Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας καλεί τα καταστήματα να αποκτήσουν καταλόγους για τυφλούς

12 Nov 2019, 20:10 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας καλεί τα καταστήματα να αποκτήσουν καταλόγους για τυφλούς

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας μετά την πρωτοβουλία που πήρε μέλος του συλλόγου για την ύπαρξη τιμοκατάλογου σε γραφή Braille στο κατάστημα του για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες σε άτομα ΑμεΑ με προβλήματα όρασης, καλεί και τiς υπόλοιπες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλη, αν δεν το έχουν πράξει, να πράξουν το ίδιο, και να συμμετάσχουν στην δράση του συλλόγου, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του μέλους του, που έχει σαν σκοπό την ύπαρξη τουλάχιστον ενός τιμοκατάλογου σε γραφή Braile σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης.

Γραφή Braille (Μπράιγ) ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του Λουδοβίκο Μπράιγ (γαλλ. Louis Braille).

Ο Λουδοβίκοs είχε τυφλωθεί πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος απο το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί επειδή ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες. Έτσι βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».

Oι κατάλογοι που θα κατασκευαστούν θα τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Τα εσωτερικά των καταλόγων θα γραφούν σε ειδικό χαρτί, διάστασης 30,5×23 το οποίο θα διατηρεί το ανάγλυφο της επιφάνειας, και θα τοποθετηθούν σε σκληρά καπάκια για την προστασία της γραφής.

Η αναλογία της γραφής Braille με την απλή γραφή στο θέμα χώρου είναι 1 σελίδα Α4 προς 4 σελίδες Μπράιγ (braille) περίπου.

Για παράδειγμα για έναν κατάλογο 4 σελίδων A4 απλής γραφής, ο κατάλογος με μορφή γραφής Braille είναι 16 σελίδες, αλλά δεν έχει διαφορετικά μεγέθη γραμμάτων και γραμματοσειρές.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα έντυπα της γραφής Μπράιγ (braille) περιέχουν μόνο καθαρό κείμενο, χωρίς φωτογραφίες και γραφικά, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον όγκο μετεγγραφής.

Η ύπαρξη τουλάχιστον ενός καταλόγου με γραφή Braille σε καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής είναι υποχρεωτική βάση νόμου, ενώ η μη ύπαρξη του επιφέρει πρόστιμο σε τυχόν έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.

Το κόστος συμμετοχής θα διαμορφωθεί από το πλήθος των συμμετεχόντων.

Σε πρώτη φάση θα συγκεντρωθεί ο αριθμός των ενδιαφερόμενων.

Παρέχονται οι εξής τρεις επιλογές, κατάλογος στα ελληνικά, κατάλογος στα αγγλικά, κατάλογος στα ελληνικά & αγγλικά σε μορφή Μπράιγ (braille)

Προϋπόθεση συμμετοχής η ύπαρξη του υπάρχοντος καταλόγου σε ηλεκτρονική μορφή και σε μορφή κειμένου (word,..)

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην δράση αυτή μπορεί να στείλει μήνυμα (inbox) στην σελίδα του συλλόγου στο Facebook, μέχρι και την Τρίτη 26 Νοέμβριου 2019, με την ένδειξη

‘ ‘Ενδιαφέρον για τιμοκατάλογο σε γραφή Braille – Mπράιγ ‘ ‘ , και αναγράφοντας τα έξης τρία (3) στοιχεία:

1. Επωνυμία Επιχείρησης

2. Όνομα Υπευθύνου

3. Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Η δράση δεν είναι δεσμευτική.

 

Για πρόσθετες πληροφορίες:

Δημήτρης Τερζής : 6970 015 033

Δημήτρης Τσάγκος: 6932 241 828

Άννα Κόντου: 6942 492 917

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα