Γιάννης Ρέτσος | Αποκαλυπτική συνέντευξη: Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό - Παραμένουν οι ελπίδες για ένα θετικό 2022

Γιάννης Ρέτσος | Αποκαλυπτική συνέντευξη: Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό - Παραμένουν οι ελπίδες για ένα θετικό 2022

Η συνέντευξη του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννη Ρέτσου, που παραχώρησε στον εκδότη του Tornos News κ. Γιάννη Γιαννακάκη, εν μέσω της κρίσης που έχει δημιουργήσει η εισβολή στην Ουκρανία, είναι πολύ σημαντική μιας και μας δίνει μια πρώτη εκτίμηση για τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου στον ελληνικό τουρισμό.

O κ. Ρέτσος αναλύει:

 • τις πιθανές επιπτώσεις στην τουριστική μας δραστηριότητα,
 • τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού για το 2022, όπως τουλάχιστον έδειχναν τα στοιχεία προ της κρίσης στην Ουκρανία,
 • την εξέλιξη της πανδημίας και ποια μέτρα έχουν ζητηθεί για την υποστήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων,
 • το ενεργειακό κόστος, και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί,
 • τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΕΤΕ στο πλαίσιο της αξιοποίησης των Σχεδίων Δράσης για τον ελληνικό τουρισμό.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη....

Γ.Γ. Η εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πιστεύετε πως θα επηρεάσουν τον ελληνικό τουρισμό, με ποιο τρόπο και σε τι βάθος; Υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η πολεμική ατμόσφαιρα να επηρεάσει γενικότερα τον τουρισμό στην Ευρώπη;

Γ.Ρ. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία συγκλονίζουν. Συντελείται μία ανθρωπιστική τραγωδία τεραστίων διαστάσεων που μας έχει σοκάρει όλους. Αυτό που προέχει τώρα, είναι να σταματήσει η εισβολή, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, να επιστρέψουμε σε συνθήκες ειρήνης. Κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται δύσκολο.

Γι΄αυτό και στη φάση που βρισκόμαστε τώρα, είναι νωρίς να μιλήσουμε με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, το γνωρίζουμε καλά και από τις αλλεπάλληλες κρίσεις των προηγούμενων δώδεκα ετών, η τουριστική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε μείζονες αλλαγές οικονομικών συνθηκών, αλλά και σε γεγονότα που επηρεάζουν την ψυχολογία του ταξιδιώτη.

Με μια πρώτη ανάγνωση, οι πιθανές επιπτώσεις στην τουριστική μας δραστηριότητα, διακρίνονται σε προφανείς και δυνητικές.

Είναι πλέον γεγονός ότι φέτος δεν θα έχουμε Ρώσους τουρίστες στη χώρα μας. Ενώ μεγάλες, ενδεχομένως και ολικές, θα είναι οι απώλειες από τις αγορές της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

Η επίπτωση στο συνολικό τουριστικό εισόδημα όμως δεν είναι μεγάλη. Με βάση το 2019, μιλάμε για 580.000 περίπου Ρώσους τουρίστες, σε σύνολο 33 εκ. και κάτω του 3% στο σύνολο των εσόδων, νούμερα που μπορεί να καλυφθούν από άλλες αγορές. Εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν όμως σε προορισμούς και επιχειρήσεις, με έντονο προσανατολισμό στη Ρωσική αγορά. Εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στις δυνητικές επιπτώσεις, συγκαταλέγονται η αρνητική ψυχολογία και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Κι ενώ η ψυχολογία εύκολα και γρήγορα αντιστρέφεται, το έχουμε δει να συμβαίνει κατ’ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν, δε συμβαίνει το ίδιο και με το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον.

Το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή, είναι πόσο θα επηρεαστεί η αγοραστική δύναμη του μέσου Ευρωπαίου ταξιδιώτη, με τη δραματική αύξηση τόσο του ενεργειακού κόστους, όσο και του πληθωρισμού.

Και πόσο το μέγεθος της μείωσης της αγοραστικής του δύναμης, θα επηρεάσει και την απόφασή του να ταξιδέψει το φετινό καλοκαίρι. Όλα αυτά θα μετρηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ελληνικός τουρισμός, έχει τη γνώση και την ωριμότητα να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αυτή τη μεγάλη κρίση που προέκυψε. 

"Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία είχαμε μια πολύ θετική προσδοκία για το 2022"

Γ.Γ. Ποια ήταν η πρώτη εικόνα, που είχατε για την φετινή τουριστική περίοδο, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Γ.Ρ. Η εικόνα ήταν θετική. Η κίνηση, ήδη, από το τρίτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, που πραγματικά ήταν πάνω από τις προσδοκίες, δημιούργησε μία πολύ καλή δυναμική για την Ελλάδα. Η πρόβλεψή μας στην αρχή του καλοκαιριού του 2021, ήταν γύρω στο 40% των εσόδων του 2019. Τελικά φθάσαμε περίπου στα 10,6 δισ. ευρώ, αγγίζοντας το 60%  των εσόδων του 2019. Η δυναμική αυτή του τρίτου τριμήνου, φαινόταν να συνεχίζεται και στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, που είχαν αρχίσει ήδη και οι πρώτες προκρατήσεις από τις βασικές αγορές μας, δημιουργώντας μία πολύ θετική προσδοκία για το 2022.

Η μετάλλαξη Όμικρον στα μέσα Νοεμβρίου, ανέκοψε αυτόν τον ρυθμό  και δημιούργησε μία νέα αβεβαιότητα. Είχαμε τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία αναγκαστήκαμε και εμείς και η υπόλοιπη Ευρώπη να πάρουμε για τον Δεκέμβριο και για τον Ιανουάριο. Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε μία προσωρινή αναστάτωση, και για κάποιους απαισιοδοξία. Όμως πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι δεν μπορούσε να ανακόψει το θετικό momentum το οποίο είχε διαμορφωθεί με τη σκέψη ότι θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Έως πριν δέκα ημέρες, που ήδη είχαν ξεκινήσει χώρες σε όλη την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία, να άρουν τα μέτρα και η πανδημία να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας, βλέπαμε να υπάρχει ξανά αυτό το πάρα πολύ θετικό momentum των κρατήσεων για το καλοκαίρι. Η εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο μούδιασμα, τις επιπτώσεις του οποίου θα εκτιμήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα.

Γ.Γ. Σε επίπεδο βασικών αγορών πώς βλέπετε την πορεία της κίνησης;

Γ.Ρ. Η Αγγλία ήταν κατ’ αρχήν η πρώτη χώρα από την οποία φάνηκε σημαντική ροή κρατήσεων, και αυτό έγινε μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή του ο Μπόρις Τζόνσον να άρει όλους τους περιορισμούς που αφορούν στο ταξίδι. Η πρώτη λοιπόν αγορά που φάνηκε, σε ότι αφορά τον μαζικό τουρισμό, να φέρνει σημαντικό όγκο κρατήσεων, ήταν η αγγλική αγορά.

Όμως, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κινούνται και οι υπόλοιπες αγορές. Πολύ σημαντική εξέλιξη για την Αμερική και τον Καναδά, κατά πρώτο λόγο, που υπάρχουν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις και για την Αυστραλία κατά δεύτερο λόγο, είναι σε ό,τι αφορά τους κανόνες του ταξιδιού, ότι οι πολίτες των χωρών αυτών έχουν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν και οι κάτοχοι του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ τις αγορές αυτές και ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η σύνδεση πλέον είναι πάρα πολύ συχνή. Πέρυσι τον Αύγουστο, είχαμε 9 πτήσεις από τις ΗΠΑ. Φέτος, θα έχουμε πτήσεις και από νέες πόλεις της Αμερικής, όπως για παράδειγμα από τη Βοστώνη. Τέλος, η κατάργηση του PLF από 15 Μαρτίου, αλλά και η απλούστευση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αναμένεται να βοηθήσουν στην απλούστευση των ταξιδιών και να ελαφρυνθεί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των επιχειρήσεων.

Γ.Γ. Συμπληρώνονται δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Η πανδημία επηρέασε συνολικά τον τουρισμό, αλλά κάποιοι κλάδοι φαίνεται ότι ανέκαμψαν πιο γρήγορα, ενώ κάποιοι άλλοι υστέρησαν. Μπορείτε να μου δώσετε μία εικόνα ανά κλάδο του τουρισμού, σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα και ποιες είναι οι προοπτικές του;

Γ.Ρ. Ο τουρισμός, όπως και οι μεταφορές, ήταν οι δύο τομείς οικονομικής δραστηριότητας που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά και ουσιαστικά επηρεάστηκαν αμέσως, με την έναρξη της πανδημίας και εξακολουθούν να επηρεάζονται μέχρι και σήμερα. Δεν θα έλεγα ότι η διαφοροποίηση είναι τόσο κλαδική μέσα στον τομέα του τουρισμού, όσο είναι περισσότερο από επιχείρηση σε επιχείρηση. Τι θέλω να πω. Προφανώς η πρώτη χρονιά της πανδημίας, το 2020 ήταν καταστροφική για όλους τους κλάδους του τουρισμού και για όλες τις επιχειρήσεις. Δεν υπήρξε νομίζω, ούτε κλάδος, ούτε επιχείρηση που να μην κάνει διαχείριση ζημιάς για το 2020. Όμως από το 2021 και μετά, και ουσιαστικά από το τέλος του δεύτερου lockdown την άνοιξη του 2021, είχαμε σταδιακή ανάκαμψη και κλάδων και επιχειρήσεων.

Η πορεία της ανάκαμψης 

Ουσιαστικά, πρώτα ανέκαμψαν οι επιχειρήσεις και τα προϊόντα υψηλότερου επιπέδου. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο, κυρίως, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων και, ακολούθως, τα ξενοδοχεία 4 αστέρων, ανέκαμψαν πολύ γρηγορότερα και πολύ πιο άμεσα από τα ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών. Αυτό είναι λογικό, γιατί έχει να κάνει με το ποιοι ήταν αυτοί που ταξίδεψαν αμέσως μετά την άρση των μέτρων. Ήταν προφανώς λιγότερο οι πελάτες του μαζικού τουρισμού και περισσότερο εκείνοι που είχαν την οικονομική δυνατότητα και μπορούσαν να ταξιδέψουν, και πιο άμεσα, και ανεξαρτήτως κόστους. Η εν λόγω πρόσκαιρη τάση, δημιούργησε μία διαφοροποίηση.

Όμως αυτή η διαφοροποίηση, ακόμα και πέρυσι το καλοκαίρι, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, φάνηκε να αμβλύνεται από το γεγονός ότι, σταδιακά είδαμε και ειδικά από τον Αύγουστο και μετά, τον μαζικό τουρισμό να επανέρχεται. Έτσι, ειδικά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και μέρος του Οκτωβρίου, λειτούργησε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού τουρισμού, κάτι το οποίο ήταν πάρα πολύ σημαντικό, αν σκεφτούμε ότι ήμασταν σχεδόν ενάμιση χρόνο σε αυτήν την περιδίνηση. Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι ο τουρισμός συνολικά θα ανακάμψει.

"Έχει απομακρυνθεί, νομίζω οριστικά, η πιθανότητα να έχουμε αποκλιμάκωση στο ενεργειακό κόστος το β' εξάμηνο"

Γ.Γ. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, ειδικά τώρα και με την Ουκρανική κρίση, επηρεάζει αναπόφευκτα όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις. Τι θα πρέπει να γίνει για να περιοριστεί αυτό το κόστος και να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ανταγωνιστικές;

Γ.Ρ. Αυτό που έχουμε ζήσει το τελευταίο εξάμηνο με οκτάμηνο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβατικά μέτρα, γιατί έχουμε δει το κόστος να υπερδιπλασιάζεται και σε κάποιες περιπτώσεις και να τριπλασιάζεται. Η προσδοκία μάλιστα αποκλιμάκωσης το δεύτερο εξάμηνο, έχει οριστικά εκλείψει μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες τιμές στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό και στο φυσικό αέριο, οι οποίες δεν είναι διαχειρίσιμες με συμβατικά μέτρα. Αναμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις τις ΕΕ αναφορικά με την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους και στην συνέχεια τα νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει η χώρα μας.

Κατά τη γνώμη μου, η όποια μελλοντική αποκλιμάκωση, δεν θα ξαναφέρει το ενεργειακό κόστος στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2021. Θα είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που είναι σήμερα, αλλά  σίγουρα σε υψηλότερα επίπεδα από εκεί που ξεκίνησε η αύξηση το 2021. Και όλα αυτά με την αυστηρή προϋπόθεση σύντομης παύσης των εχθροπραξιών, κάτι που σήμερα δε φαίνεται πολύ πιθανό.

Η απότομη επιδείνωση της κατάστασης, έχει κάνει, με τα σημερινά δεδομένα, να φαίνονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την Κυβέρνηση ανεπαρκή. Θα περιμένουμε λοιπόν τις νέες πρωτοβουλίες, ως αποτέλεσμα και των αποφάσεων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας πάντα στο μυαλό μας και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες ως χώρας.

Γ.Γ. Υπάρχουν κάποια άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων τώρα;

Γ.Ρ. Το πλέγμα των μέτρων θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ σημαντικό τα δύο προηγούμενα χρόνια. Την τρέχουσα περίοδο, συνεχίζει το πρόγραμμα Συν-Εργασία, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που έχει βοηθήσει στη διαχείριση του εργασιακού κόστους. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζει μέχρι 31 Μαρτίου και έχουμε ζητήσει ήδη από την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό να παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο. Είμαι αισιόδοξος ότι  μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, για να βοηθήσει και στην επανεκκίνηση του τουρισμού, ακόμα και στο άνοιγμα των εποχικών επιχειρήσεων συντομότερα, ώστε να έχουν ένα εργαλείο που θα τις βοηθήσει να διαχειριστούν, το πρώτο τουλάχιστον διάστημα το εργασιακό κόστος.

Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων δώδεκα ετών, έχουμε αποδείξει και ως τομέας και ως επιχειρήσεις, ότι διαθέτουμε την ψυχραιμία και το απαραίτητο ψυχικό απόθεμα, να ανταπεξέλθουμε και σε αυτήν τη νέα δυσκολία.    

Γ.Γ. Πρόσφατα ανακοινώσατε τα Σχέδια Δράσης για τον ελληνικό τουρισμό έως το 2030. Σε τί πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για να δούμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στον τομέα;

Γ.Ρ. Αυτό που ουσιαστικά παρουσιάσαμε και δώσαμε στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, είναι ένα έργο το οποίο το δουλεύουμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο έργο που έχει γίνει ποτέ στον χώρο του τουρισμού. Ουσιαστικά καταγράφει 36 διαφορετικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα κάνοντας μία πλήρη χαρτογράφηση του τι υπάρχει, και από πλευράς προϊόντος, αλλά και από πλευράς αγορών και υποδομών. Και όταν λέμε για υποδομές, δεν εννοούμε μόνο τουριστικές υποδομές. Εννοούμε το σύνολο των υποδομών που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα. Ακόμα και υποδομές υγείας, πέρα από τα γνωστά, αεροδρόμια, λιμάνια κ.α.

Κάνοντας λοιπόν αυτή την πλήρη χαρτογράφηση και βλέποντας πλέον τις ανάγκες και τα trends, ξεχωριστά για τον κάθε προορισμό, έχουμε ένα πλήρες στρατηγικό σχέδιο, του τι μπορεί να γίνει για να αναπτυχθεί περαιτέρω αλλά και για να διαχειριστεί τη σημερινή δυναμική του, προσελκύοντας τουρίστες οι οποίοι θα μένουν ικανοποιημένοι από την εμπειρία στον προορισμό. Αυτό που είναι το κρίσιμο για εμάς σήμερα, είναι να γίνει μία συζήτηση και ανοιχτή διαβούλευση σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή και της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία πρέπει να έχει ουσιαστικά τη διακυβέρνηση αυτού του μεγάλου project, και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου και του ιδιωτικού τομέα, είτε αυτός εκφράζεται μέσω του ΣΕΤΕ, είτε μέσω των τοπικών ενώσεων επιχειρηματιών.

Γιατί για να πετύχεις ουσιαστικά και για να οργανώσεις στρατηγικά το τουριστικό σου προϊόν για το μέλλον, το πρώτο προαπαιτούμενο είναι η συνέργεια. Αν ένα από τα μέρη αποφασίσει να προχωρήσει μόνο του, δυστυχώς δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς συνεργασία με το άλλο. Άρα το ζητούμενο δεν είναι να υποσχεθεί κάποιος ότι θα πάρει αυτό το σχέδιο και θα το εφαρμόσει. Δεν θα μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο, αν δεν προηγηθεί η διαβούλευση και δεν προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη όλων, ότι δεσμευόμαστε, ότι θα συνεργαστούμε πάνω σε κάτι που θα συμφωνήσουμε. Και το πολύ σημαντικό σε αυτό το σχέδιο, είναι ότι είναι δυναμικό. Δεν είναι δηλαδή κάτι το οποίο πρέπει να το πάρεις και να το εφαρμόσεις όπως είναι. Μπορείς να το προσαρμόσεις στα δικά σου τοπικά δεδομένα, στις δικές σου ανάγκες ή στον δικό σου σχεδιασμό αν είσαι κεντρική κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος, τοπική κοινωνία και να διαμορφώσεις κάτι το οποίο θα σου ταιριάζει και πάνω στο οποίο θα μπορέσεις να δεσμευτείς ότι αυτός θα είναι ο οδηγός για το μέλλον.

Εμείς αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής, να συμβάλλουμε δηλαδή σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο και ελπίζουμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα βρεθούν περιοχές, είτε αυτές είναι σε επίπεδο περιφέρειας, είτε είναι ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές. Διότι δεν αποκλείεται να υπάρχει και διαπεριφερειακή συνεννόηση. Ελπίζουμε λοιπόν ότι θα βρεθούν τέτοιες περιπτώσεις, που ουσιαστικά θα θελήσουν να εφαρμόσουν αυτή τη στρατηγική, για να μπορέσουμε να δούμε τα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.

Το σίγουρο είναι ότι εάν δεν ακολουθήσουμε ένα σχέδιο οργανωμένο και δεν συμφωνήσουμε πάνω σε αυτό, όποιο είναι, και όπως το προσαρμόσουμε, στο μέλλον θα συναντήσουμε πολλά προβλήματα.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 30/09 18:58

  Tο βιολί του Μότσαρτ μάγεψε τους επισκέπτες στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

 2. 30/09 07:43

  Summer School του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών στην Αθήνα

 3. 29/09 22:47

  Το Digital Nomad Couple στη Μεσσηνία

 4. 29/09 18:32

  Στο Δήμο Χανίων παραχωρεί η ΕΤΑΔ το Φρούριο Ιτζεδίν

 5. 29/09 16:32

  Ντρισμπιώτη & Μουρούτσος στη φετινή γιορτή του Navarino Challenge

 6. 29/09 15:13

  Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ: Αποχαιρετιστήριο στο Νίκο Σκουλά

 7. 29/09 13:56

  Βαλεαρίδες: Οι παράνομες μισθώσεις θα σφραγίζονται

 8. 29/09 13:40

  ΕΟΤ: Επιδιώκουμε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο με έμφαση στην αειφορία - Ομιλίες Α. Γκερέκου και Δ. Φραγκάκη στο συνέδριο της ECTAA

 9. 29/09 13:30

  ΤΑΙΠΕΔ: Υποβολή οικονομικής προσφοράς για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη»

 10. 29/09 13:13

  Τουρισμός: Το 40% αγγίζουν οι αυξήσεις στις τιμές διακοπών στη Μεσόγειο το φθινόπωρο - Οι τιμές σε Κρήτη, Ρόδο και Κω

 11. 29/09 12:00

  Τουρισμός | Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

 12. 29/09 11:39

  BeachBound Vacations: Η Κέρκυρα νέος προορισμός στα πακέτα all inclusive

 13. 29/09 11:14

  FedHATTA/ HATTA/ ECTAA: Η Ελλάδα για τέταρτη συνεχή χρονιά στην αιχμή των εξελίξεων στον Ευρωπαϊκό τουρισμό

