Σε διαβούλευση οι προδιαγραφές για τα Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία (ΚΥΑ)

22 Aug 2022, 13:42 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Σε διαβούλευση οι προδιαγραφές για τα Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία (ΚΥΑ)

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται η θεσμοθέτηση και οι προδιαγραφές των Επισκέψιμων Ελαιοτριβείων. Σύμφωνα με το Σχέδιο της υπό διαβούλευση ΚΥΑ, τα Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία θα πρέπει να πληρούν ορισμένες ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των υπηρεσιών υποδοχής, φιλοξενίας και ξενάγησης, Ειδικές Προδιαγραφές Προσβασιμότητας, οι οποίες θα προσφέρονται σε αυτά.

Στους χώρους τους δύνανται να λειτουργούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και θα επιτρέπεται, εντός του ίδιου γηπέδου/οικοπέδου, η λειτουργία επιχείρησης ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων.

Το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου (Σ.Ε.ΕΛ.) θα εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού και θα ισχύει για πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσής του.

Σκοπός της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 (ώρα 23:59), είναι η συγκέντρωση σχολίων και παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και τους ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να καταστεί η απόκτηση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου προσιτή σε κάθε ελαιουργική εγκατάσταση.

Ως ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των υπηρεσιών υποδοχής, φιλοξενίας και ξενάγησης οι οποίες προσφέρονται στα επισκέψιμα ελαιοτριβεία, ορίζονται οι ακόλουθες:

α) Μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρος υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή ελαιολάδου από βαρέλι ή/και φιάλη (γευσιγνωσία), αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και -εάν η επιχείρηση επιθυμεί- πώλησης προϊόντων, υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων.

β) Ανάρτηση σε εμφανές σημείο κάτοψης του ελαιοτριβείου με καταγεγραμμένους, αποτυπωμένους και σημασμένους τους χώρους, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι στους επισκέπτες. Σήμανση για τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών που μπορούν να ξεναγούνται ταυτόχρονα σε κάθε ένα από τους ως άνω επισκέψιμους χώρους.

γ) Ορισμός υπευθύνου για την υποδοχή, φιλοξενία και ξενάγηση των επισκεπτών.

δ) Πινακίδα στην είσοδο του ελαιοτριβείου με χρηστικές πληροφορίες που αφορούν κατ’ ελάχιστο τις ώρες λειτουργίας και ημέρες επίσκεψης του ελαιοτριβείου και τηλέφωνα επικοινωνίας.

ε) Ανάρτηση σε εμφανές σημείο του χώρου υποδοχής τιμοκαταλόγου ελαιολάδου (εάν πωλούν λιανικώς) και κόστους της γευστικής δοκιμής (εάν χρεώνεται) καθώς και τιμοκαταλόγου λοιπών παρεχόμενων υπηρεσιών.

στ) Τοποθέτηση του «Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου» στην είσοδο της εγκατάστασης και ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της επιχείρησης

ζ) Χώροι υγιεινής για άνδρες, γυναίκες και ΑμεΑ και προαιρετικά χώροι υγιεινής «οικογενειακού τύπου» (για τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών)

η) Ασφάλεια των χώρων. Υποχρεωτικός φωτισμός ασφαλείας και σήμανση ασφαλείας των οδεύσεων διαφυγής, των εξόδων κινδύνου των εσωτερικών χώρων και των χώρων ανοικτής περιοχής της εγκατάστασης. Δημιουργία χάρτη διαφυγής ατόμων με αναπηρίες και εμποδιζόμενων ατόμων/ατόμων με μειωμένη κινητικότητα για την αίθουσα - χώρους απρόσκοπτης πρόσβασης του παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.

θ) Επαρκής και συχνός φυσικός αερισμός ή τεχνητός εξαερισμός των χώρων παραγωγής και των χώρων τελικών προϊόντων καθώς και των χώρων αποθήκευσης πρώτων υλών, εφ’ όσον οι τελευταίοι είναι επισκέψιμοι.

ι) Πυρασφάλεια. Σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας και τα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας του ελαιοτριβείου, η επιχείρηση καλύπτεται από τις σχετικές άδειες/εγκρίσεις που αποτέλεσαν προϋπόθεση αδειοδότησης της ίδρυσης και λειτουργίας 

 ια) Γνωστοποίηση με ειδική σήμανση και με γραφή braille, στο χώρο του επισκέψιμου ελαιοτριβείου καθώς και με διαδικτυακή, τηλεφωνική ή έντυπη ενημέρωση, για την δυνατότητα επίσκεψης και φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).

ιβ) Υποχρεωτική ανάρτηση όλων των παραπάνω στοιχείων επισκεψιμότητας στην επίσημη ιστοσελίδα στις επιχείρησης του ελαιοτριβείου με εφαρμογή screen reader για ηχητική προσβασιμότητα.

Μπορείτε να αποστείλετε παρατηρήσεις ή σχόλια επί του σχεδίου κ.υ.α. στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: panagopoulou_e@mintour.gr, m_kiamou@mintour.gr έως την Παρασκευή 2/9/2022 και ώρα 23:59.

Δείτε την ΚΥΑ στο συνημμένο αρχείο...

Επισυναπτόμενα Αρχεία
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα