Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Εξέταση 3.500 δειγμάτων ημερησίως για κορωνοϊό

27 Jul 2020, 02:29 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Εξέταση 3.500 δειγμάτων ημερησίως για κορωνοϊό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την έγκριση για την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, λόγω του κατεπείγοντος, για την προμήθεια αντιδραστηρίων συνολικής αξίας 924.155,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. αποφάσισε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η έγκριση δόθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα του Επιστημονικού Υπευθύνου, ο οποίος ζήτησε την έγκριση της διαδικασίας προμήθειας αντιδραστηρίων με προσφυγή σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση λόγω του κατεπείγοντος του θέματος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά με την πανδημία που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό και τον πάρα πολύ αυξημένο αριθμό των δειγμάτων για τον ιό που απαιτούν οι διαδικασίες ιχνηλάτησης και ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, οι ανάγκες του Εργαστηρίου σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών έχουν εκτιναχθεί.

Και συνέχισε αναφέροντας τα εξής: "Υπερβαίνουν κατά πολύ τη ροή των δειγμάτων που δεχόμασταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τη διάγνωση του COVID-19. Το Εργαστήριό μας, ως Εργαστήριο Αναφοράς για τον COVID, δέχεται δείγματα από νοσοκομεία, (ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όταν κρίνεται απαραίτητο), επιβάτες πτήσεων, από τον Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» και άλλα αεροδρόμια ανά την Ελλάδα (Ηπειρωτική και Νησιωτική) κρουαζιερόπλοια, γηροκομεία και χώρους που παρουσιάστηκαν εστίες COVID-19. Ημερησίως δεχόμαστε κατά μέσο όρο περίπου 3.500 δείγματα.

Λόγω της κατεπείγουσας και εξαιρετικά απρόβλεπτης κατάστασης που έχει προκύψει, καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε πάρα πολύ απαιτητικές χρονικά συνθήκες. Τα δείγματα παραλαμβάνονται από το Εργαστήριο και εντός ωρών πρέπει να γίνει επεξεργασία και να σταλούν αποτελέσματα από τα οποία καθορίζεται ο περαιτέρω χειρισμός-ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος ή πορεία του ασθενούς. Τα αποτελέσματα αυτά συνεκτιμώνται και διαμορφώνονται κατάλληλα τα μέτρα που λαμβάνονται σε κάθε περίοδο ή περιοχή. Δυστυχώς τα χρονικά περιθώρια τα οποία έχουμε είναι εξαιρετικά πιεστικά, ώστε να προκηρυχθεί ανοικτός διεθνής διαγωνισμός. Ωστόσο, τίθεται θέμα Δημόσιας Υγείας και περιορισμού του ιού και είναι απόλυτα επιτακτική η ανάγκη προμήθειας των απαραίτητων για τη διενέργεια του συγκεκριμένου μοριακού ελέγχου (rt-Real Time PCR). Υπό αυτό το πρίσμα, η διαδικασία με διαπραγμάτευση φαίνεται μονόδρομος. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή λόγω της εξέλιξης του ιού και της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων εξαιτίας και της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για κατεπείγουσα προμήθεια αντιδραστηρίων.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα