Χωρίς ETIAS τα ταξίδια των Αμερικανών στην Ευρώπη και το 2024

03 Oct 2023, 15:56 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Χωρίς ETIAS τα ταξίδια των Αμερικανών στην Ευρώπη και το 2024

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Χωρίς απαίτηση έκδοσης ETIAS θα μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν οι Αμερικανοί ταξιδιώτες στην Ευρώπη (περιοχή Σένγκεν) μέχρι το Μάιο του 2025.

Πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν ότι η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταξιδιωτικής Πληροφόρησης και Εξουσιοδότησης (ETIAS), το οποίο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το 2024 ως απαραίτητη προϋπόθεση για τα ταξίδια των Αμερικανών πολιτών στην Ευρώπη, πρόκειται να καθυστερήσει για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Η αναβολή της ισχύος του ΕΤΙΑS αποδίδεται σε καθυστερήσεις τρίτων μερών στην εφαρμογή του συστήματος Εισόδου/Εξόδου (EES), που αποτελεί ένα άλλο Ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας συνόρων και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Τα δύο συστήματα συνδέονται άρρηκτα και παρότι το EES μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς χωρίς το ETIAS, είναι αδύνατο για το τελευταίο να λειτουργήσει χωρίς το πρώτο.

Όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος EES, η αρμόδια αρχή της ΕΕ eu-LISA, αναμένεται να καταλήξει σε ημερομηνία μέχρι το τέλος του έτους. Η Κομισόν υποσχέθηκε επίσης να αποκαλύψει την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ETIAS έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Μόλις τεθούν σε ισχύ και τα δύο συστήματα, οι Αμερικανοί υπήκοοι, μαζί με τους υπηκόους άλλων περίπου 60 χωρών του κόσμου, θα πρέπει να λάβουν ηλεκτρονική άδεια ταξιδιού – το ETIAS – για την οποία πρέπει να υποβάλουν αίτηση πριν από το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Επιπλέον θα πρέπει να καταβάλουν τέλος 7 € για την αίτησή τους και κάθε εγκεκριμένο ETIAS θα είναι επιλέξιμο για περίοδο δύο ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο του ταξιδιώτη.

Με το ETIAS, οι Αμερικανοί και άλλοι ταξιδιώτες που εμπίπτουν στο καθεστώς, θα έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, στα σύνορα της οποίας θα περνούν από το σύστημα EES. Εκεί θα καταχωρούνται το όνομά τους, ο τύπος ταξιδιωτικού εγγράφου, τα δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνες προσώπου, καθώς και η ημερομηνία και ο τόπος εισόδου και εξόδου.

Όλα τα δεδομένα θα αποθηκεύονται με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Στο ίδιο σύστημα θα αποθηκεύονται επίσης δεδομένα σχετικά με αρνήσεις εισόδου του ταξιδιώτη.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα