Προειδοποίηση προς την ΕΕ: Θα πρέπει να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές κρίσεις

17 Jan 2023, 12:38 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Προειδοποίηση προς την ΕΕ: Θα πρέπει να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές κρίσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

To Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποιεί την ΕΕ ότι πρέπει να προετοιμαστεί και να εξοπλίσει βασικούς προορισμούς της, ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα μια δυνητική μελλοντική κρίση στα ταξίδια όπως η πανδημία COVID.

Σε νέα έκθεσή του, το Συνέδριο αναφέρει ότι ενώ το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid βοήθησε στον συντονισμό των ταξιδιωτικών περιορισμών στις χώρες της ΕΕ και ήταν αποτελεσματικό στη διευκόλυνση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αντίκτυπος άλλων εργαλείων ήταν περιορισμένος.

Η έκθεση συγχαίρει την Κομισιόν η οποία πρότεινε άμεσες τεχνολογικές λύσεις όμως θεωρεί ότι η χρήση τους από τους προορισμούς της ΕΕ ήταν διαφοροποιημένη σημαντικά, που σημαίνει ότι ο αντίκτυπό τους στη διευκόλυνση των ταξιδιών ήταν ανομοιόμορφος.

Στα συμπεράσματά της, καταλήγει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο καλεί την ΕΕ να προετοιμαστεί καλύτερα ώστε να διαχειριστεί πιθανόν μελλοντικές καταστάσης άμεσης ανάγκης με μεγαλύτερη επιτυχία.

Καθώς οι χώρες άρχισαν να επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να περιορίσει τον αντίκτυπο τέτοιων μέτρων στην ελεύθερη κυκλοφορία, εστιάζοντας σε εργαλεία για τη διευκόλυνση των ταξιδιών και τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων Covid-19. Αυτά περιελάμβαναν τον εντοπισμό επαφών, τις ψηφιακές φόρμες εντοπισμού επιβατών και μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή τους από τα κράτη μέλη και το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ.

Συνολικά, η ΕΕ παρείχε 71 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων.

Η έκθεση ανέδειξε θετικά στοιχεία, όπως τον τρόπο με τον οποίο η πύλη ιχνυλάτησης επαφών τέθηκε σε λειτουργία επτά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και την ολοκλήρωση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού της ΕΕ προτού οι χώρες της ΕΕ ολοκληρώσουν τα σχέδια εμβολιασμού τους. «Αντίθετα, τα έντυπα εντοπισμού επιβατών αναπτύχθηκαν πολύ αργά, καθώς ορισμένες εθνικές λύσεις είχαν γίνει ήδη διαθέσιμες νωρίτερα», αναφέρεται στην έκθεση.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατάφερε να ξεπεράσει πλήρως τις επιφυλάξεις ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη χρήση των εργαλείων που ανέπτυξε η ΕΕ λόγω προστασίας δεδομένων και νομικών ανησυχιών.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα