται επίσης προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας των κρασιών: «Οι αμπελουργοί που γνωρίζω έχουν όλοι την τάση να διατηρούν τον τρόπο παραγωγής των κρασιών τους επειδή έχουν μία αγορά που τα απολαμβάνει», αναφέρει ο Χάικο Πάετ, ειδικός στις κλιματικές επιπτώσεις στην οινοπαραγωγή από το Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ. «Ο Γερμανός καταναλωτής είναι συντηρητικός», λέει.

Τα κρασιά που έχουν χαμηλή οξύτητα και χαμηλό ποσοστό αλκοόλ μοιάζουν γευστικά με μπράντι και δεν αρέσουν σχεδόν σε κανέναν. «Οι άνθρωποι θέλουν νέα, φρουτώδη, αλλά και ξηρά λευκά κρασιά – το ίδιο θέλει και η νέα γενιά».

Για να πετύχει κανείς τη σωστή γεύση υπάρχουν διάφορα «οικολογικά τρικ». «Όταν για παράδειγμα θέλω να φτιάξω ένα κρασί που να μην έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ώστε να μην έχει και πολύ μεγάλο ποσοστό αλκοόλ, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλω την οξύτητα, πρέπει να βεβαιωθώ απλώς πως τα σταφύλια θα είναι λιγότερο εκτεθειμένα στην ακτινοβολία του ήλιου», λέει ο Πάετ.

Φυσικά μπορεί κανείς λόγω της κλιματικής αλλαγής να επιλέξει και άλλες ποικιλίες. Σήμερα παράγεται στη Γερμανία πολύ περισσότερο κόκκινο κρασί απ’ όσο καλλιεργούνταν μερικές δεκαετίες πριν, αλλά στη Φραγκονία οι εκτάσεις μειώνονται και πάλι, επειδή δεν υπήρξε η επιθυμητή ζήτηση.

Ο Πάετ αναζητεί εναλλακτικές περιοχές με το επιθυμητό κλίμα για λογαριασμό του Βαυαρικού Κρατικού Ινστιτούτου Αμπελουργίας και Κηπουρικής. Διερευνά δηλαδή πώς θα είναι το κλίμα σε 50 ή 70 χρόνια στους αμπελώνες που παράγουν την καλύτερη ποικιλία Σιλβάνερ. Αν και οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, την προσοχή των ερευνητών τραβά ιδίως η νοτιοδυτική Γαλλία. «Αυτό σημαίνει πως τα αμπέλια της Φραγκονίας θα έχουν σε δύο γενιές περίπου το κλίμα που υπάρχει τώρα στο Μπερζεράκ ή το Μπορντό.

Όταν βρεθεί το κατάλληλο μέρος, το Βαυαρικό Ινστιτούτο θα φυτεύσει εκεί μία ποικιλία Σιλβάνερ που να είναι πολύ ανθεκτική στη ζέστη, ώστε να εξεταστεί πώς πρέπει να καλλιεργηθούν τέτοιες ποικιλίες σε ένα θερμότερο κλίμα – αλλά και πώς πρέπει να διατηρείται το κρασί στο κελάρι ώστε να έχει γεύση σαν να παράχθηκε στο Βίρτσμπουργκ.

Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα μπορούσαν να χαθούν

Η ερευνητική ομάδα από το Μπορντό διαπίστωσε πως μέχρι το τέλος του αιώνα θα μπορούσε να εξαφανιστεί το 20% με 70% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Ευρώπη σε παραδοσιακές αμπελουργικές περιοχές – αναλόγως με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι θερμοκρασίες γίνονται πολύ υψηλές για τα αμπέλια της Κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα οι οινοπαραγωγοί να στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε άλλες τοποθεσίες από αυτές όπου καλλιεργούνταν συνήθως τα αμπέλια.

«Αν και αυτό δεν συμβαίνει πολύ εντατικά ακόμη, νομίζω πως μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τις ποικιλίες αμπελιών και επομένως και τον τύπο των κρασιών μας, όπως και να μπορούμε να συνεχίζουμε να καλλιεργούμε τις ίδιες αμπελουργικές εκτάσεις», δηλώνει ο Πάετ.

Πηγή: DW

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 09/12 06:44

    Το πρώην στρατόπεδο Ράμμου στην Καλαμπάκα γίνεται Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

  2. 09/12 06:40

    Ξαναζωντανεύει «ιστορικό» κτίριο στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης

  3. 09/12 06:37

    Πιο κοντά η Αθήνα με τη Σανγκάη

  4. 09/12 06:35

    ΞΕΕ: Απαλλαγή εισφορών στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας για το 2024

  5. 08/12 19:35

    Μια «συννεφιασμένη» εξήγηση για τους καύσωνες

  6. 08/12 11:54

    Τουρισμός | +19,3% η αύξηση της αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη το 2023

  7. 08/12 11:40

    Τουριστική προβολή της Πιερίας στη γερμανική αγορά

  8. 08/12 07:26

    Σύρος | Εμβληματικό κτίριο, πρώην ξενοδοχείο, γίνεται το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

  9. 08/12 07:24

    Αδελφοποίηση δήμου Ρόδου με την πόλη Αγκριτζέντο Νότιας Σικελίας

  10. 08/12 07:19

    Χριστουγεννιάτικη συναυλία πιάνου στη Χίο

  11. 07/12 10:53

    ΥΠΑ: Το μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Αεροπορίας

  12. 07/12 07:11

    Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών | «Ανάπτυξη του Ιστορικού τουρισμού - Η μάχη των οχυρών»

  13. 07/12 07:07

    Σπάει όλα τα κοντέρ ο τουρισμός στην Ισπανία με έσοδα 128 δισ. ευρώ για το 2024

  14. 06/12 18:31

    O Μάνος Κόνσολας επανεξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής

  15. 06/12 15:07

    ΕΕ | Περιθώριο 6 μηνών για το ψηφιακό σύστημα διαχείρισης των συνόρων της Ευρώπης

  16. 06/12 14:59

    ECTAA | Δικαιώματα δύο ταχυτήτων στα πολυτροπικά ταξίδια

  17. 06/12 13:41

    Η TUI επεκτείνεται στην Ανατολική Ευρώπη με υπόδειγμα την TUI Poland - έτοιμο το άνοιγμα στην Τσεχία

  18. 06/12 12:20

    Τουρισμός | Σε διαβούλευση το σ/ν για βραχυχρόνιες, περιβαλλοντική κατάταξη και άλλες ρυθμίσεις

  19. 06/12 12:15

    Με την υποστήριξη του ΕΟΤ η 11η Athens International Tourism & Culture Expo 2024

  20. 06/12 11:33

    Τουρισμός | TUI Γερμανίας: Τα ελληνικά νησιά στο επίκεντρο της ζήτησης και το 2025 - τα περιζήτητα ξενοδοχεία

  21. 06/12 11:24

    ÓROS Luxury Beach Resort: Το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της Κρήτης – Ανοίγει το Μάιο του 2025

  22. 06/12 10:59

    Δυναμική ελληνική παρουσία στην Travel News Market, την κορυφαία ταξιδιωτική εκδήλωση B2B στη Σουηδία

  23. 06/12 10:30

    Ο τουρισμός είναι δύναμη για το καλό - ήρθε η ώρα να αντισταθούμε στα αρνητικά

  24. 06/12 06:57

    Υπ. Τουρισμού: Πρόγραμμα Κατάρτισης στο Επάγγελμα του Ξεναγού στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

  25. 06/12 06:56

    Δήμος Μεγανησίου: Αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

  26. 06/12 06:53

    Απομακρύνονται οι βυθιζόμενες μπάρες από την Παλιά Πόλη των Χανίων

  27. 06/12 06:51

    Δημοτική Επιτροπή Πάρου: Εισήγηση για διακοπή οικοδομικών εργασιών το Πάσχα και το καλοκαίρι

  28. 06/12 06:00

    Αποφάσεις για 2 ξενοδοχείο στην Αγία Τριάδα Θερμαϊκού και στο Πήλιο

  29. 05/12 18:44

    Ν, Χαρδαλιάς: «Φέτος θα κάνουμε γιορτές στο… χωριό! Το Πεδίον του Άρεως αλλάζει!»

  30. 05/12 16:33

    ΔΑΑ | Άσκηση Ετοιμότητας 2024, με σενάριο το «Ατύχημα Αεροσκάφους στον Αερολιμένα»

  31. 05/12 16:06

    Ryanair: Νέες συνδέσεις με Ελλάδα στο καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων του 2025

  32. 05/12 15:56

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου

  33. 05/12 15:18

    FedHATTA: Συνάντηση με ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας

  34. 05/12 15:07

    Η WYE εισέρχεται στον κλάδο των spa και της ευεξίας

  35. 05/12 14:38

    Χρ. Στυλιανίδης: Σχήμα Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα για την ανανέωση του στόλου επιβατηγών πλοίων

  36. 05/12 14:38

    Λίβανος: Ποιες αεροπορικές εταιρείες επαναφέρουν τις πτήσεις τους στη Βηρυτό

  37. 05/12 14:34

    Χανιά: «Πράσινο φως» για την ενοποίηση δύο ξενοδοχείων Caldera beach

  38. 05/12 14:31

    WELT | Τι κάνουν σωστά οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου;

  39. 05/12 13:52

    Συνάντηση Κατερίνας Σπυριδάκη με την ΠΟΞ

  40. 05/12 13:48

    Έρευνα ILTM, Hyatt, Altiant: Ο τουρισμός ευεξίας προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες υψηλών εισοδημάτων – Οι κυριότερες τάσεις

  41. 05/12 13:35

    Four Seasons Resort and Residences Porto Heli | Νέο πολυτελές θέρετρο στο Πόρτο Χέλι

  42. 05/12 12:14

    Laguna Coast Resort: Το νέο πολυτελές eco ξενοδοχείο των Small Luxury Hotels στη Νάξο - Ανοίγει το Μάιο του 2025

  43. 05/12 11:44

    Τουριστική επένδυση 5 αστέρων στη νήσο Διάπορο Σιθωνίας από τον Σταύρο Ανδρεάδη

  44. 05/12 11:41

    SAS: Νέα εποχική σύνδεση Όσλο - Ρόδος

  45. 05/12 11:21

    Grecotel | Ανοιχτό όλο το χρόνο το ξενοδοχείο Amirandes στην Κρήτη

  46. 05/12 11:12

    Uber | Νέα υπηρεσία «Store Pickup» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  47. 05/12 10:59

    Αεροδρόμιο Αθήνας | +13,3% η επιβατική κίνηση το Νοέμβριο, + 13% στο 11μηνο

  48. 05/12 10:39

    Ο Όμιλος Κωνσταντακόπουλου πιστεύει και συνεχίζει να επενδύει στη Μεσσηνία

  49. 05/12 10:37

    Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων στην Αττάλεια, με 16,6 εκατ. τουρίστες στο 11μηνο

  50. 05/12 10:06

    SKY express | Πτήσεις Βιέννη-Αθήνα 4 φορές την εβδομάδα

  51. 05/12 07:09

    Αγώνες δρόμου Run the Lake Vouliagmeni

  52. 05/12 07:05

    Δήμος Βιάννου: Υποβολή πρότασης για ένταξη στο πρόγραμμα ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

  53. 04/12 18:35

    Ο ελληνικός τουρισμός ως πρότυπο βιώσιμης και συμπεριληπτικής εργασιακής πολιτικής

  54. 04/12 18:20

    Αποφάσεις για 2 ξενοδοχεία σε Κρήτη και Φλώρινα

  55. 04/12 18:18

    Περιφέρεια Κρήτης: Κατάρτιση Προγράμματος Πολιτισμού και Αθλητισμού 2025

  56. 04/12 18:12

    ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για προβολή στη Σερβία

  57. 04/12 15:13

    Απίστευτο! Ουρές υποψήφιων ενοικιαστών για ένα σπίτι στο Ηράκλειο με ενοίκιο (μόνο!) 400 ευρώ

  58. 04/12 14:40

    Στη Θεσσαλονίκη το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων-UFI τον Ιούνιο

  59. 04/12 14:34

    5 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού Καφέ

  60. 04/12 14:11

    Καλλιόπη Βέττα | Η οριζόντια επιβολή του τέλους ανθεκτικότητας ναρκοθετεί τον τουρισμό των λιγότερο δημοφιλών προορισμών

  61. 04/12 13:29

    O ξενοδόχος νέος πρόεδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη

  62. 04/12 13:12

    Accor: Αυτές είναι οι 8 κορυφαίες τάσεις ευεξίας στα ξενοδοχεία για το 2025

  63. 04/12 12:54

    Αεροδρόμιο Καλαμάτας | Αποδεκτή η προσφορά της κοινοπραξίας Fraport, Koπελούζου, Κωνσταντακόπουλου

  64. 04/12 11:53

    Global Traveler Awards 2024 (ΗΠΑ): Η Ελλάδα «Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός» για 4η χρονιά

  65. 04/12 11:35

    Τουρισμός πολυτελείας | Virtuoso: Στροφή σε προορισμούς με ήπιο κλίμα λόγω της κλιματικής αλλαγής

  66. 04/12 11:26

    Neos: Νέα nonstop σύνδεση Μιλάνο – Κως το καλοκαίρι του 2025

  67. 04/12 11:17

    TUI Airways: Νέα σύνδεση Κορκ – Κέρκυρα το καλοκαίρι του 2025

  68. 04/12 11:07

    Τουρισμός | ΑΒΤΑ: Οι προορισμοί χρειάζονται νέα μοντέλα διαχείρισης στη ροή τουριστών

  69. 04/12 11:06

    Νέος Γερμανός tour operator το 2025 – Θα πουλάει πακέτα και για Ελλάδα

  70. 04/12 10:39

    Όλγα Κεφαλογιάννη | Στο επίκεντρο της στρατηγικής ο ποιοτικός τουρισμός με όρους βιωσιμότητας

  71. 04/12 10:21

    Κατερίνα Σπυριδάκη | Αυθαίρετα, χωρίς μελέτη και στρατηγική τα μέτρα για τα τέλη ανθεκτικότητας, κρουαζιέρας και Airbnb

  72. 04/12 07:19

    Νέες πισίνες σε ξενοδοχεία στην Κω και στη Μύκονο

  73. 04/12 07:18

    Ομάδα εργασίας τουρισμού δήμου Καρπάθου

  74. 04/12 07:15

    Νέες δωρεές από ξενοδοχεία

  75. 04/12 07:10

    Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

  76. 04/12 07:05

    9οι Ορεινοί Αγώνες Κυργίων Δράμας

  77. 03/12 19:00

    Συνάντηση Γεραπετρίτη- Τζιτζικώστα

  78. 03/12 18:39

    Οι νέες επενδύσεις θα μεταμορφώσουν την Αττική σε προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας

  79. 03/12 15:53

    Επιτακτική ανάγκη ένα δίκτυο Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στην Ελλάδα

  80. 03/12 14:14

    Συνέδριο «Athens Talks» | 280+1 έργα στην Αθήνα που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών

  81. 03/12 14:06

    Διαγωνισμός για την ανέγερση νέου Σταθμού Επιβατών στον λιμένα της Σούδας

  82. 03/12 14:02

    Ψηφιακές Συναλλαγές: Οι Έλληνες ταξιδιώτες και οι κίνδυνοι απάτης

  83. 03/12 13:59

    Προσφορά πομποδεκτών από το Λιμενικό Ταμείο στο Λιμεναρχείο Μυκόνου

  84. 03/12 13:58

    Eurowings: Δύο νέες συνδέσεις με Άκτιο και Κω στο καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων του 2025

  85. 03/12 13:56

    H Φιλοξενία αποτελεί σταθερό πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής

  86. 03/12 13:19

    Booking.com | Tο 75% των ταξιδιωτών παγκοσμίως αναζητούν αυθεντικές τοπικές εμπειρίες

  87. 03/12 10:41

    Το "Τσαλαφούτι" το νέο ελληνικό προϊόν στα ΠΟΠ της ΕΕ

  88. 03/12 10:18

    Ισπανία | Σε ισχύ το ψηφιακό μητρώο, που "φακελώνει" τους τουρίστες

  89. 03/12 07:39

    Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

  90. 03/12 07:34

    Πτήσεις από 18 εταιρείες προς το αεροδρόμιο Ben Gurion του Ισραήλ

  91. 03/12 07:33

    Αίγυπτος: Στόχος η προσέλκυση 30 εκατ. τουριστών - Επέκταση της χωρητικότητας των ξενοδοχείων κατά 500.000 δωμάτια

  92. 03/12 07:24

    Έτοιμο το αεροδρόμιο της Αυλώνας μέχρι το καλοκαίρι 2025

  93. 03/12 07:22

    Βόρεια Μακεδονία: Αύξηση τουριστών στο 9μηνο

  94. 02/12 17:13

    Η Celestyal εγκαινιάζει την πρώτη της σεζόν στον Αραβικό Κόλπο από το Κατάρ

  95. 02/12 17:08

    Αφιέρωμα στα Χανιά στο Γαλλικό περιοδικό Desires de Voyages

  96. 02/12 16:31

    Η Χαλκιδική επανασυστήνεται μέσα από τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία της

  97. 02/12 16:03

    Η Ελλάδα παρούσα στη Διεθνή Έκθεση διαστημικής τεχνολογίας SPACE TECH EXPO

  98. 02/12 15:49

    ΠΟΤ | Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Αθλητικό Τουρισμό - Πώς θα επωφεληθούν οι προορισμοί από τις αθλητικές διοργανώσεις

  99. 02/12 15:27

    Ο Σταύρος Καφούνης νέος Πρόεδρος της ΕΣΕΕ

  100. 02/12 15:02

    Herodion Hotel: Jacuzzi με θέα την Ακρόπολη και εκδηλώσεις ενόψει των εορτών