Διαγωνισμός για το έργο Ψηφιακές Πολιτιστικές Δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας

21 Mar 2023, 08:10 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Διαγωνισμός για το έργο Ψηφιακές Πολιτιστικές Δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την προκήρυξη διαγωνισμού για την υλοποίηση ψηφιακών πολιτιστικών δράσεων για τη διάσωση, προβολή και ανάδειξη της συλλογής και του αρχείου της αποφάσισε η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Ειδικότερα, το έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), αναμένεται να ανατεθεί από την Πινακοθήκη μέσω ανοικτού διαγωνισμού, με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής. Σημειώνεται ότι η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 522.086,20 ευρώ με ΦΠΑ και δεν δύναται να ανατεθεί υπό μορφή χωριστών τμημάτων, λόγω της φύσης του έργου.  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα και μέλη ενώσεων οικονομικών φορέων τα οποία είναι εγκατεστημένα στην ΕΕ, στον Ε.Ο.Χ. ή σε τρίτες χώρες υπό προϋποθέσεις. Για την έγκυρη συμμετοχή, απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής ποσού 8.420,75 ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης, ορίζεται σε 10 μήνες από την υπογραφή της, ενώ η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 28/4/2023 και ώρα 15:00.

Μεταξύ άλλων, το έργο περιλαμβάνει τα εξής:

Φωτογράφηση, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση πρωτότυπου υλικού, όπως και επεξεργασία με σύγχρονα μέσα. ‘Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Πινακοθήκης, Η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση, στην προβολή και προώθησή της, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών που στηρίζονται κυρίως στον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, θα φωτογραφηθούν και τα 1050 αντικείμενα της μόνιμης συλλογής, ενώ θα ψηφιοποιηθούν η συλλογή 150 φωτογραφιών Η μνήμη της πόλης, δωρεάς του δήμου Λαρισαίων, η συλλογή 102 φωτογραφιών δωρεάς Αντώνη Γαλερίδη, καθώς και 20 έπιπλα και αντικείμενα.

Περαιτέρω, το έργο συμπεριλαμβάνει τρισδιάστατες απεικονίσεις επιλεγμένων εκθεμάτων, δημιουργία πλατφόρμας - βάσης δεδομένων και με γεωγραφική ένδειξη, ψηφιακό διαδραστικό χάρτη και εκπαιδευτική εφαρμογή, εικονική περιήγηση, ψηφιακό ξεναγό, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο του έργου, η ψηφιοποίηση των τεκμηρίων θα γίνει με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να προβληθούν μέσα από τη διαδικτυακή πύλη, τις ψηφιακές ξεναγήσεις και τις υπόλοιπες εφαρμογές.

Η απόφαση για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, ελήφθη γιατί η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στο να ανακαλυφθούν νέες κατευθύνσεις στις πρακτικές του μουσείου, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες. Ακόμη και στις αρχές του 2000, ήταν δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι τα μουσεία θα επεδίωκαν να ψηφιοποιήσουν τις συλλογές τους και να τις διαθέτουν ελεύθερα στο διαδίκτυο, κυρίως λόγω του ότι πιο διαδεδομένο μοντέλο ήταν αυτό της επιτόπιας επίσκεψης.

Σήμερα, και μέσα από την ευρεία ψηφιοποίηση των συλλογών, το μοντέλο αυτό έχει εμπλουτιστεί με δράσεις που δεν αναιρούν αλλά συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν την εμπειρία της επίσκεψης, επιτρέποντας στον επισκέπτη να μελετήσει από πριν κάποια έργα που τον ενδιαφέρουν, να τυπώσει σε μια μπλούζα το έργο που του άρεσε και ακόμη να δημιουργήσει κάτι δικό του παρεμβαίνοντας σε ένα διάσημο έργο. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση των συλλογών έχει ανοίξει δρόμους τόσο για συνεργασίες μουσείων μεταξύ τους όσο και για συνεργασίες μουσείων και με άλλους φορείς ή χώρους.

 

 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα