Πόσο γερά είναι τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας;

Α Decrease font Enlarge font
Πόσο γερά είναι τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας;Πηγή φωτο: pixabay.com

Η Ελλάδα αφήνει σήμερα και επίσημα πίσω της τα προγράμματα διάσωσης. Πώς εξελίχθηκε η ελληνική οικονομία τα τελευταία οκτώ χρόνια; Επετεύχθησαν οι δημοσιονομικοί στόχοι; Απαντήσεις βάσει στατιστικών στοιχείων δίνει ανάλυση της DW (στην οποία μπορείτε να δείτε και τους σχετικούς πίνακες)...

Το ελληνικό χρέος είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι οικονομικές επιδόσεις έχουν μειωθεί από την αρχή της κρίσης κατά 30% ενώ ένας στους πέντε είναι σήμερα άνεργος. Μια πρώτη ματιά στα στατιστικά στοιχεία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Παραδοσιακά ο τομέας παροχής υπηρεσιών συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΑΕΠ της Ελλάδας ενώ ακολουθούν η βιομηχανία και η γεωργία. Εντούτοις η χώρα χρειάζεται επειγόντως νέες πηγές εσόδων για να μην διολισθήσει και πάλι σε ύφεση μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος στήριξης και την έξοδο από τα μνημόνια. Γι΄ αυτό και ελπίζει στην ενίσχυση των εξαγωγών. Παρά την οικονομικά δύσκολη συγκυρία, μεταξύ 2010 και 2017 οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 35,5%, προκαλώντας ανακούφιση σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η ανάπτυξη αυτή είναι βιώσιμη και αρκετά ισχυρή ώστε η χώρα να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, η DW αξιολόγησε τα οικονομικά δεδομένα της περιόδου 2010-2018. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης καταδεικνύουν σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης αλλά με τρεις τουλάχιστον αστερίσκους.

1. Τα εργατικά κόστη μειώθηκαν

Όταν ξέσπασε η κρίση, το 2010, τα εργατικά κόστη βρίσκονταν σε υψηλό 10ετίας. Στη συνέχεια υποχώρησαν σημαντικά. «Η δημοσιονομική και πολιτική αναδιάρθρωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος σταθερότητας επέφερε μείωση του εργατικού κόστους», εξηγεί ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φυσικά και συνιστά πλεονέκτημα για τους έλληνες εξαγωγείς όταν πληρώνουν λιγότερα για καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: τα εργατικά κόστη περιλαμβάνουν τόσο το μισθολογικό κόστος όσο και τους φόρους και τις εισφορές. Κατά τη διάρκεια της κρίσης οι μισθοί μειώθηκαν περισσότερο απ΄ ότι το εργατικό κόστος συνολικά.

«Ωστόσο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προέκυψε από τη μείωση των μισθών εξανεμίστηκε εν μέρει από την αύξηση του κόστους για φόρους, εισφορές ασφαλιστικών ταμείων, ενέργεια και δάνεια», επισημαίνει ο κ. Παγουλάτος. Χιλιάδες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο ή να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων και αντιπροσωπειών τους σε χώρες με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση. Αυτό αποδυνάμωσε περαιτέρω την οικονομία.

«Το ζητούμενο τώρα είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας προκειμένου να αυξηθούν και πάλι και οι μισθοί», εξηγεί ο καθηγητής. Διότι με χαμηλή παραγωγικότητα οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό.

2. Μονοδιάστατες οι εξαγωγές

Ο δεύτερος αστερίσκος σχετίζεται με το περιορισμένο εύρος των εξαγωγών. Από τη σύγκριση των διαφόρων κλάδων προκύπτει ένας ξεκάθαρος νικητής: τη μερίδα του λέοντος των ελληνικών εξαγωγών κατέχουν όχι το ελαιόλαδο ή η φέτα, αλλά προϊόντα διύλισης πετρελαίου και άλλα ορυκτά καύσιμα, τα οποία μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2018 αντιστοιχούσαν στο ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών.

Ειδικοί, όπως η Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, αντιμετωπίζουν τις εξαγωγές πετρελαιοειδών με κριτική διάθεση. «Η τιμή του πετρελαίου έχει διακυμάνσεις και δεν μπορούμε να την επηρεάσουμε. Όταν έχει μεγάλη αύξηση, αυτό επηρεάζει τα κόστη της εγχώριας παραγωγής στην Ελλάδα και κατά συνέπεια την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές».

Η Ελλάδα θα έπρεπε λοιπόν να καταστήσει τις εξαγωγές της πιο πλούσιες και πολύπλευρες. «Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε μια αύξηση των εξαγωγών νέων τεχνολογιών και προϊόντων που προϋποθέτουν ειδικές τεχνικές γνώσεις και καινοτομίες», επισημαίνει η κυρία Σακελλαρίδη. «Για εμάς είναι μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη».

3. Η Ελλάδα δεν διαθέτει μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις

Η Ελλάδα είναι πράγματι ένας σημαντικός παρασκευαστής βιομηχανικών προϊόντων, υπογραμμίζει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ.  Ωστόσο επειδή διαθέτει πολύ μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση «να επιβληθεί στις διεθνείς αγορές».

Αυτό οδηγεί στον τρίτο αστερίσκο: για τους μικρομεσαίους οι εξαγωγές δεν είναι τόσο εύκολες όσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Στην Ελλάδα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν τη μισή παραγωγικότητα του ευρωπαϊκού μέσου όρου», επισημαίνει ο κ. Μπίτσιος.

Σε αυτό προστίθενται και τα προβλήματα που άπτονται της χρηματοδότησης. Κατά τη διάρκεια της κρίσης τα δάνεια ήταν δυσεύρετα για τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να μην δουν ποτέ να τους επιστρέφεται μέρος των χρημάτων που δάνεισαν. Ο όγκος των λεγόμενων μη εξυπηρετούμενων ή κόκκινων δανείων έχει δεκαπλασιαστεί από τα 11 δις ευρώ το 2008 στα 110 δις ευρώ στο αποκορύφωμα της κρίσης. Σήμερα κυμαίνονται στα 94 δις ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο για αυτές, κυρίως τις μικρομεσαίες, να ενισχύσουν και να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Ο Κωνσταντίνος Μπίτσιος χαρακτηρίζει τα κόκκινα δάνεια «μόνιμη κληρονομιά της κρίσης» που μπορούν «να θάψουν κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία».

Πολύ μεγάλη πρόκληση;

Πάντως, παρά την αύξηση που καταγράφεται, οι ελληνικές εξαγωγές συμβάλουν συγκριτικά ελάχιστα στο ΑΕΠ της χώρας.

Σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης, πριν από την Μεγάλη Βρετανία και την Κύπρο, οι οποίες έχουν ειδικευτεί στις εξαγωγές υπηρεσιών και όχι αγαθών.

Η Ελλάδα έχει μια χρόνια εξάρτηση από εισαγόμενα προϊόντα. Γι΄ αυτό και πρέπει να δανείζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τις χρηματαγορές προκειμένου να εξισορροπεί το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο. Ο τομέας παροχής υπηρεσιών και κυρίως ο τουρισμός και η ναυσιπλοΐα συμβάλουν σημαντικά στη μείωσή του. Το τελευταίο διάστημα το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε επειδή οι Έλληνες εισάγουν λιγότερα και εξάγουν περισσότερα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μια μικρή, αλλά σημαντική εξαγωγική δύναμη. Εντούτοις τα διαρθρωτικά προβλήματα βάζουν σημαντικά προσκόμματα στη διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης. Μεταξύ αυτών η διαφαινόμενη αύξηση του εργατικού κόστους, η έλλειψη μεγάλων επιχειρήσεων, οι ελλιπείς δυνατότητες χρηματοδότησης αλλά και η έλλειψη μιας εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές.

Παρά ταύτα η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο. Για τις επόμενες δεκαετίες έχει δεσμευτεί βέβαια στην επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων. Μέχρι το 2023 πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% επί του ΑΕΠ ενώ στη συνέχεια και μέχρι το 2060 2,2%. Για την τρέχουσα χρονιά οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης θέλουν το πλεόνασμα να κλείνει στο 3,8%.

 

 1. 23/01 18:43

  Η SWOT αναλαμβάνει τη διαχείριση του Nikki Beach Resort & Spa

 2. 23/01 17:06

  Ελληνικός τουρισμός 2018: Χρονιά-ρεκόρ με... βαθύ «ρήγμα» στις επιδόσεις διανυκτερεύσεων

 3. 23/01 15:26

  Τα κορυφαία all inclusive και οικογενειακά ξενοδοχεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους διεθνείς ταξιδιώτες

 4. 23/01 15:18

  Τα καλύτερα ρομαντικά και πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2019

 5. 23/01 15:06

  TripAdvisor: Αυτά είναι τα 25 καλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία για το 2019

 6. 23/01 14:52

  Τα ελληνικά ξενοδοχεία σάρωσαν στα βραβεία της TripAdvisor- Δείτε ποια είναι στα κορυφαία στον κόσμο το 2019

 7. 23/01 14:44

  Πλειοδότης ο ισραηλινός όμιλος Fattal για το π.ξενοδοχείο Εσπέρια

 8. 23/01 14:27

  Θαλάσσιος τουρισμός: Αναβαθμισμένη η ελληνική παρουσία στην boot

 9. 23/01 12:44

  Δημοψήφισμα στο Παλέρμο για το πού θα διατεθούν οι φόροι μέσω της Airbnb

 10. 23/01 12:39

  Πλήθος διακρίσεων για τα ξενοδοχεία της Grecotel

 11. 23/01 12:28

  Το τέλος της πλαστικής σακούλας αποδίδεται με τσάντες και καρότσια σε Δήμους

 12. 23/01 12:22

  Αναβαθμίζεται η premium οικονομική θέση της British Airways

 13. 23/01 12:21

  Ρωσικός τουρισμός: Στροφή στα οργανωμένα πακέτα και τα φθηνότερα ξενοδοχεία το 2019

 14. 23/01 12:14

  Πώς τα ξενοδοχεία της Κρήτης θα έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις

 15. 23/01 11:31

  Grecia Panorama: Ο ελληνικός τουρισμός και η γαστρονομία στο Βουκουρέστι

 16. 23/01 11:09

  Εκσκαφέας εισέβαλλε σε ξενοδοχείο στο Λίβερπουλ

 17. 23/01 10:23

  Επτανησιακή εβδομάδα στη Βιέννη τον Φεβρουάριο

 18. 23/01 10:18

  Ο αγροτουρισμός στη Θεσσαλία- Πρόγραμμα εκπαίδευσης

 19. 23/01 10:13

  Πιστοποίηση του 'Ορους Οίτη ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού

 20. 23/01 10:06

  Ενεργειακό σύστημα στο ξενοδοχείο Euphoria Resort μέσω γεωλογικών σχηματισμών

 21. 23/01 10:01

  Επεκτάσεις ξενοδοχείων σε Αλεξανδρούπολη και Πύλο

 22. 23/01 09:57

  Σιάτιστα: Τουριστική δράση στον ευρωπαϊκό δρόμο των εμπόρων της

 23. 22/01 16:41

  Την Πέμπτη το συνέδριο BnB Guest Conference για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

 24. 22/01 16:15

  "Πονοκέφαλος" οι δασικοί χάρτες για τις τουριστικές επενδύσεις στα νησιά

 25. 22/01 15:00

  Lonely Planet: Σε ελληνικό νησί μία από τις 20 καλύτερες ιαματικές πηγές στην Ευρώπη

 26. 22/01 14:45

  Πρωτόκολλο συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με τον ΕΦΕΤ για την ποιότητα τροφίμων

 27. 22/01 14:28

  ΤΑΙΠΕΔ: Χρονιά βραβεύσεων το 2018 για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

 28. 22/01 14:11

  Ελληνικός τουρισμός 2018: Το 1/4 των εισπράξεων εισέφεραν οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί τουρίστες

 29. 22/01 14:05

  Ρωσικός τουρισμός: "Βροχή" προκρατήσεων για Τουρκία παρά την αύξηση των τιμών το 2019

 30. 22/01 13:59

  Το ψηφιακό έγκλημα θα κοστίσει $5,2 τρις στις εταιρείες την επόμενη 5ετία

 31. 22/01 13:48

  Θρίαμβος του Τσιτσιπά: Ιστορική πρόκριση για την Ελλάδα στους 4 του Australian Open

 32. 22/01 13:37

  Η κρουαζιέρα των ονείρων τους έκρυβε μια έκπληξη στην καμπίνα

 33. 22/01 12:50

  Πιστοποίηση Αειφορίας από την Earthcheck στο NJV Athens Plaza

 34. 22/01 12:46

  Μεταφορικό Ισοδύναμο: Η νέα απόφαση για την πλήρη εφαρμογή του

 35. 22/01 12:36

  Η Κρήτη στη διεθνή έκθεση τουρισμού Vakantiebeurs στην Ολλανδία

 36. 22/01 12:32

  Σ. Φάμελλος: Βελτιώσεις της δασικής νομοθεσίας για τα νησιά, μέσω των δασικών χαρτών

 37. 22/01 12:31

  Αλλάζει η Πολιτική Απορρήτου της Airbnb

 38. 22/01 12:22

  Με σκουπίδια η Κέρκυρα και το 2019;

 39. 22/01 12:11

  FedHATTA: Πιο στενή συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

 40. 22/01 12:09

  ΙΤΒ: Η ψηφιοποίηση και ο ανθρώπινος παράγοντας στα συνέδρια στο ITB MICE Forum

 41. 22/01 11:55

  Ξενοδοχεία: Στην Axia Hospitality η διαχείριση των πωλήσεων του Diana Group Hotels στη Ζάκυνθο

 42. 22/01 11:39

  Διεθνής διάκριση της Mideast Group στα Bizz Awards

 43. 22/01 11:31

  Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει «το ύφασμα του άρχοντα από το Λευκαντί»

 44. 22/01 11:11

  TUI: 13 νέα επώνυμα και κόνσεπτ ξενοδοχεία για οικογένειες το 2019- Τα 2 στην Ελλάδα

 45. 22/01 11:10

  Σε αναζήτηση επενδυτών το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς

 46. 22/01 10:04

  Έκθεση φωτογραφίας «Εύζωνες: Οι φύλακες των αφανών» στο Ρέθυμνο

 47. 22/01 09:58

  Διαγωνισμός ύψους 5, 9 εκατ.ευρώ για την παροχή τουριστικών υπηρεσιών

 48. 22/01 09:56

  Δήμος Σαρωνικού: Σε ποια ξενοδοχεία μειώθηκαν τα τέλη ύδρευσης

 49. 22/01 09:54

  Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: Ποια αθλήματα στηρίζει για την τόνωση της τουριστικής ζήτησης

 50. 22/01 09:51

  Tα 10 ξενοδοχεία που χαρακτηρίστηκαν ως εποχικά στο Δήμο Ερμιονίδας

 51. 22/01 09:48

  Πλειοδότης η Korinthian Palace Catering για ακίνητο με τουριστική χρήση στην Κόρινθο

 52. 21/01 18:42

  Social Media in Tourism 2019: Αυξάνοντας τη φήμη του brand

 53. 21/01 17:30

  Scoot: Περισσότερες πτήσεις προς Αθήνα το 2019

 54. 21/01 17:28

  ΠΟΤ: +6% οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2018- Ποιες είναι οι τάσεις στα ταξίδια για το 2019

 55. 21/01 16:48

  Άρωμα από Κυκλάδες στο κέντρο της Αθήνας

 56. 21/01 16:08

  Historic Hotels of Europe: Ένα ελληνικό νησί στους 6 ονειρικούς προορισμούς του 2019

 57. 21/01 16:06

  Διεθνές βραβείο Interior Design στο ξενοδοχείο Olea All Suite Hotel

 58. 21/01 15:07

  Τουριστικός φόρος στο Μπαλί

 59. 21/01 14:57

  Τα 40 ελληνικά ξενοδοχεία που έλαβαν το TUI Family Champion για το 2019

 60. 21/01 14:49

  Η παγκόσμια βιομηχανία MICE στην έκθεση ACE of M.I.C.E. by Turkish Airlines

 61. 21/01 14:42

  Συνάντηση για τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης στο Β. Αιγαίο

 62. 21/01 14:13

  Αποτελέσματα κλήρωσης «5ο Posidonia Sea Tourism Forum»

 63. 21/01 13:58

  Στις 8-11 Φεβρουαρίου οι εκθέσεις Infacoma & Aquatherm Athens 2019

 64. 21/01 13:25

  Τουρισμός: Οι 5 κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια των millennial

 65. 21/01 12:47

  Πιστοποίηση We do local για τα πλοία της ΑΝΕΚ

 66. 21/01 12:46

  FedHATTA: Εκπαιδευτική συνάντηση με τους νέους επαγγελματίες του τουρισμού

 67. 21/01 12:38

  Ελληνικός τουρισμός 2018: 1,4 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου

 68. 21/01 12:31

  Ryanair: Μεγάλη προσφορά για 1 εκατ. θέσεις για τη Blue Monday

 69. 21/01 12:02

  To ξενοδοχείο Mykonos Riviera στα Small Luxury Hotels of the World

 70. 21/01 11:31

  Bomo Hotels τα ξενοδοχεία του Ομίλου Γρηγοριάδη στη Χαλκιδική

 71. 21/01 11:23

  Ισπανικός τουρισμός: Στάσιμες αφίξεις, αυξημένα έσοδα το 2019

 72. 21/01 10:44

  Η Περιφέρεια Αττικής στη διεθνή τουριστική έκθεση της Ολλανδίας

 73. 21/01 10:36

  ΕΣΠΑ: Eξ αποστάσεως συμβουλευτική στον τουρισμό

 74. 21/01 09:57

  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019

 75. 21/01 09:55

  Δήμος Γορτυνίας: Διαγωνισμός για ακίνητο με χρήση τουριστικού καταλύματος

 76. 21/01 09:53

  Άδειες για 2 νέα ξενοδοχεία στη Κρήτη

 77. 21/01 09:50

  Νομικό παράθυρο για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά

 78. 21/01 09:48

  Δράσεις τουριστικής προβολής από Δήμους

 79. 20/01 15:36

  Eπική νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά έναντι του Ρότζερ Φέντερερ

 80. 20/01 11:56

  Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της αεροπορικής εταιρείας Germania

 81. 20/01 11:45

  Προς λύση το πρόβλημα ύδρευσης στη Λίνδο

 82. 20/01 11:43

  Επεκτάσεις ξενοδοχείων σε Ρέθυμνο και Χαλκιδική

 83. 20/01 11:39

  Δυο νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα

 84. 19/01 13:10

  Παγκόσμια διάκριση για το ξενοδοχείο Ekies All Senses Resort

 85. 19/01 13:00

  Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων: Αίτημα για αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ

 86. 19/01 12:57

  Νέες τουριστικές κατοικίες σε Σαντορίνη, Πύλο και Μύτικα

 87. 19/01 12:54

  Δράσεις προβολής από Δήμους- Ενισχύσεις σε φορείς από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

 88. 19/01 12:44

  Ξεκινά η 5η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

 89. 18/01 16:59

  Στις 8 Φεβρουαρίου η γενική συνέλευση του ΞΕΕ- Τι λέει στο μήνυμά του ο κ.Βασιλικός

 90. 18/01 16:50

  Περισσότερα κρουαζιερόπλοια φέτος στο λιμάνι του Πειραιά

 91. 18/01 16:05

  Ερευνητικά έργα και δράσεις για την Γαλάζια ανάπτυξη στην Κρήτη

 92. 18/01 15:57

  Ο τουρισμός και ο πολιτισμός στα Χανιά μέσω ψηφιακών εφαρμογών

 93. 18/01 15:37

  Πέντε θεματικά βίντεο για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης

 94. 18/01 15:22

  Η Wanderlust Greece μας συστήνει τη Θεσσαλονίκη μέσα σε 72 ώρες

 95. 18/01 14:09

  To Discover Greece προωθεί τους χειμερινούς προορισμούς

 96. 18/01 13:12

  Τουρισμός: Aισιόδοξα μηνύματα από την Ολλανδία για τη Θεσσαλονίκη

 97. 18/01 13:10

  Η γαμήλια περιπέτεια πελάτη της TUI στη Ζάκυνθο

 98. 18/01 12:30

  Αθλητικός τουρισμός: Παγκόσμια προβολή της Μήλου

 99. 18/01 12:05

  Μελέτη για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000

 100. 18/01 12:00

  Το φαινόμενο των food blogs