Planet: Το Ην. Βασίλειο καταργεί τις Tax Free αγορές- απώλειες 10 δισ. λίρες στα καταστήματα λιανικής

21 Sep 2020, 13:05 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Planet: Το Ην. Βασίλειο καταργεί τις Tax Free αγορές- απώλειες 10 δισ. λίρες στα καταστήματα λιανικής

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Έως 10 δισ. λίρες τουριστικών δαπανών στην ΕΕ μπορεί να χάσει το Ην. Βασίλειο, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για το Brexit και ειδικότερα λόγω της σχεδιαζόμενης κατάργησης του συστήματος επιστροφής ΦΠΑ στους τουρίστες για τις αγορές τους, από την 1η Ιανουαρίου του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εταιρία Tax Free αγορών, Planet.

Πρόκειται για άλλο ένα πλήγμα σε χιλιάδες καταστήματα λιανικής του Ην. Βασιλείου, μερικά από τα οποία βασίζουν το 60% των πωλήσεών τους στους διεθνείς τουρίστες.

Επιπλέον, θα υπάρξουν συνέπειες και στους κλάδους αναψυχής και φιλοξενίας καθώς οι τουρίστες που άλλοτε επέλεγαν να ταξιδεύουν στο Ην. Βασίλειο το 2021 θα προτιμήσουν ταξίδια στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο κλάδος λιανικών πωλήσεων του Ην. Βασιλείου απασχολεί σχεδόν 3 εκατ. εργαζομένους, δημιουργεί 400 δισ. λίρες συνολικών πωλήσεων και αντιπροσωπεύει πάνω από το 5% του ΑΕΠ της χώρας.

Όπως επισημαίνει η Planet, η απόφαση κατάργησης επιστροφής του τουριστικού ΦΠΑ αποτελεί αντι-κίνητρο για ταξίδια των καταναλωτών στο Ην. Βασίλειο και για τις αγορές τους στη χώρα. Ως εκ τούτου, απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και νοικοκυριά της χώρας, τα οποία έχουν ήδη πληγεί από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα