Α. Ανδρεάδης/ τουρισμός: Θετικές οι ενδείξεις για το 2017- προσφυγικό & αξιολόγηση θα κρίνουν τη χρονιά

Α Decrease font Enlarge font
Α. Ανδρεάδης/ τουρισμός: Θετικές οι ενδείξεις για το 2017- προσφυγικό & αξιολόγηση θα κρίνουν τη χρονιά

Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2017, καθώς διαπιστώνεται αυξημένη ζήτηση για περισσότερες αεροπορικές θέσεις ενώ και η πορεία των προκρατήσεων είναι αυξητική. Ωστόσο, η χρονιά θα κριθεί από τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού καθώς και από τις εξελίξεις στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση με τους τουριστικούς συντάκτες εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Διαβάστε όλη την ομιλία:

«Όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, συναντιόμαστε για να ανταλλάξουμε ευχές και να συζητήσουμε σε εορταστικό κλίμα σχετικά με τον ελληνικό τουρισμό. Πρέπει να ομολογήσω ότι τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο τομέας έχει επιδείξει τεράστιες αντοχές σε όλα τα επίπεδα. Βασική μας κατάκτηση είναι ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουμε πετύχει να αναπροσαρμόσουμε το μοντέλο μας και να γίνουμε ο πιο δυναμικά εξαγωγικός τομέας της ελληνικής οικονομίας. 

Το 2016 ήταν ακόμα μια χρονιά που ο τουρισμός αποδείχθηκε σωτήριος για τη χώρα. Όσον αφορά στα έσοδα του κράτους, δεν χωράει αμφιβολία, ότι ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων εσόδων και σημαντικό μέρος των εσόδων των Ταμείων, οφείλεται στις εισφορές και τους αυξημένους φόρους που απέδωσαν οι επιχειρήσεις του τουρισμού. Για παράδειγμα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 354 εκατομμύρια ευρώ ή 12% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και υπερέβησαν κατά 221 εκατομμύρια ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού ή 7%. 

Παράλληλα, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναλύσω τη συμβολή του τομέα στην απασχόληση. Έχουμε φτάσει σε έμμεση και άμεση απασχόληση τις 800 χιλιάδες, ενώ έχει τη δυναμική να υπερβεί το 1 εκατομμύριο έως το 2021. Είναι θεωρώ κατανοητό από όλους πόσο καθοριστική σημασία παίζει ο τουρισμός, ιδίως στις νησιωτικές και στις απομακρυσμένες περιοχές. Η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ στις περιοχές αυτές, παρά την εποχικότητά του, είναι μεγαλύτερη του 50%: στο Νότιο Αιγαίο είναι 68%, στην Κρήτη 52% και στα Ιόνια 58%. 

Τέλος, πρέπει να αναφερθώ στο νέο ιστορικό υψηλό των αφίξεων. Και θα αναφερθώ στο νέο ρεκόρ, όχι για να πανηγυρίσω, αλλά για να επιβεβαιώσω ότι η χώρα μας έχει εδραιώσει την εικόνα και την αντίληψη ότι πρόκειται για έναν τουριστικό προορισμό που είναι μοναδικός στον κόσμο και αξίζει να βρεθεί στο top δέκα παγκοσμίως.  

Τα έσοδα

Από την άλλη πλευρά, είναι μάλλον βέβαιο ότι τα έσοδα, φέτος, δεν θα ακολουθήσουν παράλληλη πορεία με αυτή των αφίξεων. Αναμένουμε τα επίσημα στοιχεία ώστε να ξέρουμε το μέγεθος της απόκλισης από το 2015. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να πω λίγα πράγματα σχετικά με αυτή την πτώση, γιατί έχουν ακουστεί πολλά.  

Τα έσοδα του τομέα υπολογίζονται μέσω της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ακολουθεί την ίδια ακριβώς διαδικασία και το ίδιο ερωτηματολόγιο με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Έρευνα Συνόρων μετράει την συνολική δαπάνη του τουρίστα στη χώρα μας. Δηλαδή κάνει την ερώτηση «πόσα χρήματα ξοδέψατε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας;». Βγαίνει έτσι ένα συνολικό ποσό δαπάνης των τουριστών, όπου με έναν αλγόριθμο υπολογίζονται τα συνολικά καθαρά έσοδα για την χώρα. Ο υπολογισμός αποτελεί εκτίμηση και μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβής. Είναι όμως συστηματικός και γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και σε πολλές άλλες χώρες, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Αυτό όμως που σίγουρα ισχύει είναι ότι δεν ευσταθούν οι απόψεις που λένε ότι τα έσοδα είναι μειωμένα διότι οι επιχειρήσεις πληρώνονται στο εξωτερικό, ή γιατί δεν παρουσιάζουν όλα τα έσοδα. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία ρωτά τους τουρίστες το συνολικό ποσό που ξόδεψαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και άρα δεν υπάρχει τρόπος να συμπεράνει κανείς από αυτήν την έρευνα αν και πόσο φοροδιαφεύγει μια τουριστική επιχείρηση. Επίσης, ακόμα και αν οι επιχειρήσεις κρατούν ένα μέρος των χρημάτων τους εκτός Ελλάδος για να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα και να είναι σε θέση να πληρώνουν προμηθευτές, αυτό δεν έχει σχέση με τα έσοδα, ούτε με την φορολογία, αφού οι επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους στην χώρα μας και φορολογούνται εδώ. 

Οι πραγματικοί παράγοντες που επηρέασαν τα έσοδα φέτος είναι, η υπερφορολόγηση, η πανευρωπαϊκή τάση μείωσης της Μέσης Τουριστικής Δαπάνης, ο μειωμένος χρόνος παραμονής στη χώρα μας και οι εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν κομμάτι της ζήτησης των πελατών τελευταίας στιγμής.  

Είναι γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες μείωσαν την Μέση Δαπάνη τους και αυτό είναι μια τάση η οποία καταγράφεται παντού. Και στην Ισπανία και στην Ιταλία και σε όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Είναι βέβαια πολύ θετικό το γεγονός ότι η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση στην Ελλάδα, έχει διατηρηθεί σταθερή τα τελευταία χρόνια στα 75 ευρώ. Ταυτόχρονα, η αύξηση των τουριστών City Break και η διείσδυση των low cost carriers, έχει ρίξει το μέσο όρο παραμονής από τις 10,7 στις 7,8 ημέρες. 

Πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι η ζήτηση και για του χρόνου είναι αυξημένη. Ήδη τα πρώτα μηνύματα από τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων είναι αισιόδοξα, όπως θετική είναι και η εικόνα από τις προ-κρατήσεις της Βρετανικής αγοράς. Σύντομα θα ολοκληρώσουμε την επεξεργασία των στοιχείων και θα είμαστε σε θέση να σας δώσουμε συγκεκριμένα νούμερα.  

Η ασφάλεια

Είναι θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου διατηρώντας εικόνα φυσιολογικής και ήρεμης χώρας. Βεβαίως θα πρέπει συνεχώς να ενισχύουμε την εικόνα μας, καθώς ακόμα υστερούμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τη στιγμή αυτή βρισκόμαστε πάνω από την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Γαλλία, αλλά κάτω από την Κροατία, την Ισπανία και την Ιταλία. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι γειτονικοί προορισμοί είναι ουσιαστικά κλειστοί, μας δίνει την ευκαιρία να προσελκύσουμε μεγαλύτερα μερίδια. 

Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνουμε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, συνεχίζει, στη συνείδηση των τουριστών, να συνδέεται με ζητήματα ασφάλειας, οπότε θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας όσον αφορά στην προετοιμασία και στη διαχείριση του ζητήματος. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης και η ανάγκη να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι με αξιοπρεπείς συνθήκες για τους ανθρώπους αυτούς είναι επιτακτική πρωτίστως για τους ίδιους και τις τοπικές κοινωνίες και δευτερεύοντος για τους τουριστικούς προορισμούς. Επίσης βοηθά πολύ το γεγονός ότι η ισοτιμία με το δολάριο – για όσο διαρκεί – μειώνει το κόστος στο καλάθι του τουρίστα και συμβάλει στο να είναι ανταγωνιστικός ο τουρισμός μας για τις χώρες εκτός Ευρώ.  

Δεν θα ήθελα σήμερα να μείνουμε άλλο στα νούμερα του 2016 και στις πρώτες θετικές ενδείξεις που έχουμε για την επόμενη τουριστική περίοδο, αλλά να αναλύσουμε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει μέσο-μακροπρόθεσμα τις εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό. 

Τουρισμός 2 ταχυτήτων

Βλέπουμε πλέον μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα να διαμορφώνεται μπροστά μας. Δημιουργούνται δύο ταχύτητες στον ελληνικό τουρισμό και στην ανταγωνιστικότητα τόσο των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων όσο και των περιοχών. Η μια ταχύτητα είναι αυτή των περιοχών και των επιχειρήσεων που προωθούν και διαχειρίζονται ένα επώνυμο (branded) προϊόν, με ολοκληρωμένες εταιρικές διαδικασίες, εξειδικευμένα συστήματα και έντονη εξωστρέφεια. Το πιο ισχυρό και έντονα αναπτυσσόμενο κομμάτι του ελληνικού τουρισμού. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι συνήθως μεγάλες και καλά οργανωμένες, ή είναι μικρές αλλά προσφέρουν διαφοροποιημένες και μοναδικές υπηρεσίες, ενώ οι περιοχές είναι αυτές που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια υψηλού επιπέδου, εικόνα παγκόσμιου προορισμού. 

Η άλλη ταχύτητα είναι αυτή της άγνωστης Ελλάδας με την χαμηλή τουριστική περίοδο και τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πασχίζουν, χωρίς να προσφέρουν κάποιο επώνυμο προϊόν, με λιγοστά μέσα και σχεδόν καθόλου υποστήριξη να επιβιώσουν στον αδυσώπητο ανταγωνισμό και στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες επιχειρηματικότητας της χώρας μας. Αποτελούν το πιο ευάλωτο κομμάτι που δεν έχει επαρκή διέξοδο στην διεθνή αγορά και υποφέρει ακόμα πιο πολύ από την πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης στο 1/3, λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. 

Όλες οι μελέτες με στοιχεία απόδοσης των επιχειρήσεων που βγαίνουν κατά καιρούς αντλούν στοιχεία κυρίως από τις μεγάλες και πιο θωρακισμένες επιχειρήσεις. Το ισχυρό και, εν πολλής, branded κομμάτι. Κανένα πρόβλημα έως εδώ. Η παγίδα είναι αλλού. Είναι λογικό τα αποτελέσματα πολλών από τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις να ήταν σχετικά θετικά και αυτή τη χρονιά, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική για τη δεύτερη ταχύτητα των χιλιάδων μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών, των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων κλπ.  

Διαβάζοντας τα πιο θετικά στοιχεία από την ισχυρή πλευρά, εύκολα μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι η υπερφορολόγηση και η αύξηση των υποχρεώσεων, δυσκολεύουν μεν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές τους, αλλά με δεδομένο ότι αποτελούν σχετικά μικρό ποσοστό της συνολικής προσφοράς, εξακολουθούν και έχουν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και βλέπουν απλώς να μειώνεται το ποσοστό κέρδους τους. Την ίδια ώρα όμως, η υπερφορολόγηση κυριολεκτικά εξοντώνει την πιο αδύναμη πλευρά, που όμως είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού τουρισμού. 

Επίσης, με ισοπεδωτικές οριζόντιες ρυθμίσεις, όπως το Τέλος Διανυκτέρευσης, οξύνεται το πρόβλημα, αφού το μέτρο επιβαρύνει δυσανάλογα τις χαμηλές τιμές, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τις άγνωστες περιοχές της Ελλάδας. Πολύ φοβούμαστε λοιπόν ότι αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμε την δεύτερη ταχύτητα - τις περιοχές αυτές και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα - σε ραγδαία συρρίκνωση. Κινδυνεύει να χαθεί η άγνωστη και πανέμορφη Ελλάδα, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των κρυμμένων προορισμών, οι μοναδικές τουριστικές εμπειρίες αλλά και οι χιλιάδες επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας και η κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα στις περιοχές που ζουν από τον τουρισμό. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε στο γεγονός ότι η υπερφορολόγηση του Ελληνικού τουρισμού τελικά τον καθιστά ευάλωτο. Η αντίληψη ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι η εικόνα που δίνουν οι μεγαλύτερες και πιο καλά οργανωμένες επιχειρήσεις και μάλιστα αυτές που λειτουργούν στους πιο προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς, είναι στρεβλή και επικίνδυνη. Όλες οι τελευταίες ρυθμίσεις, η αύξηση του ΦΠΑ, οι ρυθμίσεις για τα ακριτικά νησιά, το ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης, ενισχύουν το πρόβλημα που περιγράφω. 

Προκύπτει λοιπόν η απόλυτη ανάγκη να χαράξουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την επόμενη μέρα της χώρας μας και του ελληνικού τουρισμού, που θα αναδείξει τις πραγματικές του δυνάμεις και θα τον απεγκλωβίσει από τις διάφορες συγκυρίες. Και χρειάζεται να το κάνουμε συντεταγμένα και συντονισμένα. Χρειαζόμαστε ένα όραμα για την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Τη στρατηγική εκείνη η οποία θα καταγράψει την ανάγκη να δημιουργηθούν κίνητρα για την δεύτερη ταχύτητα των επιχειρήσεων και να επενδυθούν κονδύλια προβολής για τις περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.  

Και είναι απαραίτητο η Πολιτεία να δώσει συγκεκριμένα κίνητρα. Χωρίς ουσιαστικά και ρεαλιστικά κίνητρα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν επενδύσεις. Και χωρίς επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, περισσότερο εισόδημα, και του χρόνου εδώ θα βρισκόμαστε να περιμένουμε την ανάπτυξη και να αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας παραμένει φυλακισμένη στην κρίση. 

Η μίσθωση σπιτιών

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να αναφερθώ και στην εξάπλωση του φαινομένου των μισθώσεων καταλυμάτων. Εδώ και ένα χρόνο μιλάμε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί. Έπρεπε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι να δούμε ένα σχετικό νομοσχέδιο. Δεν θα μιλήσουμε εδώ για το τι περιλαμβάνει και αν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ή τι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Θα αναφερθώ στο γεγονός ότι η απραξία εδώ και ένα χρόνο έχει δώσει χώρο και κίνητρο σε πολλές μικρές επιχειρήσεις να στραφούν προς τη νέα αυτή τάση. Βλέπουμε λοιπόν να πραγματοποιείται μια αλλαγή που αφαιρεί προστιθέμενη αξία από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του τουρισμού. Προσθέτουμε υποδομές χωρίς να προσθέτουμε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Σκεφτείτε την εικόνα και τη φήμη που δημιουργεί σε ένα προορισμό ένα εξαιρετικό Boutique αυθεντικό ξενοδοχείο, το οποίο προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και συγκρίνετέ το με την εικόνα που δίνουν πενήντα δωμάτια τύπου Airbnb. Είναι αναγκαίο να σχεδιαστεί μια σωστή κατανομή, ώστε να διαφυλάξουμε την αυθεντικότητά μας. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται να φροντίσουμε να έχουμε μαζί με την ποσοτική ανάπτυξη και ενίσχυση στους ποιοτικούς δείκτες του τομέα. Πρέπει να φροντίσουμε να ενισχύσουμε την πιο αδύναμη πλευρά εκπαιδεύοντας την σε τεχνικές marketing, προώθησης, σωστής τιμολόγησης, προσέλκυσης και εξυπηρέτησης πελατών. Πρέπει παράλληλα να διεισδύσουμε ακόμα πιο βαθιά στη συνείδηση του κάθε Έλληνα, ώστε να αποτυπωθεί το μήνυμα πως η χώρα μας μπορεί να γίνει ηγέτιδα στην παροχή υπηρεσιών ξεκινώντας από τον τουρισμό. Πρέπει να προφυλάξουμε και να αναπτύξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, ιδιαίτερα της άγνωστης Ελλάδας, τα οποία θα προωθήσουμε στις κατάλληλες αγορές. Να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στις διαδικασίες των επιχειρήσεων. Το 2017 μας δίνει μια εξαιρετική αφορμή για να ενεργοποιήσουμε τη στρατηγική μας. Υιοθετούμε το Διεθνές Έτος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και ξεκινάμε σειρά ενεργειών προς την κατεύθυνση της αειφορίας. 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού αποδεικνύουν καθημερινά την αφοσίωσή τους στον τομέα. Η ζήτηση για τη χώρα μας και τα τουριστικά προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, παραμένει ισχυρή και για του χρόνου.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη, ώστε και το αδύναμο κομμάτι του τουρισμού να γίνει και αυτό πιο δυνατό και ανθεκτικό".

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

COVID-19
 1. 09/07 20:45

  ΕΟΔΥ: Σύστημα διαχείρισης κρουσμάτων με τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης

 2. 09/07 18:15

  Δείτε τώρα LIVE τη συζήτηση για το άνοιγμα του τουρισμού στα νησιά

 3. 09/07 17:02

  Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Ειδικά μέτρα για την ασφάλεια των θεατών λόγω της πανδημίας (video)

 4. 09/07 16:55

  G Adventures: Ταξίδια και στην Ελλάδα από Σεπτέμβριο

 5. 09/07 16:52

  Μελέτη της GWI για το ΙΝΣΕΤΕ: Πώς επηρεάζει η πανδημία τη διάθεση και τη δυνατότητα για διακοπές;

 6. 09/07 16:10

  Ξεκινούν τον Ιούλιο, με σύντομα ταξίδια, κρουαζιέρες των Aida, TUI Cruises και Hapag-Lloyd Cruises

 7. 09/07 14:53

  Συνεργασία ΕΟΤ - Travel Channel για τη διαφημιστική καμπάνια 2020 του ελληνικού τουρισμού

 8. 09/07 14:51

  Expedia | Αμερικανικός τουρισμός: Η ασφάλεια και η αποφυγή συνωστισμού πιο σημαντικά από το κόστος των διακοπών

 9. 09/07 14:33

  Υπ.Τουρισμού: Τρία προγράμματα συμβουλευτικής, εκπαίδευσης και πιστοποίησης ανέργων

 10. 09/07 14:26

  Μόνο 100 θετικά τεστ σε δείγμα 31.169 σε όλες τις πύλες εισόδου από 1-6 Ιουλίου

 11. 09/07 13:46

  Η Austrian Airlines αυξάνει τα δρομολόγιά της κατά 40% μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου

 12. 09/07 13:14

  ΠΟΕΕΤ: Λύσεις σε προβλήματα των εργαζομένων στον τουρισμό

 13. 09/07 13:03

  Studiosus: Από τα μέσα Αυγούστου τα ταξίδια στην Ελλάδα

 14. 09/07 12:44

  Άνοιξε το Domotel Agios Nikolaos με αυξημένα μέτρα προστασίας

 15. 09/07 10:43

  Βέλγιο: Στην "πορτοκαλί" λίστα η Ελλάδα- Δηλώσεις για άμεση ανανέωση της λίστας

 16. 09/07 10:36

  Η άγνωστη Παραλία 50 λεπτά από την Αθήνα

 17. 09/07 10:34

  Διακοπές στο ελληνικό νησί με τις 100 παραλίες

 18. 09/07 10:25

  Καταλυτικός ο ρόλος των περιφερειών για την οικοδόμηση της επόμενης ημέρας

 19. 09/07 10:21

  Σύμβαση παραχώρησης λειτουργίας υδατοδρομίου στο Λιμένα Πατρών

 20. 08/07 19:12

  Γ.Ρέτσος: Όσα περισσότερα έσοδα προκύψουν, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τόσο χαμηλότερη θα είναι η ύφεση

 21. 08/07 19:06

  T+L: Ελληνικά ξενοδοχεία και νησιά στην κορυφή των παγκόσμιων βραβείων World’s Best 2020 - Δείτε τα

 22. 08/07 19:03

  Στ.Αρναουτάκης: Να δοθεί η απαιτούμενη ευελιξία στις Περιφέρειες για να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δράσεις

 23. 08/07 18:58

  Το επιχειρησιακό πλάνο και οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας αποδίδουν

 24. 08/07 17:55

  Γ. Χατζημάρκος: Η φετινή σαιζόν θα κριθεί από την εμπειρία που θα αποκομίσει ο επισκέπτης μας από τις διακοπές του

 25. 08/07 17:43

  Π.Αντωνίου: Εξαιρετικό το νομοσχέδιο για τουριστική ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες

 26. 08/07 15:57

  ΣΕΤΚΕ: Τα καταλύματα κλείνουν ως υγιείς επιχειρήσεις και ανοίγουν ως "κόκκινες"

 27. 08/07 15:37

  M. Κόνσολας: Είναι ώρα για μια Ευρωπαϊκή Νησιωτική Πολιτική

 28. 08/07 13:20

  ΙΑΤΑ: Τι προβληματίζει τους ταξιδιώτες στις πτήσεις

 29. 08/07 13:11

  Σήμα κινδύνου από τον τουρισμό κρουαζιέρας

 30. 08/07 13:09

  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Λύση ζητούν οι επιχειρήσεις λόγω παραπλάνησης του συστήματος

 31. 08/07 12:26

  Όμιλος Sani/Ikos: Συνεχίζεται η συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος

 32. 08/07 12:02

  Πιο ασφαλείς οι κρουαζιέρες από τις διακοπές πόλης; Τι λένε οι ειδικοί

 33. 08/07 11:40

  Tornos News Live: Την Πέμπτη 9 Ιουλίου ζωντανά 6:00 μ.μ. συζήτηση για το άνοιγμα του τουρισμού στα νησιά

 34. 08/07 11:22

  Ryanair: 500 διεθνή δρομολόγια από το Ην. Βασίλειο αυτό το καλοκαίρι

 35. 08/07 11:04

  Τράπεζες: Αναστολή δόσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

 36. 08/07 10:24

  Το τραίνο της Πελοποννήσου – Τουρισμός 5.0

 37. 08/07 09:46

  Πεντακάθαρα νερά, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο που φτάνει ως τη θάλασσα

 38. 08/07 09:45

  Η παραλία στην Αττική με τα δέντρα που συνήθως δεν έχει κόσμο

 39. 07/07 20:31

  Κρήτη: Συνάντηση Αρναουτάκη- Αγγελοπούλου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

 40. 07/07 20:19

  Οι Βρετανοί specialists tour operators προετοιμάζουν την επανεκκίνηση του τουρισμού με την Ελλάδα

 41. 07/07 20:09

  Ευτυχώς... προλάβαμε! H εν ζωή απόδοση τιμής στον Ένιο Μορικόνε από την Κεφαλονιά

 42. 07/07 18:16

  FedHATTA: Οι Βρετανοί σπεσιαλίστες t.o's προετοιμάζουν την επανεκκίνηση του τουρισμού με την Ελλάδα

 43. 07/07 17:52

  Ενιαίο πρόσωπο και φωνή στα διεθνή ΜΜΕ για τη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο

 44. 07/07 16:34

  Lufthansa: Δεύτερο πακέτο μέτρων του προγράμματος αναδιάρθρωσης

 45. 07/07 15:56

  Ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη στους φορείς τουρισμού της πόλης

 46. 07/07 15:54

  Α. Γκερέκου: Ανάδειξη του Λαυρίου μέσω του πολιτιστικού-γεωγραφικού πλούτου και της αειφορίας

 47. 07/07 15:43

  Aurinkomatkat: Αυξημένες πτήσεις για Χανιά τον Ιούλιο

 48. 07/07 15:30

  Metaxa Hospitality Group: Πρεμιέρα με επίσκεψη Γερμανών t.o's, πρακτόρων και δημοσιογράφων στο Creta Maris

 49. 07/07 14:12

  Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ: 70.000 επιπλέον επιταγές - Παράταση συμμετοχής καταλυμάτων & ακτοπλοϊκών εταιριών

 50. 07/07 14:04

  MSC Cruises: Σχέδια για έναρξη κρουαζιέρων στη Μεσόγειο τον Αύγουστο

 51. 07/07 13:45

  Wizz Air: Πτήσεις από Λονδίνο σε 6 ελληνικούς προορισμούς

 52. 07/07 13:42

  Yπ. Τουρισμού: Συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο - νέες δομές εκπαίδευσης στην Αρχαία Ολυμπία και στην Κω

 53. 07/07 13:24

  H εμπειρία στα ξενοδοχεία στην εποχή του κορωνοϊού – Πρωινό σε πακέτο, τέλος το μίνι-μπαρ & γυμναστική στο δωμάτιο

 54. 07/07 13:21

  Ύφεση 8,7% στην ΕΕ το 2020- 9% στην Ελλάδα

 55. 07/07 11:41

  Τουρισμός: Τουλάχιστον 80 ξενοδοχεία στην Αθήνα έχουν ανοίξει- Δείτε ποια

 56. 07/07 11:27

  Ανοιχτά σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

 57. 07/07 10:38

  Χαλκιδική: Οι καλύτερες παραλίες της Σιθωνίας

 58. 07/07 10:37

  Τα Κουφονήσια και οι εξωτικές παραλίες τους

 59. 07/07 10:33

  Άμεσο άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας ζητούν οι δήμαρχοι της Αν.Μακεδονίας-Θράκης

 60. 07/07 09:44

  Μέχρι τις 11 Ιουλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους

 61. 06/07 19:46

  ΥΠΑ: Ανοίγουν από τις 15 Ιουλίου οι πτήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο- 24 ώρες πριν το check in η φόρμα

 62. 06/07 17:02

  Ανοίγουν τα ξενοδοχεία Aldiana στη Μεσόγειο – Άνοιξε το Kreta Club

 63. 06/07 16:45

  FedHATTA: Να επιλυθούν άμεσα οι εκκρεμότητες που χρονίζουν

 64. 06/07 16:41

  Αυτή είναι η νέα καμπάνια για την Ελλάδα | Στηρίζει την κρίσιμη απόφαση για διακοπές και προορισμό

 65. 06/07 16:39

  Γ. Φραγγίδης: Να ανοίξουν όλοι οι συνοριακοί σταθμοί

 66. 06/07 15:40

  Η φημισμένη και εντυπωσιακή Χύτρα της Ελλάδας

 67. 06/07 15:38

  Αμοργός: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια των Κυκλάδων

 68. 06/07 15:25

  Παξοί: Διαμαρτυρίες για την απαγόρευση επιβίβασης - αποβίβασης στις παραλίες Βρήκα και Βουτούμι

 69. 06/07 15:00

  Οι προτάσεις της ΕΕ για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας – Τα βασικά σημεία

 70. 06/07 14:41

  HAPCO, ACVB, TCB | Η πρώτη έρευνα στην Ελλάδα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον Συνεδριακό Τουρισμό

 71. 06/07 14:20

  Την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει το Athens Capital Hotel - MGallery

 72. 06/07 14:10

  GlobalData: Οι Gen Z και Millennials κλειδί στην τουριστική ανάκαμψη- Πρότυπο μάρκετινγκ η Visit Greece

 73. 06/07 14:03

  Πλήρως ανακατασκευασμένο άνοιξε το EverEden Beach Resort Hotel & Spa

 74. 06/07 13:38

  SOS από τις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Δεν ξέρουμε εάν και πότε θα λάβουμε χορήγηση ρευστότητας!

 75. 06/07 13:36

  Ο κ.Τάσιος για το κλείσιμο της Σερβίας: Με το άνοιξε - κλείσε, δεν γίνεται επιχειρείν

 76. 06/07 12:54

  O τουρισμός στα Χανιά: Τα 11 αιτήματα του δημάρχου στον κ.Θεοχάρη και τον κ.Φραγκάκη

 77. 06/07 12:36

  Grant Thornton | Μελέτη επίδρασης του Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομία

 78. 06/07 12:19

  Ε.Ξ. Μαγνησίας: Τρίτο σεμινάριο επιμόρφωσης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία

 79. 06/07 12:08

  -88% η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο στο αεροδρόμιο της Αθήνας

 80. 06/07 10:35

  Ο Δήμος Σιθωνίας προβάλλεται στη Ρουμανία

 81. 06/07 10:13

  Ε.Ξ. Μαγνησίας: Συζήτηση για τα μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων με τον κ.Τριαντόπουλο

 82. 06/07 10:04

  Αλλαγές χρήσης κτιρίων γραφείων σε ξενοδοχεία στην Αθήνα και στον Πειραιά

 83. 06/07 10:02

  Το νέο υβριδικό μοντέλο για συμμετοχή σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις

 84. 06/07 09:58

  Ο δεκάλογος των ισπανικών επιχειρήσεων για την έξοδο από την κρίση

 85. 06/07 09:57

  Πάτμος: Στις 28 Αυγούστου ξεκινά το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής

 86. 06/07 09:55

  Γαλλία: Νέες αναβολές μεγάλων εκθέσεων που επρόκειτο να διοργανωθούν τον Σεπτέμβριο

 87. 06/07 09:47

  Αναστέλλεται η είσοδος Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα μέχρι τις 15 Ιουλίου

 88. 04/07 15:52

  Άνοιξε στις 4 Ιουλίου το ξενοδοχείο Athens Marriott, με αυξημένα μέτρα προστασίας

 89. 04/07 15:43

  Η προσπάθεια 5 Αμερικανών να φθάσουν στη Σαρδηνία με ιδιωτικό αεροπλάνο

 90. 04/07 15:30

  Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την διεξαγωγή συνεδρίων- εάν χρειασθεί το συνέδριο θα είναι μόνο διαδικτυακό, δεν ματαιώνεται

 91. 04/07 15:22

  Πρόστιμα σε κατευθυνόμενες αγορές σε εκδρομές ή περιηγήσεις τουριστικών γραφείων

 92. 04/07 15:15

  Ο κ.Θεοχάρης στην Κρήτη: Αισιοδοξία για το άνοιγμα και της Βρετανίας και Σουηδίας

 93. 03/07 18:26

  Μπαράζ ακυρώσεων Ρουμάνων τουριστών στη Θάσο, λόγω αδυναμίας οδικής πρόσβασης

 94. 03/07 17:32

  Στην Ελλάδα από τις 10 Ιουλίου τελικά οι Βρετανοί τουρίστες- η τελική λιστα

 95. 03/07 15:52

  Βρετανικός τουρισμός: Η Ελλάδα προσπαθεί να ενταχθεί στη λίστα των χωρών, που ανοίγουν τα σύνορα

 96. 03/07 14:46

  Υπ. Τουρισμού: Παράταση της προθεσμίας αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους»

 97. 03/07 14:41

  Πώς υποδέχεται η βρετανική τουριστική βιομηχανία το άνοιγμα των συνόρων

 98. 03/07 13:56

  Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων σε περιοχές της Πελοποννήσου για κίνδυνο πυρκαγιάς

 99. 03/07 13:45

  Μ.Κόνσολας: Σχέδιο για να μπουν όλες οι Περιφέρειες στο χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης

 100. 03/07 13:37

  Τα GHotels προσφέρουν διακοπές στις οικογένειες του ΕΚΑΒ με αίσθημα ευγνωμοσύνης