Αλέξανδρος Βασιλικός: O οδικός χάρτης προς το μέλλον του ελληνικού τουρισμού | ψηφιακός μετασχηματισμός, βιωσιμότητα και υποδομές

Με πρωτοφανή συμμετοχή από πλευράς ξενοδόχων, διενεργήθηκε η 10η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας το περασμένο Σάββατο 26 Νοεμβρίου.
Με σύνθημα τη στροφή στο μέλλον, στη Γενική Συνέλευση, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της ΧΕΝΙΑ 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Expo, αποκωδικοποιήθηκαν οι τάσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο, ενώ αναδείχθηκε και η προσαρμοστικότητα του ελληνικού ξενοδοχείου μέσα στις κρίσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο αυξημένο σήμερα λειτουργικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, το φλέγον θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και το ακανθώδες πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θέμα που έχει πολλάκις αναδειχθεί από το Επιμελητήριο και λίαν προσφάτως σε ειδική ημερίδα όπου αναφέρθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση.
Στην 10η Γενική Συνέλευση του Ξ.Ε.Ε., παρευρέθηκαν ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, ο Αν. Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Οδυσσέας Κωσταντόπουλος, ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ κ. Ανδρέας Φιορεντίνος, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ιωάννης Ρέτσος και ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Βασιλικός : «Ολοκληρώθηκε μια πολύ καλή σεζόν για τη χώρα και οι πρώτοι που είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό, είμαστε εμείς οι ξενοδόχοι. Είναι ξεκάθαρη η μεγάλη συνεισφορά μας στην καλή εξέλιξη κι αξίζουν την αναγνώριση και το μεγάλο μπράβο οι ξενοδόχοι. Εμείς χαιρόμαστε όταν προσφέρουμε. Και το κάνουμε πάντα συνειδητά και υπεύθυνα. Το αποδείξαμε πέρα από κάθε αμφιβολία αυτή την τριετία. Οι ξενοδόχοι εφαρμόσαμε με σχολαστικότητα τα πρωτόκολλα της Πολιτείας και των φορέων. Με τη δική μας δουλειά, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες, συμβάλαμε στην υγειονομική αξιοπιστία της χώρας».
Ο κ. Βασιλικός σημείωσε ότι δεν υπάρχει γραμμή στα λογιστικά φύλλα εξόδων ενός ξενοδοχείου που να μην σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση 100% στην τιμή του ρεύματος, 40% στις προμήθειες τροφίμων και ποτών, ενώ καταγράφονται αυξήσεις στα ενοίκια και συνεχιζόμενες αυξήσεις στα επιτόκια που επιβαρύνουν υφιστάμενες υποχρεώσεις.
«Στα λειτουργικά προβλήματα θα πρέπει επίσης να προστεθεί πως σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του ΙΤΕΠ, το έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό στα ξενοδοχεία ανέρχεται με την φετινή μελέτη στους 61.000 εργαζόμενους. Και είναι σαφές πως αυτή η μεγάλη τρύπα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ανοιχτή, χρήζει άμεσης και υπεύθυνης αντιμετώπισης.
Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε πως δεν λειτουργούν όλα τα ξενοδοχεία μόνο τη θερινή σεζόν που πράγματι ήταν καλή. Όμως τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία είχαν ένα πρώτο τετράμηνο το 2022 που δεν ήταν καθόλου καλό εν μέσω Covid και με πληρότητες που δεν ξεπερνούσαν το 20%. Τα ίδια αυτά ξενοδοχεία, θα λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες με δυσθεώρητα έξοδα και σε συνθήκες υπερπροσφοράς καταλυμάτων και με μια ζήτηση η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτα τους μήνες του καλοκαιριού», πρόσθεσε ο κ. Βασιλικός.
Στροφή στο μέλλον
Αναφερόμενος στα 3 σημεία – κλειδιά πάνω στον Οδικό Χάρτη προς το μέλλον του ελληνικού τουρισμού που έχει χαράξει το ΞΕΕ, ο κ. Βασιλικός σημείωσε ότι αυτά εδράζονται στα εξής :
«Ψηφιακός μετασχηματισμός. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το Capsule T, ένα πραγματικό οικοσύστημα καινοτομίας στο χώρο του τουρισμού. Αφενός για να βοηθήσει τους Έλληνες ξενοδόχους να προχωρήσουν στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεών τους και αφετέρου για να δώσει ευκαιρίες σε νέους ταλαντούχους ανθρώπους, οι οποίοι μέχρι πρότινος αναζητούσαν διέξοδο στο εξωτερικό προκειμένου να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους.
Βιωσιμότητα. Η βιωσιμότητα δεν είναι πολυτέλεια είναι αναγκαιότητα. Ειδικά στη συγκυρία των δυσθεώρητων αυξήσεων του ενεργειακού κόστους. Γι’ αυτό και το Ξ.Ε.Ε. παρεμβαίνει με μελέτες και προτάσεις και εργάζεται συστηματικά για την προώθηση καλών πρακτικών βιωσιμότητας στο ελληνικό ξενοδοχείο.
Υποδομές. Όλα τα μεγάλα ζητούμενα για τον ελληνικό τουρισμό όπως ο θεματικός εμπλουτισμός του προϊόντος μας, η αντιμετώπιση της εποχικότητας και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η στόχευση σε ποιοτικότερα κοινά της τουριστικής αγοράς περνάνε μέσα από τις υποδομές. Το momentum είναι τώρα. Με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ καθίσταται ρεαλιστικό ένα εθνικό σχέδιο υποδομών με τη συνεργασία του κεντρικού κράτους, της αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλικός πρέπει να γίνει μια βασική παραδοχή. Η επιτυχία της πορείας προς ένα βιώσιμο τουρισμό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αγκαλιαστεί από την ίδια την κοινωνία. Ο τουρισμός, είναι υπόθεση όλων. Γιατί διαχέει προς όλους και τα οφέλη του. Η φιλοξενία λοιπόν πρέπει να γίνει υπόθεση της ίδιας της κοινωνίας αφού αποδεδειγμένα βάζει πλάτη σε κάθε δύσκολη στιγμή της χώρας.
Αυτό που απαιτείται είναι μια μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας. Μια νέα κουλτούρα φιλοξενίας. Κι αυτό πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που ξεκινούν όλα, από το δημοτικό σχολείο. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του προγράμματος και είναι πολύ θετικό πως το Ξ.Ε.Ε. έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για να μπει η φιλοξενία στα σχολεία με ένα σύγχρονο παιδαγωγικό τρόπο που μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών.
Μάλιστα το Ξ.Ε.Ε. εργάζεται για την συνέχεια και στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης φτάνοντας μέχρι τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Έχει ιδιαίτερη αξία οι μαθητές και οι μαθήτριες στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδρομής τους, εάν το επιθυμούν και το επιλέγουν να έχουν τη δυνατότητα να εξοικειώνονται και να έρχονται σε επαφή με έναν κλάδο όπως αυτός της φιλοξενίας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα και εκπροσωπεί πάνω από το 25% του ΑΕΠ”.
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας μεταξύ άλλων είπε : «Φέτος, τον Φλεβάρη και τον Μάρτη, ξαφνικά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία “πάγωσαν” οι κρατήσεις αλλά εργαστήκαμε όλοι μαζί σκληρά και μεθοδικά, και καταφέραμε να έχουμε μια εξαιρετικά επιτυχημένη σεζόν με αποτέλεσμα τα ταξιδιωτικά έσοδα να ξεπεράσουν τον στόχο του περσινού προϋπολογισμού κατά 3 δισ. ευρώ.
Αυτά τα έσοδα πηγαίνουν στον πρωτογενή τομέα που με τα προϊόντα της ελληνικής γης προμηθεύουν τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, τις ταβέρνες, τα εμπορικά καταστήματα ή εξήχθησαν. Στον εμπορικό κόσμο, στον κατασκευαστικό κλάδο, 8 στις 10 επενδύσεις είναι τουριστικές. Δεν είναι μονοκαλλιέργεια ο τουρισμός, τους ακουμπάει όλους, αποτελεί το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Χωρίς καμία αμφιβολία, η Ελλάδα είναι ο πιο ασφαλής και ποιοτικός προορισμός στην Ευρώπη, στα 5 κορυφαία brand του κόσμου.
Επενδύουμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου- και αυτό το δικαιούνται όλες οι περιφέρειες της χώρας, όχι μόνο οι brandαρισμένοι αλλά και οι εναλλακτικοί προορισμοί- στο city break, στον 12μηνο τουρισμό, στις υποδομές και στον βιώσιμο τουρισμό.
Αναφορικά με το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΞΕΕ Α. Βασιλικό αλλά και τον ΣΕΤΕ, έχω προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν μπορεί να υπάρχει ξενοδοχείο 0 αστέρων, ούτε σε πλατφόρμες να διαφημίζονται μαζί τα ξενοδοχεία, τα resort, με τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διαχωριστεί η μέση ελληνική οικογένεια που εκμισθώνει ένα ή δυο ακίνητα από αυτούς που το κάνουν πολλαπλά εκμεταλλευόμενοι το ξενοδοχειακό πλαίσιο. Η Ελληνική Κυβέρνηση, δια της Προεδρίας της και του Υπουργείου Οικονομικών, ήδη συζητά με τους φορείς του τουρισμού τον τρόπο με τον οποίο θα νομοθετήσει ώστε αυτό να γίνει ξεκάθαρο. Είναι ώριμες οι συνθήκες και το θέμα αυτό είναι ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης».
- 1) Όλοι οι "κρίκοι" του τουρισμού, δεν μπορεί να βασίζονται σε ένα "κλειδί"
- 2) O θρύλος του τένις στη νέα καμπάνια τουριστικής προβολής της Ελβετίας
- 3) Η Καλαμάτα έγινε προορισμός για όλο το χρόνο με Έλληνες και ξένους επισκέπτες
- 4) Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού | Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα Best Tourism Villages το 2023
02/04 06:12
01/04 18:49
Διάρρηξη στο Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας - Πωλούν αντικειμένα του 19ου αιώνα στο Μοναστηράκι
01/04 11:42
Επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στο Μουσείο Καζαντζάκη
01/04 11:28
01/04 11:27
31/03 19:00
31/03 18:53
31/03 15:58
31/03 15:39
ΣΕΤΚΕ: Εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ Πράσινης Μετάβασης ΜμΕ τα τουριστικά καταλύματα
31/03 15:21
ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ΑΕ
31/03 15:12
31/03 14:58
Στην τουριστική αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 στοχεύει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας- Θράκης
31/03 14:21
31/03 13:34
31/03 12:58
Ο όμιλος FTI σχεδιάζει νέο brand-ομπρέλα για τα ξενοδοχεία του
31/03 12:25
Πρεσβευτές της Ρόδου οι ψηφιακοί νομάδες που ζουν στο νησί τα τελευταία χρόνια
31/03 12:06
Eurowings: Νέα σύνδεση με Ζάκυνθο – Οι 4 ελληνικοί προορισμοί από το Βερολίνο για το καλοκαίρι
31/03 11:55
Πράσινο φως για την μεγάλη επένδυση στο Μαρούσι με καζίνο, ξενοδοχείο και χώρους ψυχαγωγίας
31/03 10:44
31/03 10:30
Τουρισμός | Αυξάνονται κατά 50% οι πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αυτό το καλοκαίρι
31/03 10:13
Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι; Έξι καθηγητές του ΕΚΠΑ δίνουν διατροφικές συμβουλές
31/03 09:51
Άμεση λύση για τη συμμετοχή τουριστικών καταλυμάτων στο πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση»
31/03 07:30
31/03 07:28
31/03 07:12
31/03 07:10
31/03 07:05
30/03 23:01
30/03 16:57
30/03 16:52
Διεθνής διαφημιστική προβολή του «Shopping in Greece» | Εμπόριο και Τουρισμός ενώνουν δυνάμεις
30/03 16:02
30/03 15:48
Το W Costa Navarino υποδέχεται τη νέα σεζόν από τις 5 Απριλίου με ένα δυναμικό πρόγραμμα εμπειριών
30/03 15:45
Emirates και United: Πτήσεις κοινού κωδικού για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας με τις ΗΠΑ
30/03 15:43
30/03 15:30
O θρύλος του τένις στη νέα καμπάνια τουριστικής προβολής της Ελβετίας
30/03 15:10
Όλοι οι "κρίκοι" του τουρισμού, δεν μπορεί να βασίζονται σε ένα "κλειδί"
30/03 14:25
Μ. Παπαδόπουλος: Ενισχύουμε το εξειδικευμένο προσωπικό στα αεροδρόμια της χώρας
30/03 14:12
Ενισχύονται με επιπλέον 600 εργαζόμενους οι ελληνικές Προξενικές Αρχές σε τρίτες χώρες
30/03 14:08
Jet2: Νέος προορισμός city break η Αθήνα το καλοκαίρι του 2023
30/03 13:46
30/03 13:35
Springer Reisen: Περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2023 χάρη σε νέα πλατφόρμα
30/03 12:23
30/03 12:01
Περιβάλλον, πανδημία και τουρισμός | Νέο ευρωπαϊκό έργο στην Κρήτη από το ΜΑΙΧ και την Περιφέρεια
30/03 11:50
Ο Κώστας Μπακογιάννης επισκέφθηκε το «Chabad House» στου Ψυρρή: «Η Αθήνα είναι μια ασφαλής πόλη»
30/03 11:41
30/03 11:33
Ψηφιακή πλατφόρμα για το κρητικό κρασί από τον Δήμο Ηρακλείου
30/03 11:28
Η Καλαμάτα έγινε προορισμός για όλο το χρόνο με Έλληνες και ξένους επισκέπτες
30/03 11:17
Οι μέλισσες, δίνουν πληροφορίες για την υγεία των κατοίκων των πόλεων
30/03 11:09
30/03 10:14
30/03 07:56
Λήμνος: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πεσόντες στη μάχη της Καλλίπολης
30/03 07:55
30/03 07:49
30/03 07:46
26ος Αγώνας Ανώμαλου Δρόμου και Πεζοπορίας Κουδουμά Ηρακλείου
29/03 18:17
EasyJet holidays | Μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης
29/03 17:11
29/03 14:54
Τουρισμός: Γιατί ένας στους 5 Βρετανούς μετανιώνει αμέσως μετά την κράτηση διακοπών
29/03 14:22
29/03 12:56
Κομισιόν κατά του greenwashing για πιο αξιόπιστες διαφημίσεις πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών
29/03 12:35
Σ.Ζαχαράκη | Βιώσιμη ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα μέσα από τις ειδικές μορφές τουρισμού
29/03 12:14
29/03 11:56
ΠΟΥ: Τέλος στις επιπλέον δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τους υγιείς ενήλικες
29/03 11:47
The Travel: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα Ελληνικά νησιά για όσους ταξιδεύουν μόνοι το 2023
29/03 11:17
29/03 10:12
29/03 07:45
29/03 07:43
Airbnb | Η πλειονότητα των οικοδεσποτών της Ευρώπης καλωσορίζουν τους νέους ενιαίους κανόνες
29/03 07:41
Διαγωνισμός 95.000 ευρώ για διαμονή και σίτιση διακοπών ΚΑΠΗ
29/03 07:37
Νέο πρόγραμμα για τους ηγέτες της φιλοξενίας από EEA και King's Business School
29/03 07:31
Πολιτιστική εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργου Σεφέρη στο Ηράκλειο
28/03 21:37
28/03 15:58
Η British Airways ακυρώνει πτήσεις από το Χίθροου κατά την Πασχαλινή περίοδο
28/03 15:48
Τουρισμός: Στους 5 κορυφαίους προορισμούς των Γερμανών για το Πάσχα η Ελλάδα
28/03 15:36
28/03 15:26
Κύπρος: Συνάντηση Υφυπουργού Τουρισμού με την Πρέσβειρα της Γερμανίας
28/03 14:36
ΕΟΤ Γαλλίας | Απευθείας αεροπορική σύνδεση Παρίσι- Κεφαλονιά
28/03 14:33
28/03 13:22
28/03 11:57
Τουρισμός | Σε επίπεδα 2019 οι αεροπορικές θέσεις στην Ευρώπη αυτό το Πάσχα – Αύξηση 7% στην Ελλάδα
28/03 11:27
National Geographic: Αυτά είναι τα 25 καλύτερα Ελληνικά νησιά για διακοπές το 2023
28/03 11:17
28/03 11:02
Στρατηγικής σημασίας συνεργασία των Οργανισμών Τουρισμού Θεσσαλονίκης–Βελιγραδίου
28/03 11:00
Disney Cruise Line: Κρουαζιέρες στη Μεσόγειο και τα Ελληνικά νησιά το 2024
28/03 10:31
Tο «Μουσείο της Ακρόπολης» στα 100 με την υψηλότερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως το 2022
28/03 10:21
Handelsblatt | Ο Ιβάν Σαββίδης ενδιαφέρεται και για άλλα λιμάνια
28/03 07:42
Πράσινο φως για 2 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Κάρπαθο και Κέρκυρα
28/03 07:40
Νέο ξενοδοχείο στο Μαυροβούνιο από τη Meliá Hotels International
28/03 07:37
Τα Choice Hotels παρουσιάζουν τη «νεραϊδονονά» των ξενοδοχείων
28/03 07:35
Δήμος Τήνου: Προτάσεις επί της Περιβαλλοντικής Μελέτης της περιοχής NATURA στο νησί
28/03 07:33
Αλβανία | Επενδύσεις 21 εκατ. ευρώ στις σιδηροδρομικές μεταφορές το 2022
27/03 19:44
27/03 15:54
27/03 14:15
27/03 13:38
Γαλλία: Η Ελλάδα πρώτη σε τουριστικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο 2023
27/03 13:20
The Social Athens Hotel: Νέα είσοδος της Radisson στην Ελλάδα με έκτο ξενοδοχείο στο Κολωνάκι
27/03 12:39
27/03 12:33
27/03 12:19
The Sun: Το ελληνικό νησί που έχει γίνει η... νέα, προσιτή Μύκονος, για τους Βρετανούς
27/03 11:48
27/03 11:13
Διάρρηξη στο Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας - Πωλούν αντικειμένα του 19ου αιώνα στο Μοναστηράκι
Επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στο Μουσείο Καζαντζάκη
ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ΑΕ
ΣΕΤΚΕ: Εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ Πράσινης Μετάβασης ΜμΕ τα τουριστικά καταλύματα
Στην τουριστική αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 στοχεύει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας- Θράκης
Eurowings: Νέα σύνδεση με Ζάκυνθο – Οι 4 ελληνικοί προορισμοί από το Βερολίνο για το καλοκαίρι
Handelsblatt | Ο Ιβάν Σαββίδης ενδιαφέρεται και για άλλα λιμάνια
Tο «Μουσείο της Ακρόπολης» στα 100 με την υψηλότερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως το 2022
Πράσινο φως για την μεγάλη επένδυση στο Μαρούσι με καζίνο, ξενοδοχείο και χώρους ψυχαγωγίας
Περιβάλλον, πανδημία και τουρισμός | Νέο ευρωπαϊκό έργο στην Κρήτη από το ΜΑΙΧ και την Περιφέρεια
Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι; Έξι καθηγητές του ΕΚΠΑ δίνουν διατροφικές συμβουλές
The Sun: Το ελληνικό νησί που έχει γίνει η... νέα, προσιτή Μύκονος, για τους Βρετανούς
Ελληνικός τουρισμός- Ιανουάριος 2023 | +72% οι εισπράξεις, +86% οι αφίξεις, - 7,6% η μέση δαπάνη
( 0 )