Αποκαλυπτήρια της προτομής του Μίνωα Καλοκαιρινού, του πρώτου ανασκαφέα του Ανακτόρου της Κνωσού

Α Decrease font Enlarge font
Αποκαλυπτήρια της προτομής του Μίνωα Καλοκαιρινού, του πρώτου ανασκαφέα του Ανακτόρου της Κνωσού

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρώτου ανασκαφέα του Μινωικού Ανακτόρου της Κνωσού του Μίνωα Καλοκαιρινού έγιναν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, θεσμικών εκπροσώπων, Αρχαιολόγων, Πανεπιστημιακών, συγγενών του Μίνωα Καλοκαιρινού και πλήθος κόσμου. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σε κλίμα χαράς και συγκίνησης στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος, και οι άλλοι ομιλητές, ήταν μια οφειλόμενη απόδοσης τιμής που γίνεται με καθυστέρηση στον πρώτο ανασκαφέα του Μινωικού Ανακτόρου, στον άνθρωπο που με το έργο του “έδειξε τον δρόμο” της ανασκαφικής έρευνας στον Έβανς, στο εμβληματικό μνημείο της Κρητικής και παγκόσμιας κληρονομιάς. Παράλληλα για την απόδοση τιμής, ο κ Αρναουτάκης, ο κ Λαμπρινός, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ Ειρηναίος, οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι ευχαρίστησαν θερμά την ομάδα των πολιτών που ανέλαβε την πρωτοβουλία αλλά και τους ανθρώπους, τους χορηγούς -επιχειρηματίες που ανέλαβαν τις δαπάνες.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην σημαντικότητα του Μίνωα Καλοκαιρινού είπε, ότι, «για την Περιφέρεια Κρήτης η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, η ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική μας παράδοση, αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή πλούτου, την οποία έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε. Στόχος μας να μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδανικά της Κρήτης, όπως αυτά διαμορφώνονται στο πέρασμα των χρόνων, στη νέα γενιά του τόπου μας. Να ενθαρρύνουμε τους νέους και τις νέες να ασχοληθούν με την τοπική ιστορία, με τα τοπικά πολιτιστικά πράγματα». 

Ο κ. Αρναουτάκης, απευθυνόμενος στην επιτροπή πολιτών ανέφερε: «Η πρωτοβουλία σας για την απόδοση της αρμόζουσας τιμής στο Μίνωα Καλοκαιρινό, εδώ στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού αξίζει θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, καθώς από σήμερα δίπλα στην προτομή του Έβανς θα στέκεται η προτομή του πρώτου λαμπαδηδρόμου που φώτισε τα ερείπια ενός πολιτισμού, που διέδωσε το όνομα της Κρήτης στον κόσμο. Θερμά συγχαρητήρια επίσης σε όλους τους γλύπτες που συμμετείχαν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό αλλά και ιδιαίτερα στον Αλτίν Πατσέλη για την τελική επιλογή.»

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή και αποκάλυψη της Κνωσού από τον Μίνωα Καλοκαιρινό, δίδοντας συγχαρητήρια στην επιτροπή πρωτοβουλίας.

Συγκεκριμένα ο κ Λαμπρινός είπε μεταξύ άλλων: «Η οφειλόμενη τιμή στον Μίνωα Καλοκαιρινό, αποτελούσε ένα χρέος όλων των Κρητών προς τον πρώτο ανασκαφέα της Κνωσού. Με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του και τις συνακόλουθες εκδηλώσεις, αποκαθίσταται, εν μέρει, μια ιστορική αδικία στο πεδίο της συλλογικής μας πορείας, με την ένταξη αυτής της εξαιρετικής προσωπικότητας, στην χορεία εκείνων των προσώπων που εργάστηκαν με γνώση και με πάθος για την ανάδειξη του μακραίωνου Πολιτισμού μας. 

Θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές αυτών των εκδηλώσεων και στην πρωτοβουλία τους για την δημιουργία προτομής του Μίνωος Καλοκαιρινού, καθώς και στους χορηγούς που συνέβαλαν στην δαπάνη της.»

Επίσης χαιρετισμούς απεύθυναν για τον εμπνευστή, τον πρώτο ανασκαφέα της Κνωσού εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την αποκατάσταση μιας αδικίας και την ευγνωμοσύνη τους προς την επιτροπή των πολιτών οι κ.κ.:

-  Β. Συθιακάκη, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

- Gerald Cadogan, ομ. καθηγητής, Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.

-Κ. Χριστάκης επιμελητής της Αγγλικής αρχαιολογικής σχολής.

Εκ μέρους της επιτροπής μίλησαν:

- Κατερίνα Κόπακα, καθ. προϊστορικής αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανασκαφής του Μίνωα Καλοκαιρινού και στη μελέτη των καταλοίπων του που φυλάσσονται σήμερα στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

- Ηρακλής Πυργιανάκης, αρχιτέκτων, που μίλησε αναλυτικά για το ιστορικό της ανέγερσης της προτομής, ευχαριστώντας όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της.

- Νίκος Ψιλάκης, Συγγραφέας - Δημοσιογράφος, που αναφέρθηκε στον ρόλο των πολιτών που συγκροτούν άτυπες ομάδες ή επιτροπές προσφέροντας κοινωνικό και πολιτιστικό έργο.

Με συγκίνηση και θερμές ευχαριστίες προς όλους, μίλησε η δισέγγονη του Μίνωα Καλοκαιρινού Μαριέλη Σφακιανάκη.

Σε όλους τους χορηγούς απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι φιλοτεχνημένοι καλαίσθητα σε ειδική περγαμηνή στην οποία παρατίθεται το παρακάτω απόσπασμα από επιγραφή του 313 π.Χ.: «ΓΛΑΥΚΙΔΗΣ ΣΩΣΙΠΠΟΥ ΕΙΠΕΝ· ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΛΩΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΩΣ ΕΧΟΡΗΓΗΣΑΝ ΔΕΔΟΧΘΑΙ ΤΟΙΣ ΔΗΜΟΤΑΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΣΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΧΡΥΣΩ ΣΤΕΦΑΝΩ...»

 Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η ομάδα πολιτών που αποφάσισε να αποκαταστήσει μια σοβαρή παράλειψη της Πολιτείας, να ανεγείρει την προτομή του πρώτου ανασκαφέα της Κνωσού Μίνωα Α. Καλοκαιρινού μέσα στον αρχαιολογικό χώρο που ο ίδιος ανακάλυψε πριν από 140 χρόνια, είναι η Κατερίνα Κόπακα, ο Γιώργος Νικολακάκης, ο Νίκος Ψιλάκης, ο Ηρακλής Πυργιανάκης, ο Ανδρέας Μανιός, ο Βεγγάλης Καπετανάκης.

Όλα ξεκίνησαν το 1913, τότε που η Κρήτη γιόρταζε τα 100 χρόνια από την Ένωσή της με την Ελλάδα. Ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις εκείνης της χρονιάς ήταν και ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό συνέδριο με τον τίτλο «Τέχνη και Πολιτισμός στα χρόνια της Ένωσης», που είχε οργανωθεί από την Ενορία Παναγίτσας Μασταμπά Ηρακλείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης και την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης, με επιχορήγηση της οποίας εκδόθηκαν και τα Πρακτικά του. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ανάγκη να τιμηθεί ο πρωτοπόρος για την εποχή του λόγιος που, χωρίς ειδικές γνώσεις, άρχισε να σκάβει τον λόφο Τσελεμπή Κεφάλα, όπου πίστευε ότι βρίσκονταν τα κατάλοιπα της Κνωσού. Τις επόμενες μέρες συγκροτήθηκε η άτυπη επιτροπή πρωτοβουλίας, στην οποία συμπεριελήφθησαν συμβολικά ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης. Η επιτροπή , όπως έγινε γνωστό, αν και θα μπορούσε να αναζητήσει κρατική χρηματοδότηση η επιτροπή προτίμησε να συγκεντρώσει το σοβαρό ποσόν που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση του έργου της από ιδιώτες, όπως και έγινε τελικά, χωρίς να επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ το δημόσιο ταμείο. Είκοσι περίπου πολίτες και επιχειρήσεις του νησιού ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά της.Χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν πολλές συνεδριάσεις και να εξασφαλιστεί η συναίνεση και η συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που πρόθυμα έδωσε τη συγκατάθεσή της. 

Ακολούθησε πανελλήνιος διαγωνισμός γλυπτικής με ευθύνη της Εταιρείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συμμετοχή του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εκπρόσωποι του οποίου συμμετείχαν στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων εξασφαλίζοντας το αδιάβλητο της διαδικασίας. Στον διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν 17 καλλιτέχνες και το πρώτο βραβείο δόθηκε στην πρόταση του κ. Αλτίν Πατσέλη.”

Ο ΜΙΝΩΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ

O Mίνως Α. Kαλοκαιρινός γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1843, τέλειωσε το Γυμνάσιο στη Σύρο, και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Υπήρξε επιτυχημένος επιχειρηματίας στους τομείς του εμπορίου, της σαπωνοποιίας, της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας. Yπεύθυνος αστός πολίτης και προεστός, ο ίδιος διετέλεσε Έφορος και Ταμίας των Σχολείων Ηρακλείου, μεταφραστής στο Υποπροξενείο της Αγγλίας και Υποπρόξενος της Ισπανίας στην ίδια πόλη.

Ο Καλοκαιρινός υπήρξε όμως, επίσης, ένας διανοούμενος και οραματιστής, με έφεση στους κλασικούς συγγραφείς και πάθος για τα αρχαία κρητικά μνημεία, ιδίως τα κνωσιακά. Ακολουθώντας, ακριβώς, τον Όμηρο, πραγματοποίησε το τολμηρό, καινοτόμο έργο ζωής του: την πρώτη, έστω περιορισμένη, ανασκαφή στο Ανάκτορο της Κνωσού το 1878/79, είκοσι περίπου χρόνια πριν το ξεκίνημα της συστηματικής διερεύνησής του από τον Άρθουρ Έβανς.

Ο ίδιος όχι μόνο επέλεξε τον ακόμη τότε άσημο λόφο της Κεφάλας του Τσελεμπή, όπου βρίσκεται το ανάκτορο, αλλά και ταύτισε το κτήριο που αποκάλυψε τμηματικά εκεί με το “Βασίλειον Μέγαρον Μίνωος του Πρώτου”. Φρόντισε επιπλέον, επίμονα, να κάνει διεθνώς γνωστά τα ευρήματά του, για παράδειγμα δωρίζοντας πίθους από τις Δυτικές Αποθήκες σε μεγάλα μουσεία του κόσμου (Λούβρο, Βρετανικό, Μουσείο Αθηνών...). Σηματοδότησε έτσι την έρευνα για την Προϊστορία της Κρήτης, που παρέμενε άγνωστη, και παρακίνησε αποφασιστικά τον Έβανς να επικεντρωθεί στην Κνωσό.

Με τις ανασκαφές της Βρετανικής Σχολής και τη θυελλώδη ανάδειξη της Κνωσού στις αρχές του 20ού αι., η συμβολή του Καλοκαιρινού ξεχάστηκε για έναν περίπου αιώνα. Ανασύρεται σήμερα από τη λήθη χάρη σε γραπτά του προσωπικού του αρχείου που εντοπίζονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η μελέτη τους ξεκίνησε με μια χειρόγραφη έκθεσή του στα Γαλλικά που δώρισε η διισεγγονή του Μαριέλη Σφακιανάκη στη Βικελαία Βιβλιοθήκη και ένα σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Kρήτης, και βρίσκεται σε εξέλιξη παρέχοντας σταθερά πληροφορίες για την προσωπικότητα, τη ζωή και το έργο του.

Ο Καλοκαιρινός βρίσκει έκτοτε, σταδιακά, τη θέση που του αξίζει στην ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία. Η τοποθέτηση της προτομής του στον χώρο με τον οποίο συνδέθηκε άρρηκτα αποτελεί, πιστεύουμε, μια δίκαιη όσο και αργοπορημένη τιμή, μια αποκατάσταση της μνήμης του πρώτου ανασκαφέα και εμπνευστή του μινωικού ανακτόρου της Κνωσού, του εμβληματικού αυτού μνημείου της κρητικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

Ειρηναίος, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Αρναουτάκης Σταύρος, Περιφερειάρχης Κρήτης

Λαμπρινός Βασίλειος, Δήμαρχος Ηρακλείου

Κόπακα Αικατερίνη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Παν/μιο Κρήτης

Καπετανάκης Ευάγγελος, Ομ. Καθηγητής - τ. Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Κρήτης

Δρακάκης Εμμανουήλ, Επ. Καθηγητής Ιονίου Παν/μίου

Νικολακάκης Γεώργιος, Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Παν/μιο Κρήτης

Μανιός Ανδρέας, Πλαστικός Χειρουργός, Δ/ντής ΕΣΥ, ΠΑΓΝΗ

Πυργιανάκης Ηρακλής, Αρχιτέκτονας Μηχανικός

Ψιλάκης Νίκος, Συγγραφέας – Δημοσιογράφος

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΟΡΗΓΩΝ Έπαινοι στους/στις χορηγούς

ANEK LINES

ΒΑΡΒΕΡΑΚΗ Ελένη

CYAN GROUP OF HOTELS

ΕΠΙΜΕΛΗΤΉΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΊΟΥ

ΚΑΖΑΝΑΚΗΣ ΤΥΠΟΚΡΕΤΑ Α.Ε

ΚΟΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ & ΥΙΟΙ Α.Ε.Ξ.ΤΕ.

ΚΟΠΑΚΑ Κατερίνα

ΛΟΓΙΑΔΗΣ Ιωάννης – ΛΟΓΙΑΔΗΣ Γεώργιος

ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΣ Θεόδωρος

METAXA HOSPITALITY GROUP

ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΑΤΖΗ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΌΣ ΛΙΜΈΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΊΟΥ

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.

ΠΟΥΛΟΡΙΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΗΛ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ)

SBOKOS HOTEL GROUP

SUPER MARKET ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ Α.Ε.

TRUMPF ΛΥΡΙΤΖΑΚΗ Μαρία

.

 

 1. 15/06 23:22

  Τα νησιά των Κυκλάδων είναι "μπιμπελό" και δεν απευθύνονται στη μάζα

 2. 15/06 23:14

  ΕΟΤ: 186.000 ευρώ για καμπάνια μέσω του SKYSCANNER

 3. 14/06 16:51

  Αυξάνεται η χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για νέες τουριστικές ΜμΕ

 4. 14/06 16:38

  Φεστιβάλ Επιδαύρου | Ρόμπερτ Γουίλσον: Παράσταση "Οιδίπους" βασισμένη στο έργο του Σοφοκλή

 5. 14/06 16:16

  Μέτρα κατά του υπερ-τουρισμού και στην Μπρυζ του Βελγίου

 6. 14/06 15:02

  ΠΟΤ: Πρώτος διεθνής διαγωνισμός για start-up στον αθλητικό τουρισμό

 7. 14/06 14:33

  Εγκρίθηκε η τμηματική άδεια λειτουργίας του τουριστικού λιμένα Μεσολογγίου

 8. 14/06 14:31

  Η Ryanair γιορτάζει τη Γιορτή του Πατέρα με προσφορές στα εισιτήρια

 9. 14/06 14:02

  Ημέρα γάμου στο ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport

 10. 14/06 13:41

  Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Ευκαιρία ή πρόβλημα για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς;

 11. 14/06 13:38

  Expedia: Τι ενοχλεί τους Αμερικανούς στις διακοπές τους

 12. 14/06 12:47

  Παρουσίαση της Ελλάδας στην Ιαπωνική τηλεόραση

 13. 14/06 12:42

  H Airbnb προσφέρει συγκλονιστικές εμπειρίες περιπέτειας σε όλο τον κόσμο

 14. 14/06 12:39

  Οι πτήσεις βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον

 15. 14/06 12:19

  ΣΕΤΚΕ: Τέλος στον «πόλεμο» λάσπης, ο λόγος στη Δικαιοσύνη

 16. 14/06 12:09

  1η Διεθνής Έκθεση Θεματικού Τουρισμού Γαστρονομίας και Οίνου

 17. 14/06 12:07

  ΕΟΤ: Προβολή των Κυκλάδων σε Ρουμανία και Ουκρανία

 18. 14/06 12:03

  Γυρίσματα για την αυστριακή τηλεόραση σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη

 19. 14/06 11:59

  Fam trip στην Πελοπόννησο για Ρουμάνους τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους

 20. 14/06 11:55

  Τουρισμός: Οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορ ελπίζουν στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής

 21. 14/06 11:24

  Πώς σπείρα εξαπατούσε ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων

 22. 14/06 10:12

  Το νέο Δ.Σ. στην Ένωση Ξενοδόχων Εύβοιας

 23. 14/06 10:09

  EOT: Δράσεις για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό

 24. 14/06 10:07

  Δήμος Αρταίων: Διαγωνισμός για τουριστική προβολή

 25. 14/06 10:05

  Πρώτο Elafonisos Run στην Ελαφόνησο

 26. 14/06 10:02

  O Πειραιάς μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό

 27. 14/06 09:56

  Άδεια στον Αστέρα Βουλιαγμένης για κατάχωση αρχαιοτήτων

 28. 13/06 16:25

  REWE Reisen: Ο εσωτερικός τουρισμός πρώτη επιλογή των Γερμανών αυτό το καλοκαίρι

 29. 13/06 15:49

  Αύξηση των επισκεπτών στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το α’ δίμηνο

 30. 13/06 15:33

  Αποκαθίσταται το διατηρητέο κτίριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

 31. 13/06 14:42

  ΞΕΕ/ ΙΤΕΠ: Αρνητικό α' τρίμηνο για τα ελληνικά ξενοδοχεία - "Καμπανάκι" για ολόκληρη τη χρονιά

 32. 13/06 13:32

  Η Αθήνα υποδέχεται το Global Editors Network Summit 2019

 33. 13/06 12:48

  Η Ρόδος πρωταγωνιστεί και σε φωτογράφιση μόδας

 34. 13/06 12:44

  Αλόννησος: Πρώτη γνωριμία με το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας

 35. 13/06 12:33

  Γνωριμία των Γερμανών ταξιδιωτικών πρακτόρων με την ελληνική ακτοπλοΐα

 36. 13/06 11:04

  Υπερ-τουρισμός | Ποιες πόλεις στον κόσμο απειλούνται και τι πρέπει να κάνουν

 37. 13/06 10:40

  Ο ΕΟΤ στο «22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού» στην Πολωνία

 38. 13/06 10:27

  Εβδομάδα βιοποικιλότητας στο Creta Maris Beach Resort

 39. 13/06 10:22

  Οι όροι λειτουργίας παιδότοπων σε ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις (όλη η απόφαση)

 40. 13/06 10:14

  ΕΟΤ: 372.000 ευρώ για προβολή μέσω του TripAdvisor

 41. 13/06 10:10

  Διαρρυθμίσεις σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Κηφισιάς

 42. 13/06 10:09

  Διεθνείς καταδύσεις στον Άγιο Νικόλαο

 43. 13/06 10:04

  Οδηγός για επενδύσεις στη Βραζιλία

 44. 13/06 09:55

  Διατηρητέα κτίρια αποθηκών στο Κιάτο γίνονται θέατρο και κινηματογράφος

 45. 12/06 16:43

  Θεατρική παράσταση "Το δικό μας σινεμά" στο ανακαινισμένο θέατρο Άλσος

 46. 12/06 16:38

  H Ryanair εξαγόρασε τη Malta Air

 47. 12/06 16:13

  Η Saudi Arabian Airlines ενώνει την Αθήνα με το Ριάντ

 48. 12/06 15:03

  ΑΑΔΕ: 33 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων

 49. 12/06 14:47

  Σε λειτουργία το Κέντρο Πληροφοριών Τουριστών στον Ισθμό

 50. 12/06 14:18

  Προώθηση της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας στην Κίνα

 51. 12/06 14:13

  Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής PelionFestival

 52. 12/06 13:06

  TUI Sensimar Meltemi Blu: Άνοιξε το πρώτο επώνυμο ξενοδοχείο της TUI στη Σαντορίνη (φωτο)

 53. 12/06 12:46

  Fraport: Μείωση της επιβατικής κίνησης στα 14 αεροδρόμια το Μάιο

 54. 12/06 12:43

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων: Βλαπτική για τα καταλύματα η ΣΣΕ της ΣΕΤΚΕ

 55. 12/06 12:27

  Travelodge: 7 στους 10 Βρετανούς θα κάνουν διακοπές στη χώρα τους το 2019

 56. 12/06 12:26

  World Travel Awards: Το Sani Resort κορυφαίο θέρετρο για οικογένειες στην Ευρώπη

 57. 12/06 12:05

  Η ιστορία και ο πολιτισμός της Κ. Μακεδονίας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Νοτιοκορεατών

 58. 12/06 11:50

  Τουρισμός: Οι top τάσεις στα ταξίδια των Ευρωπαίων και Αμερικανών το 2019- Ποιοι προτιμούν Ελλάδα

 59. 12/06 11:45

  Η Λέσβος στον παγκόσμιο χάρτη της ορεινής ποδηλασίας

 60. 12/06 11:41

  Η Kuwait Airways επιστρέφει στην Κύπρο μετά από 15 χρόνια

 61. 12/06 11:04

  Θεσσαλονίκη: Ανάδειξη των μνημείων της Άνω Πόλης μέσα από το Yedi Kule Conquest

 62. 12/06 10:34

  Στην Κρήτη ο διαγωνισμός Mις Παγκόσμιος Τουρισμός

 63. 12/06 10:19

  Μέλος των Preferred Hotels & Resorts το Lesante Luxury Hotel & Spa

 64. 12/06 10:12

  Ιταλοί πράκτορες και δημοσιογράφοι στα Ιόνια

 65. 12/06 10:06

  Ιατρικός τουρισμός: Αναβίωση του Όρκου του Ιπποκράτη στην Κω από Κινέζους και Ιταλούς γιατρούς

 66. 12/06 10:03

  Ψηφιακή ξενάγηση για τον Όμηρο στη Χίο

 67. 12/06 09:58

  ΕΟΤ: Συνδιαφήμιση με τουρ οπερέιτορ της Αυστρίας, Ελβετίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας

 68. 12/06 09:51

  Η αναβίωση του εθίμου του Αϊ Γιάννη Ριγανά στην Άρτα

 69. 12/06 09:44

  Εκσυγχρονίζεται το αλιευτικό καταφύγιο Μύτικα στην Πρέβεζα

 70. 12/06 09:38

  Υπουργείο Πολιτισμού: Εγκρίθηκαν 16 όροι για την επένδυση στο Ελληνικό

 71. 11/06 16:29

  Παραλίες: Πόσο ελεύθερη είναι η πρόσβαση;

 72. 11/06 16:15

  Επέκταση ΣΣΕ σε εργαζομένους στον τουρισμό

 73. 11/06 16:12

  Emirates: Ειδικές τιμές για ταξίδια από την Ελλάδα στο Ντουμπάι

 74. 11/06 15:02

  Opodo: Τρεις ελληνικοί προορισμοί στις 20 κορυφαίες επιλογές των Γερμανών το 2019

 75. 11/06 14:43

  ΕΟΤ: Προώθηση της Αθήνας και Θεσσαλονίκης στη Γερμανία

 76. 11/06 14:30

  Η Ελλάδα δεύτερος καλύτερος value προορισμός για τους Βρετανούς το 2019

 77. 11/06 14:28

  Ξεκίνησε η λειτουργία των Ιαματικής Πηγής Υπάτης

 78. 11/06 14:01

  Τουριστική Αστυνομία στην Κύπρο εισηγείται ο κ.Σ.Περδίου

 79. 11/06 13:56

  Η Ελλάδα εκροσωπείται για πρώτη φορά στην European Cities Marketing

 80. 11/06 13:36

  Η "Easy" εισέρχεται και στις εκδρομές

 81. 11/06 13:35

  Οι πιο σημαντικές τάσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας το 2019

 82. 11/06 13:22

  Η Marketing Greece παρουσιάζει τη νέα e-νότητα “Content Library”

 83. 11/06 13:04

  Ανακαλύψτε τους θρύλους της Σπάρτης - Νέο βίντεο τουριστικής προβολής

 84. 11/06 13:00

  Tjäreborg: Οι Φινλανδοί προτιμούν πιάτα χορτοφάγων στις διακοπές στη Μεσόγειο

 85. 11/06 12:44

  Διακρίσεις στα World Travel Awards για τα ξενοδοχεία Elounda Beach και Elounda Bay

 86. 11/06 12:09

  Ηπειρωτικό Ράλι στα Ιωάννινα

 87. 11/06 12:07

  Θαλάσσιος τουρισμός: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης ο κλάδος των επαγγελματικών σκαφών

 88. 11/06 12:05

  Aρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο το Ασκληπιείο της Επιδαύρου

 89. 11/06 12:04

  Βρετανικός τουρισμός: Προτεραιότητα τα ταξίδια και το 2019- Πώς διαφοροποιείται φέτος η ζήτηση

 90. 11/06 11:56

  Σύγχρονη πρόσβαση των ΑμεΑ στην Ακρόπολη

 91. 11/06 11:27

  Τουρισμός: Μεγάλες εκπτώσεις στα πακέτα (και για Ελλάδα) για τους Βρετανούς τουρίστες

 92. 11/06 10:23

  Οι Λειψοί εκπαιδεύουν νέα ζευγάρια

 93. 11/06 10:19

  Συμπόσιο Δωδεκανήσου στην Κάλυμνο

 94. 11/06 10:17

  ΕΟΤ: Διαγωνισμός για εκτύπωση έντυπου προωθητικού υλικού

 95. 11/06 10:11

  Οι πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις της τουριστικής δραστηριότητας στο εμπόριο

 96. 11/06 10:07

  ΕΟΤ: Πρόσληψη υπαλλήλου στο Γραφείο Σκανδιναβίας- Ανανέωση της θητείας της προϊσταμένης στη Γαλλία

 97. 11/06 09:55

  Στις 12 Ιουνίου 2019 ο διαγωνισμός για το ξενοδοχείο Ηριδανός

 98. 10/06 16:16

  Ηoppa: Η Ελλάδα στους 6 κορυφαίους ονειρικούς προορισμούς το 2019

 99. 10/06 15:06

  ΞΕΕ: Εξώδικο στον ΟΠΙ για τα πνευματικά δικαιώματα

 100. 10/06 15:02

  Fosun: Προσφορά για την εξαγορά της Thomas Cook