Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: ψηφοφορία σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για την πώληση NPL σε τρίτους

14 Jan 2021, 15:10 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: ψηφοφορία σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για την πώληση NPL σε τρίτους

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) συμφώνησαν στη θέσπιση κοινών κανόνων για τη ρύθμιση της μεταφοράς επισφαλών δανείων από τράπεζες σε δευτερεύοντες διατάκτες, προστατεύοντας παράλληλα τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 38 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 13 αποχές. Τα μέλη της ECON συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, με 39 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 12 αποχές.

Η αντιμετώπιση πιθανής μελλοντικής συσσώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης και τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, καθώς και για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενθάρρυνση της παροχής δανείων προς τις επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να τονωθεί η ανάπτυξη και να στηριχθεί η ανάκαμψη στην ΕΕ μετά την πανδημία.

Ως μη εξυπηρετούμενα θεωρούνται τα δάνεια που έχουν εκπρόθεσμες πληρωμές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών ή είναι απίθανο να εξυπηρετηθούν πλήρως.

Δευτερογενείς αγορές για NPL

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ψηφοφορία τη Δευτέρα το απόγευμα στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ενθαρρύνουν την ανάπτυξη επαγγελματικών δευτερογενών αγορών για συμβάσεις πίστωσης που είχαν εκδοθεί αρχικά από τράπεζες και χαρακτηρίστηκαν ως μη εξυπηρετούμενες. Τρίτα μέρη (αγοραστές πίστωσης) θα μπορούσαν να αγοράσουν τέτοια NPL σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι αγοραστές πίστωσης (για παράδειγμα επενδυτικά κεφάλαια) δεν δημιουργούν νέα πίστωση, αλλά αγοράζουν υπάρχοντα NPL με δική τους ευθύνη. Επομένως, δεν χρειάζονται ειδική εξουσιοδότηση, αλλά θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας των καταναλωτών.

Εποπτευόμενη είσπραξη χρεών

Οι διαχειριστές πίστωσης είναι νομικά πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό αγοραστών πίστωσης και διαχειρίζονται δικαιώματα και υποχρεώσεις βάσει μιας μη εξυπηρετούμενης σύμβασης πίστωσης, όπως είσπραξη πληρωμών ή επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας. Θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια και να υπόκεινται σε εποπτεία από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ενημερωμένος κατάλογος ή εθνικό μητρώο όλων των πιστωτικών υπηρεσιών. Τέτοιοι κατάλογοι ή μητρώα πρέπει να είναι προσβάσιμοι από το κοινό στους ιστότοπους των αρμόδιων αρχών.

Προστασία των δανειστών

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να υπάρξει ενιαίο επίπεδο προστασίας για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος για ακριβή πληροφόρηση πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε είσπραξης χρεών, καθώς και για την προστασία δεδομένων και την προστασία των οφειλετών από όχληση. Προτείνουν επίσης να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές συνθήκες και η ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει ένα δάνειο. Τέτοια μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν μερική αναχρηματοδότηση μιας σύμβασης πίστωσης, τροποποίηση των όρων της σύμβασης, παράταση της διάρκειας του δανείου, μετατροπές νομισμάτων και άλλους τρόπους για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής, αποφεύγοντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη υπερχρέωση. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα