Έρχονται οι DMMOs στους Ελληνικούς προορισμούς – Τι δείχνουν οι τελευταίες διεθνείς τάσεις

06 Feb 2025, 12:27 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Έρχονται οι DMMOs στους Ελληνικούς προορισμούς – Τι δείχνουν οι τελευταίες διεθνείς τάσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στο επόμενο βήμα για τη στρατηγική διαχείριση και προβολή τους περνούν Ελληνικοί προορισμοί ανά τη χώρα, με αυξανόμενο αριθμό Περιφερειών να εγκρίνουν ειδικές συμβάσεις με το υπουργείο Τουρισμού με τις οποίες ορίζονται οι βασικές παράμετροι για την ίδρυση και λειτουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, τα Περιφερειακά Συμβούλια Δ. Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Β. Αιγαίου έδωσαν το «ΟΚ» για τη σύσταση των πρώτων τοπικών και περιφερειακών Οργανισμών του είδους καθώς και Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν να συστήσουν και να λειτουργήσουν τον οργανισμό μέχρι τις 30 Απριλίου του 2025.

Συμβουλευτικές υπηρεσίες για τους Ελληνικούς DMOs

Το υπουργείο Τουρισμού έχει προβεί στην Διακήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού με σκοπό την σύναψη Συμφωνίας - Πλαισίου με ιδιώτες /αναδόχους για παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες αυτές κατατάσσονται σε 4 κατηγορίες από τις οποίες θα προκύψουν: Μελέτη Ανάλυσης Υφιστάμενης Κατάστασης Προορισμού, Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμού, Μελέτη Οργάνωσης και Στελέχωσης, Επιχειρησιακό Σχέδιο Οργανισμού και  Μηνιαίες Εκθέσεις Απολογισμού Υπηρεσιών Υποστήριξης.

Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας τον Ιανουάριο αποφάσισε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου να οριστεί επισήμως ως «Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού», ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού, ενός σημαντικού εργαλείου που θα συμβάλλει στη διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης.

Όραμα του  υπουργείου Τουρισμού είναι οι DMMOs να αποτελέσουν μια καινοτόμο προσέγγιση στη διακυβέρνηση του τουρισμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, παρέχοντας σταθερό μηχανισμό στρατηγικού σχεδιασμού, προώθησης και ανάπτυξης των προορισμών.

Όπως δήλωσε η υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, οι DMMOs είναι ένα στρατηγικό εργαλείο που θα αναδεικνύει νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες και λιγότερο γνωστές περιοχές της χώρας μας.

Πώς λειτουργούν οι μεγάλοι DMOs σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη

Τι δείχνουν όμως οι τελευταίες τάσεις στους διεθνείς DMOs; Οι προσδοκίες σε σχέση με την αποδοτικότητα τέτοιων οργανισμών, σε παγκόσμια κλίμακα, αυξάνονται κατακόρυφα το 2025. Οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η διαχείριση περιορισμένων πηγών και καλούνται να δώσουν ξεκάθαρα αποτελέσματα εν μέσω αυξημένων προσδοκιών και τεχνολογικών αλλαγών.

Όπως προκύπτει από την έκθεση «State of Destination Marketing 2025» της πλατφόρμας ψηφιακού μάρκετινγκ Sojern, που διεξήχθη σε συνεργασία με την Benchmark Research Partners (στηρίζεται από τους οργανισμούς Brand USA, Destination Canada, Κομισιόν και Caribbean Tourism Organisation), αντλώντας δεδομένα από 200 παγκόσμιους DMOs, υπουργεία και συνδεδεμένες τουριστικές οντότητες, η πίεση σε επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι υψηλή και οι καμπάνιες πολλαπλών καναλιών που προκύπτουν είναι πιο τεχνικές και σύνθετες σε σχέση με το παρελθόν.

Η έκθεση έδειξε τα ακόλουθα...

  • Ενώ το 60% των DMOs χρησιμοποιεί τα κλικ ως τον βασικό δείκτη μέτρησης, το 54% δυσκολεύεται να αποδείξει ξεκάθαρα την απόδοση της επένδυσης (ROI), ενώ το 37% θεωρεί ότι η παρακολούθηση και η απόδοση των ενεργειών αποτελούν βασικές προκλήσεις στη διαχείριση τέτοιων καμπανιών.
  • Το 83% εστιάζονται στην αυτοματοποιημένη αγορά διαφημιστικού χώρου για την προώθηση ενός προορισμού (μιας πόλης, μιας χώρας ή μιας περιοχής) στο κατάλληλο κοινό, τη σωστή στιγμή και στο σωστό κανάλι. Η παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας, η ακρίβεια και η αποδοτικότητα κόστους δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς διαχείρισης να λαμβάνουν εξυπνότερες και βασισμένες σε δεδομένα αποφάσεις.
  • Η παρουσίαση διαφημίσεων (97%), η διαφήμιση στα social media (90%) και το μάρκετινγκ μηχανών αναζήτησης (80%) παραμένουν τα κυρίαρχα κανάλια στην στρατηγική μέσων των DMO.
  • Φέτος, ένας τεράστιος αριθμός DMOs, ήτοι το 85%, είτε διατηρεί είτε αυξάνει τους προϋπολογισμούς ψηφιακής διαφήμισης συγκριτικά με το 2024.
  • Το 63% χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία περιεχομένου, όμως μόλις το 28% την αξιοποιεί για την ανάλυση δεδομένων, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια αξιοποίησής της για πιο εξειδικευμένα στατιστικά στοιχεία και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αποφάσεις. Η αντιμετώπιση των περιορισμών πόρων και των κενών εκπαίδευσης είναι κρίσιμης σημασίας για την πλήρη απελευθέρωση των  προοπτικών από τη χρήση της Α.Ι.
  • Ενώ οι DMOs παραδοσιακά προτιμούν να «τρέχουν» εποχικές καμπάνιες, η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 52% πλέον προτιμά καμπάνιες καθόλη τη διάρκεια του έτους και όχι απλώς εποχικές (40%). Το 42% μάλιστα αναφέρει ότι βελτιώθηκε η διάδοση του brand εξαιτίας συνεχούς καμπάνιας.
  • Οι DMO βελτιώνονται στη δημιουργία καμπανιών για συγκεκριμένο κοινό, καθώς το 66% εστιάζει εκτενώς σε λάτρεις της υπαίθρου, αλλά μόνο το 15% χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές εξατομίκευσης που προσαρμόζουν τις προσφορές σε πραγματικό χρόνο σε όλα τα κανάλια.
  • Το 51% αναφέρει ότι η ανάλυση δεδομένων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για αυτούς και το 45% ότι δυσκολεύεται στη μετατροπή των δεδομένων σε στρατηγικές. Ωστόσο, οι περισσότεροι ήδη βελτιώνουν τα δεδομένα τους (το 84% δεδομένα ψηφιακού μάρκετινγκ, το 75% στατιστικά στοιχεία εντοπισμού επισκεπτών και το 69% έρευνες αγοράς),
  • Διαπιστώθηκε ότι το συνεργατικό μάρκετινγκ (Co-op marketing) συνεχίζει να αναπτύσσεται, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου η συμμετοχή αυξήθηκε κατά 16% σε ετήσια βάση. Μέσω συνεργασιών με ξενοδοχεία, αξιοθέατα και αεροπορικές εταιρείες, οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών (DMOs) μπορούν να συνδυάσουν πόρους, να επεκτείνουν την εμβέλεια των καμπανιών τους και να κλιμακώσουν πιο αποτελεσματικά τις προσπάθειές τους.
  • Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένουν στο επίκεντρο, το 91% των DMOs τα χρησιμοποιεί για μάρκετινγκ, ενώ το 99% κατατάσσει το Facebook και το Instagram ανάμεσα στα 5 κορυφαία κανάλια του. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η Συνδεδεμένη Τηλεόραση (CTV) και το βίντεο μικρής διάρκειας κερδίζουν έδαφος ως ανερχόμενες μορφές, προσφέροντας σημαντικές δυνατότητες στους DMOs για δημιουργία καθηλωτικών, οπτικά εντυπωσιακών καμπανιών που αγγίζουν σε βάθος το ταξιδιωτικό κοινό.
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα