Ο γιατρός που ανακάλυψε τον Έμπολα προειδοποιεί για μελλοντικούς θανατηφόρους ιούς

22 Dec 2020, 18:40 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Ο γιατρός που ανακάλυψε τον Έμπολα προειδοποιεί για μελλοντικούς θανατηφόρους ιούς

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει έναν άγνωστο αριθμό νέων και δυνητικά θανατηφόρων ιών που προκύπτουν από τα τροπικά δάση της Αφρικής, σύμφωνα με τον καθηγητή Jean-Jacques Muyembe Tamfum, ο οποίος ήταν παρών στην ανακάλυψη του ιού Έμπολα το 1976 και από τότε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αναζήτησης νέων παθογόνων. «Βρισκόμαστε τώρα σε έναν κόσμο όπου θα εμφανιστούν νέα παθογόνα Και αυτό αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα», επεσήμανε ο καθηγητής στα ξένα μέσα, από το τροπικό δάσος του Κονγκό.

Τότε, ως νέος ερευνητής, ο Muyembe πήρε τα πρώτα δείγματα αίματος από τα θύματα μιας μυστηριώδους ασθένειας που προκαλούσε αιμορραγίες και σκότωσε περίπου το 88% των ασθενών και το 80% του προσωπικού που εργάζονταν στο Yambuku Mission Hospital, όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η ασθένεια.

Τα φιαλίδια αίματος στάλθηκαν στο Βέλγιο και τις ΗΠΑ, όπου οι επιστήμονες βρήκαν έναν ιό σε σχήμα σκουληκιού. Το ονόμασαν «Έμπολα», από το ποτάμι που βρισκόταν κοντά στο ξέσπασμα, στη χώρα που τότε ήταν γνωστή ως Ζαΐρ.

Ο προσδιορισμός του ‘Εμπολα, βασίστηκε σε μια αλυσίδα που συνέδεε τα πιο απομακρυσμένα μέρη των τροπικών δασών της Αφρικής με εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας στη Δύση.

Τώρα, η Δύση πρέπει να βασιστεί σε Αφρικανούς επιστήμονες στο Κονγκό και σε άλλες περιοχές, ώστε να ενεργήσει ως φρουρός και να προειδοποιήσει την ανθρωπότητα για μελλοντικές ασθένειες.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα