Η Greek Meetings Alliance στην IMEX 2024 της Φρανκφούρτης | Κορυφαίος συνεδριακός προορισμός η Ελλάδα
Τη δυναμική της παρουσία στη σημαντικότερη διεθνή έκθεση συνεδριακού τουρισμού, την IMEX στη Φρανκφούρτη «δήλωσε» φέτος η Greek Meetings Alliance (GMA), η σύμπραξη ανάμεσα στο Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (This is Athens - CVB), το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Convention Bureau) και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο αποφασιστικά στις προσπάθειες για την ανάδειξη της χώρας ως κορυφαίου συνεδριακού προορισμού.
Η GMA είχε παρουσία μέσω των τριών φορέων της σε σημαντικά φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ΙΜΕΧ 2024, συμμετέχοντας παράλληλα και σε επιμέρους συναντήσεις στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).
Οι φετινές θέσεις του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού στους πίνακες της ICCA
Στο πλαίσιο της ΙΜΕΧ, η International Congress and Convention Association (ICCA) ανακοίνωσε, όπως κάθε χρόνο, τη διεθνή κατάταξη πόλεων και χωρών στον συνεδριακό τουρισμό μέσω της οποίας προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για την πορεία του κλάδου διεθνώς, όσο και για τον οδικό χάρτη που συνίσταται να ακολουθήσει η πολιτεία, προκειμένου η χώρα μας να ωφεληθεί περαιτέρω από την ανάπτυξή του συνεισφέροντας ταυτόχρονα με σημαντικά έσοδα στην ελληνική οικονομία.
Όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα της ICCA, η Αθήνα διατηρεί τη δυναμική της μεταξύ των σημαντικότερων συνεδριακών πόλεων, ενώ η Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε εντυπωσιακή άνοδο.
Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται για το 2023 στη 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από τη 13η το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023 από τη 10η το 2022. Η Αθήνα κατέχει την 15η θέση για το 2023 από την 8η θέση το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023 από 8η το 2022. Τέλος, η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στην 42η θέση στον κόσμο το 2023 από 78η το 2022 και αντίστοιχα στην 26η στην Ευρώπη το 2023, από 51η το 2022.
Από τα φετινά αποτελέσματα προκύπτει ότι με την επαναφορά της κανονικότητας μετά την κρίση της πανδημίας, επανήλθαν ψηλά στην κατάταξη οι ασιατικές πόλεις, εντείνοντας τον διεθνή ανταγωνισμό μεταξύ των προορισμών. Παράλληλα, παρατηρείται άνοδος στην κατάταξη μικρότερων πόλεων, γεγονός που καταδεικνύει ότι με τον κατάλληλο εθνικό σχεδιασμό και στρατηγική θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του κλάδου περισσότεροι προορισμοί εντός Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, οι δύο βασικοί συνεδριακοί προορισμοί, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χάρη στην αποτελεσματική λειτουργία των δυο μοναδικών Γραφείων Συνεδρίων στην Ελλάδα έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα ως τώρα. Παράλληλα, ο HAPCO & DES παράγει σημαντικό έργο για την προώθηση και ανάπτυξη του κλάδου σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, όπως νέοι συνεδριακοί χώροι, εθνική στρατηγική και δημιουργία περισσότερων περιφερειακών DMO με απώτερο στόχο τη δημιουργία Εθνικού Convention Bureau.
Επίσης, σημειώνεται ότι διεθνώς είναι πλέον ψηλά στην ατζέντα η ανάπτυξη του συνεδριακού κλάδου με βιώσιμους όρους, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για ύπαρξη εθνικού σχεδίου, κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση της αγοράς.
Οι εκπρόσωποι των τριών φορέων του GMA, σε δηλώσεις τους, υπογράμμισαν τη δυναμική παρουσία που διατηρεί η χώρα μας στον Συνεδριακό Τουρισμό, η οποία αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της ICCA.
Η Πρόεδρος του HAPCO & DES (Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων), Σίσσυ Λυγνού, τόνισε:
«Η φετινή έκθεση Συνεδριακού Τουρισμού IMEX, ανέδειξε για ακόμη μία φορά τη δυναμική της παγκόσμιας συνεδριακής βιομηχανίας και της αποδοχής της αξίας της και της συμβολής της στην ανάπτυξη από κορυφαίους προορισμούς, που εντυπωσίασαν με τη σύγχρονη παρουσία τους. Το politicians forum της έκθεσης έδωσε συμπεράσματα συνένωσης δυνάμεων σημαντικών policy makers, κυβερνητικών φορέων και οργανισμών για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου διεθνώς. Είχα τη χαρά και τιμή να εκπροσωπώ την IAPCO, τον εθνικό σύνδεσμο Hellenic Association of Professional Congress Organizers – HAPCO & DES και την εθνική συνέργεια Greek Meetings Alliance και να είμαι μέρος των συζητήσεων. Μέσω αυτών των οργανισμών παράγεται σημαντικό έργο για την ανάδειξη της χώρας ως #MeetingsDestination. Η συνέργεια Greek Meetings Alliance έχει επιδείξει σημαντικό έργο στην προώθηση της χώρας ως κορυφαίου συνεδριακού προορισμού και έχει υποβάλει αναλυτικό σχέδιο δράσης στην πολιτεία για την ανάπτυξή του. Εύχομαι στην επόμενη IMEX η παρουσία της χώρας μας να είναι πιο δυναμική σε αυτές τις σημαντικές συζητήσεις και αποφάσεις. Με στρατηγική και προβολή σε εθνικό επίπεδο».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), Ιωάννης Γεώργιζας, σημείωσε:
«Η θέση της Αθήνας ανάμεσα στους κορυφαίους συνεδριακούς προορισμούς -11η στην ευρωπαϊκή κατάταξη και 15η στη διεθνή- είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται από το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (This is Athens – CVB) σε επίπεδο προβολής και δικτύωσης. Ως ιδρυτικό μέλος της σύμπραξης Greek Meetings Alliance, συνεχίζουμε μεθοδικά και οργανωμένα τις δράσεις μας για την περαιτέρω ενίσχυση της πόλης μας στη διεθνή συνεδριακή αγορά».
O Πρόεδρος Δ.Σ. του Thessaloniki Convention Bureau, Πρόδρομος Μοναστηρίδης, υπογράμμισε:
«Η εντυπωσιακή άνοδος της Θεσσαλονίκης και η σταθεροποίηση της Αθήνας μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών παγκοσμίως είναι πρωτίστως μια αδιαμφισβήτητη αναγνώριση της απρόσκοπτης και αποτελεσματικής προσπάθειας που καταβάλλουν, αντίστοιχα, το Thessaloniki Convention Bureau και το This is Athens Convention & Visitors Bureau για την ανάδειξη και την καθιέρωση των δύο πόλεων στην παγκόσμια συνεδριακή και τουριστική αγορά. Η θεαματική επίδοση της Θεσσαλονίκης είναι αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού με πρόγραμμα και δράσεις, οι οποίες υλοποιούνται με τεχνογνωσία και επαγγελματισμό. Η αξιοσημείωτη αυτή επιτυχία είναι καθοριστική και επιβάλλει περαιτέρω επένδυση στις δυνατότητες και προοπτικές του προορισμού με στόχο να αξιοποιήσουμε το ευνοϊκό momentum, να εξελιχθούμε και να αναρριχηθούμε ακόμη ψηλότερα στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη».
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την GMA στη σύμπραξη των εθνικών CVBS.
Σε επιμέρους συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, η Business Development Manager του This is Athens – CVB, Μαρία Παπαδοπούλου και ο Managing Director του TCB, Δημήτρης Γανίτης συμμετείχαν στο 2ο Global Forum of National Convention Bureaux για τη βιωσιμότητα στον συνεδριακό κλάδο, που διοργανώθηκε από το Strategic Alliance of the National Convention Bureaux of Europe, τη σύμπραξη των εθνικών CVBs. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη σύμπραξη, η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εκπροσωπείται μέσω της GMA.
Εκ μέρους του HAPCO & DES η επικεφαλής Σίσσυ Λυγνού και President Elect της IAPCO, συμμετείχε στο IMEX Politicians Forum που πλέον αποτελεί θεσμό, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι decision και policy makers, κυβερνητικούς φορείς και οργανισμούς για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου διεθνώς.
Στο πλαίσιο της IMEX 2024, η Greek Meetings Alliance συνδιοργάνωσε με τον ΕΟΤ, ένα Greek cocktail party που αποτέλεσε ξεχωριστό γεγονός για την Έκθεση προσελκύοντας στο ελληνικό περίπτερο πολλούς συμμετέχοντες buyers – διοργανωτές συνεδρίων, εκπροσώπους associations, κ.ά. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν σημαντικοί παράγοντες του κλάδου από όλο τον κόσμο, σε μία εκδήλωση που αποτέλεσε ευκαιρία για δικτύωση.
Η IMEX 2024 σε αριθμούς
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές, στην IMEX 2024 συμμετείχαν περισσότεροι από 12.000 επαγγελματίες εκθέσεων -4.000 εκ των οποίων ήταν buyers- ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 60.000 συναντήσεις, καθώς και χιλιάδες επιπλέον στις αίθουσες της Έκθεσης.
19/01 07:00
19/01 07:00
18/01 17:00
Βραχυχρόνια μίσθωση: "Διάσωση" της... τελευταίας στιγμής για χιλιάδες ακίνητα σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη
18/01 10:34
Γιώτινγκ | Κοπή πίτας από κοινού των επαγγελματικών ενώσεων ΣΙΤΕΣΑΠ και ΕΠΕΣΤ ((φωτό)
18/01 10:15
Tουριστική επένδυση ύψους 1,4 δισ. ευρώ στην Αλβανία - πολυτελές resort γίνεται ακατοίκητο νησί
18/01 07:30
18/01 07:08
3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Πάρο, Κέρκυρα και Δήμο Πωγωνίου
17/01 14:11
17/01 12:55
Volotea: Νέα σύνδεση Βρέστη – Ηράκλειο το καλοκαίρι του 2025
17/01 12:47
17/01 12:16
Travel + Leisure: Δύο Ελληνικές παραλίες στα 15 μέρη με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο
17/01 12:15
Χαλκιδική | Προβολή ως προορισμού εναλλακτικών εμπειριών στην έκθεση της Ουτρέχτης
17/01 11:45
Ρεκόρ επιβατών στις παγκόσμιες αερομεταφορές το 2024, με 5,85 δισ. αεροπορικές θέσεις
17/01 11:38
Έντονο το ενδιαφέρον των Ολλανδών για τη Θεσσαλονίκη στην έκθεση Vakantiebeurs 2025
17/01 11:22
17/01 11:11
17/01 11:05
+9,3% η επιβατική κίνηση σε όλα τα αεροδρόμια το 2024, +8% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ
17/01 10:48
17/01 09:59
17/01 09:54
17/01 07:00
Χιλιάδες ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά
17/01 06:15
Ποιο είναι το κρυφό χρηματοδοτικό όπλο για την υλοποίηση 16 τουριστικών επενδύσεων
17/01 06:10
17/01 06:10
Δήμος Σίφνου | Επίθεση στις ... επιθετικές τουριστικές επενδύσεις
17/01 06:10
Μαρίνα mega yacht στην Πάτρα - Πράσινο φως για την επένδυση, που θα αλλάξει την πόλη
17/01 06:05
17/01 06:00
Η επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Καρύστου
17/01 06:00
Καταδυτικός τουρισμός: Πρόταση για υποβρύχιο πάρκο στην Πάργα
17/01 06:00
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού | Από 1η Οκτωβρίου οι προδιαγραφές για τα Airbnb
16/01 20:27
16/01 17:04
16/01 16:47
Ισπανικός τουρισμός | Προς νέο ρεκόρ άνω των 100 εκατ. αφίξεων το 2025 - οι επιδόσεις του 2024
16/01 15:48
Fraport Greece: 2,1 εκατ. περισσότεροι επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια το 2024
16/01 14:03
FedHATTA: Ο Ελληνικός τουρισμός ένα βήμα πιο κοντά με την Κινεζική αγορά
16/01 13:47
16/01 12:58
Η Corendon θα προσφέρει τουρκικές σπεσιαλιτέ στις διεθνείς πτήσεις
16/01 12:40
Το νέο αφεντικό της ITA Airways μετά την είσοδο της Lufthansa
16/01 12:10
"Γκάζι" για Ελλάδα πατούν οι Αυστριακοί – Τι δείχνουν οι προκρατήσεις στην TUI
16/01 12:07
ΙΝΣΕΤΕ | + 16,4% οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις τη χειμερινή περίοδο στην Ελλάδα
16/01 11:57
Κατερίνα Νοτοπούλου | Η κυβέρνηση καταδικάζει σε ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό
16/01 11:44
16/01 11:19
Με μεγάλη συμμετοχή η συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξοπλισμού Μαζικής Εστίασης
16/01 10:48
Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue | Άνοιξε το πρώτο Hilton Garden Inn στην Ελλάδα
16/01 08:05
Ο Όμιλος Μήτση επενδύει στην αναβάθμιση των ξενοδοχείων του στη Ρόδο
16/01 07:45
16/01 06:10
ΞΕΕ | Πώς θα γίνεται η πράσινη κατάταξη των ξενοδοχείων - Παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας
16/01 06:10
Ποιες παραλίες θα παραχωρηθούν σε όλη την Ελλάδα το 2025 - είδος χρήσης και εμβαδόν
16/01 06:10
Αλέξανδρος Βασιλικός | Ελληνικός τουρισμός 2025: Δυναμική ανάπτυξης δείχνουν τα στοιχεία
16/01 06:10
ΟΣΕ: Διαγωνισμός για τη μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχείο στην Αθήνα
16/01 06:05
Λίβανος: Επαναλειτουργία του Four Seasons από το 2026 - προσδοκίες για ανάκαμψη του τουρισμού
15/01 15:43
Προς ψήφιση αύριο Πέμπτη το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού
15/01 15:36
Ανέπαφες πληρωμές με τραπεζική κάρτα στα Μέσα Μεταφοράς του ΟΑΣΑ
15/01 14:44
90 χρόνια ΞΕΕ | Τι προβλέπει η πρωτοβουλία "Φιλοξενία με Αξία για Όλους"
15/01 14:39
Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Έκθεση | Συστάσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στις αερομεταφορές
15/01 14:08
Μαγιόρκα | Κοινωνικές κατοικίες θα γίνουν παλαιά ξενοδοχειακά κτίρια
15/01 13:11
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Έκθεση “Vacantiebeuers” στην Ουτρέχτη
15/01 12:08
Ιταλία | Stop στις ψευδείς διαδικτυακές κριτικές για ξενοδοχεία, εστιατόρια και αξιοθέατα
15/01 12:01
Ξενοδοχειακά deals 20 δισ. ευρώ ετοιμάζονται στην Ευρώπη το 2025
15/01 11:36
15/01 11:17
15/01 06:16
Αναπτυξιακός νόμος | 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις - δείτε σε ποια νησιά
15/01 06:10
Ελληνικός τουρισμός | Οι 5 αγορές που μπορούν να αυξήσουν τα τουριστικά έσοδα
15/01 06:10
15/01 06:10
15/01 06:10
15/01 06:10
15/01 06:10
Δήμος Ωραιοκάστρου: Δημιουργία Κέντρου Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού
14/01 19:02
Στον κ.Τζτζικώστα η περιβαλλοντική έκθεση για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές μεταφορές
14/01 17:34
14/01 15:33
Avali, το νέο ξενοδοχείο της Mar-Bella Collection στην Κέρκυρα
14/01 14:56
Ντεμπούτο για το 2025 στις κρουαζιέρες της MSC στον Πειραιά - νέο ρεκόρ επιβατών αναμένει ο ΟΛΠ
14/01 12:54
14/01 12:41
14/01 12:28
14/01 11:43
14/01 10:37
Αναπτυξιακός νόμος | Ενισχύσεις για 10 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις
14/01 10:26
14/01 06:10
14/01 06:10
14/01 06:05
Βόρεια Μακεδονία | Επιστρέφει η Easyjet από την Άνοιξη- αύξηση αφίξεων το 2024
13/01 20:55
Βραβεία Ελληνικής Ναυτιλίας 2024: Βραβείο Γραμμής Επιβατών στη Variety Cruises
13/01 18:06
Τουρισμός | Όμιλος jet2: πρόγραμμα μαμούθ για Ελλάδα το 2025 - 3 εκατ. θέσεις, 1.500 ξενοδοχεία
13/01 16:42
ΔΥΠΑ | «Ημέρες Καριέρας» στην Αθήνα: 150 επιχειρήσεις, 3.000 θέσεις εργασίας
13/01 15:40
«Πράσινο φως» για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο του ομίλου Χατζηλαζάρου στη Ρόδο – Τι θα περιλαμβάνει
13/01 14:44
Σαφές χρονοδιάγραμμα με μέτρα για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου
13/01 14:43
Ψηφιακή πλατφόρμα εικονικών περιηγήσεων στο ηφαίστειο της Νισύρου
13/01 14:14
Η Αθήνα φιλοξενεί ένα σπουδαίο διεθνές συνέδριο για τις αερομεταφορές
13/01 14:10
Γερμανικός τουρισμός: Οι προκρατήσεις είναι το νέο last minute
13/01 13:52
Η νέα καμπάνια της Κρήτης | «Crete, Sense The Authentic- Top Things Τo Do»
13/01 12:45
Συνάντηση Στυλιανίδη - Τζιτζικώστα: Η “Πράσινη Συμφωνία” άμεσος στόχος της Ελληνικής Ναυτιλίας
13/01 12:04
Τουρισμός | Αύξηση αφίξεων από 5% έως 10% αναμένει το 2025 η Τουρκία
13/01 11:47
13/01 11:31
Domes Zeen Chania: Επεκτείνεται το πρώην Casa Cook με 19 νέα δωμάτια με ιδιωτικές πισίνες
13/01 11:06
13/01 06:10
13/01 06:10
Νερό από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία στον Μαραθώνα και στη Σκιάθο
13/01 06:10
13/01 06:05
20 ξενοδοχειακές επενδύσεις, που αναβαθμίζουν τον ελληνικό τουρισμό | Αναπτυξιακός νόμος
13/01 06:05
Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης και υποδομών στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας
13/01 06:05
Καταδυτικός τουρισμός | Τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα στο Δήμο Άργους-Μυκηνών
Βραχυχρόνια μίσθωση: "Διάσωση" της... τελευταίας στιγμής για χιλιάδες ακίνητα σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη
Tουριστική επένδυση ύψους 1,4 δισ. ευρώ στην Αλβανία - πολυτελές resort γίνεται ακατοίκητο νησί
Γιώτινγκ | Κοπή πίτας από κοινού των επαγγελματικών ενώσεων ΣΙΤΕΣΑΠ και ΕΠΕΣΤ ((φωτό)
3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Πάρο, Κέρκυρα και Δήμο Πωγωνίου
Volotea: Νέα σύνδεση Βρέστη – Ηράκλειο το καλοκαίρι του 2025
Χαλκιδική | Προβολή ως προορισμού εναλλακτικών εμπειριών στην έκθεση της Ουτρέχτης
Travel + Leisure: Δύο Ελληνικές παραλίες στα 15 μέρη με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο
Χιλιάδες ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά
+9,3% η επιβατική κίνηση σε όλα τα αεροδρόμια το 2024, +8% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ
Ρεκόρ επιβατών στις παγκόσμιες αερομεταφορές το 2024, με 5,85 δισ. αεροπορικές θέσεις
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού | Από 1η Οκτωβρίου οι προδιαγραφές για τα Airbnb
Έντονο το ενδιαφέρον των Ολλανδών για τη Θεσσαλονίκη στην έκθεση Vakantiebeurs 2025
Ποιο είναι το κρυφό χρηματοδοτικό όπλο για την υλοποίηση 16 τουριστικών επενδύσεων
( 0 )