 14. 29/09 10:44

  Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat | Νέο ξενοδοχείο στα Εμιράτα εμπνευσμένο από τη Σαντορίνη

 15. 29/09 10:34

  ΕΟΤ | Προώθηση της Δυτικής Πελοποννήσου στην Αυστρία και Σλοβακία

 16. 29/09 07:40

  Αριστοτέλειο | Στο Ζορπίδης Τράβελ φοιτητικές μετακινήσεις

 17. 29/09 07:37

  Αλβανία: Ραγδαία αύξηση ξένων επενδύσεων σε ακίνητα

 18. 29/09 07:33

  Η μεγάλη επιστροφή των τουριστών στη Γαλλία

 19. 29/09 07:29

  Η καλή πορεία του τουρισμού στον Λίβανο

 20. 29/09 07:27

  Ελληνική συμμετοχή σε Φεστιβάλ κρασιού στη Βουδαπέστη

 21. 28/09 23:44

  Ε.Ξ. Μαγνησίας | Κραυγή απόγνωσης: SOS

 22. 28/09 19:02

  ΕΞΑΑΑ | Χαμηλότερες επιδόσεις από το 2019 τόσο τον Αύγουστο όσο και το 8μηνο για τα ξενοδοχεία της Αθήνας

 23. 28/09 15:50

  ΤΑΙΠΕΔ: Ο ΟΛΘ προτιμητέος επενδυτής για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου

 24. 28/09 14:33

  Η πόλη της Αθήνας υποδέχεται τον ευρωπαϊκό τουρισμό – Συνάντηση του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη με την ECTAA

 25. 28/09 14:31

  Ρωσικός τουρισμός: Διπλάσια ζήτηση από πέρυσι για ξενοδοχεία στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

 26. 28/09 14:05

  Με συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου γιόρτασε η Ρόδος την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023

 27. 28/09 12:27

  Η Ελλάδα είχε τις ακριβότερες βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη το καλοκαίρι - Τιμές... Ελβετίας και Βρετανίας!

 28. 28/09 12:02

  Τουρισμός | Πώς διαμορφώνεται ο φόρος διαμονής στην Ιταλία- τα έσοδα των Δήμων

 29. 28/09 11:44

  Απαγόρευση κυκλοφορίας σε χωριά της Εύβοιας - Χιλιάδες τόνοι νερού έπεσαν από Μαντούδι μέχρι Ιστιαία

 30. 28/09 11:41

  Εικόνες καταστροφής στο Βόλο: Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας

 31. 28/09 11:31

  Meteo | Βροχές και καταιγίδες σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα

 32. 28/09 11:17

  ΙNSETE Intelligence | Μείωση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στις Κυκλάδες το 8μηνο

 33. 28/09 11:06

  Uber | Έρευνα: Ποια προβλήματα δημιουργούν άγχος στους ταξιδιώτες

 34. 28/09 10:39

  Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Σκουλάς, πρώτος υπουργός Τουρισμού και επί σειρά ετών ΓΓ του ΕΟΤ

 35. 28/09 10:25

  Ρομπότ μπαρίστας στη Νέα Υόρκη

 36. 28/09 07:47

  Εκμισθώθηκε ο Ξενώνας Οινοχωρίου με 51 ευρώ το μήνα

 37. 28/09 07:39

  Συμπεριληπτικά, ελκυστικά και βιώσιμα μουσεία

 38. 28/09 07:34

  Η οικονομία της Ισπανίας παραμένει σε θετική πορεία

 39. 28/09 07:31

  Ηνωμένο Βασίλειο: Ελαφρά κάμψη του πληθωρισμού

 40. 27/09 19:17

  Θεσμοθετείται το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού - Συνάντηση της ηγεσίας του τουρισμού με τον κ.Χαρδαλιά

 41. 27/09 16:54

  Τεχνητή νοημοσύνη: 2 στους 3 ταξιδιώτες θέλουν να τη δοκιμάσουν – Πιο ικανοποιημένοι από τις διακοπές όσοι τη χρησιμοποιούν

 42. 27/09 16:08

  Η Emirates και η SriLankan προχωρούν σε συνεργασία διασύνδεσης

 43. 27/09 16:07

  Πολιτιστικός τουρισμός: "Να ανησυχούμε περισσότερο για την τεχνητή νοημοσύνη παρά για την κλιματική αλλαγή"

 44. 27/09 14:12

  Χιλιάδες Βρετανοί χάνουν τις πτήσεις τους μέχρι την Κυριακή - Ακυρώσεις 160 πτήσεων στο Γκάτουικ λόγω έξαρσης COVID

 45. 27/09 14:04

  Συνάντηση Ράπτη- Πατουλίδου | H στρατηγική τουριστικής προβολής της Θεσσαλονίκης στο επίκεντρο

 46. 27/09 13:33

  Γερμανικός τουρισμός 2024: Το 90% θα ταξιδέψει τουλάχιστον το ίδιο με φέτος – Ισχυροποιείται η τάση για διεθνή ταξίδια

 47. 27/09 13:04

  Independent: Τρία Ελληνικά ξενοδοχεία στα 20 καλύτερα της Ευρώπης για το 2023

 48. 27/09 12:57

  Γρ. Τάσιος | Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

 49. 27/09 12:17

  Ε.Ξ. Μαγνησίας | Η βιωσιμότητα καθίσταται το πρόβλημα του παρόντος και του μέλλοντος

 50. 27/09 11:50

  Ομοσπονδία καταλυμάτων «ΚΝΩΣΣΟΣ» | "Πράσινα" κίνητρα εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων

 51. 27/09 11:33

  Ξενοδοχείο στην Πάρο αγόρασε η αραβική Vivium Holding - σχέδια και για άλλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα

 52. 27/09 11:24

  Balkan Holidays | Τα κατεχόμενα στην Κύπρο νέος προορισμός στην Αγγλία

 53. 27/09 11:10

  Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

 54. 27/09 10:54

  Τουρισμός | Τι θέλουν οι Ολλανδοί κατά τις διακοπές τους στην Ελλάδα

 55. 27/09 10:43

  Ανάδειξη της πόλης του Πειραιά ως διεθνούς γαστρονομικού προορισμού | «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More»

 56. 27/09 10:38

  Aegean: Νέα σύνδεση Μπρατισλάβα - Αθήνα

 57. 27/09 10:15

  Τουρισμός: Ρεκόρ ζήτησης των Δανών για διακοπές το φθινόπωρο – Κρήτη και Ρόδος στους top προορισμούς

 58. 27/09 09:45

  Κ.Μαρινάκος | Ο ρόλος του τουρισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη

 59. 27/09 09:36

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023 | Η Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη της υψηλής γαστρονομίας

 60. 27/09 07:20

  Διαγωνισμός για την ανέγερση πολυτελούς κάμπινγκ στο Λιτόχωρο

 61. 27/09 07:13

  Άγιοι Θεόδωροι: Διαγωνισμός για τη μίσθωση του αλσυλίου ΛΙΑΝΤΡΟ

 62. 27/09 07:11

  Υπ.Τουρισμού | Σύμβουλος για την «επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα του τουρισμού»

 63. 27/09 07:09

  Το τουριστικό θαύμα της Αλβανίας

 64. 27/09 07:07

  Στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου και στην Κροατία

 65. 26/09 16:43

  Η Ρόδος τιμά τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες της

 66. 26/09 16:02

  Τα Aria Hotels ενισχύουν την παρουσία τους στην Πελοπόννησο με 12ο κατάλυμα στη Μάνη

 67. 26/09 15:55

  ΠΑΣΥΞΕ: Επαναπροσδιορισμός του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου σε κατεύθυνση αειφορίας και ολόχρονου προορισμού

 68. 26/09 15:40

  Δύο νέα στελέχη στην ομάδα της Brown Hotels

 69. 26/09 15:22

  Έρευνα | Μόλις το 4% των επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας είναι τουριστικές - Κλειστό 1 στα 4 ακίνητα!

 70. 26/09 14:42

  Ξενοδοχεία | Τέλος το room service όπως το γνωρίζαμε

 71. 26/09 14:00

  Το ψηφιακό έγκλημα στοχοποιεί τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων

 72. 26/09 13:45

  Εισήγηση Ε. Ράπτη για νομοσχέδιο του υπ. Τουρισμού με τροποποιήσεις του Καταστατικού του ΠΟΤ

 73. 26/09 13:25

  HOTREC: Οι Ευρωπαίοι ξενοδόχοι χαιρετίζουν το "ΣΤΟΠ" της Κομισιόν στη συγχώνευση των Booking Holdings και Etraveli

 74. 26/09 12:41

  Οι Πράσινες Επενδύσεις στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού

 75. 26/09 11:39

  Ε.Ξ. Θεσσαλονίκης | Πού οφείλεται η δραματική διαφορά επιδόσεων των ξενοδοχείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης

 76. 26/09 11:31

  Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης | Οι νέες τάσεις στην εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

 77. 26/09 11:01

  Ευρωπαϊκή Επιτροπή | Οι φιναλίστ για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2024

 78. 26/09 10:03

  Εργασιακό νομοσχέδιο | Τι ισχύει για το ημερομίσθιο της 6ης ημέρας σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις

 79. 26/09 07:57

  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου | Κονδύλια σε TUI και άλλες εταιρείες για την τουριστική προώθηση της Ρόδου

 80. 26/09 07:55

  Κέρκυρα: Διαγωνισμός για τη μίσθωση 3όροφου ακινήτου στο ιστορικό κέντρο της πόλης

 81. 26/09 07:53

  Γαλλία | O τουρισμός μεταξύ των κλάδων με τις καλύτερες επιδόσεις το α΄ εξάμηνο

 82. 26/09 07:50

  Ισπανία: Μικρή μείωση της απασχόλησης σε ξενοδοχεία και εστίαση τον Αύγουστο

 83. 26/09 07:44

  Τουρνουά Τένις Ace Open 2023 στο Ηράκλειο Κρήτης

 84. 25/09 18:00

  Φρένο της Κομισιόν στην εξαγορά της Etraveli από τη Booking.com

 85. 25/09 17:37

  Υβριδικό Πανεπιστήμιο Αστερουσίων | Διαχείριση Υδάτων στα Αποθέματα Βιόσφαιρας της Μεσογείου

 86. 25/09 17:33

  Η Θεσσαλονίκη προβάλλεται στο ρουμανικό κοινό

 87. 25/09 15:38

  Ο όμιλος FTI αναζητά επενδυτές

 88. 25/09 13:57

  Delta: Αυξημένες συνδέσεις με Αθήνα το καλοκαίρι του 2024 – Ενισχυμένο πρόγραμμα πτήσεων για Ευρώπη

 89. 25/09 12:42

  ITA Airways | 26 πτήσεις την εβδομάδα από Αθήνα για Ρώμη

 90. 25/09 12:37

  Πρωτιά της Ελλάδος στα βρετανικά News UK Travel Awards 2023

 91. 25/09 12:36

  Έρχεται το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο στην ιστορία της ανθρωπότητας – Θα φιλοξενεί 24 άτομα για 4 ημέρες

 92. 25/09 11:37

  1.200 επισκέπτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου για τον Κρητικό Αμπελώνα

 93. 25/09 10:29

  Τουρκικός τουρισμός | 33,5 εκατ. ξένοι τουρίστες το 8μηνο, +14% έναντι του 2022

 94. 25/09 10:09

  Η κλιματική αλλαγή ευκαιρία για επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα

 95. 25/09 09:54

  Κ. Μαρινάκος | Ο αγροτουρισμός ως αειφόρος εναλλακτική προοπτική ανάπτυξης των προορισμών

 96. 25/09 09:43

  Οι top 10 προορισμοί του εξωτερικού που αναζήτησαν οι Έλληνες για το καλοκαίρι

 97. 25/09 07:32

  Greece Rally 2023 στα Ιωάννινα

 98. 25/09 07:31

  Οι πτήσεις προς την Αλβανία έχουν σημειώσει αύξηση 80% από το 2019 έως το 2023

 99. 25/09 07:28

  Πώς θα επιδράσει η ηπιότερη δυναμική του τουρισμού το 2024 την ισπανική οικονομία

 100. 24/09 12:37

  Προσωρινός ανάδοχος η ΤΕΡΝΑ για τη «Μετατροπή του κτιρίου ”SILO” σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων»