1 στους 3 Έλληνες ανησυχεί για την παραπληροφόρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Α Decrease font Enlarge font
1 στους 3 Έλληνες ανησυχεί για την παραπληροφόρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η ετήσια Έκθεση για την Ενημέρωση στο Διαδίκτυο (Digital News Report) του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησε το 2012 να μελετάει τις ενημερωτικές συνήθειες των πολιτών 5 χωρών. Το 2020 η έρευνα έχει επεκταθεί σε 40 χώρες.

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στο δείγμα της έρευνας από το 2016 και η διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με τον Επίκ. Καθηγητή Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και ερευνητικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Reuters για τη μελέτη της δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Αντώνη Καλογερόπουλο, δημοσιεύει τα βασικά ευρήματα που αφορούν την Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Τα στοιχεία βασίζονται σε μια μεγάλη διαδικτυακή δημοσκόπηση δείγματος μεγαλύτερου των 2.000 ατόμων ανά χώρα. Στην Ελλάδα το δείγμα ήταν 2.015 ατόμων. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού που διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο σε κάθε χώρα (στην Ελλάδα είναι 73%) και όχι αντιπροσωπευτικό του συνολικού πληθυσμού.

Ωστόσο, η φετινή δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή πριν από την κρίση του κορωνοϊού. Η κρίση αυτή συνοδεύτηκε από μια μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ειδήσεων στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες αλλά και από ένα κύμα παραπληροφόρησης σχετικά με τον ιό. Για τον λόγο αυτό, η έκθεση έχει ως θέμα την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και δεν παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τις ενημερωτικές συνήθειες των Ελλήνων καθώς αυτές έχουν αλλάξει από τον Ιανουάριο του 2020. Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα, το ερωτηματολόγιο και τη μεθοδολογία της υπάρχουν στο digitalnewsreport.org. Παρακάτω θα δούμε ενδεικτικά μερικά από τα βασικά αποτελέσματα. 

Ανησυχία για την παραπληροφόρηση στην Ελλάδα

Tο 63% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου ανησυχούν για την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο των 40 χωρών του δείγματος (56%). Η υψηλή ανησυχία συνδέεται με τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα η Ελλάδα είναι η λιγότερο ανθεκτική χώρα στην κακόβουλη παραπληροφόρηση μετά τις ΗΠΑ, σε δείγμα 18 δυτικών χωρών. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, οι παράγοντες που ευνοούν την έλλειψη ανθεκτικότητας στην παραπληροφόρηση στην Ελλάδα είναι η χαμηλή εμπιστοσύνη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η υψηλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση, η χαμηλή τηλεθέαση της δημόσιας τηλεόρασης, και η διάδοση του λαϊκισμού στην κοινωνία.

Ανησυχία για διαφορετικές πηγές παραπληροφόρησης

Οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου ανησυχούν κυρίως για την παραπληροφόρηση που πηγάζει από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα ή τους πολιτικούς (43%), και από δημοσιογράφους ή ειδησεογραφικούς οργανισμούς (29%). Η ανησυχία για την παραπληροφόρηση από δημοσιογράφους και ΜΜΕ είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο του δείγματος των 40 χωρών (13%). Μόλις το 10% ανησυχεί για την παραπληροφόρηση που πηγάζει από απλούς ανθρώπους και 8% για την παραπληροφόρηση από ξένες κυβερνήσεις και πολιτικούς.

Σχετικά με την ανησυχία για την έκθεση σε παραπληροφόρηση σε διαφορετικά διαδικτυακά περιβάλλοντα, οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου ανησυχούν κυρίως για τις επισκέψεις τους στις ιστοσελίδες των μέσων ενημέρωσης (33%) και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το YouTube ή το Twitter (32%). Στις υπόλοιπες χώρες του δείγματος υπάρχει κατά μέσο όρο εντονότερη ανησυχία για την παραπληροφόρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (40%) από όση στην Ελλάδα και χαμηλότερη ανησυχία για παραπληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης (20%). 

Oι ερωτηθέντες άνω των 65 ετών ανησυχούν περισσότερο για την παραπληροφόρηση που συναντούν στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης (43%) παρά για την παραπληροφόρηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (26%), σε αντίθεση με τους νεότερους. Η διαφορά αυτή δεν οφείλεται σε μικρότερο ποσοστό χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους ηλικιωμένους καθώς στο δείγμα μας, που αποτελείται απόκλειστικά απο χρήστες του διαδικτύου, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες ανεξαρτήτως ηλικίας είναι χρήστες τουλάχιστον ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα οι χρήστες του διαδικτύου άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ ανέβασαν 7 φορές περισσότερες «ψευδείς ειδήσεις» στο Facebook και στο Τwitter σε σχέση με νεότερους χρήστες του διαδικτύου κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016. Σύμφωνα με την έρευνα, το φαινόμενο παρατηρείται εξαιτίας της έλλειψης ψηφιακού γραμματισμού στις μεγαλύτερες ηλικίες και στη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ηλικιωμένοι προς τους φίλους και την οικογένειά τους όταν λαμβάνουν ειδήσεις και πληροφορίες.

Η συζήτηση για την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο είναι συνυφασμένη τόσο με τις «ψευδείς ειδήσεις» όσο και με τον ρόλο των πολιτικών διαφημίσεων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016. Εταιρείες όπως η ρωσική «Internet Research Agency» χρησιμοποίησαν εργαλεία του Facebook που επιτρέπουν τη στοχευμένη διαφήμιση. Οι διαφημίσεις είχαν στόχο να πολώσουν, να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή στις εκλογές ψηφοφόρων που παραδοσιακά τείνουν να ψηφίζουν Δημοκρατικούς υποψηφίους ή να τους δώσουν λανθασμένα στοιχεία για την διαδικασία εγγραφής τους στις εκλογές.

Τον Οκτώβριο του 2019 το Twitter αποφάσισε να σταματήσει όλες τις πολιτικές διαφημίσεις, ενώ η Google απαγόρευσε πολιτικές διαφημίσεις με ψευδείς ισχυρισμούς που μπορεί να μειώσουν την εμπιστοσύνη ή τη συμμετοχή στις εκλογές. Το Facebook υιοθέτησε κάποιους χαλαρότερους περιορισμούς, και πρόσφατα ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ δήλωσε πως οι εταιρείες τεχνολογίες δεν θα πρέπει να είναι υπεύθυνες να κρίνουν τι είναι αληθές και τι όχι.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου (52%) πιστεύουν πως οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαφημίζονται στο Facebook, το Twitter ή την Google, ποσοστό μεγαλύτερο από τις περισσότερες χώρες του δείγματος. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 46%, ενώ στη Γαλλία 28% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 26%.

Όταν ρωτήσαμε τους Έλληνες τι πιστεύουν για τις ανακριβείς πολιτικές διαφημίσεις, η πλειοψηφία (56%) απάντησε πως οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να τις αποκλείουν. Το 37% απάντησε πως οι εταιρείες τεχνολογίας δεν θα έπρεπε να αποφασίζουν για το τι είναι αληθές και τι όχι και θα πρέπει να επιτρέψουν ακόμα και τις ανακριβείς πολιτικές διαφημίσεις. Μπορεί αυτή η άποψη να είναι μειοψηφική, όμως στην Ελλάδα συναντάμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ερωτηθέντων μετά την Τουρκία, που πιστεύουν πως οι εταιρείες τεχνολογίας δεν πρέπει να αποκλείουν τις ανακριβείς διαφημίσεις ανάμεσα στις 40 χώρες του δείγματος.

Εμπιστοσύνη στις ειδήσεις

Τέλος, στην Ελλάδα διαχρονικά παρατηρούμε χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις ειδήσεις. Μόλις το 28% των ερωτηθέντων απαντούν πως «εμπιστεύεται τις ειδήσεις τις περισσότερες φορές». Παράλληλα παρατηρούμε σύγκλιση της Ελλάδας στην εμπιστοσύνη στις ειδήσεις με μεγάλες δυτικές χώρες. Αφενός η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2016, αφετέρου παρατηρούμε απότομη πτώση της εμπιστοσύνης στις ειδήσεις σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Οι χώρες αυτές τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισαν έντονες πολιτικές κρίσεις (Κίτρινα Γιλέκα, Brexit, εκλογή και προεδρία Τραμπ) κατά τη διάρκεια των οποίων η αμφισβήτηση και οι επιθέσεις στα ΜΜΕ και τη δημοσιογραφία είχαν κεντρικό ρόλο.

Η παραπληροφόρηση στην Ελλάδα στην εποχή του κορωνοϊού

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας στην Ελλάδα, η τηλεθέαση των τηλεοπτικών σταθμών και η επισκεψιμότητα των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης αυξήθηκε. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης κάλεσαν ειδικούς για να εξηγήσουν στο κοινό τι συμβαίνει. Παρά τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Έλληνες ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τις υποδείξεις των ειδικών. Σε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεδομένης της κόπωσης από τα μέτρα περιορισμού και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η ενημέρωση αντιμετωπίζει δυο σημαντικές προκλήσεις: τη διάδοση της παραπληροφόρησης και την αποφυγή της ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να υπάρχει στην Ελλάδα μεγαλύτερη εγρήγορση για τις πληροφορίες και τις ειδήσεις που συναντάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο επιρρεπείς και στον ιό και στην παραπληροφόρηση που συναντάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, η συχνή ενημέρωση για την κατάσταση της πανδημίας και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε είναι σημαντική για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Όμως αυτήν την περίοδο συναντάμε υψηλά επίπεδα κόπωσης με τις ειδήσεις που οδηγεί στην αποφυγή της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό σε άλλες χώρες, ενώ στην Ελλάδα έχουμε παρατηρήσει στο παρελθόν πως αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη.

 

 

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

COVID-19
 1. 18/04 03:14

  Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδοχείων Τρικάλων

 2. 18/04 03:05

  Επιχορηγήσεις για επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων στο Ρέθυμνο

 3. 18/04 02:57

  Δήμος Κέας: Υπέρ της επιδότησης για μετατροπή σε καταλύματα παλαιών κατοικιών σε παραδοσιακούς οικισμούς

 4. 18/04 02:53

  Στα 290 δισ. δολ. έως το 2035 η παγκόσμια αγορά τροφίμων με εναλλακτικές, μη ζωικής προέλευσης, πηγές πρωτεΐνης

 5. 18/04 02:39

  «Πράσινο διαβατήριο» και για τις εσωτερικές μετακινήσεις των Ιταλών

 6. 18/04 02:33

  Η αυστριακή Der Standard για το "πείραμα της Ρόδου"

 7. 17/04 12:19

  Από τη Ρωσία φεύγω μόνο με αισιόδοξα μηνύματα

 8. 17/04 09:28

  Ενισχύσεις για 2 ξενοδοχειακές επενδύσεις στα Χανιά

 9. 17/04 09:24

  8 συμβουλές σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων τροφίμων στο σπίτι

 10. 17/04 09:21

  Κρίσιμο τεστ για τον ισπανικό συνεδριακό - εκθεσιακό τουρισμό η διοργάνωση του Mobile World Congress

 11. 16/04 20:45

  Υπ. Τουρισμού: Τα πρώτα 7 ξενοδοχεία ή καταλύματα καραντίνας σε Κέρκυρα, Κρήτη, Σαντορίνη, Μύκονο, Κω και Ρόδο

 12. 16/04 19:34

  Αγγλία: Υπό αμφισβήτηση τα γρήγορα τεστ αντιγόνων

 13. 16/04 19:18

  Δωρεάν το PCR test στους πελάτες της προσφέρει η Louis Hotels

 14. 16/04 16:50

  World Bank – ΙΟΒΕ |  Τάσεις και προοπτικές στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική οικονομία - Ο ρόλος του τουρισμού

 15. 16/04 15:54

  Κρήτη: Επιμορφωτικό πρόγραμμα για την προφύλαξη από τον Covid19 στους εργαζομένους και επιχειρηματίες

 16. 16/04 14:53

  Δήλωση Αρναουτάκη για το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και το έγγραφο της ΕΤΑΔ για παράδοση του ακινήτου

 17. 16/04 13:54

  TUI Ρωσίας | 300.000 Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα εάν ανοίξουν οι πτήσεις τον Μάιο

 18. 16/04 13:24

  Ο όμιλος Atlantica Hotels & Resorts φιλοξενεί το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου Odyssey of the Seas

 19. 16/04 13:18

  Συνέντευξη | Λ. Τσιλίδης: Τα τουριστικά γραφεία έτοιμα για την “επόμενη ημέρα” του ελληνικού τουρισμού

 20. 16/04 13:09

  Πασχαλινά δώρα από το GB Corner Gifts & Flavors του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία 

 21. 16/04 13:06

  TUI Γερμανίας: 100.000 θέσεις από τη Βασιλεία προς Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο

 22. 16/04 12:13

  MSC Cruises: Ανανεωμένο πρόγραμμα κρουαζιέρας στην Α. Μεσόγειο με προσεγγίσεις σε ελληνικά νησιά

 23. 16/04 12:08

  Για τα περισσότερα ξενοδοχεία η σεζόν θα αρχίσει μετά τις 15 Ιουνίου- Να οργανωθούν καλύτερα τα χερσαία σύνορα

 24. 16/04 12:03

  AIDA Cruises: Νέες κρουαζιέρες στην Ελλάδα από τις 23 Μαΐου

 25. 16/04 11:54

  ΠΟΞ | Ξενοδοχεία: Παράλογη η αναπλήρωση εργαζομένων, που αποχώρησαν, χωρίς να υπάρχει αντικείμενο εργασίας

 26. 16/04 11:40

  Η περιοχή της Αθήνας που κάποτε ήταν σε μια απέραντη έκταση με χωράφια

 27. 16/04 11:38

  Η παραλία που «χωρίζεται» στα δύο και η μία έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό

 28. 16/04 11:37

  Τα τεστ κάνουν τις διακοπές άπιαστο όνειρο για πολλούς ταξιδιώτες

 29. 16/04 11:10

  Κύπρος: Αλλαγές στο πρωτόκολλο για τα ταξίδια

 30. 16/04 11:07

  Κρήτη: University Business Conference με θέμα «Τουρισμός. Θεωρία & Πράξη»

 31. 16/04 11:04

  Eurowings: Πτήσεις από το Ντόρτμουντ προς Ηράκλειο και Καβάλα

 32. 16/04 10:57

  Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ τρεις σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις μόδας

 33. 16/04 10:11

  Προωθητική ενέργεια για βίλες και πολυτελείς κατοικίες στην Κρήτη

 34. 16/04 09:54

  Στα χέρια της οικογένειας Δερβένη το ιστορικό ξενοδοχείο Alkyon στην πόλη της Σκιάθου

 35. 16/04 09:21

  Επιχορηγήσεις για νέο ξενοδοχείο και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείου σε Ρέθυμνο και Χανιά

 36. 16/04 09:14

  Ταξιδιωτικοί πράκτορες ΗΠΑ: Ανεπανάληπτη η εμπειρία των πρώτων, μετά την πανδημία διακοπών

 37. 16/04 09:12

  Η σημασία των ξενοδοχειακών υπηρεσιών για παιδιά και ενήλικες με αυτισμό

 38. 16/04 08:11

  Οι προβλέψεις για την πορεία της ολλανδικής οικονομίας

 39. 15/04 20:18

  Κλειδώνει συμφωνία Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας -ΕΤΑΔ για παραχώρηση του π. ξενοδοχείου Ξένιος Ζευς

 40. 15/04 19:35

  Η Ryanair ανακοίνωσε το μεγαλύτερο θερινό πρόγραμμα που είχε ποτέ για την Ελλάδα

 41. 15/04 19:13

  Μέχρι την 14η Μαΐου οι περιορισμοί για τους Ρώσους τουρίστες θα έχουν αρθεί

 42. 15/04 17:38

  Ετήσια ενημέρωση της ΟΛΠ Α.Ε. στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

 43. 15/04 16:11

  Greek Maritime Golf Event: Το Γκολφ συναντά τη Ναυτιλία 

 44. 15/04 15:21

  Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης: Webinar με τίτλο «Οδηγός Επιβίωσης για την επανεκκίνηση του τουρισμού»

 45. 15/04 15:18

  Περιφέρεια Κρήτης: Ο «Καπετάν Μιχάλης» του Καζαντζάκη σε όπερα του Δ. Μαραμή, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

 46. 15/04 15:09

  TUI: Τα ελληνικά νησιά στην κορυφή της ζήτησης

 47. 15/04 14:11

  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Το διαβατήριο εμβολιασμού δεν καταργεί τους περιορισμούς στα ταξίδια

 48. 15/04 13:53

  Η TUI ενισχύει τη διοίκηση του σκέλους Δραστηριοτήτων και Ξεναγήσεων – «Είναι το μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης»

 49. 15/04 13:32

  Μείωση 79,4% των επιβατών στα αεροδρόμια το α' τρίμηνο του 2021, -61% το Μάρτιο

 50. 15/04 13:26

  Γερμανός υπουργός Υγείας: Τεστ και εμβολιασμοί δεν αρκούν

 51. 15/04 13:21

  This is Arcadia |  Δυναμική έναρξη της καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για τον τουρισμό

 52. 15/04 13:07

  Ανοίγει τον Ιούνιο το πολυτελές ξενοδοχείο Cove Paros

 53. 15/04 12:46

  "Ποια είναι η παρούσα κατάσταση της Ελληνικής Τουριστικής Αγοράς;" - Webcast σήμερα από το Παρατηρητήριο Τουρισμού

 54. 15/04 12:34

  Βίντεο: Το άγνωστο Εγγλεζονήσι που μοιάζει σαν να μην είναι στην Ελλάδα

 55. 15/04 12:33

  Η άγνωστη βυθισμένη γέφυρα της Ελλάδας και ο κρατήρας με τα νούφαρα

 56. 15/04 12:32

  Η πανδημία επιτάχυνε τη χρήση πλαστικού χρήματος στις διακοπές

 57. 15/04 12:23

  Περιμένετε μέχρι τις αρχές Μαΐου για τις κρατήσεις, συστήνει στους Βρετανούς υπουργός

 58. 15/04 11:20

  Τροπολογία: Αποζημίωση πτήσεων εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών

 59. 15/04 10:19

  Τουρισμός: Συνεργασία ΕΟΤ-Safe Water Sports για την ασφάλεια σε 3.000 ελληνικές παραλίες

 60. 15/04 09:45

  NextGenerationEU: Έως και 800 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης

 61. 15/04 03:34

  Έρευνα: Ο τουρισμός μετά το lockdown

 62. 15/04 03:31

  Έρευνα: Πώς ο κορωνοϊός προκάλεσε κύμα καινοτομίας σε όλες τις καταναλωτικές βιομηχανίες

 63. 15/04 03:24

  Ερμιόνη: Πράσινο φως για τη μεγάλη 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση Ιnfinity στη θέση του παλιού ξενοδοχείου Costa Perla

 64. 15/04 03:23

  Σε χαμηλά επίπεδα αλλά με σημάδια βελτίωσης η απόδοση στα ξενοδοχεία του Βερολίνου

 65. 15/04 03:20

  Αεροδρόμιο Heathrow: Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για την επιστροφή σε κάποιου είδους κανονικότητα

 66. 15/04 03:15

  Από Δευτέρα 19 Απριλίου υποχρεωτικά self tests στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

 67. 15/04 03:05

  «Τώρα είναι η Ώρα», 2η εικονική έκθεση για την επανεκκίνηση της σεζόν στη γερμανόφωνη αγορά | FVW, Virtual Counter Days

 68. 14/04 18:24

  Ποια ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα αξιοποιεί η ΕΤΑΔ

 69. 14/04 17:28

  Συμφωνία των χωρών της ΕΕ για τα ταξιδιωτικά πιστοποιητικά Covid ώστε να ανοίξει ο τουρισμός

 70. 14/04 16:25

  Reuters: Ανοίγει η Ελλάδα από την ερχόμενη εβδομάδα στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς τουρίστες

 71. 14/04 15:35

  Τelegraph: Αυτά τα Ευρωπαϊκά νησιά θα υποδεχθούν Βρετανούς τουρίστες αυτό το καλοκαίρι

 72. 14/04 13:37

  Γερμανικό γραφείο προωθεί τα ελεύθερα ταξίδια στους εμβολιασμένους

 73. 14/04 13:36

  Ryanair: Προσφυγή κατά της απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις κρατικές ενισχύσεις στις Finnair και SAS

 74. 14/04 12:54

  Χιλιάδες πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid έχουν πωληθεί στο διαδίκτυο

 75. 14/04 12:29

  Το μοναστήρι που ξεχωρίζει στο «θρόνο» των Αγράφων

 76. 14/04 12:28

  Το δαιδαλώδες λημέρι ενός φημισμένου πειρατή στη Μάνη

 77. 14/04 12:27

  EasyJet: Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι πράσινες μόλις ανοίξουν τα ταξίδια για τους Βρετανούς

 78. 14/04 12:27

  Θετική γνωμοδότηση για 5άστερο ξενοδοχείο 540 κλινών και 179 διαμερισμάτων στο Ρέθυμνο

 79. 14/04 11:50

  Περιφέρεια Ν.Αιγαίου: 35 εκατ. ευρώ σε 3.705 επιχειρήσεις, από το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ»

 80. 14/04 11:43

  Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο διαδικτυακό Forum για τον Τουρισμό New Deal Europe 2021

 81. 14/04 11:38

  Καλύτερο το αντισηπτικό από το σαπούνι;

 82. 14/04 11:37

  Αναδεικνύεται η Ακαδημία Πλάτωνος - Δημιουργείται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας

 83. 14/04 11:24

  ΠΟΞ: Παρατηρήσεις σε ν/σ σχετικά με την απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων

 84. 14/04 09:52

  Family Traveller: Η Αλόννησος το κορυφαίο Ελληνικό νησί για οικογενειακές διακοπές χωρίς συνωστισμό

 85. 14/04 09:45

  Ομοσπονδία Καταλυμάτων Αν. Κρήτης ΚΝΩΣΣΟΣ: Στη Βουλή η οικονομική ενίσχυση των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων

 86. 14/04 09:33

  Βrown Hotels: Άλλη μία άδεια για το ξενοδοχείο Lighthouse Athens στην Ομόνοια

 87. 14/04 09:32

  Γερμανία: Προς ψήφιση νέος νόμος που θα επιτρέπει πανεθνικά lockdown

 88. 14/04 09:29

  Εκπτώσεις σε εισιτήρια εισόδου και σε ξενοδοχεία για την προσέλκυση επισκεπτών στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης

 89. 14/04 09:27

  One stop shop για ίδρυση Ναυτιλιακών Εταιρειών Πλοίων Αναψυχής με διαδικασίες εξπρές

 90. 14/04 09:25

  Η διάσωση του γαλλο-ολλανδικού ομίλου Air France-KLM

 91. 13/04 20:17

  Πρόσκληση για μίσθωση καταλυμάτων καραντίνας

 92. 13/04 18:22

  Ξεκινούν τα προγράμματα μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού

 93. 13/04 17:16

  Ά. Γκερέκου: Οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή

 94. 13/04 17:13

  Έρευνα: Το 54% των Γερμανών πιστεύουν ότι τα ταξίδια δεν θα αλλάξουν μετά τη πανδημία

 95. 13/04 16:47

  Η Μάλτα πληρώνει έως 200 ευρώ στους τουρίστες για διακοπές στη χώρα

 96. 13/04 16:20

  Cook's Club: Μία επιστροφή και μια νέα προσθήκη ελληνικών ξενοδοχείων

 97. 13/04 15:46

  Εμπορικό Λιμάνι Αργοστολίου: Μεταξύ Δραπάνου και Πεσσάδας η επιλογή για την νέα χωροθέτησή του

 98. 13/04 15:09

  Στη Μόσχα ο κ.Θεοχάρης

 99. 13/04 14:46

  Μπόρις Τζόνσον: Δεν βλέπω το λόγο να αλλάξουν οι ημερομηνίες της εξόδου από το lockdown

 100. 13/04 14:40

  Η Ρωσία ανέστειλε τις πτήσεις για Τουρκία – «Σοκ για τη Ρωσική τουριστική βιομηχανία»