Άρση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ την 1η Ιουλίου εισηγείται η Κομισιόν

11 Jun 2020, 14:03 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Άρση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ την 1η Ιουλίου εισηγείται η Κομισιόν

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Κομισιόν πρότεινε την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά μετά από 4 μήνες, οι διεθνείς επισκέπτες, εντός και εκτός ΕΕ, θα μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ευρώπη. 

Ωστόσο ενδέχεται οι ευρωπαϊκές χώρες να μην υποδέχονται τους τουρίστες κάθε χώρας με ίσους όρους. Οι ταξιδιώτες από περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως οι Αμερικανοί, μπορεί να μην επιτραπεί να ταξιδεύουν στην ΕΕ. 

Η τρέχουσα προσδοκία είναι ότι οι ταξιδιώτες από χώρες χαμηλού κινδύνου θα είναι εκείνοι οι οποίοι κατά προτεραιότητα θα παίρνουν το πράσινο φως εισόδου στην Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Josep Borrell, ενθαρρύνει τη σταδιακή και μερική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Η επέκταση της τρέχουσας ταξιδιωτικής απαγόρευσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου ήταν μια κίνηση προετοιμασίας για το σταδιακό άνοιγμα που θα ακολουθήσει, δήλωσε η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της Κροατίας, Terezija Gras.

Το διάστημα των δύο εβδομάδων, μετά το εσωτερικό άνοιγμα των συνόρων στην ΕΕ στις 15 Ιουνίου, προορίζεται να δώσει ένα μικρό χρονικό περιθώριο μέχρι την προσαρμογή στις πιο χαλαρές πρακτικές. 

Ωστόσο η κ. Gras τονίζει ότι το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων πρέπει να γίνει συντονισμένα, αναλογικά και χωρίς διακρίσεις.

Οι τελικές αποφάσεις για το ποιοι ταξιδιώτες θα επιτρέπεται να διασχίσουν τα σύνορα των μεμονωμένων χωρών της ΕΕ εναπόκεινται σε αυτές, και βάσει καθοδήγησης από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Borrell επισήμανε ότι οι χώρες συνεργάζονται για να αναπτύξουν ενιαία προσέγγιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη παράγοντες που διαμορφώνουν συγκεκριμένα κοινά κριτήρια, ώστε οι πολιτικές τους να βασίζονται σε μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα